Wednesday, March 27, 2013

OLIAROS –JESSICA ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



μια διαφορετική δυνατότητα  αναζωογόνησης

 στον  Κεραμεικό και το Μεταξουργείο

 με την πρωτοβουλία του Ιάσωνα Τσάκωνα



 Μεταξουργείο, 04 -ΟΚΤ -2009


Τον τελευταίο καιρό στις γνωστές συζητήσεις των αρχιτεκτόνων στου Οικονόμου, σχετικά με το μέλλον του υποβαθμισμένου κέντρου της πόλης, διατυπώνω επίμονα την άποψη-πρόβλεψη ότι πέρα από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο που ήδη έχουν δρομολογηθεί (βλέπε Πανεπιστημίου κλπ), το πιο πιθανό σενάριο είναι η σταδιακή αγορά από επιχειρηματικούς κύκλους ικανού  αριθμού ακινήτων (χαμηλής πια αξίας) και μέσα από μια αραίωση του πυκνού αστικού ιστού (με  κατεδαφίσεις ή καταρρεύσεις), θα αναπτυχθούν νέες δυναμικές, νέες  πρωτοποριακές χρήσεις που θα μετεξελίξουν μια περιοχή παραβατικότητας  σε ένα κέντρο δημιουργικής νεανικής επιχειρηματικότητας. Νέα καλοσχεδιασμένα  κτίρια, τολμηρές αναπλάσεις των μίζερων πολυκατοικιών μαζί με τα εναπομείναντα γοητευτικά διατηρητέα, εκτιμώ ότι θα συγκροτήσουν σταδιακά ένα νέο αξιοζήλευτο κέντρο της πόλης, με χώρους πρασίνου. Δεν θα προχωρήσω στην όποια  τεκμηρίωση και  ερμηνεία αυτής της θέσης στο πλαίσιο του μπλογκ. Ας πούμε έστω  ότι πρόκειται  για μια παράδοξη διαίσθηση που συγκροτείται μέσα από μια  μακρόχρονη εμπειρία και παρατήρηση.

Τα θέμα είναι ότι στο Βήμα της Κυριακής  24 Μαρτίου 2013 δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο:  “Πρό των πυλών η επένδυση για δημιουργία νέου αστικού οικοσυστήματος / «Κληρώνει» 100 εκατ. Ευρώ για Κεραμεικό –Μεταξουργείο / Σχέδιο μετεξέλιξης ενός χώρου παραβατικότητας”  σε κέντρο δημιουργικής και νεανικής επιχειρηματικότητας” 
άρθρο που στην ουσία  έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψή μου.
Εδώ και καιρό έχω πληροφορηθεί ότι  ένας νέος και τολμηρός επιχειρηματίας o Ιάσων Τσάκωνας έχει προσεγγίσει σημαντικούς νέους έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες  και προχωρεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στην Αντίπαρο κτισμάτων διακοπών μιας πρωτοποριακής  αρχιτεκτονικής.  

Deca Architecture, Aloni Antiparos

Ιδρύει την  εταιρεία OLIAROS, επενδύει  στην αγορά ακινήτων στην περιοχή Κεραμεικού και Μεταξουργείου, και παράλληλα προετοιμάζει   σταδιακές αναπλάσεις σε υφιστάμενα κτίρια.


 
Ανάπλαση κτιρίου 
στην οδό Λεωνίδου 26 γωνία με τη οδό Ιάσονος 

Το άρθρο στο Βήμα μας πληροφορεί ότι προετοιμάζεται και βασικά κρίνεται μια μεγάλη επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, που υπόσχεται την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής  Κεραμεικού και Μεταξουργείου και κυοφορείται τα τελευταία 6 χρόνια  από την εταιρεία OLIAROS. Η ενδεχόμενη  υπαγωγή της επένδυσης αυτής στο ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο Jessica που υποστηρίζει βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές,  θα ενεργοποιήσει την εκτέλεση του σχεδίου στα πλαίσιο της σύμπραξης του ιδιωτικού και δημόσιου  τομέα.




Αριστείδης Αντονάς, Κατερίνα Κουτσογιάννη,  «Meteorite Unit», Λεωνίδου 58 & Κυναιγείρου 1, στο Μεταξουργείο


Ο Τσάκωνας επισημαίνει ότι κεντρική ιδέα είναι  ότι αλλάζουμε εποχή και ο κόσμος αναζητεί νέα μοντέλα οικονομικής και αστικής ανάπτυξης. Δημιουργείται μια νέα τάξη επιχειρηματιών και δημιουργών και εμείς  ερχόμαστε να προτείνουμε την γεωγραφική συγκέντρωση σε ένα εκ νέου μελετημένο αστικό περιβάλλον στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, σχετικό με τις  σημερινές ανάγκες το οποίο μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα προς όλους και την πόλη. 


Ανδρέας Αγγελιδάκης, Άγγελος Πλέσσας,
 αποκατάσταση-ανάπλαση κτιρίου του ΄70 στην Λεωνιδίου 11

Με τις ευλογίες του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και εφ όσον εγκριθεί ίσως συγκροτηθεί  ένας νέος «πιλότος» - παράδειγμα και για άλλους επενδυτές.
Το σχέδιο της OLIAROS για την  αστική αυτή ανάπλαση, με τίτλο “ΚΜ Properties” περιλαμβάνει  την κατασκευή φοιτητικών και άλλων εξειδικευμένων κατοικιών και γενικώτερα κτιρίων  με στόχο να στεγάσουν νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας, design, αρχιτεκτονικής  και μόδας και άλλες χρήσεις ακόμη και εκπαιδευτικές.
Κοντά στο μετρό του Κεραμεικού προβλέπεται  η ένταξη 45 κοντέινερς που συγκροτούν το "ΚΜ Pop Up Market" που θα αποτελέσει ένα φυτώριο επιλεγμένων και ξένων προϊόντων.


Ανάλογο παράδειγμα εμπορικών δραστηριοτήτων σε κοντέϊνερ: envelope A+D: hayes valley clothing store for aether, San Francisco


Όλα αυτά ακούγονται συγκρατημένα ενθαρρυντικά, για το μέλλον του κέντρου της πόλης, σε μια περίοδο αδιεξόδου  και που ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να πάρει  και  να διαχειριστεί ανάλογες πρωτοβουλίες. Ο φάκελος της OLIAROS για το ταμείο Jessica βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης και θα εξεταστεί από  την επενδυτική επιτροπή  της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να παραχωρηθεί δάνειο  35 εκατομ. Eυρώ στα οποία θα προστεθούν και τουλάχιστον άλλα 35 εκατ. από την εταιρεία για την υλοποίηση του έργου. Αρχίζει λοιπόν και  η ανάπλαση του τμήματος του Αθηναϊκού κέντρου να δρομολογείται μέσα από μια ιδιωτική επένδυση.
Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά την πορεία αυτής της πρωτοβουλίας και χωρίς προκαταλήψεις ας εμπιστευτούμε κατ αρχήν την πρόθεση των επενδυτών και της ομάδας των επιλεγμένων συναδέλφων μελετητών. Θα ήταν χρήσιμο, να υπάρχει από την εταιρεία μια άμεση και πιο αναλυτική ενημέρωση του περιεχομένου των υπό έγκριση μελετών. Στην πορεία θα δείξει… και επανερχόμεθα αναλόγως.

Ήδη σήμερα 17 Απρίλιου 2012 υπάρχουν νεώτερα. Η Πρόταση εγκρίθηκε. Για περισσότερα κάντα ΚΛΙΚ εδώ
 



5 comments :

  1. Έχει ενδιαφέρον αυτή η πρόταση καθώς γινεται σε μια περιοχή με συνεκτικό δίκτυο δρόμων & πεζοδρομίων κοντά σε Μ.Μ.Μ. σε αντίθεση με το εγχειρημα της Αθηναίδας Λόγω των διαφόρων προβλημάτων της περιοχής η επαναπροσέγγιση της περιοχής θα γίνει πρώτα από ποδηλάτες & μετά από πεζούς.
    Άρα θα είχε ενδιαφέρον αν ενσωματωθουν στα νεα κτηρια θέσεις φύλαξης ποδηλατων για ενοικους & επισκέπτες
    Πέραν αυτού & με δεδομένη την οικονομική κατάσταση οι" φοιτητικες κατοικίες " θα μπορουν να εξυπηρετησουν & εργαζόμενους που αναζητούν φτηνη κατοικία κοντά στην εργασία ώστε να πειστρεφουν στα προάστια τα Σαββατο κυριακα

    ReplyDelete
  2. Επίσης ένα ζητούμενο εκ μέρους των τουριστών ειναι η "picturesqueness " μιας περιοχής, ένα μέρος με συνεκτική αρχιτεκτονική απόψη με αρκετες ενδιαφέρουσεσ εικόνες προς φωτογράφηση.
    Επομένως ένας τέτοιος συνοικισμός σε συνδυασμό με την Ακαδημία Πλατωνος θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον ώρες περιήγησης στην Αθήνα με ενοικιαζόμενα ή κοινόχρηστα ποδήλατα για τους τουριστες μαζί και με τον σχεδιαζόμενο ποδηλατόδρομο Αθήνας Φαλήρου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Anonymous ευχαριστώ για τα σχόλια που κατα καιρούς καταθέτεις στο μπλογκ. Σκεφτόμουν αν τελικά είσαι διατεθειμένος να μας αποκαλύψεις το όνομά σου. Μα και αν δεν θέλεις πάλι είσαι καλοδεχούμενος...
      Γ.Τ.

      Delete
  3. Eαν απαντησετε για τα σεμινάρια που σας είχα ρωτήσει θα το μάθετε.Αλλιώς ρωτήστε τον κο Διαμαντοπουλο

    ReplyDelete
  4. Σχετικά με την σημερινή έκθεση προεκυψαν διαφόροι σημαντικοί προβληματισμοι σχετικά με το πως διατηρούνται στο χρόνο τα κτήρια & πως βιώνει το χρόνο ο χρήστης μεσα τους σε κτηρια βιοκλιματικής ή απλούστερα λειτουργικής αρχιτεκτονικής σε αντιπαράθεση με κτίρια όπως αυτά της Ζαχα Χαντιντ (Από την οποια όμως θα μπορουσε να διδαχθει κανεις για οργανωση εργοταξιου & ενοποιηση σχεδιαστικών παραμέτρων) τουλάχιστον καθως τα κτιρια της συνιστουν κατασκευαστικό αθλο
    Τέλος αναφορικα με το συγκροτημα κατοικιων στο Πορτο Ραφτη, το παλαιοτερο συγκροτημα Δοξιάδη & την ομιλία Μπασκώζου, προκύπτει το ερωτημα αν μπορουν να γινουν ενεργειας ωστε να ανακτηθει αισθητικά & να αξιοποιηθει τουριστικά μια περιοχη όπως το Πορτο Ράφτη

    ReplyDelete