Wednesday, September 26, 2012

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική μελέτη
 για το  Αρχαίο Θέατρο, τον  Θολωτό Τάφο Μινύου
 και τον Ναό της  Παναγίας Σκριπούς


Για τις δραστηριότητες του Σωματείου «Διάζωμα» και τις πρωτοβουλίες του Σταύρου Μπένου,  νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τα καλύτερα. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα υπόθεση, που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς.  O Σταύρος Μπένος έχει το ταλέντο να δημιουργεί συνενέσεις και μπόρεσε να αποδείξει  ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να απογειώσει τον αγκυλωμένο κρατικό μηχανισμό. Αυτό που ίσως δεν είναι  ευρύτερα γνωστό ότι  ένα ακόμη θέατρο  στον Ορχομενό Βοιωτίας, μπήκε στο πρόγραμμα. Μια επιλογή που συμβάλλει στην υλοποιηση των οραμάτων της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών Εφορειών.



Πρόκειται για: την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της ανατολικής απόληξης του Ακόντιου όρους στην οποία βρίσκονται:
-Το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, του 4ου αιώνος π.Χ., το οποίο είναι εν μέρει λαξευμένο στο φυσικό βραχώδες πρανές του Ακοντίου όρους (Νο 2)



 Το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού

 -τον θολωτό τάφο του Μινύα του 13ου αιώνα π.Χ. (Νο 1)


 ο θολωτός τάφος του Μινύα
-και τον ναό της μονής της Θεοτόκου της Σκριπούς του 873 μ.Χ. που είναι καθοριστικός της εξέλιξης της Βυζαντινής ναοδομίας και για την δόμηση του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί σπόλια από τα δύο αρχαία μνημεία και άλλα μνημεία της περιοχής. (Νο 3)


Ο ναός της μονής της Θεοτόκου της Σκριπούς παλαιότερα


Λίγες μέρες πριν, (14-ΙΧ-12) στο άρθρο μου για την Πανεπιστημίου,  αναφέρθηκα στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Διαμαντόπουλο και διατύπωσα την άποψη για τις ικανότητες του, σε θέματα διαχείρισης του δημόσιου χώρου μεγάλης κλίμακας.
Ήδη είχα στα χέρια μου την μελέτη που ακολουθεί, που θεωρώ ότι επιβεβαιώνει αυτή την άποψη και θα προσπαθήσω να την παρουσιάσω εν συντομία.  Ο Διαμαντόπουλος εκπροσωπεί την εταιρεία ΠΛΕΙΑΣ – Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ο. ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟς, Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ, Μ. ΜΠΟΡΝ ΕΠΕ με δ.τ «ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ»,  και για την μελέτη αυτή συνεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες Άννα Μωραϊτου, Εμμανουήλ Λέκκας, Αγγελίνα Αποστόλου και ως σύμβουλος  ο αρχιτέκτων-αναστηλωτής Θ. Μπιλής. Ο κος Μπίλης έχει αναλάβει παράλληλα την μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου και παρακολουθεί τις πρόσθετες ανασκαφές που πραγματοποιούνται χρηματοδοτούμενες από την τοπική Περιφέρεια
Αντικείμενο της μελέτης είναι :
      Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου


·         Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Θολωτού Τάφου, εντός των νέων διευρυμένων ορίων του φυλασσόμενου χώρου 

·        Η νέα περίφραξη και το φυλάκιο της εισόδου του φυλασσόμενου αρχαιολογικού χώρου.
·        Η διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Παναγίας της Σκριπούς


Ο ναός όχι μόνο  δεν προβάλλεται  αλλά  και δεν είναι ορατός τόσο από το ευρύτερο όσο και από το άμεσο περιβάλλον του. Αυτό οφείλεται στο ότι  είναι κρυμμένος από πλήθος  δένδρων που χωρίς φυτοτεχνική μελέτη προστέθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και  απέκρυψαν αυτόν καθώς και τα γύρω από αυτόν μνημεία ολοσχερώς.


Ο ναός της μονής της Θεοτόκου της Σκριπούς σήμερα
 
Στην πρόταση της μελέτης διατηρούνται τα λίγα ιστορικά δένδρα και όσα από τα μεταγενέστερα είναι σε καλή κατάσταση και σε σωστή θέση σε σχέση με τα μνημεία. Αφαιρούνται όσα προκαλούν τα προβλήματα.


Η μελετή παράλληλα επεξεργάζεται την ανάπλαση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων της πόλης (δρόμοι και πλατείες) που γειτνιάζουν με τα μνημεία, με στόχο την επίτευξη της ενοποίησης των επιμέρους αρχαιολογικών χώρων. Στο αντικείμενο αυτό περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση της οδού Μινύου, η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ των μνημείων, εμποδίζοντας την ενοποίηση, καθώς και την ολοκλήρωση της ανασκαφής για την ανάδειξη του σκηνικού οικοδομήματος του Θεάτρου.



Επίσης περιλαμβάνει
·        Τον εντοπισμό πολεοδομικών και τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση της μελέτης και για τα οποία  θα πρέπει να συνταχθούν ειδικές μελέτες. (Π.χ. Αλλαγή της χάραξης της οδού Ακροπόλεως για ενοποίηση του περιβάλλοντος  χώρου του θεάτρου και του αντίστοιχου της εκκλησίας καθώς και λοιπές τοπικής σημασίας μικρές  παρεμβάσεις στους πέριξ δρόμους, κυκλοφοριακές διευθετήσεις κλπ ) .

·        Προτάσεις σχετικά με τις φυτεύσεις, τον γενικό φωτισμό και την σήμανση όλου του χώρου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις απαιτούμενες συμπληρωματικές ειδικές μελέτες.
·        Όλα τα στοιχεία επίπλωσης του αρχαιολογικού πάρκου.


    Κατά την εκπόνηση του Α’ σταδίου έγιναν συνεργασίες με παρουσίαση της εξέλιξης της μελέτης, στον Δήμο του Ορχομενού, τστον εφημέριο της εκκλησίας της Παναγίας της Σκριπούς, στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαείας και στις εκπροσώπους των Εφορειών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και σε μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.



Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο υψηλό επίπεδο της ψηφιακής σχεδίασης και της παρουσίασης της μελέτης. Σε μια εποχή χαμηλών αμοιβών και απαισιοδοξίας,  οι συνεργάτες του γραφείου ΠΛΕΙΑΣ έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, πραγματοποιώντας  στο autocad εξαιρετικά σχέδια. Απολαύστε τα  μεγεθύνοντας τα. Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες.





 

No comments :

Post a Comment