Sunday, June 25, 2017



ANGELO CANDALEPAS: «ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΗ»

Μια ξεχωριστή διάλεξη του ΕΙΑ 
στο Σπίτι της Κύπρου
+
κείμενο του Δημήτρη Φιλιππίδη


Angelo Candalepas 

"Υπάρχει ανάγκη πάντα να επανεξετάσουμε το τι κάνουμε, και περιπτώσεις όπως η διάλεξη αυτή δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε ή έστω να παρουσιάσουμε μια θέση όπως τουλάχιστον ένας από μας την βλέπει. 

Υποθέτω μια έντονη παρατήρηση του κόσμου βασίζεται στην ανάγνωση του κόσμου, Και κάθε σημερινή κατανόηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τρομερή κατάσταση των πραγμάτων που χαρακτήρισε πάντα την ανθρώπινη κατάσταση. Και ορισμένα στοιχεία φαίνονται σήμερα, να είναι πιο πολύ παρόν στην συνείδησή μας από ποτέ άλλοτε. Δεν εννοώ τα συνηθισμένα θέματα για μια τέτοια συζήτηση, Αντιθέτως, προτείνω πως είναι η απουσία ορισμένων στοιχείων που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει. Η απουσία, για την προέλευση των πραγμάτων. Η απουσία του μυστηρίου, επομένως και η έλλειψη αναζήτησης και αναρώτησης. Η έλλειψη της κατανόησης της τεράστιας αξίας της αφηρημένης σκέψης. Αυτές οι απουσίες αφήνουν κάτι κενό στην ανθρώπινη εμπειρία. Κατόπιν, η επιστήμη, ως η λύση και εκπλήρωση δεν προσφέρει αρκετά. 


Canadalepas Associates, Finlayson Street Apartments 
Project status: Completed in 2014, Location: Lane Cove, NSW 
Photography: Brett Boardman 

Εμείς στον τομέα της αρχιτεκτονικής, στον δικό μας κόσμο, ο οποίος υπάρχει κάπου μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης, θα πρέπει να αναπτύξουμε μια θέση που μεταδίδει με δύναμη, ένα μήνυμα για εκείνες τις πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης που δεν προορίζονται να γίνουν κατανοητές. Εκείνα τα άγνωστα, τα πνευματικά μέρη της ζωής μας που μπορούμε να βιώσουμε και μόνο. 

Canadalepas Associates, President Avenue Apartments 
Project status: Completed in 2016 Location: 558 – 566 President Avenue, Sutherland 
Photography: Brett Boardman 

Δεν υπάρχει λογική στο να τοποθετούμε αντικείμενα πάνω σ’αυτή τη γη που αντιπροσωπεύουν την εποχή μας, χωρίς να προσφέρουμε μέσα σε αυτά ενδείξεις συναισθήματος. Δηλαδή, ενδείξεις της αξίας της ύπαρξής μας και τι μπορούμε να προσφέρουμε ως μήνυμα για το μέλλον μας. Αυτό που έχουμε μάθει από την ιστορία πρέπει να είναι ένα σημείο εκκίνησης και να μη το αγνοούμε. Το αποτέλεσμα κάθε πραγματικού τεχνίτη, αρχιτέκτονα πρέπει να έχει κάτι να κάνει με τη μετατροπή της σημερινής μας γνώσης στον κόσμο σε διαλογισμό με θετικές προθέσεις. Η αρχιτεκτονική, νομίζω μπορεί να κάνει αυτή τη μετάβαση από έναν σκληρό κόσμο, σε έναν κόσμο που μπορεί να εκπληρώσει τις συνεχώς υπάρχουσες απαιτήσεις του ανθρώπου για συγκίνηση, και κάτι το ποιο αόριστο. Και έτσι θα επιτραπεί να μην βαρεθούμε ποτέ από την απέραντη απάθεια του σημερινού χώρου. Η έλλειψη αναζήτησης υψηλότερης τάξης πραγμάτων έχει πράγματι κατασταθεί ως εξουθενωτική. 

 Candalepas Associates, AHL Headquarters – 478 George Street 
Project status: Completed in 2015
Location: 478 George Street, NSW 
Photography: Brett Boardman 

Και η αρχιτεκτονική, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να προσφέρει κάτι το αισιόδοξο. Με μια γλώσσα χωρίς λόγια, με μια γλώσσα όπου τα διαστήματα και οι κλήσεις αντηχούν με πολύ νόημα, ταυτοχρόνως με επιστημονικό αλλά και ποιο σημαντικά, με καλλιτεχνικό νόημα. Μπορούμε εμείς στο επάγγελμά μας να δούμε εκ νέου ότι η ανθρώπινη κατάσταση εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις αιώνιες αναλογίες και αυτή η επιδίωξη μπορεί να παρουσιάσει νέους χώρους αλλά με αρχαίες ιδέες. Η αρχαία αρχιτεκτονική είναι και αιώνια αυτή, καταλαμβάνει τις αδυναμίες, τα τρωτά σημεία και τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης. 

 Canadalepas Associates,President Avenue Apartments All Saints Gym 
Project status: Completed in 2008 - Location: Belmore, NSW 
Education and environment determine personality and character – William Godwin 
Photography: Brett Boardman 

Κατανοεί επίσης τα δυνατά σημεία του μεμονωμένου ατόμου. Μπορούμε να δούμε ότι αν ασπαστούμε επίσης με αγάπη την αφαίρεση στην τέχνη μας, η ίδια μπορεί να παραδώσει στη γενιά μας πολλά, μέσα από το όχημα των προσδοκιών της εποχής μας. Και αυτή η προσφορά που θα μπορούσαμε να φέρουμε έτσι, θα παρουσιαστεί στις μελλοντικές γενιές κάπως καλλίτερα από το σημερινό της προορισμό, ίσως ώστε να επιτρέψει τη γενιά μας να μνημονευθεί στο μέλλον ως, κάπως πια άξια. 

Αυτοί είναι οι θετικοί μου διαλογισμοί για σήμερα και αυτό φιλοδοξώ να προσφέρω με το έργο μου. Όχι περισσότερο και όχι λιγότερο." 


Με το κείμενο αυτό ο Angelo Candalepas, έκλεισε την διάλεξή του, συνοψίζοντας τις αρχές του κι τα πιστεύω του, βάζοντας σε σκέψεις το κοινό και ευαισθητοποιώντας τον Δημήτρη Φιλιππίδη να γράψει το ακόλουθο κείμενο: 



Ένας αρχιτέκτονας δείχνει το έργο του 
ή 
"Σερβίροντας αρνί στη σούβλα σε Ισπανούς" 

του Δημήτρη Φιλιππίδη 


Την Πέμπτη 22 Ιουνίου δόθηκε στο Σπίτι της Κύπρου (οδός Ξενοφώντος) η διάλεξη ενός έλληνα αρχιτέκτονα της διασποράς, του Angelo Candalepas, με πασίγνωστο γραφείο στο Sidney της Αυστραλίας που απασχολεί 30 άτομα, ο οποίος για δύο ώρες κράτησε το ακροατήριό του σε συνεχή πνευματική εγρήγορση, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο αριθμό από εντυπωσιακές δουλειές, σε διαγωνισμούς και αναθέσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους βραβευμένες. 

Juhani Pallasmaa 

Glenn Murcutt 

Ανέφερε γνωριμίες του σε όλο τον κόσμο με ονομαστούς αρχιτέκτονες (ο φίλος μου Pallasmaa, ο φίλος μου Murcutt), ήταν ταπεινός (δεν καυχιόταν, αντιμετώπιζε με χιούμορ τις διακρίσεις που κέρδιζε), ήταν ανοιχτός και ειλικρινής (μιλούσε συνέχεια για "πελάτες", για "κατασκευαστές" ή "χρήστες" που έπρεπε να πειστούν, που συμμετείχαν στην επεξεργασία ιδεών και προθέσεων, που γίνονταν αποδέκτες και τελικοί κριτές του αποτελέσματος). Την ελληνική του ταυτότητα δεν την έβαζε σημαία, αλλά δεν παρέλειψε να διηγηθεί με τι τάισε μια παρέα Ισπανούς που δούλεψαν κάποτε στο γραφείο του: αντί για τις αιώνιες παέγιες, που εκείνοι έτρωγαν συνέχεια, τους έψησε το Πάσχα ολόκληρο αρνί στη σούβλα. 

AHL Headquarters – 478 George Street 
Project status: Completed in 2015
Location: 478 George Street, NSW 
Photography: Brett Boardman 

Όσο για τον τρόπο δουλειάς του, δεν μασούσε τα λόγια του για το τι ζητούσε (δήλωσε τις προτιμήσεις του για τον τρόπο δουλειάς, στο πώς βάζει το προσωπικό του να δουλέψει, πώς ο ίδιος επιβλέπει, σκιτσάρει, επεμβαίνει, κι αλλάζει λύσεις συνέχεια ως την τελευταία στιγμή). Και υπογράμμισε τις προσπάθειες που έκανε για να πείσει όσους συναλλάσσονταν μαζί του ότι η αρχιτεκτονική είναι μια δύσκολη δουλειά που θέλει το χρόνο της. 

Prince Street Apartments 
Project Status: Completed in 2010
Location: Cronulla, NSW 
Photography: Brett Boardman 

Είχε αρχίσει με ένα θεωρητικό κείμενο που διάβασε από χειρόγραφο, συνέχισε με μια σειρά παραδειγμάτων από τη δουλειά του, κυρίως μεγάλης κλίμακας, και τέλειωσε με κάτι που έμοιαζε, χωρίς να είναι, επανάληψη του αρχικού του «πιστεύω», αυτή τη φορά με τη συνοδεία μουσικής. Είχε στο μεταξύ μιλήσει για τις ζωντανές επιρροές του, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλους τους Coderch και Baeza, ιδίως τον Scarpa, αλλά και τον Aalto, ακόμα και τον «πολύ μοντέρνο», όπως τον χαρακτήρισε, Palladio. 

Andrea Palladio, The Basilica, Vicenza, Italy 

Παρέθετε ποταμούς από εικόνες, που διαδέχονταν γρήγορα η μια την άλλη. Ανακάτευε φωτογραφίες συνολικές και μερικές με απόψεις της κατασκευής, οικοδομικές λεπτομέρειες που λειτούργησαν ως έναυσμα για τη σύνθεση, αναλυτικά διαγράμματα σύνθετων δομών, κρίσιμα σημεία τομής ή αλληλοεπίθεσης στοιχείων που κατεύθυναν την οργάνωση μιας όψης ή μιας κάτοψης. 

Angelo Candalepas,President Avenue Apartments 
Project status: Completed in 2016
Location: 558 – 566 President Avenue, Sutherland 
Photography: Brett Boardman 

Angelo Candalepas, AHL Headquarters – 478 George Street 
Project status: Completed in 2015
Location: 478 George Street, NSW 

Angelo Candalepas, Prince Street Apartments 
Project Status: Completed in 2010
Location: Cronulla, NSW

Ανάμεσά τους, παρέμβαλε άπειρα μικρά σκίτσα για όσα σημεία του είχαν απορροφήσει την προσοχή και εξηγούσαν τις επιλογές του. Όταν τέλειωσε, κατάκοπος και διψασμένος, ζήτησε να πιει λίγο νερό και μετά δέχτηκε να μας παίξει στο πιάνο ένα θυελλώδη Σοπέν, αλλά σταμάτησε μόλις έκανε κάποιο λάθος. 

Candalepas Associates, 
St Andrews House 
Project status: Completed in 2015
Location: Sydney, NSW 
Photography: Brett Boardman 

Ήταν όλο μαζί ένα εντελώς ασυνήθιστο και συναρπαστικό γεγονός για τη μικρή μας αρχιτεκτονική κοινωνία. Ίσως το κυριότερο που έμενε στον ακροατή ήταν εκείνα τα διστακτικά ελληνικά του Candalepas, που έπρεπε να ζυγίζει λέξη-λέξη πριν την εκστομίσει, ο χαριτωμένος και τόσο απλός τρόπος του που δικαιολογιόταν καθώς δεν γνώριζε τους τεχνικούς όρους στα ελληνικά. Ήταν «άλλα» αυτά τα ελληνικά που ακούγαμε, συγκινητικά, κατακτημένα με μεγάλο κόπο αλλά και δείγμα μιας αφοσίωσης στο ουσιώδες, στην πνευματικότητα της αρχιτεκτονικής ως ηθική στάση σε ένα κόσμο που έχει «ξεχάσει», όπως είπε, τι σημαίνει ομορφιά. 

Δημήτρης Φιλιππίδης 


Από το φιλόξενο σπίτι της Κύπρου έλαβα και αναδημοσιεύω το Δελτίο Τύπου, μαζί με φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση που μου έστειλε ο Τάκης Βοΐλας:


14ος κύκλος διαλέξεων 
 Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής 

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Angelo Candalepas 
Μετατόπιση και Ύπαρξη 

στο Σπίτι της Κύπρου 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, στο Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, η διάλεξη του διακεκριμένου αυστραλού, ελληνικής καταγωγής, αρχιτέκτονα Angelo Candalepas, με θέμα Μετατόπιση και Ύπαρξη. 

Η Μαρία Παναγίδου 

Τον διακεκριμένο ομιλητή καλωσόρισαν στο Σπίτι της Κύπρου, η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μαρία Παναγίδου και ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Σύμβουλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής κ. Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, 

Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, 

οι οποίοι, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της διάλεξης του Angelo Candalepas, αναφέρθηκαν στην πρώτη αυτή συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, που θα έχει, όπως τόνισαν, γόνιμη και δημιουργική συνέχεια. 

Ειρήνη Σακελλαρίδου 

Τη διάλεξη προλόγισε η Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ειρήνη Σακελλαρίδου, η οποία χαρακτήρισε τον Angelo Candalepas, ως έναν από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες της νεότερης γενιάς, στο Σύδνεϋ, που αναζητά, στην αρχιτεκτονική του, το νόημα και τη βαθύτερη ουσία και θεώρηση των πραγμάτων. Όπως επεσήμανε, υβρίδιο, ανάμεσα στον δυναμισμό ενός κράτους νέου και μιας ιστορίας, γλώσσας, κουλτούρας με όλα τα στοιχεία του παλιού, ο Angelo Candalepas, καταφέρνει να ισορροπεί θαυμαστά τα ετερογενή στοιχεία, κουβαλώντας μέσα του τη μνήμη. Οι πρώιμες διερευνήσεις και επιρροές από τη δεύτερη πατρίδα του, σταδιακά κατευνάζονται και ενδυναμώνει την προσωπική του φωνή που αναζητά τη γαλήνη της σύνθεσης και τη στιβαρή αυτοπεποίθηση της γεωμετρικότητας. Όλο και περισσότερο στα έργα του παραμένει προσηλωμένος στις αρχές της σύνθεσής του, είπε συμπερασματικά. 


Candalepas Associates, Pelican Street Apartments, Project status: Completed in 2014
Location: Surry Hills, NSW 
Photography: Brett Boardman 

Στο πλαίσιο της διάλεξης του, ο κ. Candalepas, παρουσίασε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο του μέσα από τις προσλαμβάνουσες, τις προθέσεις του και τα στοιχεία που τον εμπνέουν. (επισυνάπτονται αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιεύεται στην αρχή της ανάρτησης) Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. 

Angelo Candalepas Ρένα Σακελλαρίδου, 



Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ

No comments :

Post a Comment