Monday, May 20, 2024



KOITAΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ "ΑΣΠΡΟ ΤΟΙΧΟ"

Ο αρχιτέκτων Τάσος Μπίρης και η φωτογράφος Λίζη Καλλιγά αποκαλύπτουν παράλληλες σχετικές δημιουργικές εμπειρίες

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ


Δεν είναι λίγες οι στιγμές που εγγράφθηκαν στην μνήμη μου, που κάποια μεσημέρια κλεισμένος μόνος σε ένα δωμάτιο, άλλοτε υποχρεωμένος ή τιμωρημένος και άλλοτε απογοητευμένος και μελαγχολικός βιώνοντας μια απώλεια, παρακολουθούσα για να ξεφύγω από τις σκέψεις μου, τις σκιές που από τον έξω χώρο φιλτραρισμένες από τα σκούρα των παραθύρων, που  εγγράφοντο στους λευκούς τοίχους του δωματίου. Και αυτή η αέναη και αβίαστη παρατήρηση γεννούσε ενίοτε νέες σκέψεις, νέες μορφές και νέες εικόνες, αφετηρίες ίσως μιας νέας δημιουργίας, μιας νέας αρχής ή τις προσπερνούσα αφήνοντας τον χρόνο να κυλίσει. Και βέβαια όλα αυτά, αυτές οι απόκρυφες και ξεχασμένες μνήμες επανήλθαν, όταν πρόσφατα στις 19 Φεβρουαρίου 2024, στην συζήτηση για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Ημερίδα: Τάσος Μπίρης» στο Μουσείο Μπενάκη, ο Τάσος Μπίρης έκλεισε την ομιλία του με μία σχετική αποκαλυπτική αναφορά που παραθέτω στην συνέχεια:

Ο Τάσος Μπίρης συζητώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του

Στην φάση της ζωής μου αυτή, λίγο μονάζω εκεί σε αυτό το σπίτι πάνω στα βουνά, και το χαίρομαι αυτό. Μου αρέσει να συγκεντρώνω τις σκέψεις μου, και να γράφω, κάτι που δεν έκανα νεότερος, και ομολογώ ότι όταν βλέπω να βγάζω νόημα μέσα από τη γραφή, γιατί η γραφή δεν αστειεύεται, είναι κτίσιμο ένα άλλο κτίσιμο.

Αυτό το πράγμα όμως που μπορείς να το κάνεις μόνος σου μέσα σε 4 τοίχους, είναι ευτύχημα οι 4 τοίχοι. Πάρα πολλές λέξεις ή ιδέες από αυτές που είδατε σήμερα από νεώτερος τις έχω κάνει αφηρημένος κοιτάζοντας ένα τοίχο. Ούτε δέντρα, ούτε θάλασσες, ούτε θέες. Τίποτα. Ένας τοίχος! Δοκιμάστε το.


ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ: Ο ΑΣΠΡΟΣ ΤΟΙΧΟΣ

Λίζη Καλλιγά

Δεν πέρασε πολύς χρόνος, και για μια ακόμη φορά ανασύρθηκαν προσωπικές μνήμες, με αφορμή την νέα εικαστική εγκατάσταση της φωτογράφου Λίζης Καλλιγά, η οποία τον Μάρτιο του 2022 έζησε μια τραγική εμπειρία, βιώνοντας την καταστροφή από πυρκαγιά του οικογενειακού σπιτιού της στις Σπέτσες, που ανήκε αρχικά στον παππού της διάσημο ζωγράφο Παύλο Καλλιγά, και μόλις πρόλαβε να βγει έξω αφήνοντας πίσω της στάχτες και ντουβάρια.

Το σπίτι της Καλλιγά στις Σπέτσες πριν την πυρκαγιά

Και στην συνέχεια εξαντλημένη και σαστισμένη, βρέθηκε φιλοξενούμενη σε ένα μικρό στενόμακρο δωμάτιο σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης στον Μαραθώνα, περνώντας τις περισσότερες ώρες σε ένα μονό κρεββάτι, κοιτάζοντας τον άσπρο τοίχο που ήταν πλάι της, αισθανόμενη ότι κοιτάει το κενό. Ανακαλύπτει όμως ότι από το μικρό παράθυρο του δωματίου το φως αντανακλάται στον άσπρο τοίχο και μέσω της κουρτίνας δημιουργούνται διαδοχικά φως και σκιές.



Επί τρεις μήνες συνομιλούσε με αυτόν τον τοίχο καταγράφοντας με το κινητό της φωτογραφίες και βίντεο τις πτυχώσεις που δημιουργούσαν το φως και οι σκιές διαδοχικά και όπως η ίδια σημειώνει:

…την χώριζαν από το Πριν και το Τώρα.
Μπροστά από τον τοίχο, εδώ και τώρα, ήμουν εγώ, ολόκληρη, χωρίς αμφιβολία, με όλες μου τις διαστάσεις και την προσοχή μου.
Πίσω από τον τοίχο, ήταν όλο το πριν. Όλες οι σκιές, φευγαλέες, χωρίς περιγραφή, χωρίς ταυτότητα, χωρίς πόνο, το παρελθόν.

Μετά από τρεις μήνες είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Είχα καταλάβει τα μυστικά του τοίχου.

Όλα είναι φευγαλέα και σκιές, υπάρχει μόνο το εδώ και τώρα.
Μια σημαντική αποκάλυψη και αλήθεια που με γέμισε χαρά και ελπίδα.

Λίζη Καλλιγά
Μάρτιος 2023


Η Λίζη Καλλιγά μας υποδέχεται αισιόδοξη πια, στο διαμέρισμα του Αρχείου Ακριθάκη, στην οδό Τζωρτζ 5, στην Αθήνα (10682), σε μια εγκατάσταση με την υποστήριξη της Γκαλερί Σκουφά και σε επιμέλεια του Θάνου Σταθόπουλου, όπου για 2 εβδομάδες από τις 14-28 Μαΐου 2024,  παρουσιάζονται μία αέναη βιντεοπροβολή με το παιχνίδι της σκιάς και του φωτός, ακούγοντας το θρόισμα της κουρτίνας και των φύλλων και μαζί με 9 εκτυπωμένες φωτογραφίες. Μία ταπεινή και λιτή εγκατάσταση που βάζει τον επισκέπτη σε σκέψεις καθισμένος σε μαξιλάρια  και παρακολουθώντας  την προβολή μέσα στο ημίφως του σκοτεινού δωματίου. 




















Στον μικρό κομψό δίγλωσσο κατάλογο με μια λιτή και ευαίσθητη βιβλιοδεσία, αφιερωμένο στην Νίκη, εκτός από επιλεγμένες φωτογραφίες εντάσσονται κείμενα της Καλλιγά, του επιμελητή Θάνου Σταθόπουλου με τίτλο Μετά τη Συμφορά/Ατραπός , της Δρ. Νίκης Μαρκογιάννη με τίτλο Ο Τοίχος και του Αποστόλη Αρτινού με τίτλο Εγκαταλελειμμένοι στη Λευκότητα.


Και ας μην ξεχνάμε όπως σημειώνει η Νίκη Μακρογιάννη στον κατάλογο ότι:

Ο άσπρος τοίχος διδάσκει μέσα από το φως που αντανακλά, την αξία της παρούσης στιγμής ως ανεπανάληπτης και μοναδικής.

 


ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Με αφορμή μια αποψινή ανάρτηση στο Facebook


Το 2007, ο ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer έσκαψε έναν κρατήρα 38 επί 16 πόδια, σε βάθος εννέα ποδιών, που εκτείνεται σχεδόν μέχρι τους τοίχους  της γκαλερί Gavin Brown στην Νέα Υόρκη. Μία εγκατάσταση με τίτλο You, για την οποία χρειάστηκαν δέκα ημέρες για να κατασκευαστεί, με κόστος περίπου 250.000 $.


Εντυπωσιακό αλλά, είχε προηγηθεί δεκαεπτά χρόνια πριν ο δικός μας εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός. Ήδη το 1990  έσκαψε σε βάθος την ιστορική Γκαλερί Επίκεντρο στην Πάτρα, που διατηρούσαν η Αγγελική Αντωνοπούλου και ο χαρισματικός και ευρηματικός Γαβρίλος Μιχάλης, ο οποίος με προθυμία τόλμησε και υλοποίησε το τολμηρό αυτό έργο, με τίτλο 10η Κατάκρυψη, έχοντας το γενικό πρόσταγμα, και σαφώς με πολύ λιγότερο κόστος αλλά πολύ μόχθο. Το ξαναθυμήθηκα με αφορμή την πρόσφατη σημαντική εκπομπή ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, αφιερωμένη στα κατορθώματα του Γαβρίλου, από όπου και η σχετική φωτογραφία. Αξέχαστες πρωτοπορίες!

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση 



Friday, May 10, 2024



DOMa Lectures: 
POINT SUPREME / FALA
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΕΙΑ: 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 3
ΣΤΟ ATELIER KYKLADON


Είναι σημαντική η πρωτοβουλία των διπλών διαλέξεων αρχιτεκτονικής, που πραγματοποιούνται είτε με τον τίτλο ημερίδας, που οργανώνει το DOMa, είτε με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι 02 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, όπου συμμετέχουν Έλληνες αρχιτέκτονες μέσα από τα γραπτά κείμενά τους και την παράλληλη προβολή εικόνων στο café του Μουσείου Μπενάκη, που προσφέρεται με τον καλύτερο τρόπο για τις μακροχρόνιες συζητήσεις που ακολουθούν σε μια ατμόσφαιρα ελεύθερου και άμεσου διαλόγου. Το DOMa από την άλλη, με στόχο την προώθηση και την διεισδυτικότητα στην αρχιτεκτονική αλλά και την συσχέτιση αρχιτεκτονικών γραφείων με συναφή γνωρίσματα στο έργο τους, διαφοροποιείται. Ξεκίνησε επιλέγοντας τον συσχετισμό ελληνικών γραφείων με αντίστοιχα του εξωτερικού, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν συνάφειες αλλά και αντιθέσεις που ανοίγουν ένα διάλογο και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής.


Στην πρόσφατη πρώτη ημερίδα της σειράς που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη την Κυριακή 21.04.2024, συμμετείχαν οι Fala από το Πόρτο της Πορτογαλίας και οι Point Supreme από την Αθήνα. Είχε ενδιαφέρον που η παρουσίαση, έγινε ελεύθερα στο ημίφως, χωρίς κείμενο, από την σκηνή στα αγγλικά με μία αμεσότητα, αλλά ο χώρος και η διάταξη του αμφιθεάτρου δεν συνέβαλαν στην συνέχεια στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου και ουσιαστικού ζωντανού διαλόγου με το κοινό. Ουσιαστική και πολύ καλά παρουσιασμένη ήταν επίσης και η συμμετοχή των χορηγών της εκδήλωσης, που εκτός από τα προσεγμένα βίντεο, παρουσίασαν στην διπλανή αίθουσα έκθεση υλικών και προϊόντων τους στις ειδικά καλοσχεδιασμένες πολυμορφικές κατασκευές υποδομής, που σχεδιάστηκαν από τους συνεργάτες του DOMa.

Γιώργος Πανέτσος

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Πανέτσος που μίλησε για τα δύο γραφεία που πέρα από τις σχετικές ομοιότητες τόνισε ότι έχουν εξαιρετική γνώση της αρχιτεκτονικής που τους εξασφαλίζει την δυνατότητα να κάνουν ενέργειες, δύσκολες, αμφισβητήσιμες και επικίνδυνες και παράλληλα πέρα από τις εξαιρετικές τοπικές επιρροές τους, μπορούν να ανατρέπουν και να προκαλέσουν υπάρχουσες παραδοχές, και να συνδέσουν οικίες εικόνες αποξενώνοντάς τες από την εδραιωμένη πρόσληψή τους από το κοινό, συνδυάζοντας εντελώς διαφορετικά και αντιθετικά πράγματα.


Δεν είναι τυχαίο που το έγκυρο αρχιτεκτονικό περιοδικό a+u (632 & 637) παρουσίασε σε δύο συνεχόμενα σχεδόν τεύχη αφιερώματα και για τα δύο γραφεία.

Point Supreme: Μαριάννα Ρέντζου & Κωνσταντίνος Πανταζής στην σκηνή του αμφιθεάτρου στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Κωνσταντίνος Πανταζής και η Μαριάννα Ρέντζου ίδρυσαν το γραφείο τους το 2008 στο Ρότερνταμ και έχουν πραγματοποιήσει έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πολλές δημοσιεύσεις. Το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο στη δουλειά τους κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Graham στο Σικάγο, και το 2023 ακολούθησε το διεθνούς φήμης Ιαπωνικό περιοδικού αρχιτεκτονικής 'a+u'. Έχουν πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και έχουν διδάξει σε πολλές σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη και το ETEHA στη Λωζάνη. Έχουν επίσης συμμετάσχει σε εκθέσεις σε πολλές χώρες,καθώς και στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Είναι γνωστή η ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των Point Supreme που προεκτείνουν κατά κάποιο τρόπο τον κριτικό μας τοπικισμό σε μία δεύτερη και τρίτη γενιά, ανασυνθέτοντας οικίες εικόνες, με ιδιαίτερη έμφαση στο χρώμα και συχνά τους έχω παρουσιάσει τόσο σε αυτό το blog, όπως εδώ, όσο και σε άρθρα μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Point Supreme: Κατοικία στα Πετράλωνα / παλιό Αθηναϊκό σπίτι με εσωτερική αυλή.

Γνώριζα ότι είναι σαφείς εκτός των άλλων και οι επιρροές τους από τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια που αποτυπώνονται χαρακτηριστικά και στο δικό τους πολυδημοσιευμένο και πολυσυζητημένο σπίτι στα Πετράλωνα. Αυτό όμως που δεν γνώριζα και με εντυπωσίασε είναι ότι κατά την διδασκαλία τους στα ξένα Πανεπιστήμια όπως στο Columbia, δίδαξαν στους ξένους φοιτητές την ελληνική αυτή ανώνυμη αρχιτεκτονική, όπως την αποτύπωσε ο Άρης Κωνσταντινίδης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν αναλυτικά σχέδια και μακέτες που παραθέτω στην συνέχεια, μαζί με κάποια ενδεικτικά έργα τους που κατέγραψα κατά την παρουσίαση.



Point Supreme: Σχέδια και μακέτες φοιτητών από τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια.


Point Supreme: Κατοικία στα Πετράλωνα. Χειροποίητη επεξεργασία και ένθεση ετερόκλητων υλικών.

Point Supreme: Παλιό Αθηναϊκό σπίτι / Σχολή Αρχιτεκτονικής στην Μασσαλία, 1ο Βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό


Point Supreme: Ignatiou Apartment, πριν και μετά την επέμβαση

FALA

FALA: Filipe Magalhaes, Ana Luisa Soares

Οι Fala από το Πόρτο της Πορτογαλίας, αισθάνθηκα ότι είναι γοητευμένοι και βαθύτατα επηρεασμένοι τόσο από τα έργα όσο και από τους τρόπους σχεδίασης και παρουσίασης των Point Supreme, με τους οποίους γνωρίστηκαν εδώ και χρόνια όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα, σε συνδυασμό ίσως με μια εν σπέρματι ήδη υπάρχουσα συνάφεια λόγω Μεσογείου. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται «να τους τραβούν από το μανίκι» οι δύο βραβευμένοι με Pritzker πορτογάλοι αρχιτέκτονες , ο Alvaro Siza και ο Eduardo Souto de Moura, και να τους οδηγούν στον συνδυασμό της πολυσύνθετης και πλουραλιστικής προσέγγισης με την αφαιρετική πλαστικότητα.

















FALA: House within a few lines


Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με πολλά βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, τιμητικές διακρίσεις, σειρά δημοσιεύσεων και ειδικό αφιέρωμα στο περιοδικό a+u #637, καθώς και σειρά εκθέσεων τόσο στην Πορτογαλία όσο και άλλες χώρες, από το Όσλο, τις Βρυξέλες, το Λονδίνο, την Μπιενάλε της Βενετίας, στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη. Παράλληλα έχουν πραγματοποιήσει διαλέξεις, και έχουν διδάξει σαν επισκέπτες καθηγητές σε πανεπιστήμια σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική.

FALA: House with an inverted roof


Πραγματοποιούν μία παράδοξη για τα ελληνικά δεδομένα αρχιτεκτονική της καθημερινότητας, που επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπές. Tα έργα τους με ανατρεπτικούς χειρισμούς σε συνοικίες και  υποβαθμισμένες περιοχές, αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στον αστικό ιστό και στο τοπίο. Έργα με χαμηλό προϋπολογισμό μέσω συνηθισμένης κατασκευής, αλλά πολύ προηγμένου σχεδιασμού, έχουν  συγκροτήσει μία αναγνωρίσιμη αρχιτεκτονική γλώσσα.



FALA: House of countless windows


FALA: variations within a box.


ΕΙΑ: 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 3
ΣΤΟ ATELIER KYKLADON


Μια περιπετειώδης περιπλάνηση στους ετερόκλητους και ενδιαφέροντες χώρους που διέθεσε ο φιλόξενος Διονύσης Σοτοβίκης σε δύο ιστορικά κτίρια στην οδό Κυκλάδων, μας γοήτευσε το Σάββατο 20 Απριλίου, που εγκαινιάστηκε η 3η Έκθεση με εικαστικά έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με σκοπό τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Ο Σοτοβίκης πέρα από την διάθεση των χώρων, επιμελήθηκε το καδράρισμα και την ένταξη των έργων, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Θεοδώρα Αλεξανδρή και Ηλία Κωνσταντόπουλο, και παράλληλα ασχολήθηκε και με τους φωτισμούς.

Στους ξεχωριστούς αυτούς χώρους των δύο κτιρίων, της κατοικίας-ατελιέ της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη που σχεδιάστηκε το 1955 από τον Αριστομένη Προβελέγγιο, και της διπλανής διώροφης κατοικίας, που ανακαινίστηκαν υποδειγματικά από τον Σοτοβίκη, αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα έργα, συγκεντρώνοντας  το ενδιαφέρον του κοινού, και αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις δεξιότητες και το ταλέντο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων που προσέφεραν τα έργα τους.

Παραθέτω στην συνέχεια ενδεικτικά κάποια από τα έργα που κατάφερα να καταγράψω μέσα στην ευχάριστη πολυκοσμία.

Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος, Αφρικανική Σκόνη, 2016

Γιάννης Γιαννούτσος, Κρόνος, 2024

Γιάννης Γιαννούτσος, Παρουσία, 2024

Βάνα Ξένου, Δισκοβόλος, 2008

Δημήτρης Φιλιππίδης, Λαχανικά, 1963-64

Κωνσταντίνος Κοσμάς, Πύλη του Όφεως, 2022

Πάνος Εξαρχόπουλος, Επιφάνειες 1, 2022

Διονύσης Σοτοβίκης, Επάλληλες Καρδιές, 2023


 Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση