Στο blog αυτό μπορείται να σχολιάσετε KEIMENA ή να διατυπώσετε απόψεις στα COMMENTS ή αποστέλλοντας το υλικό στοtriantafyllou.giorgos@gmail.com
Translate
Total Pageviews
1,155,103
ΚΙΚΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΗ: “WHAT I SEE WHEN THE STREET WALKS OVER ME” ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART
Την Πέμπτη 03 Απριλίου 2025, από τις 7.00 ως τις 10.00 μμ., εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση της Κικής Κολυμπάρη με τίτλο ‘What I see when the street walks over me’. Ο Θεόφιλος Τραμπούλης Επιμελητής εκδόσεων και Συγγραφέας σημειώνει για την έκθεση: «Οι μορφές της Κικής Κολυμπάρη μοιάζουν σαν συμπαγείς όγκοι που λιώνουν, σαν απροσδιορίστως οικεία αντικείμενα που διαθλώνται πίσω από ένα βρεγμένο τζάμι, επιμηκύνονται και συστρέφονται καθώς οι νόμοι μιας εσωτερικής, ψυχικής φυσικής επεμβαίνουν στην όρασή μας και αλλοιώνουν τα σχήματά τους. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, αφετηρία τους είναι πάντα συγκεκριμένα αντικείμενα και σχέσεις, η ζωγραφική μετάπλασή τους όμως θυμίζει τις αναμορφώσεις, εκείνη την ψευδαισθησιακή τεχνική της οποίας το γνωστότερο παράδειγμα είναι το κρανίο, το memento mori, στους Πρεσβευτές του Χανς Χολμπάιν. Γνωστή ήδη από την αρχαιότητα, η αναμόρφωση, είτε για να αναδείξει την τεχνική δεξιότητα είτε για να υπονοήσει τα κρυπτά σημεία του κόσμου, παραλλάσσει την προοπτική και τις αναλογίες της εικόνας, ώστε οι μορφές να καθίστανται δυσανάγνωστες ή στρεβλές αν τις δει κανείς κατά μέτωπο, και να αποκαθίστανται μόνον αν ο θεατής τις κοιτάξει από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία στον χώρο εκτός του έργου. Στην Κολυμπάρη αυτό το σημείο θέασης δεν υπάρχει, τα έργα δεν έχουν κλειδιά για την αναγνώριση των αντικειμένων αναφοράς τους και η ίδια επιμένει να μην τα αποκαλύπτει, πιστή στην μοντερνιστική παράδοση που ισχυρίζεται πως ενδιαφέρον δεν έχει η αναπαράσταση αλλά η ζωγραφική μετάπλαση της εμπειρίας. Τα αντικείμενα και οι σχέσεις έχουν απορροφηθεί στην επικράτεια της αφαίρεσης […]. Η αφαίρεση της Κικής Κολυμπάρη, χαρούμενη, πολύχρωμη, κυματιστή σε ένα πρώτο επίπεδο, εγγράφει την επισφαλή και ταραγμένη αισθαντικότητα, τον χρόνο ως κίνηση μονής κατεύθυνσης, την ένταση του εσωτερικού χώρου, αφήνοντας να διαφανεί όχι τόσο η αναπαραστατική όσο η ψυχική αφετηρία των έργων. Είναι μια αναμόρφωση που επιδιώκει να τοποθετήσει τον θεατή σε ένα σημείο στον χώρο και να τον οδηγήσει να κοιτάξει το έργο με τρόπο που θα αποκαταστήσει την ψυχική του δυναμική, μια δυναμική που ισορροπεί ανάμεσα στην έκθεση και την απόκρυψη.» Διάρκεια έως 17/05/2025.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ: "THE WOOD WIDE WEB" ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE
Την Τετάρτη 2 Απριλίου στις 7 μ.μ. εγκαινιάζεται στη γκαλερί Citronne η ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε με τίτλο "The Wood Wide Web” / Δασικός Ιστός. Ο χώρος της γκαλερί μεταμορφώνεται με τη ζωγραφική και γλυπτική εγκατάσταση της εικαστικού σε ένα ιδιότυπο δασικό περιβάλλον, όπου οι επισκέπτες καλούνται να εισέλθουν. Η Χριστίνα Μήτρεντσε είναι διεπιστημονική καλλιτέχνις που ενσωματώνει στην πρακτική της στοιχεία από την έρευνά της στον τομέα της δασολογίας και της μυκητολογίας. Τα τελευταία χρόνια, η δουλειά της περιστρέφεται γύρω από τον φυσικό άξονα και την εννοιολογική αλυσίδα "Δάσος - Δένδρο – Κορμός - Χαρτί – Βιβλίο - Μύκητας - Μυκκόριζα - Αποσύνθεση – Αναγέννηση", που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2005. Η έκθεση WOOD WIDE WEB ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές εκφάνσεις αυτού του άξονα: το δάσος της Μήτρεντσε απαρτίζεται από ζωγραφικά έργα και γλυπτά κατασκευασμένα από παλαιούς τόμους, κολάζ με "αμφιλεγόμενα" βιβλία και, κατ' αναλογίαν, δηλητηριώδη μανιτάρια, καθίσματα- κορμούς δέντρων απ’ όπου "ξεφυτρώνουν" μανιτάρια φτιαγμένα από σελίδες βιβλίων. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής της, καλλιεργεί επίσης σπόρους μανιταριών στα τετράδια που περιέχουν τις δασολογικές μελέτες του παππού της, συγκροτώντας ένα δια-γενεακό έργο εν εξελίξει. Έχοντας εξερευνήσει με εμμονή τη σχέση της ασώματης γνώσης με την ενσαρκωμένη εμπειρία και την υλικότητα, η Μήτρεντσε εισάγει μια άλλη "γλώσσα" στην εικαστική δημιουργία. Η γλώσσα αυτή αποσκοπεί να αποδώσει την πορεία της φύσης μέσα από ένα οργανικό "διαδίκτυο", το οποίο εξηγεί την αέναη αδιαχώριστη σύνθεση της επιβίωσης, αποβίωσης, και αναβίωσης. Όπως σημειώνει και η ίδια η εικαστικός: "Τα μανιτάρια, όπως και τα βιβλία, είναι αποθήκες γνώσης και καταλύτες για μετασχηματισμό. Και τα δύο χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ του θανάτου και της ζωής. Υπό αυτό το πρίσμα, και τα δύο γίνονται αγωγοί συνέχειας, ενσωματώνοντας τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ θανάτου, καταστροφής και αναγέννησης, γνώσης και κατανόησης". Ο συνοδευτικός δίγλωσσος κατάλογος περιέχει αναλυτικά κείμενα του Πάνου Γιαννικόπουλου, της Χριστίνας Μήτρεντσε και του Νίκου Παίσιου, καθώς και ένα εισαγωγικό σημείωμα από την Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, διευθύντρια της Citronne. Η έκθεση είναι η έναρξη της συνεργασίας της Citronne με την εικαστικό Χριστίνα Μήτρεντσε. Διάρκεια μέχρι 31 Μαΐου 2025.
ΒΑΝΑΣ ΞΕΝΟΥ: ΜΥΣΤΗΡΙΟ 15 - ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ; ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ
Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 και Ώρα: 12:30, εγκαινιάζεται η έκθεση της Βάνας Ξένου στο εργοστάσιο ΙΡΙΣ και στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με τίτλο «Μυστήριο 15, Το Ανοιχτό Μουσείο | Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα». Το έργο αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας καθιστώντας ορατές τις πηγές της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης. Με αυτή τη συνδυαστική παρέμβαση ολοκληρώνεται η ταυτοχρονία της έκθεσης των έργων στο ΙΡΙΣ και τον αρχαιολογικό χώρο με την πρόταση της πόλης της Ελευσίνας ως ανοικτό μουσείο και διαχρονικό αστικό ιερό. Η απώλεια επιστρέφει ως δημιουργία. Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς, Emmanuel Daydé. Σημείο συνάντησης: ΙΡΙΣ.
ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ: «ΜΥΣΤΗΡΙΟ 15. ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ; ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια η συστηματική ενασχόληση, έρευνα και θεωρητική προσέγγιση στον τόπο των Μυστήριων της Ελευσίνας, που έχει σαγηνεύσει την Βάνα Ξένου και έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικά ζωγραφικά έργα και μεγάλης κλίμακας γλυπτικές συνθέσεις, που έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο Παρίσι στον μοναδικό χώρο του Palais Royal. Μετά την πετυχημένη και εμβληματική έκθεση στο εργοστάσιο «Κρόνος», με τίτλο ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΕΡΑΣΜΑ το 2004, η Βάνα Ξένου επανέρχεται, και μετά από σειρά εμποδίων και αναβολών, στο πλαίσιο των τελευταίων εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύσας της Ελευσίνας, με μια νέα διπλή εμβληματική έκθεση στο εργοστάσιο «Ιρις» την ιστορική βιομηχανική μονάδα χρωμάτων, και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με τίτλο «Μυστήριο 15. Γιατί η Ελευσίνα σήμερα; Το Ανοιχτό Μουσείο» που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 30 Μαρτίου του 2025 στις 12:30 το μεσημέρι, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά. Η έκθεση ανακοινώθηκε στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ακρόπολης στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Σταμπολίδης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Νανά Σπυροπούλου και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ελευσίνας, Γρηγόριος Σαμπάνης. Παράλληλα ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τον ιστορικό τέχνης Τάκη Μαυρωτά, τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, τον Γάλλο ιστορικό τέχνης και επιμελητή Εμανουέλ Ντεϊντέ και από την Βάνα Ξένου.
“IMAGINING GREECE”: ΨΗΦΙΑΚΗ EΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2025, στις 12:00- 14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων ACG Events Hall, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, εγκαινιάζεται η αναδρομική ψηφιακή έκθεση με τίτλο “Imagining Greece: Tourism & Nation Branding 1945-1989”. Πρόκειται για μία πρωτότυπη έκθεση που αποσκοπεί στην ανάδειξη της εξέλιξης του τουρισμού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μέσα από τις καμπάνιες τουρισμού και την επικοινωνία της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού της εποχής. Το «Ταξίδι στην Ελλάδα» αναδεικνύεται μέσα από μία πλούσια οπτικοακουστική συλλογή που καλύπτει 5 δεκαετίες και παρουσιάζει το αίσθημα προσμονής του ταξιδιώτη, αλλά και εικόνες, συναισθήματα και εμπειρίες που βιώνει μέσα από διαδρομές προς πολλαπλούς ελληνικούς προορισμούς. Όπως κάθε ενδιαφέρον ταξίδι, η έκθεση προσφέρει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους για την εξερεύνηση της Ελλάδας, αλλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Την έκθεση επιμελήθηκαν επιστήμονες με ειδίκευση στην ιστορία, την αρχιτεκτονική, τον οπτικό πολιτισμό, τις μελέτες σχεδιασμού, την πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, υπό την επίβλεψη της Δρ. Ειρήνης Καραμούζη, Καθηγήτριας Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Κύρια Ερευνήτρια). Την επιστημονική ομάδα πλαισιώνουν οι: Δρ. Μαίρη Ικονιάδου (Συνεργάτης Ερευνήτρια), Δρ. Σταύρος Αλιφραγκής & Δρ. Αιμιλία Αθανασίου (Επιστημονικοί και Καλλιτεχνικοί Επιμελητές), Δρ. Χρήστος Χρηστίδης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ειδικός Σύμβουλος), Δέσποινα Τσιλιμάγκου (Διευθύντρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών), Δρ. Μαρίνα Εμμανουήλ, Δρ. Μεταξία Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Δρ. Αφροδίτη Καμάρα (Ερευνήτριες). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και για να επισκεφθείτε την ψηφιακή έκθεση, κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα .
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 στις 19:00, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου με τίτλο “Off Balance” στην αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου. Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση αναδεικνύεται συνεχώς πιο έντονη και αμεσότερη, η νέα εγκατάσταση του Νίκου Παπαδημητρίου έρχεται να αναδείξει την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην καθημερινότητά μας. Μέσα από το κεκλιμένο δάπεδο, τα αφηρημένα τοπία και τα βιομηχανικά υλικά, το έργο του Παπαδημητρίου προτείνει έναν δυναμικό εικαστικό διάλογο με την οικολογική κρίση, αποτυπώνοντας την αίσθηση της ανισορροπίας που κυριαρχεί στο σύγχρονο παγκόσμιο τοπίο. Στον υπόγειο χώρο της γκαλερί, η εγκατάσταση κορυφώνεται με τη γλυπτική απόδοση ενός παγόβουνου, το οποίο συμβολίζει την πολύπλευρη παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Η εικόνα του παγόβουνου –μια επιβλητική αναπαράσταση ανισορροπίας και απειλής– αναδεικνύει τη σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και οικονομική δυστοπία, καλώντας σε άμεση και συντονισμένη δράση. Η έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου αποτελεί μια καλλιτεχνική παρέμβαση που φέρνει στην επιφάνεια τη δραματική επικαιρότητα της κλιματικής κρίσης, καλώντας το κοινό να αναλογιστεί το μέλλον του πλανήτη και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν. Η τέχνη, μέσω του έργου του, λειτουργεί ως εργαλείο συνειδητοποίησης, υπενθυμίζοντας ότι η αλλαγή παραμένει εφικτή, αρκεί να επιλέξουμε να την επιδιώξουμε. Διάρκεια έκθεσης έως 26 Απριλίου 2025
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | No 174
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ Νο 174, στο όποιο συμμετέχουν με έργα τους οι: Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη - Micromega Architecture & Strategies, Deda & Architects, wip architects, Koufopantelis Architects, Telford 46 architects, Façade, PLINTHOS Architects & Stefania Ntinou Architect, Oktana Architecture, LA^arc Λίλα Γιαμοπούλου & Αίμων Λίτινας, Antipas Jones architects, orestis sakellariou architects, Βασίλειος Ντόβρος, tp_architecturestudio, RCTECH, Piemonte Samsarelou Architects και Local Local. Επιπλέον η Πολυάννα Παρασκευά αναλύει τη βιωματική εμπειρία χώρων για παιδιά και ο Γιώργος Αραχωβίτης παρουσιάζει την ανακαίνιση των δύο υπαρχόντων διατηρητέων κτηρίων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ερυθραίας και την προσθήκη ενός νέου κτηρίου.
EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 295 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2025
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Μαρτίου 2025 του περιοδικού ek (Νο 295), με εξώφυλλο το AISHA BOUTIQUE HOTEL στα Χανιά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: tο editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα “Αρχιτεκτονική έκτακτης ανάγκης” με αφορμή τους συνεχείς σεισμούς στην Σαντορίνη και την ανάγκη πρόβλεψης άμεσων λύσεων στέγασης για τους κατοίκους σε περίπτωση καταστροφών, αναφερόμενη σε σχετικά παραδείγματα. Ακολουθεί η συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου με τους Pieris Architects, και το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Πάνου Τσακόπουλου με τίτλο: “Η Πόλη του Ήλιου / Μεταγραφές της ουτοπίας στο έργο του Ivan Leonidov” μία από τις σπουδαιότερες μορφές τα νέας σοβιετικής αρχιτεκτονικής και του κινήματος του κουνστρουκτιβισμού. Ο Νίκος Πατσαβός στο πλαίσιο των Foreign Affairs, παρουσιάζει το Πάρκο Benjakitti στην Ταϊλάνδημε γενικό τίτλο ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ. Στην ενότητα REPORTAGE παρουσιάζεται το Mετρό Θεσσαλονίκης | Διεύθυνση Μελετών Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Betaplan και ακολουθεί η ενότητα ARCHITECTURE με τα έργα: • Hillside, συγκρότημα κατοικιών στη Λεμεσό | UHA, BBF DESIGN • Casa Verde, μονοκατοικία στη Λευκωσία | Constanti Architects Ena pros Ekato. • Διπλοκατοικία στο Τολό | Θάλεια Βελεγράκη • Μονοκατοικία στη Νέα Πεντέλη | LKMK Architects • Μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό | WELOD Architects Στην ενότητα INTERIORS δημοσιεύονται τα έργα: • Ανακαίνιση κατοικίας στο Ψυχικό | RCTech • Aisha Boutique Hotel στα Χανιά | Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης, Ζαΐρα Αποστολάκη Λιόκουρα • Μουσείο Γέσιου στην Έδεσσα | Θωμάς Τσουκαλάς, Χριστίνα Γέσιου • Toothcare Dental Clinics στη Νέα Σμύρνη | 9010 Design και τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS ο Δημήτρης Μπουραΐνης επιμελείται την Στεγανοποίηση κατασκευών: Τεχνικές και καινοτόμες τεχνολογίες.
“DOMA DIARIES”: Η ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Την Παρασκευή 28.03.2025 στο Μουσείο Μπενάκη Ο DOMa παρουσιάζει την πέμπτη κατά σειρά ημερίδα #DOMaDiaries, που στοχεύει στην απεικόνιση του μέλλοντος της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια της πέμπτης εκδήλωσης, επτά καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία θα παρουσιάσουν ένα έργο τους που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 3H architects, FLUX office, Micromega Architecture & Strategies, SOUTH architecture, Άγις Μουρελάτος, Ρένα Σακελλαρίδου, Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσεων
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «POETS IN SIESTA» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ 20 ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 στις 21:30 τη νύχτα της Εαρινής Ισημερίας, στο χώρο FOUAR, Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6 1ος όροφος. Μοναστηράκι, ο εικαστικός Αλέξανδρος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα 20 τραγούδια του, ενορχηστρωμένα συλλογικά από το μουσικό σχήμα Poets in Siesta. Πολυσυλλεκτικά στις μουσικές αναφορές τους, με ελληνικό στοίχο, εμπλουτισμένα με βιωματικές αφηγήσεις, τα τραγούδια, σατιρικά επί το πλείστον, δομούν τη μουσική παράσταση «ΜΙΑ POLAROID ΑΠ’ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ένα ψηφιδωτό εξορκισμών για καθημερινές καταστάσεις σουρεαλιστικής τρέλας και έρωτα στην εποχή της κλιματικής αστάθειας. Το συγκρότημα Poets in Siesta δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη το 2006 για την έκθεση «Ό,τι απομένει είναι μέλλον» που επιμελήθηκε στην Πάτρα η ιστορικός Τέχνης Νάντια Αργυροπούλου. Από τότε λειτουργεί ως μια πλατφόρμα «διερχομένων μουσικών» που αντλεί το δυναμικό της τόσο από επαγγελματίες μουσικούς όσο και από ερασιτέχνες, φοιτητές κυρίως του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από τους: Αλέξανδρο Ψυχούλη, κιθάρα – τραγούδι / Στέφανο Παρασκευά, κρουστά / Άγγελο Μπουρδάκη, πλήκτρα / Χριστίνα Χαραλαμπίδου, φλάουτο / Εύα Παυλακούδη, φωνητικά / Σοφία Μυρτώ Ζοάνου, φωνητικά / Μόνικα Νικολαΐδη, φωνητικά /
«ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ» ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΕΝΕΚΗ
Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, στις 19:00, στην Αίθουσα Eκθέσεων και Eκδηλώσεων του Ιδρύματος Μιχελή, Βασιλίσσης Σοφίας 79, 11521 Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Βιβλίου της Ελένης Μπενέκη με τίτλο «Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Αρχιτεκτονική Τοπίου», από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα. Μίλησαν οι : Γιάννης Αίσωπος, καθηγητής & πρόεδρος, τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras, Μαίρη Ανανιάδου-Τζιμοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Aικατερίνη Γκόλτσιου, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων Τοπίου, επίκουρη καθηγήτρια Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Agricultural University of Athens - Οfficial, Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και η συγγραφέας Ελένη Μπενέκη, ιστορικός.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΙΗΛ: «ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΗ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ»
Την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στις 18.00 στην αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών, Αθηνάς 63, θα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Δανιήλ, με τίτλο «Όταν η Πόλη είχε τον Λόγο» του εκδοτικού οίκου Κ.& Μ. Σταμούλη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, και η συγγραφέας του βιβλίου και Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας θα απευθύνει χαιρετισμό. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Ματρώνη Δικαιάκου. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το ερώτημα εάν συνέβαλλε θετικά οι Δήμος Αθηναίων στη διαμόρφωση της πόλης των Αθηνών, επιχειρείται να δοθεί στην παρούσα έκδοση, μέσα από τη συστηματική ανάλυση των τεχνικών έργων του Δήμου, των αναγκών και των προϋποθέσεων που τα επέβαλλαν, του σχεδιασμού και της χρηματοδότησης βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν, όπως και της συμβολής τους στη λειτουργία της πόλης. Η έρευνα καλύπτει χρονικά δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος αρχίζει από τη σύσταση του Δήμου Αθηναίων το 1835 και τερματίζει το 1866, εποχή όπου εστίασε κυρίως στα λειτουργικά θέματα της πόλης. Η δεύτερη περίοδος ξεκινά το 1866 όταν στο πλαίσιο του Β΄ Συντάγματος (1864) καθιερώθηκε η άμεση εκλογή των δημοτικών αρχόντων και οι Δήμος απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική, οπότε επέδρασε και στη φυσιογνωμία της πόλης. Ολοκληρώνεται το 1912 με την ψήφιση του νέου αυτοδιοικητικού νόμου, με τον οποίο περιορίστηκαν δραστικά οι αρμοδιότητες και οι ρόλος των Δήμων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αθηναίων επιχείρησε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία καθώς και στη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης. Με τα δημοτικά έργα (υποδομών, κτηριακών έργων και εξωραϊσμών), κατάφερε κυρίως να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη μικρότερης κλίμακας θεμάτων, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών του».
ΕΚΘΕΣΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ, Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΡΑΚOΥΣΩΝ ΣΤΟ ΚΑΜ
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο ΚΑΜ Χανίων (ισόγειο και φουαγιέ ορόφου), η έκθεση με τίτλο «Σύγχρονη Αρχιτεκτονική στη Σικελία, η Σχολή των Συρακoυσών», από 10-20 Μαρτίου 2025, πάνω σε μια ιδέα του καθηγητή Νίκου Σκουτέλη, με έργα καθηγητών και ελεύθερων επαγγελματιών από τη Σχολή των Συρακουσών και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Σικελίας. Οι Σικελοί αρχιτέκτονες στο σύνολο της παρουσίας τους προβάλλουν την αρχιτεκτονική πρακτική ως απόρροια της σκέψης γύρω από τον μοντερνισμό και σε σχέση με τα μηνύματα, το παλίμψηστο του τόπου τους. Συμμετέχουν οι: Emanuele Fidone, Fabrizio Foti, Gianfranco Gianfriddo, Bruno Messina, Morana+Rao Architetti, A.Mauro, Luigi Pellegrino, Analogique, Marco Navarra, και Carlo Palazzolo. Στην έκθεση εκτός των πινακίδων με μικρά και μεγάλα κτήρια, διαμορφώσεις δημόσιων χώρων και αναπλάσεις εσωτερικών θα αναρτηθούν και πινακίδες με ζητήματα θεωρητικών αναζητήσεων πολλών από τους εκθέτες. Παράλληλα για την Παρασκευή 14/03 έχει προγραμματιστεί να γίνει και μικρή σειρά ομιλιών με το εξής πρόγραμμα: 17.00 Χαιρετισμοί (Συντονιστής Νίκος Σκουτέλης) / 17.30-18.00 καθ. Paola Barbera, «Ένας Άτλαντας για την σύγχρονη αρχιτεκτονική στη Σικελία» / 18.00- 18.20 καθ. Bruno Messina, «Το νέο και το παλιό. Παραδείγματα από τη Σικελία» / 18.20 -18.40 καθ. Emanuele Fidone «Εμβληματικά έργα αποκατάστασης στις Συρακούσες» / 18.40 –19.00 καθ. Luigi Pellegrino, «Η Σχολή των Συρακουσών για την πόλη και για την ύπαιθρο».
“ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ”, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ & ΕΚΘΕΣΗ
Με τον τίτλo: «Μιχάλης Μανουσάκης: Η πορεία ενός δημιουργού» την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 στις 18:30, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στρογγυλή τράπεζα με την συμμετοχή των Άγγελου Αντωνόπουλου, Θανάση Μουτσόπουλου, Παναγιώτη Πάγκαλου, Δημήτρη Σεβαστάκη και Μάριου Σπηλιόπουλου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση με οπτικοακουστικά μέσα, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου.
ΖΗΣΗ ΚΟΤΙΩΝΗ: "ΞΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΗ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ”
Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025 στις 19:00, στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ, μίλησαν για το βιβλίο του Ζήση Κοτιώνη, "Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη" η Κατερίνα Ηλιοπούλου συγγραφέας , ο Κωνσταντίνος Ματσούκας συγγραφέας μεταφραστής , ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης αρχιτέκτων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα διάβασει η Φοίβη Γιαννίση, ποιήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. "Ανάμεσα στο θεωρητικό αναστοχασμό και τη διερεύνηση των δρόμων του ποιητικού λόγου, ο Ζήσης Κοτιώνης στους Ξένους στη Φλεγόμενη Γη ξαναδιαβάζει το βίο και τη δράση προγενέστερων ηρώων της οικουμενικής κουλτούρας θέτοντάς τους εκ των υστέρων, με ένα υποθετικό αναχρονισμό, μέσα στο φόντο της σύγχρονης περιβαλλοντικής καταστροφής. Προτείνει να τους κατανοήσουμε σαν υποκείμενα, που ο πλανόδιος βίος τους παρήγαγε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να τους δούμε σαν γενεαλογικό απόθεμα λόγου και έργου για τη διάσωση της επίγειας (terrestrial) συνθήκης".
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:“ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ” ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ»
Την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025, στις 19:00 εγκαινιάστηκε η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Μιχάλη Παπαδόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφική και κατασκευές από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Τα πρώιμα ζωγραφικά έργα του Μιχάλη Παπαδόπουλου μεταφέρουν ένα αίσθημα αποξένωσης, μια υπαρξιακή μοναξιά και αγωνία, τη σύγχρονη αλλοτρίωση που συναντάμε και στη Γλυκιά ζωή (1960) του Fellini. Η κατακερματισμένη πραγματικότητα και τα αδιέξοδα των ανθρώπων του θρυμματισμένου Δυτικού κόσμου συνθέτουν το σκηνικό –το κοινωνικό και αισθητικό πλαίσιο– μέσα στο οποίο δρουν οι ανώνυμοι ήρωες του Παπαδόπουλου, αλλά και ο ίδιος ο ζωγράφος. Οι μορφές στα έργα της πρώτης του έκθεσης, στην γκαλερί «Νέες Μορφές» το 1974, μοιάζουν μαρμαρωμένες, σαν απολιθωμένα ίχνη ανθρώπινων υπάρξεων, σαν θραύσματα μιας τοιχογραφίας που σε καλεί να την ανασυνθέσεις. Είναι φασματικές και άφυλες, τα κεφάλια τους παραπέμπουν σε κυκλαδικά ειδώλια. Τα περιγράμματα των μορφών δεν είναι ολοκληρωμένα, η μία μορφή εισέρχεται μέσα στην άλλη. Παρουσιάζονται κατά ομάδες και είναι ενωμένες, όπως οι αλυσοδεμένοι της αλληγορίας του σπηλαίου στην Πολιτεία του Πλάτωνα. Ζωγραφισμένα με ακρυλικά χρώματα σε καμβά και σε χαρτί, τα έργα του είναι φτιαγμένα με το υλικό των ονείρων. Είναι εικόνες διαποτισμένες από μια γλυκιά μελαγχολία, μια σιωπηλή αντίσταση. Η ζωγραφική του Παπαδόπουλου εκφράζει την ανάγκη αναπνοής σε μια ασφυκτική κοινωνία. Μετά το 1974, στη Μεταπολίτευση, ο Παπαδόπουλος δημιουργεί κλειστοφοβικές εικόνες. Το γαλάζιο του ουρανού έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Οι φιγούρες παρουσιάζονται και πάλι κατά ομάδες, αλλά τώρα είναι πιο καλοσχηματισμένες, έχουν αποκτήσει όγκο και υπόσταση. Μοιάζουν να είναι εγκλωβισμένες ή φυλακισμένες σε έναν καφκικό κόσμο. Σχεδόν πάντα συνδιαλέγονται και συνυπάρχουν με ψηλά, απρόσωπα κτίρια, σκαλωσιές ή παράξενες αρχιτεκτονικές κατασκευές, που φέρνουν στο νου τον Πύργο της Βαβέλ. Τα μπρουταλιστικά οικοδομήματα που ζωγραφίζει δεν έχουν παράθυρα και πόρτες, θυμίζουν ταφικά μνημεία, γιαπιά, πολεμικά οχυρά ή ειδικά σχεδιασμένες φυλακές όπως το Πανοπτικό. Ο Παπαδόπουλος μας μιλάει για τα σύγχρονα, νεκροζώντανα υποκείμενα που ζουν στις μεγαλουπόλεις: για τον φόβο της επαφής και το σύνδρομο της αγέλης, για το πλήθος και την άγρια μοναξιά και ερημιά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ζωγραφίζει πολυεπίπεδες χάρτινες κατασκευές, ανοιχτά κουτιά, τα οποία, βαλμένα το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν πύργους. Πάνω και μέσα σε αυτά τα κουτιά τοποθετεί φιγουρίνια, στρατιωτάκια και ξύλινες διακοσμητικές κούκλες. Σε κάποια έργα οι ζωγραφισμένες κατασκευές ακουμπούν σε μια επιφάνεια καλυμμένη από ελληνικές εφημερίδες. Σε άλλα, ο καλλιτέχνης σφηνώνει μέσα στα χαρτόκουτα χοάνες από φύλλα εφημερίδων ή ζωγραφίζει χάρτινα καραβάκια από το ίδιο υλικό. Όπως και στα έργα της δεκαετίας του ’70, φτιάχνει πολλά προπαρασκευαστικά σχέδια σε χαρτί –«κοσμικά» ή «αεροδυναμικά» τα ονομάζει– καθώς και παραλλαγές. Το επόμενο βήμα για τον Παπαδόπουλο ήταν να εγκαταλείψει τη ζωγραφική του τελάρου και να βγει στις τρεις διαστάσεις, δημιουργώντας επιτοίχιες κατασκευές με το ίδιο θέμα, αλλά και κάποια γλυπτά. Χρησιμοποιώντας ξύλο, αλουμίνιο, σύρμα, χαρτόνι και πολυεστέρα, σε συνδυασμό με ζωγραφική, φτιάχνει μια μεγάλη ενότητα έργων, πάνω στην οποία συνεχίζει να δουλεύει μέχρι σήμερα. Η χοάνη, η κυψέλη, το κουτί, η σκάλα-κλίμακα και οι ξύλινες διακοσμητικές φιγούρες αποτελούν τα κυρίαρχα μοτίβα, το λεξιλόγιο του καλλιτέχνη. Με τις κατασκευές αυτές, που παρουσιάζει στις δύο επόμενες ατομικές του εκθέσεις στην γκαλερί Titanium, το 1998 και το 2004, ο Παπαδόπουλος κατάφερε να αποδομήσει τον ζωγραφικό χώρο, να τον αναπαραγάγει και να τον πολλαπλασιάσει. Οι συνθέσεις με τις λευκές χοάνες, που θυμίζουν επίσης τους πειραματισμούς των Ρώσων κονστρουκτιβιστών, δημιουργούν αρνητικό χώρο, πολλά και διαφορετικά κενά. Για τον Παπαδόπουλο, το εικαστικό έργο τέχνης, σαν ένα μουσικό όργανο, παράγει «εξαίσιους ήχους», όχι όμως απαραίτητα αντιληπτούς. Μέσα από τις χοάνες του ακούγονται ψαλμοί, αλλά και ο ήχος της φύσης και του τοπίου.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛIΔΗΣ: “TOPOGRAPHIES IN FLUX” ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART
Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, από τις 7.00 ως τις 10.00 μμ., εγκαινιάζστηκε η νέα ατομική έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη (1983), με τίτλο ‘Topographies in flux’. Συσσωρευμένη ύλη, μεγεθυμένες λεπτομέρειες, εκτοπισμένα στοιχεία και —πότε λεπτομερείς, πότε άναρχες— σημάνσεις, συνδιαμορφώνουν μια υποκειμενική προσέγγιση της τοπογραφίας του καλλιτέχνη. Μία χαρτογραφία που κινείται στο όριο ανάμεσα στις συναρπαστικές, αναπαραστατικές μορφές και τις άμορφες σημάνσεις. Ένα δίκτυο πολύπλοκων συνδέσεων και σχέσεων, που υπάρχουν και αναδιαρθρώνονται μέσα σε μια μεταβατική, και γόνιμη κατάσταση ατελείωτων δυνατοτήτων, σχηματίζοντας μια «μήτρα» του γίγνεσθαι, μια ασφαλή και συνάμα απειλητική «in-flux» τοπογραφία. Διάρκεια έως 29/03/2025
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ: «Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η έκθεση του Δημήτρη Μεράντζα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ Οικιακά χρηστικά αντικείμενα και προϊόντα διανοητικής ευελιξίας» που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Συνδυάζοντας τη γλυπτική με το ντιζάιν, τα έργα του Δημήτρη Μεράντζα διαπνέονται από τη φιλοσοφία του «φτιάξτο μόνος σου» (DIY), προωθώντας την ιδέα του έργου τέχνης ως χρηστικού αντικειμένου. Ο καλλιτέχνης μετατρέπει την Πινακοθήκη σε ένα εναλλακτικό πολυκατάστημα βγαλμένο από ένα δυστοπικό μέλλον, ανατρέποντας τον ρόλο του μουσείου και τις προσδοκίες του θεατή. Αυτό το «Mad Max IKEA», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, φιλοξενεί 120 έργα παρουσιασμένα ως «είδη σπιτιού», φτιαγμένα από απομεινάρια και ετερόκλητα υλικά. Τραπέζια, καρέκλες, καναπέδες, καλόγεροι, κρεβάτια, βιβλιοθήκες, φωτιστικά, κομοδίνα, καθρέφτες τοίχου και διάφορα χρηστικά μικροαντικείμενα συνθέτουν μια ενιαία εγκατάσταση, ένα ατμοσφαιρικό οικιακό περιβάλλον που καλείσαι να το περιηγηθείς αντλώντας έμπνευση από τα μοναδικά και πρωτότυπα εκθέματα. Με τον εύγλωττο τίτλο «Η αισθητική της απελπισίας και της απόγνωσης: Οικιακά χρηστικά αντικείμενα και προϊόντα διανοητικής ευελιξίας», η έκθεση είναι ένας οδηγός δημιουργικής διαβίωσης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, αστικής παρακμής, πολεμικών συρράξεων και προσωπικών αδιεξόδων. Εδώ η χειρωναξία παρουσιάζεται ως μονόδρομος, ως η μόνη λύση που μπορεί να σε βγάλει από το περιθώριο, από μια τραγική, επώδυνη και δυσάρεστη πραγματικότητα. «Τα πάντα από την αρχή και με τα ίδια μας τα χέρια» είναι το μότο του Μεράντζα, ο οποίος παροτρύνει τους θεατές να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους πλευρά και τους καλλιτέχνες να επαναπροσδιορίσουν τη σημασία της χειρωνακτικής πρακτικής. Η έκθεσή του είναι ένας ύμνος στην επινοητική φαντασία, στην εφευρετικότητα, στις κρυμμένες δεξιότητές μας.
Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, 19:00 – 22:00 εγκαινιάστηκε την ατομική έκθεση της Αννίτας Αργυροηλιοπούλου με τίτλο “Mater Faber”, μια προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη έκθεση που αποτίει φόρο τιμής στις μητέρες, τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν. Το στοιχείο του πλεκτού, το οποίο δεν εμφανίζεται μόνο στις εικόνες αλλά και σε μια γλυπτική σύνθεση που κυριαρχεί στο χώρο, αποφορτίζεται από τη χειροτεχνική και έμφυλη διάσταση που συχνά του αποδίδεται. Στα έργα της, το πλεκτό λειτουργεί ως μια διαδικασία σωματική και ψυχική, μια λύτρωση, μια διαδικασία αυτογνωσίας και «μια διαδρομή στο χρόνο με αόρατα νήματα να δένουν, να οδηγούν και να ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων». Όπως αναφέρει και ο Ιστορικός της Τέχνης, Γιάννης Μπόλης που επιμελείται και την έκθεση, «Η Αννίτα με τα νέα της έργα έρχεται να μιλήσει για την ασφάλεια και την προστασία, να απεικάσει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, να αναφερθεί σε προσωπικά βιώματα και μνήμες, να επικεντρωθεί στη σχέση της με τη μητέρα της αλλά και την κόρη της, να αφηγηθεί χαμηλόφωνα και παρηγορητικά μικρές ιστορίες για όλα εκείνα τα απλά πράγματα και καταστάσεις που τελικά μπορεί να είναι τα πιο ουσιώδη, τα πιο ειλικρινή». Διάρκεια μέχρι 22 Μαρτίου 2025
ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ: «ΑΝΤΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ» ΣΤΟ ΕΜΣΤ
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025, στις 18:30, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Θόδωρος, γλύπτης, Αντί Αναδρομικής», που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ερμηνείας και παρουσίασης του έργου του γλύπτη Θόδωρου μετά τον θάνατό του και αξιοποιεί σχεδόν όλα τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδότησε ο γλύπτης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη βαθιά και προφητική σκέψη του, τις σημαντικότερες στιγμές του έργου του αλλά και τη συνολική πορεία ενός σύγχρονου δημιουργού, που με τα λόγια και τις πράξεις του, στιγμάτισε τη γλυπτική στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Θόδωρος αγωνίστηκε για να ανανεώσει τη γλυπτική γλώσσα και να την αναδείξει σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούσε η έντυπη και οπτικοακουστική επικοινωνία. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια, ο Θόδωρος ήταν πρωτεργάτης πρωτοποριακών και σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών, πραγματοποιώντας περφόρμανς, ηχητικά γλυπτά, εννοιολογικά έργα αλλά και τις πρώτες δράσεις μιας ιδιότυπης θεσμικής κριτικής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κοινός παρονομαστής σε όλη του τη δραστηριότητα υπήρξε ο κοινωνικός και πολιτικός ρόλος του καλλιτέχνη και η σημασία ένταξης καλλιτεχνικών φωνών στον δημόσιο λόγο. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα παρουσιάσεων της Συλλογής του ΕΜΣΤ και θα λάβει χώρα στον 2o όροφο του Μουσείου . Η σκηνογραφία της έκθεσης έχει υλοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Γιάννη Αρβανίτη και οριοθετεί ενότητες έργων μέσα από ειδικά διαμορφωμένους νέους εκθεσιακούς χώρους που διαδέχονται ο ένας τον άλλον καταλήγοντας σε ένα απρόσμενο περιβάλλον συνύπαρξης των έργων με τον επισκέπτη. Ο συνολικός χώρος έχει αναδιαμορφωθεί ριζικά ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και μελλοντικές εκθέσεις της Συλλογής. Η μουσική επιμέλεια της βραδιάς έχει την υπογραφή του Γιάννη Πετρίδη. Oι DJs Δημήτρης Ζουγρής και Τάσος Στεργίου θα παίξουν live αγαπημένα τραγούδια του Θόδωρου από την προσωπική του συλλογή βινυλίων. Διάρκεια μέχρι 8 Φεβρουαρίου 2026.
«ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Ήξερα ποια είναι, είχα διαβάσει άρθρα και βιβλία της από νωρίς. Ώσπου τη συνάντησα για πρώτη φορά στην Ύδρα, στο ξενοδοχείο «Μιράντα», πάνω στη δύση ενώ ακούγονταν οι παραλλαγές Γκόλντμπεργκ. Μαζί της, κι ο γιος της Γιώργης, ο μετέπειτα φωτογράφος και τόσο καλός φίλος. Από τότε συναντιόμασταν συχνά σε συνέδρια, τυχαία στην Αθήνα στο Μπενάκη. Ώσπου το 1995 περνώντας από Θεσσαλονίκη, τα είπαμε για ώρες σπίτι της με αφορμή ένα βιβλίο μου για τον Καυταντζόγλου. Της είχαν κάνει αίσθηση πράγματα που άλλοι δεν πρόσεχαν διόλου. Αυτή της η ευαισθησία και ικανότητα πρόσληψης υπήρχε διάχυτη μέσα στα γραπτά της, που κάθε φορά διάβαζα με απόλαυση. Από εκείνη εισέπραξα και διδάχτηκα πολλά για την πρόσφατη ιστορία της πόλης της, της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα ονειρικά σχέδια του Εμπράρ, τις τύχες της πολεοδομίας της, ξετυλίγοντας ένα παραμύθι μοναδικό για τη χώρα μας. Γνώρισα και μαθητές και μαθήτριές της, που πάντα μιλούσαν με αγάπη για εκείνη, για τη βοήθεια που πρόσφερε, για την ενθάρρυνση κάθε προσπάθειας. Ώσπου στη φιλία μας, κάποια στιγμή, προστέθηκε και μια συνεργασία, στον συντονισμό, εποπτεία και σύνταξη λημμάτων για την πολεοδομία στο λεξικό «Αρχιτεκτονική» (2013). Θυμάμαι την απίστευτη συνέπειά της, την αφοσίωσή της σε ένα τόσο απαιτητικό έργο. Την άνεση και την ευγένειά της τη διαπίστωσα για μια ακόμα φορά, την τελευταία που τη συνάντησα, στη Θεσσαλονίκη το 2019 σ’ ένα άλλο συνέδριο. Ήταν άφθαρτη λες και δεν την είχε αγγίξει ο χρόνος. Δ. Φιλιππίδης
ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ», ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Γκίκα, Μουσείο Μπενάκη, Κριεζώτου 3, Αθήνα, η νέα έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη με έργα βασισμένα στην Οδύσσεια του Ομήρου και τίτλο «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» που επιμελούνται ο Μάνος Δημητρακόπουλος και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σε σχεδιασμός Ρένα Σακελλαρίδου, και με φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ. Η ενασχόληση του Μάρκου Καμπάνη με την Οδύσσεια ξεκινά το 2018. Τότε ξεκίνησε η δημιουργία μιας σειράς έργων που εμπνέονται από το Ομηρικό Έπος, είκοσι από τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση. Πρόκειται για ένα ζωγραφικό διάπλου, βραχύτερο του ομηρικού, βασισμένο σε μια παράλληλη φανταστική γεωγραφία που συνέλαβε ο καλλιτέχνης στον απόηχο της ομηρικής. Η έκθεση οργανώνεται γύρω από ένα έργο - βιβλίο τεσσάρων τόμων που δημιούργησε ο Μάρκος Καμπάνης, ζωγραφίζοντας με κάρβουνο και ακρυλικό πάνω σε ψηφιακή ανατύπωση του χειρογράφου Harley MS 6325 του 15ου αιώνα, το οποίο ανήκει στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Περιμετρικά των τεσσάρων τόμων, στοιχίζονται οκτώ μικρά έργα – βιβλία, κάθε ένα από τα οποία σχετίζεται με μια συγκεκριμένη αφήγηση ή ραψωδία του έπους, ενώ ζωγραφική από πραγματικούς αλλά και επινοημένους χάρτες της πορείας του Οδυσσέα και του Τηλέμαχου συμπληρώνουν την έκθεση. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιπλεόν σχέδια, γλυπτά και λάδια του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, από τη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, τα οποία εκκινούν μια ιδιότυπη συνομιλία με τα έργα του Μάρκου Καμπάνη. Διάρκεια έως 27 Απριλίου 2025
“FRANCISCO GOYA, LOS CAPRICHOS”, & “Η ΣΑΓΗΝΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΚΟΤΟΥ”, ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, ώρα 19.30, εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, δύο νέες εκθέσεις: Η πρώτη με τίτλο “Francisco Goya, Los Caprichos”, που επιμελέιται η Κατερίνα Ταβαντζή παρουσιάζεται στο Κεντρικό Κτήριο - Μόνιμη Συλλογή, περιλαμβάνει ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται από το 1797-98, που συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Είναι η πρώτη χαρακτική σειρά του Goya και μια από τις δύο που δημοσιοποιήθηκαν όταν ο καλλιτέχνης ήταν εν ζωή. Η σειρά που έχει στην κατοχή της η Εθνική Πινακοθήκη είναι εκτυπωμένη το 1803 και αγοράστηκε το 1962 όταν ήταν διευθυντής ο Μ. Καλλιγάς. θα παρουσιαστούν σε μια πολύ σημαντική έκθεση και θα συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Η σειρά που έχει στην κατοχή της η Εθνική Πινακοθήκη είναι εκτυπωμένη το 1803 και αγοράστηκε το 1962 όταν ήταν διευθυντής ο Μ. Καλλιγάς. Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», που επιμελέιται η Συραγώ Τσιάρα παρουσιάζεται στο Κεντρικό Κτήριο - Ενδιάμεσος Χώρος όπου περιλαμβάνονται έργα δέκα καλλιτεχνών που από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό, και το γκροτέσκο. Συμμετέχουν ο καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος. Διάρκεια εκθέσεων: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2025
ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2025: “ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΛ
Αφιερωμένο στην προϊστορία της ένδυσης, της κόσμησης και της νηματουργίας, το Παλαιολιθικό σεμινάριο επανέρχεται με πέντε διαλέξεις με αντικείμενο τις τελευταίες ανακαλύψεις για τα πρώτα ρούχα, τα πρώτα εσώρουχα, τα αρχαιότερα κοσμήματα, τις τέχνες και τις τεχνικές εκείνες κατακτήσεις που κατέστησαν δυνατό τον εμπολιτισμό του ανθρώπινου σώματος. Kορυφαίοι αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια της Ευρώπης, του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα ρίξουν φως στις διεργασίες του νου και στις επεμβάσεις στην ύλη που δεν υπηρετούν απλώς την προστασία του σώματος από τις καιρικές συνθήκες, αλλά βαδίζουν χέρι-χέρι με την ιστορία του πολιτισμού και την ανθρώπινη συνθήκη. Olaf Joeris, “Stone Age clothing – the hard, the soft, and the artistic evidence”, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 @ 19:00 / Francesco d’ Errico, “ Key transitions in the culturalisation of the human body”, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 @ 19:00 / Catherine Perlès, “Our ornaments and those of the others: ornaments and cultural traditions at Franchthi”, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 @ 19:00 / Karen Hardy, “The antiquity and social implications of early twisted fibre technology”, Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 @ 19:00 / Daniella E. Bar-Yosef Mayer, “Palaeolithic adornment practices: Socio-economic connections and symbolic behaviour” Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 @ 19:00. Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, στην οδό Χαιρεφώντος 14, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Πλάκα. Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κρήτης – καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας – δρ Ανδρέας Ντάρλας.
ΝΙΚΟΣ ΣΑΠΕΡΑΣ: ΕΚΔΟΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ»
Ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Νίκος Σαπέρας, γεννημένος στην Καισαριανή, ετοιμάζει έναν υπό έκδοση τόμο για τον τόπο του, με πρόλογο του ακαδημαϊκού-καθηγητή ΕΜΠ αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ και ένα εισαγωγικό κείμενο, όπου προβάλει το αποτέλεσμα της δράσης ή της αδράνειας των ανθρώπων της πόλης μέσα στην ιστορική πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε, από την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων, την εξέλιξη του συνοικισμού μέχρι σήμερα, τον σύγχρονο δήμο, περισσότερα από 100 χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από το ευρύτερο περιβάλλον και τα τοπόσημα – εγκαταστάσεις της πόλης, τα κτίρια ολόκληρα ή σε λεπτομέρειες, τη λεωφόρος, την πλατεία, το σχολείο, τα γήπεδα. Την παλιά δημαρχία, στην συνέχεια Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και πρώτη έδρα του ’’Θεάτρου Καισαριανής’’, τα σινεμά που χάθηκαν. Το σκοπευτήριο των 750 εκτελεσθέντων. τα επαγγέλματα, τα μαγαζιά, η Λαϊκή Αγορά. Τα νταμάρια, οι γέφυρες, το μοναστήρι.Τα παιχνίδια που παίζαμε στους χωμάτινους δρόμους, οι συνήθειες της καθημερινής ζωής, οι αφίσες και τα γκράφιτι η εφήμερη τέχνη του δρόμου. Τα λουλούδια και τα δέντρα στις αυλές και στο βουνό. Τέλος η οικονομική ΚΡΙΣΗ, οι τράπεζες, τα ανεξόφλητα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, οι αγορές του χρυσού, το ξεπούλημα των «ασημικών», τα συσσίτια. Θα τυπωθούν 300 αντίτυπα, αριθμημένα, υπογεγραμμένα από τον συγγραφέα. Θα διατεθούν τα 200 με ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ, στην τιμή των ογδόντα (80,00) ευρώ + ταχυδρομικά. Διάθεση-Πληροφορίες στο τηλ. 6945 798 434. Τράπεζα ALPHA BANK GR1601402020202002310000068 Τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ GR6801100990000009920191674
ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: "ΦΥΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Πόσο κρίσιμες είναι οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και τι μερίδιο ευθύνης φέρουν η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός ή η έλλειψή τους για το μικροκλίμα, την κλιματική αλλαγή και τον τρόπο ζωής που έχει επικρατήσει; Το βιβλίο του Νίκου Αναστασόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ, με τίτλο "Φύση, Άνθρωπος και Αρχιτεκτονική / σημειώσεις για τη βιωσιμότητα, την οικολογία και τη συμμετοχή", από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, επιχειρεί να συνοψίσει τις γνώσεις και εμπειρίες ενός αρχιτέκτονα ο οποίος εμπλέκεται εδώ και πολλά χρόνια με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση και έρευνα, στο πλαίσιο μιας οικοσυστημικής προσέγγισης μέσα από τις παραμέτρους της συμμετοχής και του συμμετοχικού σχεδιασμού. Για να το πετύχει, ανοίγει διόδους επικοινωνίας και δοκιμάζει «συνάψεις» ή «επικονιάσεις» ανάμεσα σε ποικίλα πεδία, από τη φιλοσοφία και την ιστορία μέχρι την οικολογία, την ανθρωπολογία και την εθνογραφία, ενώ αξιοποιεί τις σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις των κοινών, της αποανάπτυξης και της περμακουλτούρας. Συγκροτείται έτσι μια εναλλακτική εργαλειοθήκη έναντι των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνίες και ως είδος.
ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2025: ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΔΑ
Για τρίτη χρονιά επαναλαμβάνεται και φέτος το θερινό σεμινάριο με τίτλο PARIS TRANSFORMATIONS IV / PLACES OF FASHION που οργανώνουν στο διάστημα 20-27 Ιουλίου 2025 οι Αμαλία Κωτσάκη, η Δήμητρα Κανελλοπούλου και η Μaria Gravari - Barbas στην Fondation Hellénique Cité internationale Universitaire de Paris. Για περισσότερα κάντε κλικ στην εικόνα.
αρχέτυπα* | αrchetypes* ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ | PART 1
Κάντε κλικ στην εικόνα και διαβάστε όλοκληρο το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ του βιβλίου στο ISSUU.
αρχέτυπα* | αrchetypes* ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ | PART 2
Κάντε κλικ στην εικόνα και διαβάστε όλοκληρο το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του βιβλίου, στο ISSUU.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ: RESISTING POSTMODERN ARCHITECTURE / CRITICAL REGIONALISM BEFORE GLOBALIZATION
Την περίμενα εδώ και καιρό αυτή την έκδοση. Ήξερα ότι ο Στέλιος, σαν ένα τολμηρό και ακούραστο μυρμήγκι, σχεδόν επί μια δεκαετία διερευνούσε συστηματικά, παράλληλα με το διδακτικό του έργο στο Λονδίνο, ένα καυτό θέμα, μια «καυτή πατάτα», μέσα από την βιβλιογραφία και προσωπικές επαφές-συνεντεύξεις. Και χάρηκα όταν είδα δημοσιευμένη την εικόνα του βιβλίου, με εξώφυλλο μάλιστα μια δική μου φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1983 όταν πρωτοεπισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο Lyttos με τον Δημήτρη και την Σουζάνα που το σχεδίασαν, με το ακόλουθο κείμενο: “Το να μοιράζεται κανείς μια δεκαετή έρευνα για τη μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, την κριτική περιφερειακή και την παγκοσμιοποίηση στην πλήρη μορφή της ελεύθερα με τον κόσμο γενικότερα είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ακαδημαϊκής ζωής. Το βιβλίο μου Resisting Postmodern Architecture: Critical Regionalism πριν την Παγκοσμιοποίηση κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως ένα PDF ανοιχτής πρόσβασης που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από το UCL Press : https://www.uclpress.co.uk/products/180529 Το βιβλίο διατίθεται και σε έντυπη μορφή.» Ας είναι καλοτάξιδο!
«ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ» ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ & ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΛΦΑ
ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ/ Antiparochi – A Short Introduction Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο που παρουσιάζει μια πρώτη μικρή επιλογή των συνεντεύξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Antiparochi and the Architects» που πραγματοποιείται στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γυρίστηκε μεταξύ Απριλίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 από τους Σταύρο Αλιφραγκή και την Κωνσταντίνα Κάλφα και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τη Γενική Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο ενός καλοδουλεμένου μοντάζ οι Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης & Σουζάνα Αντωνακάκη, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μαρία Μαντουβάλου, Θωμάς Μαλούτας, Γιώργος Τριανταφύλλου και τρεις κατασκευαστές απαντούν στα ερωτήματα των επιμελητών.
MARATHONA TOMBS CANOPY BY GIORGOS TRIANTAFYLLOU & PARTNERS
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΥΜΒΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΟΜΕΣ INDEX ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε το video από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ (ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ)
Η αιφνίδια εμπειρία της δραματικής εικόνας της οδού Σταδίου, τον Ιούλιο του 2013, με οδήγησε στην φωτογραφική καταγραφή της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας και στην αναζήτηση εικόνων από την ιστορική εξέλιξη, την γοητεία και την αρχοντιά ενός από τους πιο ζωντανούς, τους πιο όμορφους και τους πιο αγαπημένους δρόμους της Αθήνας. Στόχος του βίντεο η ευαισθητοποίηση συνειδήσεων για την στήριξη της Σταδίου και την δυνατότητα πεζοδρόμησης της. Για να δείτε το βίντεο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημεριδα στον ΙΑΝΟ την 1η Μαρτίου 2014, κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ / ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ)
Το Τεύχος αυτό πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, και περιέχει μια συνοπτική παρουσίαση της φωτογραφικής καταγραφής και της πρότασης για την εναλλακτική δυνατότητα πεζοδρόμησης της οδού Σταδίου. Στόχος η "εντός των τειχών" συνοπτική πληροφόρηση όλων όσων επιδιώξαμε να ενημερωθούν, για να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την πρόθεση μας να πραγματοποιήσουμε μία έκθεση στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών και μία Ημερίδα. ‘Έτσι κοινοποιήθηκε αυστηρά μόνο σε επιλεγμένους παραλήπτες μέσω επιστολών και δεν δημοσιοποιήθηκε στο ευρύτερο κοινό. Παρόλα αυτά αναγνώσθηκε ήδη μέχρι σήμερα 03 ΜΑΡ 2014 από 690 αναγνώστες. Σήμερα μετά την επιτυχή πραγματοποίηση της ημερίδας αναρτάτε εδώ προς ενημέρωση. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ)
Αξιοποιώντας και πάλι τις δυνατότητες του ιστότοπου ISSUU, παρουσιάζω σήμερα μια νέα ψηφιακή έκδοση, με την συμμετοχή μας, στον γνωστό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μια μελέτη που στηρίχθηκε στις προσωπικές μνήμες από ιστορικά γεγονότα, με πρωταγωνιστές αγαπητά πρόσωπα, που βίωσαν τις δύσκολες στιγμές με τους Ναζί, το «Μαύρο Σάββατο» στην Πλατεία Ελευθερίας τον Ιούλιο του 1942, και στη συνέχεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αφαιρετική αποτύπωση του ίχνους των 10 000 εβραίων, που είχαν παρατάξει σε σειρές κάτω από τον καυτό ήλιο, στην επιφάνεια της νέας πλατείας αποτέλεσε την κεντρική συνθετική αρχή της μελέτης. Για να διαβάσετε την έκδοση κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
ΚΕΡΚΥΡΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ)
Από καιρό έχω την πρόθεση να αξιοποιήσω την δυνατότητα που προσφέρει ο ιστότοπος ISSUU να ξεφυλλίζεις μια ηλεκτρονική έκδοση, δημοσιεύοντας ας πούμε μια πραγματοποιημένη μελέτη. Μια πρώτη πειραματική απόπειρα παρουσιάζω σήμερα, με θέμα την αποκατάσταση μιας κατοικίας σε πενταόροφο διατηρητέο κτίριο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μελέτη και επίβλεψη του Γραφείου μας. Πρόκειται για μια ψηφιακή έκδοση 66 σελίδων που εκτιμώ ότι δίνει την δυνατότητα μιας πιο αναλυτικής παρουσίασης μιας μελέτης ή ενός έργου, σε σχέση με τις γνωστές δημοσιεύσεις. Εικόνες από την κατασκευή, σκίτσα, κατασκευαστικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται ήδη και επιφυλάσσομαι για την συμπλήρωση του υλικού αυτού, με περισσότερα στοιχεία διδακτικού χαρακτήρα. Για να ξεφυλλίσετε το μικρό αυτό εγχειρίδιο κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
No comments :
Post a Comment