ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ
από το γραφείο του Δεσποτόπουλου
στην περιπέτεια των θεάτρων
Μάνος Περράκης
Μια ξεχωριστή αφήγηση
στις τηλε-συνάξεις
της Παρέας Οικονόμου[1]
σε τέσσερις συνέχειες
Ξεκινά σήμερα, και θα συνεχιστεί στις ημέρες των διακοπών μας, η παρουσίαση σε τέσσερις συνέχειες, της σειράς αφηγήσεων του αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη στο πλαίσιο των τηλέ-συνάξεων της Παρέας του Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκαν τις Τετάρτες την περίοδο του lockdown.
Πρόκειται για ανέκδοτες αφηγήσεις που σχολιάζονται και από τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες της Παρέας και ξεκινούν με την επιστροφή του Μάνου Περράκη στην Ελλάδα από τις σπουδές του στην Βιέννη το 1965, την ενασχόλησή του αρχικά στο γραφείο Δημήτρη Φατούρου-Βασίλη Γιαννάκη και στην συνέχεια στο γραφείο του καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου.
Στις δύο επόμενες τηλε-συνάξεις ο Περράκης παρουσίασε, σε συνδυασμό με την παράλληλη προβολή σχετικού Power Point, το σύνολο των πάνω από 30 θεάτρων που ό ίδιος έχει μελετήσει και πραγματοποιήσει από το 1970 μέχρι σήμερα και για τα οποία το 1991 κέρδισε το χρυσό βραβείο στην Διεθνή Έκθεση Θεατρικού Ντιζάϊν και Αρχιτεκτονικής, που διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια στην Πράγα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα μαζί με τον Διονύση Φωτόπουλο.
Διονύσης Φωτόπουλος
Ο Μάνος Περράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1937 και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Βιέννη. Ίδρυσε το γραφείο του στην Αθήνα το 1967. Είναι ένας άνθρωπος της Τέχνης με σημαντικές συνεργασίες με εικαστικούς και ανθρώπους του θεάτρου, που συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στο σημαντικό αρχιτεκτονικό του έργο.
Με τον Μάνο μας συνδέει μια πολύ στενή φιλία από την δεκαετία του ΄70 που σαν νέος αρχιτέκτονας δούλεψα στο γραφείο του και από τότε βιώνουμε κοινές αγωνίες για την αρχιτεκτονική, μέσα από ξεχωριστές συνεργασίες. Με συγκινεί η σεμνότητα και το ήθος που χαρακτηρίζει τις αρχιτεκτονικές του προσεγγίζεις και εύχομαι γρήγορα να μας παρουσιάσει το συνολικό του έργο στα θέατρα, στην έκθεση που προετοιμάζεται για το 2023 σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.
Ακολουθεί το πρώτο μέρος της σημαντικής αυτής αφήγησης, που αναρτάται ταυτόχρονα στην ειδική σελίδα στην δεξιά στήλη (PAGES) αυτού του blog με τίτλο ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ: ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ, μαζί με τις επόμενες που θα ακολουθήσουν και θα δημοσιευτούν μέσα στον Αύγουστο.
Η παρουσίαση αυτή ακολουθεί τις επιτυχημένες συζητήσεις στις τηλε-συνάξεις που είχαν προηγηθεί με θέμα την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στην Σαντορίνη του 1956 με κεντρικό αφηγητή τον Βασίλη Γρηγοριάδη και παρουσιάστηκαν σε αυτό το blog:
Στις 06 Απριλίου 2020 εδώ
Στις 13 Απριλίου 2020 εδώ
Στις 22 Απριλίου 2020 εδώ
ΜΕΡΟΣ 1ο
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ
Ι.Γ. Δεσποτόπουλος
Αρχιτέκτων
Prof. Jan Despo
Η πλακέτα έξω από το γραφείο του, Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr
Η πρώτη αφήγηση του Μάνου Περράκη πραγματοποιήθηκε στην τηλε-σύναξη της Τετάρτης 22 04 2020, με την παρουσία των αρχιτεκτόνων όπως διακρίνονται στην εικόνα από άνω αριστερά: Γιώργου Μαδεμοχωρίτη, Μάκη Κωστίκα, Ράνιας Κλουτσινιώτη, Βασίλη Γιαννάκη, Μάνου Περράκη, Δημήτρη Διαμαντόπουλου, Λίλου-Βασίλη Γρηγοριάδη και Γιώργου Τριανταφύλλου.
Το κείμενο που ακολουθεί προέκυψε από την ακριβή απομαγνητοφώνηση αυτής της αφήγησης-συζήτησης, με ελάχιστες μικρο-επεμβάσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η αμεσότητα του προφορικού λόγου:
Μάνος Περράκης: Επέστρεψα στην Ελλάδα από τις σπουδές μου στην Βιέννη το 1965. Ήξερα τον Δεσποτόπουλο από τη Σουηδία και του ζήτησα να πάω να δουλέψω στο γραφείο του. Μου είπε λοιπόν ότι: «δεν μπορώ αυτήν την περίοδο, αλλά σε λίγο καιρό». Ήταν τότε το 5ο συνέδριο (του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων) και είχα πάει εκεί την ημέρα που μιλούσε ο Δοξιάδης. Φεύγοντας, συναντάει ο Δεσποτόπουλος, που είμαστε μαζί, τον Φατούρο και τον ρώτησε εάν θέλει κανέναν άνθρωπο για το γραφείο τους και ο Φατούρος απάντησε θετικά. Για λίγο όμως, του είπε ο Δεσποτόπουλος.
Για την συνέχεια κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
No comments :
Post a Comment