Sunday, March 3, 2013

Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΥΖΟΥΠΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ



«Μιγαδικά Σήματα» 
σηματοδοτούν καινούργιους δρόμους



η Ασπασία Κουζούπη


από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Βρέθηκα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη Σάββατο μεσημέρι στις 2 Μαρτίου, στο κλείσιμο της έκθεσης της Ασπασίας Κουζούπη και μέσα στο ημίφως φόρεσα τον φακό του ανθρακωρύχου στο κούτελό μου που μου έδωσαν στην είσοδο. 


Αίφνης αποκαλύφθηκαν εμπρός μου απαστράπτουσες μαγικές εικόνες που με ταξίδεψαν σε παράξενες διαδρομές. Σήματα, τόξα, γεωμετρικά σχήματα, έντονες χρωματικές επιφάνειες, παραπέμπουν στην γοητεία των οδικών σημάνσεων, που οδηγώντας την νύχτα στις μεγάλες αρτηρίες, σε προκαλούν να ανάψεις τα μεγάλα φώτα και να απολαύσεις τις λαμπερές έγχρωμες επιφάνειες στο νυχτερινό τοπίο. Και όταν τις προσπεράσεις  στο μακρύ ταξίδι αναζητάς την επόμενη φωσφορίζουσα σήμανση που  σε κατευθύνει, σε συντροφεύει και σε χαροποιεί.





Την ίδια διαδραστική χαρά ένοιωσα και με τα έργα της Ασπασίας. Με τον φακό του ανθρακωρύχου στο κούτελο, ανακάλυπτα ένα-ένα τα έργα αλλά και τα επιμέρους σύνολα μιας εγκατάστασης μοναδικής. Τα μιγαδικά της σήματα, κολλάζ φωτοευαίσθητων υλικών σε αλουμίνιο, αναδεύουν μνήμες όχι μόνο  του οδικού τοπίου αλλά και μιας σειράς ευχάριστων και έντονων βιωμάτων.





  



Την Ασπασία Κουζούπη μέχρι σήμερα, την ήξερα σαν κόρη και συνεργάτη της μητέρας της. Η Νέλλα Γκόλαντα στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80 μας ξάφνιασε με την γλυπτική της επέμβαση στην παραλία του Φλοίσβου. Ανήκει σε αυτή την γενιά των καλλιτεχνών από την Λάρισα όπως ο Φιλόλαος, η Αθηνά Τάχα, ο Γιώργος Λαζόγκας και στην διαδρομή της συνεργάστηκε με την Ασπασία ανοίγοντας νέους δρόμους με τολμηρές επεμβάσεις στο αστικό τοπίο και την Αττική οδό. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τις παράλληλες προσπάθειες της Ασπασίας να διατυπώσει την δική της προσωπική άποψη. 




Εκτιμώ ότι αυτή την φορά στην ατομική αυτή έκθεση τα κατάφερε. Έχοντας αναπόφευκτα σαν υπόβαση την πολύτιμη διαδρομή της μητέρας της, αισθάνομαι ότι η Ασπασία ανοίγει πια τους δικούς της καινούργιους δρόμους. Μια τρυφερή σχέση συνδέει τις δύο δημιουργούς και εύχομαι να συνεχίσει να αποδίδει καρπούς.


Ασπασία Κουζούπη, Νέλλα Γκόλαντα


Σύντομο Βιογραφικό
 
Η Ασπασία Κουζούπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Αρχιτέκτων ΑΠΘ (2000),  σπούδασε σχεδιασμό στο τοπίο σε αστική κλίμακα (MAS.LA) στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης ETHZ (υπότροφος της Ελβετικής κυβέρνησης 2005-2006).





Από το 1994 συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και την in-situ κατασκευή περι-αστικών τοπίων, σε συνεργασία με την Νέλλα Γκόλαντα με την οποία συν-δημιουργούν την ομάδα Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία. Τα έργα τους Ανενεργά Λατομεία Μαρμάρου Διονύσου: Υπαίθριο Μουσείο Παλαιάς λατομικής Τέχνης και Αττική Οδός, Δυτική Περιφερειακή Υμηττού: ανάμεσα στο οδικό και το φυσικό τοπίο, διακρίνονται ως finalists για το βραβείο της Biennale τοπίου της Βαρκελώνης 2000 και το 2004 European Prize fo Urban Public Space, αντίστοιχα.



Έργα της - αρχιτεκτονικά, στο τοπίο, μελέτες,  land-art ή και εικαστικά - έχουν δημοσιευτεί σε εγχώριες και διεθνείς ειδικές εκδόσεις και εκτεθεί στο διαδίκτυο και σε διεθνείς διοργανώσεις (πχ.Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2006/ Biennale τοπίου της Βαρκελώνης 1999, 2003/ ΣΑΝΑ 2003, 2006/ StTropez 2007). Στην μονογραφική έκθεση της ομάδας της  Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία : Paysages Hybrides- Fondation Hellenique /Cite Universitaire Ιternationale /Paris-είχε την επιμέλεια της χωρικής ανάπτυξης της έκθεσης.




Ερευνά και μελετάει και την σχέση του αστικού ιστού με το τοπίο (7ο Βραβείο στον Διεθνή Πολεοδομικό Διαγωνισμό για την ανάπτυξη των Ορεινών του Καντονιού Neuchatel, Ελβετία). Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στις διαφορετικές κλίμακες του τοπίου, χωρικές, σχεδιαστικές, χρονικές, και στην δυνητικότητα της προσέγγισης και βίωσης του τοπίου μέσα από data, εικαστικές ή/και αισθητηριακές διαδικασίες.


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση
  

No comments :

Post a Comment