ΟΙ «ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ»
ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ
______________________________________
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Πρεμιέρα
με κεντρικό θέμα την Σαντορίνη του 1956
Παρά τις δυσκολίες αυτής της εποχής της εσωστρέφειας, που μένουμε σπίτι, μια συνήθεια που πραγματοποιείται σταθερά κάθε Τετάρτη, από μία παρέα αρχιτεκτόνων στην Ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα εδώ και οκτώ χρόνια, συνεχίζεται με έναν διαφορετικό τρόπο, κλείνοντας έναν πρώτο κύκλο με πάνω από 250 συναντήσεις.
Οι γνωστές «συνάξεις των αρχιτεκτόνων» ξεκίνησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μια Τετάρτη στις αρχές του 2012, όταν συνευρεθήκαμε με τον Δημήτρη Διαμαντόπουλο και τον Μάκη Κωστίκα, με αφορμή την αγωνία και το ενδιαφέρον μας για την πόλη. Η Αθήνα τότε και κυρίως το κέντρο της ερήμωνε δραματικά.
Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Μάκης Κωστίκας, Γιώργος Τριανταφύλλου
Ο Κωστίκας βρέθηκε τότε με ένα καινούργιο γραφείο στην αιφνίδια έρημη πλέον και επικίνδυνη, άλλοτε σφύζουσα Πλατεία Θεάτρου. Και εμείς λάτρεις του κέντρου παιδιόθεν, παράλληλα με την αποδυνάμωση των γραφείων μας ανησυχούσαμε για την επερχόμενη «καταστροφή» αναζητώντας λύσεις.
Από αριστερά: Γιώργος Τριανταφύλλου, Νίκος Δημητριάδης, Μάνος Περράκης, Δημήτρης Διαμαντόπουλος,Μάκης Κωστίκας, Γιώργος Δρίνης, Γιάννης Αυλωνίτης.
Την επόμενη Τετάρτη γίναμε περισσότεροι. Τελικά δημιουργήσαμε μια συγκροτημένη παρέα με νέους συνδαιτημόνες τους αρχιτέκτονες Γιώργο Δρίνη, Μάνο Περράκη, Μιχάλη Μανιδάκη, Νίκο Δημητριάδη, Γιάννη Αυλωνίτη και Φαίδωνα Περράκη, με συγκροτημένη κάθε φορά ατζέντα συζητήσεων, κρατώντας παράλληλα και πρακτικά που αυθόρμητα είχαν και τον πρώτο τίτλο «Αρχιτεκτονικά Συμπόσια για την Πόλη» που μετεξελίχθηκε σε «Συνάξεις Αρχιτεκτόνων» παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας του Δήμου Αβδελιώτη «Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων». Τακτικές συνάξεις που πραγματοποιούνται ανελλιπώς τις Τετάρτες από τις 9:30 το βράδυ μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα.
Απόσπασμα από το Πρακτικό της 31 10 2012
Συνάξεις που όπως έγραφα τότε στα πρακτικά: Μέσα στο αδιέξοδο αυτής της εποχής, η αναζήτηση οραμάτων για το μέλλον της Αθήνας από μια ομάδα ανθρώπων που συνομιλεί και προβληματίζεται μπορεί να τονώσει το πάντα ζωντανό κλίμα στα εβδομαδιαία συμπόσια στη ταβέρνα του Οικονόμου και πιθανόν να ανοίξει ενδιαφέρουσες προοπτικές για το μέλλον.
Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, 25 04 2012
Γρήγορα η παρέα διευρύνθηκε με τους αρχιτέκτονες Βασίλη (Λίλο) Γρηγοριάδη, τον Βασίλη Γιαννάκη, τον Μίμη Φατούρο (όταν βρίσκεται στην Αθήνα) και σταδιακά προστέθηκαν οι Γιάννης Κϊζης, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Λάζαρος Καλυβίτης, Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Ράνια Κλουτσινιώτη και Μιχάλης Λεφαντζής.
Μάνος Περράκης, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Ράνια Κλουτσινιώτη, Γιώργος Δρίνης, 14 10 2014
Συχνά είχαμε προσκεκλημένους πιο ειδικευμένους στα θέματά μας, που θεωρούσαμε ότι θα συμβάλουν στους διαλόγους μας ή γνωστούς που μάθαιναν για αυτές τις τακτικές συναντήσεις και επεδίωκαν την συμμετοχή τους.
Αν προσθέσει κανείς και τις συζύγους των Φατούρου, Κωστίκα, Κϊζη και Γρηγοριάδη, αντίστοιχα την Λίτσα Τρέσσου την Ελισάβετ Παπαζώη, την Ασπασία Λούβη, την Μάγδα Λαϊου καθώς και τη Μυρτώ Περράκη και τη Λούσυ Τριανταφύλλου...
Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Δημήτρης Φατούρος, Βασίλης Γιαννάκης, Λίτσα Τρέσσου, 17 01 2018
Λούσυ Τριανταφύλλου, Μυρτώ Περράκη, 25 11 2015
…καθώς και τους γιούς συνδαιτυμόνων, νεότερους συναδέλφους όπως ο Φαίδων Περράκης, ο Κωσταντής Κίζης, ο Αλέξης Μαδεμοχωρίτης, ο Νίκος Γιαννάκης και ο Φίλιππος Γρηγοριάδης, εκτιμώ ότι πάνω από 50 άτομα έχουν συμμετάσχει, διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, πανεπιστημιακοί, εικαστικοί, δήμαρχοι κλπ) στις πάνω από 250 συνάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2012 μέχρι σήμερα.
Νίκος Δημητριάδης, Γιώργος Πίττας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Καμίνης 01 02 2017
Άλλοτε με προσωπικές προσκλήσεις ανάλογα με τα θέματα της εκάστοτε ατζέντας και άλλοτε μετά από δικό τους αίτημα, συμμετέχουν κατά διαστήματα πολλοί, που συμβάλουν ουσιαστικά στους προβληματισμούς μας αλλά και ζητώντας τις απόψεις μας, δίνοντας στην ομάδα έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Σουζάνα Αντωνακάκη, Μπούκη Μπαμπάλου, Μίμης Φατούρος, 17 05 2018
Μεταξύ αυτών οι Ρένα Σακελλαρίδου, η Μπαμπάλου Μπούκη, η Μαρία Καλτσά, ο Τάσος Κωτσιόπουλος, ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, ο Παναγιώτης Πάνγκαλος η Μαρία Βασενχόφεν, η αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου, ο Τζάρας Μιχάλης, καθώς και οι Πίττας Γιώργος, Βλαστός Θάνος, Ντίνος Μιχαηλίδης, Γουναρόπουλος Ηλίας, Φραντζή Μαρία, Μαλούτας Λάζαρος, Ψυχοπαίδης Γιάννης, Βάνα Ξένου, Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος.
Από αριστερά: Γιώργος Πίττας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, 15 02 2017
Αν και κάθε φορά είχαμε σαν στόχο να διατηρήσουμε τον αριθμό των οκτώ στο τραπέζι, για να μπορούμε να συζητάμε καλύτερα, μετά πάντα από τηλεφωνικές προσκλήσεις, υπήρχαν βραδιές που φτάσαμε και τα 16 άτομα πάντα σε τετράγωνα διευρυμένα τραπέζια.
Γρήγορα διαπιστώσαμε στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης, τον ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα αυτών των συνάξεων, που ταυτόχρονα οδήγησε σε ισχυρές φιλίες μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία και τον πλούτο των θεμάτων που μας απασχολούσαν και εξασφάλισε μία συνέχεια.
Από αριστερά: Γιώργος Δρίνης, Μάκης Κωστίκας, Γιαννης Αυλωνίτης, 15 10 2014
Πέρα από τα επίκαιρα και ιστορικά θέματα της πόλης μας, κάθε φορά μπαίνουν για συζήτηση θέματα αρχιτεκτονικής πρακτικής και αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, αρχαιολογικών ερευνών, συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, εκθέσεις, εικαστικά, θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, εκδόσεις, μουσεία, χωρίς να λείπουν και οι προσωπικές ανησυχίες και ερωτήσεις για κάθε είδους θέματα που απασχολούν τον καθένα. Το ΕΜΣΤ, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η Εθνική Πινακοθήκη, η ανασκαφή στην Αμφίπολη, οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, οι Μπιενάλε της Βενετίας, ο ρόλος του ΣΑΔΑΣ και το ΕΙΑ, η μεταφορά της αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ καθώς και η μεταφορά των αρχαίων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι από τα κεντρικά θέματα που μας έχουν απασχολήσει έντονα και σε πολλές συνεχείς συναντήσεις.
Γιάννης Κϊζης, Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης, Λίλος Γρηγοριάδης,
17 01 2018
Ο καθένας όλα αυτά τα χρόνια καταθέτει αβίαστα προσωπικές του εμπειρίες και τις κρίσεις του, τόσο από την τρέχουσα πραγματικότητα, όσο και από το παρελθόν.
Μιχάλης Μανιδάκης, Γιώργος Δρίνης, 15 11 2012
Διαβάζονται προσωπικά κείμενα, αποσπάσματα βιβλίων, παρουσιάζονται φωτογραφίες και κάποιες φορές πάνω στα χάρτινα τραπεζομάντηλα πραγματοποιούνται σκίτσα και σχέδια, κατόψεις, κατασκευαστικές λεπτομέρειες και ότι συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της σκέψης του καθένα.
Γιώργος Δρίνης, Μιχάλης Λεφαντζής, Γιώργος Τριανταφύλλου
Μάγδα Λαϊου, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Μάκης Κωστίκας Μιχάλης Λεφαντζής,
14 11 2014
14 11 2014
Γιώργος Τριανταφύλλου, Γιάννης Κίζης
Στου Οικονόμου συζητήθηκε και η ιδέα της δυνατότητας πεζοδρόμησης της οδού Σταδίου και η οργάνωση της ημερίδας στον Ιανό το 2013, στο πλαίσιο μιας διαφορετικότητας απόψεων, όπως άλλωστε και κάθε φορά προέκυπτε οδηγώντας σε γόνιμους διαλόγους ανάμεσα στους παλαιότερους και νεότερους.
Με δεδομένη μια σχετική ιδεολογική ομοιογένεια μεταξύ των μελών, οι εκάστοτε πολιτικές τοποθετήσεις δεν οδήγησαν ποτέ σε εντάσεις και οξύνσεις χωρίς να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις μέσα από την διαφορετικότητα των απόψεων. Όλοι συμβάλουν για να κρατηθεί ένα καλό επίπεδο προσφέροντας με προθυμία όχι μόνο την σκέψη τους αλλά και διάφορα πεσκέσια:
Ο Κωστίκας και ως οινοποιός βάζει πάντα το εξαιρετικό κόκκινο και λευκό κρασί του. Προσφέρονται αγουρέλαια από τις ετήσιες σοδιές και άλλα εδώδιμα όπως σπάνια τυριά, ερίφια και αγριογούρουνα, γιορτάζονται τα γενέθλια και οι ονομαστικές γιορτές με τα σχετικά γλυκά, καθώς και η Τσικνοπέμπτη, τραγουδώντας τα σχετικά άσματα και βέβαια ανελλιπώς κόβεται και η πρωτοχρονιάτικη πίτα. Και όλα αυτά με την αμέριστη φροντίδα του φιλόξενου μαγαζάτορα και φίλου πια Κώστα Διαμάντη που συμμετέχει διακριτικά στους προβληματισμούς μας.
Τσικνοπέμπτη 2020
Το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίττας του 2020
Ο φιλόξενος Κώστας Διαμάντης, 11 01 2017
Καταστάσεις σπάνιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές με ανθρώπινες σχέσεις, που δύσκολα πια βιώνουμε σήμερα.
Μιχάλης Μανιδάκης, Δημήτρης Διαμαντόπουλος
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις ευχάριστες στιγμές, τον Ιούνιο του 2018 αποχαιρετήσαμε όλοι μαζί τον αγαπητό Λάζαρο (Λάκη) Καλυβίτη, που έφυγε αιφνίδια. Ήταν η πρώτη απώλεια στην παρέα.
Λάζαρος Καλυβίτης
Ο Λάκης συμμετείχε ενεργά και ανελλιπώς στην παρέα, προσφέροντας γενναιόδωρα γνώσεις, πολύτιμες εμπειρίες με πολλές αναφορές γύρω από το θέμα του θεάτρου του Λυκαβηττού. Γενναιόδωρα μας προσέφερε ολόκληρα ερίφια από το κτήμα του στην Κέρκυρα καθώς και ειδικές μπροστέλες-ποδιές σε όλους τους συνδαιτημόνες.
Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Μάνος Περράκης φορώντας τις μαύρες «μπροστέλες» που προσέφερε ο Καλυβίτης.
Στις 14 Μαΐου 2014 πέρασε από την Παρέα και ο αρχιτέκτων Ηλίας Γουναρόπουλος, μέλος του γραφείου ΟΑΟΜ Κ.Γκάρτζος - Η.Γουναρόπουλος - Α.Κωστίκας, που πέθανε πρόσφατα τον Σεπτέμβρη του 2019.
Από αριστερά: Μάνος Περράκης, Μάκης Κωστίκας, Ηλίας Γουναρόπουλος, 14 05 2014
Η συναρπαστική αφηγηματική ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής
Το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα εκτιμώ ότι συμπληρώνεται επάξια η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, μέσα από τις ανέκδοτες και πολύ ενδιαφέρουσες αφηγήσεις, κρίσεις και σκέψεις κυρίως των παλαιότερων, με ημερομηνίες γέννησης μέχρι και την δεκαετία του ΄30.
Αφηγήσεις προσωπικών εμπειριών που διασταυρώνονται και τεκμηριώνονται μεταξύ των ομιλητών και συμπληρώνονται με μια παράλληλη κριτική. Μέσα στο διάστημα των οκτώ ετών, πολλά θέματα με ιστορικό χαρακτήρα έχουν μπει στο τραπέζι, παράλληλα με την τρέχουσα επικαιρότητα.
Το ενδιαφέρον για την συνέχιση αυτών των συνάξεων δεν σταμάτησε μέσα στον χρόνο, παρ΄ όλο που τα προβλήματα της πόλης απέκτησαν άλλη διάσταση, η κρίση φάνηκε να ξεπεράστηκε μέχρι που μια νέα πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει αίφνης να συνεχίσουμε στην ταβέρνα του Οικονόμου.
Η συνέχεια στη νέα εποχή του κορονωϊού
Με όλα όσα έχουν προηγηθεί, δεν θα ήταν δυνατόν ο Κορωνοϊός να αναστείλει αυτή την καθιερωμένη συνήθεια. Απεναντίας αποτέλεσε αφορμή για μια νέα αντιμετώπιση, μιά νέα πορεία.
Εν όψη της νέας αυτής δύσκολης κατάστασης, στην πρότασή μου να συνεχίσουμε τις συνάξεις μας μέσω διαδικτύου, αν και αιφνιδίασε, τελικά όλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ακόμη και οι ελάχιστοι ψηφιακά αναλφάβητοι ασχολήθηκαν ασοβαρά με υπολογιστές και προγράμμτα και γρήγορα καταφέραμε να παρουσιαστούμε όλοι μαζί στις οθόνες των υπολογιστών μας και να συνομιλούμε κάνοντας κάποιες πρόβες για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων. Πρόβες που εξελίχθηκαν σε μακροχρόνιες συζητήσεις ενω καθημερινά αυξανόταν και ο αριθμός των συμμετοχών με συνδέσεις και με άλλες χώρες, όπως την Βαρκελώνη και το Λονδίνο
Εν όψη της νέας αυτής δύσκολης κατάστασης, στην πρότασή μου να συνεχίσουμε τις συνάξεις μας μέσω διαδικτύου, αν και αιφνιδίασε, τελικά όλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ακόμη και οι ελάχιστοι ψηφιακά αναλφάβητοι ασχολήθηκαν ασοβαρά με υπολογιστές και προγράμμτα και γρήγορα καταφέραμε να παρουσιαστούμε όλοι μαζί στις οθόνες των υπολογιστών μας και να συνομιλούμε κάνοντας κάποιες πρόβες για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων. Πρόβες που εξελίχθηκαν σε μακροχρόνιες συζητήσεις ενω καθημερινά αυξανόταν και ο αριθμός των συμμετοχών με συνδέσεις και με άλλες χώρες, όπως την Βαρκελώνη και το Λονδίνο
Στόχος την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 να ξεκινήσουμε ανανεωμένοι με την πρώτη επίσημη βραδιά της νέας σειράς των τηλε-συνάξεων μας και να συμφάγουμε μπροστά στις κάμερες με κοινό μάλιστα πιάτο, τον καθιερωμένο μπακαλιάρο με σκορδαλιά, λόγω της ημέρας.
Στις πρόβες συμμετείχαν και πάλι ο Μίμης Φατούρος, ο Λίλος Γρηγοριάδης ο Βασίλης Γιαννάκης, ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ο Δημήτρης κι οι Σουζάνα Αντωνακάκη, ο Μάνος Περράκης και ο γιός του Φαίδωνας, ο Γιάννης Κίζης, ο Γιώργος Μαδεμοχωρίτης και ο γιος του Αλέξανδρος από την Βαρκελώνη ακόμη και ο εγγονός μου και η κόρη μου από το Λονδίνο.
η πρεμιέρα
και η αφήγηση του Λίλου Γρηγοριάδη
για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων
στην Σαντορίνη το 1956
Την Τετάρτη 25 Μαρτίου στις 9:00 το βράδυ όλα ήταν έτοιμα. Στρωμένα τραπέζια, με άνθη και κεριά, με όλους τους συνδαιτημόνες και τις συζύγους τους, μπροστά στους υπολογιστές και με την έκτακτη παρουσία μάλιστα και του Οικονόμου (Κώστα Διαμάντη), ξεκινήσαμε την νέα μας σύναξη σε ένα πολύ καλό κλίμα αισιοδοξίας και ηρεμίας που διήρκεσε τρεισήμισι ολόκληρες ώρες.
Αποφύγαμε δυσάρεστες συζητήσεις για τις συνέπειες του Κορωνιού και αφού ολοκληρώσαμε το φαγητό, ζητήθηκε από τον Λίλο Γρηγοριάδη να μας μιλήσει για την σπάνια για αυτόν τον τόπο εμπειρία, που βιώσε το 1956 στην Σαντορίνη με μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, με τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα να έχει το γενικό πρόσταγμα, όπου σχεδιάζουν και παρακολουθούν μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση, για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων η οποία και τελικά υλοποιήθηκε άμεσα.
Εικόνες από την Ταινία επικαίρων με θέμα την περιοδεία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στη σεισμόπληκτη Σαντορίνη, 14/7/1956, Ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ
Ο Γρηγοριάδης ανταποκρίθηκε και με τις αφηγήσεις του αναφέρθηκε σε γνωστές και άγνωστες πτυχές αυτής της συναρπαστικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής επέμβασης σε ένα κατεστραμμένο τόπο με πρωταγωνιστές τους Προκόπη Βασιλειάδη, τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα τον επονομαζόμενο ‘Πικαφέτα’ και τους μόλις αποφοιτήσαντες από το ΕΜΠ Σάββα Κονταράτο, Βασίλη ο Μπογάκο, Νίκο Σαπουντζή, και Γιώργο ο Ζέρβα καθώς και τους Παπαγεωργίου - Βενετά και Χρήστος Λεμπέσης που αποχώρησαν όμως τους τρείς πρώτους μήνες.
Από δεξιά Ντίνος Φωτόπουλος προϊστάμενος της εκεί Υπηρεσίας, μεθεπόμενος ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, δίπλα του ο Λίλος Γρηγοριάδης, στην συνέχεια με το μαύρο πουκάμισο ο Προκόπης Βασιλειάδης
Μίλησε για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που πραγματοποιούσαν στα ισόγεια του ξενοδοχείου Ατλαντίς, όπου είχε εγκατασταθεί το «Γραφείο Οικισμού της Σαντορίνης» και την άμεση υλοποίηση των σχεδίων, τους τρόπους κατ ασκευής με υλικά πρωτογενή, τους κισηρόλιθους, την υλοποίηση των θόλων, τα ξύλινα καλούπια, το μικρό εργοστάσιο παραγωγής κουφωμάτων αλλά και τους τύπους των κατοικιών, τις μάντρες, τα μονοπάτια. Μας έδειξε ακόμη και σκίτσα από εκείνη την εποχή.
Πηγή: Έκδοση Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Διάλεξη στις 21/03-2013 με θέμα
“Η αντισεισμική ανοικοδόμηση της Σαντορίνης 1956-1960”
Και όλα αυτά μέσα από την μεταξύ τους εξαιρετική σχέση και συνεργασία και την γενναιόδωρη στάση του Δεκαβάλλα. Ο Γρηγοριάδης διατύπωσε επιφυλάξεις και ένοχές για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν τότε σε ζωνοποιήσεις για να προστατευθούν οι οικισμοί από το τι ακολούθησε στην συνέχεια με τις ανεξέλεκτες επεκτάσεις, ιδιαίτερα στους αγρούς που είναι έξω από την καλντέρα. Αναφέρθηκε ακόμη και για την σχέση με τους κατοίκους και το πως αυτοί αποδέχθηκαν τις νέες κατοικίες, και την ζωή τους
Πηγή: Έκδοση Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Διάλεξη στις 21/03-2013 με θέμα
“Η αντισεισμική ανοικοδόμηση της Σαντορίνης 1956-1960”
Στην συζήτηση–αφήγηση συμμετείχαν όλοι οι συνδαιτυμόνες, με συμπληρωματικές αναφορές και ανοίγοντας διάφορα θέματα σχετικά με τρόπους δόμηση με πλίνθους, τον εκάστοτε ρόλο της πολεοδομίας σε σχέση με τις αυθαίρετες επεκτάσεις και κατασκευές, τον αστικό σχεδιασμό ακόμη και για την δουλειά του Hassan Fathy (1900-1989) στην Αίγυπτο στην Β. Αφρική. Η βραδυά ολοκληρώθηκε τραγουδώντας πρωτοστατούντος του Βασίλη Γιαννάκη και έκλεισε με χειροκρότημα χαιρετισμού.
Hassan Fathy (1900-1989) στην Αίγυπτο στην Β. Αφρική;
Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης αυτής τηλε-σύναξης μπορείτε να την παρακολουθήσετε απομαγνητο- φωνημένη στην επόμενη ανάρτηση εδώ.
Το φωτογραφικό υλικό από τις συνάξεις στου Οικονόμου είναι από το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Τριανταφύλλου τραβηγμένο με κινητά τηλέφωνα.
Υ.Γ. Μετά χαράς πληροφορούμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι περισσότερες Σχολές Αρχιτεκτονικής οργανώθηκαν διαδικτυακά και πραγματοποιούν κανονικά μαθήματα με παράλληλες προβολές powerpoint ανοίγοντας νέους δρομους διδασκαλίας.
Υ.Γ. Μετά χαράς πληροφορούμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι περισσότερες Σχολές Αρχιτεκτονικής οργανώθηκαν διαδικτυακά και πραγματοποιούν κανονικά μαθήματα με παράλληλες προβολές powerpoint ανοίγοντας νέους δρομους διδασκαλίας.
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση
No comments :
Post a Comment