Tuesday, January 8, 2013

Η ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ



περί εκπτώσεων, αμοιβών και ηθών

στο χώρο των αρχιτεκτόνων 
ΜΕΡΟΣ 1ο
(νεώτερα σχόλια & προτάσεις)



Παραμονές Χριστουγέννων με ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα για την επιλογή του αναδόχου της μελέτης «Σύνταξη μελετών, τευχών δημοπράτησης και έκδοση Οικοδομικής Αδείας για το έργο : ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Με προεκτιμώμενη  αμοιβή: 1.145.001,28 €

Ήμουν ήδη πολύ προβληματισμένος με το πρωτοφανές ύψος των εκπτώσεων επί των αμοιβών μας, που είχαν ήδη εμφανιστεί και συγκεκριμένα με τις μελέτες των Μορφολογικών Κανόνων που έφτασαν μέχρι 52,18% από το γραφείο ΜΑΡΑΒΕΑ  στις οποίες εμείς  είχαμε λάβει μέρος με ποσοστά της τάξεως του 20-25%,  που θεωρώ ότι  είναι εύλογα  στα πλαίσια μιας αξιοπρεπούς μελέτης με την απαιτούμενη πληρότητα όπως από δεκαετίες ίσχυαν σε αυτό τον τόπο.
Στην περίπτωση του ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ τα  9 από τα 15  γραφεία δίνουν εκπτώσεις από
 




τα υπόλοιπα 6 γραφεία ξεπερνούν κάθε όριο με έκπτωσεις:


 Τα γραφεία ΤΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ

ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΕ

ΔΕΚΤΗΣ ΣΥΝΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ







ΓΡΑΦΕΙΟ 75 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΕ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ,

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ, ΤΕΤΡΑΣ Η/Μ ΑΕΜ






ΡΑΒΑΝΟΣ Ε.- ΜΕΡΜΥΓΚΑ Σ. & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ

ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ Γ.

MFP-Κ. ΜΥΛΩΝΑΣ-Ι ΠΡΙΟΝΑΣ & ΣΥΝΕΡΓ. ΕΕ

Π.ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ-Ν ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ & ΣΥΝΕΡΓ, ΕΕ





ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΕ
ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ,
ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ-Κ.ΦΑΡΟΣ ΔΟΜΗ ΑΕ





ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΤΟΜΠΑΖΗ, ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ,
Τ. ΤΣΙΚΝΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ.Τ.Ε.
ΤΕΑΜ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ



and the winner is:


 

ΒΕΤΑΠΛΑΝ ΑΕΜ, ΒΕΝΤΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕ, ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ




Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει αυτή η ξέφρενη πορεία των συναδέλφων που με τα ποσοστά αυτά είναι σαν να ομολογούν ότι μέχρι τώρα είχαν τερατώδη κέρδη  της τάξεως του 74% και τώρα μπορούν  να κάνουν τέτοιες εκπτώσεις. Στην ουσία δίνουν  το δικαίωμα σε κάθε πελάτη να μας εκβιάζει πλέον να υποβαθμίσουμε τις αμοιβές μας σε εξευτελιστικά ποσά. Ποιόν τελικά μπορούμε να πείσουμε; Και βέβαια είναι προφανές ότι δεν είναι η Τρόϊκα  που υποβαθμίζει τους μισθούς. Είναι βέβαιο ότι με τέτοιες εκπτώσεις τα γραφεία αυτά θα αναγκαστούν να  απασχολούν συναδέλφους με μισθούς των 300€  και αυτό   είναι ακόμη μια τραγική επιλογή της γενιάς μας για τους νεώτερους που  οδηγεί το επάγγελμα στην ευτέλεια και την απαξίωση.

Βέβαια δεν καταλαβαίνω ποια είναι η θέση των υπηρεσιών και των συναδέλφων αρχιτεκτόνων που αξιολογούν τις προσφορές και αύριο θα παραλάβουν και θα αξιολογήσουν αυτές τις μελέτες. Τι περιμένουν να παραλάβουν; Μα που ζουν;  Μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουν και να βάλουν κάποια εύλογα όρια. Γιατί σίγουρα στο μέλλον τα έργα αυτά θα κολλήσουν.



Επί πλέον τα σημαντικά αυτά έργα, όπως μια πανεπιστημιακή σχολή, πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιούνται με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπου βέβαια δεν μπορούν να ισχύουν αυτοί οι αθέμιτοι συναγωνισμοί που  εντάσσονται στην διαδικασία των ανεξέλεγκτων οικονομικών  προσφορών του νόμου Ν. 3316/2005, με τα εκτελεστικά του διατάγματα και  αποφάσεις.

Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των καιρών και την αγωνία  που  ξεχειλίζει στα γραφεία μας. Εκτιμώ όμως ότι πρέπει να επιδιώξουμε  να συνεχίσουμε δουλεύουμε με την ιδιότητα και την αξιοπρέπεια του επιστήμονα μηχανικού…  


Ακολουθεί το σχόλιο του αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρού:



...ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ" ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ...ΤΟ 2005 ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΕ Ο Ν.3316 ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 20% ΜΑΣ ΚΑΚΟΦΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ"...ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ Ν.3919 ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ...ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΠΙΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΣΥΔΟΤΟΙ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΤΙΜΩΤΗΡΟΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ...ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ..."ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ" ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ [ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΙΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ...ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ...ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ "ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ" ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ...ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ" ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ...ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ "Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ"...ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ...Ο.Σ.

και το σχόλιο του Γιώργου Πανέτσου
 
Καλά τα γράφεις, αλλά....
Και η απελευθέρωση δεν έφτασε μέχρι τα "μελετητικά πτυχία".....
Θεωρώ ότι τα μελετητικά πτυχία για την αρχιτεκτονική (που μας ενδιαφέρει) πρέπει να καταργηθούν και όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια έργα να ανατίθενται μέσω διαγωνισμών. 




Ο Δημήτητρης Διαμαντόπουλος έστειλε το ακόλουθο κέιμενο:


Γιωργο, διαβασα το περι εκπτωσεων αμοιβων και ηθων στον χωρο των αρχιτεκτονων…..που γραφεις τοσο σωστα, ολα αυτα που συζηταμε τοσο καιρο.

Θυμιζω οτι οταν εμφανισθηκε το σχεδιο νομου για τον νεο τροπο αναθεσης μελετων με καθοριστικο κριτηριο τις χωρις πατο εκπτωσεις των αμοιβων, ημουν ο πρωτος που αντιληφθηκα το ποσο ασυμβιβαστο ειναι  για την αρχιτεκτονικη , και ιδιως με τα ισχυοντα στον τοπο .

Σημανα συναγερμο, και μαζι σου κουνησαμε ουρανο και γη για να το αποσοβησομε προσπαθωντας κατα περιπτωση να ενημερωσομε και να κινητοποιησομε φορεις, πολιτικους, και οποιονδηποτε θα μπορουσε να συμβαλλει στο να κατανοησουν αυτοι που προτειναν αυτο το νομοσχεδιο, οπως και οι βουλευτες που καλουνταν να το κρινουν και να το ψηφισουν σε  νομο το ποσο βλαπτικο   θα ηταν αν συνεβαινε  αυτο,  και ιδιως να κατανοησουν οτι πρωτιστως για το καλο του τοπου, οι αρχιτεκτονικες μελετες των εργων που αναθετει η πολιτεια επιβαλλεται να ανατιθενται μονο με αξιοκρατικα κριτηρια και με αμοιβες ενος ευλογου κωδικα αμοιβων.


Τα επιχειρηματα που τοτε προβαλλαμε ηταν :

·         Το οτι η αρχιτεκτονικη παραγει τεχνικα εργα που εκτος απο το οτι  επηρεαζουν  θετικα η αρνητικα ολες τις ανθρωπινες δραστηριοτητες, ειναι σε καθε περιπτωση και πολιτισμικα αγαθα που καθοριζουν την φυσιογνωμια του τοπου στον οποιο βρισκονται.

·         Οτι στον τοπο μας που τα τελευταια 50 χρονια με την αναρχη ιδιωτικη οικοδομηση, την ανεπαρκεια της πολιτειας και ( οχι μονο) καταστρεψαμε το μεγαλυτερο μερος των πολεων και τον οικισμων, οπως και  του φυσικου περιβάλλοντος  γεγονος που πληρωνομε τωρα τοσο ακριβα… Σημερα περισσοτερο παρα ποτε χρειαζομαστε με νεους σωστους θεσμους για μια γενναια ποιοτικη αρχιτεκτονικη και περιβαλλοντικη αναβαθμιση. Θεσμους ωστε οχι μονο για να σταματησομε να καταστρεφομε αλλα κυριως για να αρχισομε    συστηματικα να διορθωνομε αυτα που καταστρεψαμε.

·         Οτι μια τετοια αναβαθμιση θα λειτουργησει  αναπτυξιακα για ολα και βεβαιως και για την οικονομια μια και το οικιστικο περιβαλλον θα γινει ποιο πολιτισμενο, λειτουργικο και ανθρωπινο και η φυσιογνωμια του τοπου ποιο ελκυστικη.


·         Λεγαμε ακομα οτι με τα οσα ισχυουν στον τοπο μας το συστημα αυτο ειναι αδοκιμο και επειδη θα οδηγησει σε αθεμιτο ανταγωνισμο μεταξυ των μελετητικων γραφειων τα οποια ειτε απο απελπισια ειτε απο ασυνειδησια (βασιζομενα στα ελληνικα δεδομενα) θα οδηγηθουν, προκειμενου να τους ανατεθει καποια  μελετη,  σε υπερβολικες εκπτωσεις  ασυμβιβαστες με την ευλογη  αποζημιωση των δαπανων που χρειαζονται για να γινει αυτη η μελετη σωστα , και οτι αυτο θα συνεβαινε οπως βλεπομε τωρα να γινεται διοτι  : α)   στον ευρυτερο δημοσιο τομεα σπανιζουν οι τεχνικες υπηρεσιες που ειναι καταλληλα στελεχωμενες και οργανωμενες ετσι  ωστε να ελεγξουν την πληροτητα αρχιτεκτονικων μελετων (ιδιως συνθετων) με  τις απαιτουμενες   προδιαγραφες που  αυτες πρεπει να εχουν,  και οτι πολυ περισσοτερο αδυνατουν να αξιολογησουν τις τοσο σημαντικες  ποιοτικες αρχιτεκτονικες διαφορες, καθως αυτες δεν ειναι ευκολα μετρησιμες .   Β)   διοτι  οι μελετητες μετα την παραλαβη των μελετων τους στην πραξη αποξενωνονται απο τα εργα  τους και απο τις ευθυνες τους, δεδομενου οτι δεν ειναι υποχρεωτικη η ασφαλιση απο αυτους  των μελετων   τους     (γεγονος που θα ηταν απαγορευτικο για αδικαιολογητα μεγαλες εκπτωσεις) και διοτι  επισης ουτε καν  συμμετεχουν στην επιβλεψη του εργων που αυτοι εχουν μελετησει, ( κατι που αποτελει.  Ελληνικη πρωτοτυπια και οφειλεται σε ευνοητους  λογους)

·          Η μετα απο δυο χρονια βλεπομε οτι αυτα που ματαια τοτε προσπαθησαμε να αποτρεψουμε και τα οσα προβλεψαμε ξεπερασαν την φαντασια μας.


Το επαρατο συστημα της μελετοκατασκευης (επισης ελληνικη πρωτοτυπια  ) που ευθυνεται μεταξυ αλλων κακων και  για το οτι ξοδευθηκαν ποταμοι  χρηματων,  για κτηρια σκουπιδια που  πολλα απο αυτα προκαλουν ακομα και την εχθροτητα των χρηστων τους, μοιαζει παραδεισος μπροστα σε αυτη την νεα βαρβαροτητα  που μας εχει επιβληθει απο εγκληματικα επικινδυνους (και οχι μονο..) Ψευτοεκσυγχρονιστες αξιους συνεχιστες των καταστροφεων του οικιστικου πλουτου του παρελθοντος,  ανικανους να διακρινουν οτι η καλη  αρχιτεκτονικη στον τοπο και στις πολεις ειναι εξαιρετικα   καθοριστικη για οσα προανεφερα, καθως και την ελκυστικοτητα  τους., την οικονομια τους  και τον πολιτισμο τους... Ανικανοι ακομα να διακρινουν το τι προϋποθετει η παραγωγη    σωστης αρχιτεκτονικης και ετσι ψυχρα αδιαφοροι και στο τι σημαινει ο αφανισμος ιδιως αυτων των αρχιτεκτονων που ηθελαν σε αντιξοες συνθηκες χωρις να πλουτιζουν να δουλευουν με τετοια ιδανικα.


Αυτο ομως που με τρομαζει περισσοτερο ειναι οτι ακομα και οι ταγοι του χωρου μας που και αυτοι βιωνουν τις σκληρες συνεπειες της κρισης, αντι να αγωνιζονται στο να ανατρεψουν αυτην την αθλιοτητα, συμμετεχουν με αυτες τι αδιεξοδες εκπτωσεις νομιζοντας μεσα στην συγχυση και την απελπισια τους οτι αν παρουν μια δουλεια ,οπως,  οπως, ισως   θα την καβατζαρουν.   Ισως  αυτο συμβαινει γιατι ο καθε ενας αισθανεται μονος και ανημπορος. Το ιδιο και εγω…

Μετα απο ενος ετους και παρα πανω αποτυχημενες προσπαθειες που καναμε και μαζι, αρχικα για να μην ψηφισθει το νεο καθεστως του νεου τροπου αναθεσης των μελετων  και στην συνεχεια συμμετεχοντας με  εκδηλωσεις με ευλογες ως προς το αντικειμενο εκπτωσεις ,σε αυτο το καθεστως που μονοι μας βγαζομε τα ματια μας- ντρεπομαι που το λεω- αλλα εχει ενδωσει και το δικο μου γραφειο.

Που παμε λοιπον ?…


Χθες  ο μειοδοτης  για την πολυπλοκοτατη μελετη ανακαινισης  του συγκροτηματος του Αχιλλειου στην Κερκυρα ( που εχει μια απο τις μεγαλυτερες επισκεψιμοτητες στην χώρα) εδωσε εκπτωση 69 %…στον διαγωνισμο αυτο συμμετειχε και το γραφειο μου με μεγαλη εκπτωση…

Συναγερμος λοιπον και παλι απο την αρχη….να ενωθουμε και να προβαλλομε το μεγεθος της ζημιας που υφισταται η κοντοφθαλμη πολιτεια που για να εξοικονομησει ενα μικρο μονοψηφιο ποσοστο του κοστους, οχι εφημερων αρχιτεκτονικων εργων, αλλα εξαιρετικα  καθοριστικων  για την φυσιογνωμια και την αναπτυξη της χωρας, θυσιαζουν την ποιοτητα τους, και μαζι ενα πολυτιμο κομματι του μελετητικου δυναμικου του τοπου.


Υπαρχουν αλλοι, αξιοκρατικοι, τροποι εκπονησεις των μελετων που ειναι για το κοινο καλο, και αυτους πρεπει με συναινεση να διατυπωσομε και να διεκδικησουμε.

Το αντιφατικο  γεγονος οτι την ιδια εποχη η πολιτεια αναγνωριζε την σημασια   των αρχιτεκτονικων  εργων του δημοσιου, επιβαλλοντας για ολα αυτα αρχιτεκτονικους διαγωνισμους δινει αισιοδοξια και ελπιδα για το οτι μπορει να υπαρξει συνολικα ενα εναρμονισμενο θεσμικο πλαισιο.



 Δημ . Διαμαντοπουλος.




Μια ενδιαφέρουσα συγκροτημένη πρόταση διατυπώνει ο αρχιτέκτων Μάκης  Κωστίκας στό κέιμενο που μου έστειλε με τίτλο






«ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΝ»;


Αγαπητέ Γιώργο,

Ας καταλάβουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια πραγματικότητα που εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των «Μεταρρυθμίσεων» που χρειάζεται η χώρα, έτσι λοιπόν γινόμαστε «Ανταγωνιστικοί». Αυτή είναι η κατάληξη της αποδοχής στην συμμετοχή  των «Μελετοκατασκευών» των «Πακέτων» και οτιδήποτε άλλο είχαν σκεφτεί και νομοθετήσει τα τελευταία χρόνια για να χειραγωγήσουν το σύστημα ανάθεσης των μελετών δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ο Δ. Διαμαντόπουλος όμως ορθά επισημαίνει ότι η αρχιτεκτονική είναι πολιτισμικό αγαθό, που καθορίζει την φυσιογνωμία του τόπου. Και την φυσιογνωμία του τόπου πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά με τέτοιες θεσμοθετημένες διαδικασίες την ζούμε σήμερα.

Όπως έχω επισημάνει και άλλες φορές σε δημόσια γραπτά μου, τα πάντα είναι θέμα πολιτικής.

Αλήθεια, πότε είχαμε πολιτική για τον πολιτισμό στην χώρα μας; Και όπως όλοι γνωρίζουμε το τρίπτυχο Πόλη-Πολιτική-Πολιτισμός, είναι αλληλένδετα.

Ο πολιτισμός όμως, είναι και οικονομικό αγαθό. Παράδειγμα το Bilbao, μία πόλη φθίνουσα πολιτισμικά και οικονομικά, ανθεί με το έργο του Frank Gehry.

Η γενιά  η δικιά μας θα έπρεπε θεσμικά να εξασφαλίσει τη διαδοχή του αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι στις γενιές  των αρχιτεκτόνων που έρχονται. Αλλά, με λύπη μου από το κείμενό σου, βλέπω ότι το μόνο που εξασφαλίσθηκε είναι:

Η «ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ»

Η «ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ»

και      Η «ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ»

Στο παραπάνω τρίπτυχο το ποσοστό είναι 100% επομένως κερδίσαμε. Κερδίσαμε την παρακμή του επαγγέλματος.

            Χρειαζόμαστε ρήξη συνολική και όχι διορθωτικές κινήσεις. Επειδή λοιπόν δεν μου αρέσουν μόνο οι διαπιστώσεις, προτείνω:

  1. Να συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης όλων των μελετών του δημοσίου, ο οποίος θα διαχειρίζεται το σύνολο των απαιτούμενων δραστηριοτήτων.
  2. Για σημαντικά έργα να διενεργούνται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί (πανελλήνιοι, ευρωπαϊκοί ή διεθνείς), γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Σαν παράδειγμα αναφέρω την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου τον διαγωνισμό τον κέρδισε ένα άγνωστο νορβηγικό γραφείο.
  3. Να υιοθετηθούν κλειστοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, ύστερα από πρόσκληση και αξιολόγηση.
  4. Και για να μη μείνουν δυσαρεστημένα τα γραφεία Ε’ τάξης, αφού αξιολογηθούν (και δεν είναι πολλά) με κλήρωση να δημιουργηθεί κατάλογος (1ος, 2ος, ……….., 20ος, κ.λπ.). Υποτίθεται για να διαθέτουν πτυχίου Ε’ τάξης, διαθέτουν όλοι τα πάσης φύσεως προσόντα που απαιτούνται για να εκπονήσουν ανάλογες μελέτες.

Με βάση λοιπόν τον κατάλογο, να ανατίθενται διαδοχικά τα έργα στον 1ο, 2ο, ……., κ.λπ.

Κάθε γραφείο που θα του ανατίθεται η μελέτη θα τοποθετείται στην τελευταία θέση μέχρις ότου επανέλθει η σειρά του. Με τον τρόπο αυτό θα απαλειφθεί η πλήρως διάβλητη βαθμολογία για προσόντα-οργάνωση και λοιπές ανάρμοστες δικαιολογίες που σε συνδυασμό με την οικονομική προσφορά, καθορίζουν τον Ανάδοχο. Όσο πιο αντικειμενικά κριτήρια θεσμοθετούνται, τόσο πιο υγιές θα γίνει το σύστημα.

            Με αυτές τις προτάσεις απαντώ και στο αρχικό ερώτημα, ότι:

            «ΕΤΣΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ»

& έπειτα ξύπνησα και θυμήθηκα τον Σαββόπουλο, «’κείνο που με τρώει, ‘κείνο που με τρώει είναι ότι ονειρεύομαι σαν τον καραγκιόζη..»



Μ. Κωστίκας



2 comments :

  1. ...ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ" ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ...ΤΟ 2005 ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΕ Ο Ν.3316 ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 20% ΜΑΣ ΚΑΚΟΦΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ"...ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ Ν.3919 ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ...ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΠΙΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΣΥΔΟΤΟΙ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΤΙΜΩΤΗΡΟΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ...ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ..."ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ" ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ [ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΙΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ...ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ...ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ "ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ" ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ...ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ" ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ...ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ "Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ"...ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ...Ο.Σ.

    ReplyDelete
  2. Ως -επι μακρον- μελος της επιτροπης μελετητων ΤΕΕ, στελνω

    Πρόταση ποσοτικοποίησης/αξιολογησης τεχνικων και οικονομικων προσφορων, απο τη οποια προκυπτουν σαφως διαφορετικα αποτελεσματα, υπερ της ποιοτητας και με οικονομικη προσφορα πλησιον του μεσου ορου , για να κοινοποιηθει στους μελετητες και τα μελη του ΣΕΓΜ (και οπου αλλου) ωστε να προταθει για νομοθετηση.

    Ενα παραδειγμα εφαρμογης προσφατου πραγματικου διαγωνισμου κτιριακου εργου με 15 υποψηφιους αναδοχους με την εύχρηστη πρόταση ποσοτικοποίησης/ αξιολογησης τεχνικων και οικονομικων προσφορων (2009 : Kimmo Liimatainen, Architect SAFA, Research and Development manager, Association of Finnish Architect's Offices ATL) που μας κοινοποιηθηκε, απο το οποιο προκυπτουν σαφως διαφορετικα αποτελεσματα, υπερ της ποιοτητας και με οικονομικη προσφορα πλησιον του μεσου ορου.

    Ενα παραδειγμα εφαρμογης προσφατου πραγματικου διαγωνισμου κτιριακου εργου με 15 υποψηφιους αναδοχους (12/2015) σε xlsx σας το στελνω με email.





    Φιλικα,





    Ξενοφών Γ. Κόζαρης
    Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικος ΕΜΠ, με πτυχίο μελετητη 9Γ(Η/Μ μελετες) & 27Β(Περιβαλλοντικες μελετες)




    ΥΓ Το παραδειγμα εφαρμογης προσφατου πραγματικου διαγωνισμου κτιριακου εργου με 15 υποψηφιους αναδοχους (12/2015) σε xlsx , με ωραια γραφικα , που δεν μπορω να το αναρτησω στο ιστολογιο σας, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε ως αναρτηση ή /και ως σχολιο.



    ΥΓ2 Συγχαρητηρια για την εκθεση σας * στο Βυζαντινο & Χριστιανικο Μουσειο. Αγορασα το σχετικο βιβλιο.




    ReplyDelete