ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2023

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκτός από τα 30 συνολικά κύρια θέματα που αναρτώνται στην κεντρική στήλη, συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν χρονολογικά όλες οι Μικρές Eιδήσεις, 183 στο σύνολο, που δημοσιεύτηκαν για ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα στην δεξιά στήλη αυτού του blog και στην συνέχεια απομακρύνθηκαν για να δώσουν την θέση τους στις επόμενες. Πρόκειται για συνοπτικές αναφορές επιλεγμένες για το συγκεκριμένο κοινό αυτού του blog που αφορούν:
Διαλέξεις, Ημερίδες, Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια Τιμητικές Εκδηλώσεις και βραβεύσεις, Νέες Εκδόσεις Βιβλίων και Περιοδικών, Διατριβές, Εκθέσεις Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, Θεατρικές Παραστάσεις, Συναυλίες,  ακόμη και απώλειες σημαντικών προσώπων αυτού του τόπου. Προφανώς οι Μικρές αυτές Ειδήσεις δεν καλύπτουν το σύνολο των εκδηλώσεων του 2023 που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον. Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν κάποια επιλεγμένα γεγονότα  από την χρονιά που φεύγει:

1 / 05 01 2023
Ο ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ


Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 εγκαινιάζεται αφιερωματική έκθεση στον Αλέκο Φασιανό με επιλεγμένα έργα από τα πρώτα είκοσι χρόνια δημιουργίας του (1935-2022) στο Μουσείο του Γιώργου Μπουζιάνη στη Δάφνη. Όπως σημειώνει ο Γιώργος Μυλωνάς: «Η πορεία του Αλέκου Φασιανού που «έφυγε» ακριβώς πριν από ένα χρόνο, υπήρξε πολύ διαφορετική από αυτή του Μπουζιάνη. Χάρηκε μια πλειάδα εκθέσεων στην Ελλάδα μα και στο εξωτερικό, το έργο του βρήκε διεθνή αναγνώριση και τιμήθηκε γενναιόδωρα όσο ζούσε από την ελληνική πολιτεία.
Αντιθέτως, η μοίρα δεν στάθηκε το ίδιο ευνοϊκή με τον Μπουζιάνη (1885-1959). Παρόλο που ο δάσκαλος έχει εγγεγραμμένο πλέον το στίγμα του και το ειδικό βάρος του στη νεότερη εικαστική ιστορία μας, ο ίδιος δοκιμάστηκε σκληρά όσο ζούσε. Το έργο του θα μπορούσε να σταθεί ισότιμα δίπλα στους κορυφαίους Ευρωπαίους δημιουργούς και είναι κρίμα που δεν εκτίθεται σε όλα τα μεγάλα μουσεία.»

Διάρκεια μέχρι 30 03 2023


2 / 05 01 2022

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑRT ATHINA 1993-2022»


Είχα την τύχη την ημέρα των εγκαινίων να με ξεναγήσει η Μαίρη Αδαμοπούλου σε μία ξεχωριστή έκθεση που ανέσυρε μνήμες μέσα από μια ιχνηλάτηση της πορείας της ART ATHINA, που συμπληρώνει φέτος 25 διοργανώσεις και την παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Οι ημέρες πέρασαν και κάπου ξεχάστηκα μέσα στην δίνη των εκδηλώσεων και των εορτών. Προλαβαίνετε όμως μέχρι τις 14 Ιανουαρίου να δείτε μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στην Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα που επιμελήθηκε ο Σταύρος Παπαγιάννης.

Ένα ταξίδι από το 1993 έως σήμερα στην ελληνική και διεθνή εικαστική πραγματικότητα, μέσα από καλοστημένες σύνθετες συνοπτικές εικόνες ανά διοργάνωση (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου κ.α.), και προβολές σε οθόνες με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο που αποκαλύπτει ιστορικές στιγμές και σημαντικά πρόσωπα της τέχνης που δεν είναι πιά μαζί μας.

Εξαιρετική πρωτοβουλία η ψηφιακή έκδοση του επετειακού λευκώματος “Art Athina 1993-2022” που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης ως φορέας διοργάνωσης της διεθνούς φουάρ, με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Γιάννη Ασδραχά και είναι προσιτή και δωρέαν μέσω του εικονιζόμενου QR Code.


3 / 09 01 2022
ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ ΨΩΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Το Σάββατο 21/01/2023, στις 12-4 μμ. εγκαινιάζεται στην γκαλερί a.antonopoulou.art η 14η ατομική έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά με έργα από την καινούρια σειρά με τίτλο «Μετάβαση».
Ο γνωστός συλλέκτης Κυριάκος Τσιφλάκος, γράφει γι’ αυτήν μεταξύ άλλων: Τη ζωγραφική της Μανταλίνας Ψωμά είχα την τύχη να την γνωρίσω πολύ πριν γνωρίσω προσωπικά την ίδια. Από τότε, την έχω εντάξει στη λίστα των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, το έργο των οποίων παρακολουθώ συστηματικά και με έντονο ενδιαφέρον. Μέσα από τη δουλειά της, η Μανταλίνα Ψωμά έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ανθρωποκεντρικό ζωγραφικό ύφος, το οποίο αιωρείται μεταξύ παραστατικότητας και εξπρεσιονισμού.

Η καλλιτέχνης στην τωρινή της έκθεση επιχειρεί μια διακριτική μετάβαση προς νέες θεματολογικές διατυπώσεις. Παράλληλα όμως, διατηρεί αμετάβλητες τις βασικές τεχνικές προσεγγίσεις της, όπως και τις αφηγηματικές προθέσεις της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ζωγραφική της Μανταλίνας Ψωμά παραμένει το ίδιο σαγηνευτική, συγκινησιακά φορτισμένη και καθηλωτική, όπως την πρώτη φορά που στάθηκα μπροστά από τα έργα της.

Διάρκεια έως 11/03/2023

4 / 09 01 2023

ΕΙΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 
“ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΙΑ 2022: 
ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ; ΠΟΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΣ;” 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, ώρα 17:30, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργανώνει στην ημερίδα με θέμα: “Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022: Ποια πόλη; Ποια ύπαιθρος;” στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: RS SPARCH, Μυρτώ Κιούρτη, Buerger-Katsota Architects, ΟΟΑΚ Architects, Hiboux Architecture, Αλέξανδρος Φωτάκης, DECA Architecture

Εκ μέρους των κριτικών επιτροπών θα μιλήσουν και θα συντονίσουν τις συζητήσεις οι: Ζήσης Κοτιώνης, Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, Διονύσης Σοτοβίκης, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.


5 / 10 01 2023

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 
“ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1974-2004” 
ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ


Πόλη, Πολιτική, Αρχιτεκτονική 1974-2004 είναι ο τίτλος ενός συνεδρίου που οργανώνεται στις 20 & 21 Ιανουαρίου 2023 Αίθουσα Τελετών του κτιρίου Αβέρωφ), στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Metapoli που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Βασικής Έρευνας (ΠΕΒΕ) 2020 ΕΜΠ.

Οργανωτική επιτροπή: Παναγιώτης Τουρνικιώτης , Μαρία Τασσοπούλου και Χρήστος Κρητικός. Στόχος του συνεδρίου είναι να καλύψει τις βασικές κατευθύνσεις που επηρέασαν την αρχιτεκτονική της μεταπολίτευσης και διαμόρφωσαν την σημερινή πόλη στη διάρκεια των τριάντα ετών της περιόδου αναφοράς (1974-2004). Η συμβολική αλληλεπίδραση των πρωταγωνιστών μιας ιστορικά πρόσφατης εποχής και των νέων μελετητών της περιόδου αυτής μπορεί να φέρει στο προσκήνιο καθοριστικές πτυχές των γεγονότων που η ζώσα καθημερινότητα αμελούσε. Η επίκληση γραπτών και προφορικών τεκμηρίων μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική ερμηνεία της κρίσιμης περιόδου, που ξεκίνησε με την πτώση μιας δικτατορίας και τελείωσε στο αποκορύφωμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

6 / 10 01 2023

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΛΥΓΔΑΛΟΥ:
«ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ «ΤΑΥΡΟΣ»


Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στον χώρο T a v r o s, (Αναξαγόρα 33, 1ος όροφος 17778 Αθήνα) θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος, με τίτλο «Κατασκευές της πατρίδας: Αρχιτεκτονική, ταυτότητα και μνήμη στις ελληνικές κοινότητες της Οδησσού και της Μασσαλίας, 19ος και 20ός αιώνας», που επιμελήθηκε η Καλλιόπη Αμυγδάλου, στον οποίο συμμετέχουμε πέντε ερευνητές στο πλαίσιο του ερευνητικού ODEMARS (http://odemars.ntua.gr/) και πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αχιτεκτονικής του ΕΜΠ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Κώστα Τσιαμπάο. Θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Άντα Διάλλα, η Αμαλία Κωτσάκη και η επιμελήτρια. Στον ίδιο χώρο τρέχει και η έκθεση The Sea Around Us (μέχρι 28/1), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ερευνητικό υλικό του προγράμματος, σε επιμέλεια της Εβίτα Φανού. Το βράδυ της παρουσίασης θα είναι διαθέσιμα στο χώρο αντίτυπα του βιβλίου.

7 / 12 01 2023
 
«ΤΕΧΝΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΪΚΙΩΝ: ΣΥΡΟΣ»
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ TAVROS


Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, 19:00 στον TAVROS (Αναξαγόρα 33, 1ος όροφος 17778 Αθήνα) η Ίρις Λυκουριώτη (αρχιτέκτονας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας) και ο Jacob Moe (ιδρυτής, Δίκτυο Αρχιπέλαγος/Archipelago Network) θα συζητήσουν την παράδοση των καϊκιών ως σύστημα γνωστικό, τεχνικό και συνάμα καλλιτεχνικό, που συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα διασυνδέσεων σε θαλασσινές περιοχές αλλά και ενδοχώρες. Η έρευνά τους έχει βασιστεί σε καταγραφές προφορικής ιστορίας, σχέδια, φωτογραφίες και αρχεία από παραδοσιακά ναυπηγεία στην Σύρο.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Κάλυμνος (1963, 20 λεπτά, Ελλάδα) του Βασίλη Ν. Μάρου στις 20:30, ως μέρος της ενότητας προβολών The Sea Around Us.

8 / 16 01 2023

ΕΤΗΣΙΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: 
“ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 2: 
 ΤΟΠΙΟ, ΚΗΠΟΙ, ΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ” ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνίου Κρήτης, το Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne, η Ecole d' Architecture Paris Malaquais και η Fondation Hellenique στο Παρίσι ύστερα από την περυσινή επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια οργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το ετήσιο θερινό σεμινάριο με τίτλο: 
ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 2: ΤΟΠΙΟ, ΚΗΠΟΙ, ΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, που θα πραγματοποιηθεί 16-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 στο Παρίσι.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονικής Τοπίου, πολεοδομίας, γεωγραφίας, φοιτητές Γεωπονικών Σχολών (με κατεύθυνση Κηποτεχνία) καθώς και σε φοιτητές/τριες Σχολών Καλών Τεχνών (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο) όπως και σε νέους αρχιτέκτονες κλπ που έχουν αποφοιτήσει μετά το 2018.
Απευθύνεται σε φοιτητές/τριες (προπτυχιακόυς, μεταπτυχιακούς, υποψηφίους διδάκτορες) Αρχιτεκτονικών Σχολών, Σχολών Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Σχολών Καλών τεχνών, Γεωπονικών και Πολεοδομίας. Επίσης σε νέους αποφοίτους (μετα το 2018)

Η οργανωτική επιτροπή: Αμαλία Κωτσάκη, καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, Μaria Gravari - Barbas, καθηγήτρια Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne, Demetra Kanellopoulou, λέκτορας Ecole d' Architecture Paris Malaquais .
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

9 / 16 01 2023

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: THEMATA | “ΗΘΟΣ»


Μόλις μου το περιέδωσε, φρεσκοτυπωμένο, ο Διονύσης Σοτοβίκης. Το δεύτερο κατά σειρά τεύχος του περιοδικού “themata”, που κυκλοφόρησε μετά από πέντε χρόνια με κεντρικό θέμα: “ ήθος”, και από πρώτη ματιά αποτελεί ένα υπόδειγμα ήθους. Μια εξαιρετική έκδοση, μια ακόμη ευαίσθητη προσφορά του Διονύση Σοτοβίκη στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

Θα επανέλθω αφού πρώτα απολαύσω τα επιλεγμένα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό, σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση. Αξίζει νομίζω να το αναζητήσετε.

10 / 21 01 2023

ΘΑΝΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: 
«Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ» 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ


Η Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και η Βιβλιοθήκη MARIE BLANCHE ξεκινά τους Ψηφιακούς Διαλόγους του 2023 με μία διάλεξη αφιερωμένη στο πάντα επίκαιρο και ζωτικό θέμα της εκπαίδευσης. Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, 19.00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη μέσα ΖΟΟΜ, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών ΘΑΝΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, με τίτλο Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. 

11 / 21 01 2023
ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΣΤ 28.01-28.05.2023

Hannah Toticki. Τα πάντα, παντού, διαρκώς
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων-Ισόγειο /

Ελένη Μπαγάκη.Something like a poem, a nude and flowers in a vase
Project Room 1- 3ος όροφος /


Έρικα Σκούρτη. Όλα τα πρόσωπά σου (Profiles of You)
Project Room 2- 3ος όροφος /

Έρικα Σκούρτη. Όλα τα πρόσωπά σου (Profiles of You)
Project Room 2- 3ος όροφος

12 / 21 01 2023

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ 
ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ:
Η ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ


Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 εγκαινιάζεται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου» Μια έκθεση για τα δεδομένα και τις ανθρώπινες κοινότητες από τα 60s έως σήμερα με υλικό από το Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη αλλά και με νέα έρευνα στη σύγχρονη Αθήνα, η έκθεση αναδεικνύει το πώς συνδέονται η μεταπολεμική περίοδος με τη σύγχρονή μας εποχή, μέσα από ιδέες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, τον αστικό χώρο και τους ανθρώπους. Μια έκθεση η οποία εξετάζει μια από τις πιο αποφασιστικής σημασίας κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων πενήντα ετών: τη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων, πληροφοριών και υπολογισμών. Η έκθεση παρουσιάζει τη συνθήκη αυτή σε δύο επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο καλύπτει την προφητική χρήση των υπολογιστών τη δεκαετία του 1960 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και διεθνώς φημισμένο πολεοδόμο Κωνσταντίνο Α. Δοξιάδη. Το δεύτερο ανιχνεύει αυτές τις υπολογιστικές πρακτικές μέχρι τη σημερινή Αθήνα, με νέα έρευνα για τη φυσική μορφή, την τεχνική διοίκηση και την εδαφική εξάπλωση των συστημάτων διαχείρισης των συνόρων πόλεων και κρατών. Κάθε επεισόδιο περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα πληθυσμού και μια μορφή συλλογής πληροφοριών.

Διάρκεια μέχρι 26 02 2023. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 18:00 - 23:00

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

13 / 21 01 2023

“KARGA” ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ – ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ


Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00, στην αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο KARGA.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Γιώργος Αλεξανδρίδης, Απόλλων Γλύκας, Οδυσσέας Γλύκας, Σταύρος Κάσσης, Άρτεμης Κατσαμπάνη, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Γιώργος Κοντονικολάου, Πάνος Ματθαίου, Χρήστος Μπληγιάννος, Περικλής Πραβήτας, Ηλίας Σιψάς, Ευάγγελος Χατζής και Sebastian Boulter

«KARGA» Κάργα σημαίνει φουλ. Κάργα είναι η Κιβωτός του Νώε, σημειώνει στο κείμενό του ο Χριστόφορος Μαρίνος.
Είναι το σώμα στα όριά του, το ανώνυμο πλήθος που γεμίζει ολοκληρωτικά έναν χώρο ή μια εικόνα. Κάργα σημαίνει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Σημαίνει έκπληξη, ένα τσακ πριν την παρέκκλιση και τον εκτροχιασμό.
Το κάργα, δηλώνει το απροχώρητο, το αδιαχώρητο και το αλλόκοτο.
Κάργα είναι το προσκύνημα στη Μέκκα. Το όργιο και το κρεματόριο. Τα πλοία-φαντάσματα και οι ασφυκτικά γεμάτες βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες.
Κάργα είναι το αρχαϊκό κοράκι που κατοικεί στις «πένθιμες ακρογιαλιές της νύχτας», το μαύρο, ο κακός οιωνός, μια δυσοίωνη σχέση, συνθήκη ή προοπτική. Είναι ο Hieronymus Bosch, ο Breughel και ο Tintoretto. Είναι το μπαρόκ, η Καπέλα Σιξτίνα και η Αίθουσα των Κατόπτρων στις Βερσαλλίες. Πίσω από τη λέξη κάργα μπορεί να κρύβεται το ανοίκειο, το δέος και το Υψηλό. Κάργα είναι η ίδια η σύγχρονη τέχνη και οι υπερβολές της. Κάργα είναι ένα από τα ψευδώνυμα της τέχνης.

Δεκατρείς εικαστικοί, εκπέμπουν το στίγμα της οπτικής τους πάνω στις έννοιες του φορτίου, του οιωνού και της παρεκτροπής, επιχειρώντας να περιγράψουν έναν γκρεμό, έναν οριακό χώρο ανάμεσα στην τάξη και το χάος.»

Κείμενο: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00
Διάρκεια μέχρι 25 02 2023

14 / 23 01 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
“ATHENS BY COLLAGE” 
ΤΟΥ FABIANO MICOCCI


Την Πέμπτη 2 Φεβρουάριου, 6-8μμ. θα πραγματοποιηθεί η Παρουσίαση του βιβλίου «Athens by Collage. The Representation of the Metropolis between Realism, Intervention and Autonomy» του Fabiano Micocci, έκδοση Anteferma, στο βιβλιοπωλείο HYPER HYPO Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο καθηγητής  Πάνος Δραγώνας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Φιλιππίδης του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου και ο καθηγητής Γιώργος Τζιρτζιλάκης   του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Fabiano Micocci τα κολάζ της Αθήνας , σημειώνει ο Πέτρος Φωκαϊδης, είναι τα μέσα που επικοινωνούν τις ιδέες και εργαλεία αναπαράστασης των δημιουργών τους αλλά και ένα ιδιαίτερο οπτικό αρχείο η ανάλυση του οποίου μπορεί να αποκαλύψει κυρίαρχα φαντασιακά και εναλλακτικούς οραματισμούς για το παρελθόν και το μέλλον της πόλης, ευρύτερους μετασχηματισμούς και τις πολλαπλές κρίσεις που αποτυπώθηκαν στο αστικό τοπίο. Μην χάσετε την παρουσίαση του βιβλίου που αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα για αυτή την υβριδική έκδοση που συνδυάζει θεωρητική/κριτική γραφή, συλλογή/επιμέλεια εικόνων αλλά και συνεντεύξεις του συγγραφέα με αρκετούς δημιουργούς των κολάζ.

 
15 / 26 01 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
«ΓΝΟΦΟΣ ΑΓΝΩΣΙΑΣ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, 19:00-22:00 εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, η πρώτη ατομική έκθεση, με τίτλο «Γνόφος αγνωσίας» του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου, ο οποίος καταθέτει μια στιβαρή εικαστική πρόταση που τον καθιστά δυναμικό συνεχιστή της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης. Όπως ο Sam Francis ή ο Mark Tobey, έτσι και αυτός αναζητά αφαιρετικές φόρμες πίσω από το πέπλο της συνείδησης. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό. Η επιλογή του τίτλου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ζωγραφική του σχετίζεται με την πνευματικότητα, την περισυλλογή και την προσευχή. Η λέξη γνόφος δεν παραπέμπει εδώ μόνο στο σκοτεινό σύννεφο μέσα στο οποίο κρύβεται ο Θεός· είναι και το μαύρο χρώμα, ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσει ο ζωγράφος τον χώρο και το ύφος της ζωγραφικής του.

Η ζωγραφική του Καλογερόπουλου ζυμώνεται με τον χώρο του μεγάλου εργαστηρίου που διατηρεί από το 2010 σε ένα πευκόφυτο κτήμα στην Άνοιξη. Κοιτώντας τα μεγάλης κλίμακας σχέδιά του αναγνωρίζεις εξάγωνα σχήματα και φόρμες που παραπέμπουν σε πλέγμα ή συρματόπλεγμα, σε γέφυρες, περάσματα και φωτεινά μονοπάτια. Ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές και υλικά, όπως γραφίτης, λάδι, κάρβουνο, αυθεντικό μαλλί και ξύλο. Η σειρά με τα μικρά έργα που αποθηκεύει και εκθέτει μέσα σε ξύλινα κουτιά διαθέτει μια πυκνότητα, αλλά και μία κατασκευαστική λογική, που τη συναντάμε και στα μαύρα έργα όπου απεικονίζονται κτίσματα, καλύβες και στέρνες. Κοινό γνώρισμα αυτών των έργων είναι ότι πίσω από την τεχνική επεξεργασία τους κρύβεται πάντα μια ιστορία, ή μάλλον ιστορίες που διαπλέκονται μεταξύ τους. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι με ένα χρώμα παράγονται πολλά διαφορετικά χρώματα, επτά αποχρώσεις του μαύρου. […]

Ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1974 στην Άνοιξη Αττικής. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη Σχολή Βακαλό (1992-1996) και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2011-2016).

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος / Διάρκεια: μέχρι Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023


16 / 26 01 2023

“ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ  
ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ” 
ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ Σ22


Tην Παρασκευή 27/1/2023, 19:00 στον πολυχώρο Σ22, Κ. Σμολένσκη 22, Νεάπολη Εξαρχείων θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελισάβετ Κιουρτσόγλου, από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
– Αναστασία Γεωργάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
και η συγγραφέας.

Ο Ιάννης Ξενάκης (1922-2001), πολιτικός μηχανικός, αρχιτέκτονας, μουσικός συνθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης, επαναδιατυπώνει τη σχέση μουσικής και αρχιτεκτονικής, ήχου και χώρου στον 20ό αιώνα, εισάγοντας μαθηματικές θεωρίες. Η επανερμηνεία της έννοιας του ρυθμού –κεφαλαιώδης για τη μουσική και αρχιτεκτονική δραστηριότητα του Ξενάκη– εξετάζεται εδώ ως η καίρια συνεισφορά του σε ένα από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα, στο μοναστήρι της Τουρέτ (1953-1961) του Le Corbusier, καθώς και στην πρώτη μουσική σύνθεση του Ξενάκη, στις Μεταστάσεις (1953-1954). Ανακαλύπτουμε πως δεν είναι μόνο η μουσική που μπαίνει από την πίσω πόρτα στο εργαστήριο του Ξενάκη και αλλάζει τον τρόπο παραγωγής αρχιτεκτονικών μορφών· είναι και τα μαθηματικά του πολιτικού μηχανικού, οι γραφικές παραστάσεις πολυποίκιλων μαθηματικών θεωριών
και τα γραφήματα του αρχιτέκτονα που ανοίγουν νέους ορίζοντες στη μουσική σύνθεση.

17 / 29 01 2023

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΑΝΟΙΞΗ 2023 ΣΤΟ ΕΜΣΤ


Το ΕΜΣΤ μετατρέπεται σταδιακά από χώρος επίσκεψης εκθέσεων σε ένα είδος χώρου φιλοξενίας και ευχάριστης παραμονής, που μας ελκύει και διεκδικεί ικανό χρόνο από την καθημερινότητά μας, για την απόλαυση περιοδικών εκθέσεων με έργα προσεκτικά επιλεγμένα και άψογα παρουσιασμένα, σε ένα επίπεδο που ξεπερνά και τα πιο ξεχωριστά πρότυπα του εξωτερικού. Η πετυχημένη ανάπλαση του 4ου ορόφου, με την ευαίσθητη εγκατάσταση του Μιχαήλ Καρίκη, εκεί όπου το καράβι του Καμπακόφ ασφυκτιούσε στο χαμηλό ύψος και το μέγεθος των αιθουσών, ανοίγει δρόμους και για την ριζική αλλαγή και ανάπλαση και της υπόλοιπης μόνιμης συλλογής, που φαντάζει πια συγκριτικά ξεπερασμένη. Ακόμη και το πιο προβληματικό κτίριο μπορεί να γίνει ελκυστικό όταν δεχθεί τολμηρές, ανατρεπτικές και στέρεες επεμβάσεις. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει στο ΕΜΣΤ και πιστεύω να συνεχιστεί με αργά και σταθερά βήματα. (εικόνες από τα χθεσινά εγκαίνια των 6 περιοδικών εκθέσεων: πάνω, λεπτομέρεια από το έργο με τίτλο "προσοχή" της εγκατάστασης της Hannah Tοticki και κάτω άποψη της εγκατάστασης του Μιχαήλ Καρίκη.)

18 / 02 02 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ: Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΩΠΟΥ 
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ


Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη θα εγκαινιαστεί η επετειακή έκθεση, που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης, H ουσία του απρόσωπου». Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου, και σε συνεργασία με την κόρη του Λορέττα Γαΐτη που πραγματοποίησε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του ζωγράφου καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944 έως το τέλος της δημιουργικής του δράσης. Διάρκεια μέχρι 28/05/2023.

19 / 02 02 2023

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ - FIORE ARCHITECTS

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την πρώτη εκδήλωση του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι: Γιάννης Γιαννούτσος (Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Εικαστικός ΑΣΚΤ) με τίτλο “ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ”, και οι Φλώριαν Λιάκος, Ειρήνη-Ελένη Μαρκαντωνάτου, και Αλέξης Βισβίνης / Fiore Architects (Αρχιτέκτονες ΕΜΠ) με τίτλο: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΟ

20 / 02 02 2023

ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΛΚΑΛΑΗ: «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ 1941 –1944»


Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 15.00 επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, εγκαινιάζεται η διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση εικαστικών έργων της Αρτέμιδος Αλκαλάη στη Βασ. Όλγας* με τίτλο «Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή». Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, της εικαστικού Α. Αλκαλάη και με την επιμέλεια και το συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

21 / 03 02 2023

ATHENS BY COLLAGE


Μια underground παρουσίαση του βιβλίου «Athens by Collage. The Representation of the Metropolis between Realism, Intervention and Autonomy» του συμπαθή Ιταλού ερευνητή αρχιτέκτονα, που αγαπάει την Ελλάδα  Fabiano Micocci, πραγματοποιήθηκε χθες στην υπόγεια στοά κάτω από το φιλόξενο βιβλιοπωλείο HYPER HYPO, των Ανδρέα Κόκκινου και του Στάθη Μητρόπουλου, στην οδό Βορέου 10 στο κέντρο της πόλης. Οι καθηγητές Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Πάνος Δραγώνας και  Δημήτρης Φιλιππίδης έδωσαν τροφή για σκέψη στο κοινό, που παρέμεινε πιστό καθισμένο ακόμη και στις σκάλες, αψηφώντας την χθεσινή χειμωνιάτικη δροσιά.

21 / 04 02 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 274 | 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ /ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ / ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, του περιοδικού eK (Νο 274), με αφιέρωμα στα BAR και τα RESAURANT, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με αναφορές στις διαδικασίες για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον διαγωνισμό για το νέο Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, και διατυπώνει προβληματισμούς για την εκπροσώπησή μας στην Biennale Αρχιτεκτονικής στην Βενετία. Σύντομη παρουσίαση της πετυχημένης εκδήλωσης για τον Τάκη Ζενέτο που πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, τα βίντεο των εισηγήσεων μόλις δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και μπορείτε να δείτε κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα. Την παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού για το Εστιατόριο «Spring Feast Restaurant» στην Κίνα. Ακολουθούν δεκατρείς παρουσιάσεις Εστιατορίων και Bar στην Αθήνα και την επαρχία. Τέλος ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος επιμελείται αυτή την φορά ένα θέμα με τίτλο «Χρώμα και αρχιτεκτονική σε χώρους εστίασης και διασκέδασης». 

22 / 04 02 2023

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | No 164


Στο παρόν τεύχος συμμετέχουν με έργα τους οι: REACT Architects, Urban Soul Project, OFFICETWENTYFIVE ARCHITECTS, Dionysios Bonikos Arch+Design Studio, Ιωάννα Ζαβιτσάνου, PATSIOS Architects Construction, Minas Kosmidis Architects, AETER Architects, SPARCH Architects, Αλέξανδρος Φωτάκης & Nicoletta Caputo, AUDO, Α_2_Architects, Barespace, Louizi – Louizis Architects, NNT Studio, Bogdanos Architecture, aether:arch, Ελίνα Λούκου – DeMachinas, AREA. Τέλος, παρουσιάζεται η in situ εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη, Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα στην Ελευσίνα 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά παρουσιάζονται εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, ένα δημοτικό σχολείο στην Θεσσαλονίκη, κτίρια διαμερισμάτων, πύλες εισόδου, προσθήκες και ανακαινίσεις, ένα επιχειρηματικό πάρκο και μία εξαιρετική “Διαμόρφωση Εξωτερικών χώρων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού των AREA”

 23/ 06 02 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ: «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ» 
ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ


Ένα δύσκολο έργο του Αλμπέρ Καμύ και μια ατμοσφαιρική παράσταση, άψογα και με τόλμη σκηνοθετημένη, προστίθεται στην προσωπική και ιδιότυπη διαδρομή που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Χουβαρδάς, που παρακολουθώ συστηματικά, απολαμβάνοντας τις σταθερές του και ενίοτε δύσκολες εμμονές. Αυτή την φορά αξιοποιώντας τον μαγικό και μοναδικό θεατρικό χώρο που έπλασε ο αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης στην οδό Φρυνίχου, με ενσωματωμένο το λιτό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη που φάνταζε σαν να προϋπήρχε στην σκηνή εδώ και χρόνια, υποβλητικά φωτισμένο από την Χριστίνα Θανασούλα, απολαύσαμε μια παράσταση που διαχέεται σε όλους τους χώρους του πρωτοποριακού αυτού θεάτρου, με εικόνες που έφεραν στον νου ατμοσφαιρικά έργα του Edward Hopper και του Αμερικάνικου ρεαλισμού, και ήχους με τις υπέροχες μουσικές που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής με την κιθάρα του ο Blaine L. Reininger από τον χώρο των αμερικάνικων μπλουζ και της αυθεντικής ροκ, «κρατώντας το ίσο» στην δραματική αυτή παράσταση. Ο Χουβαρδάς μας βάζει στο κλίμα του παράλογου της ανθρώπινης ύπαρξης, κάποια στιγμή μας αποπροσανατολίζει, «το χάνουμε», εν πλήρη αμηχανία και αίφνης μέσα σε ένα μεταφυσικό κλίμα, μας επαναφέρει να συνειδητοποιήσουμε την επίκαιρη ουσία του έργου, που είναι εμπνευσμένο από μια πραγματική ιστορία, δημοσιευμένη σε εφημερίδα της Αλγερίας. Απορίας άξιος και δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί ο ρόλος της υπερμεγέθους κατσαρίδας, που αίφνης ανασύρεται από τα πατώματα, συμμετέχοντας στην δράση. Στους κεντρικούς ρόλους της παράστασης οι Μαριάννα Κάλμπαρη που έκανε και την μετάφραση, ο Αναστάσης Ροϊλός, η Φλομαρία Παπαδάκη και η ξεχωριστή Πηνελόπη Τσιλίκα, σε πρώτο πλάνο στην άνω εικόνα.

24 / 06 02 2023

EΠΕΣΑΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΚΗ


Να γιατί καθυστερούν οι διαγωνισμοί! Δεν φταίει θεσμός αλλά η γραφειοκρατία των αγωνοθέτη. Χρειάστηκε ενάμισης χρόνο από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Ανάπλαση της Πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, για να υπογραφεί η σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών από την ομάδα που ομόφωνα κέρδισε το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής, αποτελούμενη από την αρχιτέκτονα-μηχανικό, καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αριάδνη Βοζάνη και την υποψήφια διδάκτορα του Ε.Μ.Π. Παρασκευή Φανού, σε συνεργασία με τους Γρηγόρη Βουτουφιανάκη – Πετρόπουλο, Θεοδοσία Ντορέττ Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτονες, Γιώργο Ρέτσο φοιτητής αρχιτεκτονικής.

Στην φωτογραφία από αριστερά η Κατερίνα Δαναδιάδου, Προϊσταμένη τμήματος Αστικού Σχεδιασμού Δήμου Θεσσαλονίκης, η Αριαδνη Βοζανη, Αρχιτέκτων, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ηΕβίτα Φανού, Αρχιτέκτων και ο Εφραιμ Κυριακίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Δήμου Θεσσαλονίκης. Πολλές ευχές την αγαστή συνεργασία Υπηρεσιών και μελετητών.

25 / 08 02 2023

«ΣΤΡΕΛΛΑ» 
ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ


Για άλλη μια φορά, η επιλογή του Γιώργου Κουμεντάκη και του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλέξανδρου Ευκλείδη να ανέβει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής μια τόσο τολμηρή παράσταση ως όπερα δωματίου, που τάραξε τα νερά πριν από 13 χρόνια, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Έχοντας τότε δει την ταινία του Κούτρα σε μια εποχή που ήταν διαφορετικό το κοινό αίσθημα σχετικά με την ομοφοβία και τους τρανς, ήταν αδύνατον τότε να φανταστούμε μια τέτοια επιλογή στο πλαίσιο του προγράμματος ενός λυρικού θεάτρου με το κλασικό, «συντηρητικό» κοινό και με επιλογή στον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας διεμφυλικής καλλιτέχνιδας, όπως της Λέττας Κάππα.

Απόλαυσα αυτή την παράσταση από την αρχή, μπαίνοντας και αντικρύζοντας το pop παιγνιώδες, αφαιρετικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, επενδεδυμένο με μωβ γουνάκι σε μια ασύμμετρη οβάλ διάταξη, πάνω σε ένα καρό ντεγραντέ δάπεδο, μπροστά από την ορχήστρα, και στην συνέχεια παρακολουθώντας την δράση να διαχέεται και πέριξ της σκηνής, ακόμη και στους εξώστες. Μια παράσταση με την σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Κουτλή, που συνέθετε τις πιο χαρακτηριστικές σεκάνς της ταινίας, με την εξαιρετική μουσική του συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη, που διευθύνει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Τερζάκης, ενισχύοντας την δραματικότητα του εγχειρήματος. Όλα απογειώθηκαν στο εντυπωσιακό εορταστικό φινάλε, και την θεαματική αλλαγή του σκηνικού, που ανέβασε την διάθεση μας παραπέμποντάς σε σκηνές του Federico Fellini, που ολοκληρώθηκε από το έντονο και θερμό χειροκρότημα.

26 / 10 02 2023

ΗΜΕΡΙΔΑ: 
«ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΣΣΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ» 
ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 δια ζώσης και διαδικτυακά, μέσω MS Teams και ώρα έναρξης 14:00, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οργανώνει στο Αμφιθέατρο της σχολής, ημερίδα με τίτλο «Οι Aρχιτεκτόνισσες ήταν πάντα Eδώ», που εντάσσεται στη σειρά επιστημονικών συναντήσεων «Docta Spes: Το Μέλλον του Χώρου είναι Τώρα» που εγκαινίασε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΑΜ ΠΘ) τον Νοέμβριο 2022 και υιοθετεί το στόχο τους να «αναστοχαστούμε την ανάγκη για το σχεδιασμό ενός μέλλοντος κατοικήσιμου και κοινωνικά συμπεριληπτικού». Φέρνει σε διάλογο διακεκριμένες αρχιτεκτόνισσες, ιστορικούς, θεωρητικούς, ερευνήτριες και εικαστικούς που έχουν αναπτύξει εκτεταμένο διεπιστημονικό έργο σε διεθνές επίπεδο. Στο επίκεντρο των ερευνών και των πρακτικών τους βρίσκονται φεμινιστικές θεωρίες, μεθοδολογίες και πρακτικές όπως αυτές διαμορφώνονται σε διαφορετικά γεωγραφικά πλαίσια και τέμνονται με διαφορετικές επιστημονικές περιοχές, από την ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής, την τέχνη, την επιμέλεια, τις σπουδές φύλου, την γεωγραφία, την πολιτική οικολογία, τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό. Οι συμβολές και οι συζητήσεις σε αυτή την ημερίδα αντλούν επιπλέον από τις οπτικές των αρχείων, της διδασκαλίας, της έρευνας και της κοινωνικής δράσης και θα αποτελέσουν έναυσμα για προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.

Η ημερίδα αναδεικνύει τη σημασία της οπτικής του φύλου και των φεμινιστικών προσεγγίσεων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την ακαδημαϊκή έρευνα και τη συλλογική δράση. Επιδιώκει να στοχαστεί την αρχιτεκτονική ως κρίσιμο πεδίο διαλόγου εντοπισμένων (situated), φεμινιστικών, κουήρ, αντιρατσιστικών, αποαποικιακών και αποαναπτυξιακών προσεγγίσεων και καινοτόμων μοντέλων παραγωγής, εργασίας και σχεδιασμού. Επιχειρεί έτσι να αρθρώσει κριτικές, καταφατικές και ελπιδοφόρες απαντήσεις για το μέλλον της αρχιτεκτονικής και να στοχαστεί καινοτόμες (σχεδιαστικές) παιδαγωγικές που έχουν στον πυρήνα τους την χωρική, διαθεματική, και κλιματική δικαιοσύνη.

Για το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

27 / 14 02 2023

ΕΛΕΝΑ ΧΑΜΑΛΙΔΗ: 
«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ


Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου ΜΕΛΙΣΣΑ (Σκουφά 58, Αθήνα), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χαμαλίδη με τίτλο «Ιστορίες στο Μεταίχμιο - Μοντερνισμός και Πραγματικότητα στη Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη». Θα μιλήσουν:

Κώστας Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών / Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίο Πατρών / Δημήτρης Φιλιππίδης, Oμότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η συγγραφέας.

28 / 14 02 2023

“ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ”
 ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Το Ωδείο Αθηνών, με τη συνεργασία και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz διοργανώνουν Διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών,
με θέμα «Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό», την Παρασκευή 17 (18.00 – 19.30) και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 (11.00 – 15.30), στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Το Σάββατο μετά τις 12:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των προσκεκλημένων στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών από την κα Ήβη Νανοπούλου και τον κ. Νίκο Τσούχλο.

Η Διημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό (είσοδος με σειρά προτεραιότητας) και θα μεταδοθεί ζωντανά στo κανάλι YouTube του Ωδείου Αθηνών εδώ.

Διαβάστε το πρόγραμμα κάνοντας εδώ.

29 / 16 02 2023

«ΤΟ ΘΡΑΥΣΜΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ/ FRAGMENT OF CHAOS”
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΣΟΥ


Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 εγκαινιάστηκε στο κτίριο του ΡΟΜΑΝΤΣΟΥ Αναξαγόρα 3, Αθήνα, η έκθεση που οργάνωσε η ομάδα/κολεκτίβα ΔΙΠΟΛΑ και το διεθνές περιοδικό KROMA magazine, η έκθεση με τίτλο «Το Θραύσμα του Χάους/ Fragment of Chaos”, με αφετηρία τα λόγια του πρόσφατα εκλιπόντα ζωγράφου και ομότιμου καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργου Λαζόγκα: «Το Θραύσμα του Χάους: Σε στιγμές ρήξεων και αναταραχών η καλλιτεχνική αβεβαιότητα συνδέεται με το κοινωνικό ή πολιτικό αδιέξοδο, η σύγχυση υπερβαίνει τον εαυτό της και σε ορισμένες περιπτώσεις θεσμοθετείται, οι δε εικόνες και τα μηνύματα ρέουν ασταμάτητα υπονομεύοντας την εσωτερικότητα.»

Στην συγκεκριμένη έκθεση οι καλλιτέχνες επικεντρώνουν τη δουλειά τους στο Θραύσμα του χάους που αποτελεί και την πλέον οργανωμένη μορφή του κενού ή της σιωπής που υπονοεί το χάος, διαχειριζόμενοι εικαστικές αξίες, ιδέες και τεχνικές που τις ορίζουν εσωτερικά σχήματα ή εικόνες. Την έκθεση επιμελείται ο Ευθύμης Λαζόγκας, Ιστορικός Τέχνης – Αρχαιολόγος και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Σκούρτης Άγγελος/ Ποταμιάνου Άρτεμις/ Κοντοσφύρης Χάρης/ Πέτροβα Μαργαρίτα/ Φιλίππου Αποστόλης/ Αγγελίογλου Ιάνθη/ Αβραμίδου Ευαγγελία/ Ακριτίδου Πηνελόπη/ Αντάρτη Άννα/ Αντωνίου Αιμίλία/ Βαζούκου Ειρήνη/ Βαλέρη Αντιγόνη/ Γιαντζίκη Καλομοίρα/ Γρηγορίου Κρίστη/ Δαούτη Ανδριανή/ Δημητρίου Στεφανή/ Δημητροπούλου Μαρία/ Δημουλάς Γιάννης/ Δρίβα Αργυρώ/ Ζήνωνος Ειρήνη/ Θεοχάρους Κυριάκος/ Καρακωνσταντή Ζαχαρούλα/ Κόικας Σπύρος/ Κοκκινάκη Κατερίνα/ Κοντόε Μαριάννα/ Κορέλλη Μαρίνα/ Κοσκινιώτου Βασιλική/ Κωνσταντίνου Δέσποινα/ Λιάσκου Ειρήνη/ Μανγιώλη Μαρία/ Μιχαλοπούλου Χριστίνα/ Μιχελάκη Εύη/ Μπακιρτζή Σοφία/ Μπαλουκτσή Νατάσα/ Μπαστουνοπούλου Μαρίνα/ Μπογδάνου Όλγα/ Μπρέντας Παναγιώτης/ Ορφανού Σωτήρια/ Ουζούνης Γιώργος/ Πατρικίου Στεφανία/ Πετροπούλου Τζένη/ Πολιτόπουλος Ιωάννης/ Ράλλη Μπέσσυ/ Ρούντολφ Ίων/ Ρουσιώτη Μαίρη/ Σένογλου Σόφι/ Σταθάτος Παναγής/ Σταματογιάννη Έλενα/ Στασινοπούλλου Κανέλλα/ Στυλιανουδάκης Ανδρέας/ Τριανταφυλλοπούλου Δήμητρα/ Τριαντοπούλου Αγγελική/ Τσουματίδου Στέλλα/ Φύτας Γιώργος/ Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία/ Χριστοδουλόπουλος Χρήστος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 18 Φεβρουαρίου 2023.

30 / 20 02 2023

«Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΜΠ


Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, από 17.00-20.00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού», στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αίθουσα Τελετών «Λύσανδρος Καυταντζόγλου», Κτίριο Αβέρωφ, Πατησίων 42, είσοδος από Στουρνάρη) με ελεύθερη είσοδο.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Ο χωρικός σχεδιασμός ανήκει σύμφωνα με το Σύνταγμα στο ίδιο το κράτος, το οποίο εκπονεί τις μελέτες και τα σχέδια όλων των επιπέδων είτε με τα δικά του όργανα είτε με ανάθεση σε ιδιώτες οικονομικούς φορείς οι οποίοι επιλέγονται με αυστηρές διαγωνιστικές διαδικασίες που καθορίζει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο. Το πρόσφατο φαινόμενο της δωρεάς προς το κράτος χωρικών μελετών και σχεδίων που έχουν καταρτίσει ιδιώτες, γεννά νέα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που θα εξετασθούν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Θα μιλήσουν:
-Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
-Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος ΣΕΠΟΧ
-Ρένα Κλαμπατσέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ
-Λουκάς Τριάντης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ
-Αιμιλία Χρονοπούλου, MSc Αρχιτέκτων, ΥΔ ΕΜΠ

Θα ακολουθήσει ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κοινό.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω YouTube από το κανάλι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ, βλ. εδώ
31 / 20 02 2023
«ΑΙΩΝΙΑ ΜΗΤΡΑ»: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΔΙΠΟΛΑ”


Την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 εγκαινιάζεται στον δουκικό ναό της Βασιλικής του Αγίου Μαρκου (Πινακοθήκη Ηράκλειου) η έκθεση της ομάδας ΔΙΠΟΛΑ με τίτλο ΑΙΩΝΙΑ ΜΗΤΡΑ. Διάρκεια μέχρι 14 Μαρτίου 2023.
32 / 20 03 2023

“ORFEAS2021” ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΜΣΤ


Την Πέμπτη 23 02 2023 στην αίθουσα προβολών στο μεσοπάτωμα του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, παρουσιάζεται η βίντεο-όπερα των ΦΥΤΑ ORFEAS2021 βασισμένη στο έργο L’Orfeo του Claudio Monteverdi, με πρωτότυπη μουσική από την Αντριάνα Μίνου, τον Αλέξανδρο Δρόσο και τον Φιλ Ιερόπουλο. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο από την θεωρητικό κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν, την μουσικολόγο Ντάνα Παπαχρήστου και τους δημιουργούς.

Ο ORFEAS2021 αποτελεί διασκευή του μύθου του Ορφέα και τοποθετείται χρονικά στο κοντινό μέλλον όπου ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων αντιμετωπίζοντας διλήμματα όπως επανάσταση ή ρεφορμισμός.

Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία αναστοχάζεται πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις, τη θεσμική κριτική και τις πολιτικές των ταυτοτήτων, ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο ένα έργο τέχνης μπορεί να είναι queer.

Η όπερα είναι επηρεασμένη από τ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, περφόρμερ και ακτιβιστ@, που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη τ@.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση.
Η ταινία θα προβληθεί στα Ελληνικά.
Η διάρκεια της ταινίας είναι 110’.

33 / 20 02 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ 
[1925-2023]


Με αυτό το πλατύ χαμόγελο, την ευγένεια, το ήθος, την λεβεντιά και την αγάπη σου για την αρχιτεκτονική θα σε θυμόμαστε. Καλό σου ταξίδι δάσκαλε.

Θα τον αποχαιρετήσουμε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Κέντρο Αποτέφρωσης (Κ.Α.Ν.) της Ριτσώνας.

34 / 26 02 2023

ΜΑΙΡΗ ΖΥΓΟΥΡΗ: “EX CORPO” 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» 
ΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 18:00, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση της Μαίρης Ζυγούρη που συνοψίζει έναν κύκλο δουλειάς και ξεκίνησε με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό που βιώσαμε στη διάρκεια της καραντίνας. Μέσα από βίντεο, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, σκηνοθετημένες φωτογραφίες και επιτελεστικά κείμενα, η καλλιτέχνις καταγράφει μια διαδικασία μεταμόρφωσης και εσωτερικής μετατόπισης. Έχοντας ως βασικό υλικό το σώμα της, η Ζυγούρη επιχειρεί να απεκδυθεί την ταυτότητά της. Η συνθήκη εργασίας της ξεκινά από το ουδέτερο αντικείμενο ή αποκείμενο (abject) για να καταλήξει σε διαφορετικές οντότητες ή περσόνες. Σε μια περίοδο που πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες διερευνούν τη συγκρότηση της προσωπικής, εθνικής, κοινωνικής και έμφυλης ταυτότητας, η ίδια αντιστρέφει το ερώτημα και ρωτάει: γίνεται σήμερα να μην έχεις καμία ταυτότητα; Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Διάρκεια μέχρι 23 04 2023.

35 / 26 02 2023

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΟΣ «ΤΟ ΧΕΡΙ», 
ΕΡΓΑ 1957-1997, ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στις 18:00, εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου ΑθηναίωνΗ αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, από το 1957 έως το 1997. Ο τίτλος της έκθεσης («Το χέρι») αφενός δηλώνει τον έντονα χειρωνακτικό χαρακτήρα της δουλειάς του Σκυλάκου, αφετέρου αναφέρεται στο ομώνυμο παλαιοπωλείο που διατηρούσε ο ίδιος, αλλά και στην ατομική έκθεση «Το χέρι. Εργαστήρι – Παλιατζίδικο», που πραγματοποίησε στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός το 1992. Ο τίτλος όμως υποδηλώνει και τον απώτερο στόχο της παρούσας έκθεσης: να αναδείξει τις ανεξάντλητες δυνατότητες ενός χειρώνακτα καλλιτέχνη, ο οποίος εργάστηκε αθόρυβα, άοκνα και συστηματικά.
Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Διάρκεια μέχρι 23 04 2023. 

36 / 26 02 2023

XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: BLOW-UP,
Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ 
ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ


To Blow-Up είναι γεγονός! Μια ενδελεχής ανάλυση έργων της ελληνικής τέχνης. Για το ευρύ κοινό. Ευχαριστώ τη LiFO για την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα. Η αρχή έγινε με την "Κοπέλα στο παράθυρο" (1877) του Άβλιχου. Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

37 / 06 03 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ: 
«14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜ» ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ 
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» πραγματοποιεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 17:00 στο κτήριο του Συλλόγου στην οδός Χάληδων 83 τα εγκαίνια της έκθεσης «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ι,

ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 1997-2011 - 14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜ»

Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει στις 16:00 θα μιλήσουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Νίκος Καλογήρου, Γιώργος Πανέτσος, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Δημήτρης Φιλιππίδης. Διάρκεια Έκθεσης έως και το Σάββατο 10 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 14:00.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – ΚΑΜ – ΤΕΕ Τμήμα Δ. Κρήτης.

38 / 13 03 2023

ΕΣΩ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ


Την Τετάρτη 24 Μαΐου η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για 11η συνεχόμενη χρονιά, για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής. Αναζητούμε έναν βιώσιμο τρόπο φυσικής κατοίκησης στον πλανήτη. Λαχταρούμε τις πρωταρχικές αρχές της συνύπαρξης, ενώ καθένας αγωνίζεται για την ατομικότητα. Μπαίνουμε στον άγνωστο και αβέβαιο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξερευνούμε ψηφιακούς κόσμους φτιαγμένους από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.
39 / 13 03 2023

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - HIPPOLYTE HENTGEN” ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART
“LIGHT SNACKS AND HEAVY MAKE-UP”

Την Τετάρτη 22/03, 7-10 μμ. εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεσή της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου με το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen από τη Γαλλία, που κατακλύζουν τον χώρο της γκαλερί με εικόνες: μικροσκοπικές, τεράστιες, μνημειώδεις, εικόνες προφανείς, αλλά και κάποιες καλά κρυμμένες πίσω από άλλες εικόνες, καμιά φορά ακόμα και μέσα σε αυτές.

Με τον τίτλο Light snacks and heavy make-up η έκθεση των τριών γυναικών αποκαλύπτει ένα μόνο κομμάτι του κοινού καλλιτεχνικού τους σύμπαντος, γέννημα μιας ασυνείδητης καλλιτεχνικής συγγένειας και μιας ρομαντικής διαδικτυακής φιλίας, που αναπτύχθηκε μεταξύ τους σαν επιτακτική ανάγκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται παράλληλα σειρές από ζωγραφικά έργα, κολάζ και βίντεο που λειτουργούν ως ένα ενιαίο περιβάλλον και αποτελούν ωδή στην κοινή ιδιοσυγκρασιακή τέχνη του διδύμου από τη Γαλλία και της Ελληνίδας εικαστικού.
Διάρκεια έως 28/04/2023.
40 / 13 03 2023

ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ


Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στις 13:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66) θα παρουσιαστή η έκθεση με τις προτάσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ιδεών για την κατασκευή του Αρχαιολογικό Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, παρουσία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με προσκλήσεις που αποστέλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων.

41 / 13 03 2023

SIR DAVID ALAN CHIEPERFIELD: ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ PRITZKER 2023


Ο Βρετανός αρχιτέκτονας SirDavidAlanChipperfield κέρδισε το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker 2023.
Η κριτική επιτροπή των βραβείων σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση έχει επιλέξει επιδέξια τα εργαλεία που είναι καθοριστικά για το έργο αντί για εκείνα που θα μπορούσαν να εξυμνήσουν τον αρχιτέκτονα ως καλλιτέχνη».
O 69χρονοςκαρχιτέκτοναςυποστηρίζει ότι «αντιμετωπίζουμε δύο υπαρξιακές κρίσεις: την κοινωνική ανισότητα και την κλιματική κατάρρευση».
Μεταξύ άλλων βραβεύτηκεγια την ανακαίνιση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο (2009) -συμπεριλαμβανομένων των διασωθέντων στοιχείων του κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- για τη «διάκρισή μεταξύ συντήρησης, ανακατασκευής και προσθήκης».
Πριν από λίγο διάστημα, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Καθημερινή» για το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας για ο οποίο κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.
«Δεν πρόκειται αρχικά για ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ», είπε με ισχυρή δόση ειλικρίνειας, για να προσθέσει: «Δεν βλέπουμε αυτό το εγχείρημα ως ένα νέο κτίριο μπροστά από ένα παλιό. Το βλέπουμε ως έναν τρόπο να ενδυναμώσουμε το μουσείο. Αυτό που εννοώ είναι ότι από τη μουσειολογική του πλευρά, είναι κυρίως ένα πρότζεκτ για να δώσει μια μεγαλύτερη ευκαιρία (ανάδειξης) στην εξαιρετική (αρχαιολογική) συλλογή».

 
42 / 13 03 2023

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΜΟΣ: «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΙΣΩ - ΕΡΓΑ 1954-2014»ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ»


Η έκθεση του Βασίλη Σίμου που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, 19:00-22:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66) με τίτλο «Μια ματιά πίσω» έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1985. Η έκθεση «Μια ματιά πίσω» επανασυστήνει στο αθηναϊκό κοινό έναν σημαντικό ζωγράφο της δεκαετίας του ’60, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στην πόλη όπου έζησε και έδρασε.

Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό και η θεματολογία εντυπωσιακά αμετάβλητη: βασικός της άξονας είναι η αγροτική ζωή και το ελληνικό τοπίο. Αν θέλαμε να αναζητήσουμε την καταγωγή της εικονογραφίας του, θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους Έλληνες υπαιθριστές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φωτός.

Ο Βασίλης Σίμος γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Ήταν γιος του αγιογράφου Σίμωνα Σίμου από την Υπάτη. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1952-1955) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1955, με υποτροφία της ισπανικής κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη (1955-1960), μαθητεύοντας κοντά στον Joaquín Valverde Lasarte. Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ λαμβάνοντας δίπλωμα Ζωγραφικής και Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών (1960- 1961). Από το 1963 έως το 1987 εργάστηκε ως καθηγητής καλλιτεχνικού σχεδίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λαμία.

Διάρκεια: μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

43 / 13 03 2023

EΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ 18η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ BIENNALE ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2023


Ποιοι είναι οι συντελεστές:

Ο Κωστής Πανηγύρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 1994 συν-ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Λουκοπούλου/Μπερτάκη/Πανηγύρης στην Αθήνα.
O Ανδρέας Νικολοβγένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2015 διατηρεί γραφείο στην Αθήνα.
(φωτ. Ηλίας Κοσίντας)
44 / 14 03 2023

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» στην Πολυτεχνειούπολη του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του Δημήτρη Αντωνακάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε αναγνώριση του σημαντικού του έργου.
45 / 15 03 2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ: «Η ΕΚΔΡΟΜΗ» 
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στις 18:00 εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας) η έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Η Εκδρομή», που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μια σειρά σχέδια με κάρβουνο. Όλα τα έργα έχουν σχέση με το φως και το πώς αυτό διαμορφώνει τον ζωγραφικό χώρο. Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα της Anna Seghers «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν». Για την Κάλμπαρη, το συγκεκριμένο κείμενο ήταν περισσότερο μια ευτυχής συνάντηση παρά η έμπνευση για να δημιουργήσει τα έργα της. Στην προσέγγιση της Seghers η Κάλμπαρη βρίσκει μια απρόσμενη σύμμαχο που τη βοηθά να κατανοήσει τη δουλειά της. Το θάμπωμα της μνήμης, αυτή η μόνιμη ομίχλη μπροστά από τα μάτια της αφηγήτριας μιας μονοήμερης εκδρομής με ποταμόπλοιο στο Ρήνο, αντανακλάται και στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω δεν είναι αναπαράσταση. Είναι η αποτύπωση της ενθύμησης ενός συναισθήματος» λέει η Κάλμπαρη. Διάρκεια μέχρι 14 Μαΐου 2023.
46 / 21 03 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Η ΗΘΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ» | KARSTEN HARRIES & ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 18:00 στην Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS (Σταδίου 24 Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Karsten Harries, με τίτλο «Η Ηθική λειτουργία της Αρχιτεκτονικής», από τις εκδόσεις Παπαζήση με επιστημονική επιμέλεια και ερμηνευτικό σημείωμα του Βασίλη Γκανιάτσα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Δύναται άραγε η αρχιτεκτονική να μας βοηθήσει να βρούμε τη θέση και το δρόμο μας, μέσα στον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο; Διαθέτει τάχα τη δύναμη να επαναφέρει τα μεμονωμένα άτομα σε ένα όλον, σε ένα κόσμο, σε μια κοινότητα; Αναπτύσσοντας την αξίωση του Giedion πως το κύριο καθήκον της σύγχρονης αρχιτεκτονικής έγκειται στο να ερμηνεύσει έναν τρόπο ζωής που να είναι δόκιμος για την εποχή μας, ο φιλόσοφος Karsten Harries απαντά πως η αρχιτεκτονική οφείλει να υπηρετεί ένα κοινό ήθος. Εάν όμως η αρχιτεκτονική πρόκειται να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, θα πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από την κυρίαρχη φορμαλιστική προσέγγιση και να υπερβεί την ιδέα πως βασικός της σκοπός είναι η αέναη παραγωγή διαφορετικών εκδοχών του «διακοσμημένου υπόστεγου». Μέσα από μια αλληλουχία πειστικών και ισορροπημένων επιχειρημάτων, ο Harries αμφισβητεί τις παραδοχές στις οποίες βασίστηκαν επί μακρόν οι αρχιτέκτονες και οι θεωρητικοί της αρχιτεκτονικής – παραδοχές οι οποίες έχουν συμβάλλει στην περιθωριοποίηση και την προϊούσα κρίση ταυτότητας της αρχιτεκτονικής. Αρχικά, η κριτική του επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλεί «αισθητική προσέγγιση», εστιάζοντας στα προβλήματα της διακόσμησης και του διακόσμου. Στη συνέχεια, στρέφεται στη γλώσσα της αρχιτεκτονικής. Εάν το κύριο καθήκον της αρχιτεκτονικής έγκειται πράγματι στην ερμηνεία, υπό ποια έννοια μπορούμε να πούμε πως η αρχιτεκτονική δύναται να ομιλεί, και περί τίνος θα έπρεπε να μας μιλά; Διευρύνοντας τις προτάσεις του Martin Heidegger, ο Harries επανεξετάζει τη σχέση του κτίζειν με την ιδέα και το νόημα του κατοικείν. Το χρέος της αρχιτεκτονικής, παρατηρεί ο Harries, είναι απέναντι στην κοινότητα, αλλά η ηθική λειτουργία της αρχιτεκτονικής είναι αναπόφευκτα και πολιτική. Καταλήγει εξετάζοντας αυτές τις φαινομενικά παράδοξες λειτουργίες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Δρ, Ανδρέας Πανταζάτος, Δρ. Λεωνίδας Κουτσουμπός, Βασίλης Γκανιάτσας και ο Ίωνας Σκλαβούνος και μέσω ΖΟΟΜ θα συμμετάσχει ο συγγραφέας Karsten Harries
47 / 21 03 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 275 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΜΑΡΤΙΟΥ, του περιοδικού eK (Νο 275), , που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα τις πλατείες των νέων σταθμών του μετρό, Την συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου, με τον ιδρυτή του γραφείου Petras Architecture Τσαμπίκο Πετρά. Την παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων Πανεπιστημίου του Σικάγου (David Rubenstein Forum ) των Diller Scofidio + Renfro.

Μετά το Project - Elysium Caved Villas στην Κρήτη | Λευτέρης Τσικανδηλάκης & Αρχιτέκτονες και το ξεχωριστό Liknon Metaxa στη Σάμο των K-Studio, ακολουθούν τα έργα:
- Συγκρότημα κατοικιών στη Φιλοθέη | Sotiris Hainis Architecture
- Ανακαίνιση κατοικίας στο Ψυχικό | Barault Architects
- Κατοικία σε προσφυγικό οικισμό στη Λευκωσία | Studio Kyriakos Miltiadou
- Μονοκατοικία στη Λάρνακα | VM Studio+Architects
- Διώροφη κατοικία στην Πάτρα | Façade
- Ανακαίνιση μονοκατοικίας στη Θεσσαλονίκη | Office25architects
- Anasa Luxury Resort στην Καβάλα | Taka + Partners
- Πρότυπο νεφρολογικό κέντρο στην Πάτρα | ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ
- Παιδικός σταθμός στο Δήλεσι | ATEMA Architects
- Ανακαίνιση διπλοκατοικίας στο Θησείο | Theta Tris Architecture
Τέλος ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος επιμελείται αυτή την φορά ένα θέμα με τίτλο «Σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό λουτρού»
48 / 21 03 2023

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ: “ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ:
Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”


Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 18:30. το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλάισιο του κύκλου «Καταθέσεις Πολιτισμού», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του Ομότιμου Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη με την δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου, με θέμα ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ:Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας με είσοδο από Πανεπιστημίου 21. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας προσέλευσης από τις 17:45. Δήλωση συμμετοχής στο registrations@bankofgreece.gr


49 / 2023 03 26

ΕΣΩ 2023 // MULTIVERSE


Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής. Archisearch Lifetime Achievement Awards 2023: Δημήτρης Αντωνακάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης, Κυριάκος Κυριακίδης & Ρένα Παπασπύρου /// 3 σπουδαίοι αρχιτέκτονες και 1 κορυφαία καλλιτέχνις βραβεύονται στη σκηνή της ημερίδας ΕΣΩ.
50 / 26 03 2023

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΝΔΡΗΣ: “ORBITAL OBJECTS” ΣΤΗΝ CITRONNE GALLERY


Την Πέμπτη 30 Μαρτίου, 19.00 - 22.00 εγκαινιάζεται στην CITRONNE Gallery – στην Αθήνα η έκθεση του Παντελή Χανδρή με τίτλο “Orbital Objects”

Tα Τροχιακά Αντικείμενα είναι μια γλυπτική εγκατάσταση σε εξέλιξη, στην οποία μπορούν να προστίθενται συνεχώς καινούρια σώματα-πλάνητες αυξάνοντας το πλήθος των αντικειμένων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φαντασιακών συνδέσεων· έναν Κήπο μέσα στον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται αναστοχαζόμενοι την ίδια τους τη φύση, επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη του παρόντος. Διάρκεια -24 Ιουνίου 2023.

51 / 27 03 2023

ILIR TSOUKO: “ LIFE IN LIMBO” ΣΤΟ SPACE52


Την 1η Απριλίου 2023 στις 7:00 μ.μ. στον χώρο space52 (Λάρνακος 28 Αθήνα 104 46), εγκαινιάζεται η έκθεση του φωτογράφου Ilir Tsouko, με τίτλο “Life in Limbo” σε επιμέλεια της Adela Demetja, η οποία και επιμελήθηκε πρόσφατα το Αλβανικό Περίπτερο στην 59η Μπιενάλε Βενετίας.
Αφορά ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων δίπλα στη θάλασσα στη βόρεια Αλβανία όπου από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα ζουν χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες που περιμένουν κάποια στιγμή να μεταφερθούν στην Αμερική και στο Καναδά.
Φωτογράφισε τη ζωή τους για ένα χρόνο για χάρη της DIE ZEIT Magazine στην Γερμανια και της The Washington Post.
Η ιστορία εκτός του γενικού ενδιαφέροντος έχει και το ελληνικό στοιχείο καθώς ο Τσούκο ήταν ο τελευταίος Έλληνας φωτογράφος που βγήκε από το Αφγανιστάν το 2021. Για αυτό είχε γράψει η Καθημερινή καθώς και η The Washington Post.

Ο Ιλίρ Τσούκο είναι ένας εικαστικός αφηγητής που ασχολείται κυρίως με το είδος της φωτογραφίας ντοκιμαντέρ. Τα μακροπρόθεσμα έργα και οι σειρές του συχνά περιστρέφονται γύρω από τη μετανάστευση, τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Οι φωτογραφίες του ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις ιστορίες που διηγούνται αλλά και για το πώς τις λένε: με στόχο να ξεπεράσουν τις ιδιαιτερότητες του Τι, Ποιος και Πού μάλλον στρέφουν την προσοχή μας στην ανθρώπινη κατάσταση.

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή συζήτηση στην αγγλική γλώσσα με θέμα «Πώς λέμε ιστορίες; Σχετικά με τη δύναμη της γλώσσας και των εικόνων.» με ομιλητές τους Silke Weber (DIE ZEIT - SZ Magazin),
Ilir Tsouko (ZEIT Magazin - The Washington Post),
Homa Ahmadi Αφγανός πολιτικός στην εξορία και
Hasina Haidari Αφγανή εισαγγελέας στην εξορία.

Διάρκεια μέχρι 29 Απριλίου.

52 / 31 03 2023

ΕΙΑ: "ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ "  
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής πραγματοποιεί την Τρίτη 4 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, τη δεύτερη εκδήλωση του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”. Στη δεύτερη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι: Γιώργος Αγγελής Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και ο Βασίλης Γκιπαπέππας, AG Architects, Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο. Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ.

53 / 02 04 2023

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΦΑΝΤΖΗΣ: 
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ |  ΣΤΟΝ IANOS


Την Τρίτη 4 Απριλίου στις 19:00, η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ  διοργανώνουν ομιλία με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική του τύμβου Καστά Αμφίπολης». Βασικός ομιλητής θα είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Δρ Μιχάλης Λεφαντζής.
Αντικείμενο της διάλεξης είναι η δεκαετής διαδρομή της αρχιτεκτονικής έρευνας και μελέτης του μνημειακού συνόλου του Τύμβου Καστά, από την ανακάλυψη του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου και του Ταφικού Μνημείου μέχρι σήμερα.
Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται:
• η εξέλιξη των κατασκευαστικών φάσεων και επεμβάσεων επισκευής του οικοδομικού συνόλου του Τύμβου
• τα τεχνικά και μορφολογικά ζητήματα που προέκυψαν από την τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, όπως και η ανάλυση και παράθεση συγκριτικών παραδειγμάτων
• η διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από την οποία εξήχθησαν συμπεράσματα για την μόρφωση του Τύμβου βασισμένη σε γεωτεχνικά, γεωστατικά, γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα
• η έρευνα, ταύτιση και απόδοση διάσπαρτων μαρμάρινων μελών στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο και το Ταφικό Μνημείο.

54 / 06 04 2023

JANINE JANSEN: EΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙ
JANINE JANSEN STRADIVARIUS
Janine Jansen: Eρωτευμένη με τον Στραντιβάρι


Μια ταινία-ντοκιμαντέρ
Τετάρτη 5 Απριλίου | 20:30
Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Φορέσαμε τα καλά μας χθες και βρεθήκαμε στο Μέγαρο όπου απολαύσαμε μια σπάνια ταινία που φωτίζει την ιστορία αυτών των σπάνιων βιολιών Στραντιβάριους, μέσα από την ανεπανάληπτη πρόκληση που έθεσε στον εαυτό της η υπέροχη και διάσημη βιολονίστα Janine Jansen . Ένα ντοκιμαντέρ που την καταγράφει να δοκιμάζει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δώδεκα από τα καλύτερα βιολιά που κατασκευάστηκαν στο ατελιέ Στραντιβάρι και να εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες κάθε βιολιού, επιλέγοντας έργα που ταιριάζουν στο ιδιαίτερο ηχόχρωμά τους και συνομιλώντας με τον σπουδαίο αρχιμουσικό Sir Antonio Pappano να τη συνοδεύει στο πιάνο. Μια ταινία γεμάτη ένταση, πάθος, αγωνία αλλά και χιούμορ, με δύο από τους πιο γοητευτικούς μουσικούς της εποχής μας, οι οποίοι ξεδιπλώνουν, με όλη την ενέργεια, τη λάμψη και την ευαισθησία που τους διακρίνει, διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία των σπάνιων αυτών οργάνων που γνώρισαν δόξα στα χέρια μεγάλων βιρτουόζων. Πάρτε μια μικρή γεύση από το σχετικό απόσπασμα κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ

Σκηνοθεσία | Gerald Fox
Παραγωγός | Justine Waddell
Συμπαραγωγοί | Gerald Fox, Anna Saldadze
Διευθυντής παραγωγής | Jack Oliver
Μοντάζ | Una Burnand
Διεύθυνση φωτογραφίας | Douglas Har

55 / 07 04 2023

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 
DIACHRONIC ARTISTIC AND SPATIAL CONVERGENCES AND DIVERG ENCES IN THE MEDITERRANEAN


Το διεθνές συνέδριο Diachronic Artistic and Spatial Convergences and Divergences in the Mediterranean διοργανώνεται από την Ενότητα Τέχνη-Αρχιτεκτονική-Πολεοδομία και το ΠΜΣ Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές, αμφότερα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Μουσείο Ακρόπολης, και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης, από την Πέμπτη 27 έως το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, 09:30 με 17:30, με τη συμβολή εκλεκτών συναδέλφων από την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται προεγγραφή.

Το συνέδριο διερευνά ορισμένες από τις πτυχές των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων στον κόσμο της Μεσογείου μέσα στον χρόνο, τόσο τη θάλασσα όσο και τα εδάφη που την περιβάλλουν. Έμφαση δίνεται στις καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, αρχαιολογικές και χωρικές διαστάσεις αυτών των αλληλεπιδράσεων, με άξονες: α. Τέχνη, αρχιτεκτονική και σχεδιασμός στη Μεσόγειο στο πέρασμα του χρόνου. Στυλ, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επίσημα και αυτοσχέδια δημιουργήματα, β. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τοπίο, μνήμη και καλλιτεχνική διεργασία στη Μεσόγειο, γ. Καλλιτεχνικά ίχνη συγκλινόντων ή συγκρουόμενων πολιτισμών και οι επώνυμοι ή οι ανώνυμοι εκπρόσωποί τους στη Μεσόγειο, δ. Ο κλασικός μύθος και οι τέχνες στη Μεσόγειο, ε. Αισθητικά προσανατολισμένοι θεωρητικοί διάλογοι στη Μεσόγειο, στ. Γεωγραφίες του ταξιδιού ή/και των τεχνών, ζ. Καλλιτεχνικές αλληλεπιδράσεις του 20ού και 21ου αιώνα με το παρόν μεταξύ της Μεσογείου και του κόσμου: Οριενταλισμός, νεωτερικότητα, μεταμοντέρνο.

Για περισσότερα και το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

56 / 10 04 2023

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ |ΝΟ 165


Στο παρόν τεύχος συμμετέχουν με έργα τους οι: Wip Architects, PATSIOS ARCHITECTURE CONSTRUCTION, Paly Aρχιτέκτονες, Ark4lab of Architecture, P4 Architecture, Ηρακλής Παπαχρήστου Αρχιτέκτονες, Θοδωρής Πουλάκος & Μάνος Μπότσαρης, Αλέξανδρος Γερούσης, InDetail Architecture, We design, Urban Soul Project, NCMP Architects, Architerra, PARTHENIOS Architects + Associates, Minas Kosmidis Architects, Ιφιγένεια Δημητρίου, Bogdanos Architecture, και Zapantiotis Fotis Αssociated Αrchitects. Επίσης, συμμετέχει με άρθρο του για την κριτική ανάλυση της μορφής στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό λόγο ο Δημήτριος Λάμπρης.

57 / 16 04 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ 1930-2023


Μαχητικός, χειμαρρώδης, και συνάμα ευαίσθητος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ‘60, που άνοιξε τον δικό του δρόμο στον χώρο της ελληνικής τέχνης, μας αποχαιρέτησε σήμερα αφήνοντας ένα σημαντικό έργο και μια θετική αύρα στον κοινωνικό και εικαστικό του περίγυρο. Καλό σου ταξίδι αγαπητέ Χρίστο.

58 / 22 04 2023

«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ REX


Έχοντας βιώσει από την δεκαετία του ΄70 αμέτρητες παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου και στην συνέχεια στις “κοσμικές” συνάξεις στου «Λεωνίδα» στο Λυγουριό, ομολογώ ότι ο ευρηματικός Νίκος Καραθάνος κατάφερε να αναδείξει με έναν χαρισματικό, πολυσυλλεκτικό, εικοσαμελή θίασο και άξιους συντελεστές, ένα πικρό και συνάμα απολαυστικό απόσταγμα, με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο που μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Με καμβά το απομυθοποιητικό, παραμυθένιο και παιγνιώδες σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, στην τεράστια σκηνή του θεάτρου REX, έστησε μια σπουδαία παράσταση, ένα «μεταφυσικό» μιούζικαλ, που μας καθήλωσε ανάμεσα στο άφθονο γέλιο, την έντονη αμηχανία και την διαρκή αναρώτηση αν όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν σε αυτόν τον ιερό τόπο, σε αυτή την χώρα, που η συγκίνηση, το πάθος, το παράδοξο, η ματαιότητα, η ποιότητα, η αλαζονεία, και ο εκμαυλισμός συνυπάρχουν στην τέχνη και στην ζωή, απομυθοποιώντας και επιβεβαιώνοντας άτυχες στιγμές του καλοκαιρινού φεστιβάλ με τους δήθεν, υπέρμετρους, κολακευτικούς και απαξιωτικούς συνάμα κομπασμούς.

Εξαιρετικοί ηθοποιοί και τραγουδιστές τσαλακώνονται, αλληλοσπαράσσονται και απογυμνώνονται, αλωνίζουν στην σκηνή με ασυγκράτητες μπαλαφάρες, υπέροχα τραγούδια, εκστομίζοντας βρισιές, τρελές ατάκες και συγκινητικούς μονόλογους για το «τίποτα», σε μια σφικτή, με γρήγορους ρυθμούς τρελή παράσταση που έκλεισε με αυτό το σπαραχτικό, πολυσήμαντο, βροντώδες γέλιο του υποβασταζόμενου Βασίλη Παπαβασιλείου που μας καθήλωσε.


59 / 21 04 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 276 | ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΑΠΡΙΛΙΟΥ, του περιοδικού eK (Νο 276), , που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρεται στις ευθύνες των αρχιτεκτόνων μηχανικών σε θέματα ασφαλείας. Ακολουθεί Η συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου, με τους Κωσταντίνο Στραταντωνάκη και την Νάντι Κωμσταντίνου του γραφείου ΚΝ Group καθώς και η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με τον κλεμμένο τίτλο «Η επίμονη της Αρχιτεκτονικής» για τον Sir David Alan Chipperfield CH, και το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker 2023

Μετά την ανακαίνιση και την ανακατασκευή γραφειακών και κοινόχρηστων χώρων του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι από του; Α-ΤΕΑΜ ακολουθούν τα έργα:
- Car Rental Hub στα Χανιά | VENERIS ARCHITECTS
- Euroterra Group HQ στην Αθήνα | CAPITAL LAND DEVELOPMENT
- Pfizer Digital Hub στη Θεσσαλονίκη | EDJE ARCHITECTS
Εντυπωσιακή χρωματικά η ανακαίνιση γραφειακού χώρου στην Αθήνα των EN-ROUTE-ARCHITECTURE, KOKKINOU+KOURKOULAS ARCHITECTS & ASSOCIATES και ακολουθούν:
- GSK στην Αθήνα | A&M ARCHITECTS
- Antaeus Travel Group στη Γλυφάδα | WIP ARCHITECTS
- Edenred στο Μοσχάτο | KN GROUP_DESIGN THAT WORKS
- Αccenture στη Θεσσαλονίκη | OFFICETWENTYFIVE ARCHITECTS
- NN Hellas στην Αθήνα | GKOTSIS SERAFIMIDOU ARCHITECTS
- Baklatsidis Βros στη Θέρμη | URBAN SOUL PROJECT
- Studio S&W στην Κηφισιά | STONES & WALLS
60 / 27 04 2023

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ: «ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΙ»,
ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Στις 27 Απριλίου 2023 εγκαινιάστηκε η πρώτη μουσειακή έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη, με τίτλο «Εκεί έχουμε βρεθεί», διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει μια επιλογή ζωγραφικών έργων από το 2005 έως σήμερα. « Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλα σχέδια με κάρβουνο σε καμβά, σχέδια με τις καθημερινές εμπειρίες της καλλιτέχνιδας, σχέδια προετοιμασίας, «τηλεφωνικά σχέδια», κάποια λάδια σε καμβά και μια σύνθεση με τρισδιάστατες χάρτινες φιγούρες. Ο τίτλος της έκθεσης αποδίδει εύγλωττα την εμπειρία θέασης των έργων της Χρηστίδη. Οι χώροι που ζωγραφίζει είναι χώροι αινιγματικοί και απροσπέλαστοι. Μέσα από διαδοχικές στρώσεις και επικαλύψεις, χαράξεις και πτυχώσεις, η καλλιτέχνις δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορείς να ταξινομήσεις. Φιγούρες αρχαϊκές, στοιχειώδεις, εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα έργα, χωρίς όμως ποτέ να είσαι βέβαιος ότι πρόκειται για τις ίδιες. Ύστερα από πολλές αμφιβολίες και ταλαντεύσεις καταλήγεις στο συμπέρασμα πως αυτό που βλέπεις είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, στο πραγματικό και το φανταστικό.»

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.
Διάρκεια έως τις 18 Ιουνίου 2023.

61 / 01 05 2023

ΠΕΤΕΡ ΣΤΑΙΝ VS ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

ΠΕΤΕΡ ΣΤΑΙΝ: «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου   στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ: «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Ουίλλιαμ  Σαίξπηρ :  ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ “2”

 

62 / 01 05 2023

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ ΔΟΥΜΑΝΗ


Στη μνήμη του Ορέστη Δουμάνη

Πριν από δέκα χρόνια ακριβώς, το Πάσχα, ταξιδέψαμε μαζί σου, παρέα με λίγους φίλους, στη γειτονική Αλβανία. Είχαμε διατρέξει τη χώρα από βορά προς νότο, και τώρα, πλησιάζαμε στο τέλος. Θέλαμε δύο μέρες ακόμα, να κάνουμε Ανάσταση και να τραβήξουμε για κάτω. Είχαμε σταματήσει για φαγητό εκείνο το μεσημέρι, θα τρώγαμε μια φορά ακόμα, το ίδιο βράδυ, στο Αργυρόκαστρο. Μας είχαν εκεί και ζωντανή μουσική, κάναμε κέφι. Χαιρετιστήκαμε πριν πάμε ύπνο. Είχαμε πρωινό ξύπνημα, μόνο που εσύ δεν θα σήκωνες το τηλέφωνο όταν σε καλούσαμε, ανυπόμονοι, επειδή αργούσες. Είχες ήδη φύγει.

Ο φίλος σου, Δημήτρης Φ.
που εσύ δεν θα σήκωνες το τηλέφωνο.
63 / 02 05 2023

EIA: 11Η BIENNALE 
ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, προκηρύσσει διαγωνισμό επιλογής έργων για την 11η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Στόχος των εκδηλώσεων της Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος των δραστηριοτήτων των νέων αρχιτεκτόνων, η ανάδειξη νέων δημιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και την παραγωγή αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

Στη Biennale γίνονται δεκτές προτάσεις από αρχιτέκτονες ηλικίας έως και 45 ετών που αφορούν υλοποιημένα έργα και μη υλοποιημένες προτάσεις, υπό τον όρο ότι αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών ή διακρίσεις σε διαγωνισμούς.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Αναστάσιο Κωτσιόπουλο ομότιμο καθηγητή Α.Π.Θ. (συντονιστή), Αναστάσιο Τέλλιο Καθηγητή Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μωραΐτη Καθηγητή Ε.Μ.Π., Μόρφω Παπανικολάου Αρχιτέκτονα IUAV και Δημήτρη Θωμόπουλο αναπληρωτή Καθηγητή Α.Π.Θ. Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται οι Σταύρος Γυφτόπουλος Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Αλκμήνη Πάκα Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:
Παρασκευή 28 Απριλίου 2023: Δημοσίευση προκήρυξης της 11ης Biennale /
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023: Λήξη προθεσμίας υποβολής συμμετοχών /
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023: Έκθεση και εκδηλώσεις της 11ης Biennale

Δείτε την προκήρυξη κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ
64 / 02 05 2023

ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ – «ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ»:
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη 04 Μαϊου 2023 εγκαινιάζεται η έκθεση «Διαβρώσεις» που διοργανώνει η γκαλερί a.antonopoulou.art , που είναι η τρίτη ατομική του Βαλέριου Καλούτση (1927-2014) την τελευταία διετία. Έχουν προηγηθεί οι εκθέσεις «Επικοινωνία 1972-73» (2022) και «Ανασύσταση / Reconstitution» (2021). Το κύριο θέμα της ενότητας «Διαβρώσεις» είναι η ύλη και η φυσική ή τεχνητή φθορά της. Ο Καλούτσης σχολιάζει την αδιαφορία του σύγχρονου ανθρώπου για τη φύση και την καταστροφική παρεμβατικότητά του. Οι «Διαβρώσεις» είναι μια διαμαρτυρία για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο Καλούτσης δουλεύει πάνω στις «Διαβρώσεις» από το 1987 έως το 2010. Από τα φανταστικά τοπία που φτιάχνει το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80, όπου συνδυάζει τη φωτογραφία με το κολλάζ και το σχέδιο, μεταπήδησε σε έργα που διαθέτουν όγκο και βάθος. Είναι έργα που παραπέμπουν σε αποκολλημένα πετρώματα, κατολισθήσεις, χαράδρες και καμένα τοπία. Αυτή η τρισδιάστατη ζωγραφική -ο Τύπος της εποχής τη χαρακτηρίζει «ορυκτή» ή «κατασκευαστική»- δείχνει μια φύση που καταστρέφεται.

Στις «Διαβρώσεις» η φωτογραφία εξακολουθεί να υπάρχει αλλά περισσότερο ως υπόβαθρο, ως αναφορά. Άλλωστε πολλά από αυτά τα έργα βασίζονται σε φωτογραφίες που τραβούσε ο καλλιτέχνης κατά τις πεζοπορίες του στα βουνά και στα φαράγγια της Κρήτης. Ο Καλούτσης γοητεύεται από τη φυσική φθορά του φυσικού τοπίου (από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες) και την ικανότητά του να αναδημιουργείται. «Ξεκινάω από τη φυσική διάβρωση» λέει ο καλλιτέχνης. «Ένα βουνό αλλάζει σιγά σιγά μορφή μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Αυτό είναι ένα πρωταρχικό θέμα. Αισθάνομαι ένα δέος για το πώς εργάζεται η φύση μόνη της. Καταστρέφει και αναδημιουργεί. Από την καταστροφή της βγαίνει κάτι άλλο κι αυτό είναι η εξέλιξη. Από εκεί αρχίζω. Είναι οι πέτρες που πέφτουν από το βουνό και σχηματίζεται η χαράδρα. Η φύση ζει… Η χαράδρα γίνεται πεδιάδα κτλ. Σε αυτό το σημείο βάζω το τεχνητό, το συνθετικό υλικό, χημικές ουσίες που έχει επινοήσει ο άνθρωπος».

Ο Καλούτσης χρησιμοποιεί υλικά που έχουν να κάνουν με τη φύση. Είναι όλα γήινα υλικά – άμμος, πέτρες και πετραδάκια τα οποία συναρμολογούνται με διάφορες κόλλες, γύψο, ακόμα και τσιμέντο. Σε κάποια έργα ο καλλιτέχνης παρεμβαίνει με συνθετικά υλικά όπως το φελιζόλ, που ενεργούν σαν συντελεστές της διάβρωσης και της φθοράς. «Καταστρέφουν το περιβάλλον κι αυτό είναι το συγκλονιστικό» παρατηρεί ο ίδιος.
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, Διάρκεια έως 23 06 2023.

65 / 07 05 2023

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Α. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ - Θ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ 30.05.2023


Tην Τρίτη 30 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την τρίτη εκδήλωση του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.
Στην τρίτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Απόστολος Καλφόπουλος / SuKu (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών ΑΠΘ)
“APROPOS”
Στην διάλεξη του με τίτλο “Apropos” θα παρουσιάσει μία σειρά από συνεργατικά αλλά και ατομικά έργα, από το 1998 ως σήμερα, που εκτείνονται από την αρχιτεκτονική έως την επιμέλεια εκθέσεων και δράσεων. Το επιλεκτικό αυτό “rewind” σε διευρυμένες πρακτικές σχεδιασμού και επιμέλειας έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μία συζήτηση πάνω στο πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλοντα για δράση, παύση και κριτικό (ανα-)στοχασμό, όπου ο σχεδιασμός επιχειρεί να υπερβεί αυτό που η οικονομία μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Θέμης Χατζηγιαννόπουλος / TCP architects (Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ)
ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣ
Η εισήγηση παραλαμβάνει την παρουσίαση μιας επιλογής παραδειγμάτων από την πρόσφατη δραστηριότητα του ομιλητή και των “TCP architects”. Για κάθε παράδειγμα, επιχειρείται η νοερή συσχέτιση και ενδεχόμενη νοηματική ευθυγράμμιση με αρχιτεκτονικά έργα και βιώματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση ενός τρόπου του σκέπτεσθαι και σχεδιάζειν.

 
66 / 07 05 2023

DOMa: ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ SO-IL 
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 
ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ


Ο φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, συνεχίζοντας τη σειρά διαλέξεων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, παρουσιάζει τον Florian Idenburg, συνιδρυτή με την Jing Liu του γραφείου SO-IL της Νέας Υόρκης σε μία διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Κάντε κλικ εδώ  για να μάθετε περισσότερα και να εξασφαλίσετε τη θέση σας.

 
67 / 07 05 2023

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΙΖΑ: “ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΣ”
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, την έκθεση βιβλιοδεσίας της Ευαγγελίας Μπίζα με τίτλο «Ξεδιπλώνοντας». Η έκθεση αυτή, η πρώτη του είδους που πραγματοποιείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, είναι αφιερωμένη στο έργο της Ευαγγελίας Μπίζα, το οποίο ενώ τυπικά κατατάσσεται στο πεδίο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, εδώ και κάποια χρόνια έχει μετακινηθεί στον ευρύτερο κόσμο της εικαστικής δημιουργίας. Οργανώθηκε με πολλή αγάπη από ανθρώπους, μέσα και έξω από την ΕΒΕ, που εκτιμούν πολύ τη δουλειά της και ορισμένοι μάλιστα έχουν μαθητεύσει κοντά της. Οι εφαρμοσμένες τέχνες, στις οποίες κατατάσσεται και η τέχνη της βιβλιοδεσίας, απαιτούν μια αυτοπειθαρχία που συχνά δεν συμπορεύεται με την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.

Η Μπίζα απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει και τα δύο, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο βιβλιοδετικό πεδίο. Οι εργασίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, λίγο μετά από το τέλος των βασικών της σπουδών, ενώ τηρούν αυστηρά την τεχνική και τους κανόνες της κλασικής βιβλιοδεσίας εμπεριέχουν συγχρόνως τα σπέρματα που θα αναπτύξει και θα επικρατήσουν στις επόμενες εργασίες της.

Καθημερινά, 09.30 - 20.00. Διάρκεια μέχρι 11/06/2023.

68 / 07 05 2023

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ: “ WINDOWS 2000” ΣΤΗΝ ROMA GALLERY


Την Παρασκευή 5.5.2023 εγκαινιάστηκε στην Gallery Roma, η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο “Windows”, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μαρίνος . Διάρκεια μέχρι 03.06.2023.

69 / 08 05 2023

HΜΕΡΙΔΑ ΕΣΩ 2023: 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΙΑΝΤΗ 
ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ



Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής.

Η θεματική της φετινής ΕΣΩ, με τίτλο “MULTIVERSE”, γεφυρώνει περαιτέρω τις θεωρίες για την εν εξελίξει αλλαγή με την πρώιμη πρακτική, στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του design και των τεχνών, και τα αποτελέσματά της.

Με τον όρο “MULTIVERSE” περιγράφουμε μια σειρά από διαφορετικά περιβάλλοντα, που ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες και κινούνται πέρα από αυτές, συμπεριλαμβάνοντας άλλες μορφές φυσικής και τεχνητής ζωής.

Το “MULTIVERSE” προτείνει πολλαπλά συνυπάρχοντα περιβάλλοντα.

Η Xρύσα Σταματοπούλου απο το γραφείο GRIMSHAW Architects, η Μυρτώ Κιούρτη, ο Γιώργος Μπάτζιος, ο Γιώργος Τσολάκης, ο Γιώργος Μητρούλιας, ο Yoshiharu Tsukamoto και η Momoyo Kaijima, ο Μanuel Aires Mateus –, ο Arthur Mamou Mani –, ο Kristian Villadsen ο Γιώργος Αρμάος – Διευθυντής της Gagosian, London, o Ιάσων Τσάκωνας και ο Ηλίας Μεσσίνας, και ο Στάθης Καλύβας Έλληνας πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα βρεθούν την Τετάρτη 24 Μαΐου στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη για να σκιαγραφήσουν τρέχοντα ζητήματα και να προτρέψουν περαιτέρω διάλογο.

Tα θέματα που θα συζητηθούν εισαγάγουν εξερευνήσεις πάνω σε διαφορετικές έννοιες της συμπερίληψης, κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και νέες απόψεις για τις συνεχώς αναπτυσσόμενες πόλεις και τη μεταβαλλόμενη ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια του φετινού ΕΣΩ, η πέμπτη τελετή των Archisearch Lifetime Achievement Awards θα αναδείξει το έργο και την προσωπικότητα των Κυριάκου Κυριακίδη, Δημήτρη Αντωνακάκη, Δημήτρη Φιλιππίδη και της Ρένας Παπασπύρου. Τα βραβεία θα παρουσιάσουν οι Δρ Πάνος Πάγκαλος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο καλλιτέχνης Ηλίας Παπαηλιάκης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Δανάη Μακρή, Head of Content της Design Ambassador.

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε (early bird & φοιτητικό στα 25 ευρώ). Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.
70 / 08 05 2023

ΛΥΔΙΑ ΔΑΜΠΑΣΙΝΑ:“LOREM IPSUM”
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας) εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Λυδίας Δαμπασίνα, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, με τίτλο “Lorem Ipsum”. Διάρκεια μέχρι 16 07 2023.

71 / 08 05 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΗ


Η πρόσφατη απώλεια της διακεκριμένης γλύπτρια Σοφία Βάρη, έφερε στον νου τα δεκαέξι ασπρόμαυρα γλυπτά της μνημειακών διαστάσεων, που είχε δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία και αποτελούσαν τότε την πιο ώριμη δουλειά της. Έργα που αναδείχθηκαν τις νύχτες κάτω από το φως των προβολέων στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της έκθεσης “Σοφία Βάρη: Φόρμες & Αντιθέσεις” τον Σεπτέμβριο του 2018.

72 / 10 05 2023
ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΝΕΛΛΑ ΓΚΟΛΑΝΤΑ


Αγαπημένη, πάντα χαμογελαστή, με ένα λόγο χειμαρρώδη και τεράστιο έργο, με σειρά γλυπτικών εγκαταστάσεων πάνω στο ελληνικό αστικό και φυσικό τοπίο. Αποδομώντας και ανατρέποντας τις μνήμες της από την παιδική ηλικία στην Ακρόπολη, ανασυνθέτει γλυπτικές μορφές συντάσσοντας αρχιτεκτονικά στοιχεία με μια εξαιρετική δεινότητα, χειριζόμενη επιδέξια την μεγάλη κλίμακα στις τρεις διαστάσεις, αξιοποιώντας παράλληλα τις κατακτήσεις της στην χαρακτική. Η μικροκαμωμένη Γκόλαντα εντάσσει στο τοπίο μεγαλειώδη έργα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής μεγάλης κλίμακας που όμοιά της δεν έχουμε δει στον τόπο μας και αξίζει να την χειροκροτήσουμε, να την τιμούμε και να την θυμόμαστε όσο αυτή θα μας παρακολουθεί από εκεί ψηλά, απολαμβάνοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο τα έργα της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας Νέλλα και θερμά συλλυπητήρια στην κόρη της Ασπασία, άξια συνεργάτη της. Για περισσότερα κάντε εδώ

73 / 11 05 2023

PRITZKER PRIZE AWARDS - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠ


Τα Αρχιτεκτονικά Βραβεία Pritzker σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσιάζουν τον βραβευμένο αρχιτέκτονα για το 2023, Sir David Alan Chipperfield CH, την Τρίτη 23 Μαΐου ώρα 3:40 ‐6.00 μ.μ., σε διάλεξη με θέμα: “The Role of Practice” που θα γίνει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., Συγκρότημα Πατησίων, κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα Καυταντζόγλου. Θα γίνεται παράλληλη προβολή στα Αμφιθέατρα Α002 & Α008. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν διαδικτυακά: το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Alejandro Aravena Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και Βραβευμένος για το 2016, θα παρουσιάσει τον αρχιτέκτονα David Chipperfield και μια σύντομη επισκόπηση του έργου του. Μετά την διάλεξη, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του David Chipperfield και των ήδη βραβευμένων αρχιτεκτόνων Diébédo Francis Kéré (Pritzker 2022), Anne Lacaton και Jean‐Philippe Vassal (Pritzker 2021).

Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη για παγκόσμια προβολή στη διεύθυνση bit.ly/2023‐laureate‐lecture ή στο YouTube @SchoolofArchitectureNTUA και μέσω του Facebook και του Instagram Live @PritzkerArchitecturePrize.
74 / 14 05 2023

EK MAGAZINE: “MATERIAL MATTERS” 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ


Η 4η αρχιτεκτονική εκδήλωση της σειράς “Material Matters”, σε διοργάνωση του ek magazine, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Το Material Matters vol.4 | Light , είναι αφιερωμένο σε μια άυλη διάσταση της αρχιτεκτονικής: το Φως. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός αποτελεί σημαντικό αντικείμενο μελέτης κατά τον σχεδιασμό, επεμβαίνοντας αποφασιστικά στη λειτουργικότητα και ανάδειξη του εκάστοτε έργου.

10 oμιλητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design θα αναλύσουν τον ρόλο του φωτισμού στο προσωπικό τους έργο, μέσα από ενδιαφέρουσες 10 λεπτες παρουσιάσεις.

Ομιλητές:
Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανεά, Θανάσης Πολυζωίδης | Topio7 /
Γιώργος Ατσαλάκης, Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου | Scapearchitecture /
Αθανάσιος Danilof | DANILOF light + perception studio /
Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραφτόπουλος | AREA, Architecture Research Athens 
Γιάννης Κίζης | KIZI Design Studio
Άρης Κλωνιζάκης | LAStudio - Aris (LAStudio) Klonizakis /
Ryan Neiheiser, Χριστίνα Αργυρού | Neiheiser-Argyros /
Τσαμπίκος Πετράς | Petrās Architecture /
Γιώργος Φατσέας | George Fatseas crisis architectural design + lighting /
Μέμος Φιλιππίδης | mplusm /
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής
Για να παρευρεθείτε στην εκδήλωση κάντε εγγραφή εδώ:

75 / 18 05 2023

“PERSIA TO GREECE”: 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Επηρεασμένος από το σχετικό άρθρο της Μαίρης Αδαμοπούλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Πέμπτη 4 Μαΐου 2023), επισκέφτηκα την έκθεση με τίτλο PERSIA TO GREECE.Luxury and power στο Βρετανικό Μουσείο εντυπωσιασμένος με συσχετισμούς και ευρήματα και μία εικονογραφημένη ιστορική τεκμηρίωση από την περίοδο των επεκτατικών πολέμων των Περσών και την ήττα τους στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, μέχρι και την εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου. Αποκαλυπτικές οι σχέσεις και οι επιρροές των δύο πολιτισμών.

Μεταξύ άλλων εκτίθενται δύο προτομές που βρέθηκαν στην Κύπρο όπου αποτυπώνουν την αλληλοεπιρροή των δύο πολιτισμών του περσικού αριστερά και του ελληνικoύ και ένα ολόχρυσο Μακεδονικό στεφάνη από φύλλα βελανιδιάς που φυλάσσεται και αυτό στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν είναι μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ένα από αυτά από την ανατολική μετόπη του Παρθενώνα μοστράρει στην συγκεκριμένη έκθεση

76 / 19 05 2023

"SYMBOLS II: MEMORY" |
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Υπό τον γενικό τίτλο “SYMBOLS II: Μemory” παρουσιάζονται από 20 Μαΐου - 15 Ιουνίου 2023 στην πόλη των Χανίων και στους χώρους ΚΑΜ, Γιαλί Τζαμί, Sabbionara, Άγιος Ρόκκος & Χαμάμ οδού Κατρέ, οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης «SYMBOLS» και «Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια», σε μια συνεργασία του πολιτισμικού φορέα CityLab με το Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (KAM) και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2023, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και θα αναπτύσσεται παράλληλα σε 5 ιστορικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης των Χανίων: το ΚΑΜ, το Γιαλί Τζαμί, την Πύλη Sabbionara, το εκκλησάκι του Αγίου Ρόκκου και το Χαμάμ στην οδό Κατρέ. Η βιωματική εμπειρία της περιήγησης στο σύνολο της διάσπαρτης έκθεσης, οι δυνητικές δαιδαλώδεις διαδρομές οι οποίες συνδέουν τους διακριτούς χώρους που τη φιλοξενούν, ανακαλoύν στη μνήμη την αρχετυπική μορφή του μυθικού λαβύρινθου, όπου μια αφαιρετική εκδοχή του αποτελεί και το λογότυπο της παρούσας έκθεσης. Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος πάνω από 100 δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και από την Κρήτη, με πολλά έργα προσωπικοτήτων παγκοσμίου φήμης, να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης “SYMBOLS II: Memory”, την οποία επιμελείται ο αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ, Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος.

77 / 19 05 2023

ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ 76: «DON’T LOOK BACK», 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ


Απρόσμενος για άλλη μια φορά ο Γιάννης Χουβαρδάς, μας υπέβαλε σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα θεατρική τελετουργία, στηριγμένη στον αρχετυπικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, βάζοντάς μας σε ένα κλίμα καθόδου στον Άδη. Aποστασιοποιημένοι μεταξύ μας, φορώντας τις κατάλευκες μάσκες μας, από παθητικοί θεατές, καθισμένοι σε βελούδινα καθίσματα, μας οδήγησε σε κινούμενους ενεργούς συμμέτοχους και κοινωνούς σε μια διαδραστική θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2023. Προηγήθηκε η προετοιμασία στο Αναψυκτήριο, η διαδρομή μέσα στην νύχτα στην έρημη πόλη της Ελευσίνας και μετά την αιφνιδιαστική «υποδοχή» από τον Πλούτω/να (Δημήτρης Παπανικολάου) και τα αλυχτίσματα του Κέρμπι –Κέρβερου- περάσαμε την μυστηριώδη είσοδο και βρεθήκαμε στους ατμοσφαιρικούς απέριττους και μεγαλειώδεις χώρους του Παλιού Ελαιουργείου, που είχαν μετατραπεί με έμπνευση, σε χώρους ενός παράξενου εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου με το όνομα Spectre. Με τους ηθοποιούς δίπλα μας, μπροστά μας, σχεδόν να μας ακουμπούν κινηθήκαμε μαζί τους στους μυστηριακούς σκηνικούς χώρους της Εύας Μανιδάκη, που προσηλωμένη σε μια αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου, κατάφερε με σπαράγματα από παλιά χρησιμοποιημένα υλικά- σκηνικά και εικαστικούς χειρισμούς, να αποδώσει την αίσθηση του απόκοσμου, που ενισχύθηκε και από τους παράξενους, χωρίς τους κλασσικούς θεατρικούς προβολείς, γενικούς ατμοσφαιρικούς φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα και τους μουσικούς ήχους του Θοδωρή Οικονόμου. Έλαμψαν τα κοστούμια των φαντασμάτων των μυθικών εραστών Ορφέα και Ευρυδίκης, που σχεδίασε η Ιωάννα Τσάμη, που ανέδειξαν την υψηλή υποκριτική τέχνη όλων των ερμηνευτών της μεταφυσικής αυτής περφόρμανς, της σπάνιας αυτής περιηγητικής θεατρικής πράξης. Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που θα την θυμόμαστε.

78 /19 05 2023

«ΤΟ ΣΥΝΑΓΩΙ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΗΛΙΑ ΜΕΣΣΙΝΑ


Την Πέμπτη 25 Μαϊου 2023 στις 7μμ, στην πανέμορφη αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών στην οδό Ψαρομηλίγκου 29 (κάθετος της Αγ. Ασωμάτων κοντά στην Συναγωγή) στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, Elias Messinas, ΤΟ ΣΥΝΑΓΩΙ (εκδόσεις Ινφογνώμων, 2023). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης και ο δικηγόρος και ιστορικός Θρασύβουλος Παπαστρατής και ο συγγραφέας. Θα συντονίσει ο Σάββας Καλεντερίδης και θα ακολουθήσει συζήτηση. 

79 / 21 05 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 277 | ΜΑΪΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΜΑΪΟΥ 2023 του περιοδικού eK (Νο 27Υ), , που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη που αναφέρεται στην Τεχνητή νοημοσύνη, διατυπώνει ερωτήματα και ανησυχίες με επιφυλάξεις για το μέλλον και προτείνει τον σχεδιασμό του μέλλοντος του επαγγέλματός μας. Ακολουθεί: Η συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου, με τους OOAK Architects, και η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με θέμα την Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, 2023. Μετά την παρουσίαση του Α’ Βραβείου στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών από τους TSOLAKIS ARCHITECTS ακολουθούν τα έργα:

- Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη | SPARCH ARCHITECTS
- The Social Athens Hotel | OOAK ARCHITECTS
- Μονοκατοικία στη Φιλοθέη | BLP ARCHITECTS
- Κατοικία στη Λευκωσία | CHRISTOS PAVLOU ARCHITECTURE
- Κατοικία στη Λευκωσία | IQONA ARCHITECTS
- Ανακαίνιση μονοκατοικίας στη Γλυφάδα | MICROMEGA ARCHITECTURE & STRATEGIES
- Συγκρότημα κατοικιών στην Κρήτη | ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ, SCOPE ARCHITECTS
- Μονοκατοικία στη Λεμεσό | VARDASTUDIO
- Ανακαίνιση Βικτωριανής κατοικίας στο Λονδίνο | NEIHEISER ARGYROS
- Ανακαίνιση νεoκλασικού κτίριου στην Αθήνα | STUDIONOH
- Αποκατάσταση διατηρητέας κατοικίας στην Ξάνθη | PATSIOS ARCHITECTURE CONSTRUCTION

Τέλος ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος στην ενότητα CURRENT TRENDS επιμελείται το θέμα:- Το φως στην αρχιτεκτονική. 

80 / 22 05 2023

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ WANG SHU ΣΤΟ ΕΜΠ


Την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 6:30μ.μ. η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οργανώνει διάλεξη του βραβευμένου με pritzker prize 2012 αρχιτέκτονα και καθηγητή Wang Shu.

Η διαλεξη θα γίνει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., Συγκρότημα Πατησίων, στην Αίθουσα Καυταντζόγλου του κτιρίου Αβέρωφ και έχει θέμα “ A Dialogue Between the Past and the Future ”.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 81 / 25- 05 2023

"ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ_ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ": ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΜΠ


Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30 θα γίνει η παρουσίαση του συλλογικού τόμου "Σαντορίνη_Τοπία του Νου" που επιμελήθηκε η Ρίβα Λάββα στην Αίθουσα Τελετών Καυτατζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Αγνή Κουβελά, Κωνσταντίνος Σερράος, Πηνελόπη Καραλή, και Ιωάννα Γιαννακοπούλου και θα συντονίσει η Ρίββα Λάββα.

82 / 25-26 05 2023

«ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


Την Δευτέρα 29 Μαΐου στις 7μμ στο Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», θα πραγματοποιηθεί μία συζήτηση της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας φωτίστριας Jennifer Tripton με την Ελευθερία Ντεκώ, με τίτλο «Συνομιλία για το φως».


83 / 25-26 05 2023
«ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο χώρο της Αγοράς Μοδιάνο, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

84 / 29 05 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΛΙΜΙΩΤΗΣ: «1427 ΜΕΡΕΣ ΛΑΖΟΥΡΑ» 
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ»


Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, στις19:00-22:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του Γιάννη Σελιμιώτη, με τίτλο «1427 μέρες λαζούρα», στην οποία σύμφωνα με το κείμενο του Χριστόφορου Μαρίνου Γιάννης Σελιμιώτης παρουσιάζει τοπία, νεκρές φύσεις και πορτρέτα. Φιλοτεχνημένα την τελευταία πενταετία (2018-2023), τα έργα αποτυπώνουν τον στενό και ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του ζωγράφου. Συγγενείς και φίλοι, λουλούδια και φρούτα, ταπεινά χρηστικά αντικείμενα και ασυνήθιστες όψεις της Αθήνας, όπως η εν πολλοίς άγνωστη «Κοίλη Οδός», παρελαύνουν στους πίνακές του συγκροτώντας μια μυθολογία του καθημερινού. Ο Σελιμιώτης παρακολουθεί στωικά όχι μόνο τις διακυμάνσεις του φωτός αλλά και της ψυχικής διάθεσης των προσώπων, οι οποίες ομολογουμένως έγιναν πιο έντονες τον καιρό του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική του ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στον ποιητικό ρεαλισμό και τη μεταφυσική πλευρά της πραγματικότητας. Είναι μια τέχνη που ενώ βασίζεται στο πραγματικό, την ίδια στιγμή επιχειρεί να το υπερβεί.

Ο τίτλος της έκθεσης υποδηλώνει το χρονικό πλαίσιο δημιουργίας των έργων (1427 είναι οι μέρες που έχουν περάσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο έργο) και την έμφαση που δίνει ο Σελιμιώτης στις τεχνικές της ζωγραφικής και γενικότερα στην ιστορία του μέσου. Εν προκειμένω η λαζούρα, που τονίζει τα χρώματα και δημιουργεί μια αίσθηση γυαλάδας και διαφάνειας, φανερώνει το ενδιαφέρον του για την αίσθηση του φωτός, η οποία ποικίλει: τα έργα σε ξύλο και καμβά έχουν σκληρό φωτισμό, ενώ στα τελευταία, όπου χρησιμοποιεί τζάμι, η στιλπνότητα είναι διαφορετική. Παραπέμποντας έμμεσα στο εμβληματικό μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Gabriel García Márquez, ο Σελιμιώτης αποκαλύπτει τις προθέσεις και τη φιλοσοφία του: η τέχνη βρίσκεται στην καθημερινή ζωή, σε ό,τι περιβάλλει και συγκινεί τον ζωγράφο, και εκτείνεται από το πολύ προσωπικό μέχρι το συλλογικό. Έτσι, η πηγή και το πλαίσιο της ζωγραφικής του δεν είναι μια εξιδανικευμένη ή αφαιρετική κατάσταση αλλά η ζωή στην Αθήνα, εκεί όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Έχοντας ως πρότυπο τον Johannes Vermeer, ο Σελιμιώτης επιθυμεί να ζωγραφίσει προσωπικά έργα με οικουμενική εμβέλεια και απεύθυνση.

Η ζωγραφική του Σελιμιώτη πατά με το ένα πόδι στο σήμερα και με το άλλο στο παρελθόν. Στα τοπία του ενσωματώνει μοτίβα και φιγούρες-φαντάσματα από εικόνες άλλων εποχών: μια φιγούρα από ένα έργο του Caravaggio, μια φωτογραφία με την Georgia O’Keeffe (να φωτογραφίζει) σε ένα έρημο τοπίο, αλλά και δέντρα από πίνακες της πρώιμης Αναγέννησης. Σε αυτό το αδιάκοπο παιχνίδι που λέγεται σύγχρονη ζωγραφική, ο Σελιμιώτης δουλεύει έχοντας επίγνωση ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πώς μπορεί να φτιαχτεί μια εικόνα. Ο ίδιος θέλει να κάνει μια ζωγραφική που να έχει τις ρίζες της «σε πράγματα που έχεις δει, που έχουν ήδη υπάρξει και έχουν περάσει». Ως προς αυτό, η επίδραση της φωτογραφίας στο έργο του υπήρξε καταλυτική.

85 / 31 05 2023

HIC SUNT DRACONES (ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΑΚΟΝΤΕΣ) |
RICK LOWE: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ


Την Πέμπτη 01.06.2023, και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση με τίτλο «Hic sunt dracones (Εδώ υπάρχουν δράκοντες). Χαρτογραφώντας το άγνωστο: Ένα project του Rick Lowe», ένας διάλογος ςανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τις ιστορικές συλλογές του Μουσείου. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι χαρτογράφοι του Μεσαίωνα απεικόνιζαν τόπους άγνωστους, εκτάσεις γης ή υδάτων που θεωρούσαν επικίνδυνες και οπωσδήποτε όχι οικείες, χρησιμοποιώντας δράκους, τέρατα ή άλλα φανταστικά όντα. Τα όντα αυτά κοσμούν χάρτες σε σημεία που θα έμεναν κανονικά κενά ή σε εκείνα των οποίων η γεωγραφία ήταν ακόμη άγνωστη.

Ο Rick Lowe και οι επιμελητές Πολύνα Κοσμαδάκη και Γιώργος Τζιρτζιλάκης σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου Μπενάκη και το αρχιτεκτονικό γραφείο ARΕΑ στο σχεδιασμό της έκθεσης, ξεκινούν εδώ έναν διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό υλικό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου και στα έργα του καλλιτέχνη.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Rick Lowe έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το Victoria Square Project (VSP), το «κοινωνικό γλυπτό» που εγκατέστησε το 2016 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Μαρία Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της documenta 14. (Rick Lowe. Photo: Brent Reaney.)

Διάρκεια έως 30.07.2023

86 / 31 05 2023

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: “FREE FROM WHAT” ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ


Την Τετάρτη 21.06.2023 (Ημέρα της Γιορτής της Μουσικής) εγκαινιάζεται στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού εικαστικού προγράμματος του annexM, η μονογραφική δοκιμιακή έκθεση της Μαρίας Παπανικολάου με τίτλο Free from what σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση. Η Μαρία Παπανικολάου, μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της νεότερης γενιάς με έδρα την Αθήνα, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γλυπτική στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Ολλανδίας και στη συνέχεια στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, από όπου έλαβε το διδακτορικό της το 2022. Στο καλλιτεχνικό της έργο συνδυάζει γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και περφόρμανς επιχειρώντας να διερευνήσει ένα θέμα που την απασχολεί από τις πρώτες σπουδές της στη Νομική Σχολή: τον περιορισμό της ελευθερίας, τη φυλάκιση, τον εγκλεισμό, αλλά και τη δυνατότητα απόδρασης και υπέρβασης των ορίων.

Η έκθεση ‒πρώτη ατομική της Μαρίας Παπανικολάου στην Ελλάδα‒ περιλαμβάνει καινούργια έργα ειδικά για τον βιομηχανικό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής. Θα παρουσιαστούν σε μια αδιόρατα διαλογική μεταξύ τους σχέση μινιμαλιστικές in situ παρεμβάσεις, γλυπτικές εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, δημιουργώντας ένα χαμηλόφωνο ποιητικό σύμπαν. Η αδιευκρίνιστη φράση του τίτλου Free from what [Ελεύθερη/ος από τι], μετέωρη μεταξύ ερωτήματος και διαπίστωσης, δίνει τον τόνο στον εσωτερικό, βαθιά αναστοχαστικό χαρακτήρα της έκθεσης.

Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει για τα έργα της: «Κατασκευάζω μακέτες και γλυπτά, τα οποία αποτυπώνουν χώρους δυνητικών αποδράσεων, αλλά και ρηξικέλευθα εργαλεία που μαρτυρούν ευφάνταστους τρόπους απεγκλωβισμού και διαφυγής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να ξεφύγουν από τη σκλαβιά, τον πόλεμο, τη φτώχεια, τα απολυταρχικά καθεστώτα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και κάθε είδους φυλακές. Συνδυάζοντας τα δεδομένα με τη φαντασία, το έργο μου ανιχνεύει μέσα από ποικίλες φόρμες το κατά πόσο οι ιστορίες των ανθρώπων αυτών μπορούν να μετατραπούν σε ένα είδος εγχειριδίου ανάκτησης της ανθρώπινης ελευθερίας. Στην Ιστορία της Τέχνης βλέπουμε συχνά τον έγκλειστο να παρουσιάζεται ως παθητικό θύμα που εγείρει τον οίκτο και τη συμπάθειά μας. Η καλλιτεχνική μου παραγωγή στηρίζεται αντιθέτως σε μια σειρά πειραματισμών που αποσκοπούν στην παρουσίαση του ανθρώπου ως το δημιουργικό εκείνο υποκείμενο, που εφευρίσκει τρόπους απόδρασης, ικανοποιώντας το βασικό του ένστικτο για ζωή και ελευθερία. Τα έργα που εκθέτω αποτελούν επομένως προτάσεις διάρρηξης των δεσμών που μπορεί να καθηλώνουν τον καθένα ή την καθεμιά από εμάς σε διαφορετικές καταστάσεις ανελευθερίας».

Διάρκεια έως 29.10.2023 Θα παραμείνει κλειστή από 1.8 έως 4.9.

87 / 31 05 2023

ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ | ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡOY
ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


O Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ έχει την χαρά να παρουσιάσει την νέα φωτογραφική έκδοση με τίτλο ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ | ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡOY της Ειρήνης Φιλιππίδη την ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 στις 8:00 MM, στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Σκουφά 58, 10680 Αθήνα. Θα μιλήσουν ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και η φωτογράφος.

Το βιβλίο παρουσίαζει το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Τρίτων», έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη στη Χώρα Άνδρου, που ήταν το πρώτο παράδειγμα ΞΕΝΙΑ που χτίστηκε από τον ΕΟΤ στην Ελλάδα του 1958. Η ονομασία του ξενοδοχείου ήταν απόλυτα πετυχημένη: ο βοριάς ποτέ δεν χαρίζεται στο παραλιακό σημείο όπου χτίστηκε.

88 / 31 05 2023

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ - «ΕΥΡΗΜΑΤΑ»



Την Πέμπτη 1 Ιουνίου, στις 8.00 μμ εγκαινιάζεται στο Βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» (Ηρακλειδών 22, Θησείο) η έκθεση της Λίζη Καλλιγά με τίτλο «ΕΥΡΗΜΑΤΑ».

“Η σειρά των έργων με τον τίτλο: «Ευρήματα» δημιουργήθηκαν στα χρόνια 2000-2006, μαζί τα σχετικά «Μωσαϊκά» 2003. Η ενότητα αυτή προέκυψε από την εμπειρία μου, σαν σχεδιάστρια
ευρημάτων με την ομάδα της ανασκαφής στις Αρχάνες στην Κρήτη που γινόταν από την Εφη και τον Γιάννη Σακελλαράκη. Ήμουν τότε ακόμα στην ΑΣΚΤ. Επίσης, και από τους περιπάτους μου στις παραλίες των Σπετσών. Εκεί μάζευα κομμάτια μωσαϊκών και άλλων πραγμάτων που έβρισκα που τα είχε ξεβράσει το κύμα. Πλαστικά, υφάσματα, κεραμικά κλπ.
Τα χρησιμοποίησα σαν νέα ευρήματα, μιας νέας αρχαιολογίας. Άρχισα να τα ζωγραφίζω με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή κάνοντας ακριβή αντίγραφα, μέγεθος, σχήμα, χρώμα.
Μέρος από αυτά έχουν εκτεθεί το 2006 στην Γκαλερί Νέες Μορφές.
Συζητώντας με τον Σπύρο και τον Αυγουστίνο για μια ακόμα έκθεση στο Λεμόνι, σκεφθήκαμε να δείξουμε αυτά τα «Ευρήματα» ξανά για μια νέα ανάγνωση και να τα δουν όσοι δεν τα γνωρίζουν.
Τους ευχαριστώ.”

Λίζη Καλλιγά - Ιούνιος 2023

Διάρκεια έκθεσης έως 28 Ιουλίου 2023

89 / 02 06 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΝΤΙΒΑΣ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ Η ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ


Την Νόνικα Γαληνέα και τον Αλέκο Αλεξανδράκη τους γνώρισα στο γραφείο του Μάνου Περράκη στα τέλη της δεκαετίας του 70, νέος τότε ακόμη αρχιτέκτονας.Τους υποδεχθήκαμε τότε στο γραφείο της οδού Ξενοκράτους 13, έναν ενιαίο, ευχάριστο, χώρο γεμάτο με μακέτες από λευκό χαρτόνι, με λευκό μαρμάρινο δάπεδο, λευκούς τοίχους και ένα κεντρικό τοιχείο βαμμένο με το μπλε του κοβαλτίου.

Η Νόνικα θυμάμαι, μπήκε στο γραφείο με τον αέρα της ντίβας, όμορφη και κομψή, με άψογο μακιγιάζ, φορώντας μια μακριά μαύρη μπέρτα που σάρωσε πραγματικά το όχι και τόσο καθαρό μαρμάρινο δάπεδο του γραφείου. Δίπλα της, πραγματικός τζέντλεμαν, ο Αλεξανδράκης με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, ένας άλλος Αλέκος από την εποχή της «Συνοικίας το Όνειρο». Μας χαιρέτησαν ευγενικά και πέρασαν όλοι στο προσωπικό χώρο του Περράκη.

Αιφνιδιάστηκα όταν ο Μάνος με κάλεσε αμέσως να κάτσω δίπλα τους. Με σύστησε με ευγένεια ως τον συνεργάτη του, ενισχύοντας το τρακ μου, μια και την εποχή εκείνη, από την επι κάποια χρόνια εμπειρία μου σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, μια τέτοια κίνηση ήταν αδιανόητη.
Παρακολούθησα, κρατώντας σημειώσεις, όλη την συζήτηση με αντικείμενο την μετατροπή του υπόγειου κυκλικού χώρου κάτω από το Βυζαντινό του Χίλτον, σε προσωπικό τους θεατρικό χώρο, άκουσα με προσοχή τις απαιτήσεις τους και για πρώτη φορά βίωσα αυτή την μαγική σχέση του αρχιτέκτονα με τον πελάτη. Ένοιωσα τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση, την ευγένεια και την αξιοπρέπεια, που από τότε επεδίωξα να τηρήσω με θρησκευτική ευλάβεια στις επαγγελματικές μου σχέσεις μέχρι τα τελευταία χρόνια, που δυστυχώς όλα αυτά έχουν σχεδόν χαθεί και συχνά οι πελάτες μας αντιμετωπίζουν υποτιμητικά.

Την επομένη προχωρήσαμε στα προσχέδια. Ο Περράκης με τα σκίτσα του με κατηύθυνε να ετοιμάσω τα τελικά σχέδια παρουσίασης, έφυγε για την Κρήτη εκτάκτως και επέστρεψε λίγο πριν την επόμενη συνάντηση. Το αποκορύφωμα ήταν ότι ο Μάνος μου ζήτησε να τα παρουσιάσω στην Γαληνέα και τον Αλεξανδράκη και ομολογώ ότι όλοι με στήριξαν στην παρθενική μου αυτή εμπειρία.

Το έργο για καθαρά τεχνικούς λόγους δεν προχώρησε και το όραμα της Γαληνέα και του Αλεξανδράκη πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του Μάνου λίγα χρόνια αργότερα, όταν είχα πιά ακολουθήσει την προσωπική μου διαδρομή, έχοντας στις αποσκευές μου την ποιότητα αυτής της πρώτης εμπειρίας. Πρόκειται για το γνωστό θέατρο Γαληνέα στα Ιλίσια.

Την Νόνικα Γαληνέα την συνάντησα αρκετά χρόνια αργότερα στο καλοκαιρινό και φιλόξενο σπίτι του Μάνου Περράκη στην Παλιά Επίδαυρο, όπως πάντα γοητευτική και ανανεωμένη. Απολαμβάνοντας τα εδέσματα στην βεράντα του με θέα την θάλασσα, ξαναθυμηθήκαμε τα παλιά και η Νόνικα πάντα προσιτή και άνετη μου χάρισε χαμόγελα μπροστά στον φακό της μηχανής μου.

Καλό σου ταξίδι αγαπητή μας Νόνικα.

90 / 05 06 2023

Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ GOTTLIEB FOUNDATION GRANT 2023


Η Ελένη Παυλοπούλου είναι ανάμεσα στους 20 καλλιτέχνες που διακρίθηκαν και έλαβαν χρηματική επιχορήγηση 25.000 δολαρίων φέτος, από το Ίδρυμα Adolph and Esther Gottlieb, (έναν αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμός που βραβεύει ώριμους, δημιουργικούς εικαστικούς καλλιτέχνες από το 1976, ενθαρρύνοντας όσους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανάπτυξη της τέχνης τους, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εμπορικής τους επιτυχίας. Η Ελένη Παυλοπούλου, που παρουσίασε το εικονιζόμενο έργο με τίτλο “Voltaire and Assange in an Arcadian Forest, 2022”, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η δουλειά της βρίσκεται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και έχει παρουσιαστεί σε 14 ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε εκθέσεις τέχνης και μπιενάλε παγκοσμίως. Το έργο της έχει μια αλληγορική, φιλοσοφική και ποιητική προσέγγιση στο θέμα της φύσης, επηρεασμένο από τα ελληνικά νησιά ως σύμβολα και μεταφορές της μυστικιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου.

91 / 07 06 2023

“QUELLE CATASTROPHE” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟ


Ένα θεατρικό δρώμενο, μια «αυτοσχεδιαστική περφόμανς» πάνω στο έργο του Μπέκετ με τίτλο “Quelle Catastrophe”, ανέσυρε χθες στο θέατρο Θησείο νεανικές μας μνήμες, με αναφορές στην νεωτερικότητα, στην καθαρόαιμη ροκ, την σύγχρονη τέχνη, μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις επιλεγμένων κειμένων και τους κτύπους της γραφομηχανής από τον Γιώργο -Ίκαρο Μπαμπασάκη, την δραματική υποκριτική του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ανδρέα Μαντά που συνέλαβε την ιδέα και απέδωσε αποσπάσματα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, και τους αυτοσχέδιους ηλεκτρικούς ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Τηλέμαχου Μούσα, που μας καθήλωσε.

92 / 08 06 2023

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ»


Την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30 στον «Κήπο του Μουσείου» του Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Λάλα, από τις εκδόσεις Αρμός, με τίτλο: Ανδρέας Παπανδρέου , «Δεν μετανοιώνω για ό,τι κι αν έζησα
γι αυτό και αποφασίζω να σ’τα διηγηθώ..» | 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Αναστασιάδης, Πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Λαλιώτης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λάλας.


93 / 09 06 2023

ΝΑΤΑΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ: 
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ _A path of perspectives
ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260


Αν και έχω βιώσει την δεκαετία του ΄50 τα περίφημα καθημερινά συσσίτια στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, με το κίτρινο τυρί στα μεγάλα μεταλλικά δοχεία, ομολογώ ότι τελικά γνώριζα ελάχιστα για την σημαντική αυτή περίοδο που οι Αμερικάνοι με το σχέδιο Marshal, στήριξαν θεαματικά σε πολλαπλά επίπεδα και ταυτόχρονα «καθυπέταξαν» με ένα τρόπο την μεταπολεμική Ελλάδα.

Η Νατάσα Τριανταφύλλη, που το έργο της και τις αναζητήσεις της παρακολουθώ επί χρόνια, από την εποχή του σημαντικού της έργου «Αντιγόνη», που άφησε εποχή στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, και τους Αδελφούς Καραμαζώφ στο Υπόγειο του Κουν, επανέρχεται σήμερα και μας αιφνιδιάζει με μία ποιητική παράσταση, εξαιρετικά τολμηρή, που καλύπτει ένα ιστορικό κενό. Μας αποκαλύπτει αυτή την περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας, με σχετικά άγνωστες, προσεκτικά τεκμηριωμένες και ουσιαστικές λεπτομέρειες, μέσα από ένα καλοδουλεμένο κείμενο, που το χαρακτηρίζει μια ισορροπημένη και ψύχραιμη ιδεολογική προσέγγιση. Ένα κείμενο που συνέθεσε με την Δήμητρα Μητροπούλου, σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξαιρετικών θεωρητικών, ανάμεσα στους οποίους ο Στάθης Καλύβας, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, η Κωνσταντίνα Μπότσιου και ο Χρήστος Τσάγκας.

Και πάνω σε αυτό τον στιβαρό καμβά, η Τριανταφύλλη με την ομάδα της κέντησαν πραγματικά μια πρωτότυπή και τολμηρή παράσταση, με ένα γρήγορο ρυθμό και θεαματικά σκηνοθετικά ευρήματα, με την μουσική της Μόνικα και κυρίως με την υψηλή υποκριτική, τον δίγλωσσο αφηγηματικό λόγο και τον διάλογο, των Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλα Μαραζιώτη, Δήμητρα Μητροπούλου, Άρη Μπαλή και του μικρού Κωνσταντίνου Σάρδη.

Αφήνω τελευταία τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, που από τις δύσκολα αναγνώσιμες κινούμενες βάσεις με τις ντουντούκες του ΕΑΜ, μπροστά από την οθόνη με την εικόνα του πειστικού Χρήστου Λούλη να εκφωνεί λόγο με τους στόχους του Σχεδίου στο Harvard, αίφνης η οθόνη χάνεται και το σκηνικό επεκτείνεται θεαματικά. Αποκαλύπτεται σέ ένα μεγάλο βάθος μια ανερχόμενη στενή μεταλλική γέφυρα, εν μέσω ομιχλώδους μεταφυσικού τοπίου, ατμοσφαιρικά φωτισμένο, (συνεργασία στους φωτισμούς Ν. Τριανταφύλλη και Μόνικας), με πολλαπλές αναγνώσεις και συμβολισμούς. Εκτιμώ ότι όλοι μαζί πήραν ένα ρίσκο, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του Φεστιβάλ, και το κέρδισαν, καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.

94 / 12 06 2023

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ ΣΤΟ ΤΟ ΕΜΣΤ


Το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πόρτες του στον Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που με το πολυεπίπεδο και ριζοσπαστικό έργο του χάραξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς θεσμούς από τις δύο πατρίδες του Ξενάκη, το Musée de la Musique-Philharmonie de Paris από την Γαλλία και και το ΚΣΥΜΕ-Ωδείο Αθηνών από την Ελλάδα, το ΕΜΣΤ διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς.

Στο ισόγειο του Μουσείου θα παρουσιαστεί η έκθεση Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες, η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Η έκθεση παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό από τα πολλαπλά στρώματα της ακατάβλητης δημιουργικότητας του Ιάννη Ξενάκη: φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, απεικονιστικές παρτιτούρες, μακέτες και ανέκδοτο ακουστικό υλικό. Χωρισμένη σε έξι ενότητες, η έκθεση Ηχητικές Οδύσσειες επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό και αντισυμβατικό κομμάτι του έργου του και ρίχνει φως στην προσωπική του ιστορία, όπως επίσης και στην εικαστική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή του.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σχεδιασμένο από την Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη (Flux Office), o επισκέπτης καλείται να βυθιστεί στην πολυτάραχη προσωπική ιστορία του Ιάννη Ξενάκη, να ανακαλύψει το εύρος του έργου του και των ενδιαφερόντων του και να ταξιδέψει στο μοναδικό και πολυδιάστατο σύμπαν του.
Επιμέλεια: Μάχη Ξενάκη, Kατερίνα Γρέγου (EMΣΤ).

Παράλληλα, παρουσιάζεται στον 3ο όροφο του Μουσείου μια νέα παραγωγή του ΕΜΣΤ, η έκθεση «Ο Ξενάκης και η Ελλάδα», σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης, και στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών. Η έκθεση διερευνά την ταραγμένη και πολύπλοκη σχέση του Ξενάκη με την πρώτη του πατρίδα, από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο, έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του. Με πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και επιστολές, η έκθεση καταγράφει τις πτυχές της πλούσιας μουσικής ζωής στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '60 και του '70, τις πρωτοβουλίες που προώθησαν τη μουσική πρωτοπορία και στήριξαν τους σύγχρονους συνθέτες, και φτάνει μέχρι την επιστροφή του Ξενάκη και τη διοργάνωση των μεγάλων του ελληνικών έργων, όπως το «Πολύτοπο Μυκηνών».
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης (ΕΜΣΤ) και Στέλλα Κουρμπανά (Ωδείο Αθηνών-ΚΣΥΜΕ)
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Εύα Μανιδάκη, Θανάσης Δεμίρης (Flux Office)

Συγχρόνως, το ΕΜΣΤ θα διοργανώσει μία σειρά από εκδηλώσεις, όπως προβολές και συναυλίες, που αναδεικνύουν την κληρονομιά του Ξενάκη στη σύγχρονη μουσική και τον απόλυτα επίκαιρο και πάντα σύγχρονο χαρακτήρα του οράματός του, μια καθολική σύλληψη της τέχνης, του ανθρώπου και του τόπου. Η έκθεση του Ξενάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του ΕΜΣΤ που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη του έργου σημαντικών δημιουργών της Ελληνικής διασποράς.

Εγκαίνια: 29.06.2023
Διάρκεια εκθέσεων: έως 07.01.2024

95 / 12 06 2023

«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY: Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1950-1970» ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ


Στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στις 21 Ιουνίου 2023 θα εγκαινιαστεί η ομαδική, θεματική έκθεση που επιμελείται η Συραγώ Τσιάρα, με τίτλο «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ/URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970», μια πρωτότυπη σύλληψη που παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Για την ανίχνευση της ανθρώπινης εμπειρίας του αστικού βιώματος η έκθεση φέρνει σε συνομιλία τις εικαστικές τέχνες –ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες– με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις.

Παρουσιάζοντας 79 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 21 ταινίες, η «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ» επιχειρεί να χαρτογραφήσει το συνολικό εύρος της έννοιας «αστικό βίωμα» σκιαγραφώντας το κοινωνικό υποκείμενο εντός της πόλης, με όλη τη γοητεία που μπορεί να του ασκεί αλλά και με όλους τους περιορισμούς ή και τους αποκλεισμούς που τη συνοδεύουν, «με την εκθεσιακή αφήγηση να μετακινείται διαρκώς από τη μεγάλη στη μικρή κλίμακα, από την πανοραμική λήψη στο κοντινό πλάνο», όπως εξηγεί η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα.

Σύντομα θα ανακοινωθεί επίσης το δημόσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που θα πλαισιώνει την έκθεση –ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημόσιες δράσεις θεωρητικού και διακαλλιτεχνικού χαρακτήρα κ.ά
Διάρκεια: μέχρι 3 Μαρτίου 2024

Εικόνα: Παναγιώτης Τέτσης, «Οικοδομή» (1964).

96 / 12 06 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ POINT SUPREME ΣΤΟ HYPER HYPO


Την Πέμπτη 15 Ioυνίου 2023 στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo παρουσίαση του νέου τεύχους του Γιαπωνέζικου περιοδικού αρχιτεκτονικής 'a+u' αφιερωμένου στους Point Supreme. Είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική διεθνής έκδοση για την αρχιτεκτονική παρουσιάζει ένα τεύχος αφιερωμένο αποκλειστικά σε Έλληνες αρχιτέκτονες.

Στις 168 σελίδες της έκδοσης παρουσιάζoνται 20 πραγματοποιημένα έργα του γραφείου και 5 κείμενα από σημαντικούς αρχιτέκτονες που αναλύουν το έργο του γραφείου, οι: Pier Paolo Tamburelli, Éric Lapierre, Freek Persyn, Talia Dorsey και Γιώργος Πανέτσος.

Θα μιλήσουν οι Point Supreme (Κωνσταντίνος Πανταζής και Μαριάννα Ρέντζου) και ο Γιώργος Πανέτσος, επιμελητής της διεθνούς δίγλωσσης αρχιτεκτονικής επιθεώρησης ΔΟΜΕΣ, που έχει γράψει το κείμενο Strategies of Intimacy.

Η παρουσίαση θα γίνει στα Ελληνικά. Θα υπάρχουν περιορισμένα αντίτυπα του περιοδικού προς πώληση.

Ταυτόχρονα θα γίνουν εγκαίνια έκθεσης με φωτογραφίες από έργα του γραφείου στο project space του βιβλιοπωλείου.

Θα ακολουθήσει πάρτυ.


97 / 13 06 2023

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΔΟΥΚΟΥ: “THREADS OF FANTASY ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ


Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, 19:00 – 22:00 στην αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Ιφιγένειας Σδούκου με τίτλο Threads of fantasy.

Στη δουλειά της Ιφιγένειας Σδούκου η παραδοσιακή τεχνική του κεντήματος αναδεικνύεται σε σύγχρονο εικαστικό μέσο. Μυθικά πλάσματα, Κένταυροι, αναγεννησιακές γυναίκες, παγώνια, κοράκια, μονόκεροι, ιππότες, νεκροκεφαλές κ.ά. συνθέτουν τον μυθικό, ρομαντικό και γοητευτικό κόσμο της Σδούκου.

«Οι συνθέσεις της παραπέμπουν σε μεσαιωνικές ταπισερί και εικονογραφημένα χειρόγραφα-κώδικες με τη διάχυτη μυστικιστική ατμόσφαιρα, την αισθητική και τον έντονα διακοσμητικό τους χαρακτήρα. Πρόκειται για συνθέσεις που διακρίνονται για τις σχεδιαστικές αξίες και τις ζωγραφικές τους ποιότητες, την εξαιρετική λεπτότητα των χρωματικών τόνων και την ακρίβεια των λεπτομερειών, την ξεχωριστή ευαισθησία και την ποιητική της απόδοσης των θεμάτων, τη δεξιοτεχνία της τεχνικής και την υφή του υλικού τους. Εικόνες —προαιώνια και διαχρονικά σύμβολα που διατρέχουν εποχές και πολιτισμούς— εμφανίζονται στις λευκές επιφάνειες των υφασμάτων για να «αφηγηθούν» πρωτότυπες ιστορίες μέσα από αναπάντεχες συναντήσεις και απρόσμενους συνδυασμούς.», παρατηρεί για το έργο της ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.
Διάρκεια μέχρι 21 Ιουλίου 2023

Η Ιφιγένεια Σδούκου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε στην 6η Τριενάλε Υφαντικής Τέχνης του Novi Sad το 2017. Δίδαξε εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ συνεργάστηκε και σαν εικονογράφος με τον εκδοτικό οίκο «Ανέμη». Είναι μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα. Έργα της βρίσκονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

98 / 16 06 2023 

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 278 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 του περιοδικού eK (Νο 278), , που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη που σχολιάζει θετικά την ανακοίνωση για την ανάπλαση του σημαντικού δημοσίου χώρου στον λόφο του Φιλοπάππου που περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του εγκατελαλειμμένου «Αναπαυτηρίου’ διατυπώνοντας παράλληλα και το ερώτημα αν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον και επίγνωση της σημασίας του έργου αποκατάστασης από την πολιτεία.. Ακολουθεί: Η συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου, με την Xρυσή Τομή Collective Architecture, και η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με θέμα την Επανάχρηση κτιρίου γραφείων Casa Pich i Pon στη Βαρκελώνη | SCOB. Μετά την παρουσίαση της Aνακαίνισης βιομηχανικού κτιρίου στην Καλαμάτα από τους SQUAREONE ακολουθούν τα έργα:

- Pierce East Campus στα Σπάτα | TWO ARCHITECTS DESIGN
- Νewel Metaxourgeio Luxury Apartments στην Αθήνα | JC ARCHITECTS
- Μονοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη | OFFICE25ARCHITECTS
- Κατοικία στη Σαρωνίδα | KION ARCHITECTS
- Εξοχική κατοικία στη Σκίαθο | ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ COLLECTIVE ARCHITECTURE
- Μονοκατοικία στη Λευκάδα | REVERGO ARCHITECTURE
- Συγκρότημα κατοικιών στη Λευκάδα | CUBE ARCHITECTURE
- Anise & Ouzo στη Νάξο | REMO MASALA, MICHAELA DE WAGT, JAN ANDRES
- Ανακαίνιση κοινόχρηστων χώρων ξενοδοχείου Domes of Elounda | NOT A NUMBER ARCHITECTS
- Φαρμακείο στη Λευκωσία | DARCH STUDIO ARCHITECTS
- Füel στην Αθήνα | STUDIOMATERIALITY

Τέλος οι Σταύρος Μαρτίνος, Άγγελος Τζιγκουνάκης στην ενότητα CURRENT TRENDS επιμελούνται το θέμα:- Κτιριακοί αυτοματισμοί: Παρόν και μέλλον.

99 / 16 06 2023

ΤΟ DOMa 08 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ


Στο όγδοο τεύχος του DOMa, που μόλις κυκλοφόρησε, οι Label architecture δημιουργούν ένα νέο αθλητικό κέντρο, το ‘Love PT. II’, μέσω των πράξεων: αντιγραφή, επικόλληση, αντανάκλαση. Οι Mary Duggan Architects διερευνούν ζητήματα υλικότητας στο έργο τους ‘For the love of Materials - Ένα περίπτερο από γύψο και, μετά, από πέτρα & ξύλο’. Οι RAUM παρουσιάζουν το ‘Δημόσιο Σχολείο Alice Guy’, με μια εισαγωγική δήλωση για το έργο τους. Οι Dyvik Kahlen Architects αφηγούνται τη συνεχιζόμενη διαδικασία του οικιστικού τους έργου 'Klingelbeek', ως μια σειρά διαφορετικών γεγονότων στον χώρο και τον χρόνο. Οι Interboro Partners εγκαθιστούν ένα προσωρινό υπαίθριο κέντρο ψύξης, το 'The Refreshing Waters', ενεργοποιώντας την αλληλεπίδραση στη γειτονιά του Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

100 / 16 06 2023

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2023


Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2023, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, ο ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε ο DOMa το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής, συμπληρώνουν τη 14η συνεχή χρονιά διεξαγωγής τους συγκεντρώνοντας 226 συμμετοχές

Φέτος, η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Manuel Aires Mateus (AIRES MATEUS E ASSOCIADOS), Emanuel Christ & Christoph Gantenbein (CHRIST & GANTENBEIN), και Dikkie Scipio (KAAN ARCHITECTEN).

101 / 16 06 2023

“ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ”
ΣΥΜΠΟΣΙΟ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Στις 22 και 23 Ιουνίου 2023, 17:0) στηνΤεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ (22 Ιουνίου) και στο Innovathens (23 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο & Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Μετασχηματίζοντας τα αστικά τοπία της Αθήνας»
Το διήμερο συμπόσιο έχει ως στόχο να συμβάλει στην πολύπλευρη συζήτηση για το μέλλον και την αναδιάρθρωση των πόλεών μας προς ένα πιο υγιές, πιο πράσινο, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο και ανθεκτικό περιβάλλον. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν Έλληνες και διεθνείς ειδικοί από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής τοπίου και του αστικού σχεδιασμού, ακαδημαϊκοί ερευνητές και καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων που εμπλέκονται ενεργά στο μετασχηματισμό της πόλης, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις προσεγγίσεις τους σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές αστικές αλλαγές.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Πολυτεχνείο του Μονάχου TUM σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ από το 2021 και έχει καταστεί δυνατή χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz. Η εκδήλωση υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων. Με την συμβολή των Τάσος Ροΐδης, Mark Michaeli & Norbert Kling (Πολυτεχνείο Μονάχου TUM -Έδρα Βιώσιμου Αστικού Σχεδιασμού), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Πανίτα Καραμανέα (Πολυτεχνείο Κρήτης). Για το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

102 / 16 06 2023

Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ: ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ


Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Αθήνα της Μπελ Επόκ, πραγματοποιεί μια σειρά ξεναγήσεων σε κτήρια και χώρους της εκείνης της εποχής.

Η Μπελ Επόκ ήταν μια μεταβατική εποχή αισιοδοξίας και εκσυγχρονισμού με παριζιάνικη αντήχηση στα τελευταία χρόνια του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, με δωρεάν συμμετοχή, υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αποτελούν μία περιήγηση στην Αθήνα της Μπελ Επόκ όπως την έζησε και περιέγραψε με ζωντάνια και ενθουσιασμό ο Μίλτος Λιδωρίκης, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός.
Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι, στην οδό Πανεπιστημίου, ο Μίλτος Λιδωρίκης, μας μεταφέρει στους δρόμους, τα καφενεία και τα κοσμικά σαλόνια μια πόλης που ξεχειλίζει από ζωή και απλώνεται από την Αιόλου και την Ομόνοια ως το Σύνταγμα. Σε αυτά τα γεωγραφικά όρια θα περπατήσουμε, αναζητώντας τα ίχνη του περασμένου χρόνου στα κτήρια που έχουν απομείνει και σε ένα-δύο σαλόνια που έχουν κρατήσει ζωντανή την πολύχρωμη ατμόσφαιρα της belle époque.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ξενάγηση: 50 άτομα

Πρόγραμμα ξεναγήσεων: Δευτέρα 19.06 /17:00-19:00, Τετάρτη 21.06 /11:00-13:00, Τρίτη 27.06 /17:00-19:00, Τετάρτη 28.06 / 17:00-19:00

Για κράτηση θέσης ηλεκτρονικά κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

103 / 16 06 2023

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: PIERIS.ARCHITECTS & EN-ROUTE-ARCHITECTURE ΣΤΙΣ 20.06.2023


Tην Τρίτη 20 Ιουνίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παρτουσιάστηκε η  τέταρτη εκδήλωση του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”. Συμμετείχαν οι:

Pieris Architects: Στέλλα Πιερή - Πιέρος Πιερής, με τίτλο:

«Από τους «Hansel & Gretel» στο «The SPOT»_
Η πορεία προς την Αρχιτεκτονική Οικοσυναισθηματικής Νοημοσύνης»
«Από που πηγάζει η δημιουργικότητα; Τι είναι πραγματικά βιώσιμη αρχιτεκτονική;
Πως χαράσσεται η πορεία από την αρχική ιδέα στην ολοκλήρωση του έργου…
Ίσως τελικά ξεκινά από ένα συναίσθημα, ή ακόμα και αισθήματα και εντυπώσεις που συνδέουν τις αισθήσεις μας με την αντίληψη του χώρου…».
Η διάλεξη πραγματεύεται το έργο του γραφείου Pieris.Architects μέσα από Διαγωνισμούς και υλοποιημένα έργα χρησιμοποιώντας την αναλογία της γνωστής ιστορίας των αδελφών Γκριμ που δημοσιοποιήθηκε το 1812. Τελικά υπάρχει μια εξελικτική πορεία προς μια αειφόρο αρχιτεκτονική έκφραση; Μπορεί ο χώρος να αποκτήσει διαχρονικό συμβολικό περιεχόμενο πέρα από αισθητική;

Και οι en-route-architecture: Κατερίνα Κούρκουλα - Hannes Gutberlet, με τίτλο:

«Η επανεφεύρεση του τροχού»
Ως αρχιτέκτονες, έχουμε να κάνουμε με ένα άυλο μέσο: τον χώρο. Ένα μέσο που είναι ταυτόχρονα αόρατο και κυρίαρχο. Σαν να σχεδιάζουμε τον αέρα, σχεδιάζουμε τον χώρο με στοιχεία που πλαισιώνουν, περιορίζουν ή/και επιτρέπουν την εμπειρία του με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ η άρθρωση τέτοιων αρχιτεκτονικών στοιχείων είναι ατελείωτη, τα μέσα μας για να σχεδιάσουμε τον αέρα/χώρο είναι περιορισμένα. Οι τοίχοι, οι κολώνες και οι στέγες είναι αναμφισβήτητα μάλλον πρωτόγονα, αλλά και τα μόνα στοιχεία που καθορίζουν το χώρο. Αυτό κάνει τη διαδικασία της επινόησης της αρχιτεκτονικής αρκετά μπανάλ και πολύπλοκη ταυτόχρονα. Ο τροχός υπάρχει ήδη, αλλά είναι ανοιχτός για επανεφεύρεση. Μας ενδιαφέρει αυτή η διαδικασία επανεφεύρεσης. Επανεξετάζοντας το προφανές και πέρα από μια απλή αισθητική παραλλαγή, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αντι-διαισθητική λύση. Μια λύση που μπορεί να είναι ακόμα κοινότοπη ή απλή, αλλά που μπορεί (τουλάχιστον) να προσφέρει ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης.

104 / 20 06 2023

«ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΙ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ



Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 στις 19:45 στο χώρο του ΜΟMus_Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, Πλ. Αγ. Ασωμάτων 5 στο Θησείο, θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της έκθεσης «Εγκλεισμοί», που πραγματοποιήθηκε στο «Δρομοκαϊτειο» Ψυχιατρικό Νοσοκομέιο Αττικής τον Νοέμβριο του 2022. Θα μιλήσουν οι: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Μπόλης, Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Φαίη Τζανετουλάκου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης.


105 / 25 06 2023

«BACK TO ATHENS: 10 INTERNATIONAL ART MEETING | 2023: GEOMETRY OF RACIONAL»
185 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ 40 ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


Στο τετραώροφο μέγαρο του Γ. Ησαΐα, στη γωνία των οδών Πατησίων και Ιουλιανού, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση «Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional», με 40 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και πάνω από 185 καλλιτέχνες και επιμελητές. Στόχο η κατά το δυνατόν σφαιρική καταγραφή των εικαστικών απόψεων, που συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Το φετινό Back to Athens περιλαμβάνει:22 επιμελητικές προτάσεις από τις/τους: Χλόη Ακριθάκη, Aποστόλη Αρτινό, Γιώργο Γεωργακόπουλο, Έκτορα Θεουλάκη, Horror Vaccui, Γιώργο Καρτάλο, Αντιγόνη Καψάλη, KYAN/Λήδα Κουτρομάνου, Έλλη Λεβεντάκη, Γιώργο Λιντζέρη, Ελένη Μεσάδου, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Elena Panayotova/ Στρατή Πανταζή, Θέμη Ραγιά/ Σοφία Ηλιάνα Γεωργιάδη, Johannes Rips, Christian Rupp, Space 52 | Αθηνά Λασηθιωτάκη, Αικατερίνη Μήλεση, The Krank, Δημήτρη Τρίκα, Φίλιππο Τσιτσόπουλο, Κυριάκο Τσιφλάκο, widmertheodoridis, που κατανέμονται στους τρεις ορόφους του εμβληματικού αυτού κτιρίου. Διάρκεια μέχρι 02 07 2023. Στην εικόνα έργο του Γιάννη Παππά με τίτλο “Still Frame”.

106 / 26 06 2023

PROJECT «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ»: 
ΕΚΘΕΣΗ TOY Γ’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟY ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 
ΤΗΣ Α.Σ.Κ.Τ.


Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και ώρα 7.30μ.μ., το Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) εγκαινιάζει την έκθεση, project «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» στην Χώρος Τέχνης «ΗΩΣ» (Χέυδεν 38, πλ. Βικτωρίας), με έργα 27 φοιτητών του εργαστηρίου, που επιμελούνται οι Μάριος Σπηλιόπουλος και ο Τάσσος Τριανταφύλλου.
Το ιστορικό «ΚΤΙΡΙΟ 300 ΑΝΔΡΩΝ» βρίσκεται στον χώρο του Γ.Ν.Ν.Θ. «Η Σωτηρία», όπου στεγάζεται η ανακαινισμένη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του (Ε.Κ.Π.Α.). Τα έργα που δημιούργησαν οι φοιτητές που συμμετείχαν, με ενθουσιασμό, στο project είχαν θέμα την «ΚΑΡΔΙΑ», και δέχτηκαν να τα δωρίσουν στην Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Έτσι, μετά το πέρας της έκθεσή τους στην Γκαλερί «ΗΩΣ», τα 27 έργα, θα τοποθετηθούν από τους ίδιους και θα εκτίθενται μόνιμα στην ανακαινισμένη κλινική με απώτερο σκοπό να κοσμούν τους τοίχους και να συμβάλλουν, στην αισθητική αναβάθμιση του Νοσοκομειακού χώρου, επιδρώντας θετικά στη διάθεση ιατρών και ασθενών.

Το project αυτό πραγματοποιήθηκε πάνω στην ιδέα που είχε η ασφαλιστική σύμβουλος κ. Ζωή Νίνου, η οποία μας έφερε σε επαφή με τον διευθυντή της κλινικής κ. Εμμ. Βαβουρανάκη, ο οποίος και αποδέχτηκετην δωρεά των φοιτητών- καλλιτεχνών του Γ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου - 15 Ιουλίου 2023 Ώρες : 12:00 – 20:00 μ.μ., Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. Φωτό: Λιάπης Γιώργος, «Άτιτλο», 70 Χ 100 cm, ακρυλικά σε καμβά, 2022.

Συμμετέχουν οι: Αγόρος Κωνσταντίνος, Αργύρη Αγγελική, Βασιλειάδου Θεοδώρα, Βικελίδης Γιώργος, Γαργαλιάνου Νίκη, Γιάννα Λυδία, Ευσταθίου Δημήτρης, Ζαχαρίου Εύ α, Ζιώγα Χρυσάνθη, Καγκέλη Βασιλική, Καλκαβούρας Δημήτρης, Κυριαφίνη Κατερίνα, Λιάπης Γιώργος, Μανωλίδης Χαράλαμπος, Μαρίνου Αθηνά, Μίξη Καλλιόπη, Μπερμπέρης Πέτρος, Μπολώση Άννα, Μπουραντά Κατερίνα, Μυλωνάς Θανάσης, Σμυρλή Μαρία, Σταυροπούλου Δήμητρα, Φιλιππούλη Βασιλική, Χρήστος Χρήστου, Denada Bullari, Khvtisiashvili Mariami.

107 / 26 06 2023

AN ARCHAEOLOGY OF DISABILITY / MIA AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


Από την Τετάρτη 28.06 έως τις 30.10.2023, το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) φιλοξενεί την έκθεση AN ARCHAEOLOGY OF DISABILITY / MIA AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2021.

Δημιουργία ενός ιστορικού της αρχιτεκτονικής (Davis Gissen), μιας ιστορικού τέχνης (Jennifer Stager) και μιας κλασικής αρχαιολόγου και ιστορικού της αρχιτεκτονικής (Μάνθα Ζαρμακούπη), η Αρχαιολογία της Αναπηρίας επιχειρεί να προεγγίσει ένα κομμάτι του αρχαίου παρελθόντος χωρίς τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Συγκεκριμένα, μας καλεί να αναλογιστούμε τη διαδικασία της ανάβασης στο λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών ως μία συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της κοινότητας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας η μία τον άλλον.

Η έκθεση χρησιμοποιεί μέσα επικοινωνίας που είναι προσιτά σε άτομα με αναπηρίες (απτικές αναπαραστάσεις, ηχητικές αφηγήσεις στα ελληνικά και αγγλικά, αφηγήσεις στη ελληνική και αμερικανική νοηματική) και επιχειρεί μια πρωτότυπη ανάγνωση της εισόδου της Ακρόπολης (των Προπυλαίων), που προσφέρει νέες δυνατότητες αισθητηριακής κατανόησης από όλους. Παράλληλα, μας παρακινεί να παραβάλουμε την προσέγγιση αυτή με τη σύγχρονη λογική δημιουργίας προσβάσιμων αρχαιολογικών χώρων μέσω τεχνικών τροποποιήσεων, οι οποίες διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία κατευθύνοντάς τα σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές και ξεναγήσεις.

Οι τρεις ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα της αρχαιότητας για να κατανοήσουμε τη σωματική αναπηρία ως έκφραση της ανθρώπινης διαφοράς και ποικιλομορφίας, παρά ως μια κατάσταση που δικαιολογεί κοινωνικούς διαχωρισμούς ή απομόνωση.

108 / 26 06 2023

ΒΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΛΛΑ ΓΚΟΛΑΝΤΑ


Από την στενή συνεργάτης της, [κόρη της] και συν-ιδρύτρια της ομάδας Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία: Ν. Γκόλαντα + Α. Κουζούπη, Ασπασία Κουζούπη, έλαβα την ακόλουθη πρόσκληση:

«Το δειλινό της Κυριακής 2 Ιουλίου, στις 19:30, σας καλούμε στο Γλυπτό Θέατρο Αιξωνής (Ύδρας 11, Γλυφάδα) να τιμήσουμε την πρωτοπόρο δημιουργό γλυπτών αστικών τοπίων Νέλλα Γκόλαντα (1941-2023). Θα θέλαμε να μαζευτούμε εκείνες και εκείνοι που την αγαπήσαμε ως άνθρωπο, ως μοναδική γλύπτρια τοπίων μεγάλης κλίμακας, ‘κατοικημένων γλυπτών’ με μεγάλη ευαισθησία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το Γλυπτό Θέατρο Αιξωνής, έργο της Νέλλας Γκόλαντα που η ίδια σχεδίασε και δημιούργησε κατά την περίοδο 1984-1992, «διατρέχεται από αυτή την μοναδική αίσθηση κοσμικής ιερότητας που ήξερε να χειρίζεται τόσο καλά» *. Η παρουσία μας στο Γλυπτό Θέατρο Αιξωνής, ως αναπόσπαστου μέρους της κοινής κληρονομιάς που μας κληροδότησε, είναι μια κατάφασή όλων μας για την διαφύλαξή της. Είναι ένας τρόπος που, όσες και όσοι την γνωρίσαμε καλά, πιστεύουμε πως αρμόζει για τον αποχαιρετισμό της.

Κατά την εσπερινή αυτή σύναξη, θα μιλήσουν προσκεκλημένες ομιλήτριες και ομιλητές, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και του πολισμού εν γένει, όπως και το κοινό, ενώ παράλληλα θα ακουστεί μουσική του Ιάννη Ξενάκη από τα αρχεία του ΚΣΥΜΕ [Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας]».

Η στενή συνεργάτης της,
[κόρη της]
και συν-ιδρύτρια της ομάδας
Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία : Ν. Γκόλαντα + Α. Κουζούπη
Ασπασία Κουζούπη

109 / 30 06 2023

LIGHT UP: ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ / ΕΣΠΕΡΙΔΑ 
/ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Tην Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, στις 5:00μ.μ., στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου σχεδιασμού του Ε.Α.Π., οργανώνουν την εκδήλωση «Light Up». Διάλογοι ανάμεσα σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές φωτισμού θα αναδείξουν τις ιδιαίτερες ποιότητες του φωτός, εστιάζοντας στις ακόλουθες θεματικές: Architectural Lighting Design:
Μόρφω Παπανικολάου – Ελευθερία Ντεκώ / Landscape Lighting Design
Κωνσταντίνος Μωραΐτης – Λάμπρος Δούλος / Human Centric Lighting:
Σταύρος Γυφτόπουλος – Άρης Τσαγκρασούλης.
Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φοιτητικού διαγωνισμού Light Up και θα απονεμηθούν τα βραβεία στις προτάσεις που διακρίθηκαν.

110 / 01 07 2023

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ». ΔΙΑΛΕΞΗ & ΕΚΘΕΣΗ


Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, στις 7:30 μ.μ., στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Στρατηγού Καλλάρη 50, Ψυχικό, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, θα μιλήσει για την ιστορία της κατασκευή του Παρθενώνα από την εξόρυξη και λάξευση των μαρμάρων ως τη μεταφορά τους στην Ακρόπολη, τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη, τις μεθόδους παραγωγής και διακίνησης, τα εργαλεία και τα μεταφορικά μέσα καθώς και το φυσικό τοπίο κατά μήκος της οδού από την Πεντέλη στην Αθήνα. Παράλληλα, περιμετρικά στον κήπο του Ιδρύματος, θα εκτίθενται αυθεντικά σχέδια του Μανόλη Κορρέ, τα οποία αναπαριστούν τη λατομία και μεταφορά στην Ακρόπολη ενός δωρικού κιονόκρανου βάρους 11 τόνων και τις ιδιαίτερες περιπέτειές του, που συμπλέκονται με εκείνες των ανθρώπων – και της πόλης γενικότερα – σε μια γοητευτική εξιστόρηση από τον σπουδαίο δάσκαλο και επιστήμονα Μανόλη Κορρέ.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

111 / 12 07 2023

ΣΑΣΑ ΛΑΔΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ 
ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟΥ ’60


Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 στις 20:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Φωτογραφίας KASTELANA, στο Καστέλι, Πύργος της Σαντορίνης η έκθεση με Φωτογραφίες και σχέδια της Σάσας Λαδά από τη Σαντορίνη του ’60 και με τίτλο «Σπίτι όσο χωρείς και κάμπο όσο θωρείς». Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα ανέκδοτο, μέχρι σήμερα, αρχειακό υλικό αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων και φωτογραφικής τεκμηρίωσης οικισμών και τοπίων της Σαντορίνης από το προσωπικό αρχείο της Σάσας Λαδά, Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, η οποία επισκέφτηκε τη Σαντορίνη στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, στη διάρκεια των σπουδών της και αποτύπωσε το χώρο σε φωτογραφίες και σχέδια. Υλικό από το καλοκαίρι του ‘68 που οι τεταρτοετείς φοιτητές Σάσα Λαδά, Ανέστης Παπαδάκης και Μιχάλης Χατζόπουλος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ έρχονται στη Σαντορίνη, για να κάνουν την καλοκαιρινή άσκηση του μαθήματος Μορφολογίας Ρυθμολογίας που δίδασκε ο καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος. Μαζί τους ήταν και η Ειρήνη Παπαδάκη, φοιτήτρια Αρχαιολογίας και η Καίτη Πανταζή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. «Σήμερα, σημειώνει η Σάσα Λαδά, πολλά χρόνια μετά το τέλος της αθωότητας, ελπίζω η επαναφορά του ρητού «Σπίτι όσο χωρείς και κάμπο όσο θωρείς» στο τίτλο αυτής της έκθεσης, να θεωρηθεί ένα μικρό σινιάλο για όσα ξεχάσαμε που πρέπει ίσως επειγόντως να ξαναθυμηθούμε, όπως είναι η κρίσιμη σχέση μας με το περιβάλλον σφιχτοδεμένη με την ιστορία του κάθε τόπου.»

112 / 16 07 2023

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | NO 166


Στο παρόν τεύχος συμμετέχουν με έργα τους οι: ASPA-KST & Urban Soul Project, Νίκος Βαλσαμάκης, Chora Atelier, Studio Seilern Αrchitects, Kapsimalis Architects, Mold architects – Ηλιάνα Κερεστετζή, Θοδωρής Πουλάκος & Μάνος Μπότσαρης, Patsios Architecture Construction, Threshold, STU/DYO Architects, Kokkinou Kourkoulas Architects, 4Κ Αρχιτέκτονες & Studio Taf, Αναστασία Γ. Φιλιππαίου, Monogon Office for Architecture, JC ARCHITECTS, Point Supreme Architects. Επίσης, συμμετέχουν με άρθρα τους η Άλκηστις Π. Ρόδη και η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη και παρουσιάζεται μία εγκατάσταση έκθεσης φωτογραφίας από τις K&K Architects.

Στο όγδοο τεύχος του DOMa, οι Label architecture δημιουργούν ένα νέο αθλητικό κέντρο, το ‘Love PT. II’, μέσω των πράξεων: αντιγραφή, επικόλληση, αντανάκλαση. Οι Mary Duggan Architects διερευνούν ζητήματα υλικότητας στο έργο τους ‘For the love of Materials - Ένα περίπτερο από γύψο και, μετά, από πέτρα & ξύλο’. Οι RAUM παρουσιάζουν το ‘Δημόσιο Σχολείο Alice Guy’, με μια εισαγωγική δήλωση για το έργο τους. Οι Dyvik Kahlen Architects αφηγούνται τη συνεχιζόμενη διαδικασία του οικιστικού τους έργου 'Klingelbeek', ως μια σειρά διαφορετικών γεγονότων στον χώρο και τον χρόνο. Οι Interboro Partners εγκαθιστούν ένα προσωρινό υπαίθριο κέντρο ψύξης, το 'The Refreshing Waters', ενεργοποιώντας την αλληλεπίδραση στη γειτονιά του Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

113 / 16 07 2023

ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ |“ARS THΕATRALIS”: 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Κλείδωσε η ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου 2023, που θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του βραβευμένου αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη, με τίτλο ARS THΕATRALIS, στην οποία θα παρουσιαστούν σχέδια, μακέτες και φωτογραφικό υλικό από τα 26 θέατρα και το Βυζαντινό Μουσείο, που έχει σχεδιάσει στην πολύχρονη δημιουργική του πορεία. Την μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων -μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη, και την επιμέλεια του καταλόγου της έκθεσης που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ, έχει ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

114 / 2023 07 22

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 279 | 
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 του περιοδικού eK (Νο 279), που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη που αναφέρεται στον βραβευμένο David Chiepperfield, και σχολιάζει κριτικά το θέμα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Ακολουθεί: Η αποκλειστική συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου με τον Sir David Alan Chipperfield, εικονογραφημένη με έργα του χωρίς δυστυχώς λεζάντες!. Και στην συνέχεια η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με θέμα την Capital C, Creative cluster στο Άμστερνταμ | ΖΙΑ. Μετά την παρουσίαση της γνωστής Αναβάθμισης και επέκτασης Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τους DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS, ακολουθούν τα έργα: Η εντυπωσιακή Κατοικία στη Λευκάδα των LASSA ARCHITECTS με έντονες καμπυλόγραμμες αναζητήσεις και στην συνέχεια κυριαρχούν σειρά μεγάλης κλίμακας εξοχικές κατοικίες: - Τρεις κατοικίες στη Σκιάθο | 3H ARCHITECTS - Συγκρότημα δύο κατοικιών στην Κρήτη | ACTION CONSTRUCTING - Εξοχική κατοικία στην Κρήτη | ARCHTIFY - Κατοικία στην Αντίπαρο | ISV ARCHITECTS - Συγκρότημα κατοικιών στη Ζάκυνθο | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥΤΣΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ - Εξοχικές κατοικίες στη Ζάκυνθο | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΟΥΤΟΥ - Cydonia Caves στη Σαντορίνη | ANCHOR DEVELOPMENT

Τέλος οι ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος στην ενότητα CURRENT TRENDS επιμελείται το θέμα: Η αρχιτεκτονική των ιδιωτικών κήπων.

115 /03 08 2023

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΑΜΕ:
«OΠΩΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΟΤΕ: ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ»


Στο πλαίσιο των πολιτιστικών γεγονότων που διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz στη Σάμο αυτόν τον Αύγουστο, προέκυψε η έκθεση στο ART SPACE PYTHAGORION, με τίτλο « Όπως ήμασταν τότε: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα από το Καρλόβασι» μέσα από τη συνεργασία του εικαστικού καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Γιώργου Σαλαμέ και της Φωτονήσου, μιας κολεκτίβας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα πεδία της τέχνης και του πολιτισμού με έδρα τη Σάμο που ιδρύθηκε το 2014. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την πλούσια κοινωνική ιστορία του νησιού και να εντοπίσει τα νήματα

που τη συνδέουν με το παρόν. Σύμβουλοι επιμέλειας: Κατερίνα Γρέγου και Ιόλη Τζανετάκη. Διάρκεια μέχρι 25 09 2023.

116 / 25 08 2023

«ΕΛΑΙΩΝΑΣ ’23 – ΧΘΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟΣ»
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΚΑ


Η εικαστική έκθεση «Ελαιώνας ’23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος» σε επιμελεια Δημήτρη Τρίκα, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει το αστικό πεδίο όπου η οδός Μαρκόνι ως «σύνορο» του Δήμου Αθηναίων με τον Δήμο Αιγάλεω τέμνει την Ιερά Οδό. Εδώ βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος με τις βάσεις της αρχαίας γέφυρας του Κηφισού, ο σταθμός του μετρό, κοντέινερ και αποθήκες στο παρακείμενο οικόπεδο της ΣΤΑΣΥ, ο χώρος Souzy Τros της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου, η γειτονιά του Ελαιώνα κ.λπ. Οι χώροι αυτοί θα είναι και οι χώροι της έκθεσης, που και αυτή θα φιλοξενήσει τα έργα 41 καλλιτεχνών και θα συνοδεύεται από πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα, performances και άλλες δράσεις. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 29/9/23.

117 / 27 08 2023

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: “ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 1966 ΕΩΣ ΤΟ 2022” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη εκτείνεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη.
Το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 και το ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ από τις 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.
Τα έργα που θα εκτεθούν καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής αυτά τα πενήντα έξι χρόνια. Στην έκθεση θα παρουσιασθούν και έργα για πρώτη φορά στο κοινό.
Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους και πιο συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11 & 12, 18 & 19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης θα παραμείνει ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει τη ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μετάβαση και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μίας έκθεσης.
Με το εισιτήριο των €16 έχετε ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ στο Α’ & Β’ Μέρος της έκθεσης.
Ο Γιώργος Χατζημιχάλης είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Το έργο του είναι πολύπλευρο και συχνά αποτελείται από μεγάλες ενότητες. Ερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας. Για να φτιάξει ένα έργο συχνά χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά μέσα, παράλληλα με τη ζωγραφική, όπως video, φωτογραφίες ,κείμενα, εκτυπώσεις κ.ά. Ο δισδιάστατος χώρος της ζωγραφικής, εξαπλώνεται στην τρίτη διάσταση και οι χώροι που προκύπτουν, επιτρέπουν στον θεατή να βιώσει την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής στη μεταμοντέρνα συνθήκη.

118 / 31 08 2023

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ: “TA ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ” ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ SKOUFA


Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:30 στην Gallery SKOUFA εγκαινιάζεται η έκθεση της Λίζη Καλλιγά με τίτλο «Τα Άνθη της Πανδημίας», που επιμελείται ο Αποστόλης Αρτινός. Διάρκεια μέχρι 14 Οκτωβρίου 2023.

119 / 03 09 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
ΤΩΝ ΝΕΩΡΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΜ στα Χανιά, από τις 11:45 έως 14:00, η παρουσίαση του έργου της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του σχετικού τόμου για την Ιστορική τεκμηρίωση, στερέωση και αποκατάσταση των νεωρίων στα Χανιά, αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων φορέων, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη. Θα μιλήσουν η Elisabetta Molteni, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ca’ Foscari Βενετίας, ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και ο Νίκος Σκουτέλης καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.

120 / 04 09 2023

ΝΙΚΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ – A WALK ALONG THE SHORE:
 ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ


Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, η πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Τοπαλίδη, με τίτλο “Α walk along the shore”,

Όπως γράφει στο κείμενο «Η νύχτα των εικόνων» ο συγγραφέας και επιμελητής Αποστόλης Αρτινός: «Στην έκθεση «A walk along the shore» του Νίκου Τοπαλίδη, αλλεπάλληλες στρώσεις γραφίτη πάνω σε επιφάνειες χαρτιού, εκθέτουν μια ατμόσφαιρα νυχτερινή. Σκοτεινοί ορίζοντες, που αναλαμβάνουν το ανάγλυφο της πραγματικότητάς τους απ’ τις χαράξεις και τα σκαλίσματα που κάνει ο καλλιτέχνης πάνω σ’ αυτή τη πυκνή, σκοτεινιασμένη επιφάνεια. Το ασημένιο αυτό σκοτάδι του γραφίτη φωτίζεται από ίχνη, που αποκαλύπτουν σταδιακά, στο διερευνητικό βλέμμα του θεατή, κι ανάλογα με τη γωνία θέασης, και τη θέση του φωτός, την αντοχή ενός τοπίου. Βραχώδεις λόφοι να κατηφορίζουν στη θάλασσα. Πού αλλού; Θα ’λεγε ο Σεφέρης. Το βλέμμα εδώ αναζητά επίμονα τα σημεία, και τα σημεία αναζητούν επίσης το βλέμμα που τα διακρίνει. Τα ζωγραφικά έργα του Τοπαλίδη είναι τοπία προς διερεύνηση, επιφάνειες που προσκαλούν το θεατή, το ενεργό βλέμμα του. Τοπία που αλλάζουν τους τονισμούς της ορατότητάς τους ανάλογα με τη δική μας ετοιμότητα.[…]»

Ο Νίκος Τοπαλίδης (γεν. 1985) είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Διάρκεια μέχρι 07 10 2023.

121 / 10 09 2023

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΧΑΤΖΗΓΙΩΣΗ – “SYNTHESPIAN”: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, εγκαινιάστηκε στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η έκθεση της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση, που παρουσιάζει το πρότζεκτ Synthespian (synthetic+Thespis) / ART – CHAEOLOGY, μια εικαστική αφήγηση του Δίσκου της Φαιστού. Πώς ένα ακατάληπτο κείμενο πάνω σε ένα κομμάτι πηλού ηλικίας 3.700 ετών μεταφράζεται σε γλυπτικές μορφές, σε εικαστική γλώσσα; Με το πρότζεκτ «Synthespian» η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού, ο οποίος ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το 1908 από τον Luigi Pernier και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο τυπογραφικό μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30×40 εκ., τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του. Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Διάρκεια μέχρι 05 10 2023

122 / 12 09 2023
"ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


Με εντυπωσίασε ομολογώ ως θεατή, στο κατάμεστο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, το δυστοπικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, ένα βαλτώδες τοπίο φτιαγμένο από φυσικά υλικά, που συνομιλούσε με φόντο τα ερειπωμένα κτίρια έστω και επικαλυμμένα με εκτυπωμένες μεμβράνες σε σκαλωσιές, όσο περίμενα την έναρξη της παράστασης Ιππόλυτος που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η πρωτοτυπία του εκτεταμένου δραματικού σκηνικού που καλύπτει πλήρως την σκηνή του θεάτρου, με ενσωματωμένη υδάτινη διαμόρφωση, πέρα από την υψηλή τεχνική του ως προς τις συνεχείς μετακινήσεις μιας τόσο μεγάλης και πολυσύνθετης εγκατάστασης, συνέβαλε στην συνέχεια ουσιαστικά, σε χαρακτηριστικές σκηνές της παράστασης, όπως η υποδοχή και εναπόθεση του νεκρού σώματος της Φαίδρας (Κόρα Καρβούνη).

Είναι γεγονός ότι μετά την μεγάλη δημοσιότητα, η περιοδεία της παράστασης, ακόμη και η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Επίδαυρο, δημιούργησαν αυξημένες προσδοκίες. Η παράσταση κύλησε κρατώντας το κοινό σε εγρήγορση, με την δόλια και ναρκισσιστική Αφροδίτη (Έλενα Τοπαλίδου) να κυριαρχεί στην σκηνή λειτουργώντας παράλληλα και σαν ένας επιδέξιος κάμεραμαν που αποτύπωνε στην στιβαρή μεταλλικού χαρακτήρα επιφάνεια, εντυπωσιακές και απρόβλεπτες σεκάνς. Λήψεις με αναπάντεχα κοντινά πλάνα, που κυριαρχούσαν αποσπώντας συχνά την προσοχή μας από την υποκριτική δράση των ηθοποιών που υπηρετούσαν ένα σχετικά άνευρο κείμενο, χωρίς να καταφέρουν να συνδεθούν μεταξύ τους, υπό τους ήχους της ζωντανής μελαγχολικής και με επιρροές post rock ηλεκτρονικής μουσικής του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη.

Ομαδικές ερωτικές περιπτύξεις, το αιφνίδιο φιλί στο στόμα μεταξύ θεάς και θνητής, η αμήχανη απογύμνωση των συντελεστών, και η υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας δεν συνέβαλλαν στην ενδυνάμωση της συγκίνησης του θεατή μέσα από την τραγική εξέλιξη του δράματος. Μάλλον αποδυνάμωσαν ακόμη και τις πιο υψηλού επιπέδου υποκριτικές και σκηνοθετικές πτυχές της παράστασης.

123 / 16 09 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠ 1932 -2023


Όταν επέστρεψε ο Θ. Αραβαντινός στην Ελλάδα από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία στις αρχές του ’60, θυμάμαι πως έφερε μαζί του έναν αέρα ανανέωσης στο μάθημα της πολεοδομίας. Κάτι που όλοι περιμέναμε. Η παρουσία του στην τάξη , τότε και για τις επόμενες δεκαετίες, ήταν μια υπόσχεση για κάτι καλύτερο, βασισμένο σε συστηματική, καλά οργανωμένη μάθηση. Και τον έπαιξε σωστά αυτό τον ρόλο, φροντίζοντας μάλιστα, με προσωπική πρωτοβουλία, να ενσωματώσει στη διαδικασία και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό της άλλοτε Έδρας, κατόπιν του Τομέα. Ήταν δύσκολοι οι καιροί, και απαιτητικοί. Με τη Μεταπολίτευση, το μάθημα της πολεοδομίας διατήρησε την αίγλη που είχε αποκτήσει στην Επταετία, διαρκώς εμπλουτίζοντας το αντικείμενο διδασκαλίας με νέο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Ο Θ. Αραβαντινός, ακολουθώντας μια ήπιων τόνων, αποκεντρωτική τακτική, έδειξε τον δρόμο προς το μέλλον, πάντα σε συνεργασία με το προσωπικό του Τομέα. Ο ίδιος συχνά έλεγε πως είναι απλά primus inter pares (πρώτος ανάμεσα σε ίσους) και το σπουδαιότερο, το εφάρμοζε πιστά. Κατάφερε να ξεπεράσει πολλές εσωτερικές κρίσεις, όπως την απαίτηση για αυτονόμηση των σπουδών πολεοδομίας αλλά και τις εσωτερικές έριδες, κρατώντας μια νηφάλια στάση. Το δημόσιο πρόσωπό του ήταν εξίσου διακριτικό: έπαιξε τον ρόλο του, όποτε του ζητήθηκε, μακριά από φατριασμούς και πάθη. Πάντα επιλέγοντας τη φωνή της λογικής, την ευεργεσία της συναίνεσης, την πολυφωνία του δημοκρατικού διάλογου. Μας έμαθε πολλά. 

Δημήτρης Φιλιππίδης

124 / 17 09 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 280 | ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 του περιοδικού ek (Νο 2), που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα  «Το υδάτινο στοιχείο στον δημόσιο χώρο» Ακολουθεί: Η αποκλειστική συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου με τον Greenways Κάρολος Χανικιάν, εικονογραφημένη με έργα του χωρίς δυστυχώς λεζάντες!. Και στην συνέχεια η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με θέμα Παγκόσμιο Συνέδριο UIA στην Κοπεγχάγη, 2023.

Μετά την παρουσίαση, του Πολιτιστικού Κέντρου Porcelana στη Νέα Μάκρη | R.C.TECH, ακολουθούν τα έργα:
Smyrna di Levante, Oχηματαγωγό πλοίο | ΜΟΛΥΝΔΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ -The Wave, Ανακατασκευή κτιρίου γραφείων στην Aθήνα | TSOLAKIS ARCHITECTS
- Τhe Edge, Κτίριο γραφείων στη Λεμεσό | PHOTIOU ARCHITECTS
- Διπλοκατοικία στη Φιλοθέη | A2 ARCHITECTS, ΜPLUSM ARCHITECTS
- The Wedge, Κατοικία στου Παπάγου | DIRE ARCHITECTS
- Ηouse Symbiosis, Διπλοκατοικία στη Φιλοθέη | DIRECTION ARCHITECTS
- Ρίζα 2, Συγκρότημα κατοικιών στην Πάρο | REACTARCHITECTS
- Viglostasi, Eξοχική κατοικία στη Σύρο | BLOCK 722
- The Life of Glass, Κατάστημα οπτικών στη Θεσσαλονίκη | POST-SPECTACULAR OFFICE
- Deloitte, Κτίριο γραφείων στην Πάτρα | ATEMA ARCHITECTS
- KIKxxl, Γραφεία πολυεθνικής εταιρείας στο Μοσχάτο | KNGROUP_DESIGN THAT WORKS και Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Αθήνα | OPSIS DESIGN. 
Τέλος οι ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος στην ενότητα CURRENT TRENDS επιμελείται το θέμα: Minimal κουφώματα από αλουμίνιο και ξύλο'

125 / 17 09 2023

“ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ”: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη, 28/09/2023 στις 19:00 εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση στην γκαλερί a.antonopoulou.art με τίτλο « Διασταυρώσεις» που επιμελείται η Αγγελική Αντωνοπούλου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αθανασιάδης, Αλεξία Καραβέλα, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Κική Κολυμπάρη, Λέων Μιχαήλ, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νίκος Μόσχος, Νίκος Παπαδόπουλος.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00.

126 / 21 09 2023

«ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ» ΕΡΓΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Έργα από συνολικά 120 ζωγράφους και γλύπτριες γεννημένες μεταξύ 1871 και 1941, από τη Θάλεια Φλωρά-Καραβία έως την Όπυ Ζούνη, και από την συλλογή της Πινακοθήκης, θα παρουσιαστούν στην μεγάλη σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο «Στη σκιά», που εξετάζει τη γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ού αιώνα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο , την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18:00-22:00. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ και η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων. Διάρκεια μέχρι 26 11 2023.

Ο Δήμος Αθηναίων, παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), μια μεγάλη σπονδυλωτή έκθεση αφιερωμένη στις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Η έκθεση «Στη σκιά» εξετάζει τη γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνει έργα από συνολικά 120 ζωγράφους και γλύπτριες γεννημένες μεταξύ 1871 και 1941, από τη Θάλεια Φλωρά-Καραβία έως την Όπυ Ζούνη. Όλα τα έργα ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Το πρώτο μέρος αυτού του εκθεσιακού τρίπτυχου περιλαμβάνει έργα από καλλιτέχνιδες οι οποίες γεννήθηκαν μεταξύ 1871 και 1910. Εδώ συναντάμε πρωτοπόρους που έδρασαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και είχαν σημαντική παρουσία στον Μεσοπόλεμο, όπως η Μαρία Ιγγλέση, η Σοφία Λασκαρίδου, η Μαρία Λύτρα, η Κούλα Στεφάνου, η Αθηνά Ταρσούλη, η Φιφή Τσίλλερ, η Αγγελική Χατζημιχάλη, αλλά και δημιουργούς που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα τις δεκαετίες 1950 και 1960, όπως η Λιλή Αρλιώτη, η Κούλα Μαραγκοπούλου, η Αγλαΐα Παπά και η Σελέστ Πολυχρονιάδη. Ξεχωρίζουν επίσης τρεις ιδιαίτερες περιπτώσεις αυτοδίδακτων ζωγράφων (Έφη Μιχελή, Ιουλία Παπανούτσου, Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου), μια ψηφιδωτή σύνθεση της Έλλης Βοΐλα, οι ρακογραφίες της ηθοποιού Σωτηρίας Ιατρίδου και οι ανθογραφίες της Μαρίνας Χαϊκάλη-Σκαρλάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις καλλιτέχνιδες είχαν συνεκθέσει στο Λύκειο των Ελληνίδων, στις Πανελλήνιες Εκθέσεις του Ζαππείου, στο Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας, στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και σε αίθουσες Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ενώ κάποιες συμμετείχαν στην ίδια ομάδα και στις εκθέσεις της (ενδεικτικά αναφέρουμε την Ομάδα Τέχνη και το Καλλιτεχνικό Σωματείο Ελληνίδων). Κρίνοντας από το ύφος και τη θεματογραφία των έργων τους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εμπνεύστηκαν κυρίως από το ελληνικό τοπίο, δίνοντας έμφαση στο ταπεινό αντικείμενο που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δημιουργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδιαφέρονται για όλα τα θέματα, ιδίως για όσα εκπέμπουν αλήθεια και ειλικρίνεια: η αττική εξοχή, τα μνημεία, οι Μονές, τα ανόθευτα ελληνικά νησιά, οι νεκρές φύσεις, τα παλιά αθηναϊκά σπίτια, τα λουλούδια, το γυμνό γυναικείο σώμα, οι προσωπογραφίες, τα εσωτερικά, εντυπώσεις και σκηνές από την καθημερινή ζωή. Η αφομοίωση των κινημάτων (ιμπρεσιονισμός, φωβισμός, νεοκλασικισμός, εξπρεσιονισμός, αφαίρεση) είναι έκδηλη, χωνεμένη και αβίαστη, όπως και το ενδιαφέρον τους για τη λαογραφία, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επιρροή της διδασκαλίας του Κωνσταντίνου Παρθένη (ειδικά στο σχέδιο), του Γεώργιου Ιακωβίδη, του Σπυρίδωνα Βικάτου, του Νικόλαου Λύτρα και του Δημήτρη Γαλάνη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που εκτέθηκαν στις πρώτες Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις, σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Ζυγός, Στρατηγοπούλου), στην «Έκθεση Μακεδόνων ζωγράφων» (1953) και τα οποία αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, αγορές έργων πραγματοποιούνταν κατόπιν προσωπικού αιτήματος των καλλιτεχνίδων προς τον Δήμαρχο, όπως στην περίπτωση της Έφης Μιχελή. Διεκδικώντας αναγνώριση και ισότιμη αντιμετώπιση (είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα τους πωλούνταν φθηνότερα σε σχέση με εκείνα των αντρών), οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν σιγά σιγά αυτοπεποίθηση και να το δηλώνουν. Όπως σημειώνει η Αθηνά Ταρσούλη στο περιοδικό «Η Γυναίκα» το 1939 με αφορμή τη δεύτερη Πανελλήνια Έκθεση, «η αισθητική παραγωγή της Ελληνίδας γυναίκας συναγωνίζεται από απόψεως δυνάμεως και αποδόσεως τον ομότεχνό της άνδρα».

Η έκθεση «Στη σκιά» συνεισφέρει στην ορατότητα και αναγνώριση αυτών των καλλιτεχνίδων, πολλές από τις οποίες είναι σήμερα άγνωστες ή λησμονημένες. Επιπλέον, αναδεικνύει την πλούσια συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό και στους μελετητές να έρθουν σε επαφή με «το άλλο μισό του ουρανού» ή «το άλλο του πράγματος», για να θυμηθούμε την τεχνοκριτικό και ποιήτρια Ελένη Βακαλό, η οποία μέσα από τη στήλη της στα «Νέα» έγραψε για τις περισσότερες από αυτές τις καλλιτέχνιδες, τις υποστήριξε και τις ενθάρρυνε με τον λόγο της, και από μία άποψη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο -τη φωνή- που ενώνει όλες αυτές τις ματιές.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης «Στη σκιά» παρουσιάζονται έργα από τις καλλιτέχνιδες:

Μαρία Αναγνωστοπούλου-Βρανίκα, Αμφιτρίτη Αναγνωστοπούλου-Πετρέα, Μαρία Αποστολάτου, Ελένη Αργυροπούλου, Τζένη Λύμπερ-Αργυρού, Λιλή Αρλιώτη, Ερατώ Ασπρογέρακα, Μαρία Βερδεσοπούλου, Ευθυμία Βλασσοπούλου-Σάθα, Έλλη Βοΐλα-Λάσκαρη, Μαρία Βουκίδου, Θεώνη Βουτυρά-Στεφανοπούλου, Ελένη Γεωργαντή-Βοζίκη, Ναυσικά Γεωργιάδη-Μουσούρη, Δώρα Γραφειάδου, Ιωσηφίνα (Φιφή) Δήμα-Τσίλλερ, Πηνελόπη Διαμαντοπούλου-Γαβαλά, Θάλεια Διπλαράκου, Ελένη Ζογγολοπούλου, Ελένη Ηλιάδου, Σωτηρία Ιατρίδου, Μαρία Ιγγλέση, Έλλη Καπαϊτζή, Μίνα Κωλέττη, Ελένη Κωνσταντινίδη, Σοφία Λασκαρίδου, Ρέα Λεονταρίτου, Νίτσα Μακαρόνα, Ιωάννα (Τζένη) Μανούση, Κούλα Μαραγκοπούλου, Άρτεμις Μελισσαράτου, Έφη Μιχελή, Κούλα Μπεκιάρη, Ελπίς Μπισκίνη, Κάτια Ναταρίδου, Αγλαΐα Παπά, Ιουλία Παπανούτσου, Δώρα Ποτήρη, Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου, Πηνελόπη Οικονομίδη, Ίρα Οικονομίδου, Ελένη Πίταρη-Παγκάλου, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Φαλίνα Σκυρού-Παπούλα, Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), Λέλα Σταθοπούλου, Αγγελική (Κούλα) Στεφάνου, Παλλάς Στρογγύλη, Ιωάννα (Ζαννέτ) Σχινς, Αθηνά Ταρσούλη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Λέλα Φλώρου-Πολυκανδριώτου, Μαρίνα Χαϊκάλη-Σκαρλάτου, Ισαβέλλα Χαρμπούρη, Αγγελική Χατζημιχάλη, Μαρία Χορς-Λύτρα, Τίτσα Χρυσοχοΐδη

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ και η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του συντηρητή έργων τέχνης της Πινακοθήκης Κώστα Νικάκη.

Συντελεστές:
Φωτογράφηση: Ελευθερία Κουσιάκη
Λεζάντες/τεκμηρίωση: Στέϊση Βεντούρα, Κατερίνα Σαχά.

127 / 25 09 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΧΑΡΙΣ Α. ΚΑΛΛΙΓΑ, 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ 1941-2023


ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΙΣ ΚΑΛΛΙΓΑ:

Για όσους τη γνώριζαν, για όσους την απάντησαν έστω τυχαία κάπου, η Χάρις ήταν κάτι ξεχωριστό, μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είχε ανακατευτεί με τα πάντα και στο καθένα θα άφηνε το αποτύπωμά της. Σπούδασε αρχιτεκτονική και μαζί με τον άντρα της, Αλέξανδρο, αφιέρωσαν τη ζωή τους στη σωτηρία της μοναδικής Μονεμβασίας, όμως έκανε και ζωγραφική – κάτι λεπτεπίλεπτες ακουαρέλες με τοπία και κτίσματα. Έκανε φωτογραφία, φανατική λάτρης του τετράγωνου φορμά της Hasselblad, αλλά έβγαλε και μερικές συλλογές ποίησης. Έκανε απαιτητικές ιστορικές έρευνες στα βάθη της ιστορίας του μεσαίωνα, αλλά μαγείρευε και ένα αλησμόνητο χταπόδι με πιπέρια – άλλωστε έβγαλε σχετικό βιβλίο με συνταγές. Οργάνωνε ημερίδες του Μονεμβασιώτικου Ομίλου τα καλοκαίρια με προσκαλεσμένους ομιλητές που φιλοξενούσε, αλλά ανέλαβε και τη Διεύθυνση της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, μετατρέποντάς την σε δημοφιλή τόπο εορτασμών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Έπαιζε τσέμπαλο αλλά μάζευε και κελύφη αχινών βουτώντας με τη μάσκα. Γλεντούσε με μεγάλη παρέα κάθε Τσικνοπέμπτη στου Φιλίππου αλλά απολάμβανε και την ήσυχη παρέα του γάτου τους, του Γάντζου. Τυχεροί όσοι την έζησαν από κοντά.

Δ. Φιλιππίδης

ΠΑΥΣΗ ΛΟΓΩ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ...


127 / 12 10 2023

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ: «I WANT TO BE THE HERO OF MY STORY». ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ENIA GALLERY


Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο «I want to be the Hero of my story» στην ΕΝΙΑ Gallery, όπου παρουσιάζονται πέντε in situ εγκαταστάσεις συνθέτοντας ένα πολυεπίπεδο αφήγημα για τη γυναικεία συνθήκη, συνέχεια της προβληματικής της προηγούμενης της ατομικής έκθεσης «Your history, it’s not my story». Η εισαγωγή στην έκθεση γίνεται με το Which side you are on? Fences, ένα αφιερώμα στην Emily Dickinson. Η Ποταμιάνου χρησιμοποιεί στίχους από ποιήματα της Dickinson για να επιστρέψει στη διαλεκτική της διαχείρισης των φόβων, της διεκδίκησης ταυτότητας, της μοναξιάς της εικαστικής δημιουργίας—και την αμφισβήτησή της. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των Guerrilla Girls, Φαίης Τζανετουλάκου, Ντέλιας Ποταμιάνου. Διάρκεια Έκθεσης έως 16 Μαρτίου 2023.

128 / 16 10 2023

 IOANNIS LASSITHIOTAKIS: “IDEAL LINES”,
VARVARA ROZA GALLERIES, LONDON


Οι γκαλερί Varvara Roza και The Blender Gallery παρουσιάζουν με περηφάνια την «Ideal Lines», την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο του διάσημου καλλιτέχνη Ιωάννη Λασιθιωτάκη. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Gallery 8, 8 Duke Street, St. James’s, Mayfair, από τις 2 έως τις 23 Οκτωβρίου. Στην έκθεσή του «Ideal Lines», ο Ιωάννης Λασιθιωτάκης παρουσιάζει έργα κυρίως μεγάλης κλίμακας, λιτά στην απόδοση τους και εστιασμένα στην εννοιολογική και αισθητική σημασία των μονόχρωμων επιφανειών στις οποίες συχνά εγγράφεται ένα αρχέγονο, αρχετυπικό στοιχείο ανθρώπινης έκφρασης: η γραμμή. […] Οι συνθέσεις του Λασηθιωτάκη, διεξοδικά ερευνημένες και εννοιολογικά εύστοχες, προσελκύουν όλο και περισσότερο την προσοχή των διεθνών γκαλερί και των μεγάλων μουσείων στην Ευρώπη και έχουν λάβει εκτεταμένη κάλυψη από τον Τύπο. Ο καλλιτέχνης στοχεύει σε μια αφηρημένη οικουμενικότητα: χρησιμοποιεί το πιο απλό οπτικό υλικό γιατί θέλει να αναλύσει καθολικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται, ενώ απευθύνεται στο ευρύτερο δυνατό κοινό.
Διάρκεια μεχρι 23 ΟΚΤ 2023.

129 / 16 10 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «ΣΚΙΑΘΟΣ» ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ


Μια προσεγμένη έκδοση με τίτλο «Σκιάθος», με έργα ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής, του Γιάννη Μιχαηλίδη, γέννημα θρέμα του νησιού (1940-2021), μου έστειλε ο αγαπητός φίλος και ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, που προφανώς είχε και την επιμέλεια της έκδοσης και περιλαμβάνει κείμενα και επιλεγμένα έργα του καλλιτέχνη κατανεμημένα σε πέντε ενότητες. Μία πρωτοβουλία του Δήμου Σκιάθου.

130 / 16 10 2023

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ – Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις futura η διατριβή του Χριστόφορου Μαρίνου για τη Ρένα Παπασπύρου.

131 / 2023 10 15

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 281 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 του περιοδικού eK (Νο 281), , που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Σχεδιασμός- Συντονισμός- Συντήρηση». Ακολουθεί: η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με θέμα το ⁃ Alma | Κλειστό αθλητικό κέντρο στην έρημο Ατακάμα, Χιλή.
Και στην συνέχεια παρουσιάζονται τα έργα:
PROJECT
⁃ Αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην Καδμεία | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ ARCHITECTURE
⁃ Mamma Mia, Megayacht | MOLINDRIS+ASSOCIATES
⁃ Avant Mar Hotel & Suites στην Πάρο | TENSE ARCHITECTURE NETWORK
⁃ Minthis Spa στην Πάφο | WOODS ΒAGOT
⁃ Marae Icon Villa, Παραθεριστική κατοικία στο Ρέθυμνο | TSIKANDILAKIS LEFTERIS & ARCHITECTS
⁃ Origami, Κατοικία στη Λευκωσία | MSSM ASSOCIATES
⁃ Μονοκατοικία στην Καστέλλα | PLINTHOS ARCHITECTS

INTERIORS
⁃ Μεζονέτα στη Θεσσαλονίκη | NORMLESS ARCHITECTURE STUDIO
⁃ Generali Hellas, Ασφαλιστική εταιρεία στην Αθήνα | A&M ARCHITECTS
⁃ 3Μ, Πολυεθνικός όμιλος επιχειρήσεων | A&M ARCHITECTS

Τέλος οι Σταύρος Μαρτίνος, Άγγελος Τζιγκουνάκης στην ενότητα CURRENT TRENDS επιμελούνται το θέμα:- ⁃ Σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό κουζίνας

132 / 16 10 2023

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | NO 167


Στο παρόν τεύχος συμμετέχουν με έργα τους οι: Urban Fabric Architectural Laboratory, iPMA Constructions + Architecture, Λένα Μάντζιου, Ασκήσεις Εδάφους, Use Architecture - Βασίλειος Ντόβρος, BLP Architects, EDJE ARCHITECTS, Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ, Deda & Architects, Mado Samiou Architecture, Threshold, Point Supreme, Αναστασία Γ. Φιλιππαίου και Kokkinou Kourkoulas Architects. Επίσης, συμμετέχουν με άρθρο τους οι Θωμάς Δοξιάδης, Δέσποινα Γκιρτή, Ευανθία Μπεριστιάνου και Μαρία Πανέτα και παρουσιάζεται μία εικαστική έκθεση από τους AREA.

133 / 16 10 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΚΛΟΥΤΣΙΝΙΩΤΗ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΔΑΚΙΟ


Στις 18 Οκτωβρίου στις 19η00 στο βιβλιοπωλείο «επί λέξει», Ακαδημίας 32, θα παρουσιαστεί το καινούργιο βιβλίο της αγαπητής φίλης, αρχιτέκτονος και πολεοδόμου Ράνιας Κλουτσινιώτη, από τις εκδόσεις Ροδακιό, με επιλεγμένες παρεμβάσεις της μέσα από το δικό της ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, όπως η ίδια σημειώνει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης: «Κάθε ταξίδι στον χώρο είναι και ταξίδι στον χρόνο. Η μοναδική εμπειρία του παρόντος είναι ότι δεν είναι παρελθόν. Όλα αποκτούν νόημα όταν τοποθετούνται στον χώρο, κι ο χρόνος παίρνει τις διαστάσεις διάρκειας, όπως μόνον η γεωγραφία μπορεί να του την αποδώσει. Βήμα προς βήμα προσπάθησα να παρακολουθήσω το ιστορικό γίγνεσθαι μέσα από την ιστορία των μνημείων, τη φυσιογνωμία και τις περιπέτειες των τόπων και των πόλεων, τη διαλεκτική σχέση των κοινωνιών του παρελθόντος με το φυσικό περιβάλλον. Μπορούν άραγε οι εμπειρίες του παρελθόντος να μας διδάξουν; Είναι ο λόγος που αποφάσισα να δημοσιεύσω μερικές επιλεγμένες παρεμβάσεις μου, μήπως και το βιβλίο αυτό μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση και γίνουν κατανοητές οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.» Ομιλητές στην παρουσίαση αλφαβητικά θα είναι οι : Γιώργος Λιάλιος, Λούλη Σταυρογιάννη, Παύλος Τσίμας και ο Δημήτρης Φιλιππίδης.

134 / 16 10 2023

PLATFORMS PROJECT 2023: ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Μετά από μία δεκαετία αδιάλειπτης παρουσίας στην Αθήνα το Platforms Project επανέρχεται και φέτος από τις 26 – 29 Οκτωβρίου 2023, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ένα πλούσιο και διευρυμένο πρόγραμμα συμμετοχών: 56 εικαστικές πλατφόρμες από 24 χώρες με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες! Με την Καλλιτεχνική επιμέλεια της Άρτεμις Ποταμιάνου που διευθύνει το project με τον Μιχάλη Αργυρού, θα φιλοξενηθούν ομάδες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και του design, επεκτείνοντας το διεθνές δίκτυο που έχει ήδη δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία και από το οποίο έχουν προκύψει όχι μόνο διεθνείς συνεργασίες αλλά και σχέσεις φιλίας. Παράλληλα με την έκθεση θα διοργανωθούν ομιλίες, ημερίδες, περφόρμανς, workshops και φυσικά, το Kids Lab, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά 4-16 ετών.

Το Platforms Project συμπλήρωσε την πρώτη δεκαετία αδιάλειπτης παρουσίας στην Αθήνα και το γιορτάζει σε νέο χώρο,

Για πρώτη φορά φέτος, το Platforms Project θα φιλοξενήσει ομάδες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και του design, επεκτείνοντας το διεθνές δίκτυο που έχει ήδη δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία και από το οποίο έχουν προκύψει όχι μόνο διεθνείς συνεργασίες αλλά και σχέσεις φιλίας. Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2023 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

135 / 16 10 2023

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗ: 
«Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ»


Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στις 18:00, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» η έκθεση της Κατερίνας Κατσιφαράκη με τίτλο «Η φωνή των πραγμάτων», που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Στα χέρια της Κατσιφαράκη η ζύμη γίνεται σώμα και σκέψη, το σώμα της και η σκέψη της. «Αστρικός φούρνος» της είναι ο ήλιος, το νερό, το αλάτι, ο αέρας, η αναπνοή. Στο Μουσείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη η καλλιτέχνις παρουσιάζει έργα ζυμωμένα, χειροποίητα με όλη τη σημασία της λέξης. Η εγκατάσταση «Βράχια», που συναντάς στην πρώτη αίθουσα του υπογείου, σε μεταφέρει σε ένα άγριο βραχώδες τοπίο που θα μπορούσε να είναι ιαπωνικός κήπος αν δεν έφερε μέσα του τη θαλασσινή αύρα του Αιγαίου. Από αυτό το στεγνό, αφυδατωμένο αρχιπέλαγος αναβλύζει πηγαίο συναίσθημα. Είναι πλασμένο με το χέρι, με τρυφερές χειρονομίες που προδίδουν βαθιά ενσυναίσθηση. Δουλεύοντας επί τόπου στις αλυκές της Σικίνου και κατόπιν στο εργαστήριό της, η Κατσιφαράκη απλώνει το ζυμάρι στους βράχους να πάρει το σχήμα τους. Οι κούφιοι βράχοι που μεταφέρει στο μουσείο αναδεικνύουν το κενό και τη συμβολική σημασία του. Εδώ το κενό είναι το άυλο σώμα των ιερών βράχων. Στο εύθραυστο κέλυφος, στο ίδιο το κενό, εσωκλείεται όλος ο χρόνος που χρειάστηκε για να σχηματιστούν μέσα από μια εξαιρετικά αργή γεωλογική διαδικασία.»

136 / 19 10 2023

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΙ, ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ-ΣΧΕΔΙΑ 1993-2023
ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στις 18:00-22:00 εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Κτήριο Α, Μυλλέρου & Γερμανικού, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο) η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου με τίτλο «Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023», που περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια έργα σε χαρτί, φτιαγμένα από το 1993 έως σήμερα. Τα σχέδια αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρηματικής εργασίας του Γεωργίου και παρουσιάζονται στο σύνολό τους για πρώτη φορά. Εκτός από τα παλαιότερα σχέδια (1993-94) πουν έγιναν όταν ο Γεωργίου ήταν ακόμα φοιτητής στην ΑΣΚΤ, τα περισσότερα σχέδια είναι δουλεμένα σε χαρτί Α4 και φτιάχτηκαν μετά το 2003. Πολλά από αυτά φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στα ταξίδια που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης στην Ασία, κυρίως στο Ιράν και στην Ινδία, την περίοδο 2005-2017. Είναι σχέδια «ανάμεσα στις πράξεις», διευκρινίζει ο Γεωργίου, παραπέμποντας έτσι στο τελευταίο μυθιστόρημα της Virginia Woolf, όπου όλη η δράση συμβαίνει στα διαλείμματα μιας θεατρικής παράστασης. Στην περίπτωσή του, παράσταση ήταν τα ταξίδια και τα σχέδια οι ενδιάμεσες στάσεις – παύσεις δημιουργικές, που πόρρω απέχουν από την ακινησία και την αδράνεια.

O καλλιτέχνης παράλληλα θα πραγματοποιήσει ένα μίνι εργαστήριο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όπου θα δημιουργεί έργα αναπτύσσοντας έναν διάλογο με τους επισκέπτες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2023.

137 / 20 10 2023

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


Το Participatory Lab, το «Εργαστήριο χωρικού, αστικού & περιβαλλοντικού σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», διοργανώνουν του 2ου Συνεδρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού, που θα πραγματοποιηθέι στην ΠΛΥΦΑ (plyfa.space)
Κορυτσάς 39, Αθήνα 104 47 από 20-22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023.

Διατηρώντας στο κέντρο τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την εμπλοκή των πολιτών, το συνέδριο επιλέγει να επικεντρωθεί στη σύγχρονη πόλη. Αφενός στην κατανόηση, αναγνώριση, χαρτογράφηση και παρουσίαση των μετασχηματισμών, των ανισοτήτων και των αντιθέσεων της. Αφετέρου στη διερεύνηση, τον πειραματισμό και τη συνδιαμόρφωση πολιτικών και σχεδίων για την αλλαγή της πόλης, της κατοικίας και της καθημερινής ζωής με στόχο την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Για περισσότερα και το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

138 / 22 10 2023 

ATHENS΄ POLYKATOIKIAS 1930 1975


Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με συντονισμό από τον αρχιτέκτονα Σταύρο Μαρτίνο η παρουσίαση του βιβλίου: "ATHENS' POLYKATOIKIAS 1930-1975" του συναδέλφου Γερμανού αρχιτέκτονα Killan Schmitz-Hubsch μετά από 5χρονη συστηματική έρευνα, και με φωτογραφίες του Δημήτρη Κλεάνθη. Μία έκδοση από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Kettler Verlag στα αγγλικά.

Η σύγχρονη Αθήνα χαρακτηρίζεται από έναν τύπο κτιρίου που μετέτρεψε την ελληνική πρωτεύουσα σε μια σύγχρονη μητρόπολη μέσα σε λίγες δεκαετίες τον 20ό αιώνα: την πολυκατοικία, μια μικρής κλίμακας αστική πολυκατοικία. Για σχεδόν σαράντα χρόνια το αδιαμφισβήτητο οικιστικό ιδανικό για όλες τις κοινωνικές τάξεις, η πολυκατοικία στα τέλη του αιώνα είχε γίνει συνώνυμο της βιαστικής μαζικής παραγωγής της μεταπολεμικής περιόδου και των αφιλόξενων συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο της πόλης. Το ερώτημα τώρα είναι: τι δυνατότητες έχει αυτός ο πανταχού παρών τύπος κτιρίου; Και πώς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω;

Αυτό το βιβλίο έχει ως στόχο να εντοπίσει τις αρχιτεκτονικές καταβολές αυτής της τυπολογίας. Για πρώτη φορά, παρέχει μια ολοκληρωμένη εξέταση των αρχιτεκτονικών εννοιών που ανέπτυξαν Έλληνες αρχιτέκτονες για την πολυκατοικία. Παρουσιάζονται 76 καινοτόμες πολυκατοικίες που χρονολογούνται από το 1930 έως το 1975 με σύγχρονες φωτογραφίες, επανασχεδιασμένες κατόψεις και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα. Η επιλογή αποκαλύπτει μια εκπληκτική γκάμα ιδεών, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων των Δημήτρη Πικιώνη, Άρη Κωνσταντινίδη, Κωνσταντίνου Δοξιάδη και Γιώργου Κανδύλη. Με χρονολογική σειρά, η έκδοση απεικονίζει την εμφάνιση αυτού του αρχιτεκτονικού τύπου, από τις πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1930 του Μοντέρνου Κινήματος και τα πρώτα μεταπολεμικά πειράματα έως τις εμβληματικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1960. Πρόσθετα κείμενα διερευνούν την εξέλιξη των βασικών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της πολυκατοικίας και στοχάζονται στους συνεχείς αγώνες των αρχιτεκτόνων για αυτό το μοντέλο στέγασης.

139 / 22 10 2023

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ – ΑΓΝΗ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ: «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ- INCONTRI» ΣΤΟ ΤΕΛΟΓΛΕΙΟ

Από 3 Οκτωβρίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024.

140 / 23 10 2023

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΗΣ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ART CAGE “MINE”


Το βράδυ της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2023 στο Art Cafe “Mine”, (οδός Σκουφά 48, Κολωνάκι, Αθήνα) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του εικαστικού Τάσου Μπαμπάση, που επιμελείται ο Νίκος Ζάππας. Διάρκεια έκθεσης : 26 Οκτωβρίου 2023 - 30 Μαΐου 2024.

141 / 24 10 2024

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΔΙΚΥΒΕΥΜΑ


Ένα βιβλίο ιδιαίτερης αξίας και σημασίας θα κυκλοφορήσει αυτέςτις μέρες από τις Εκδόσεις Angelus Novus. Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων της Μαρίας Μαντουβάλου, ομ. καθηγήτριας ΕΜΠ (κάποια σε συνεργασίες με την Μαρία Μαυρίδου, την Ντίνα Βαϊου Dina Vaiou, την Λουίζα Μάρθα και την Ευαγγελία Μπαλλά) υπό τον γενικό τίτλο "Η παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακυβευμα. Αφηγήσεις από την Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης".
Η συλλογή αποτυπώνει ιδέες, γενεαλογίες και εσωτερικά νήματα μιας ιδιαίτερα επιδραστικής σκέψης για τα ζητήματα της πόλης και του χώρου στην Ελλάδα.
Περιλαμβάνει μια επιλογή 15 κειμένων, κάποια περισσότερο και άλλα πολύ λιγότερο γνωστά, γραμμένων από το 1971 ως το 2006, και μαζί δύο καινούργια που μας φέρνουν στο σήμερα: ένα της ίδιας της Μαρίας Μαντουβάλου και ένα της επιμελητικής ομάδας.

Το βιβλίο επιμεληθήκαμε με πολλή χαρά η Φερενίκη Βαταβάλη, ο Γιώργος Πατρίκιος, η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου Vangel Chatzik και εγώ, ελπίζοντας να ανταποκριθούμε στο συχνά διατυπωμένο ζητούμενο πολλών φοιτητ(ρι)ών και συνεργατ(ρι)ών της Μαρίας Μαντουβάλου για μια συγκεντρωτική έκδοση κειμένων της, αλλά και με την πρόθεση να τα προτείνουμε σε ένα νέο αναγνωστικό κοινό.

142 / 26 10 2023

ΜΑΤΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: “ΑΝΑSΥΝΘΕΣΗ 1994-2023”


Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 στις 19:30 εγκαινιάζεται στην Gallery“7” (Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου), η έκθεση της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο : “ΑΝΑSΥΝΘΕΣΗ 1994-2023”. Εικαστική ανάθεση: Νίκος Κανόγλου – Εικαστικός. / Θεωρητική ανάλυση | Κείμενο Μονογραφίας – 1994: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης - Ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ. / Θεωρητική ανάλυση | Κείμενο Μονογραφίας - 2023: Μαργαρίτα Καταγά - Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια και Αρχιτεκτονική σχεδίαση: Φώτης Ζαπαντιώτης - Αρχιτέκτονας μηχανικός Ε.Μ.Π. Μια σημειολογική εξερεύνηση της χρωματικής ταυτότητας και της υπερ κλίμακας. Η Ματίνα Σταυροπούλου επιστρέφει στη μεγαλύτερή της κλίμακα με τις αφαιρετικές ενότητες των έργων της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, καλείται από τον εικαστικό Νίκο Κανόγλου να αναδείξει έργα από την πορεία της των τελευταίων 29 χρόνων δημιουργώντας μια νέα περίπλοκη, σημειολογικά, εγκατάσταση όπου κάθε ένθεση γίνεται ανάθεση. Διάρκεια μέχρι 25 11 2023.

143 / 26 10 2023

“NO SELF CONTROL” ΣΤΟ SPACE 52


Στις 3 Νοεμβρίου 2023 εγκαινιάζεται στο space 52, Λάρνακος 28, Αθήνα 104 46, η έκθεση με τίτλο No Self Control, σε επιμέλεια του Ντίνου Χατζηραφαηλίδη. Μία ομαδική έκθεση που συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Δάφνη Άθα, Κατερίνα Κομιανού, Cecilie Skov, Λεόντιο Τουμπουρή, Corinna Triantafyllidis, Carlos Zorromono και πραγματεύεται μία σύγκρουση μεταξύ εγγύτητας και απροσπελαστότητας αποβλέποντας σε μια ισορροπία που συνδέεται με την προσωπική ταυτότητα και τις αντιληπτές προς αυτήν απειλές. Διάρκεια 3 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου, 2023

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
144 / 26 10 2023

«ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΘΕΑΣΗ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ


Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, εγκαινιάζεται η έκθεση που οργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με τίτλο «Παράλληλη Θέαση» με έργα από την Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, που επιμελείται η Χάρις Κανελλοπούλλου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βας. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 , Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2024.

144 / 26 10 2023

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΡΡΑ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Τρίτη, 14/11/2023 στις 19:00 εγκαινιάζεται στην γκαλερί a.antonopoulou.art, η ατομική έκθεση της εικαστικού Κατερίνας Σάρρα.

Ο ζωγράφος και Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΑΜΠΠ, Ηλίας Παπαηλιάκης, σημειώνει μερικές σκέψεις για μια πολύ ωραία ζωγραφική:

«Η Κατερίνα Σάρρα σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από την ίδια σχολή. Εργάζεται στην Αθήνα όπου και ζει την περιπέτεια της ζωγραφικής. Παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του έργου της στην γκαλερί a.antonopoulou.art, με ζωγραφικά έργα των τριών τελευταίων ετών σε καμβά με χρώματα λαδιού.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο έργο της Κατερίνας είναι η ικανότητά της να ζωγραφίζει σε ποικίλες διαστάσεις. Αυτό δείχνει την ένταση και το βαθμό συγκέντρωσης του δυναμικού της καλλιτέχνιδας την ώρα της δημιουργίας. Παράλληλα, μας φανερώνει το ουσιαστικό της ενδιαφέρον για το ζήτημα του ζωγραφικού χώρου.

Το έργο της κινείται στον χώρο της σχηματοποιημένης αφαίρεσης και έχει μερικά από τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του φάσματος/πεδίου, πράγμα που το κάνει να συγγενεύει με την αφηρημένη τέχνη της δεκαετίας του ́50 και του ́60. Μπορούμε επίσης με σχετική βεβαιότητα να εντοπίσουμε ζητήματα φύλου αλλά και θέματα σχετικά με τη γονιμότητα, την εξέλιξη των ειδών, τη ρευστότητα ή θέματα που αφορούν τα όνειρα.

Χρωματικές κηλίδες που πλέουν σε μονόχρωμα περιβάλλοντα, συνήθως σε κάθετες συνθέσεις, είναι η βασική γραμμή που ακολουθεί στο έργο της. Συγχρόνως, τα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωγραφική της είναι δουλεμένα με πάρα πολλούς και πολύ επιδέξιους χειρισμούς. Η ζωγραφική της Κατερίνας είναι μια επιστράτευση πολύ μεγάλων δυνάμεων, μείγμα ταλέντου, ψυχισμού και οράματος, προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή ποιότητα. Με εσωτερικευμένες και ευτυχώς όχι προαποφασισμένες κινήσεις και με στρατηγικές από πολλές ιστορικές περιόδους της ζωγραφικής, η Σάρρα πλάθει κυριολεκτικά την επιφάνεια δουλεύοντας μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια μικρές αλλά και μεγάλες σχέσεις, δύσκολες
γειτνιάσεις, παύσεις και αναπνοές στο ζωγραφικό χώρο.

Το έργο της είναι ήδη διακριτό και ιδιαίτερο εξ αιτίας ενός ακόμη χαρακτηριστικού. Η χρωματική της παλέτα περιλαμβάνει θερμές, μεσαίες και ψυχρές αποχρώσεις. Είναι ιδιαίτερα ζεστή, ήπια και προσηνής. Λειτουργεί σαν ένα σταθερό φως με διακυμάνσεις και αυξομειώσεις. Η Κατερίνα Σάρρα ανήκει στο σπάνιο είδος των ζωγράφων που έχουν δικό τους χρώμα. Το έργο της αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται καθώς εκείνη φροντίζει να μην του λείψει τίποτα. Πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να γίνει ευρύτερα γνωστή και να αγαπηθεί πολύ».

Διάρκεια έκθεσης έως 23/12/2023.

145 / 26 10 2023

ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: “ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ”


Στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων με τίτλο «Πόλη & Αρχιτεκτονική», και μετά τις δύο επιτυχημένες ετήσιες διοργανώσεις του θερινού σχολείου με γενικό τίτλο VILLE & ARCHITECTURE, ΠΟΛΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ (2022 Paris Transformations I: Architecturales, Urbaines, Métropolitaines Παρίσι Μετασχηματισμοί Ι: Αρχιτεκτονικοί, Αστικοί, Μητροπολιτικοί και 2023_Paris Tranformations II : Paysage, Jardins, Parcs Urbains, Παρίσι Μετασχηματισμοί ΙΙ: Τοπίο, Κήποι, Αστικά πάρκα), ανακοινώνουμε για το έτος 2024 και για την περίοδο 7-14 Ιουλίου, το τρίτο στη σειρά με τίτλο Paris _Transformations III: Les lieux du spectacle, ΠΑΡΙΣΙ_ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΙΙ: Οι χώροι του θεάματος.

Οι παραστατικές τέχνες εκφρασμένες στο χώρο του θεάτρου, της όπερας, του χορού και της μουσικής, στο διάβα των αιώνων και μέχρι τις μέρες μας κατέχουν κεντρική θέση στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης του Παρισιού. Οι χώροι του θεάματος εξ ορισμού ταυτισμένοι με την έννοια του μετασχηματισμού ως προϋπόθεση για την απαιτούμενη σκηνική ψευδαίσθηση με άρμα τη σκηνογραφία αλλά και ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης σε εξελισσόμενες ανάγκες και δυνατότητες δημιουργίας εφήμερου χώρου, κυρίως μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, αποτελούν εξαιρετικό πεδίο για διερεύνηση ειδικά στο Παρίσι όπου η παρουσία των χώρων για θεάματα είναι πλούσια, πολυσχιδής και εξόχως ενδιαφέρουσα.

Αυτό ακριβώς το σύνολο των μετασχηματισμών, αρχιτεκτονικών και αστικών με έμφαση στον σχεδιασμό των χώρων θεάματος και την υποδοχή του «εφήμερου» χώρου σε υφιστάμενα κελύφη, θα αποτελέσει το αντικείμενο του ετήσιου θερινού σχολείου αρχιτεκτονικής και πόλης για το 2024, PARIS – TRANSFORMATIONS ΙΙΙ: Les lieux du spectacle – ΠΑΡΙΣΙ_ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΙΙ: ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ. Το θερινό σχολείο τoυ 2024 ομοίως και τα προηγούμενα δύο (2022 και 2023) θα πλαισιωθεί από σημαντικές προσωπικότητες (αρχιτέκτονες, σκηνογράφους, καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές καθώς και τοπικούς παράγοντες) μέσω διαλέξεων ή παρεμβάσεών τους κατά τη διάρκεια των επί τόπου επισκέψεων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ& ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Maria Gravari-Barbas, Professeure, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Aμαλία Κωτσάκη, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Νear_Ci_Cu ΕργαστηρίουNεοελληνικής Αρχιτεκτονικής_Πόλης και Πολιτισμού, Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, και Dimitra Kanellopoulou, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ENSA Paris – Malaquais en champs Ville Territoires, membre du Laboratoire LIAT, membre associé à l’ UMR 8504 Géographie – Cités.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

146 / 27 10 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: Ο ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΝΕΔΥΘΕΙ…
(1936-2023)


Είχα πάντα την αίσθηση ότι ίπταται… Από τότε που εδώ και χρόνια μας ξενάγησε επί ώρες στον τόπο που λάτρεψε και ανέδειξε, που έδωσε όλο του το «είναι», με ιδιοφυείς επιλογές. Ένοιωσα τότε ότι ίπταται πάνω από τον «δικό του» αρχαιολογικό χώρο, την αρχαία Μεσσήνη, με πάθος και όραμα, με τολμηρές επιστημονικές επιλογές, και με εκείνη την αφοπλιστική σεμνότητα, το χαμόγελο και την αμεσότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, αντιμετωπίζοντας και όλες τις κακόβουλες προκλήσεις που έμπαιναν εμπόδιο στην δημιουργική του πορεία.

Ο Θέμελης σήμερα ανεδύθει και έχω την αίσθηση ότι θα συνεχίσει να ίπταται εσαεί πάνω από το δημιούργημά του, παρακολουθώντας και την τελευταία λεπτομέρεια, όλων όσων θα ακολουθήσουν. Ας μην το ξεχνούν αυτό όσοι θα παραλάβουν την σκυτάλη. Όσοι θα αναλάβουν να συνεχίσουν σε ένα τόπο ιερό, κάτω από το βλέμμα μιας σπάνιας προσωπικότητας, ενός εξαίρετου αρχαιολόγου που κατέθεσε εκεί την ψυχή του.

H εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 11.00 στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου στην Αθήνα και η ταφή θα γίνει την Πέμπτη στην αρχαία Μεσσήνη στις 14.00.

147 / 30 10 2023

“COATING FORUM 2023” ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Στις 3 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας”), θα πραγματοποιηθεί το φετινό συνέδριο το Coating Forum 2023 που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση για τη βιομηχανία των χρωμάτων και οικοδομικών υλικών στην Ελλάδα, που διοργανώνεται από το Institute of Coating Technologies (IoCT).

Στο συνέδριο θα δώσουν το παρών καταξιωμένοι επαγγελματίες του κλάδου που θα παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στη βιομηχανία των χρωμάτων και των δομικών υλικών, καθώς επίσης και των νέων τεχνολογιών, των τάσεων της αγοράς, της βιωσιμότητας και των κανονισμών.

Στο Coating Forum 2023, δίνεται η ευκαιρία στους συνέδρους να λάβουν μέρος στον διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα, να ενημερωθούν και να δικτυωθούν με επαγγελματίες από όλο τον κατασκευαστικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών, προμηθευτών, ερευνητών και ακαδημαϊκών. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης εταιρίες που θα παρουσιάσουν τα τελευταία προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

148 / 30 10 2023

«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ +20» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΘ


Από την Πέμπτη 2 μέχρι το Σάββατο 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο, με τίτλο «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ +20. Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο Έργο» που διοργανώνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου του ΑΠΘ των Τμημάτων, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων επιτυχούς λειτουργίας και διεθνούς αναγνώρισης από την ίδρυσή του.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι, μεταξύ άλλων, «πολιτική τοπίου», «προγραμματισμός και σχεδιασμός τοπίου», «φυσικό, αγροτικό και περιαστικό τοπίο», «αειφόρα και ανθεκτικά τοπία», «αστικές στρατηγικές», «δημόσιος χώρος», «πράσινες και γαλάζιες υποδομές», «πάρκα και κήποι» και «ιστορικά και πολιτισμικά τοπία».

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες. Το Συνέδριο απευθύνεται σε διδάσκοντες/ουσες και ερευνητές/τριες αρχιτεκτονικής τοπίου, αρχιτέκτονες, γεωπόνους, δασολόγους, χωροτάκτες, πολιτικούς μηχανικούς, καλλιτέχνες που ασκούν αρχιτεκτονική τοπίου μέσω του έργου τους, αποφοίτους σπουδών αρχιτεκτονικής τοπίου και φοιτητές/τριες.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για το πρόγραμμα.

149 / 30 10 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΙΤΤΑ «Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ»


Την Tετάρτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16) θα πραγματοποιηθέι εκδήλωση με την ευκαιρία της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Πίττα «Η μοναξιά του ενός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ.

- Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Δασκαλάκη, Παντελής Μπουκάλας και η Σοφία Τσιράκη
- Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας άνθρωπος, μέσα στην αποξένωση της πόλης, θέτει σε μια παρέα φίλων διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα. Ο Κωνσταντίνος Πίττας γράφει ένα λογοτεχνικό δοκίμιο με πρωταγωνιστή τον Έναν, μια αλληγορική μορφή που συνοψίζει μια ευρύτερη κοινωνική συνθήκη και τους προβληματισμούς των ημερών μας. Εκτοπισμένος πλέον από τη σφαίρα των κοινών, ο Ένας μόνος του πασχίζει να βρει τόπο να ριζώσει, συλλογικό πρόταγμα να πιαστεί και συνεκτικό δεσμό για να οικοδομήσει. Η ιστορία του Ενός θα μπορούσε να είναι η ιστορία του καθενός μας. «Η μοναξιά του Ενός», το βιβλίο του Κωνσταντίνου Πίττα, θέτει τα σημερινά διακυβεύματα της δημιουργικής διαδικασίας και του αναστοχασμού σε ένα κόσμο θραυσματικό χωρίς συλλογικά νοήματα.

150 / 04 11 2023

ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ:ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ/ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 22/11/23


Δεν πέρασαν ούτε δύο χρόνια από την οδυνηρή απώλεια της Σουζάνας Αντωνακάκη στις 5 Ιουλίου του 2020, και ο Στέλιος Γιαμαρέλος σε συνεργασία με τον Δημήτρη Αντωνακάκη, ανάλαβε ένα σημαντικό έργο που μας περιγράφει στην συνέχεια:

Την άνοιξη του 2022, ξεκίνησα να επιμελούμαι μια συλλογή από αδημοσίευτα ή/και δυσεύρετα κείμενα διαλέξεων και άλλων δημόσιων ομιλιών και παρεμβάσεων της Σουζάνας Αντωνακάκη. Χρειάστηκε, έτσι, να καταβυθιστώ για μήνες στη βιβλιοθήκη και στο αχανές αρχείο κειμένων, σχεδίων και φωτογραφιών της πολύπλευρης δουλειάς της. Θα ήταν αδύνατο να ολοκληρώσω ένα τέτοιο έργο αν δεν είχε προηγηθεί η καρτερική δουλειά του Δημήτρη Αντωνακάκη, ο οποίος ξεκίνησε να συγκεντρώνει και να ανασυγκροτεί αυτές τις διαλέξεις μέσα από το αρχειακό υλικό των χειρόγραφων σημειώσεων της Σουζάνας το 2020, και των Σάρα Μάτσα, Αγγελική Τσαμουρίδου & Ευαγγελία Δρόσου, που δακτυλογράφησαν συνολικά περισσότερα από 60 κείμενα της σπουδαίας αυτής φυσιογνωμίας που παρέμεινε ενεργή στη νεοελληνική αρχιτεκτονική σκηνή για περισσότερα από 60 χρόνια.

Αφού διέτρεξα το πλούσιο αυτό υλικό, επέλεξα τα μισά περίπου από εκείνα τα κείμενα για να δημοσιευτούν συγκεντρωτικά ως διαχρονικά δοκίμια για την αρχιτεκτονική σε ένα χορταστικό τόμο 600 περίπου σελιδών που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ευχαριστώ θερμά τη Διονυσία Δασκάλου, τον Παναγιώτη Σουλτάνη, τον Ιάκωβος Ουρανός και την Ελένη Χριστέα για την άψογη συνεργασία). Την έκδοση συμπληρώνουν τα πρωτότυπα κείμενα της Μπούκης Μπαμπάλου-Νουκάκη ("Προσπάθησε να κρατήσει ένα κομμάτι ουρανού πάνω απ' τη ζωή μας") και της Ξένιας Τσιώνη ("Αποσπάσματα από ένα μη σχεδιασμένο γράμμα" του 2016), που δημοσιεύονται ως επίμετρα, και ένα δικό μου εισαγωγικό σημείωμα με τίτλο "Η θηλυκή φωνή του κριτικού τοπικισμού". Σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο και να ανατρέξετε στον αναλυτικό πίνακα περιεχομένων του από την σχετική σελίδα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (λινκ στο πρώτο σχόλιο).

Στις 22 Νοεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε την έκδοση και να συζητήσουμε για όλα αυτά με ζωντανή μουσική και εκλεκτή συντροφιά στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθήνων, η οποία ανακαινίστηκε σε σχέδια Σουζάνας & Δημήτρη Αντωνακάκη και Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου (Tense Architecture Network )το 2017. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί, αλλά για περισσότερες πληροφορίες θα χρειαστεί μια επόμενη ανάρτηση σύντομα.

151 / 05 11 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ GRAIL! GREEK ARCHITECTURE, INTERIORS, LIGHTING AWARDS | ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Τα βραβεία GRAIL έρχονται να δώσουν μια ώθηση εξωστρέφειας στην ελληνική αρχιτεκτονική και φιλοδοξούν να εμπνεύσουν και να γίνουν ένα ορόσημο στην καριέρα κάθε επαγγελματία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Η ομάδα πίσω από τα GRAIL αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή στόχευση και έκβαση του εγχειρήματος: δημιουργοί του νέου θεσμού είναι ο Βασίλης Μπαρτζώκας (Archisearch, Design Ambassador) και ο Δημήτρης Φακίνος (δημιουργός των ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival).

Από την άλλη πλευρά, την εγγύηση για την αρτιότητα και την ποιότητα των αποτελεσμάτων των πρώτων GRAIL την παρέχουν πέραν κάθε αμφιβολίας τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα τις αποφάσεις για τις βραβεύσεις θα λάβουν οι: Δημήτρης Αντωνακάκης, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Μαριάνθη Τατάρη, Άρης Καφαντάρης, Πάνος Δραγώνας, Tom Lindblom, Ivan Blassi και Florencia Vetcher.

Η υποβολή συμμετοχών για τα GRAIL Awards έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2024 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών.
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

152 / 06 11 2023

ΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ:
60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Μόλις κυκλοφόρησε από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μονεμβασίας, μία σημαντική έκδοση που επιμελείται η Έλενα Κωνσταντινίδου, με τίτλο, «Χάρης και Αλέξανδρος Καλλιγάς : 60 χρόνια στη Μονεμβασία» περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κατά την ημερίδα – αφιέρωμα στους σημαντικούς αυτούς αρχιτέκτονες, που οργανώθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, στον Αγ. Νικόλαο Μονεμβασίας. Περιλαμβάνει επίσης εποπτικό υλικό από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, με υλικό από το αρχείο των Αρχιτεκτόνων. 

Η Ημερίδα και η Έκθεση που οργανώθηκαν από τον Δήμο Μονεμβασίας σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, είχαν στόχο την ανάδειξη του συνολικού έργου και της προσφοράς του ζεύγους Καλλιγά, το αρχιτεκτονικό, θεωρητικό, ερευνητικό έργο, αλλά και τη συνολική τους δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια καθολικής αναβάθμισης της ζωής του οικισμού της Μονεμβασίας. Το ζεύγος Καλλιγά, με το διαρκώς διευρυμένο και ανήσυχο πνεύμα, τη δημιουργική φαντασία, το πάθος, τον ιδεαλισμό και τη διορατικότητα, την εμπνευσμένη τους συνεργασία και συνέργεια, και κυρίως με το υψηλής ποιότητας έργο τους, πέτυχαν να αναβιώσουν ένα μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας μεσαιωνικό οικισμό, να αποδώσουν ένα αρχιτεκτονικό τεκμήριο του παρελθόντος στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας αξιόλογοι ομιλητές αναφέρθηκαν στο σημαντικό και πολυδιάστατο έργο των αρχιτεκτόνων, ενώ οι τιμώμενοι αρχιτέκτονες παρουσίασαν τη συνολική τους εμπειρία, αλλά και τις σκέψεις τους για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Η ημερίδα, η έκθεση, αλλά και το παρόν σύγγραμμα αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους σπουδαίους αυτούς αρχιτέκτονες και το συνολικό τους έργο, στα 60 χρόνια παρουσίας τους στον ιστορικό τόπο. Ένα έργο σημαντικό όχι μόνο για τη Μονεμβασία, αλλά και για τα ζητήματα διαχείρισης της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς εν γένει, για τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή χώρο.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε διαδικτυακά την έκδοση.

153 / 09 11 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: “ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΕΣ”
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ 
"ΕΚΦΡΑΣΗ - ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ"


Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», η έκθεση του Δημήτρη Σκουρογιάννη, με τον τίτλο «Ομοιοκαταληξίες», όπου όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Στρατής Πανταζής που επιμελείται την έκθεση «ανακαλύπτουμε ξανά τα στοιχεία που συγκροτούν το εικαστικό λεξιλόγιο του Σκουρογιάννη. Το σχέδιο και το χρώμα συναντούν την γλυπτική, το assemblage, το readymade, τη φωτογραφία, το κολάζ, το κέντημα στο τούλι καθώς και την γραφή. Ο όγκος των τρισδιάστατων υλικών και αντικειμένων, στα πίσω επίπεδα των έργων του, «φιμώνεται» από το κεντημένο τούλι, το οποίο σχολιάζει, συμπληρώνει ή αντιπαραβάλλεται στο υπό ανάπτυξη μορφολογικό και εννοιολογικό περιεχόμενο του εκάστοτε έργου. Τα διαφορετικά επίπεδα επικαλύπτουν το ένα το άλλο και όλα μαζί συνθέτουν την τελική εικόνα».

Στα έργα του Δημήτρη Σκουρογιάννη το χρώμα, οι γραμμές και οι υλικότητες ζευγαρώνουν με μύθους και παραμύθια όπως αυτά της Περσεφόνης, της Πριγκίπισσας με το μπιζέλι, της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Συνομιλούν μαζί τους, «ομοιοκαταληκτούν» ή συγκρούονται με την αφηγηματική παράδοση. Δημιουργούν ιστορίες που μιλούν για το σήμερα, ιστορίες χωρίς τέλος.
Διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2023. Στην εικόνα το έργο «Πριγκίπισα και Ζητιάνα Ι»

154 / 09 11 2023

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: “ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ” 
ΗΜΕΡΙΔΑ, ΕΚΔΟΣΗ, ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Στις 25 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: Ανοικτά παράθυρα στην πόλη και την Αρχιτεκτονική». Στην ημερίδα θα μιλήσουν διακεκριμένοι έλληνες αρχιτέκτονες – πολεοδόμου συνεργάτες και φίλοι του Αριστείδη Ρωμανού, όπως οι καθηγητές/τριες Δημήτρης Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς Αμαλία Κωτσάκη, Φανή Βαβύλη και Κωνσταντίνα Κάλφα, οι γνωστοί πολεοδόμοι Ήβη Νανοπούλου, Δημήτρης Πούλιος, Γιάννης Πυργιώτης, ερευνητές και σύμβουλοι όπως ο Άρης Ίκκος και Παναγιώτης Δεληβοριάς οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν πλευρές του έργου του, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά και μια σύνοψη του μεταπολεμικού προβληματισμού για την πόλη στην Ελλάδα και διεθνώς. Ιδιαίτερη έμφαση στην ημερίδα θα δοθεί στην μελέτη για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων καθότι εκτός από τη σχετική εισήγηση θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι.

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί Έκθεση με έργα του και ιδιαίτερη αναφορά στην περίφημη μελέτη του για την Προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων (διάρκεια έως 25 Δεκεμβρίου 2023) καθώς και με βιβλία του δημιουργού ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο σε αυτόν.

Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα ενώ συμπληρώνεται με κείμενα του ιδίου του Ρωμανού, σχέδιά του και συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα. Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Αμαλία Κωτσάκη, Ζαχαρίας Πιστόπουλος και Μαρία Ρωμανού και θα διατίθεται στο χώρο της ημερίδας. Την έκθεση σχεδίασε Δέσποινα Φαρίδη ενώ δημιουργός του βίντεο είναι ο Μαθιός.

155 / 8 11 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 282 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 του περιοδικού eK (Νο 282), και κεντρικό θέμα τα Ξενοδοχεία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Επανάχρηση καιανάπτυξη». Ακολουθεί: η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με θέμα το Telegraphenamt Hotel στο Βερολίνο | DREIMATA. Ξεφυλλίζοντας τις 368 σελίδες του περιοδικού, ξεχώρισα το MONUMENT HOTEL ATHENS ΤΩΝ MPLUSM ARCHITECTS, των Μέμου Φιλιππίδη και της Μαργαρίτας Νικολούτσου, μια ευγενική και ευαίσθητη αποκατάσταση του παλιού κτιρίου-μνημείου του Ε. Τσίλλερ, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στου Ψυρρή. Μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Δημήτρη Πούπαλου αποκαλύπτεται η πετυχημένη σχέση του άψογα συντηρημένου νεοκλασσικού και του σύγχρονου design του εξοπλισμού και των επίπλων, που επέλεξαν με τόλμη οι μελετητές.

Τα ξενοδοχεία που παρουσιάζονται στο τεύχος κατανέμονται στις εξής ενότητες : 

PROJECT:
- Elounda Hills | OMNIVIEW / CITY: - Grand Hyatt Athens | DIARCHON - Fresh Hotel Athens | Θ.ΜΗΤΩΣΗΣ, Π. ΜΗΤΩΣΗ, OTTO STUDIO, DESIGNME STUDIO: - Monument Hotel Athens | MPLUSM ARCHITECTS - The Tanneries Hotel & Spa στα Χανιά | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΜΠΟΝΙΑ - Amalen Suites στο Ρέθυμνο | PEPPAS N ARCHITECTS / RESORT: - Manna Arcadia στη Βυτίνα | K-STUDIO, MONOGON - Contessina Hotel στη Ζάκυνθο | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΟΥΤΟΥ - Pnoé Breathing Life Resort στην Κρήτη | CUBE CONCEPT - City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό | ATKINS CHINA - Radisson Beach Resort Larnaca | FLUID ARCHITECTURE - MarBella στην Κέρκυρα | KYDONIATIS ARCHITECTS - Nautilux Hotel στο Ρέθυμνο | ARENV VARDAKIS & PARTNERS - Le Grand Bleu Resort στην Κόρινθο | XKS ARCHITECTS & ENGINEERS - Minois Luxury Boutique Hotel στην Πάρο | MUTINY ARCHITECTURE & DESIGN: - Domes Noruz Mykonos | URBAN SOUL PROJECT - Neo Suites στη Σαντορίνη | KAPSIMALIS ARCHITECTS - Million Stars στη Μύκονο | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΛΕΖΙΟΣ, 314 ARCHITECTURE STUDIO: - Koia All Suite Wellbeing Resort στην Κω | MASTROMINAS ARCHITECTURE / 

CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Στυλιανή Σάλτα - Spa & Fitness σε ξενοδοχειακούς χώρους.

156 / 08 11 2023

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ : ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ



Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο κοινωνικό, οικονομικο-τεχνικό και εκπαιδευτικό πεδίο συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση και Πράξη: οι διεθνείς προκλήσεις και η Ελλάδα», στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2023 στα Χανιά, ανοίγοντας έναν διάλογο για τη διαμόρφωση αρχιτεκτόνων ικανών να παρακολουθήσουν τα νέα δεδομένα της εποχής. Η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό των πεδίων, των μεθόδων και της πρακτικής της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης είναι σήμερα επιτακτική.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου.

157 / 12 11 2023

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΔΟΜΑ 09


Στο ένατο τεύχος του περιοδικού DOMa 09, που μόλις κυκλοφόρησε, ο Eduardo Souto de Moura μοιράζεται σκίτσα και φωτογραφίες κατασκευής από το ‘Casa das Histórias - Μουσείο Paula Rêgo’. Οι Pezo von Ellrichshausen παρουσιάζουν το ‘Luna House’, εναλλάσσοντας μεταξύ αρχιτεκτονικής αναπαράστασης και ζωγραφικής. Οι Lacol + La Boqueria αναδεικνύουν τη συλλογική προσπάθεια πίσω από το ‘La Balma Cooperative Housing’, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή. Οι Davidson Rafailidis μεταμορφώνουν ένα παλιό κινέζικο εστιατόριο σε ‘Space for Something’ μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Οι Hiboux εξερευνούν το τοπίο στο ‘Μεγανήσι’, εξετάζοντας με περιέργεια κάθε πέτρα και δέντρο.

158 / 08 11 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ 1928-2020


Τρία χρόνια σήμερα από την απώλεια του Δημήτρη Φατούρου, του σημαντικού αυτού δασκάλου μας, με τις πολλαπλές δράσεις, ο αρχιτέκτονας, εικαστικός, ποιητής και συγγραφέας, που επηρέασε καθοριστικά την πορεία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής διδασκαλίας και πράξης, με τη διαρκή παρουσία του στην πολιτισμική και πολιτική ζωή της χώρας.

159 / 12 11 2023

ΕΙΑ: “ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ” 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την πρώτη εκδήλωση του 20ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.
Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:
  • 4κ Architects (Δ. Βουτέρη – Θ. Νινιού - Γ. Πουλοπούλου).
         «Η Αρχιτεκτονική σύνθεση ως πράξη συσχετίσεων».

Εστιάζοντας σε επιλεγμένα παραδείγματα της δεκαετούς διαδρομής του γραφείου μας, επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για τον τρόπο που το νέο συνομιλεί με το υφιστάμενο, η γραμμή και το σκίτσο με τον υλοποιημένο χώρο, το χτισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Ένα διάλογο μέσα στον οποίο η αρχιτεκτονική σύνθεση αναπτύσσεται, γίνεται έργο, με τελικό σκοπό να αποτελέσει αρμονικό τμήμα του συνόλου.
  • X. Aθανασοπούλου – Α. Θεοδωροπούλου
         «Χτίζοντας στην πόλη»

Θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα και μελέτες του γραφείου, σε μια προσπάθεια να συσχετιστούν μεταξύ τους και να αναδειχτούν οι σχεδιαστικές αρχές σε σχέση με την ένταξή τους στον αστικό ιστό της πόλης. Θα αναφερθούν ζητήματα όπως: η συγκρότηση της συνθετικής ιδέας, η αλληλεπίδραση με το κτισμένο περιβάλλον, η δημιουργία ενδιάμεσων μεταβατικών χώρων και η χρήση υλικών και χρωμάτων.

160 / 19 11 2023

ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ" ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 εγκαινιάζεται η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπουλου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Α & Κτίριο Β) με τίτλο «Παράλληλα» ή πώς ο Αλέξης Κυριτσόπουλος χάρισε τη χαρά "σε κάμποσους δυστυχισμένους που με το ζόρι τούς πήγαιναν εκεί που δεν ήθελαν να πάνε".

Μία έκθεση που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων:

Είναι δύσκολο να γράψεις για τη ζωγραφική του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Οι εικόνες του έχουν περάσει στο DNA μας. Όχι όμως με τον τρόπο που μας συντροφεύουν οι εικόνες του Αλέκου Φασιανού, τις οποίες συναντάς όπου σταθείς και όπου βρεθείς. Η ζωγραφική του Κυριτσόπουλου συνοδεύει κάποιες πολύ προσωπικές στιγμές μας: την επαναληπτική ακρόαση αγαπημένων δίσκων του Διονύση Σαββόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι ή του Νίκου Ξυδάκη· τη σιωπηλή ανάγνωση ενός συναρπαστικού βιβλίου του Στέλιου Ράμφου ή του Χρήστου Βακαλόπουλου, στο σπίτι σου, στο σπίτι της ή σε μια απόμερη παραλία· τη φωναχτή ανάγνωση ενός παραμυθιού στο παιδί σου, του ίδιου παραμυθιού -δώρου της μητέρας σου- που διάβαζες κι εσύ όταν ήσουν παιδί· την παρακολούθηση μιας παιδικής παράστασης ή μιας γιορτινής συναυλίας της Οπισθοδρομικής Κομπανίας· την πρώτη σου ερωτική συνεύρεση σε μια ακατάστατη φοιτητική γκαρσονιέρα· τη μοναχική βόλτα σε μια γκαλερί της πόλης ένα μελαγχολικό απόγευμα. […] 

Ο Κυριτσόπουλος είναι ένας τραγουδοποιός της εικόνας. Χορεύει με τους ήρωές του και αυτός ο συντονισμένος χορός εμψυχώνει την εικόνα: οι προσεκτικά δομημένες ζωγραφιές του βασίζονται σε μια εσωτερική κίνηση, αποπνέουν μια ρυθμολογία. Σε στιγμές μέθεξης, ο ευδιάθετος ζωγράφος «απογειώνεται μαζί με το κείμενο» και ίπταται όπως οι ερωτευμένες φιγούρες του Marc Chagall ή όπως ο άνθρωπος που πέταξε στο Διάστημα από το διαμέρισμά του, για να θυμηθούμε ένα γνωστό έργο του Ilya Kabakov. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι του αρέσει να ζωγραφίζει «πράγματα που περπατούν σταθερά πάνω στη γη».[…] 

Στην προσωπική μυθολογία που προτείνει ο Κυριτσόπουλος, το χρωματιστό παραμύθι -«το παραμύθι που η εικόνα κρύβει», όπως λέει ο ίδιος- είμαστε εμείς. Το ουράνιο τόξο βγαίνει από το δωμάτιό μας, από το όνειρό μας, από τον κήπο μας και μας μεταφέρει στον ουρανό, στην άλλη πλευρά της πόλης, σε ένα άλλο δωμάτιο. «Ζωγραφίζοντας το καλό που υπάρχει στα πράγματα», ο Αλέξης Κυριτσόπουλος μας χαρίζει απλόχερα χαμόγελα, πολύτιμο αντίδοτο στον κυνισμό και στην κατήφεια. Και τούτη εδώ η έκθεση, η πρώτη μεγάλη αναδρομική του, το αποδεικνύει περίτρανα. 
Διάρκεια μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2024.

161 / 19 11 2023

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΑΝΟΣ: “WORKING TITLE” 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 


Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στις 17:00, εγκαινιάζεται η έκθεση του Κώστα Μπασάνου με τίτλο “Working Title” στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων:

Η γλυπτική του Κώστα Μπασάνου εκπηγάζει από τη γλώσσα. Ο καλλιτέχνης οικειοποιείται φράσεις, στίχους και χωρία για να προσεγγίσει έννοιες όπως ο ορίζοντας, η εδαφικότητα, το τοπίο και η κατοικία […]
Στα χέρια του Μπασάνου το γλυπτικό κείμενο γίνεται έδαφος, τοίχος, τάφος, τοπίο, σύνορο, σωρός, ένα εργαλείο αφύπνισης, όπως είναι άλλωστε και η ποίηση. Βαμμένες με τυπογραφικό μελάνι, οι λέξεις, ή και μόνο ένα γράμμα (πάντα σε μεγαλογράμματη λατινική γραφή), μετατρέπονται σε δομικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού χώρου. […]
Στην «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» (1963) ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης μάς θυμίζει ότι υπάρχουν ιδέες μαύρες και ιδέες λευκές. Από αυτές, μόνο οι πρώτες, οι σκοτεινές, είναι «άξιες». Και αυτό γιατί «έχουν διαστάσεις, έχουν την αλήθεια του χεριού και της αφής, έχουν σώμα και υπόσταση, μπορούν να πείσουν τις αισθήσεις […] Οι ιδέες αυτές ανεβαίνουν από μέσα μας και εκρήγνυνται σαν άνθη στον έξω κόσμο». Χωρίς αμφιβολία, η γλυπτική του Κώστα Μπασάνου βασίζεται αποκλειστικά σε μαύρες ιδέες, τις εμπεριέχει συγκινητικά και τις αναπαράγει συναρπαστικά.

Χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά, όπως ξύλα, γυψοσανίδες, αλάτι και γραφίτη, ο καλλιτέχνης φτιάχνει λέξεις-ερείπια, λέξεις που λειτουργούν άλλοτε ως περάσματα και άλλοτε ως φράχτες, λέξεις που συναντούν τη γραμμή του θαλάσσιου ορίζοντα. Με λίγες εξαιρέσεις, τα έργα του είναι μαυρόασπρα, ποτισμένα από το υλικό της γραφής και της τυπογραφίας, βουτηγμένα σε μαύρη χολή.

162 / 19 11 2023 


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Το τριήμερο 1- 3 Δεκεμβρίου 2023, στα Χανιά. Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου σε συνεργασία με τη Design Ambassador και το Archisearch και υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων, διοργανώνουν το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, με θέμα «Kλιματική αλλαγή και τουρισμός». Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

163 / 19 11 2023

“THE ARCHITECT SHOW” ΕΡΧΕΤΑΙ 
TΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟ ATHENS METROPOLITAN EXPO


Την Παρασκευή και το Σάββατο 8 & 9 Δεκεμβρίου θα πααγματοποιηθέι η 5η διοργάνωση του The Architect Show. με τίτλο : “Architects Talk_Futurespective.Bιώσιμες Πρακτικές & Nέα Μοντέλα Ζωής” στο Metropolitan Expo (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών )

Ένα διήμερο premium event που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες της Αρχιτεκτονικής και του Design, και αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις εταιρείες που προάγουν την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία στο χώρο των υλικών και της κατασκευής με Αρχιτέκτονες. Θα συμμετάσχουν σε αυτό κάποια από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, αλλά και νέα και πολλά υποσχόμενα γραφεία. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

164 / 26 11 2023

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Στις 15 Δεκεμβρίου 2023 εγκαινιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ η αναδρομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη, που επιμελείται ο Γιώργος Μυλωνάς. Μια έκθεση με επιλογή έργων από το 1990 ως το 2020, που στοχεύει στο να δοθεί μια σαφή εικόνα της ποικιλομορφίας της δουλειά του καλλιτέχνη, εστιάζοντας στα 30 τελευταία χρόνια όσο αφορά τα εκθέματα, αλλά πηγαίνοντας πολύ πολύ παλιότερα μέσα από τον εκτενή κατάλογο σχεδιασμένος στο ατελιέ του Ανέστη Κυριακίδη..

Η «χαρά της περιπλάνησης», σημειώνει ο Καμπάνης, όπως πολύ ωραία περιγράφει την πορεία μου ο Γ. Μυλωνάς, είναι ιδιαίτερα εμφανής και στις μουσικές μου προτιμήσεις όπου όπως είχα πεί σε μια παλιά συνέντευξη για την μουσική που συνήθως συνοδεύει την καθημερινή εργασία στο εργαστήριο, αλλάζω κατά το δοκούν χωρίς να αισθάνομαι την παραμικρή αντίφαση, από τον Καζαντζίδη στην Κάλας, από την Μαρίκα Νίνου στον Ιαν Αντερσον, από τον Μοντεβέρντι ή τα μεσαιωνικά μαδριγάλια στην Ινδική μουσική. Έτσι κατά καιρούς ζωγράφισα τους μουσικούς μου «ήρωες», ιδίως στην σειρά 365 που θα ξαναπαρουσιαστεί ολόκληρη στην ΕΒΕ αλλά και σε παλαιότερα έργα από την πρώτη μου έκθεση το 1979 στην «Ώρα». Σας περιμένουμε όλους στις 15 Δεκεμβρίου!

165 / 26 11 2023

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ “KRAMA” ΣΤΟ ΕΜΣΤ
Jeph Vanger, NatCase, Agatha & Kristianna Tsimpi


Στο πλαίσιο της πρώτης ατομικής έκθεσης του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert στην Ελλάδα, με τίτλο The Hermit, Eμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη,  εξερευνά την πολυσύνθετη πρακτική του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, δείχνοντας την επίδρασή του στους σύγχρονους καλλιτέχνες.  Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσης, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα ζωντανής μουσικής σε επιμέλεια του KRAMΑ. Από τις 7:30 μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ., ζωντανή μουσική, σε επιμέλεια του Krama Festival με τέσσερις καλλιτέχνες:
  • Jeph Vanger: ‘The Thorns We Buried’: granular τεχνικές με ήχους κλαρίνου και τηλεφωνικά μηνύματα. 
  • NatCase: Παραδοσιακά αρχεία καταγραφής σε σύγχρονες μορφές./
  • Agatha & Kristianna Tsimpi: aposynthesi↹ Ένα συνεργατικό έργο που εξερευνά τη «σύνθεση νοήματος».
Ο Viron Erol Vert έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό, διαδραστικό περιβάλλον με αισθητική επηρεασμένη από κλαμπ του Βερολίνου, ο οποίος θα γεμίσει με ήχους που θα συνθέσουν σύγχρονοι πειραματικοί μουσικοί. Σας προσκαλεί να βυθιστείτε στο ηχητικό και οπτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει. Επιμέλεια: Ιόλη Τζανετάκη.

166 / 25 11 2023

DOMa DIARIES ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Τρίτη 05.12.2023 στο αμφιθέατρο στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς

Ο DOMa παρουσιάζει τη δεύτερη ημερίδα DOMa Diaries, Που εντάσσεται στην σειρά ημερίδων DOMa Diaries που στοχεύει στην απεικόνιση του μέλλοντος της ελληνικής πόλης. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εκδήλωσης, δέκα καταξιωμένοι αρχιτέκτονες θα παρουσιάσουν ένα έργο τους που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

architectScripta, Bennetts Associates, BLP Architects, doxiadis+, k&k architects, MPLUSM Architects, Potiropoulos+Partners, Tense Architecture Network, Ανδρέας Νικολοβγένης, Χάρις Αθανασοπούλου & Αθηνά Θεοδωροπούλου

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

167 / 30 11 2023

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΕΜΣΤ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ VIRON EROL VERT


Σπάνια μέσα σε ένα μουσείο έχει κανείς την δυνατότητα, μετά την πίεση της ημέρας να χαλαρώσει, να αράξει στις μαξιλάρες, μέσα σε ένα ελκυστικό εικαστικό περιβάλλον και να απολαύσει ζωντανές μουσικές περφόμανς που μας ταξίδεψαν στις ηχητικές αναζητήσεις του Ξενάκη, στην γοητευτική ανατολή ακόμη και στην δική μας μουσική παράδοση. Μία παράξενη έλξη μας οδήγησε χθες βράδυ Τετάρτη 29 ΝΟΕ 2023 στο ΕΜΣΤ, που μάλλον προέκυψε από την εικόνα και τον τίτλο της εικαστικής εγκατάστασης του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert με τίτλο The Hermit ( Ο Ερημίτης,) αλλά και από την προαναγγελία για τους ήχους που θα παρουσίαζαν σύγχρονοι πειραματικοί μουσικοί, μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον όπου ο καλλιτέχνης επεμβαίνει ζωγραφικά με γεωμετρικές χαράξεις σε όλες του τις επιφάνειες, ειδικά για το ΕΜΣΤ, και εμπνευσμένο από το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Παράλληλα μεταλλικές κατασκευές με ανηρτημένες ποικίλες διατομές με προσδεδεμένο εργαλείο κρούσης μας έδωσαν την δυνατότητα μιας διαδραστικής ηχητικής συμμετοχής, απολαμβάνοντας τις μουσικές περφόμανς, ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που γέμισαν για άλλη μια φορά το ΕΜΣΤ.

Από τις 7:30 μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ., παρουσιάστηκε ζωντανή μουσική, σε επιμέλεια του Krama Festival με τους καλλιτέχνες:Jeph Vanger, NatCase, Agatha & Kristianna Tsimpi.
Jeph Vanger: ‘The Thorns We Buried’: granular τεχνικές με ήχους κλαρίνου και τηλεφωνικά μηνύματα.
NatCase: Παραδοσιακά αρχεία καταγραφής σε σύγχρονες μορφές./
Agatha & Kristianna Tsimpi: aposynthesi↹ Ένα συνεργατικό έργο που εξερευνά τη «σύνθεση νοήματος».

168 / 1 12 2023

“ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1974-2004”: 
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Η έκδοση, που βασίζεται στο ομώνυμο συνέδριο που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2023 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, οργανώνει είκοσι τέσσερις μελέτες σε τρία μέρη, βάσει θεματικών κατευθύνσεων και μεθοδολογικών κριτηρίων. Ο συλλογικός τόμος ‘Πόλη Πολιτική Αρχιτεκτονική 1974-2004’ αποτελεί την προσπάθεια να έρθει στο προσκήνιο για να συζητηθεί με ιστορικούς πια όρους η πλούσια αρχιτεκτονική παραγωγή της μεταπολιτευτικής περιόδου, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το ορόσημο του 1974.. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται έρευνες που αφορούν στην πόλη της μεταπολίτευσης και εστιάζουν στην Αθήνα, με τις περιπτώσεις μελέτης να εμπίπτουν στο πεδίο της ιστορίας της πόλης, της πολεοδομίας και της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το δεύτερο μέρος διερευνά συσχετισμούς αρχιτεκτονικής και ταυτότητας, αναλύοντας και ερμηνεύοντας το κτισμένο έργο των 30 ετών της περιόδου αναφοράς. Το τρίτο μέρος συζητά την πόλη και την αρχιτεκτονική της μεταπολίτευσης με την Αθήνα στο επίκεντρο, ανασύροντας προσωπικές μαρτυρίες και προβάλλοντας λογοτεχνικές αναφορές στο εκάστοτε πεδίο μελέτης. Σκοπός είναι τα τρία μέρη, στο σύνολό τους, να λειτουργήσουν ως οδηγός αναφοράς για την μελέτη της πόλης της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα να συνεισφέρουν στον ανοιχτό διάλογο για την πολιτική και την αρχιτεκτονική της μεταπολίτευσης, που αναμένεται να κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια.
Ο συλλογικός τόμος περιλαμβάνει ερευνητικά δοκίμια των Γρυλλάκη Σοφία, Δημόπουλο Γεώργιο, Δημόπουλο Γιάννη, Θεοδωροπούλου Ντόρα, Κεχράκου Αναστασία-Άννα, Κιούρτη Μυρτώ, Κούρτη Παρασκευή, Κρητικό Χρήστο-Γεώργιο, Κωλέτση Ευάγγελο, Κωτσάκη Αμαλία, Λάζαρη Μαύρα, Λεοντιάδου Στέφανι, Μπαμπάλου-Νουκάκη Μπούκη, Μπολωνάκη Στέλλα, Μπούκουρα Ευστάθιο, Νικολοβγένη Ανδρέα, Νουκάκη Αντώνη, Πούλιο Δημήτρη, Πρέντου Πολίνα, Πρίγκου Σταματίνα, Στενού Μυρτώ, Τασσοπούλου Μαρία, Τουρνικιώτη Παναγιώτη, Τριάντη Λουκά, Τσιαμπάο Κώστα, Τσόλα Ευρυδίκη, Χαλβατζόγλου Θοδωρή και Χατζή-Ροδοπούλου Θεοδώρα. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  για να διαβάσετε την έκδοση που είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, σε ανοικτή πρόσβαση, στην πλατφόρμα epublishing του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

169 / 01 12 2023

«ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΕΣ»
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Tην Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:30, το περιοδικό ek διοργανώνει στον ΦΑΡΟ του - ΚΠΙΣΝ εκδήλωση για την αρχιτέκτονα Ρένα Σακελλαρίδου, που πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με τίτλο με τίτλο «Συγχρονικότητες, Η Αρχιτεκτονική της ΡΕΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ» Η Ρένα Σακελλαρίδου είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες αρχιτέκτονες, με δυναμική παρουσία στην αρχιτεκτονική σκηνή της χώρας μας, έχοντας ήδη αφήσει έντονα το αποτύπωμά της στο αστικό -κυρίως- τοπίο. Είναι καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου SPARCH και επικεφαλής σήμερα του γραφείου RS SPARCH.
Το εκτεταμένο έργο της, ατομικό και σε συνεργασίες, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις κατηγορίες
και κλίμακες κτιρίων, ενώ έχει διακριθεί για την υψηλή του ποιότητα αποσπώντας πλήθος βραβεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Η Ρένα Σακελλαρίδου έχει βραβευθεί σε πάνω από 26 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ενώ το έργο της έχει περιληφθεί σε 37 εκθέσεις, όπως στη Biennale Βενετίας, την Triennale του Μιλάνου, το DAM Φρανκφούρτης, NAi Rotterdam, RIBA κ.ά.
Κτίριά της έχουν προταθεί ως υποψήφια για το Βραβείο Mies van der Rohe καθώς και το Βραβείο arcVision για γυναίκες στην αρχιτεκτονική.

Ομιλητές εκδήλωσης θα είναι οι:
Αριάδνη Βοζάνη, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Σοφία Ψαρά, Βανέσα Τσακαλίδου, Ηλίας Παπαγεωργίου, Μέμος Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Alec Tzannes, Όλγα Ίτσιου, COO Dimand

Για να εξασφαλίσετε την είσοδό σας στην εκδήλωση κάντε εγγραφή κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ


170 / 01 12 2023

ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ


Tην Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Ρένας Παπασπύρου στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου με τίτλο «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης – Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη»,

Η έκθεση, που θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024, είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος», και έχει ως σημείο εκκίνησης το έργο Balbeeks που ανήκει στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και δείχνει μία γυναικεία μορφή να αναδύεται στον χώρο. Παρουσιάζονται έργα της Ρένας Παπασπύρου που αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της δουλειάς της από το 1976 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει δύο νέα έργα που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση. Την έκθεση επιμελείται η Σοφία Ελίζα Μπουράτση
Θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια.

171 / 01 12 2023

“ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ 
ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΙΝΙΑΝΗΣ” ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠ


Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Τελετών «Λ. Καυτατζόγλου» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της μελέτης  «Στρατηγικό Σχέδιο για την αναβίωση της Παλαιάς Βίνιανης». Θα χαιρετήσουν ο Πρύτανης Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, και η Κοσμήτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, καθηγήτρια Ειρήνη Κλαμπατσέα. Ομιλητές οι Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος), η Έλενα Κωνσταντινίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ, η Ελευθερία Τσακανίκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ και η Νίκη Μιλτιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ.

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την αναβίωση του Ιστορικού Τόπου της Παλαιάς Βίνιανης εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το ΔΠΜΣ «Προστασία Μνημείων» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Δήμου Αγράφων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το επίσημο κανάλι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στο YouTube. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να το παρακολουθήσετε.

172 / 8 12 2023

ΜΑΡΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΥΜΒΑΝΤΑ» 
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ


Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 από τις 11:00-15:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλο με τίτλο «Συμβάντα» στην ALMA GALLERY στην οδό Καρανάσιου 13, στα Τρίκαλα. Με αφετηρία την φράση του Ιερεμία 10, 18 “ἰδοὺ ἐγὼ σκελίζω τοὺς κατοικοῦντας τὴν γῆν ταύτην ἐν θλίψει, ὅπως εὑρεθῇ ἡ πληγή σου·”, ο Σπηλιόπουλος επικεντρώνεται στους πολέμους που είναι τα μεγάλα συμβάντα της ιστορίας και εμπνέεται από αυτά με τα έργα του. Είναι τα συμβάντα που καθορίζουν τις ιστορικές στιγμές και τον απασχολούν από το 2023 με τον πόλεμο το Κόλπου, και συνεχίστηκε, το 2014 με τον πόλεμο της Κριμαίας, που οδήγησε πέρσι στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στην εισβολή στην Ουκρανία, καταλήγοντας στη σφαγή των νέων στην έρημο του Ισραήλ από τη Χαμάς και στην επίθεση στα κιμπούτς στις 7 Νοεμβρίου του 2023, που προκάλεσαν ως αντίποινα τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Κάποιά άλλα έργα του, είναι τα φωτεινά κουτιά, με τα σχέδια από τα όνειρα που έβλεπε μετά τον θάνατο του πατέρα του, από όνειρα που τον αναστάτωναν και τα ονόμασε "Εφιάλτες".

Τέλος ξεκινώντας από την επιλογή των σελίδων εφημερίδων επιχείρησε να φέρει στην επιφάνεια τα πολλά αταίριαστα και αντιφατικά θέματα αναδύονταν μαζί με την τραγικότητα, η γελοιότητα, η ματαιότητα, η ειρωνεία να συνυπάρχουν στην ίδια σελίδα, στα λεγόμενα "Dazibao".

Όλα αυτά καταγράφονται στο προσωπικό του άχρονο και διαρκές Βιβλίο Συμβάντων.

Διάρκεια μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024.

173 / 10 12 2023

“LOST AND FOUND”:
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ


Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση στην «Πλατεία Βικτωρίας» με τίτλο Lost and Found, που επιμελείται η Laura Dodson, με συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Εοζέν Αγκοπιάν, Άρτεμις Αλκαλάη, Νίνα Αλκαλάη, Αιμιλία Αντωνίου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λίνα Μπέμπη, Mary Cox, Laura Dodson, Μαρκ Χατζηπατέρας, Εφη Χαλυβοπούλου, Βίκτωρ Κοέν, Χάρης Κοντοσφύρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Ελένη Μιχαήλου, Μάρω Μιχαλακάκου, Χριστίνα Μήτρεντσε, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μικέλλα Ψαρά, Ιωάννα Ράλλη, Χριστίνα Σύλβια Σημαντήρα, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Στέφωση, Μαρία Σχινά, Ζωή Βασιλείου, Νίκος Βατόπουλος, Μάριος Βουτσινάς, Μαριλένα Ζαμπούρα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 16-30 Δεκεμβρίου 2023.

174 / 11 12 2023

KENNETH FRAMPTON: “ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ”


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» η 5η εμπλουτισμένη έκδοση του έργου του Kenneth Frampton “Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Κριτική Ιστορία”. Την μετάφραση των νέων κεφαλαίων και τη συνολική επιστημονική επιμέλεια του τόμου είχαν η Αιμιλία Αθανασίου και ο Σταύρος Αλιφραγκής.


175 / 11 12 2023

11η BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Το Σάββατο στις 16.12.2023, στις 18:30 εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη η έκθεση της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Την πρώτη μέρα της έκθεσης, , θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ημερίδα, με προσκεκλημένους τα ακόλουθα μέλη της κριτικής επιτροπής, και με στόχο την παρουσίαση και κριτική ανάλυση των έργων: • Αναστάσιος Κωτσιόπουλος - Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. (συντονιστής)• Αναστάσιος Τέλλιος - Καθηγητής Α.Π.Θ.• Κωνσταντίνος Μωραΐτης - Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π.• Μόρφω Παπανικολάου - Αρχιτέκτονας I.U.A.V. και • Δημήτρης Θωμόπουλος - Αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 14.01.2024 και στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

176 / 11 12 2023

ΕΜΣΤ: “ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”


Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 από 19:00-23:00 εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος εκθέσεων : “ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί” NEA ΕΚΘΕΣΗ με την πρώτη παρουσίαση έργων από την δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου στο ΕΜΣΤ. Επίσης:
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: “ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ”- ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ - 14.12.2023-21.04.2024 - (Εκθεσιακός χώρος -1) / ΧΡΥΣΑ ΡΩΜΑΝΟY: “-14.12.2023-27.10.2024 - (4ος όροφος) / ΔΑΝΑΗ ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ: “D POSSESSIONS” - 14.12.2023-27.10.2024 (4ος όροφος) και ALEXIS BLAKE: “ALLEGORY OF THE PAINTED WOMAN” - PERFORMANCES - 12, 15, 16, 17.12.2023 – PERFORMANCES.

177 / 13 12 2023

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ: ΈΝΑΣ «ΑΤΛΑΣ» ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Μετά από 4 χρόνια, σημειώνει ο Κώστας Τσιαμπάος, και πολλές συναντήσεις σε όλη την Ευρώπη (και διαδικτυακά) είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ τον «Άτλαντα» της μαζικής στέγασης της μεταπολεμικής μεσαίας τάξης στην Ευρώπη που επεξεργαστήκαμε μαζί με τους Inês Lima Rodrigues, Dalit Shach-Pinsly και Vlatko P. Korobar και ήταν έκδοση του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Λισαβόνας (iscte).

Το βιβλίο περιλαμβάνει περιπτωσιολογικές μελέτες από 28 διαφορετικές χώρες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τη δεκαετία του 1990. Όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία της μαζικής στέγασης στην Ευρώπη, τους τύπους, τις πολιτικές, τις προκλήσεις και το μέλλον της, μπορεί να βρει σε αυτό το βιβλίο ανοιχτής πρόσβασης μια ανεκτίμητη αναφορά. Κάντε ΚΛΙΚ https://repositorio.iscte-iul.pt/handle/10071/29985.

Μπορείτε επίσης να δείτε το υπέροχο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η παιδική χαρά του θείου Τζορτζ: Μαζική στέγαση για παιδιά» που προέκυψε επίσης από τη δράση μας COST «Ευρωπαϊκή Μαζική Κατοικία Μέσης Τάξης», εδώ.

178 / 13 12 2023

ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ:ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ/ 
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ



Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ, για να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης για την κυκλοφορία του βιβλίου της Σουζάνας Αντωνακάκη "Αρχιτεκτονική ποιητική: Κείμενα 1959-2019" που αναρτήθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στο κανάλι τους στο YouTube, θυμίζοντας μας ξανά μια συγκινητική βραδιά.

179 / 13 12 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ


Σημαντική η απώλεια του αγαπητού φίλου και συμμαθητή από το Βαρβάκειο, που όπως σημειώνει ο Γιώργος Βασαρδάνης «λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων του στέρησαν στο σχολείο τα «αξιώματα» και τους επαίνους του άριστου μαθητή που ήταν. Μία από τις πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πήρα μέρος ήταν η διαμαρτυρία στην αυλή του Βαρβακείου με σύνθημα: «Στον Γιαταγάνα έπαινος»!». Ως εξαιρετικός νομικός, και αφοσιωμένος ευρωπαϊστής που συνέβαλε ουσιαστικά με τις γνώσεις και την εμπειρία του, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Commission και μέλος του γραφείου του Ζακ Σαντέρ, στις κρίσμες αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία της Ευρώπης στη δεκαετία του ¨90 και αργότερα. Διετέλεσε σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών. Δίδαξε επίσης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξέχαστες οι καλοκαιρινές μας διακοπές με τις ατέλειωτες συζητήσεις και τα γλέντια στην Τήνο από όπου και η φωτό (2006). Καλό σου ταξίδι φίλε μας.

180 / 13 12 2023

Η ΝΕΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΡΑΣ ΜΑΤΣΑ


Με επιβλέποντα τον Νικόλαο-Ίων Τερζόγλου, επίκουρο καθηγητή στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και με τον τίτλο: «Χωρικοί μετασχηματισμοί της οικειότητας στην ελληνική μεταπολεμική κατοικία: Το έργο των Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη», ήρθε στα χέρια μου η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή της αγαπητής συναδέλφου Σάρρα Μάτσα, με την ακόλουθη περίληψη:
Η παρούσα διδάκτορική διατριβή πραγματεύεται την έννοιά τής οικειότητάς στη σύγχρονή ελληνική αρχιτεκτονική. Αρχικά ορίζεται το κυρίαρχο εννοιολογικό πλαίσιο ως προς τις χωρικές εκφάνσεις τής οικειότητάς στο πεδίο τής Αρχιτεκτονικής, ενώ στη συνέχειά ή έρευνά εξειδικεύει στο παράδειγμά μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier 66, μέσα από τη συγκρότησή ενός αναλυτικού μεθοδολογικού μοντέλου υπό μορφή τριπτύχου (υποκείμενο - ρήμα - αντικείμενο). Oι θεωρητικές αναλύσεις επί τής οικειότητάς, με έμφασή στα πεδία τής φιλοσοφίας, τής ψυχολογίας και τής κοινωνιολογίας, χρησιμοποιούνται ως εννοιολογικά πρίσματά ανάγνωσής επιλεγμένων παραδειγμάτων τής ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Μέσα από ιστορικές διερευνήσεις, αναζητούμε τή σημασία του συναισθήματος ως μέσου αντίστασής στη δυναμική του άκαμπτου ορθολογισμού, αρχικά στη δυτικοευρωπαϊκή και μετέπειτά στην ελληνική κοινωνία, από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Αναφορικά με το ειδικό αντικείμενο μελέτης του αρχιτεκτονικού έργου τής Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, διερευνώνται τά πρόσωπά που παράγουν αρχιτεκτονική, μέσα από ανθρωπολογικές παραμέτρους, ψυχαναλυτικές δομές και έμφυλους ρόλους. Έπειτά, εξετάζεται ή διαλεκτική διαδικασία του σχεδιάζειν μέσα από τον προσδιορισμό χωρικών και εννοιολογικών εργαλείων που συνιστούν το ειδικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σύνθεσής. Τέλος, αναφερόμενοι στην υλική παραγωγή του κτισμένου έργου, διαμέσου μιας εξελικτικής πορείας διαβάθμισης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό χώρο, πραγματοποιούνται τυπολογικές και κτιριολογικές αναλύσεις παραδειγμάτων του πραγματοποιημένου αρχιτεκτονικού έργου των Αντωνακάκη. Οι συμπερασματικές προτάσεις απαντούν στο ερώτημά εάν ή οικεία αρχιτεκτονική δεσμεύεται από την κριτική στάση του δημιουργού τής, καθώς και από τον τόπο και τον χρόνο εκτέλεσής τής και όχι από κατοχυρωμένες, ταξινομημένες συνθετικές και μορφολογικές προτάσεις του παρελθόντος, αποσυνδεδεμένες από το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο τους.

181 / 15 12 2023

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: “ΟΠΑΝΔΑ VISUAL ARTS 2022”


Ήρθε στα χέρια μου μια ενδιαφέρουσα απολογιστική έκδοση του Δήμου με θέμα τις πολυάριθμες εκθέσεις του ΟΠΑΝΔΑ που επιμελήθηκε ο Χριστόφορος Μαρίνος μέσα στο 2022 και πραγματοποιήθηκαν στην Πινακοθήκη του Δήμου, στο Κέντρο Τεχνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» καθώς και στο «Ολύμπια», Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Εκθέσεις καταξιωμένων και νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών, με κορυφαία αυτή για το Ρεμπέτικο, σχολιάζονται στα κείμενα στην πρώτη ενότητα του τόμου, ενώ στην δεύτερη ενότητα εντάσσεται επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από τις εκθέσεις.

182 / 15 12 2023

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 283 | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023



Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 του περιοδικού eK (Νο 283), και κεντρικό θέμα τα “Best of 2023”, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Στο τέλος του 2023…`». Ακολουθεί:

Η μεγάλη συνέντευξη της Ρένας Σακελλαρίδου στον Σταύρο Μαρτίνο, με αφορμή την εκδήλωση στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με τίτλο: «Πύργος Πειραιά ήδη μετά: Επανάχρηση κτιρίου γραφείων και εμπορικών χρήσεων» | BETAPLAN, PILA STUDIO. Και στην συνέχεια στην ενότητα ARCHITECTURE τα έργα:
- Ανατολικός Πύργος στη Μαρίνα Αγίας Νάπας | SMITH GROUP JJR
- Kτίριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑμεΑ | BETAPLAN
- Διώροφη κατοικία στη Λεμεσό | BBF DESIGN, και
- Μονοκατοικία στη Βάρκιζα | TAF THE ARCHITECTURAL FIRM.

Στην ενότητα INTERIORS τα έργα:
- Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι | AURIO STUDIO
- Nileos House στο Θησείο | ΒΑΝΑ ΚΡΙΜΝΙΩΤΗ
- L’ Oréal Academy στην Αθήνα | KOKKINOU + KOURKOULAS ARCHITECTS & ASSOCIATES
- V. Ships Greece Headquarters Ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά | PROPLUSMA ARCHITECTS
- Benaki Shop στη Navarino Agora | STUDIOLAV, ΚΩΣΤΑΝΤΙΑ ΜΑΝΘΟΥ.

Ακολουθούν τα BEST OF 2023 και ειδικά οι Κατοικίες:
- Κατοικία σε προσφυγικό οικισμό στη Λευκωσία | STUDIO KYRIAKOS MILTIADOU
- Κατοικία στη Λευκωσία | CHRISTOS PAVLOU ARCHITECTURE. Στα

Interiors τα:
- Pfizer Digital Hub στη Θεσσαλονίκη | EDJE ARCHITECTS
- Ανακαίνιση γραφειακού χώρου στην Αθήνα | EN-ROUTE-ARCHITECTURE, KOKKINOU+KOURKOULAS ARCHITECTS & ASSOCIATES. Τα Ξενοδοχεία:
- Monument Hotel Athens | MPLUSM ARCHITECTS
- Manna Arcadia στη Βυτίνα | K-STUDIO, MONOGON
- Neo Suites στη Σαντορίνη | KAPSIMALIS ARCHITECTS
- The Tanneries Hotel & Spa στα Χανιά | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΜΠΟΝΙΑ. Και τέλος στα Κτίρια ειδικών χρήσεων τα έργα:
- Car Rental Hub στα Χανιά | VENERIS ARCHITECTS
- Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη | SPARCH ARCHITECTS
Τέλος την ενότητα CURRENT TRENDS επιμελείται η
Στέλλα Σάλτα με θέμα: - Το μέταλλο στo Interior Design

183 / 23 12 2023

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ / ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ-
ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ


Μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Kapon και βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία! Με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, σκίτσα, έργα, αλλά και κείμενα, πολύτιμες σκέψεις και δύναμη με ελπίδα για το μέλλον…

 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 




No comments :

Post a Comment