ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2019



2019




02 01 2019


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ + ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 
 ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ 
«ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΒΕΛ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ




Στο μαγικό σύμπαν μιας φανταστικής βιβλιοθήκης ταξιδεύει τα παιδιά από επτά ετών, τους νέους αλλά και τους ενήλικες το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δική μου βιβλιοθήκη», που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Μετά τη Βαβέλ» σε επιμέλεια της Αννας Καφέτση. Οι συμμετέχοντες κάνουν έναν μεγάλο περίπατο στους γνωστούς και άγνωστους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου φιλοξενούνται τα έργα της έκθεσης, περνούν από φωτεινά και σκοτεινά δωμάτια αναζητώντας λέξεις και γράμματα, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, έρχονται αντιμέτωποι με νέα ερεθίσματα και σταδιακά δημιουργούν τη δική τους νοητή «βιβλιοθήκη». Το πρόγραμμα, που έχει επιμεληθεί η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου, πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και Κυριακή από 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Παράλληλα, από αυτή την εβδομάδα και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα διοργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις για τους κατόχους εισιτηρίων της έκθεσης από την ιστορικό τέχνης του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών annexM Νίκη Παπασπύρου. Η έκθεση «Μετά τη Βαβέλ», που συνεχίζεται ώς τις 10 Μαρτίου, αποτελεί το δεύτερο μέρος της Τριλογίας «Η Αγραφη Βιβλιοθήκη». Είναι αφιερωμένη στα βιβλία και περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτά κ.ά. με την υπογραφή καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. (Από την εφημερίδα Καθημερινή 30 12 2018). Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ

03 01 2019

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΒΕΛ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ


Σπεύσατε Σάββατο ή Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, να απολαύσετε μια μοναδική περιπλάνηση από την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην έκθεση «Μετά τη Βαβέλ» που πραγματοποιεί έναν μεγάλο περίπατο στους γνωστούς και άγνωστους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου φιλοξενούνται τα έργα της έκθεσης. Πρόκειται το δεύτερο μέρος της Τριλογίας «Η Αγραφη Βιβλιοθήκη» που πραγματοποιεί η Άννα Καφέτση. Είναι αφιερωμένη στα βιβλία και περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτά κ.ά. με την υπογραφή καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Η Ζαχαροπούλου ξεναγεί με τον δικό της χαρισματικό τρόπο τους επισκέπτες σε κρυφούς χώρους του μεγάρου αναδεικνύοντας συναρπαστικές πτυχές των έργων και οργανώνει ένα αναπάντεχο φινάλε στους συνοδοιπόρους της, υλοποιώντας μια δική της απόκρυφη performance. Είσοδος από την οδό Κόκκαλη. 

04 01 2019

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ!


Οι συζυγικές σχέσεις αποτελούσαν πάντοτε το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων. Ακούμε για ένα ζευγάρι που είναι μαζί τριάντα χρόνια και μας κάνει εντύπωση! Αντίθετα έγινε καθημερινότητα ο χωρισμός και το διαζύγιο. Τι σημαίνει σήμερα γάμος; Τι σημαίνει οικογένεια; Είναι δύσκολο άραγε να συμβιώσουμε με το άλλο φύλο; 
Αυτό είναι το βασικό θέμα του νέου έργου που ανεβαίνει στη ΣΤΟΑ και που θα παίζεται παράλληλα με τη μεγάλη επιτυχία ‘’Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης’’. 
Ένα αντρόγυνο έχει προβλήματα στη σχέση του και ο χωρισμός είναι προ των πυλών. Αποφασίζει να καταφύγει σε έναν ειδικό. Οι συναντήσεις του μαζί του αποβλέπουν στο να τους βοηθήσει να μιλήσουν ειλικρινά ο ένας στον άλλο. Δεν γνωρίζουμε την κατάληξη. Ακολουθεί μια συζήτηση με το κοινό - με τη συνδρομή ενός ψυχοθεραπευτή - για να προταθούν οι πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν την κατάσταση.



05 01 2019

THE ARTIST ON THE COMPOSER | ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΠΙΣΝ


Το πρόγραμμα The Artist on The Composer είναι μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΝΕΟΝ, και επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας, διασυνδέοντας πρωτοπόρους σύγχρονους καλλιτέχνες με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. 
Η πρώτη δράση του προγράμματος για το 2019 είναι η ανάθεση στον καλλιτέχνη Νίκο Ναυρίδη, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και του Γιώργου Κουμεντάκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Ναυρίδης δημιουργεί ένα έργο όπου συνεργάζονται μουσικοί, χορογράφοι και περφόρμερ, και αποδομεί τις οπερατικές αρχές ενός κλασικού μουσικού θεάματος. 
Ο Ναυρίδης στοχάζεται πάνω στην ιδέα της σκηνής ως μέσου εκτέλεσης, του σώματος ως διάμεσου ανάμεσα στον ήχο και τον χώρο και τη μουσική των κλασικών συνθετών Γκούσταφ Μάλερ και Ζαιρζ Κούρταγκ. Αποτίνει φόρο τιμής στους συντελεστές της όπερας, τους παραγωγούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους κλασικούς συνθέτες και τους σχεδιαστές κοστουμιών, προσφέροντας ένα νέο αφήγημα πάνω στο ρόλο του κοστουμιού ως άδειου σώματος που φοριέται πολλαπλά επί σειρά ετών σε διαφορετικές παραγωγές. 
Ο τίτλος του έργου Noli me Tangere (μη μου άπτου), λατινική απόδοση της φράσης που είπε ο Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή μετά την Ανάσταση (σύμφωνα με το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, 20:17) και κοινό θέμα στη θρησκευτική εικονογραφία, αντανακλά την ενασχόληση του Ναυρίδη με την πίστη και το δυναμικό της ως πράξη ακρόασης, ενθύμησης και ίασης. Ο Ναυρίδης ενσωματώνει τη δική του προσωπική πίστη στην ανθρώπινη τροχιά. 
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «Πάντα έβρισκα ενδιαφέρον στις κατασκευές, να κατασκευάζω ενδιάμεσους χώρους και να παρατηρώ από εκεί τον κόσμο. Χώρους εσωτερικούς, και το Noli me Tangere είναι μια εγκατάσταση που αναπτύσσεται σε όλο το θέατρο της Λυρικής Σκηνής. Θα ήθελα όσο διαρκεί το Noli me Tangere, το θέατρο να γίνεται αντιληπτό σαν μοναδικός τόπος αντιπαράθεσης του κοινού με το σώμα του. Το θέατρο σαν συλλογική παράθεση εαυτών». 
Το έργο του Ναυρίδη θα "συνομιλήσει" με την ζωντανή εκτέλεση δύο έργων των Μάλερ και Κούρταγκ, η γραφή και η μουσική αντίληψη των οποίων μοιάζει συγγενική, παρά το γεγονός ότι γράφτηκαν με διαφορά σχεδόν ενός αιώνα. 
ΩΡΑΡΙΟ PERFORMANCE: 
5 Ιανουαρίου 2019, 18:30 & 20:30 /
3 & 10 Φεβρουαρίου 2019, 18:30 & 20:30

07 01 2019

ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΛΚΑΛΑΗ: «ΕΜΜΟΝΕΣ» OBJETS TROUVĖS
ΣΤΟ POEMS&CRIMES



Οι φθαρμένες, εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κούκλες-καλούπια και τα κομματιασμένα τους μέλη αιωρούνται σε μια αέναη επανάληψη στον λευκό χώρο. 
Αναδεικνύουν το άχρονο και επαναλαμβανόμενο τοπίο της βίας, της φθοράς και της εγκατάλειψης. Ως σύμβολο/υποκατάστατο του ανθρώπινου σώματος, η κούκλα, καταγγέλλει το συνεχές τοπίο πολέμου και βίαιων εκτοπίσεων που μετατρέπουν το σώμα σε αναλώσιμο άχρηστο υλικό. Ταυτόχρονα σχολιάζει την αδυσώπητη καταναλωτική κοινωνία της μιας χρήσης που μετατρέπει έμψυχα και άψυχα σε βιομηχανικά απόβλητα. 
Με αυτή την έκθεση ολοκληρώνεται μια τριλογία-εμμονή στο ίδιο θέμα. 
Η Άρτεμις Αλκαλάη ξεκίνησε το αντιπολεμικό της έργο το 1999 με την έκθεση ΜΝΗΜΗ, μια σειρά από μαριονέτες και γλυπτά από ύφασμα, για να συνεχίσει το 2015 με πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και καταναγκαστικής εργασίας (Άουσβιτς και Μπέργκεν Μπέλζεν) και να καταλήξει τώρα σε μια διευρυμένη οπτική του θέματος με τη φωτογραφική σειρά των objets trouvés. 
Εγκαίνια Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 12:30 μ.μ. στο POEMS&CRIMES των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Διάρκεια έως 5 Φεβρουαρίου 2019 
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Στέφωση
09 1 2019

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ: «ΤΡΕΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ», ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 


Σχολιάζοντας πρόσφατα ο Rem Koolhaas την τάση να κηρύσσονται διατηρητέα όλο και περισσότερα και όλο και νεότερα αρχιτεκτονικά έργα πρότεινε ένα νέο καθεστώς κατά το οποίο η αρχιτεκτονική κοινότητα, ή η κοινωνία συνολικά, θα μπορούν να αποφασίζουν πιο κτήριο θα προστατεύεται και θα διατηρείται όχι εκ των υστέρων αλλά τη στιγμή που αυτό χτίζεται ή ακόμα και πριν αυτό χτιστεί. Η προκλητική αυτή πρόταση προήλθε σε μεγάλο βαθμό και από την προστασία όλο και περισσότερων μοντέρνων αρχιτεκτονημάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο μεσοπολεμικών αλλά και μεταπολεμικών, της δεκαετίας του 1960 και του 1970. 

Στη διάλεξή μου θα μιλήσω με τη διπλή μου ιδιότητα: ως ιστορικός της αρχιτεκτονικής αλλά και ως συντονιστής της ελληνικής ομάδας του διεθνούς do.co.mo.mo., του οργανισμού ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο την τεκμηρίωση και προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής 30 χρόνια πριν. Σχολιάζοντας αλλά και επιχειρώντας να υπερβώ τα στενά θεσμικά πλαίσια της προστασίας θα ξεκινήσω από έναν ορισμό της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια θα μιλήσω - μέσα από παραδείγματα αρχιτεκτονικά και άλλα - για τις 3 ‘μάχες’ τις οποίες καλείται να δώσει η μοντέρνα αρχιτεκτονική σήμερα για να συνεχίσει να επιβιώνει. / 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.


14 01 2019

ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ


Ένα αυτοβιογραφικό ψυχογράφημα του πολυτάλαντου Άρι Γεωργίου από την Θεσσαλονίκη, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΕνΤΟΜΩ | ΣΥΜΕΠΕ σειρά εντούτοις», με τίτλο «Η αρχιτεκτονική του εαυτού» και υπότιτλο «Αργώ, αλλά μαθαίνω». Αρχιτέκτων ο Άρις Γεωργίου με μεταπτυχιακά στο Παρίσι και καθηγητή τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, μεταφραστής, συνεργάτης ραδιοφώνου, λάτρης της τζαζ, εικαστικός, γραφίστας, φωτογράφος με σημαντική διαδρομή στην δημιουργική φωτογραφία, με πολυάριθμες εκθέσεις και για ικανό διάστημα Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη. Στο βιβλίο αυτό ο Γεωργίου αναζητά μια απάντηση στην [Ψυχο-αρχιτεκτονική] και στη φράση «η αρχιτεκτονική του εαυτού». Θεωρώντας ότι οι ψυχίατροι είναι για τον κόσμο των γιατρών ό,τι είναι οι αρχιτέκτονες για τον κόσμο των μηχανικών, προχωρεί σε μια προσωπική εξομολόγηση. Αναφέρεται και απεικονίζει πρόσωπα και έργα της τέχνης που τον έχουν επηρεάσει και παράλληλα παραθέτει δικές του ζωγραφικές και φωτογραφικές δημιουργίες, παρεμβάλλοντας συνοπτικά κείμενα με αυτοβιογραφικό και ποιητικό χαρακτήρα. Με την γνωστή δική του γραφιστική επιμέλεια ο Άρις Γεωργίου ταξιδεύει τους αναγνώστες του σε μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση μέσα από μία προσωπική αποκαλυπτική εξομολόγηση. «Η δική μου εικόνα, γράφει, μαζί με την επίγνωση της εικόνας των άλλων, αποτελούν συνδυασμένα δομικό συστατικό του εαυτού μου, της αρχιτεκτονικής του εαυτού μου».

11 01 2019

ANNA ΦΙΛΙΝΗ: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς ή έκθεση της Άννας Φιλίνη με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ». Διάρκεια μέχρι 17 02 2019.
14 01 2019

ΜΙΕΤ: ΠΕΠΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ- ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ


Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, έκθεση «Πέπη Σβορώνου / Αναδρομική» που οργανώνει και παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει μια αναδρομή στο ζωγραφικό έργο της και να αναδειχθεί η ζωγράφος η οποία συνήθως επισκιάζεται από τη σχεδιάστρια μόδας. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι η πρώτη που επιδιώκει να αναδείξει αυτόνομα το σύνολο του έργου της Πέπης Σβορώνου. Το μεγάλο βάρος θα πέσει αναμφίβολα στη ζωγραφική της δημιουργία. Θα εκτεθούν περίπου εκατό πίνακες: οι παλαιότεροι χρονολογούνται από τα σπουδαστικά της χρόνια, τις πρώτες της ζωγραφικές απόπειρες, όπου διαφαίνονται επιδράσεις των δασκάλων της (Παπαλουκάς, Μόραλης), αλλά και του συντρόφου της Κοκκινίδη, σταδιακά όμως θα αποκαλυφθεί η πρωτοποριακή ματιά της, που την οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων αφηρημένων συνθέσεων ήδη από τη δεκαετία του 1960 και, μέσα στη δεκαετία του 1970, των πρώτων της τρισδιάστατων κατασκευών. Παράλληλα, τμήμα της έκθεσης θα αφιερωθεί στην εργασία της Σβορώνου στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, με την παρουσίαση ολοκληρωμένων ενδυμάτων, αλλά και σχεδίων, που φανερώνουν τη διαδικασία της εκτέλεσής τους. Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 15 Ιανουαρίου – Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019
14 01 2019

“PAVLOS – ALMOST MAGIC” ΣΤΗΝ ROMA GALLERY 


Η Roma Gallery ανοίγει για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην οδό Ρώμα 5 στο Κολωνάκι, με την έκθεση “Pavlos – Almost magic” αφιερωμένη στον καταξιωμένο διεθνώς καλλιτέχνη Παύλο Διονυσόπουλο, Pavlos (1930), την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στις 19:00
Ο Παύλος είναι ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες που εργάζεται μέχρι σήμερα με έναν ξεχωριστό δικό του τρόπο απεικόνισης αντικειμένων της καθημερινής ζωής, της διαφήμισης και του εντυπωσιακού χώρου του θεάματος. Είναι ένας από τους εκφραστές του Nouveau Realistes και Affichistes. Eργάστηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960, όπου ήρθε σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Raymond Haynes, o Cesar, o Giacometti, o Calder και o Dubuffet. Ξεπερνώντας τα όρια με τη μοναδική και χαρακτηριστική τεχνική του, μετατρέπει τεμαχισμένες λωρίδες χαρτιού από αφίσες σε μοναδικά τρισδιάστατα έργα τέχνης. 
Η γκαλερί ανοίγει για το κοινό με στόχο να γίνει ένας ζωντανός και πρωτοποριακός χώρος που θα λειτουργεί με διεθνές πρόγραμμα, αφιερωμένο στη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Θα παρουσιάζει έργα καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας να ενημερώσει το κοινό και να προσφέρει έναν σύνδεσμο, με τον οποίο οι Έλληνες καλλιτέχνες θα μπορούν να αποκτήσουν επικοινωνία με χώρους τέχνης στο εξωτερικό. Σκοπός είναι να αναδειχθούν τα ταλέντα και να προβληθεί η κληρονομιά των καλλιτεχνών (Estates), σε συνεργασία με επιμελητές, συλλέκτες, ιδρύματα και διεθνείς οργανισμούς.
15 01 2019


Εκοιμήθη» σε ηλικία 71 ετών ο αγαπητός “Παπά Παύλος” στη Λίμνη Ευβοίας και αργότερα Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, γνωστός για τον καθαρό πολιτικό του λόγο, που στηλίτευσε την Χρυσή Αυγή και τον φασισμό, αλλά και τους ακραίους λόγους άλλων μητροπολιτών. Ένας ξεχωριστός ιερωμένος με ανθρώπινο λόγο, που όπως γράφτηκε, «άγγιζε τις καρδιές όλων των ανθρώπων και θεράπευε το νου και τις ψυχές».
18 01 2019 

“ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ” 
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ


Mία ομάδα 6 γυναικών εργάζεται συστηματικά εδώ και 23 χρόνια σε ζητήματα της σύγχρονης τέχνης υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, έχοντας δημιουργήσει έως τώρα πλήθος καλλιτεχνικών έργων μέσα από έρευνα, διαβάσματα και πειραματισμούς εκφραστικών μέσων. Πρόκειται για τις Ελένη Γεωργακοπούλου, Μαρία Καρδαρά, Όλγα Κωνσταντινίδη, Εύη Μπορμπαντωνάκη, Δανάη Ορφανουδάκη, και την Άννα Σαρρή. Η έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό για τα 60 χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη Γιώργου Μπουζιάνη, βασίζεται στην καλλιτεχνική εργασία των έξη 6 γυναικών πάνω στην έννοια της «Επίσκεψης» ως συνθήκη συνάντησης προσωπικών και συλλογικών εμπειριών σε οικείους και ανοίκειους τόπους. Η καθημερινότητα, το οικιακό περιβάλλον, το συναπάντημα με τον εαυτό, η ανάγνωση, η προσπάθεια συνεύρεσης με τον Άλλον, η επίσκεψη ως στιγμιαία είσοδος και αποδοχή εμφανίζονται στα έργα με ποικίλους τρόπους. Επιμέλεια έκθεσης Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Εγκαίνια έκθεσης : 22 Ιανουαρίου 2019 στις 19.30. Διάρκεια έκθεσης : 22 Ιανουαρίου- 3 Μαρτίου, Πέμπτη με Κυριακή 11.00 - 19.00.
18 01 2019

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ: «YOUR HISTORY, IT’S NOT MY STORY» 
ΣΤΗΝ ΕΝΙΑ GALLERY


Tην Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:00 εγκαινιάζεται στην ΕΝΙΑ Gallery η ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο «Your history, it’s not my story». 
Τα δεδομένα τίθενται εξαρχής με τον ακινητοποιημένο, σχεδόν περιφραγμένο χώρο που υποδέχεται τους θεατές. Η κεντρική εκθεσιακή αίθουσα μεταφορικά μεταμορφώνεται σε κλουβί το οποίο φιλοξενεί περίτεχνα κλουβιά πουλιών που με τη σειρά τους εσωκλείουν στο εσωτερικό τους μικρότερα κλουβιά. Οι εικόνες μέσα στην εικόνα, πραγματικότητες μέσα στην πραγματικότητα δημιουργούν διαδοχικούς τεχνητούς κόσμους και επίπεδα εγκλεισμού. Τα κλουβιά, κελιά που παραπέμπουν στο Πανοπτικόν του Michel Foucault, λειτουργούν ως διαχωριστικά στοιχεία. Διαφοροποιούν το εσωτερικό από το εξωτερικό πεδίο, παγιδεύουν τους θεατές στον κενό, ενδιάμεσο χώρο ενώ ταυτόχρονα ορίζουν λαβυρινθώδεις διαδρομές διαφυγής.[...] Στους πίνακες των μεγάλων ζωγράφων με απεικονίσεις κλουβιών και ιπτάμενων κατοικίδιων, η γυναικεία εικονογραφία πρωτοστατεί, ταυτίζοντας άμεσα τα πανέμορφα εξωτικά πουλιά με το εύθραυστο γυναικείο φύλλο και τη φιλήσυχη οικιακή ζωή. Στις ειδυλλιακές αυτές σκηνές, η Ποταμιάνου προτάσσει μια διαφορετική πραγματικότητα, αμφισβητώντας τα κοινωνικά στερεότυπα που συντάσσουν την κλασική μυθολογία της γυναίκας.[...] 
Η Άρτεμις Ποταμιάνου επιλέγει ξανά γυναικείες μορφές από γνωστούς πίνακες της ιστορίας της τέχνης: των Goya, Da Vinci, Vermeer, Cranach, Christus, Freud, και άλλων. Επεξεργάζεται τις αρχικές αυτές εικόνες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαιρώντας το χρώμα και φωτίζοντας επιλεκτικά μάτια και χέρια, τα πλέον εκφραστικά σημεία. Διατηρεί όμως, ακέραιη τη γυναικεία τους ταυτότητα. Το αποτέλεσμα τυπώνεται, τυλίγεται σε διαφάνειες και δένεται με σκοινί σαν το δεμάτι με τη ραπτομηχανή του Man Ray. 
Διάρκεια Έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου έως 4 Μαΐου 2019.
21 01 2019 

ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: 
LIVE ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ KLEZMER YUNAN.

 

Για 5ο χρόνο οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε».

Οι Klezmer Yunan, ένα μουσικό σχήμα με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, συμμετέχουν στο αφιέρωμα των Εκδόσεων Γαβριηλίδης για το Ολοκαύτωμα παρουσιάζοντας σύγχρονες ερμηνείες της Ασκενάζι εβραϊκής μουσικής παράδοσης.Η Klezmer μουσική αρχικά δημιουργήθηκε από μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων στην κεντρική, δυτική και ανατολική Ευρώπη. Οι επιρροές είναι πολλές. Ένα μουσικό υβρίδιο όπου η Ανατολή συναντά την Δύση και η αστική ζωή συναντά αυτή των νομάδων. Ένα μουσικό ύφος που διαμορφώθηκε συνοδεύοντας την ζωή των Εβραίων στις χαρές και στις λύπες αποτυπώνοντας και εκφράζοντας ένα αφήγημα καταστροφής και αναγέννησης η οποία χαρακτηρίζει την μακραίωνη ιστορία τους.Πριν από λίγες δεκαετίες στην κεντρική Ευρώπη δημιουργήθηκε και η ιδεολογία του Ναζισμού που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Πώς η μουσική έκφρασή διαχειρίζεται σήμερα αυτό το τεράστιο και βαθιά επώδυνο γεγονός;

Η Klezmer μουσική σήμερα παίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου αφού ταξίδεψε με τους Εβραίους που επιβίωσαν, δίνοντας νέα ακούσματα. 

Λεονάρδος Μπατής, κλαρίνο./Θοδωρής Καπετανάκος, ηλεκτρικό μπάσο./Άγγελος Αγγελίδης, ηλεκτρική κιθάρα./Σεραφείμ Μπέλλος, τύμπανα.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 9:00 μμ στο art bar poems&crimes, Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 10551 Αθήνα, 210-3228839.


21 01 2019

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται και πάλι κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Φεβρουαρίου - Απριλίου 2019). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 07 Φεβρουαρίου, Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, ΠΡΟΠΥΛΟΝ /14 Φεβρουαρίου, Christina Manzetti, Δρ, Αρχαιολόγος Πολυτεχνείο Κρήτης: THE STUDY AND THE VALORIZATION OF THE ROMAN THEATRES OF CRETE / 21 Φεβρουαρίου, Σταυρος Μαμαλούκος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΗ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ» ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ» /28 Φεβρουαρίου 2019, Κωνσταντίνα Κάλφα, αρχιτέκτων, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ, Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ / Γιώργος Αντωνίου, Αρχιτέκτων Μsc, Αναστηλωτής: ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ, / 14 Μαρτίου, Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ΕΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ./ 21 Μαρτίου, Γιάννης Μαυρομματίδης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΡΟΦΗΣ ΙΩΝΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ Της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ./ 28 Μαρτίου, Σωτήρης Βογιατζής, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ ΣΕ ΑΞΟΝΙΚΗ ΘΕΣΗ. / 4 Απριλίου, Αλέκος Φλωράκης, Δρ. Ιστορικός- Ανθρωπολόγος: ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. / 11 Απριλίου Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ / 18 Απριλίου, Ζέττα Αντωνοπούλου, Δρ. Ιστορικός Τέχνης: ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

01 02 2019

ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: ΣΥΝ- ΗΧΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ και σε επιμέλεια Νίκου Σκουτέλη το νέο βιβλίο με κείμενα των Αlberto Ferlenga, Θανάση Μουτσόπουλου, Δημήτρη Φιλιππίδη, Αμαλίας Κωτσάκη, Παναγιώτη Τσακόπουλου και Ζήση Κοτιώνη, που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα που έγινε στα Χανιά την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο "Η κληρονομιά του Δημήτρη Πικιώνη". Ο Πικιώνης, γράφει στο σημείωμά του ο Νίκος Σκουτέλης, κατά καιρούς επιστρέφει, πιο πολύ με τον λόγο του, στη συνέχεια με τα σκίτσα του, τέλος με τις κατά καιρούς φωτογραφίσεις των διαδρομών προς την Ακρόπολη […] επειδή η αναζήτηση αυθεντικών φωνών, εξαίρετων σχεδίων και συγκροτημένων χώρων αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός των συνόρων μας. Στον Δημήτρη Πικιώνη, μπορούμε να πούμε πως το μοντέρνο λειτούργησε ως τρόπος σκέψης και γραφής, ως μονόδρομος ικανός, που οργανώνει τις σχέσεις μας με τον κόσμο. Η παράδοση εμφανίζεται ως προσωπική, επίπονη επεξεργασία των γνωστών και αιώνιων δεδομένων που αναζητούν τον χώρο τους σε’ ένα κόσμο μετάβασης, όταν εμφανώς πολλά έχουν χαθεί, ειδικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Μέσα από αυτή τη δυαδικότητα ο Πικιώνης ισορροπεί τον εαυτό του στον σύγχρονο κόσμο, σε μια αργή προσέγγιση των θεμάτων, όπου άλλοτε το μοντέρνο λειτουργεί ως κάναβος αναφοράς επί του οποίου τοποθετούνται τα αποσπάσματα της μνήμης και άλλοτε το ορθολογικό στοιχείο που ενυπάρχει στην παράδοση ως ρυθμός μελετάται, εντοπίζεται και μεταγράφε ται. […] Πρό κειται για τους τρόπους του χειρόνακτα. Το αρχιτεκτονικό έρ γο μελετάται και σχεδιάζεται σαν να έχει ήδη υπάρξει, καταπονηθεί, εξιστορηθεί. Η φάση του σχεδιασμού φαίνεται να προσλαμβάνει όλους τους χρόνους ζωής, ως αναπαράσταση μιας επιτάχυνσης των ρυθμών, προκειμένου να οριστεί ο τρόπος συνύπαρ ξης με τα γύρω, και αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους και τον καιρό. Μέσω μιας τέτοιας δυναμικής, ο Πικιώνης επαναφέρει σε δική του ενότητα την ελληνική κληρονομιά των τεχνών για να διαμορφώσει έναν προσωπικό διάλογο με τον κόσμο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου η προσωπική ματιά μεταφράζεται σε γραφή και πέτρα, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε περί κληρονομιάς, συνέχειας, ή περί επιγόνων. Προτιμήσαμε τις συν–ηχήσεις, στιγμές κατά τις οποίες μεμονωμένα οι Έλληνες αρχιτέκτονες, κατά τη διάρκεια της ζωής του δασκάλου, αλλά και μέχρι σήμερα, αντιμετώπισαν τη διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής με τρόπους παρόμοιους με τον Πικιώνη.
03 02 2019 

“ΕΣΩ” ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 ΦΕΒΡ. 2019 ΣΤΙΣ 17:00

Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το γνωστό συνέδριο στην Ελλάδα για την Αρχιτεκτονική και το Design. Παρουσιάζει ο εικαστικός και ιδρυτής της Athens Biennale Poka Yio
Θα μιλήσουν οι : 
Kostas Poulopoulos www.sq-1.dk | Think New Thoughts / 
Thanos Zakopoulos CTRLZAK art & design studio Product Design | Form Follows Meaning / 
Iasson Tsakonas | Developer's Insight on the Example of Antiparos | OLIAROS Properties
Yannis Tseklenis | Lifetime Achievement Award | Ελληνική Βιομηχανία και Ελληνικό Design. Μια σχέση Ανέραστη./ 
Chris Alefantis | Σχεδία Art Project | Design του Δρόμου / 
Sotiris Anifantis | A2architects Αρχιτεκτονική της Καθημερινότητας | Δίκτυο Καταστημάτων Δημοσίου | ΝΕΑ ΚΕΠ / 
Ilias Papageorgiou | SO-IL Architects | Prelude | Co Living & Cultural Projects / 
Ermis Adamantidis | Not A Number Architects | Pop-up Architecture Αρχιτεκτονικές Ιστορίες μικρού μήκους /
Tom Lindblom | Gensler | Hospitality Design

03 02 2019 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΜΠΑΖΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ


Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019,στις 19:30 στον Ο Εκδοτικό Οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση προς τιμήν του αρχιτέκτονα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΜΠΑΖΗ.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν την προσωπικότητα και το έργο του, αναφερόμενοι σε ζητήματα και πτυχές, που ο καθένας τους γνωρίζει λόγω της σχέσης του με τον τιμώμενο. 
Θα μιλήσουν: Κυριάκος Κυριακίδης, αρχιτέκτων, Σταύρος Γυφτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Δήμητρα Μπελεγράτη, αρχιτέκτων, Αγνή Κατζουράκη, designer.
Συντονισμός εκδήλωσης: Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.


82 χρόνια μετά ο μοντερνισμός καλά κρατεί! Εξακολουθεί να εμπνέει, να προσδίδει γοητεία και κύρος με την απλότητά του, σε χώρες που κυριάρχησαν και κυριαρχούν ακόμη εκλεκτικιστικές απομιμήσεις.
10 02 019 

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗΣ: Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ ΕΡΥΤΑΝΙΑΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Μια προσεγμένη έκδοση με εξαιρετικά σχέδια αποτύπωσης και φωτογραφικό υλικό που προέκυψε στο πλαίσιο μιας επιστημονικής έρευνας, σχετικά με την ιστορίας και την αρχιτεκτονική του κτηριακού συγκροτήματος που ευρίσκεται στο Μοναστήρι του Προυσού στην Ευρυτανία, υπογράφει ο καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Γεώργιος Γιαννίτσαρης με τους συνεργάτες του. Υλικό που συγκεντρώθηκε από το 2004 μέχρι το 2007 και περιλαμβάνει επίσης το χρονικό των κατασκευών, σημαντικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική των κτιρίων και την εξέλιξή της στην πορεία του χρόνου. Ο Γιαννίτσαρης με τόπο καταγωγής την Ευρυτανία γνωρίζει το Μοναστήρι από την δεκαετία του 1960 και έκτοτε ασχολήθηκε κατά διαστήματα με μελέτες αποκατάστασης. Έκδοση της Πανευρυτανικής Ένωσης, 2018. 
17 02 2019

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ


Μια ξεχωριστή προσέγγιση της Ζωγραφικής του Νίκου Χουλιαρά, μέσα από μια σειρά έργων, που έχει επιλέξει ο αδερφός του, Γλύπτης και Ομ.Καθηγητής της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χουλιαράς, παρουσιάζει η Evripides Art Gallery στην έκθεση «ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ. Οι ζωγραφιές της επόμενης μέρας – Ξαναβλέποντας την ζωγραφική του», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι και θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου 2019. 
Πρόκειται, για την πρώτη έκθεση με ζωγραφικά έργα του Νίκου Χουλιαρά, τριάμισι χρόνια από τον θάνατό του, το 2015, μέσα από την οποία ξαναζωντανεύει η Ζωγραφική ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς, που διακρίθηκε ως ζωγράφος, ποιητής, πεζογράφος, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. 

Η μνήμη διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη Ζωγραφική του Νίκου Χουλιαρά, καθώς ήταν η πηγή, που τον τροφοδοτούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της εικαστικής του πορείας. Τα έργα του αφηγούνται μικρές ιστορίες, αναμνήσεις, που συχνά συνδέονται με τον μακρινό κόσμο των ονείρων και μια μεταφυσική προσέγγιση της πραγματικότητας.
17 02 2019 

Ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ_ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο, στην οδό Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας, από τις 7:30 έως τις 9:30μμ, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.
Στις απαρχές του τεχνικού πολιτισμού κάνει την εμφάνισή της η ανθρωπόκαινος εποχή. Η σύγχρονη ιδέα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει και διαμορφώνει τη γεωλογική συγκρότηση και την εξέλιξη της γής, ενυπάρχει ήδη στα θραύσματα των προσωκρατικών κοσμολογιών. Στίς θεωρητικές υποθέσεις του Αναξίμανδρου ανευρίσκεται η σύλληψη του κόσμου ως τεχνικού κατασκευάσματος, όπως είναι μια κυλινδρική κολόνα ή ένας μεταλλευτικός κλίβανος. 
Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα είναι ταυτόχρονα εικαστική εγκατάσταση και ποιητικό δοκίμιο. Αφηγείται πρακτικές περιπλανήσεων, καταγραφών, ανοικτών αναγνώσεων των προσωκρατικών φιλοσόφων και γενεαλογήσεις εδαφικών ευρημάτων. Η επιτόπια περιπλάνηση γίνεται κάποτε ταξίδι στην οικουμενική γεωγραφία και ταξίδι μέχρι την σύγχρονη ιστορία, από τα παράλια της Μεσογείου ως τα παράλια της Ιαπωνίας. Οι αστοχήσαντες πυρηνικοί αντιδραστήρες της Φουκουσίμα είναι τεχνολογικές μεταμορφώσεις του αναξιμάνδρειου κλιβάνου.
Το βιβλίο απευθύνεται περισσότερο σε εκείνες και εκείνους που θέλουν να αδράξουν, μέσα από την “τοπο-στιγμή” τη γενικότητα, το βάθος της ιστορίας και την έκταση των “φυσικοπολιτισμών”. Να αδράξουν τη γενεαλογία της τεχνικής ως βίωμα και προσωπική ανάμνηση, μέσα στην βαρετή συνήθως αλλά καμιά φορά συναρπαστική διεθνή συζήτηση για τη γαία και το μέλλον του παρόντος της.
Παρουσίαση και συζήτηση για το έργο εν προόδω και το βιβλίο του Ζήση Κοτιώνη. Η εκδήλωση θα γίνει στο περιβάλλον μιας προσωρινής εγκατάστασης, η οποία συμπεριλαμβάνει προβολές βίντεο, αντικείμενα και επιτελεστική διάλεξη του συγγραφέα. 
Ομιλητές:
Κωστής Βελώνης, Εικαστικός
Fabiano Micocci, Δρ. αρχιτέκτων, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Γιώργος Ξηροπαϊδης, Καθηγητής ΑΣΚΤ
Θεόφιλος Τραμπούλης, Ανεξάρτητος Επιμελητής
Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη θα χαιρετήσει η Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια.
Επιτελεστική διάλεξη με απόσπασμα από το βιβλίο θα πραγματοποιήσουν ο συγγραφέας με τον Γιάννη Ισιδώρου, εικαστικό.
Τίτλος του Βιβλίου: Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα. Γενεαλογίες της Τεχνικής
Συγγραφέας: Ζήσης Κοτιώνης
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018. Σειρά “Αναχρονισμοί”. Υπεύθυνος σειράς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Διοργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη και Μουσείο Μπενάκη
17 02 2019

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ: “URBANSCAPES” ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΠΠΑΤΟΣ 

Την Παρασκευή 1 Μάρτιου στις 20:00 μμ εγκαινιάζεται στην αίθουσα Τέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο / “Urbanscapes”. Διάρκεια μέχρι 11 Απριλίου 2019. 
[...]Τα «Urbanscapes», η τελευταία του ενότητα του Μιχάλη Κατζουράκη, είναι άλλο ένα δείγμα της εξαντλητικής ζωγραφικής διερεύνησης (η οποία όντως είναι ένα είδος χαρτογράφησης των επιφανειών και των υφών τους) που επιχειρεί όλα αυτά τα χρόνια, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. 
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ορολογία, η λέξη «urbanscape» έχει την καταγωγή της στη δεκαετία του ’50 και αναφέρεται στο αστικό τοπίο, στην εμφάνιση ή στο «layout» (πλάνο ή διάταξη) μιας αστικής περιοχής. Με τη σειρά του, ο όρος «layout» υποδηλώνει, μεταξύ άλλων, τα κατατόπια. Από αυτή τη σημασία προκύπτει αβίαστα ένας συλλογισμός, που νομίζω αποτελεί γενική παραδοχή: Τα «Urbanscapes» του Μιχάλη Κατζουράκη είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο καλά γνωρίζει τα κατατόπια της ζωγραφικής. [...] Απόσπασμα από το κείμενο του Χριστόφορου Μαρίνου. 
17 02 2019 

ANATOMY OF POLITICAL MELANCHOLY II - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 


Το Ίδρυμα Schwarz - Schwarz Foundation ανακοινώνει με χαρά την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην #Αθήνα, από την ίδρυση του Art Space Pythagorion στη #Σάμο το 2012. Υπό τον τίτλο #ΑνατομίαΠολιτικήςΜελαγχολίας η έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου - Katerina Gregos υπεύθυνη για το εικαστικό πρόγραμμα του Iδρύματος από το 2016, εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, στις 7.00μμ, στο Ωδείον Αθηνών - Athens Conservatoire (Πολυχώρος εκδηλώσεων Ω2).

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σάμο το περασμένο καλοκαίρι με 11 καλλιτέχνες και για την Αθήνα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει 12 επιπλέον καλλιτέχνες και μία κολεκτίβα. Η #ΑνατομίαΠολιτικήςΜελαγχολίας καταγράφει και εξετάζει την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς του σήμερα. Οι 24 διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν διεισδύουν σε διαφορετικές πλευρές της τρέχουσας πολιτικής δυσαρέσκειας, διερευνούν την επίδρασή της στην παλιά και τη νέα γενιά, και εξετάζουν το πώς η απογοήτευση με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην #Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδιεξόδου που εκδηλώνεται τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στον δημόσιο χώρο. Σε μια εποχή που οι ιδεολογίες περισσότερο απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους παρά τους ενώνουν, που είναι καταδικαστικές αντί να προάγουν την κατανόηση και τον σεβασμό, η παρούσα έκθεση είναι μια απόπειρα ανατομίας της παθογένειας της σύγχρονης πολιτικής. Φιλοδοξεί να ενθαρρύνει όλους μας να απορρίψουμε την πολιτική απάθεια και να πιστέψουμε στην αφύπνιση του ατόμου αλλά και στη συλλογική ισχύ, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να ενεργοποιηθούμε πολιτικά, έστω και σε μικρή, τοπική κλίμακα. Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια καίρια στιγμή οχι μόνο για την Ελλάδα (με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές την φετινή χρονιά) αλλά και για την Ευρώπη (με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, που προβλέπεται να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό) και φυσικά το αδιέξοδο του #Brexit.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείον Αθηνών - Athens Conservatoire από 28 Φεβρουαρίου έως 13 Απριλίου. Είσοδος Ελεύθερη.


02 03 2019 

WOYZECK/ ΒΟΫΤΣΕΚ 
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΛΑΤΟΥ





Κάτι με τα ταξίδια και άλλες υποχρεώσεις πέρασαν ήδη 8 ημέρες από την βραδιά που παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης WOYZECK/ ΒΟΫΤΣΕΚ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκηνοθετημένη από την Κατερίνα Ευαγγελάτου. Όλες αυτές τις ημέρες φέρνω συνέχεια στο μυαλό μου αυτό το παράξενο θεατρικό έργο, που δεν έχει τη γραμμική ανάπτυξη και εξέλιξη μιας συμβατικής δραματουργίας, γραμμένο το 1836 από έναν ιδιαίτερο συγγραφέα τον Γκέοργκ Μπύχνερ από έφυγε από τύφο σε ηλικία 23 ετών, χωρίς να προλάβει να το ολοκληρώσει και μεταφρασμένο από τον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο. Μια παράσταση με τριάντα διαφορετικές σκηνές μου όπως αναφέρει η Ευαγγελάτου στο σημείωμά της θα μπορούσαν να παίζονται κάθε φορά με διαφορετική σειρά. 
«Η παράσταση γράφει, επιθυμεί να οικοδομήσει ένα οικοδομήσει ένα σύμπαν πέρα από τον ρεαλισμό, σκοτεινό σαν άγριο ουρλιαχτό μέσα στην σκοτεινή νύχτα της ύπαρξης. […] Ένα σκοτεινό και σαρκαστικό τσίρκο με στοιχεία ιατρικού πειράματος» 
Αυτό το τσίρκο αποτελεί την έμπνευση για την Εύα Μανιδάκη που στήνει ένα ακόμη ευρηματικό σκηνικό, που σε συνεργασία με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ εναλλάσσεται για κάθε μία από τις 30 διαφορετικές σκηνές. 
Ο Γιώργος Γάλλος υποδύεται τον στρατιώτη Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ που σε μία κρίση ζήλειας μαχαίρωσε την ερωμένη του Έλενα Μαυρίδου και καταδικάζεται σε θάνατο. 
Μία εξαιρετική παράσταση. Ένα σπάνιο κείμενο μου μας δυσκόλεψε, αποκαλύπτοντας την σταδιακή ολίσθηση του Βόυτσεκ στην τρέλα. (φωτο Μιχάλης Κλουκίνας) .
04 03 2019

ΝΟΤΑ ΚΥΡΙΑΖΗ:
'DEAR FORESTS,SWEET SHADOWS, 
I COME TO SEEK MY HEART'

ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00 – 22:00, η Νότα Κυριαζή εγκαινιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, 105 54, Αθήνα). / […] «Ηρεμία, γαλήνη, διαύγεια, εσωτερικότητα, αλλά και μια αίσθηση απειλής, ανησυχίας, ένα είδος ταραχής αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της Κυριαζή. Μια ονειρική αφήγηση που σε οδηγεί κατευθείαν στο παραμύθι, σε στοιχειά της φύσης και σε ξωτικά, σε δαιμονικό χορό και σε ιεροτελεστία, στο φύσημα του ανέμου και στο θρόισμα των φύλλων» […], γράφει ο Θάνος Σταθόπουλος στον κατάλογο της έκθεσης.
06 03 2019

"ΜΙA ΒΕΒΑΙΟΤΗΣ ΦΩΛΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗΣ ΤΥΡΑΝΝΟΥ" 
ΥΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΥ 
ΣΤΗΝ BOOZE COOPERATIVA


Ο Γιώργος Αναματερός, ή Anamateur, παρουσιάζει στις 7 και 8 Μαρτίου στις 21.00 τη νέα του φαντασίωση στο μέρος που τού ταιριάζει γάντι, το Booze Cooperativa, 7 χρόνια μετά την παρουσίαση του "Μιὰ ἀμφιβολία ἐγεννήθη στὸ μυαλὸ ἑνὸς εὐγενοῦς τιμωροῦ". Ἡ "Peace" εἶναι μιὰ διασημότης ποὺ ζῆ εἰς τὴν Τζαζόπιαν, ἕν μικρὸν κρατίδιον ποὺ διέρχεται μιὰν παρατεταμένην κρίσιν. Εἰς τὴν ἑβδομαδιαίαν της σατιρικὴν ἐκπομπὴν προτείνει διαφόρους τρόπους βασανιστηρίων μέχρι θανάτου τῶν δημοκρατικῶς ἐκλεγμένων ἀρχόντων τοῦ κρατιδίου (τοῦ Πρωθυπουργοῦ D. Ceiver, τοῦ Προέδρου τῆς Τζαζόπια Andy Mocrat, τοῦ Ἀρχηγοῦ τῆς Ἀντιπολιτεύσεως B. Trayer κλπ.). Ὅταν ὁ Anamateur, ὁ ἱδρυτὴς τοῦ ἐμπνέοντος θυμηδίαν (εἰς ὅσουν τὸ ἠξεύρουν) κόμματος τῆς "Φωτισμένης Τυράννου", τὴν καλεῖ νὰ ἀναλάβῃ τὴν ἡγεσίαν αὐτοῦ, προκειμένου νὰ θριαμβεύσουν εἰς τὰς ἐκλογὰς καὶ νὰ ἐφαρμόσουν ὄντως τὰ ὡς ἄνω βασανιστήρια, λίγο τὸ πιστεύει ὅτι εἶναι ὁ μόνος πολιτικὸς εἰς τὸν ὁποῖον ἴσως νὰ πῇ καὶ ναί. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέη Σορώτου, Γιώργης Νουκάκης, Ελίνα Τσελιάγκου. Παίζουν:
'Angelita Tubarão', 'Terrinho do Vaqueiro', Γιώργος Αναματερός, Κώστας Κωνσταντίνου, Θάνος Δασκαλόπουλος.

12 03 2019

«ΕΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ» ΜΙΑ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, στις 18:30, στο αμφιθέατρο 02 στο κτίριο Αβέρωφ, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διάλεξη του 2019 της σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής, με ομιλητή τον Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή Ε.Μ.Π., με θέμα: «Εγκατοίκηση στη φύση. Ένα παράδειγμα από την Κρήτη 
ή Όταν ο Μιχάλης Δερμιτζάκης έχτιζε στο Καβούσι Ιεράπετρας» 


12 03 2019 

ΕΛΕΑΝΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ: «ΥΑΔΕΣ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ




Η Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, την ενότητα έργων Υάδες. Πρόκειται για 34 μικρογραφίες, όσα είναι αριθμητικά τα αστέρια που αποτελούν την ομάδα των Υάδων, που στην ελληνική μυθολογία σημαίνουν άστρα της βροχής. Η μεταμόρφωση των Υάδων σε αστερισμό, αποδίδεται στη θλίψη τους για το χαμό του αδελφού τους Ύαντα, πιθανότατα από τσίμπημα φιδιού. Μετά το θάνατό του, άρχισαν να κλαίνε ασταμάτητα από τη λύπη τους. Τότε οι Θεοί τις λυπήθηκαν και τις μεταμόρφωσαν σε αστέρια. 

Η ενότητα ζωγραφικών έργων Υάδες, αποτελείται από σχέδια με μελάνι σε χαρτί μπαμπού. Η επιμελήτρια Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης σημειώνει: «Με εργαλείο τη «συμβολική όραση», την εικόνα δηλαδή που «βλέπει» μόνο ο ποιητής ως υπαρκτή, η Ελεάννα Μαρτίνου κατορθώνει να αποδώσει εικαστικά το μακρινό και απρόσιτο στις ανθρώπινες αισθήσεις σύμπαν. Το άχρωμο, άχρονο και αιώνιο έξω αποκρυπτογραφείται στις αρμονικές ζωγραφικές της συνθέσεις. Μέσα από το παιχνίδισμα των χρωματικών πυκνώσεων και αραιώσεων συντελούνται οι μορφές της προσωπικής της κοσμογονίας. Η διαρκής ανακάλυψη νέων αστερισμών στην ζωγραφική επιφάνεια συγκινεί και ξαφνιάζει.» Εγκαίνια: Σάββατο 6 Απριλίου, 18.00 έως 20.00 - Διάρκεια έως 31 Μαΐου 2019.
18 03 2019 

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ | ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ





Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 19.00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με αφορμή την Ημέρα Ιταλικού Design (Italian Design Day), η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνουν Αρχιτεκτονική εκδήλωση με θέμα: «Η Πόλη του Mέλλοντος. Ποιότητα Zωής και Nέα Aστικά Σύνορα». Η εκδήλωση έχει ως στόχο να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους ορισμένα αρχιτεκτονικά έργα (όπως το ίδιο το ΚΠΙΣΝ) αλλάζουν το μέλλον μιας πόλης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε αυτήν. 

Το πρόγραμμα ξεκινά με μια ομιλία του αρχιτέκτονα Giorgio Bianchi, συνεργάτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και υπεύθυνου έργου για το ΚΠΙΣΝ. 

Ακολουθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία θα συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, 
με τον Διονύση Σοτοβίκη, Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και ιδρυτήτης εταιρείας Διονύσης Σοτοβίκης Α.Ε.και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βεντουράκη, έναν από τους δύο ιδρυτές της Betaplan.S.A., που σχεδίασε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και αποτέλεσε τοπικό συνεργάτη της RPBW για το έργο του ΚΠΙΣΝ. Είσοδος ελεύθερη.Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Ιταλικά και τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά και αντίστροφα.
18 03 2019


«ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (1927-2019): 
ΜΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ» 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα και διαβάστε το κείμενο του Νϊκου Καλογήρου Καθηγητή, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΣ ΑΠΘ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Νικόλαου Μουτσόπουλου.

21 03 2019

«ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 
μια παράσταση χειμαρρώδης και ανατρεπτική




Μια δηκτική κωμωδία, που αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής με πολλές αντιστοιχίες στην σημερινή πραγματικότητα. Ένα «αέναο πάρτι», σαν και αυτό που βιώσαμε τα χρόνια προ κρίσης, με έναν αθεράπευτα ειλικρινή κεντρικό ήρωα, που λέει την αλήθεια, μαζί με πρόσωπα που ανήκουν στην ανώτερη τάξη, σε ένα ανοιχτό σπίτι, της κεντρικής ηρωίδας, διασκεδάζουν ασυγκράτητοι κρύβοντας την μοναξιά τους και ξεσκίζοντας απροκάλυπτα ο ένας τον άλλον. Η έξοχη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, έμμετρη και με ρίμα, ενισχύει την δραματικότητα. 

Η Εύα Μανιδάκη στήνει έναν διευρυμένο χώρο και πιστή στις αρχές της, των εναλλαγών και των ευρημάτων, περνάει ίσως για πρώτη φορά στην γοητεία της ακαταστασίας, αποδίδοντας την ατμόσφαιρα της παρακμής και της απογοήτευσης, που ενισχύεται με τους φωτισμούς του Σίμου Σαρκεντζή. Ο Χουβαρδάς στήνει μια παράσταση χειμαρρώδη και ανατρεπτική, χρησιμοποιώντας και πάλι επιδέξια κάμερες και προβολές, που στοχεύουν στην δραματοποίηση και την απόλαυση της ερμηνείας των ηθοποιών και διευρύνοντας για άλλη μια φορά την σκηνική δράση και στον χώρο των θεατών. 

Ο Χουβαρδάς στήνει μια παράσταση χειμαρρώδη και ανατρεπτική, χρησιμοποιώντας και πάλι επιδέξια κάμερες και προβολές, που στοχεύουν στην δραματοποίηση και την απόλαυση της ερμηνείας των ηθοποιών και διευρύνοντας για άλλη μια φορά την σκηνική δράση και στον χώρο των θεατών. 

Ο Μαρμαρινός ερμηνεύει μοναδικά τον κεντρικό ρόλο, σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής που κατά ένα υπερδραματοποιημένο τρόπο φέρνει στον νου την Έλλη Λαμπέτη. Συγκινητικός και ο Γιάννης Βογιατζής που δικαίως ο Χουβαρδάς πρόβαλε σε μεγέθυνση τον «μονόλογό» του. Άξιοι και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές. 

Όσοι παρακολουθούν και όχι μόνο, την πορεία αυτής της ομάδας ας σπεύσουν.

21 03 2019 

ΠΑΝΟΣ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ» 
ΔΙΑΛΕΞΗ Ε.Ι.Α.


Στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στις 19:00 ο Πάνος Τσακόπουλος θα μιλήσει  με θέμα « Τα ερείσματα του σκυροδέματος, Συμβολές στην τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής του μπετόν στην Ελλάδα 1961-1977, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, Αίθουσα Αντώνη Τρίτση.
Πενήντα χρόνια μετά την εμφάνισή του ως εικονοκλαστικού κινήματος στις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική, το ενδιαφέρον για τον «Νέο μπρουταλισμό», όπως αποκλήθηκε η αρχιτεκτονική του ανεπίχριστου σκυροδέματος, ή γενικότερα της ανεπίχριστης δομής, αναδύεται και πάλι στις αρχές της νέας χιλιετίας, σε μια νέα γενιά ερευνητών, ιστορικών και θεωρητικών, αλλά και σε ένα εξ ίσου νεανικό κοινό που τον ανακαλύπτει. Ο «μπρουταλισμός» αναδεικνύεται πράγματι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 σε ένα από τα κυρίαρχα οράματα της νεωτερικότητας, συνιστά το νέο «διεθνές στυλ» της παγκόσμιας μεταπολεμικής ανασυγκρότησης: στο ανεπίχριστο σκυρόδεμα επενδύεται η ίδια η συνέχεια του μοντέρνου κινήματος, οι ηθικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και αισθητικές αξίες που εκείνο εξέφρασε.
Στην ίδια την ελληνική αρχιτεκτονική, ανεπίχριστο σκυρόδεμα και μοντερνισμός αποτελούν, κατά την περίοδο αυτή, μια σχεδόν αδιάσπαστη ενότητα –η συνηγορία για τον δεύτερο συνιστά αναπόφευκτα συνηγορία και για το πρώτο. Η διάλεξη θα επιχειρήσει ακριβώς να διερευνήσει τα ηθικά, κοινωνικά, τεχνολογικά και αισθητικά ερείσματα του ανεπίχριστου σκυροδέματος στην ελληνική αρχιτεκτονική της περιόδου 1961-1977, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αδημοσίευτα ή πολύ λίγο γνωστά στοιχεία από τρία αρχιτεκτονικά αρχεία: του Κώστα Γκάρτσου (ΑΝΑ-Μουσείο Μπενάκη), του Γιάννη Κούτση και του Ηλία Παπαγιαννόπουλου.

21 03 2019 

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ: 
«ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΜΜΗ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ I-D PROJECTART
Επιλογή έργων και χρηστικών αντικείμενων 
I-D ProjectArt 


Δυο διαφορετικές ενότητες δουλειάς συνδυάζει και παρουσιάζει ο Μάρκος Καμπάνης στην έκθεση του που εγκαινιάζεται στο i-D ProjectArt ( Κανάρη 12, Κολωνάκι) στις 28 Μαρτίου 2019, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Ούτε μέρα χωρίς γραμμή». Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Ξανθάκου. 
Ο ζωγράφος επέλεξε έργα από τις εικαστικές του ενότητες «Το Μουσείο Των Δέντρων» και το «365». 
Η σειρά «365» είναι ένα σύνολο μικρών έργων ζωγραφισμένων ένα κάθε μέρα για την διάρκεια ενός έτους. Η σειρά «Μουσείο των Δέντρων» αποτελείται από έργα με θέμα τα δέντρα όπως αυτά έχουν εμφανιστεί στην ιστορία της τέχνης, από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή και από την Ανατολή ως τη Δύση.
Η έκθεση στο ID Project εμπεριέχει έργα με ποικίλη θεματογραφία και τεχνικές: τοπία, εσωτερικά, δέντρα, αφηρημένες συνθέσεις, πρόσωπα, διακοσμητικά μοτίβα ζωγραφισμένα με πολλές τεχνικές και υλικά όπως ακρυλικά, λάδια, κάρβουνο, παστέλ, μονοτυπίες, νωπογραφίες. Παράλληλα εκτίθενται και δείγματα εφαρμοσμένης τέχνης, κυρίως ζωγραφισμένα, πολυτελή ξύλινα κουτιά. 
Επίσης μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης γίνεται φανερή η πληθωρικότητά του Μάρκου Καμπάνη ως ζωγράφου, καθώς και η πολλαπλότητα των εικαστικών του αναζητήσεων, η εκτενής θεματογραφία του, η επιμονή του σε μια ζωγραφική τεχνικής αρτιότητας, καθώς και η καθημερινή ζωγραφική ενασχόλησή του, εφαρμόζοντας στη πράξη τη ρήση που έγινε και τίτλος της έκθεσης «ούτε μέρα χωρίς γραμμή».
24 03 2019 

ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Τον Μάρτιο εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος ομιλιών για την αρχιτεκτονική με τον Αρχιτέκτονα-Καθηγητή του Τομέα Ι των Συνθέσεων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Τάση Παπαϊωάννου, γύρω από την ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου. 

Πρώτη διάλεξη την Τρίτη 26/03 | 19.00 - 21.00 στον ΠΥΡΓΟ ΒΙΒΛΙΩΝ EBE του ΚΠΙΣΝ

Η αρχιτεκτονική και η πόλη βρίσκονται σε μια αέναη και διαχρονική σχέση. Ρευστή, δυναμική, ευμετάβλητη, απρόβλεπτη. Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στο χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εκρηκτική διάδοση της πληροφορίας έχει αλλοιώσει τα περιγράμματα των συνόρων και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Η εικόνα και το θέαμα που κυριαρχούν επιβάλλουν τα νέα πρότυπα της καθημερινότητάς μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος για την Αρχιτεκτονική και τα προβλήματα της πόλης.

Επόμενη διάλεξη: Τρίτη 23/04 | Αρχιτεκτονική και νεωτερικότητα 


25 03 2019 

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Επειδή αξιόλογα έργα αρχιτεκτονικής, με την εξαίρεση του Πύργου του ΟΤΕ, του Palais des Sports και του MOMus, προβλέπεται να κατεδαφιστούν άμεσα με την εφαρμογή του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για τη ΔΕΘ, 
κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα και διατυπώστε την άποψή σας. Είναι απαραίτητο να εκφραστούν άμεσα όλες οι απόψεις, από ειδικούς και μη, για το θέμα.
Όλα αυτά τα αξιόλογα έργα αρχιτεκτονικής, με την εξαίρεση του Πύργου του ΟΤΕ, του Palais des Sports και του MOMus, προβλέπεται να κατεδαφιστούν άμεσα με την εφαρμογή του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για τη ΔΕΘ. 
Επειδή η κατεδάφιση των κτισμάτων θα πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι παραπάνω από πιθανή, Είναι απαραίτητο να εκφραστούν άμεσα όλες οι απόψεις, από ειδικούς και μη, για το θέμα. 
27 03 2019 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 

ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα και διαβάστε επιστολή του do.co.mo.mo που υπογράφει ο Κώστας Τσιαμπάος προς το ΥΠΕΝ για τα μοντέρνα περίπτερα της ΔΕΘ που απειλούνται.

27 02 2019

«ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΤΗΤΑΣ»: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, 4, 5 & 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Την Πέμπτη 4, Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Απριλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης το διεθνές συνέδριο «Περί Μνημειακότητας» που οργανώνει η Ενότητα « Τέχνες Ι: Ελληνικές Εικαστικές Τέχνες, Επισκόπηση Ελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας», του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οργανωτική Επιτροπή: Αργυρώ Λουκάκη • Δημήτρης Πλάντζος • Κωνσταντίνος Σουέρεφ • Τζένη Αλμπάνη • Διονύσης Μουρελάτος • Σταύρος Αλιφραγκής. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  για να διαβάσετε σύντομα το πρόγραμμα.

28 03 2019 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ» 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΑΠΘ


Ο Γιώργος Τριανταφύλλου στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων 2018-19 της Σχολής Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης θα μιλήσει με θέμα: «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ / η έννοια του «ποιητικού χρόνου» στην αρχιτεκτονική», την Τρίτη 02 Απριλίου 2019, και ώρα 19:00 στην Αίθουσα 301. 
Διαδρομές με ικανό μήκος, με διευρύνσεις και στενωπούς, συνέχειες και ασυνέχειες, χώρους στάσης και βαθμίδες μικρού-ανεπαίσθητου ύψους, συντελούν στην συγκρότηση και την επιμήκυνση του «ποιητικού χρόνου» ανάγνωσης, σε τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις ιδιότυπων αρχιτεκτονικών, εικαστικών και αρχαιολογικών επεισοδίων. Η έννοια αυτή εισάγεται μέσα από τον προσδιορισμό μιας υποταγμένης διαδρομής που επιβάλλει μια διαφορετική νοητική και συναισθηματική προσέγγιση και μια αντιπαράθεση του παρόντος απέναντι στο παρελθόν. Μιας διαδρομής όπου ο επισκέπτης από παθητικός δέκτης μετατρέπεται σε αποδέκτη ψυχαγωγίας και ανάτασης. 
Στα έργα που θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική συνδιαλέγεται με την τέχνη με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους, σε χώρους του παρόντος και του παρελθόντος, παραδοσιακούς ή αρχαιολογικούς, αλλά και στην ίδια την φύση.

28 03 2019
ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:
«ΔΩΔΕΚΑ ΩΡΕΣ» ΣΤΗΝ Α.ANTONOPOULOU.ART


«Μια ώρα δρόμος, μια ώρα διάλειμμα, μια ώρα καθυστέρηση.Τρεις ώρες μαγείρεμα, τρεις ώρες πτήσης, τρεις ώρες μάθημα.Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ύπνου, κάθε οκτώ ώρες αντιβίωση.Δώδεκα ώρες».
Ο Νίκος Αρβανίτης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση "Δώδεκα ώρες" στην a.antonopoulou.art, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ώρα 19:00 – 22:00.Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια εγκατάσταση πολλαπλών μέσων, που εκκινεί από ένα πρόσφατο επεισόδιο πολιτικών αγορεύσεων. 
Διάρκεια έκθεσης: 06 Απριλίου – 18 Μαΐου 2019.

01 04 2019



ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ Α. ΖΗΒΑ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ





Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 και ώρα 17:00 – 21:00 η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS και την Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής διοργανώνουν Εσπερίδα στη μνήμη του εκλιπόντος Ομότιμου Καθηγητή Διονυσίου Α. Ζήβα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του κτηρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ, στο κτιριακό συγκρότημα της οδού Πατησίων. Συνεργάτες και φίλοι του θα παρουσιάσουν την συνολική εκπαιδευτική και επιστημονική του προσφορά, η οποία παραμένει πάντα επίκαιρη.



05 04 2019 

"BABEL AS MODRENISM"
ΔΙΑΛΕΞΗ 
ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΉ MARK CRINSON ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ




Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης» του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχουν τη χαρά να φιλοξενούν τον καθηγητή Mark Crinson, Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Birkbeck, University of London, στο πλαίσιο των τακτικών ομιλιών/σεμιναρίων που διοργανώνει η ΕΕΙΤ με προσκεκλημένους ιστορικούς της τέχνης διεθνούς κύρους. 

Ο καθηγητής Crinson, στη διάλεξή του, με θέμα Babel as Modernism, θα υποστηρίξει ότι οι επιπτώσεις της ηθικής του διεθνισμού –οι προσδοκίες, οι αποτυχίες, οι διάφορες εκφάνσεις του– για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό από τους ιστορικούς της αρχιτεκτονικής. Στο βιβλίο του, Ξαναχτίζοντας τη Βαβέλ: Μοντέρνα Αρχιτεκτονική και Διεθνισμός, που εκδόθηκε το 2017, ανανέωσε το ενδιαφέρον για αυτή τη σχέση, υποστηρίζοντας τόσο την κεντρική σημασία του διεθνισμού για τον μοντερνισμό, όσο και την επικαιρότητά του. 

Σε αυτή τη διάλεξη θα εξετάσει μια μορφή διεθνισμού στην αρχιτεκτονική, που αποκαλεί «Σειριακή διάταξη», η οποία υποστηρίζει ότι αποτέλεσε κατεξοχήν υπόδειγμα για τη Λεωφόρο των Εθνών στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900. 

Θα προηγηθεί παρουσίαση και εισαγωγή στο έργο του ομιλητή από τους: 

Ανδρέα Γιακουμακάτο (Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) Άρη Σαραφιανό (Επικ. Καθηγητή Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). 
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 στις 7 μ.μ. 
Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 - Είσοδος ελεύθερη - Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά


08 04 2019 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: "ΧΩΡΙΚΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ" ΤΟΥ ANTHONY VIDLER



Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της νέας έκδοσης με τίτλο «Χωρικές Στρεβλώσεις: Τέχνη, Αρχιτεκτονική και Άγχος στον Σύγχρονο Πολιτισμό», του Anthony Vidler, παρουσία του συγγραφέα, την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 στις 7 μ.μ. – 8:45 μ.μ. στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22 Αθήνα

Επιστημονική επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός
Μετάφραση: Βαγγέλης Μπεκιαρίδης, Νίκος Πατσαβός

Στην συζήτηση για το βιβλίο συμμετέχουν:

Anthony Vidler, Cooper Union School of Architecture /
Γιώργος Πανέτσος, Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών 
Αριάδνη Βοζάνη, Σχ. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ /
Θανάσης Μουτσόπουλος, Τμ. Αρχιτεκτόνων Πολ. Κρήτης /
Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Ιωαννίνων /
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Τμ. Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.
Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου ακολούθησαν, και σε κάποιο βαθμό συμπλήρωσαν, την προγενέστερη μελέτη για "Το Αρχιτεκτονικό Ανοίκειο" που είχε εκδοθεί οκτώ χρόνια νωρίτερα. Κοινή αφετηρία και των δύο ήταν η εμφανής πολιτιστική επίδραση της ανάδυσης της ψυχανάλυσης ως μέσο αντιμετώπισης της μοντέρνας αποξένωσης, ξεκινώντας από τα τέλη του 20ου αιώνα με τον Freud και καταλήγοντας στην επαναδιατύπωση των αρχών της από τον Lacan κατά την δεκαετία του 1960. Ωστόσο, ενώ η θεωρία του ανοίκειου αφορούσε ειδικότερα τον εσωτερικό της χώρο, οι θεωρήσεις της παρούσας συλλογής αναφέρονται στις αστικές επιπλοκές της ψυχανάλυσης, τις διάφορες «φοβίες» που συνδέθηκαν αρχικά με την ταραχώδη εμπειρία της νέας μητρόπολης, τους ανοιχτούς της χώρους και τους εσωτερικούς της περιορισμούς. 

Οι "Χωρικές Στρεβλώσεις" ξεκινούν με μια ανίχνευση των εννοιών της αγοραφοβίας και της κλειστοφοβίας παράλληλα με την ανάδυση του δυναμικού χώρου στην αρχιτεκτονική σκέψη. Ακολουθεί μια σειρά αναλύσεων αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών έργων, σε διάφορα εικαστικά και πλαστικά μέσα, για τα οποία υπήρχε φαινομενικά η ανάγκη μιας νέας ερμηνείας εκτός του συνηθισμένου αναλυτικού πλαισίου της ιστορίας της τέχνης. Τα έργα αυτά δεν επιλέχθηκαν ως τα πλέον αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της παγκόσμιας σταρ-αρχιτεκτονικής. Αντίθετα, επικεντρώθηκα στο έργο καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων που διαπραγματεύτηκαν τη φύση του μοντέρνου δημόσιου χώρου.

08 04 2019 

THE ARCHITECT SHOW 2019 = HELEXPO ΑΘΗΝΑ - 4 ΜΑΪΟΥ 2019


The Architect Show (tAS) is a time & cost efficient 2 day event, with an exclusive audience, that connects the leading brands and experts of Interior Decoration & Construction Materials with Architects & Designers


09 04 2019 

VASILIS RAKOPOULOS QUARTET // AEGEAN JAZZ 
ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ


Μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά βασισμένη σε μουσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 στις 9:30 μ.μ στον Αστερίσκο (Αγίου Δημητρίου 16, Αθήνα), σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1890, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.Η ιδέα του Aegean Jazz project γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στον απόηχο των συναυλιών του Markus Stockhausen και του Βασίλη Ρακόπουλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται με καλοκαιρινές περιοδείες κυρίως στις Κυκλάδες. Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων. 
Το 2019 το Aegean Jazz project παρουσιάζεται με ένα τρίο εξαιρετικών μουσικών που πλαισιώνουν τον Β. Ρακόπουλο 
Γιώργος Κοντραφούρης | πιάνο, πλήκτρα /
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος | τρομπέταω/
Βασίλης Ποδάρας | τύμπανα /
Βασίλης Ρακόπουλος | κλασική-midi κιθάρα /
Είσοδος 6€ Κρατήσεις 215 215 9799
09 04 2019 

ΕΛΕΝΗΣ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: 
«ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ» 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ


Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 19.30 παρουσιάζεται στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) το βιβλίο της ιστορικού της αρχιτεκτονικής και ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένης Φεσσά- Εμμανουήλ με τίτλο: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ 
Ομιλητές: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Λ. ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών / ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και η συγγραφέας του βιβλίου. Η Ελένη Φεσσά-Εµµανουήλ είναι ιστορικός της αρχιτεκτονικής και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ αυτής Σχολής. Από το 1980 ασχολείται συστηµατικά µε την ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην ελληνική αρχιτεκτονική του όψιμου 19ου και του 20ού αιώνα, η οποία προσεγγίζεται από ιστορική και πολιτισμική άποψη αλλά και σε σχέση με την παγκόσμια αρχιτεκτονική.

09 04 2019 

PLATFORMS PROJECT 2019: 700 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 
ΑΠΟ 16 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΘΕΣΗ




Η φετινη διοργάνωση περιλαμβάνει ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά, περφόρμανς αλλά και πάρτι.
Ως κατεξοχήν φυτώριο νέων καλλιτεχνών, όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, ο εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ αποτελεί, και φέτος, την ιδανική επιλογή για το έβδομο στην ιστορία του Platforms Project.
Σταθερός στόχος, η παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που δρουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ομαδικές πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών των ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.

09 04 2019 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 2 | ATELIER KYKLADON


Την Παρασκευή 19.04.2019 στις 19:30 στο γνωστό ATELIER KYKLADON (Κυκλάδων 8 & Κεφαλλήνιας, Κυψέλη) το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργανώνει έκθεση και πλειστηριασμό με τίτλο «Εικαστικά Αρχιτεκτόνων 2». Ηλεκτρονική δημοπρασία: www.eia.auction

10 04 2019 

PLATFORMS PROJECT: ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


To Platforms Project 2019, το έβδομο κατά σειρά, θα παρουσιαστεί και φέτος, από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά, περφόρμανς αλλά και πάρτι. 

Σταθερός στόχος, η παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που δρουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ομαδικές πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών των ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς. 

Το Platforms Project, φέτος, παρουσιάζει 60 πλατφόρμες από 16 χώρες, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες αιτήσεις μετά το ανοικτό διαδικτυακό του κάλεσμα. 700 καλλιτέχνες θα συρρεύσουν στην Αθήνα, επεκτείνοντας το παγκόσμιο δίκτυο που οικοδομείται και επικοινωνεί τα τελευταία χρόνια μέσω του Platforms Project. Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει την περυσινή παράδοση, όπου 56 πλατφόρμες από 17 χώρες παρουσίασαν το έργο τους, ενώπιον 16.000 κοινού. 

Επιδίωξη του Platforms Project είναι να αποτελέσει τον πυρήνα δημιουργίας και καταγραφής των πρωτοποριακών τάσεων στη τέχνη και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πλατφορμών. Είναι, επίσης, μία διεθνής έκθεση που στόχο έχει τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας, ανταλλαγής πρότζεκτ και προώθησης καλλιτεχνών διεθνώς. 

Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2019 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

10 04 2019
ANTHONY VIDLER: ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ


Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου συνεχίζει τον θεσμό της Ετήσιας Διάλεξης με την πρόσκληση του Αρχιτέκτονα Anthony Vidler, Καθηγητή Ιστορίας και Κριτικής της Μοντέρνας και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στην Cooper Union Irwin S. Chanin School of Architecture της Νέας Υόρκης. Η δημόσια ομιλία του έχει τίτλο “Second Best Architecture: Design between Utopia and Catastophe”, «Η Αμέσως Καλύτερη Αρχιτεκτονική: Σχεδιάζοντας ανάμεσα στην Ουτοπία και την Καταστροφή». Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό και θα διεξαχθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι την Τετάρτη 17 Απριλίου, ώρα έναρξης 7 μμ.
Αντικείμενο της διάλεξης είναι μια μακροσκοπική θεώρηση των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στην διεθνή αρχιτεκτονική με έμφαση στην παρατηρούμενη κρίση κλίμακας και γιγαντοποίησης των υλοποιούμενων ή μη έργων. Ο Anthony Vidler υιοθετεί την έννοια του «ανθρωπόκαινου», της τρέχουσας δηλαδή γεωλογικής περιόδου που χαρακτηρίζεται από τον ορατό όσο και καθοριστικό πλέον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, προκειμένου να αξιολογήσει το σύγχρονο ηθικό πλαίσιο επιλογών της αρχιτεκτονικής κουλτούρας αλλά και του ευρύτερου πολιτισμού μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. 
Ο Anthony Vidler έχει διατελέσει Κοσμήτορας, Πρόεδρος και Καθηγητής στην Cooper Union, το UCLA, το Cornell, το Yale και τοPrinceton. To εκτενέστατο συγγραφικό του έργο έχει δημοσιευτεί από το MIT Press και τον ελβετικό οίκο Birkhauser ενώ έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ελληνικά. Κριτικές του μελέτες έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στασημαντικότερα περιοδικά αρχιτεκτονικής και τέχνης, όπωςArchitectural Design, Perspecta, Oppositions, Princeton Arts Journal, Artforum, Skyline, Lotus International, Art Criticism, AA Files, Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme, Domus, Assemblage, Cahiers du CCI, A+U, Ottagono, Progressive Architecture, Journal of Architectural Education, ANY, Art Bulletin, Grey Room, October, Architectural Review, Log, Critique κ.ά.
Η διάλεξη και η επακόλουθη συζήτηση με το κοινό θα διεξαχθούν στα αγγλικά με ταυτόχρονη απόδοση–μετάφραση στα ελληνικά από τον αρχιτέκτονα Νίκο Πατσαβό, επιμελητή της ελληνικής έκδοσης του “Warped Space: Architecture, Art and Anxietyin Modern Culture”, ενός από τα πιο επιδραστικά βιβλία του προσκεκλημένου ομιλητή.

09 03 2019

RICHARD WODITSCH: “THE PUBLIC PRIVATE HOUSE


“The Public Private House”- Modern Athens and its Polykatoikia (εκδόσεις Park Books) είναι ένα όμορφο νέο βιβλίο για την αθηναϊκή #πολυκατοικία που εκδόθηκε από τον Richard Woditsch με βάση τη διδακτορική του διατριβή. Περιλαμβάνει νέα δοκίμια του Δημήτρη Φιλιππίδη, του Θωμά Μαλούτα, του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, του Mark Kammerbauer, και της Άλκηστης Ρόδη. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα και διαβάστε την κριτική του George Kafka στο DOMUS.

10 04 2019 

PETER COOK: “DREAMS LINK TO REALITY” ΣΤΟ ΡΟΜΑΝΤΣΟ


Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στις 7:30 έρχεται στην Αθήνα για πρώτη φορά ο θρυλικός Sir Peter Cook, αρχιτέκτονας, λέκτορας, συγγραφέας σε αρχιτεκτονικά θέματα και ιδρυτής του Archigram, της avant-garde αρχιτεκτονικής ομάδας που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1960. Η ομάδα αντλούσε έμπνευση από την τεχνολογία με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα και έγινε γνωστή για τη φουτουριστική, αντί-ηρωική και υπέρ του καταναλωτισμού τοποθέτησή της. 

Ο Sir Peter Cook θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στην έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου FLIP, ένα τριήμερο συνέδριο για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες που θα πραγματοποιηθεί στο Ρομάντσο και στο Bios.Το συνέδριο θα ξεκινήσει με την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και θα ακολουθήσει η Olga Mink, διευθύντρια του Baltan Laboratories.
Ο Peter Cook γεννημένος στην Αγγλία στις 22 Οκτωβρίου 1936, ο Sir Peter Cook είναι αρχιτέκτονας, λέκτορας, συγγραφέας σε αρχιτεκτονικά θέματα και ιδρυτής του Archigram. Tο 2007 η Βασίλισσα τον έχρισε ιππότη για τις υπηρεσίες του στην αρχιτεκτονική και τη διδασκαλία. Έχει κατασκευάσει το Kunsthaus στο Graz (με τον Colin Fournier) και τα πανεπιστημιακά κτήρια στη Βιέννη, το Queensland και το Bournemouth (με τον Gavin Robotham). Είναι επίσης Βασιλικός Ακαδημαϊκός και Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τα επιτεύγματά του με το Archigram αναγνωρίστηκαν από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων το 2004, όταν στην ομάδα του απονεμήθηκε με το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο.

*Για την παρακολούθηση της ομιλίας είναι απαραίτητη η προεγγραφή στο info@creativehubs.net 

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



13 04 2019 

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΕΜΣΤ» – ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝ 


Αν και από ότι φαίνεται, έστω και με παράδοξους τρόπους, έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εξακολουθώ να πιστεύω ότι «είναι βαριά η απουσία του ανθρώπου, που συνέλαβε το όραμα και δημιούργησε το ΕΜΣΤ, του ανθρώπου που συνεχίζει αδιάκοπα να υπηρετεί τη σύγχρονη τέχνη σε όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται. Είναι αυτό επιστημονικά σωστό; Προβλέπεται θεσμικά; Είναι ηθικά δίκαιο;», όπως αναφέρει η Άννα Φιλίνη στο άρθρο της που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου 13-14 Μαρτίου 2019. Παραθέτω το άρθρο αυτό με την ελπίδα ότι ακόμα και σήμερα στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο, πρέπει αν αναζητηθεί λύση. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα για να το διαβάσετε.

14 04 2019
ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: 
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ


To Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην προβολή επιλογών από τα φοιτητικά ντοκιμαντέρ με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «07ΤΤ10 - Επιλογές: Το Ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» του διδάσκοντα Σταύρου Αλιφραγκή, αρχιτέκτονα μηχανικού, κατά τα χειμερινά εξάμηνα 2017-18 & 2018-19. 
Η αναπαράσταση του χώρου μέσα από την κινούμενη εικόνα και τον ήχο συνιστά ένα σύγχρονο και δυναμικό πεδίο πειραματισμού με καινοτόμες ιδέες και αναστοχασμού πάνω σε ζητήματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής της. Το προπτυχιακό μάθημα «07ΤΤ10 - Επιλογές: Το Ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» επιχειρεί να εξοικειώσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής με την κινηματογραφική γλώσσα και την αφήγηση ως εργαλεία παραγωγής χωρικών ποιοτήτων. Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του μαθήματος επιχείρησαν να προσεγγίσουν δημιουργικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως αρχιτεκτονημένο χώρο και ως πολλαπλή εμπειρία «κατοίκησης» για τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και τα εκθέματά του.
Μια ενδεικτική επιλογή από το παραγόμενο έργο θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στις 18:00, παρουσία των δημιουργών. 
email επικοινωνίας: sa346@otenet.gr

21 04 2019 

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΣΤΟΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ


Μετά τη μεγάλη επιτυχία των περιπάτων και των ξεναγήσεων που διοργανώσαμε με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο σε ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, η σειρά «Αθήνα - Τόποι μνήμης» συνεχίζεται φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, με τρεις περιπάτους σε εμβληματικά σημεία της πόλης. 
Αυτή την φορά θα πραγματοποιηθεί περίπατος με τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη στις 2 Ιουλίου 2019. Μια διαδρομή στον πορώδη αστικό ιστό του κέντρου της Αθήνας, όπου συναντιούνται τα δημόσια με τα ιδιωτικά κτήρια και με τον δημόσιο χώρο, διατρέχοντας όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλης.
Διαδρομή: Σταδίου (στοά Ειρηνοδικών) - Λυκούργου - Αθηνάς - Πλατεία Κοτζιά - Αιόλου - Σοφοκλέους - Αριστείδου – Άγιοι Θεόδωροι - Άγιος Γεώργιος - Πλατεία Καρύτση - Στοά Παλαιάς Βουλής - Ερμού. Κατάληξη: Πλατεία Συντάγματος 
Συνάντηση στην Πλατεία Ομονοίας, γωνία με οδό Σταδίου, 2 Ιουλίου 2019, στις 18:15.
Η συμμετοχή στον περίπατο είναι ελεύθερη. 
21 04 2019 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΡΡΕ


Μετά τη μεγάλη επιτυχία των περιπάτων των δύο τελευταίων χρόνων, ο Μανόλης Κορρές, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μας ξεναγεί φέτος στη Ρωμαϊκή Αγορά και την Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένα σύνολο σημαντικών μνημείων, από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την Οθωμανική εποχή – η συνύπαρξη των πολιτισμών μέσα στους αιώνες. Η συμμετοχή στον περίπατο είναι ελεύθερη. Υπάρχει εισιτήριο μόνο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Την Δευτέρα 3 Ιουνίου, στις 18:15. 
Περισσότερες πληροφορίες στο http://greekfestival.gr/festival_events/athina-topoi-mnimis/ Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Διοργανωτές: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

21 04 2019 

MATERIAL MATTERS VOL.1 – BETON / ΚΥΚΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Το αρχιτεκτονικό́ περιοδικό́ ek εισάγει νέο ετήσιο κύκλο ημερίδων που αφορά́ στη σημασία της υλικότητας στην αρχιτεκτονική́ και κατασκευαστική́ παραγωγή́ της χώρας μας.“Το κάθε υλικό́ φέρει το δικό́ του μήνυμα”Frank Lloyd Wright.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί́ η ανάδειξη της σημασίας μιας σειράς σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών στην απόδοση της μορφής, της λειτουργίας και του νοήματος εντέλει για την αρχιτεκτονική́ και το design, μέσα από́ τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Οι παρουσιάσεις θα εστιάσουν στην ιστορία του κάθε υλικού́, τα κατασκευαστικά́ και εκφραστικά́ του χαρακτηριστικά́, αλλά́ και τις δυνατότητες αξιοποίησης του με νέους τρόπους μεσώ της εξέλιξης της τεχνολογίας και της οικονομίας που το αφορούν.
Η πρώτη ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί́ στις 17 Μαΐου 2019 στις 18:30 στο Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, είναι αφιερωμένη σε ένα υλικό́ που έχει καθορίσει, τόσο διεθνώς όσο στην Ελλάδα, την πορεία της μοντέρνας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής: το Σκυρόδεμα (béton).Για να εξασφαλίσετε δωρεάν είσοδο στην εκδήλωση κάντε εγγραφή εδώ http://bit.ly/MaterialMattersEventRegistration
11 ομιλητές από́ τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, θα αναλύσουν τον ρόλο του σκυροδέματος στο προσωπικό́ τους έργο, μέσα από́ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.
Ομιλητές:
• Γιώργος Αγγελής
• Λαέρτης Βασιλείου, LAAV Architects
• Ανδρέας Βάρδας, Vardastudio
• Κατερίνα Γρηγοροπούλου, A Future Perfect
• ∆ηµήτρης Ησαΐας, Οµάδα Αρχιτεκτονικών Μελετών ∆ηµήτρης Ησαΐας – Τάσης Παπαιωάννου
• Μαρία Κοκκίνου & Ανδρέας Κούρκουλας, Kokkinou - Kourkoulas Architects
• Πραξιτέλης Κονδύλης, A31
• Μαρία Παπαφίγκου, Marie Kojar & Johan Annerhed, Ooak Architects
• ∆ηµήτρης Ποτηρόπουλος, Potiropoulos+Partners
• Παναγιώτης Τσακόπουλος
• Aλέξανδρος Βα
τσος, Deca Architecture

21 04 2019

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ:
«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ»

ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Kyriakos Katzourakis II"Αναφορά στην Γκουέρνικα", στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου,την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, στις 8.00 μ.μ.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της τελευταίας πενταετίας, ενώ παράλληλα σε προγραμματισμένες ημέρες και ώρες θα προβληθεί η ταινία USSAK, που πραγματεύεται αντίστοιχα θέματα. Το storyboard της ταινίας θα εκτίθεται στην είσοδο του κτιρίου.
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 7 Μαΐου έως 27 Ιουλίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: 
Τρίτη–Παρασκευή, 12.00–18.00 
Σάββατο, 11.00–17.00
Πληροφορίες: 210 3234267, 210 5223101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης).
Ξεναγήσεις:
Τα Σάββατα 18 Μαΐου, 1, 8, 15 & 29 Ιουνίου, στις 12.00 ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στον χώρο της έκθεσης.
Προβολή ταινίας:
Προβολές της ταινίας USSAK θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της έκθεσης τις εξής ημέρες και ώρες:
Παρασκευή 17 Μαΐου, 18.00 – 20.00
Παρασκευή 7 Ιουνίου, 18.00 – 20.00
& Πέμπτη 27 Ιουνίου, 18.00 – 20.00

22 04 2019 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ARCHETYPE / 
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ MEDIA ΣΗΜΕΡΑ. 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟ


Το διαδίκτυο φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την «εφεύρεσή» του. Η ανάπτυξή του σταδιακά διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα που έφερε νέες συνήθειες και δεδομένα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και, ως εκ τούτου, και στον τρόπο που γίνεται η αρχιτεκτονική ενημέρωση. Τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της πολυσυλλεκτικότητας του μέσου είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου των παραδοσιακών διαύλων επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής, όπως τα έντυπα περιοδικά, αλλάζοντας δραματικά τις ισορροπίες. 

Η πορεία των νέων μέσων αρχιτεκτονικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει πλέον μιαν αξιόλογη ιστορία αριθμώντας αρκετές πηγές πληροφόρησης και αρχιτεκτονικού προβληματισμού, χωρίς όμως η ποιότητα να είναι πάντοτε δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση ο αναγνώστης σήμερα στην Ελλάδα έχει στη διάθεσή του ένα δίκτυο ηλεκτρονικής ενημέρωσης καθώς και έντυπων περιοδικών σχετικών με την αρχιτεκτονική, εντός και εκτός συνόρων. 

Το Archetype, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του, προσκαλεί μερικούς από τους σημαντικούς συντελεστές παραγωγής της αρχιτεκτονικής ενημέρωσης για μιαν ουσιαστική συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική και τα media σήμερα στην Ελλάδα, για το τι είδους αρχιτεκτονική ενημέρωση προάγουν, για το ποιο είναι το προφίλ του κοινού τους και για το ποια είναι η θέση των ελληνικών media στο ευρύτερο δίκτυο διεθνούς επικοινωνίας.

Τόπος: Αίθριο ξενοδοχείου «Μπάγκειον», Ομόνοια, Αθήνα 

Ημερομηνία: Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 16.00-18.00
* Η παρακολούθηση της συζήτησης είναι δωρεάν.
* Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων. 
Θα μιλήσουν: Δημήτρης Αντωνάκος, εκδότης του Archetype, Μανώλης Οικονόμου, υπεύθυνος έκδοσης/αρχισυντάκτης, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Archetype.
Στην συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι την οποία συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Archetype συμμετέχουν: 
Αριάδνη Βοζάνη, Αρχιτέκτων, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ, Διευθύντρια Σύνταξης αρχιτεκτονικού περιοδικού «Ελληνικές Κατασκευές» 
Αλέξανδρος Ζώμας, Αρχιτέκτων, μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής 
Γιώργος Πανέτσος, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Επιμελητής αρχιτεκτονικού περιοδικού «Δομές»
Γιώργος Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων, Διαχειριστής του «triantafylloug.blogspot» 
Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ
16.00 - 16.10 Χαιρετισμός 
Δημήτρης Αντωνάκος, εκδότης του Archetype 
16.10 - 16.20 Παρουσίαση του Archetype 
Μανώλης Οικονόμου, υπεύθυνος έκδοσης/αρχισυντάκτης 
16.20 - 16.30 Χαιρετισμός 
Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Archetype.

30 04 2019 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ-ΜΙΜΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ: ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 19.30. το απόγευμα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιεί εκδήλωση για την ανακήρυξη σε επίτιμους διδάκτορες τον καθηγητή Γιάννη Πεπονή και τον ομότιμο καθηγητή Δημήτρη Φατούρο. Η τελετή θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χωροταξίας στην Πολυτεχνική σχολή, στο Πεδίο Άρεως στο Βόλο Θα περιλαμβάνει ομιλία του Δ. Φατούρου με θέμα "Ίχνος Αρχιτεκτονικής" και του Γ.Πεπονή με θέμα "Αρχιτεκτονική και Παιδεία του Χώρου".

01 05 2019 

CITYLAB 2019_A ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 
«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»


Την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, 18:00-21:00. στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, Αθήνα) η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ROCK, διοργανώνουν την επιστημονική συνάντηση Citylab 2019_a: Το Μέλλον της Αθήνας, που επιδιώκει να λειτουργήσει ως πεδίο συνάντησης διαφορετικών ειδικών προσεγγίσεων για την ανάδειξη βιώσιμων προτάσεων για τους κατοίκους της σύγχρονης μητρόπολης. Τα δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται στην ημερίδα είναι: α) η κατάσταση των πραγμάτων σήμερα σε ό,τι αφορά στη θεσμική ανάληψη πρωτοβουλιών για τον προγραμματικό σχεδιασμό αναφορικά με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, β) οι επιθυμητοί στόχοι μέσης διάρκειας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για την επίλυση κύριων προβλημάτων και τη διαμόρφωση προοπτικών, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα η πόλη της Αθήνας να εμφανίσει ευδιάκριτα δείγματα βελτίωσης σε τομείς που σήμερα θεωρούνται κρίσιμοι ή ιδιαίτερα προβληματικοί.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν με τοποθετήσεις οι: Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κοσμήτορας Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΑΣΚΤ Ευρωπαϊκού Έργου ROCK, Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας Δήμου Αθηναίων, Νίκος Μπελαβίλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», Παναγιώτης Πάγκαλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Επιστημονικός Υπεύθυνος Citylab, και Ιωάννης Πολύζος, Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους προσκεκλημένους φορείς με στόχο την από κοινού διαμόρφωση μιας προγραμματικής πλατφόρμας συνεργασιών για το μέλλον της Αθήνας. 

10 05 2019 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ BAUHAUS ΣΗΜΕΡΑ; 
ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ BAUHAUS ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Η δέσμη εκδηλώσεων με τίτλο «Γιατί το BAUHAUS σήμερα;» αποτελεί συνδιοργάνωση της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Goethe Zentrum Chania με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 13 έως 16 Μαϊου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. 
Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων είναι διεθνής και εντάσσονται στον ευρύτερο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «100 jahre BAUHAUS» www.bauhaus100.com που συντονίζει η Αρχιτεκτονική Σχολή του BAUHAUS στο Dessau. 
Η δέσμη εκδηλώσεων στα Χανιά περιλαμβάνει ημερίδα με ομιλίες διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και ακαδημαϊκών, διαλέξεις, παρουσιάσεις ερευνών σχετικών με το Bauhaus, προβολές ταινιών, έκθεση και εργαστήρια για παιδιά. 
Κεντρική ομιλήτρια στον κύκλο εκδηλώσεων είναι η Dr Regina Bittner, Διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος της Σχολής του Bauhaus στο Dessau και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bauhaus – Dessau. 
10 05 2019 

ALEC TZANNES: ARCHITECTURE FOR NEW ERA / ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 7.00μμ. στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα δώσει διάλεξη ο Alec Tzannes, (Australian Institute of Architects Gold Medal 2018, Tzannes Associates, τέως κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του UNSW στο Σύδνεϋ), προσκεκλημένος του ΕΙΑ με τίτλο ARCHITECTURE FOR NEW ERA.Θα μιλήσει για την αρχιτεκτονική της νέας εποχής μέσα από δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα του με χρήση ξύλου στον φέροντα οργανισμό.Ο Alec Tzannes, (Australian Institute of Architects Gold Medal 2018, Tzannes Associates, τέως κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του UNSW στο Σύδνεϋ), προσκεκλημένος του ΕΙΑ, θα δώσει διάλεξη στο Μουσείο Μπενάκη την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 7.00μμ. Θα μας μιλήσει για την αρχιτεκτονική της νέας εποχής μέσα από δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα του με χρήση ξύλου στον φέροντα
οργανισμό!
Μία σπουδαία ευκαιρία να συζητήσουμε για την αρχιτεκτονική του αύριο!
10 05 2019 

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται και πάλι κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 19.00' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Μαϊου - Ιουνίου 2019). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 9 Μαϊου, Γιώργος Αντωνίου, αρχιτέκτων Μsc. Αναστηλωτής, ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ / 16 Μαΐου, Όλγα Φουντουλάκη, Δρ Αρχιτέκτων, ΤΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1833‐1843) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ / 23 Μαΐου, Mανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ / 30 Μαΐου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ / 6 Ιουνίου, Γιάννης Μαυροματίδης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ / 13 Ιουνίου, Κατερίνα Χαραλαμποπούλου, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ RUSKIN ΚΑΙ VIOLLET‐LE‐DUC / 20 Ιουνίου, Ζέττα Αντωνοπούλου, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ - Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


10 05 2019



“THE ARCHITECT SHOW” ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ


Δεν μπόρεσα να παραστώ για λόγους υγείας σε αυτή την πολύ καλά, από ότι έμαθα, οργανωμένη εκδήλωση-διημερίδα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 4 και 5 Μαΐου 2019 στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO MAROUSSI. Ο αγαπητός Βασίλης Μπαρτζώκας, έμπειρος γνώστης οργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων, επεδίωξε με επιλεγμένους συνεργάτες να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Αρχιτεκτονικής, του Design και του κόσμου των υλικών. Ζούμε μια νέα εποχή όπου οι εταιρείες πασχίζουν στο ακόμη άνυδρο τοπίο αυτού του τόπου, να προωθήσουν τα προϊόντα τους και πολύ καλά κάνουν. Στην περίπτωση αυτού του event το κανουν με τον καλύτερο τρόπο. Όλο αυτό εντάχθηκε σε ένα πολύ διευρυμένο θεωρητικό πλαίσιο και με κάποιους επίλεγμένους επώνυμους αρχιτέκτονες οργανώθηκαν θεματικές που είχαν σαν στόχο να οδήγήσουν σε μια σειρά από επιμέρους προβληματισμούς. Δεν έχω προσωπική άποψη για την επίτευξη αυτού του στόχου. Από την πληροφόρηση που είχα και τις εικόνες που μου παραχωρήθηκαν, Εκτιμώ ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια και αποφάσεις. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα για περισσότερα. 
Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Μπαρτζώκα για τα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μου απέστειλε που απoκαλύπτει μια ατμόσφαιρα ενός πετυχημένου event με ένα κοσμικό χαρακτήρα.
13 05 2019 

ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ


Τον Μάιο ο κύκλος ομιλιών για την αρχιτεκτονική με τον Αρχιτέκτονα-Καθηγητή Τάση Παπαϊωάννου, γύρω από την ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου. 
Η αρχιτεκτονική και η πόλη βρίσκονται σε μια αέναη και διαχρονική σχέση. Ρευστή, δυναμική, ευμετάβλητη, απρόβλεπτη. Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στο χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Ζούμε σε μια εποχή όπου η εκρηκτική διάδοση της πληροφορίας έχει αλλοιώσει τα περιγράμματα των συνόρων και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Η εικόνα και το θέαμα που κυριαρχούν επιβάλλουν τα νέα πρότυπα της καθημερινότητάς μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος για την Αρχιτεκτονική και τα προβλήματα της πόλης. 
Τρίτη 21/05 | 19.00 - 21.00 Θέμα:
«Ο υλικός και πνευματικός κόσμος του αρχιτεκτονικού χώρου» Ελεύθερη είσοδος.
15 05 2019

ARCHITECTURAL ICONS: 3Ο ΤΕΥΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




Κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ARCHITECTURAL ICONS που εκδίδει ο Βασίλης Σαρίογλου και παρουσιάζει τρία ενδιαφέροντα κτίρια στην Λευκωσία, ένα τολμηρό κτίριο στην Λεμεσό, παραδοσιακά σπίτια στην Πάτμο και ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ στην εικόνα για να το ξεφυλλίσετε.


16 05 2019 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ».





Επίκαιρες και σε υψηλό επίπεδο είναι και οι δεκαπέντε δημοσιεύσεις ανακαινίσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος των ΔΟΜΩΝ 01/19, με αναλυτικά κείμενα και έξοχα παρουσιασμένο φωτογραφικό υλικό. Ευρηματικές λύσεις σε διαμερίσματα, κατοικίες, πολυκατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια, και σε χώρους εξυπηρέτησης πολιτών, σε ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων και επεμβάσεις σε αρχαιολογικό χώρο, επιβεβαιώνουν ότι σε περίοδο κρίσης η αρχιτεκτονική στην Ελλάδα βρίσκει διεξόδους με αξιόλογα αποτελέσματα.
15 05 2019


MAURO BERTAGNIN: ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ ΑΠΟ ΠΗΛΟ


Την Παρασκευή 17/5/2019 στις 12:30, στο Αμφιθέατρο Α008 του Κτηρίου Αβέρωφ. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον προσκεκλημένο Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Udine της Ιταλίας Mauro Bertagnin με θέμα:«UNESCO- Η Παγκόσμια Κληρονομιά, WHEAP 2007 -2017 - Πρόγραμμα αποκατάστασης αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων από πηλό. Ιστορικό - Επιτεύγματα - Αποτελέσματα», στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου Τεχνικών Υλικών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για την ανάδειξη της χρήσης φυσικών υλικών δόμησης στην παραδοσιακή και σύγχρονη Αρχιτεκτονική. Με θέμα την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων από πηλό θα παρουσιαστούν πιλοτικά παραδείγματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως το Timbuktu στο Μάλι, το Bahla Fort στο Ομάν, το Chan - Chan στο Περού, το Koutammakou στο Togo. Η ιστορική τους αξία, οι συγκεκριμένες τεχνικές φυσικής δόμησης και οι ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις που χρειάζεται κάθε φορά να αντιμετωπιστούν, καθιστούν κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά. Ο Mauro Bertagnin έχει εξειδικευθεί στην σύγχρονη αρχιτεκτονική με πηλό, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
15 05 2019 

DESIGN FOR GROWTH
ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ




Μια γιορτή για το design στην Αθήνα έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Technopolis City of Athens από το Industrial Gas Museum Shop! Από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2019, 27 δημιουργικοί επαγγελματίες και σχεδιαστικές ομάδες παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ομιλίες, προβολές, εργαστήρια και μια καινοτόμα έκθεση με θέμα Directions / Κατευθύνσεις στο Innovathens powered by Samsung της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων, γραφίστες, φωτογράφοι και βιομηχανικοί σχεδιαστές συγκεντρώνονται σε μια γιορτή για το design στην Αθήνα. 

22 05 2019 

ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ


Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται ο κύκλος ομιλιών για την αρχιτεκτονική με τον Αρχιτέκτονα-Καθηγητή Τάση Παπαϊωάννου, γύρω από την ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική, που είχε ως στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου. 
Η αρχιτεκτονική και η πόλη βρίσκονται σε μια αέναη και διαχρονική σχέση. Ρευστή, δυναμική, ευμετάβλητη, απρόβλεπτη. Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στο χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Ζούμε σε μια εποχή όπου η εκρηκτική διάδοση της πληροφορίας έχει αλλοιώσει τα περιγράμματα των συνόρων και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Η εικόνα και το θέαμα που κυριαρχούν επιβάλλουν τα νέα πρότυπα της καθημερινότητάς μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος για την Αρχιτεκτονική και τα προβλήματα της πόλης. 
Τρίτη 04/06 | 19.00 - 21.00 | Από το σχεδιαστήριο στο γιαπί /
Τρίτη 11/06 | 19.00 - 21.00 | H σύγχρονη εποχή μιας παλιάς τέχνης Ελεύθερη είσοδος

24 05 2019
OUT SCORE ΧΩ/ΟΡΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ι 2019 
ΣΤΗΝ ΑΙΞΩΝΗ


Το OUT SCORE: Χω/ορικές Σημειογραφίες I είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τους συσχετισμούς μεταξύ του χορού, του ήχου, του περφόρμανς και των εικαστικών σε σχέση με τις πολυδιάστατες έννοιες της σημειογραφίας και της παρτιτούρας (score) και τους τρόπους που μπορούμε να αντιληφθούμε την καταγραφή της ελαστικότητας στη δεύτερη δεκαετία του αιώνα. Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Δρ Σωζήτας Γκουντούνα για το Ίδρυμα Ωνάση, η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος αποτελείται από μια χορογραφία της Maria Hassabi που θα λάβει χώρα στις 28 Μαΐου 19:00μμ και την ομαδική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του γλυπτού θεάτρου της Αιξώνης στη Γλυφάδα που σχεδιάστηκε από τη Νέλλα Γκόλαντα. Η δεύτερη παρουσίαση θα λάβει χώρα στο 'T' Space Rhineberg της Νέας Υόρκης που σχεδιάστηκε από τους Steven Holl Architects σε συνεργασία με τη Δήμητρα & Ειρήνη Τσαχρέλια και τον Νικόλα Καρυτινό (Tacet Creations). 
Με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Maria Hassabi, Kelly Nipper, Michael Portnoy, Duke Riley, Αλέξανδρος Γεωργίου, Delia Gonzalez, Ελένη Καμμά, Κωστή Βελώνη, Raymond Pettibon, Erlea Maneros Zabala, Ilan Manouach, Christian Wassmann, Marie Voignier, Βασίλη Σαλπιστή, Διονύση Καβαλιεράτο, Μαρία Γεωργούλα, Νίκο Χαραλαμπίδη, Όλγα Βενετσιάνου, Αγγέλα Σβορώνου, Σωτήρη Καραμάνη, Mark Aerial Waller, το πρότζεκτ παρουσιάζει μεθόδους για τη μετατροπή του τρισδιάστατου χώρου σε δισδιάστατη μορφή και τους τρόπους με τους οποίους μια ελαστική κίνηση και ένα ηχητικό score μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής, του δομημένου χώρου και του οικιστικού περιβάλλοντος. 
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση ΤΗΝ Τρίτη 28 Μαΐου 2019 , γύρω στις 18:30, στο "Γλυπτό Θέατρο Αιξωνή", στο ομώνυμο λατομείο της Γλυφάδας, στην οδό Ύδρας 11, για να συμμετέχετε σε διεθνή πρωτοποριακή Performance-Συγκέντρωση τεχνών, για την ανάδυση νέων απρόβλεπτων μορφών τέχνης. 
Οι χορογραφικές απεικονίσεις, οι μέθοδοι σύνθεσης, οι ερμηνευτικές δράσεις, το κινησιολογικό λεξιλόγιο και τα εκπαιδευτικά εργαλεία συγκεντρώνονται για να αναδείξουν τις ιστορικές μετατοπίσεις στις πρακτικές και στις συζητήσεις πάνω σε αυτά τα θέματα. Το πρότζεκτ που ανέπτυξε αρχικά η Σωζήτα Γκουντούνα το 2016 ως η πρώτη Andrew W. Curatorial Fellow στη Μπιενάλε Performa της Νέας Υόρκης διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η κίνηση μεταβάλλεται οργανικά στο χώρο και τους τρόπους με τους οποίους το δομημένο περιβάλλον μπορεί να προσαρμοστεί μέσω της κίνησης. 
Εξετάζει, επίσης, την απόσταση μεταξύ του έντυπου υλικού και την πραγματική εμπειρία της περφόρμανς, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη περφόρμανς μπορεί να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη "γλώσσα του σώματος" με τη δική της σημειογραφία που μπορεί να καθορίσει μια άλλη πειθαρχία όπως η αρχιτεκτονική και η βιώσιμη μηχανική. 
Το 'T' Space στη Νέα Υόρκη, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Steven Holl, έχει ως στόχο να συνθέσει τις τέχνες και να παρουσιάσει πρωτότυπα έργα στην Κοιλάδα του Hudson, ενώ το γλυπτό θέατρο της Αιξωνής στην Αττική της Ελλάδας έχει προκύψει από ένα ιδιαίτερο κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο αλλά επί του παρόντος δεν παρουσιάζει πολιτιστικά προγράμματα.
24 05 2019 

ΕΝΑΣ ΑΓΓΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο KENNETH FRAMPTON 
ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301 του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ ο αρχιτέκτονα; Στέλιος Γιαμαρέλος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ένας Άγγλος στην Αθήνα: Ο Kenneth Frampton ως ιστορικός της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα» 
Η θεματική της διάλεξης: 
O Kenneth Frampton σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να γίνει ιστορικός της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Είναι, όμως, μέσα από τα δικά του κείμενα που έγινε γνωστή η ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο διεθνές κοινό, στον απόηχο της θερμής υποδοχής του βιβλίου του για την Κριτική ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Έκτοτε, ο Frampton συνέβαλε συχνά ως ο «διεθνής ιστορικός» της ελληνικής αρχιτεκτονικής στις σημαντικότερες στιγμές διεθνούς προβολής της τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Πώς και πόσο καλά, όμως, γνώριζε ο Frampton την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική της; Μέσα από την πρόσφατη έρευνά μου στο αρχείο του, στη διάλεξη αυτή θα τεκμηριώσω τους δεσμούς του Άγγλου ιστορικού με την Ελλάδα και τις πηγές που είχε στη διάθεσή του για να γνωρίσει την ιστορία της αρχιτεκτονικής της. Το αρχειακό αυτό υλικό θα με βοηθήσει κατόπιν να ανοίξω μια συζήτηση για το πώς γράφτηκε αυτή η ιστορία τότε και πώς μπορεί να γραφτεί μια διαπολιτισμική ιστορία του κριτικού τοπικισμού σήμερα.


24 05 2019

«ΤΟ BAUHAUS ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΑΠΌ 31 ΜΑΪΟΥ 2019



Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης οργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο «ΤΟ BAUHAUS ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ / Η νέα ιδέα της σύνθεσης στις τέχνες και την αρχιτεκτονική», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Μπάουχαους στη Βαϊμάρη. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα, από την Πέμπτη 30 Μαΐου (έναρξη 9:45) ως την 1η Ιουνίου 2019. Το συνέδριο θα κινηθεί γύρω από δύο γενικές θεματικές περιοχές: 1. Σημασία και επιρροή του Μπάουχαους στις τέχνες και την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα 2. Συγκριτική αποτίμηση της επιρροής του Μπάουχαους σε άλλες χώρες και η διδακτική των τεχνών. Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδόσεις και μουσικές εκδηλώσεις σχετικές με την κουλτούρα του Μπάουχαους που θα βρείτε στο πρόγραμμα. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. • Θα ακολουθήσει η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου. Η συμμετοχή στο Συνέδριο και η παρακολούθηση των εργασιών του είναι δωρεάν. Επιστημονικοί υπεύθυνοι του Συνεδρίου και των παράλληλων εκδηλώσεων: Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ Σωκράτης Γεωργιάδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.
8 6 2019 

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΕΛΑ "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ: Ο ΚΟΧΛΙΑΣ, Η ΤΡΟΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ"


Η Zivasart Gallery φιλοξενεί το φετινό καλοκαίρι εκθέματα από την συλλογή αυθεντικών εργαλείων και μηχανισμών προβιομηχανικής και αρχαίας τεχνολογίας του Βασίλη Μιχελά με την επιμέλεια και τα σχέδια του Μανόλη Κορρέ.
Η έκθεση αναφέρεται στο έργο του πατέρα της μηχανικής Αρχιμήδη μέσω δύο πολύ σημαντικών πανάρχαιων τεχνολογικών εφαρμογών, του κοχλία και της τροχαλίας, των η οποίων η μορφή, η δομή και η ορολογία διατηρούνται χωρίς μεταβολές επί χιλιετίες ενώ από πολύ παλιά έχουν περάσει στην ορολογία της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος (Cochlea, Trochlea). Τις δυνατότητες αυτών των μηχανισμών, ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας πανεπιστήμων, μηχανικός και μαθηματικός ανέπτυξε στις εφευρέσεις του, αφού προηγουμένως είχε ήδη μελετήσει και διατυπώσει τους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια εργαλεία εποχής (έως και ηλικίας διακοσίων ετών) τα οποία με κόπους, θυσίες αλλά και πολύ μεράκι ο μηχανικός και κατασκευαστής μηχανισμών Βασίλης Μιχελάς, συλλέγει εδώ και πολλά χρόνια.
Κοχλίες ξύλινοι και μεταλλικοί από μηχανισμούς συμπίεσης, ανύψωσης, μετάδοσης κίνησης κ.ά., εναλλάσσονται με τροχαλίες ξύλινες διαφόρων μεγεθών και συμπλεγμάτων από ιστιοφόρα, ανυψωτικές μηχανές κ.ά. Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 8.00 μμ. 
Διάρκεια έως 31 ΑΥΓ 2019. 
08 06 2019 




Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τους νικητές «Europe 40 Under 40®» με μια αρχιτεκτονική έκθεση υψηλών προδιαγραφών με τα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2018. Η απονομή των βραβείων και τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 19.30, στο THE EUROPEAN CENTRE, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα, με την παρουσία των βραβευμένων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών του προγράμματος. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, αφού εξέτασε μια μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών ιδεών αρχιτεκτονικής και σχεδίου, επέλεξε τους 40 καλύτερους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για αυτή την χρονιά. Το συμβούλιο της επιτροπής έγινε στο Παρίσι στο École Nationale Supérieure d'Architecture de Paris-Belleville (ENSAPB) /The National School of Architecture of Paris - Belleville και συμμετείχαν αρχιτέκτονες- καθηγητές της σχολής. 
Μεταξύ αυτών οι Έλληνες: Antonis Gavalas - Gavalas Architects, Konstantinos Pyliotis - P4architecture, Alexandros Zomas – Micromega.

08 06 2019

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΑΒΛΟΥΣ ΠΑΠΑΦΗ»


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέ- σματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχέδιων με θέμα «Δημιουργία Χώρου Εγκαταστάσεων Κοινής Ωφέλειας στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου-Μυκόνου-Άνδρου-Σιδηροκάστρου (πρώην Στάβλοι Παπάφη)». 

Στο συγκρότημα θα εξυπη- ρετηθούν χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας (Βρεφονηπιακός Σταθμός και Ξενώνας Φιλοξενίας), αθλητισμού (Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο), πολιτισμού (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων & Κοινωνικών Εκδηλώσεων, Χώρος Μνήμης / Αρχείο Προσφυγικής Τούμπας, Δημοτική Βιβλιοθήκη / Αναγνωστήριο, Κτίριο Γραφείων) και περίθαλψης (Κοινοτικό Ιατρείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων). Ο υπαίθριος χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα συμπληρωθεί με τον ανασχεδιασμό της υφιστάμενης παιδικής χαράς στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. 
Σύμφωνα με το Συγκεντρωτικό-Συνοπτικό Πρακτικό και των πέντε (5) επιμέρους Πρακτικών της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού που έγινε στις 14-05-2019 στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης διακρίθηκαν οι: 
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ Μαρκαντωνάτου Ειρήνη – Ελένη 75%, Ντάλας Αριστέιδης 25% αρχιτέκτονες μηχ. / 
Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ Παπαλαμπρόπουλος Λεωνίδας 45%, Συριοπούλου Γεωργία 45% αρχιτέκτονες μηχ. Καττής Μαρίνος 5% πολ. Μηχανικός. / 
Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ Δούση Μαρία 13,5%, Κωτσόπουλος Σοφοκλής 13,5%, Απότσος Σταύρος 13,5%, Σιναμίδης Ιορδάνης 13,5%, Παπακωνσταντίνου Βασίλης 13,5%, Μπουγιουκλής Γεώργιος 13,5% Αρχιτέκτονες μηχανικοί / Τζέλιου Αγορίτσα Άννα 13,5% πολιτικός μηχανικός / Τολίδης Αστέριος 13,5% Ηλεκτρολόγος μηχ. / 
ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ 1: Γκικαπέπας Βασίλης, Λουκόπουλος Δημήτρης αρχιτέκτονες μηχ./ ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ 2: Νικολοβγένης Ανδρέας, Πανηγύρης Κων/νος αρχιτέκτονες μηχ./ / ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ 3: Ζώμας Αλέξανδρος, Παπαβασιλείου Μαρία αρχιτέκτονες μηχ./ 
Κριτική επιτροπή: 
Αμαλία Κωτσάκη, αρχιτέκτων μηχ/κός, κριτής εκ του καταλόγου κριτών του ΥΠΕΝ, Πρόεδρος της Επιτροπής - 
Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης, αρχιτέκτων μηχ/κός, εκπρόσωπος Δήμου Θεσσαλονίκης - 
Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων μηχ/κός, κριτής «εκ προσωπικοτήτων» - 
Νικόλαος Γιόγιας, αρχιτέκτων μηχ/κός, κριτής εκ του καταλόγου κριτών του ΥΠΕΝ - 
Δημήτρης Γιαννίσης, αρχιτέκτων μηχ/κός, κριτής εκ του καταλόγου κριτών του ΥΠΕΝ - 


11 06 2019 


ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ," ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ" - ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ


Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στις 8 μ.μ. η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει Μια Εκδοχή του έργου που παρουσίασε ο Νίκος Αλεξίου το 2005-2006 στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, παράλληλα με την 23η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας. 
Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της έκθεσης επιμελείται η αδερφή του καλλιτέχνη, Πόπη Αλεξίου. Το θεωρητικό κείμενο που θα συνοδεύει την έκθεση, υπογράφει ο Ιστορικός Τέχνης, Χριστόφορος Μαρίνος.
«Η εγκατάσταση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, όπως και εκείνη της Αλεξάνδρειας, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα αιωρούμενων έργων. Φτιαγμένα από κομμένα χαρτιά, κόλλα, σπάγκο, κλωστή, νήμα βιβλιοδεσίας και καλάμια, τα έργα σχηματίζουν αφαιρετικά γεωμετρικά μοτίβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ονομασία αυτών των άτιτλων χειροτεχνημάτων προκύπτει από τα βασικά μορφολογικά τους γνωρίσματα. Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση περιλαμβάνει δύο «ψηφιδωτά σε χαρτί» τα οποία ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τις τακτικές επισκέψεις του στην Ιερά Μονή Ιβήρων, μία κόκκινη και μία μαύρη «κουρτίνα», τέσσερις «κύκλους», δύο «λωρίδες», δύο «σπάγκους», μία πολύχρωμη «βροχή» από χαρτί και διάφορα δαντελωτά «πλέγματα» (grids), ένα μεγάλο και επτά μικρότερα. Παρότι αυτοτελή και αυθύπαρκτα, τα διάτρητα έργα διαπλέκονται αρμονικά μεταξύ τους δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου συνόλου που έχει εμφανώς τον χαρακτήρα εγκατάστασης. Επιπλέον, διαθέτοντας το στοιχείο της ενδεχόμενης κίνησης, έστω αδιόρατης, που προκαλεί η παρουσία των θεατών στον χώρο αλλά και η ψευδαισθητική κίνηση των γεωμετρικών μοτίβων, τα αιθέρια έργα συνθέτουν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και ζωντανή (animated) εικόνα. Αυτός ο διαρκής μετασχηματισμός, όπου τίποτε δεν παραμένει στατικό και όλα είναι σε κατάσταση ρευστότητας –τόσο μορφολογικά όσο και νοηματικά–, αποτελεί το βασικό γνώρισμα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Αλεξίου.
Ο Νίκος Αλεξίου (1960-2011) επέλεξε τη φράση “Angel Rolling up the Heavens” για να τιτλοφορήσει τη συμμετοχή του στην 23η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 2005. «Ήταν ένας ποιητικός τίτλος για να εξηγήσω τη διαδικασία», δήλωσε ο ίδιος αργότερα, τονίζοντας τη σημασία της ανακύκλωσης των υλικών και τον καθαρά βιωματικό τρόπο με τον οποίο κατανοούσε τις εικόνες. Και διευκρίνιζε: «Ας πούμε, τον τίτλο Angel Rolling up the Heavens τον δανείστηκα από μια πολύ ωραία έκδοση για τη Μονή της Χώρας [προφανώς αναφέρεται στο βιβλίο Chora: The Scroll of Heaven], όπου πάνω από τη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας είναι ένας άγγελος που κρατά ψηλά στα χέρια του το σύμπαν σαν ρολό, σ’ έναν πάπυρο. Αυτή η εικόνα μού ταίριαζε στη δικιά μου διαδικασία, ότι τίποτε δεν πετάω, από το ένα έργο περνάω στο άλλο, δηλαδή το μέρος γίνεται όλον και το όλον ξαναγίνεται μέρος».
Υιοθετώντας αυτόν τον εξόχως ποιητικό τίτλο, που βρίθει από συμβολισμούς και διεγείρει τη φαντασία, ο Αλεξίου δήλωνε πίστη στις αναδιπλώσεις του χρόνου. Για την ακρίβεια, η εικόνα που περιγράφει ο τίτλος “Angel Rolling up the Heavens” δεν εξηγεί απλώς το ομώνυμο έργο, αλλά μας παροτρύνει να προσεγγίσουμε (και μας βοηθά εν τέλει να κατανοήσουμε καλύτερα) την καλλιτεχνική παραγωγή του Αλεξίου μέσα από την κρίσιμη έννοια της χρονικότητας. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ικανή να νοηματοδοτήσει και την τωρινή του έκθεση, η οποία συνδιαλέγεται με μια παρεμφερούς ύφους εγκατάσταση που είχε εκτεθεί στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια»*.
*Από το κείμενο του Χ.Μ. 
Διάρκεια έκθεσης έως 20 Ιουλίου 2019
11 06 2019 

Ο ΤΑΚΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΤΕ MODERN ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΌ 3 ΙΟΥΛ. – 27 ΟΚΤ. 2019


Ο Τάκης (Παναγιώτης Βασιλάκης, γεννημένος το 1925) αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Πάνω από 70 χρόνια καριέρας έχει δημιουργήσει και εφευρέσει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές τέχνες του 20ου αιώνα.
Τον Ιούλιο του 2019, η Tate Modern στο Λονδίνο ανοίγει τη μεγαλύτερη έκθεση του έργου του Takis που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνοντας πάνω από 70 από τα ηχητικά και τα μαγνητικά γλυπτά του καλλιτέχνη. Οι βροντερότεροι ήχοι των 'Musicales' του Takis, του 'Silver Musical Sphere' και του 'Gong' του θα ολοκληρώσουν την έκθεση.


12 06 2019 



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ: Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ




Η εκλογή του Παναγιώτη Τουρνικιώτη στη θέση του κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ εξασφαλίζει μια συνέχεια με τη θητεία του προκατόχου του, Δημήτρη Ησαΐα, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Σχολή και για τις σπουδές στην αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Με συσσωρευμένα προβλήματα συνύπαρξης με εξω-πανεπιστημιακές ομάδες στην περιοχή, με επιδείνωση των συνθηκών διδασκαλίας από ένα αποψιλωμένο προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης, με συνεχείς αυξήσεις εισακτέων ενώ μειώνονται οι κρατικές επιδοτήσεις, τίποτα δεν προοιωνίζει ότι θα διαλυθούν σύντομα τα απειλητικά σύννεφα πάνω από την αρχαιότερη σχολή της χώρας. 

Οι ικανότητες του Π. Τουρνικιώτη είναι γνωστές και αποδεδειγμένες. Με τεράστιες αντοχές, δουλεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα αβοήθητος, έχει επιτελέσει σημαντικό συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο, θέτοντας τις βάσεις για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας στη διάρκεια της θητείας του στη Σχολή. Παράλληλα, υπηρέτησε ως μέλος σημαντικών επιτροπών του δημοσίου ιδιωτικών φορέων για την προστασία μνημείων και την προώθηση της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο τόσο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Σιδεροκέφαλος! Δημήτρης Φιλιππίδης, 12 Ιουνίου 2019.


24 06 2019

ΠΑΝΑΓΗΣ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ 


Την Tετάρτη 26 Ιουνίου 2019, από τις 8.15-10.00 μ.μ. στο πλαίσιο του κύκλου «Περί Ωραίου» που επιμελείται ο Κώστας Καζαμιάκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Παναγή Ψωμόπουλου. Θα προβληθεί η ταινία της Μέμης Σπυράτου για τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Παναγή Ψωμόπουλο (1925-2017) τον δραστικότερο καταλύτη στην ωρίμανση της πολεοδομικής σκέψης, επιστήμης, έρευνας και εφαρμογής. Στην συνέχεια θα μιλήσουν οι ομότιμοι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Αντωνακάκης και Δημήτρης Φιλιππίδης και ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος Γιώργος Ζιάκας. Η παρουσίαση θα τελειώσει με μικρό μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια επιθεώρησης, που τόσο άρεσαν στον Παναγή Ψωμόπουλο. Θα ερμηνεύσουν οι πολυτάλαντοι ηθοποιοί και ερμηνευτές Άγγελος Παπαδημητρίου και Χαρά Κεφαλά. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ Σταδίου 24, θα προβάλλεται ζωντανά (ήχος και εικόνα) διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο και θα παραμείνει για πάντα στο διαδίκτυο απ`όπου μπορείτε πολύ εύκολα να την αναζητήσετε, να την στείλετε σε όσους παραλήπτες θέλετε, να την αποθηκεύσετε κλπ.


27 06 2019 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 
|


Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, ώρα: 20.00 εγκαινιάζεται η έκθεση αρχιτεκτονικής ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ, που εστιάζει στα κτήρια βιβλιοθηκών, που ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα. Η έκθεση οργανώνεται από τον Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2019. 
Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην «ανάγνωση», εκτίθενται για να μοιραστούν με το κοινό τούς θησαυρούς τους. 
Με τον όρο βιβλιοθήκη συνήθως αναφερόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο κτήριο. Με την παραδοσιακή έννοια του όρου, η βιβλιοθήκη είναι μία συλλογή βιβλίων και περιοδικών. Μπορεί να αναφέρεται στην προσωπική βιβλιοθήκη ενός ατόμου, αλλά συχνότερα είναι μια μεγάλη σε όγκο συλλογή η οποία χρηματοδοτείται και συντηρείται από τις αρχές μιας πόλης ή έναν οργανισμό. Με τεκμήρια της αρχαίας, της βυζαντινής και της νεότερης Ελλάδας, με ειδικές ή γενικές συλλογές, θεματοφύλακες της ιστορίας, τα κτήρια των βιβλιοθηκών και οι εγκαταστάσεις τους με το βλέμμα τόσο στο παρελθόν όσο και στο ψηφιακό μέλλον, αποτελούν σημείο αναφοράς των πόλεών μας. 
Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάγνωση των κτηρίων, στο συμβολικό τους χαρακτήρα και στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων, των τεκμηρίων, των βιβλίων διαφόρων εποχών και πολιτισμών και των πληροφοριών εν γένει που τίθενται στη διάθεσή τους. Ανακαλύπτει και αναγνωρίζει την παρουσία του αρχιτέκτονα μέσα από την ένταξη του κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο, από τη μορφή του και τη δομή του. Καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδικών κτηρίων των βιβλιοθηκών, βιβλιοστάσια, προθήκες, διάταξη στον χώρο, χώροι αυστηροί αλλά και πολυμορφικοί, των οποίων το αρχειακό περιεχόμενο καλούνται οι αρχιτέκτονες να τακτοποιήσουν απόλυτα, τόσο θεωρητικά όσο και λογικά, μέσα από τις επιλογές της εσωτερικής οργάνωσής τους, και ερευνά τους προτεινόμενους τρόπους δημιουργίας κοινών σημείων συνάντησης και εκδηλώσεων, πληροφόρησης, αναζήτησης, ανάγνωσης και έρευνας, κάθε φορά αναφορικά με το υπό ανάγνωση κτήριο. 
Τα κτήρια παρουσιάζονται μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδιά τους και φωτογραφικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες, ενώ το ιστορικό των βιβλιοθηκών και ο πλούτος τους αναπτύσσονται σε banners, τα οποία διαχωρίζουν θεματικά κάθε βιβλιοθήκη, ενώ συγχρόνως με την επανάληψή τους δημιουργούν μία ευανάγνωστη σημειολογική συνέχεια για τον αναγνώστη της έκθεσης. Επίσης, εκτίθενται σε προθήκες προπλάσματα, ενώ σε κεντρικά τραπέζια ανάγνωσης παρουσιάζονται αρχιτεκτονικές προτάσεις εσωτερικών διαμορφώσεων υφιστάμενων κτηρίων και βιβλία σχετικά με τα κτήρια βιβλιοθηκών. 
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Άννα Σκιαδά. 
Στην φωτογραφία η Βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ στην Αθήνα των Μπούκη Μπαμπάλου, Αντώνη Νουκάκη και Θεανώς Φωτίου Τα κτήρια των βιβλιοθηκών που προτείνονται για ανάγνωση είναι τα ακόλουθα: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ιστορικό Βαλλιάνειο Mέγαρο, Νέο κτήριο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Βιβλιοθήκη της Βουλής, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο | Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Νέα Πτέρυγα Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων | Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών | Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ | Βιβλιοθήκη Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. | Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Αθήνας | Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ | Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Νέα Πτέρυγα | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης | Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών | Βιβλιοθήκη Bissell Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ Θεσσαλονίκης | Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας | Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης | Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ρέθυμνο | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων | Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας | Δημοτική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας | Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. 

04/07/2019, 10:00 
14/09/2019, 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» 
23 09 2019

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΣΥΜΠΟΣΙΟ: Citylab 2019_b / ΦΟΒΟΣ • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ
Για 6η συνεχή χρονιά συνεχίζεται και φέτος το Εργαστήριο – Συμπόσιο για την Αρχιτεκτονική και την πόλη Citylab_b Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από 26-29 Σεπτεμβρίου 2019 με θέμα ΦΟΒΟΣ • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • ΤΕΧΝΗ, μια από τις πολύ σημαντικές αρχιτεκτονικές εκδηλώσεις, μοναδική σε διάρκεια και αριθμό συμμετοχών που έχει εξελιχθεί σταδιακά σε θεσμό, Το Citylab 2019_b θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αθήνα) από την 25η έως και την 28η Σεπτεμβρίου 2019.
Στο πλαίσιο του Citylab 2019_b, διακεκριμένες/οι ερευνήτριες/ές από διαφορετικά γνωστικά πεδία θα αναπτύξουν τον προβληματισμό τους επί της έννοιας του φόβου, τροφοδοτώντας την κριτική σκέψη των φοιτητών του Εργαστηρίου με πολλαπλά ερεθίσματα. 
Στο συμπόσιο Citylab 2019_b θα μιλήσουν οι: Σταύρος Αλιφραγκής, Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Σοφία Βιδάλη, Αριάδνη Βοζάνη, Νίκος Δεμερτζής, Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Λίσσυ Κανελλοπούλου, Ασημίνα Κανιάρη, Νεφέλη Κυρκίτσου, Αριστέα Μαρούντα, Νίκος Μπελαβίλας, Γιώργος Ξηροπαΐδης, Παναγιώτης Πάγκαλος, Βασιλική Ροδίτη, Μανόλης Σίμος, Ελένη Τάτλα, Γιώργος Τριανταφύλλου, Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης Φιλιππίδης και Αντώνης Χατζημωϋσής.
Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ .

25 09 2019

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ: Π.Μ.Σ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΜΕΛΛΟΝΤΑ


Την ερχόμενη Παρασκευή, 27/9/2019, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο ΠΜΣ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός. 
Παρακαλείσθε να ενημερώσετε ενδιαφερομένους αποφοίτους αρχιτεκτονικών σχολών, καθώς και όσους αποφοιτούν τον Οκτώβριο 2019, και ενδιαφέρονται για παρακολούθηση ενός πολύ καλού (αλλά και αρκετά απαιτητικού) μεταπτυχιακού προγράμματος, διάρκειας ενός έτους ακριβώς. Το Πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Μπενακείου Ινστιτούτου. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε ΚΛΙΚ εδώ 

29 09 2019 


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2020: ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τα «Βραβεία ΔΟΜΕΣ», ο ετήσιος θεσμός που εγκαινίασαν οι ΔΟΜΕΣ το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, συμπληρώνουν την ενδέκατη συνεχή χρονιά διεξαγωγής τους και προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν συμμετοχή έως τις 29 Νοεμβρίου 2019. 
Κριτική επιτροπή: Valerio Olgiati, αρχιτέκτων, διευθυντής, Valerio Olgiati, Flims – Ελβετία
Oliver Thill, αρχιτέκτων, διευθυντής, Atelier Kempe Thill, Ρότερνταμ – Ολλανδία, καθηγητής, Σχολή Τεχνών ‘Peter Behrens’, Düsseldorf - Γερμανία, Emilio Tuñón, αρχιτέκτων, διευθυντής, Tuñón Arquitectos, Μαδρίτη – Ισπανία, πρόεδρος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Μαδρίτης - Ισπανία 
Κατηγορίες Βραβείων: 
Βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένο έργου
Βραβείο καλύτερου πρώτου έργου νέου αρχιτέκτονα
Βραβείο καλύτερης μελέτης
Βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένου έργου νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο (ανακαίνιση, αποκατάσταση, προσθήκη, διαμόρφωση εσωτερικών χώρωό 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα «Βραβεία ΔΟΜΕΣ» κάντε ΚΛΙΚ εδώ 

30 09 2019 

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΚΟΥΤΑ: Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ POLIS ART CAFÉ

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 8:00 μμ, στο Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Γιάννας Μπαρκούτα, «Η κατοίκηση σε κρίση- Το παράδειγμα της Αθήνας από την κατοικία στην κλίμακα της πόλης». Ομιλητές οι Ντίνα Βαϊου, Αλέξανδρος Κιουπκιόλης, Λ’οης Παπαδόπουλος και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Βασίλης Νούλας, σκηνοθέτης

09 10 2019 


ΑΘΗΝΑ: ΑΠΟ ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 5


Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στις 19:30 η Συνεργατική Οµάδα Διπλωµατικών για την Αθήνα (ΣΟΔΑ) και οι εκδόσεις futura σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόµου Αθήνα: από κακέκτυπο σε αντιπαράδειγµα, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στην στοά Σοφοκλέους 5. 
Για το βιβλίο θα µιλήσουν: 
Νάντια Αργυροπούλου, επιµελήτρια, ιστορικός τέχνης, 
Γιώργος Μητρούλιας, αρχιτέκτων, επικ. καθηγητής Τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας 
Θα παρέµβει και ο Αριστείδης Αντονάς, αρχιτέκτων, καθηγητής στο τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. 
Η Αθήνα βρίσκεται επίµονα µέσα σε ένα νέφος αρνητικών συνειρµών, αναφορών και επιδόσεων· επαναλαµβάνεται µονίµως η απορία για το τί έκανε λάθος και γιατί δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα επιτυχηµένα πρότυπα των έτερων ευρωπαϊκών πόλεων. Στα πλαίσια τέτοιων ανοµολόγητων ή και αυθόρµητων συγκρίσεων, η Αθήνα ταυτίζεται µε τα λάθη και τις παρεκκλίσεις της, σκιαγραφώντας έτσι έµµεσα ένα κακέκτυπο: µια στρεβλή εκδοχή των επιτυχηµένων δυτικών µητροπόλεων. H αναφορά όµως στην Αθήνα ως κακέκτυπο έχει για µας αφενός µια χρησιµότητα προθετική, ως ένα σηµείο εκκίνησης για µια πρόταση διαφυγής και αφετέρου µια χρησιµότητα πρακτική, ως εργαλείο ανάλυσης που θα επιχειρήσει να υπερβεί το πρωταρχικό αίσθηµα ότι “κάτι έχει πάει λάθος”, για να κινηθεί προς τον προβληµατισµό για το ποια στοιχεία περιγράφουν το σωστό. 
Ο συλλογικός τόµος “Αθήνα: από κακέκτυπο σε αντιπαράδειγµα” αποτελεί µια ανασύνθεση της δράσης της ΣΟΔΑ κατά τη διετία 2017-2018, η οποία αρθρώθηκε γύρω από την εκπόνηση επτά διπλωµατικών εργασιών από δεκαέξι φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Όλες οι εργασίες τέθηκαν στη βάση της παραπάνω κοινής προβληµατικής και εξερεύνησαν θέµατα ανάλυσης και σχεδιασµού δηµόσιου χώρου στο αστικό πορώδες της πρωτεύουσας. Το ενδιαφέρον της ΣΟΔΑ για την Αθήνα, συνέπεσε -πιθανά όχι τυχαία- µε µια έξαρση της συζήτησης για την πρωτεύουσα. Έτσι, στα πλαίσια αυτής της ‘Αθηνολογίας’, η οµάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του λόγου που παράγεται σήµερα γύρω από την πόλη. Παράλληλα, µε έναν πιο έµµεσο τρόπο, η ίδια η διαδικασία του εγχειρήµατος της ΣΟΔΑ αποτέλεσε και αυτοσκοπό, καθώς διαµόρφωσε µία συλλογική πλατφόρµα στην οποία παρήχθη ένας εν δυνάµει προθετικός λόγος για την πόλη. Το βιβλίο στοχεύει, πρώτιστα, στην κοινοποίηση των σκέψεων που το εγχείρηµα της ΣΟΔΑ γέννησε, παράλληλα µε µία αδρή εξιστόρηση της πορείας της οµάδας. Η έκδοση συγκεντρώνει υλικό από τις συναντήσεις και τα σχεδιαστικά αποτελέσµατα της ΣΟΔΑ, τοποθετήσεις των καθηγητών που επέβλεψαν τις εργασίες, καθώς και τα πρακτικά από τον οµότιτλο κύκλο οµιλιών που οργάνωσε η οµάδα στην σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ την άνοιξη του 2017 µε τη συµµετοχή δεκατριών οµιλητών από διαφορετικά επιστηµονικά πεδία. Περιλαµβάνονται κείµενα των Π. Δραγώνα, Π. Ησαϊα, Δ. Καρύδη, Α. Κιουπκιολή, Λ. Λεοντίδου, Θ. Μαλούτα, Θ. Μουτσόπουλου, Γ. Οικονοµίδη, Λ. Παπαλαµπρό-πουλου, Σ. Ροζάνη, Γ. Τζιρτζιλάκη, Δ. Φιλιππίδη, Point Supreme αρχιτεκτόνων, καθώς και των επιβλεπόντων καθηγητών Β. Γκανιάτσα, Γ. Ζαχαριάδη, Σ. Σταυρίδη και Ι. Τερζόγλου. Τον επίλογο του βιβλίου υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Neiheiser-Argyros, επιµελητές του ελληνικού περιπτέρου στη Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2018. Την έκδοση επιµελήθηκαν οι Κώστας Ευσταθίου, Δηµήτρης Ζαµπόπουλος, Τζένη Λάζαρη, Γιώργος Παπαµατθαιάκης, Βαλέριαν Πορτοκάλης, Ξένια Στούµπου, Σπύρος Τρυφωνόπουλος, Κωνσταντίνος Τσέλλος, Γιώργος Φούφας, Κατερίνα Χατζοπούλου, ενώ στο σύνολο των µελών της ΣΟΔΑ προστίθενται και οι Αθηνά Αγγελοπούλου, Αλίκη Ιοβίτα, Στάθης Ζιµπουνούµης, Θανάσης Μαλεβίτης, Γιώργος Μπουγιούκος και Ναθαναήλ Τζουτζίδης.

10 10 2019
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ : «ΠΟΙΗΤΙΚΑ» 
ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΗΤΑ

Μια ξεχωριστή στιγμή από την χθεσινή βραδιά των εγκαινίων στο Κέντρο Πολτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατέγραψα αιφνιδίως: Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης απλώνει το χέρι να με χαιρετίσει, κρατώντας ταυτόχρονα στην αγκαλιά του, τον αγαπητό Καπετάν Νικήτα, τον μανάβη της «λαϊκής» στην Ξενοκράτους στο Κολωνάκι που επί χρόνια ψώνιζε φρούτα και λαχανικά. Ο Καπετάν Νικήτας με πλούσια δράση στην αντίσταση, σήμερα 92 χρονών,  από ότι πληροφορήθηκα βρίσκεται επί χρόνια, πάντα δίπλα στον Ψυχοπαίδη, σε όλα τα εγκαίνια των εκθέσεών του.  Στο μανάβικό του ο σεμνός αυτός καλλιτέχνης έστησε στο παρελθόν μια πετυχημένη έκθεση ενώ ο γιός του, μπήκε στην Σχολή Καλών Τεχνών και εξακολουθεί εδώ και χρόνια να είναι «μαθητής» του.  
Λόγω της πυκνής διάταξης των πολυσύνθετων έργων, η μεγάλη έκθεση του Ψυχοπαίδη που επιμελήθηκε η Λίλη Πεζανού, χρειάζεται χρόνο και ηρεμία για να την απολαύσετε. 

13 10 2019


ΔΟΜΕΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ 'ΧΩΡΟΙ ΤΕΧΝΗΣ' ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 στις 18.00, η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ διοργανώνει ημερίδα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τεύχους των ΔΟΜΩΝ ‘Χώροι Τέχνης’.
Σε συνέχεια των αφιερωμάτων σε μουσεία τέχνης και σε κατοικίες-εργαστήρια καλ- λιτεχνών, οι ΔΟΜΕΣ θα προσεγγίσουν την ενδιάμεση φάση, μετά το εργαστήριο και πριν το μουσείο. Οι γκαλερί στην Ελλάδα στεγάστηκαν αρχικά σε χώρους εμπορικών καταστημάτων ή ξενοδοχείων ή ακόμα και σε πλοία, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με άλλες συγγενείς δραστηριότητες, ή σε άλλους παραθεριστικούς προορισμούς, ενώ πιο πρόσφατα κατέλαβαν τυπικά διαμερίσματα και γραφεία. Τα τελευταία χρόνια αυξάνει ο αριθμός των αιθουσών που στεγάζονται σε αυτοτελή κτήρια αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες. Το αφιέρωμα του τεύχους θα εξετάσει τις μεταλλάξεις του τρόπου λειτουργίας των γκαλερί ανάμεσα στο εμπορικό, το κοσμικό, το λειτουργικό, το δημιουργικό και το επιτελεστικό, με έμφαση στην τρέχουσα αρχιτεκτονική.
Συντονιστής: Γιώργος Τζιρτζιλάκης | Kαθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ
Ομιλητές: Μαριλένα Κασιμάτη | Ιστορικός Τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη | Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της γκαλερί CITRONNE, Ελευθερία Τσέλιου | Ιστορικός Τέχνης, Ιδιοκτήτρια της γκαλερί Eleftheria Tseliou Gallery, 
Γεωργία Σαγρή | Εικαστική καλλιτέχνις, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Αγγελική Αντωνοπούλου | Ιδιοκτήτρια της γκαλερί a.antonopoulou art, Δημήτρης Αντωνίτσης | Εικαστικός, Επιμελητής Τέχνης 
Περισσότερα για το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

15 10 2019 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ATELIER ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019


Στα πλαίσια της επαγγελματικής έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:
Atelier Αρχιτεκτόνων την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11:00 πμ στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
Ομιλητές: Ουρανία Στεφανo- πούλου - Πλατανιώτη _ Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη,Αναστάσιος Κωτσιόπουλος _ Κ. Αρχιτέκτονες Ε.Ε., Δημήτρης Θωμόπουλος _ Δημήτρης Θωμόπουλος & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες,Κατερίνα Βορδώνη & Φανια Σινανιωτη _ Vois Architects,Δημήτρης Καραμπατάκης _ K-studio.
Επιμέλεια - Παρουσίαση Αλέξανδρος Ζώμας, (Μέλος Δ.Σ. Ε.Ι.Α.)
17 10 2019 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΟΥΒΗ «Η ΦΡΑΓΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΥΣΤΡΑ» 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στις θα πραγματοποιηθεί στο Νομισματικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της αρχαιολόγου-βυζαντινολόγου Ασπασίας Λούβη-Κίζη με τίτλο «Η Φράγκικη πρόκληση στον Βυζαντινό Μυστρά». Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Βοκοτόπουλος. Θα προλογίσει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, αρχαιολόγος δρ Γιώργος Κακαβάς. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Μανόλης Κορρές (Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, ΕΜΠ), Μελίτα Εμμανουήλ (Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, ΕΜΠ), Όλγα Γκράτζιου (Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και Αναστασία Δρανδάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, ΕΚΠΑ). 
Συντονίζει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

17 10 2019 

“ARCHITECTS TALK” ΣΤΗΝ ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΧΡΟ 2019



Στην Ελλάδα και την Αθήνα, που τα τελευταία χρόνια συνέρχονται από την οικονομική κρίση, η αρχιτεκτονική καλείται να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
Στην ενότητα ARCHITECT TALKS by ARCHISEARCH.gr την νέα σειρά που θεσμοθετεί ο μεγαλύτερος εκθεσιακός όμιλος στην Ελλάδα Rota στα πλαίσια της διοργάνωσης ΟΙΚΟΔΟΜH (BUILDEXPOGREECE.COM) σε επιμέλεια του Βασίλη Μπαρτζώκα, εκδότη του ηλεκτρονικού περιοδικού Archisearch.gr και ιδρυτή της εταιρίας επικοινωνίας, παραγωγών και δημοσίων σχέσεων Design Ambassador, η θεματική είναι: Architecture in the era of change. Αρχιτέκτονες από τα κορυφαία γραφεία της χώρας, θα αναπτύξουν τη δική τους οπτική πάνω στα trends και τα μοντέλα ανάπτυξης που αναδείχθηκαν στο πρόσφατο “the Architect Show”. 
ARCHITECTS TALK by Archisearch @ BUILDEXPO GREECE - Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo, Αεροδρόμιο. ώρα έναρξης 12:30. 
Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν: 
12:30-13:10: Οι κυρίαρχες τάσεις στο hoteling: η άνοδος των boutique hotels στην πόλη & το revival των resorts στην ύπαιθρο. 
Oμιλητές: 
· Ρία Βογιατζή, ELASTIC ARCHITECTS 
· Τατιάνα Κούπα, DELTA ARCHITECTS 
· Στέλλα Πιερή, PIERIS ARCHITECTS 
· Πάνος Παρθένιος / PARTHENIOS ARCHITECTS 
· Kωνσταντίνος Καραμπατάκης & Γιώργος Μητρογιώργης K-STUDIO 
13:15-13:55: Η επόμενη μέρα στις κατοικίες: το νέο πρόσωπο της exclusive πολυτέλειας εντός κι εκτός Κυκλάδων + Low Budget Stories… 
Ομιλητές: 
· Αριστείδης Ντάλας, ΑD ARCHITECTS 
· Γιώργος Ατσαλάκης & Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου SCAPE ARCHITECTURE 
· Γιάννης Δουρίδας, R.C.TECH ARCHITECTS 
· Δημήτρης Ποτηρόπουλος, POTIROPOULOS + PARTNERS 
· Γιώργος Σπυρίδωνος, REACT 
14:05-14.40: Εν αναμονή των πολυεθνικών επενδύσεων: workspaces of tomorrow 
Ομιλητές: 
· Mιχάλης Μαυρολέων, A&M ARCHITECTS 
· Tάσος Γεωργατζής USP ARCHITECTS 
· Βαγγέλης Στυλιανίδης 3SK ARCHITECTS 
· Κατερίνα Μάνου, VP Sales, Country Manager at IWG plc 
14:50-15:35: Η ψυχογραφία του εμπορικού χώρου: εμπορικά καταστήματα, bars, εστιατόρια, κοσμηματοπωλεία επενδύουν στο interior design... 
Oμιλητές: 
· ΑK-A Kατερίνα Αποστόλου, AK-A 
· Mαρία Παπαφίγγου, OOAK ARCHITECTS 
· Kωνσταντίνος Χαδιώς, CHADIOS ASSOCIATES 
· Σωτήρης Ανυφαντής, A2 ARCHITECTS 
15:45-16:25: Καινοτομία και πειραματισμοί: Crazy ideas that might actually work… 
· Θάνος Ζακοπουλος, CTRLZAK 
· Μαριάννα Αθανασιάδου, SCHEMA ARCHITECTURE + ENGINEERING 
· Αγγελική Αθανασιάδου, AVW ARCHITECTS

17 10 2019 

ΦΙΛΙΩ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: "Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ".

Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα) στις 17:30, οι εκδόσεις Αργοναύτης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλιώς Ηλιοπούλου, Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού - Αρχιτέκτονα τοπίου MLA Harvard University, με θέμα: 
"Η προσέγγιση του τοπίου στην ελληνιστική περίοδο με παράδειγμα την αρχαία Μεσσήνη".
Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

17 10 2019

ΕΛΕΝΗ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗ ΣΤΟ ACADEMIA/EDU. 


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε την της διαδικτυακή δημοσίευση της Ελένης Φεσσά -Εμμανουήλ με τίτλο: 
«Δημήτρης Κονταργύρης, αρχιτέκτων. Η συμβολή του στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας αρχιτεκτονικής των δεκαετιών του ’60 και του ’70 μέσω συνεργατικής δράσης» 


17 10 2019 


ΕΛΕΝΗ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (1933) ΣΤΟ ACADEMIA/EDU. 


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε την της διαδικτυακή δημοσίευση της Ελένης Φεσσά -Εμμανουήλ με θέμα την ελληνική συμβολή στο Δ´ Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, γνωστό ως Συνέδριο της Χάρτας των Αθηνών (1933). Το Συνέδριο, που είχε τίτλο «Η λειτουργική πόλη», πραγματοποιήθηκε «εν πλώ» στο πλοίο «Πατρίς ΙΙ» από την Μασσαλία στον Πειραιά. Οι τελετές έναρξης και μέρος των συνεδριάσεων έγιναν στο προαύλιο και το αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ, όπου στεγαζόταν η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου. 
Η δημοσίευση έχει τίτλο: Η δημοσίευση έχει τίτλο:
• CIAM IV – GREECE: THE HISTORY BEHIND THE MYTH (Δ´ Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής – Ελλάδα: Η ιστορία πίσω από τον μύθο)*



ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: “PARADISE LOST” ΣΤΗΝ ΑΝΤΟΝΟPOULOU ART

Tην Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, στις 19:00 στην γκαλερί antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, ο Χρήστος Αθανασιάδης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση με τίτλο:
Paradise lost”. Στην δουλειά του ο Αθανασιάδης προσπαθεί να ερευνήσει την έννοια του χαμένου παράδεισου σε αντιδιαστολή με την κυνική σκληρή πραγματικότητα. Περιγράφει την προσωπική κόλαση του ανθρώπου και το πώς ο ίδιος αναζητά την πλήρη ομορφιά του ιδεατού παράδεισου. 
Διάρκεια έκθεσης: 07 Δεκεμβρίου, Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 14:00-20:00 και Σάββατο 12:00-16:00

19 10 2019 

ΠΕΡΟΔΙΚΟ “ΔΟΜΕΣ”: ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΧΩΡΟΙ ΤΕΧΝΗΣ”

Κυκλοφόρησε το νέο Τεύχος 03|19 της Διεθνούς Επιθεώρησης Αρχιτεκτονικής με θέμα: «Χώροι Τέχνης», παράλληλα με την ομότιτλη Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα με άρθρα του Θανάση Μουτσόπουλου, της Μαριλένας Κασσιμάτη και του Χριστόφορου Μαρίνου, μια συνέντευξη του Άρη Ζαμπίκου και την παρουσίαση 17 γνωστών αιθουσών Τέχνης καθώς και του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή στην Αθήνα.

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ: 
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ OΚΤΩΒΡΙΟΥ–ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019. 


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, επανέρχονται και φέτος κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18:30 στο Κτήριο Αβέρωφ, στο αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2019). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 31 Οκτωβρίου, Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ:Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ / 7 Νοεμβρίου, Αινείας Οικονόμου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Δρ. ΕΜΠ: Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ / 28 Νοεμβρίου, Κώστας Ζάμπας, Πολιτικός μηχανικός Δρ. ΕΜΠ: ΟΙ ΥΠΕΡΛΕΠΤΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ / 5 Δεκεμβρίου, Γιάννης Κίζης, , Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ: ΑΠΟΗΧΟΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ / 12 Δεκεμβρίου, Κατερίνα Χαλβατζή, υποψήφια διδάκτωρ ΕΤΗ Ζυρίχης: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ: ΣΤΕΓΕΣ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ.

25 10 2019 

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ «1Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΡΙΓΑ: 
ΌΛΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΙΑ»



Η «Εποχή των εικόνων» παρουσιάζει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00 στην ΕΡΤ2, την 1η Διεθνή Μπιενάλε που έγινε στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, το καλοκαίρι του 2018. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, προσκεκλημένη από την Μπιενάλε και την Ελληνίδα επιμελήτριά της Κατερίνα Γρέγου, βρέθηκε εκεί τις ημέρες των εγκαινίων.Κατέγραψε την έκθεση, συνάντησε αρκετούς από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι δικοί μας Νίκος Ναυρίδης και Στέλιος Φαϊτάκης και συζήτησε με την Κατερίνα Γρέγου τις ειδικές παραμέτρους που καθιστούν αυτή την Μπιενάλε μοναδική στην καταγραφή της ζωής που αλλάζει στη Βαλτική, μέσα από έργα μεγάλης ενσυναίσθησης και ευαισθησίας. 

Θα δούμε πώς οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που συντελούνται στο οικοσύστημα, στην παραγωγή, τη γλώσσα, την επιστήμη, όχι μόνο στη Βαλτική αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, αφού νέα δεδομένα εξαφανίζουν τα παλιά, ενώ «Όλα ήταν για πάντα μέχρι που δεν ήταν πια». Αυτός είναι και ο τίτλος της Μπιενάλε γύρω από τον οποίο κινείται η εκπομπή. 

Παρουσίαση-σενάριο: Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος. Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης. Μοντάζ-μιξάζ: Λουκία Ανδρέαδη. Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης. Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος. Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα. Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Μπαρμπαρίγος. Βοηθός παραγωγής: Ελένη Πέππα. Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου. Post Production: Pan Entertainment. Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Μάνος Χαμηλάκης. Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy / Πανίνος Δαμιανός. Έρευνα εκπομπής: Έφη Κουφοπούλου. Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου. Εκτέλεση παραγωγής: blackbird production.
25 10 2019 

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗΣ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ D.P.L.G. 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ 
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 03 10 2019 

Εμπιστεύομαι, σέβομαι και εκτιμώ τον συνάδελφο και φίλο αρχιτέκτονα Γιώργο Μαδεμοχωρίτη, που επί χρόνια υπεράνω κομματικών και παραταξιακών αγκυλώσεων, μάχεται διακριτικά, σιωπηρά και αποτελεσματικά και επί της ουσίας, για τα δικαιώματα των αρχιτεκτόνων, αλλά και όλα τα νομοθετικά θέματα και τους κανονισμούς που τα τελευταία χρόνια μας ταλανίζουν στο ελεύθερο επάγγελμα. Ο Μαδεμοχωρίτης έχει: 37 Χρόνια εμπειρία σε κτηριακά, έχει κερδίσει 10 Βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, υπήρξε Τέως Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ- Τμήμα Αττικής, Μέλος επιτροπής επεξεργασίας ΝΟΚ και Ν.4495/17, Μέλος επιτροπής αμοιβών και προδιαγραφών του ΤΕΕ και Μέλος Σ.Α. Βόρειου Τομέα Αθηνών. 
Εμπιστεύομαι, σέβομαι και εκτιμώ τον συνάδελφο και φίλο αρχιτέκτονα Γιώργο Μαδεμοχωρίτη, που επί χρόνια υπεράνω κομματικών και παραταξιακών αγκυλώσεων, μάχεται διακριτικά, σιωπηρά και αποτελεσματικά και επί της ουσίας, για τα δικαιώματα των αρχιτεκτόνων, αλλά και όλα τα νομοθετικά θέματα και τους κανονισμούς που τα τελευταία χρόνια μας ταλανίζουν στο ελεύθερο επάγγελμα. Ο Μαδεμοχωρίτης έχει: 37 Χρόνια εμπειρία σε κτηριακά, έχει κερδίσει 10 Βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, υπήρξε Τέως Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ- Τμήμα Αττικής, Μέλος επιτροπής επεξεργασίας ΝΟΚ και Ν.4495/17, Μέλος επιτροπής αμοιβών και προδιαγραφών του ΤΕΕ και Μέλος Σ.Α. Βόρειου Τομέα Αθηνών. Οι επιλογές και αδράνεια όλων μας, έχουν οδηγήσει το ΤΕΕ σε ρόλο παρατηρητή και απλού διαχειριστή ηλεκτρονικών συστημάτων, ευτελίζοντας και αποδομώντας τον ρόλο του μηχανικού. Σε μια εποχή ανατροπών και προβλημάτων τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον επιστημονικό μας χώρο είναι απαραίτητη η ενεργή παρουσίαΟι επιλογές και αδράνεια όλων μας, έχουν οδηγήσει το ΤΕΕ σε ρόλο παρατηρητή και απλού διαχειριστή ηλεκτρονικών συστημάτων, ευτελίζοντας και αποδομώντας τον ρόλο του μηχανικού. Σε μια εποχή ανατροπών και προβλημάτων τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον επιστημονικό μας χώρο είναι απαραίτητη η ενεργή παρουσία αξιόπιστων προσώπων όπως ο Γιώργος Μαδεμοχωρίτης που τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

28 10 2019 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ: «ΤΟ BAUHAUS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 στις 7 μ.μ. – 9 μ.μ. στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen που συνεχίζεται και τον Νοέμβριο, με αφορμή της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Παναγιώτη Τουρνικιώτη με τίτλο «Το Bauhaus στην Ελλάδα: Ο μύθος και η πραγματικότητα» 
Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.
Οι ιδέες και οι μέθοδοι του Bauhaus και των δασκάλων του έφτασαν νωρίς στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, με αρχιτέκτονες όπως ο Fred Forbat και ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, και είχαν μικρή, αλλά σημαντική επίδραση σε άλλους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το Bauhaus επανήλθε εντονότερα στη δεκαετία του 1960, αποτελώντας τόσο πηγή έμπνευσης όσο και αντικείμενο μυθοποίησης για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, μπορούμε να αποτιμήσουμε αυτή τη δημιουργική συνάντηση ιδεών.
Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής και είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Stavros Niarchos Foundation.

28 10 2019 


ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ: ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ-ΕΡΓΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙ | ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ 


Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στις 20:00 εγκαινιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ, Ακαδημίας 6, Αθήνα η ατομική έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη. 
Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος και συνέχεια της ενότητας με τίτλο Ιδανικές γραμμές που παρουσιάστηκε στην γκαλερί ΔΛ το Νοέμβριο του 2018. Είναι το θεμελιακό κομμάτι της διερεύνησης της αφαιρετικής γλώσσας και των δυνατοτήτων της όπως αυτή άρχισε να με απασχολεί πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. 
Τα έργα μικρών διαστάσεων σε χαρτί που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση είναι προσωπικές σημειώσεις, ιδέες, σκέψεις, με σκοπό να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την δημιουργία ενοτήτων, που πολλές φορές μετατρέπονται σε έργα μεγάλων διαστάσεων.
Τα κριτήρια αυτών των επιλογών ποικίλουν και στις μεγάλες διαστάσεις αυτά τα έργα μετασχηματίζονται ακολουθώντας τις ανάγκες των υλικών, της κλίμακας, της χειρονομίας κλπ. Γι΄αυτό είναι μοναδικά. 
Οι μικρές αυτές «τέμπερες» προσφέρουν την δυνατότητα πειραματισμού, αυθορμητισμό και ελευθερία. Είναι οπτικά ερεθίσματα όπου μέσα τους διαφαίνεται η πορεία της δουλειάς καθώς ξεδιπλώνονται σαν πυρήνες δημιουργικής εκρηκτικότητας.

30 10 2019 

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: «Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ» ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 18:30, στην αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Τοσίτσα 1, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές,  θα δώσει διάλεξη  με  θέμα: «Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ». 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Ένα μουσείο τέχνης δύναται να είναι καθ’ εαυτό έργο τέχνης, μόνο αν διαθέτει κατάλληλη αρχιτεκτονική σύνθεση και όχι απλώς επειδή στεγάζει αριστουργήματα τέχνης. Ομοίως: οι πόλεις, αν και κατεξοχήν τόποι όπου η τέχνη γεννιέται και βιώνεται, δύναται να είναι έργα τέχνης, όχι απλώς εξ αυτού, αλλά μόνο όταν έχουν σχεδιαστεί με καλλιτεχνικές προθέσεις.  δηλαδή όταν, τ α υ τ ό χ ρ ο ν α , συμβαίνουν τα εξής:
1)       Το σχέδιο γενικών πολεοδομικών γραμμών, ολικώς ή τουλάχιστον σε μεγάλα τμήματα μιας πόλεως, εκτός από ρ ε α λ ι σ τ ι κ ο ύ ς στρατιωτικούς, οικονομικούς ή άλλους πρακτικούς λόγους, ακολουθεί  ι δ ε α λ ι σ τ ι κ ές γεωμετρικές μορφές και σχέσεις, οι οποίες κατά τις περιστάσεις δύναται να συμμορφώνονται με τα φυσικά και πρακτικά δεδομένα, ενώ συχνά τα αψηφούν ή συγκρούονται με αυτά.
2)       Πλείστα δημόσια κτίσματα ή διαμορφώσεις ανοικτών χώρων δεν έχουν μόνον χρηστικό χαρακτήρα, αλλά πολύ περισσότερο κάθε ένα εξ αυτών αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονική δημιουργία.
3)       Η διάταξη των κτισμάτων και των διαμορφώσεων συναποτελεί με το γενικό σχέδιο πολεοδομικών γραμμών ενιαία σύνθεση, ή προσθετικό αποτέλεσμα παρόμοιων επί μέρους συνθέσεων.
Προφανώς οι δυνατοί συνδυασμοί των επί μέρους διαιρέσεων των ως άνω είναι αναρίθμητοι και αναλόγως προς τις περιστάσεις και τις ιδέες κάθε πόλεως, επιτρέπουν
(έως ένα βαθμό) την ταξινόμηση των δεδομένων  και την κατανόηση των διαδικασιών, χάρις στις οποίες πλείστες αρχαίες ελληνικές πόλεις (όπως άλλωστε και τόσες άλλες της λοιπής οικουμένης) απέκτησαν βαθμιαία τον χαρακτήρα έργου τέχνης.
Κοινό γνώρισμα πόλεων με τα ως άνω χαρακτηριστικά είναι η θεατρικότης.
Πέραν των ως άνω, Ειδικότερα ο εξωτερικός εικονιστικός διάκοσμος των κτισμάτων, καθιστούσε πλείστες αρχαίες πόλεις απέραντα υπαίθρια εκθετήρια έργων των εικαστικών τεχνών, έναντι των οποίων τα σημερινά αρχαιολογικά μουσεία, έστω και τα πλουσιότερα, είναι απλώς πενιχρότατες αντανακλάσεις.


04 11 2019


ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ
ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Add caption
Την  Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 20:00
εγκαινιάζεται η έκθεση ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζλωτου 3, σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά.
Ένα χρόνο περίπου πριν φύγει από τη ζωή, ο Άγγελος Δεληβορριάς οργάνωνε με τον Τάσο Μαντζαβίνο την «επιστροφή» του ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη, τη φορά αυτή ως «Δράκου». Μέσα στην Πινακοθήκη Γκίκα, δίπλα στα αντικείμενα του Καρυωτάκη, στα έργα του Κόντογλου και του Σπαθάρη, ο Μαντζαβίνος μας ξαναγνωρίζει το μυθικό πλάσμα, όπως το έζησε στον Καραγκιόζη, σε μια μεταψυχαναλυτική και μετακαφκική ερμηνεία. Κατασκευές με τσίγκο, ξύλο και άλλα υλικά που έχει μαζέψει από το Μοναστηράκι, μεταμορφώνονται σε δράκους που ξεπηδούν από τα βάθη του ψυχικού κόσμου και προσπαθούν να εκφραστούν. Ο δημιουργός με αφοσίωση φιλοτεχνεί τα «κεντήματα» όπως του αρέσει να αποκαλεί αυτά τα έργα και με το πινέλο, το κοπίδι, το στρώσιμο με το χέρι, τα ξυσίματα και τις γραμμές πάνω από το χρώμα, όλα τα επιστρατεύει για να πλάσει εικαστικά τη μορφή της κρυμμένης ύπαρξης. Μετά την αναδρομική έκθεση στο έργο του Μαντζαβίνου (Μπενάκη Πειραιώς, 2012), ο ζωγράφος συνομιλεί με όλη τη γενιά του ’30, απολύτως συντονισμένα στο πνεύμα του Άγγελου Δεληβορριά, στον οποίο και αφιερώνεται το γεγονός. Αρωγός της έκθεσης και του ομότιτλου βιβλίου που τη συνοδεύει, είναι η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου με επιμελητή τον ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά. Διάρκεια μέχρι 4 01 2020.
04 11 2019 

GIORGIOS PAPAEVANGELIU: “DISEGNO E PROGETTO” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ



Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 ώρα 16,00, στο MACRO – Museo d’Arte Contemporanea Roma (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης) via Nizza 138 Roma θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου που αναφέρεται στον αρχιτεκτονα Γιώργο Παπαευαγγελίου, με τίτλο:

Giorgios Papaevangeliu. Disegno e progetto (Γιώργος Παπαευαγγελίου. Σχεδιo και μελέτη) που έχει συντάξει ο Luca Porqueddu. Το βιβλίο έκθετη το έργο του Ελληνοϊταλού αρχιτέκτονα Γιώργου Παπαευαγγελίου που αφορά τα σχέδια και τις μελέτες κατασκευασμένων κτιρίων. 
Η δομή του βιβλίου εξετάζει τα εξής θέματα: ο ρόλος του σχεδίου για την γνώση της αρχιτεκτονικής με το σκέτσμπουκ, ο δεσμός μεταξύ σώματος και αρχιτεκτονικής στην αναζήτηση της πραγματικότητας, το σχέδιο ως τόπος μιας άλλης πραγματικότητας, η μελέτη σαν έρευνα, το κατασκευάσειν ως επιπλέον τόπος εφαρμογής της μελέτης. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με κείμενα του Franco Purini, Francesco Cianfarani και Pietro Zampetti. Παρεμβαίνουν στη παρουσίαση: Franco Purini ομότιμος καθηγητής-La Sapienza, Giovanni Fontana ποιητής και performer, Luca Porqueddu επίκουρος καθηγητής-La Sapienza, Pietro Zampetti αρχιτέκτων και διδάκτωρ - La Sapienza. Ο Γιώργος Παπαευαγγελίου (Vico nel Lazio, Italia, 1971) είναι Αρχιτέκτων και Διδάκτωρ (PhD) στην αρχιτεκτονική και αστική σύνθεση του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza». Επαγγελματικά ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μικρής και μεγάλης κλίμακας. Κύριο ενδιαφέρον των πρόσφατων θεωρητικών και µελετητικών έργων του αφορούν την αναζήτηση του τρόπου αντίληψης και χρήσης του αρχιτεκτονικού χώρου. 
Τίτλος μονογραφίας:
Giorgios Papaevangeliu. Disegno e progetto (Γιώργος Παπαευαγγελίου. Σχεδιo και μελέτη)
Συντάκτης: Luca Porqueddu. Εκδοτικός οίκος: Libria (Melfi-Italia).Έτος: 2019

Σύνοψη: Το βιβλίο έκθετη το έργο του Ελληνοϊταλού αρχιτέκτονα Γιώργου Παπαευαγγελίου που αφορά τα σχέδια και τις μελέτες κατασκευασμένων κτιρίων. Η δομή του βιβλίου εξετάζει τα εξής θέματα: ο ρόλος του σχεδίου για την γνώση της αρχιτεκτονικής με το σκέτσμπουκ, ο δεσμός μεταξύ σώματος και αρχιτεκτονικής στην αναζήτηση της πραγματικότητας, το σχέδιο ως τόπος μιας άλλης πραγματικότητας, η μελέτη σαν έρευνα, το κατασκευάσειν ως επιπλέον τόπος εφαρμογής της μελέτης. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με κείμενα του Franco Purini, Francesco Cianfarani και Pietro Zampetti. 

Η παρουσίαση του βιβλίου που αναφέρεται στον αρχιτεκτονα Γιώργο Παπαευαγγελίου θα λάβει μέρος στο MACRO – Museo d’Arte Contemporanea Roma (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης) via Nizza 138 Roma τη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 ώρα 16,00. 

Παρεμβαίνουν στη παρουσίαση: Franco Purini ομότιμος καθηγητής-La Sapienza, Giovanni Fontana ποιητής και performer, Luca Porqueddu επίκουρος καθηγητής-La Sapienza, Pietro Zampetti αρχιτέκτων και διδάκτωρ - La Sapienza.
Γιώργος Παπαευαγγελίου (Vico nel Lazio, Italia, 1971). Αρχιτέκτων και Διδάκτωρ (PhD) στην αρχιτεκτονική και αστική σύνθεση του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza». Επαγγελματικά ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μικρής και μεγάλης κλίμακας. Κύριο ενδιαφέρον των πρόσφατων θεωρητικών και µελετητικών έργων του αφορούν την αναζήτηση του τρόπου αντίληψης και χρήσης του αρχιτεκτονικού χώρου.


05 11 2019

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ - 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»


Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 στις 19:00 θα εγκαινιαστεί στην αίθουσα Ιφιγένεια του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» επετειακή έκθεση με τίτλο: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ - 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα.
Είναι η πρώτη δημόσια έκθεση του υλικού που έχει στη διάθεσή του το νεοσύστατο Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ και η έκθεση μιλά για την κατασκευή αυτού του καταπληκτικού τεχνικού έργου που ονομάζεται Φράγμα Μαραθώνα και τεχνητή λίμνη, αλλά και για την ύδρευση "Αθηνών, Πειραιώς και πρωτευούσης" από το Φράγμα. Περιέχει σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, πολλά τεχνικά σχέδια, εργαλεία, μετρητικά όργανα, έγγραφα και μερικές εκπλήξεις. 
Η έκθεση καταλαμβάνει μια αίθουσα 350τμ στον 1ο όροφο του Ελληνικού Κόσμου, θα διαρκέσει ως τις 31/01 και είναι δωρεάν για το κοινό. 
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Υποδομών.
05 11 2019 

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: 
«ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΒΕΛ-ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ»


Η «Εποχή των εικόνων» παρουσιάζει την Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019, στις 20:00 στην ΕΡΤ2, την έκθεση που μας έβαλε στους πιo απίθανους χώρους του Μεγάρου Μουσικής σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, υπό τον τίτλο «Μετά τη Βαβέλ», παρουσιάζεται από Την Εποχή Των Εικόνων, σε μια σπάνια καταγραφή σύγχρονων εμβληματικών έργων από καλλιτέχνες έλληνες και ξένους.
Η Άννα Καφέτση μιλά στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου για την ιδέα της να ανοίξει τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής που δεν χρησιμοποιούνται και να φτιάξει έναν λαβύρινθο Μπορχεσιανό, όπου συναντιούνται το βιβλίο, η βιβλιοθήκη, η γραφή και η γνώση με τους πιο απρόοπτους τρόπους.
Για τα έργα τους μιλούν οι καλλιτέχνες Γκάρι Χιλ, Εστεφανία Πεναφιέλ, Χόρχε Μέντεζ Μπλέικ, Ξ. Χατζημιχάλης, Κ. Σαρρής, Γ. Ξένος, Ν. Παπακωνσταντίνου, Ρ. Μπέλλου. 

07 11 2019

«ΛΟΥΛΟΥ» ΤΟΥ ΦΡΑΝΚ ΒΕΝΤΕΚΙΝΤ: 
Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ





Πως έγινε και άλλαξε ξαφνικά η αίσθηση του θεατρικού χώρου του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»; Η Εύα Μανιδάκη αποκάλυψε σταδιακά την σχεδόν άγνωστη μέχρι σήμερα, αρχική αρχιτεκτονική της αίθουσας και με τους χειρισμούς της ανέτρεψε την γνωστή φορτωμένη εικόνα της σκηνής, αξιοποιώντας ακόμη και το πατάρι και την έφερε απόλυτα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της παράστασης. Ένα αφαιρετικό σκηνικό, όπου πάνω σε ένα γεωμετρικά εντυπωσιακό δάπεδο, ετερόκλητα αντικείμενα με αναφορές στο τσίρκο και στην ενόργανη γυμναστική, εναλλάσσονται σε κάθε πράξη, ορίζοντας διαφορετικούς σκηνικούς χώρους με τον γνωστό αλληγορικό της τρόπο. 
Μετά την απευθείας μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2015 της ομότιτλης όπερας που έγραψε ο Γερμανός Άλμπαν Μπεργκ με την ανατρεπτική σκηνοθεσία του Νοτιοαφρικανού εικαστικού Ουίλιαμ Κέντριτζ, ο Γιαννής Χουβαρδάς επανέρχεται, σκηνοθετώντας με ένα διαφορετικό τρόπο αυτή την παράσταση. Συνεχίζει με την ομάδα του, την ξεχωριστή αυτή πρωτοποριακή πορεία, εδραιώνοντας τον δικό του δρόμο στο ελληνικό θέατρο, με μια ακόμη καλοδουλεμένη και κατά ένα τρόπο περιθωριοποιημένη παράσταση, ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη πιο ψηλά. Μια πυκνά δομημένη παράσταση, όπου η μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, ο σκηνικός χώρος της Μανιδάκη, η ζωντανοί «μουσικοί φθόγκοι» του Θοδωρή Οικονόμου, τα παράδοξα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και οι διάχυτοι ατμοσφαιρικού φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, υποστηρίζουν την εικαστική αυτή υποκριτική δράση των ηθοποιών. Της Λούλου (Άλκηστη Πουλοπούλου) που αλλάζοντας ονόματα, περιπαίζει τους άνδρες και την σεξουαλικότητά τους, γίνεται προκλητική, επιθετική, αισθησιακή, βίαια, επίπλαστα ίσως μητρομανής και τους βάζει όλους στο βρακί της. Ο πατέρας, ο σύζυγος, ο προαγωγός, ο υπηρέτης, ο γυιός του συζύγου και όχι μόνο (που ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο Χάρης Φραγκούλης και ο Νίκος Χατζόπουλος που με τους ρόλους εκπροσωπούν όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, από επιχειρηματίες μέχρι καλλιτέχνες και τσιρκολάνους) ακόμη και η διαστρεμμένη κόμισα (Καρυοφιλιά Καραμπέτη), όλοι επιθυμούν σφοδρά την πανούργα πόρνη, αναζητώντας ανεπιτυχώς ένα κρεσέντο ηδονής. 
Μια παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1899 και εξακολουθεί και σήμερα να είναι επίκαιρη, σε μια αστική κοινωνία που όλο και πορεύεται προς το χειρότερο, με την επιθετικότητα να κυριαρχεί. 

13 11 2019
ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ek


Κυκλοφόρησε το Τεύχος Νοεμβρίου 2019 Νο 242 του περιοδικού ek 
ARCHITECTURE PLYS DESIGN με πλούσια ύλη: 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: - Workshop - ∆ιονύσης Σοτοβίκης | Επιμέλεια Σταύρος Μαρτίνος 
FOREIGN AFFAIRS - 100% Brazilian - Hotel Emiliano Rio de Janeiro | Επιμέλεια Νίκος Πατσαβός 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: - Grand Hyatt στην Αθήνα | Diarchon, ΜΚV Design - Radisson Βlu Ηotel στη Λάρνακα | Panayides-Spinazzola Architects - Academia of Athens στην Αθήνα | MTArchitects - The Artist στην Αθήνα | Παναγιώτης Σούλης - D' Αndrea Lagoon στην Kω | Αριστοτέλης Πατούρης, Χριστίνα Αργύρη - Blue Lagoon Ocean στην Κω | Bios Architecture - Amada Colossos Luxury Villas στη Ρόδο | Φ. & Κ. Κυδωνιάτης & Συνεργάτες - The Syntopia hotel στο Ρέθυµνο | Next Design - Casa Cook στα Χανιά | k-studio, Lambs and Lions - F-Zeen Raw στην Κεφαλονιά | De-Ar architects - Omma στη Σαντορίνη | 1Architects, Stones & Walls - Echoes Luxury Suites στην Οία | Mplusm Architects - Aegon στη Μύκονο | Divercity Architects - Rocabella στη Μύκονο | Stones & Walls - Parilio στην Πάρο | Interior Design Laboratorium - Milos Cove στη Μήλο | ALD Architects, Workshop Dionisis Sotovikis - Adorno Beach Hotel & Suites στη Μύκονο | Penny Bartsoka Architects - Private Hotel στη Μύκονο | Φοίβος Σταυρίδης
INTERIORS: - Vedema Hotel στη Σαντορίνη | Stones & Walls - Moxy Hotel στην Πάτρα | Elastic Architects - PhiloSofia Suites στην Αθήνα | ΜΑΜΑProject - Niki Athens Hotel | Bonarchi - Vangelis Bonios Interiors - Blend Hotel στην Αθήνα | Athanasiadis Architects
MATERIAL REPORT: - Είναι τα city hotels τα νέα coworking spaces; | Επιμέλεια Παντελής Κούζης.

17 11 2019 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΜΠΑΖΗ
Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 18.30 το Αρχιτεκτονικό περιοδικό ek διοργανώνει σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο ΚΠΙΣΝ, αίθουσα Φάρος, τιμητική εκδήλωση / αφιέρωμα για τα 80 χρόνια του Αλέξανδρου Τομπάζη 
Για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας στην εκδήλωση κάντε online εγγραφή κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.
17 11 2019 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ» 


Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.00, στο 70ο δημοτικό σχολείο Αθηνών «Πάτροκλος Καραντινός», οδός Γεωργίου Καλλισπέρη 1, 11742 (πλησίον Μουσείου Ακρόπολης), οι Εκδόσεις Καπόν οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Πάτροκλου Καραντινού «Τα Νέα Σχολικά Κτίρια»
Κριτική επανέκδοση, που επιμελήθηκε ο . Ανδρέας Γιακουμακάτος, 
Συμμετέχουν: Ελένη Φεσσά, Ιστορικός της αρχιτεκτονικής-Ομ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών / Σωκράτης Γεωργιάδης, Ομ. καθηγητής θεωρίας και ιστορίας της αρχιτεκτονικής, Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης / Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος εφημερίδας “Καθημερινή”, συγγραφέας.
Συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών-επιμελητής του βιβλίου 
Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα προβληθούν αποσπάσματα από το φιλμ- ημερολόγιο του László Moholy-Nagy «Architects’ Congress» (1933) και θα γίνει περιήγηση στους χώρους του ιστορικού σχολείου.
15 11 2019
ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 στις 20:00 εγκαινιάζονται δύο νέες εκθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ΑΝΝΕΧ Μ που διευθύνει η Άννα Καφέτση. Η πρώτη του Νίκου Καναρέλη, με τίτλο «τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νοιώθω», που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, στο πλαίσιο των Νέων Παραγωγών στο Project Space (Είσοδος Κόκκαλη 1). Η δεύτερη των Μαρία Θεοδωράκη, Marcos Lutyens, Basim Magdy, Κοσμάς Νικολάου και Μαλβίνα Παναγιωτίδη με τίτλο GONE TODAY - HERE TOMORROW, που επιμελείται η Εύα Βαλσαματζή στο πλαίσιο της σειράς Επί το Έργον στην Υπηρεσιακή Αυλή (Είσοδος Κόκκαλη 1). Διάρκεια μέχρι 26 Ιανουαρίου 2020.

22 11 2019 

“SHARE ATHENS 2019” ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 


Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 στις από τις 00 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ. Διεθνούς Φόρουμ Αρχιτεκτονικής και Μηχανική 
SHARE Athens 2019, International Architecture and Engineering Forum will take place at the Benaki Museum Athens and will gather over 250 architects, landscape architects, designers, lighting designers, engineers, urbanists, real estate developers and from public institutions, architecture, and design students, companies with innovative solutions in the construction field, other professionals related to architecture field.
The International Architecture and Engineering Forum is organized by PROEVENT Cultural Association and the Hellenic Institut of Architects. The 2nd edition of SHARE Athens will have 3 panels: Large scale projects, Facades + Architecture, and Special Guest Presentation.

23 11 2019 

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ



Μόλις επιστρέψαμε από την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, όπου μέσα στην γνωστή κλασσικίζουσα αυτή ατμόσφαιρα, απολαύσαμε ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός σε ένα διαφορετικό ύφος που τελικά επιβλήθηκε με επιτυχία στον χώρο . Μια συναυλία του Νίκου Ξυδάκη που αυτή την φορά έδωσε χώρο σε νέους καλλιτέχνες και μαζί τους παρουσίασε την δουλειά του σε νέες εκτελέσεις που μας ταξίδεψαν σε περιοχές της Μεσογείου, της Ανατολής και της Δύσης μέσα από λαϊκά τραγούδια, αφηγήσεις και ορχηστρικά θέματα. Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης- πολίτικο λαούτο, ο Γιώργος Κοντογιάννης- λύρα, ο Στέφανος Δορμπαράκης- κανονάκι, ο Μανούσος Κλαπάκης- κρουστά και ο Νίκος Παραουλάκης- νέυ, καβάλ, φλογέρα, μας καθήλωσαν με τις ενορχηστρώσεις και τους αυτοσχεδιασμούς τους, δίνοντας μια άλλη διάσταση και φρεσκάδα στις γνωστές δημιουργίες του Νίκου Ξυδάκη αναδεικνύοντας παράλληλα και την ποίηση των Διονύση Καψάλη, του Κ. Καβάφη, του Θοδωρή Γκόνη και άλλων ελλήνων ποιητών. Αποκαλυπτική ήταν η ερμηνεία των τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη από τον βαρύτονο Τάσου Αποστόλου, που ασχολείται με την όπερα και το θέατρο για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και της ηθοποιού Χριστίνας Μαξούρη που με σεμνότητα ερμήνευσε με τον δικό της ευαίσθητο τρόπο γνωστές επιτυχίες. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή του γυναικείου φωνητικού σύνολου «Πλειάδες», που με μια πολυφωνική ερμηνεία μας παρέπεμψαν σε ένα ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα ανέμελης μαθητικής εκδρομής. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά που θα επαναληφθεί και την επόμενη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στις 21:30.

23 11 2019 

ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2019: «ΚΑΜΠΑΡΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερα και το πρόγραμμα. 


23 11 2019 


“SHARE ATHENS 2019”: ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) ένα διαδραστικό πρόγραμμα διασκέψεων, διαλόγων, εργαστηρίων, εκθέσεων λύσεων αρχιτεκτονικής και παρουσίασης του βιβλίου Designing the profile of the future architect, βιβλίο στο οποίο είχαν συνεισφορά 100 διεθνείς αρχιτέκτονες, μέλη της SHARE Society. Ειδικός καλεσμένος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το SHARE Architects και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) είναι ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας Eduardo Souto de Moura, νικητής του βραβείου Pritzker για την αρχιτεκτονική το 2011. Για να διαβάσετε το Πρόγραμμα με τους διεθνείς έλληνες και ξένους σημαντικούς ομιλητές κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.

23 11 2019 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: UNTITLED 1958


Στην CRUX GALERIE | Εγκαίνια Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 19:00 | Σέκερη 4, Κολωνάκι | Διάρκεια μέχρι 18 ΙΑΝ 2020.

02 12 2019

DALIBOR VESELY: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ 
ΤΗΣ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Μια νέα σημαντική έκδοση, μετέφρασε ο Δρ. Στέλιος Γιαμαρέλος, που διδάσκει Architectural History, Theory & Interdisciplinary Studies στην Bartlett School of Architecture UCL και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση (2019). Πρόκειται για το ογκώδες βιβλίο του Dalibor Vesely, «Η αρχιτεκτονική στην εποχή της διχασμένης αναπαράστασης: Το ερώτημα της δημιουργικότητας στη σκιά της παραγωγής» σε επιμέλεια και με ερμηνευτικό σημείωμα του Βασίλη Γκανιάτσα.

Ο Jeff Malpas, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Tasmania σημειώνει:
«Σε μια εποχή που η αρχιτεκτονική φαίνεται πολύ συχνά να έχει χάσει τον προορισμό της, το έργο του Dalibor Vesely ξεχωρίζει ως μία από τις λίγες γνήσιες απόπειρες φιλοσοφικά εκλεπτυσμένου στοχασμού πάνω στον ρόλο και την φύση της αρχιτεκτονικής που είναι ταυτόχρονα και ιστορικά ενήμερος. Η νέα αυτή έκδοση της ανατρεπτικής μελέτης του Vesely είναι λοιπόν πολύ ευπρόσδεκτη. Πρόκειται για έργο που αξίζει να διαβαστεί από το ευρύτερο δυνατόν κοινό – και χρειάζεται μάλιστα να διαβαστεί από όσες και όσους ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική, αλλά και για τον χαρακτήρα της ανθρώπινης κατάστασής μας εντός του κόσμου.»

Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς "Αρχιτεκτονικός Λόγος" που διευθύνει ο Βασίλης Γκανιάτσας. Η σειρά επιχειρεί να προσεγγίσει την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής ως γνωστικής περιοχής και τον ιδιότυπο λόγο που τη χαρακτηρίζει μέσα από τα αρχιτεκτονικά έργα και τον φιλοσοφικό, θεωρητικό και κριτικό λόγο γι' αυτά. Αφορά τις φιλοσοφικές, θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές διερευνήσεις και μελέτες της αρχιτεκτονικής γνώσης, ως θεωρητικής και πρακτικής γνώσης των αρχιτεκτόνων, ως εμπειρικής και πρακτικής γνώσης των μαστόρων, αλλά και ως εμπράγματης γνώσης που βρίσκεται ενσωματωμένη στα αρχιτεκτονικά έργα και τις πολιτισμικές πρακτικές και δράσεις που σχετίζονται με αυτά.

02 ΔΕΚ 2019 

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΞΙΑ ΤΙΜΗΣ" ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο τιμητικός τόμος για τον Άρη Κωνσταντινίδη, που επιμελήθηκε η Ντίνα Βαΐου για την σειρά "Πρόσωπα άξια τιμής" του Ιδρύματος της Βουλής. 

Η σειρά "ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΞΙΑ ΤΙΜΗΣ" αποτελεί το εκδοτικό αποτύπωμα του ομώνυμου κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 , στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. στο Μουσείο Μπενάκη . Σκοπός είναι να τιμηθεί η μνήμη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, που με το έργο και τη δράση τους επέδρασαν καθοριστικά στον χώρο τους και άφησαν το ίχνος τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Για τον Άρη Κωνσταντινίδη γράφουν οι: Σταύρος Πετσόπουλος, Ελένη Λιβάνη, Σουζάνα Αντωνακάκη, Στέλιος Γιαμαρέλος, Αμαλία Κωτσάκη, Λεωνίδας Κουτσουμπός, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Ο Σταύρος Πετσόπουλος γράφει για τα χρόνια της εκδοτικής τους συνεργασίας και τα βιβλία του Κωνσταντινίδη ως συνέχεια του αρχιτεκτονικού του έργου, ενώ η Ελένη Λιβάνη εξετάζει τις επιρροές στη σκέψη και το έργο του, επισκοπώντας τα ταξίδια του στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Σουζάνα Αντωνακάκη προσεγγίζει το αρχιτεκτονικό του έργο, με άξονες τη γεωμετρία, τον ποιητικό λόγο, τις δεσμεύσεις και την ελευθερία, ενώ ο Στέλιος Γιαμαρέλος επαναπροσεγγίζει τη σχέση μας με τα έργα του Κωνσταντινίδη όπως έχει δομηθεί μέσα από τις φωτογραφίες του ίδιου του δημιουργού τους. Η Αμαλία Κωτσάκη εξετάζει τη σχέση του Κωνσταντινίδη με τη λαϊκή αστική αρχιτεκτονική, ο Λεωνίδας Κουτσουμπός αναλύει την έννοια της διάταξης στο έργο του και ο Παντελής Μπουκάλας γράφει για τον διανοούμενο Άρη Κωνσταντινίδη. Τέλος, ο γιος του, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, μέσα από ένα γράμμα του πατέρα του προς αυτόν, μας μιλάει για τη σχέση τους. Τιμή 10 €.
02 12 2019 

“ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ” ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
 ΣΤΗΝ Α. ANTONOPOULOU.ART


Η Αγγελική Αντωνοπούλου σε συνεργασία με την Πέγκυ Λούτου (Artefacts of Value), συνδιοργανώνουν την έκθεση «Αφαιρετική Φόρμα. Τέχνη και Design στην Ελλάδα του 1950 και 1960». 
Η αίθουσα τέχνης, a.antonopoulou.art, μετατρέπεται σ’ ένα πολλαπλό αρθρωτό εσωτερικό χώρο κατοικίας του 1950-1960, με έπιπλα (Βαράγκης), φωτιστικά (Gaetano Sciolari), αντικείμενα design, χειροποίητα χαλιά και βιβλία και πλαισιώνεται με κείμενα που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της περιόδου και με μουσική της εποχής. 
Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να δει συνδυαστικά και συγκριτικά έργα σημαντικών Ελλήνων εκπροσώπων της μεταπολεμικής Αφαίρεσης. 
Ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που στράφηκαν στην Αφαίρεση ήταν ο Αλέκος Κοντόπουλος, που υπήρξε και θεωρητικός της, και το 1949 ίδρυσε μαζί με τον αυτοδίδακτο Γιάννη Μαλτέζο και τον φίλο τους και τελειόφοιτο τότε της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Γαΐτη, την ομάδα «Ακραίοι», συνδιαλεγόμενοι με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. 
Την περίοδο 1950-1960 τοποθετούνται οι πρώτες εμφανίσεις καθαρά Αφαιρετικής – μη εικονικής μεταπολεμικής τέχνης. Το 1954 ο Γιάννης Σπυρόπουλος παρουσίασε σε κλειστό κύκλο τους πρώτους ανεικονικούς πίνακες και το 1960 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 30η Biennale της Βενετίας, όπου αποσπά, από κοινού με τον Ιταλό, Zoran Antonio Mušič, το Βραβείο UNESCO. 
Παράλληλα, τις εκφραστικές δυνατότητες της Αφαιρετικής Φόρμας εδραίωσαν με πάθος καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Κεσσανλής, ο Βλάσσης Κανιάρης, ο Δημήτρης Κοντός, ο Βαλέριος Καλούτσης, η Ναυσικά Πάστρα, η Χρύσα Ρωμανού, ο Ντίκος Βυζάντιος, ο Χρίστος Καρράς, ο Γεράσιμος Σκλάβος, ο Κώστας Τσόκλης και ο Κώστας Κουλεντιανός. 
Την ίδια εποχή εμφανίζονται και μια σειρά "πολύτεχνοι" δημιουργοί όπως ο Θάνος Τσίγκος. 
Τέλος, καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Γιαννακό πειραματιζόμενοι, προσπάθησαν να ενσωματώσουν αφαιρετικές φόρμες στην Τέχνη τους. 
Το 1981 στο βιβλίο της "Αφαίρεση" η Ελένη Βακαλό ορίζει την Αφηρημένη Τέχνη ως «την μοντέρνα τέχνη που δεν είναι αναπαραστατική, ή εκείνη που ο καλλιτέχνης "αφαιρεί" από μια εικόνα τα παραστατικά στοιχεία και επεξεργάζεται τα καθαρά δομικά-πλαστικά (σχήματα, χρώματα, γραφή, ύλη, σύνθεση, κατασκευή)». 

Η Αφαίρεση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αδυναμία του καλλιτέχνη να αναπαραστήσει νατουραλιστικά τον κόσμο αλλά αποτελεί μια συνειδητή επιλογή αλλαγής στην αντίληψη του χώρου, του χρόνου σαν πεδίο ενέργειας και απόδοση του αόρατου ως ανεπαίσθητα ορατού. 
Αποτελεί μια προσπάθεια απελευθέρωσης του πνεύματος και στηλίτευσης της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας της εποχής μέσω της αιρετικής φόρμας και της ορμητικής πινελιάς σε μια Ελλάδα νεωτερική και συγχρόνως παράδοξα οπισθοδρομική. 

Συν-επιμελήτριες: Ιόλη Ιωάννου & Άννα Μαρία Φράνκο Αφόνσο 

Συμμετέχουν: Ντίκος Βυζάντιος, Γιάννης Γαΐτης, Κωνσταντίνος Γιαννακό, Βαλέριος Καλούτσης, Βλάσσης Κανιάρης, Χρίστος Καρράς, Νίκος Κεσσανλής, Δημήτρης Κοντός, Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Μαλτέζος, Ναυσικά Πάστρα, Χρύσα Ρωμανού, Γεράσιμος Σκλάβος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Θάνος Τσίγκος, Κώστας Τσόκλης. 

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 7:00 – 10:00 μ.μ. 
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 01/02/2020


03 12 2019 

«9Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΦΟΙΤΗΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στον εκθεσιακό χώρο “Νίκος Κεσσανλής” στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αθήνα)τα εγκαίνια της έκθεσης «9η Μπιενάλε Φοιτητών». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα διεξαχθούν ομιλίες περί Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει τελετή απονομής των βραβείων στους φοιτητές. Έναρξη ομιλιών: 5 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: 10 - 22 Δεκεμβρίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 4-8μ.μ., Σάββατο 12μ.-8μ.μ., Κυριακή 12μ.-4μ.μ. Πληροφορίες: 210 4801259-60.
05 12 2019
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: “UNTITLED 1958” 
ΣΤΗΝ CRUX ART GALERIE 


Σε ένα χρωματικά τολμηρό εκθεσιακό χώρο, που ο ίδιος έχει επιμεληθεί, ίσως στην μοναδική γκαλερί που αποφεύγει την λογική του white cube, ο Σταύρος Παπαγιάννης έστησε σε μια παραδεισένια ανθοστόλιστη ατμόσφαιρα, την προσωπική εικαστική του διαδρομή. Έργα με πιθανή αφετηρία προσωπικές εμπειρίες απολεσθέντων προσώπων, παραπέμπουν σε σώματα με ρωγμές, σε σώματα υπό απειλή, με ενδιαφέρουσες τεχνικές και βάζουν τον θεατή να «αναρωτιέται τι κρύβεται πίσω από τους πλατύφυλλους ίσκιους». Ο Σταύρος Παπαγιάννης, αγαπητός συνεργάτης, μας υποδέχθηκε χθες στον χώρο του στήνοντας μια παράδοξη και αναπάντεχη τελετουργία. Διάρκεια μέχρι 18 ΙΑΝ 2020.

08 12 2019 

“ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ | 10 ΧΡΟΝΙΑ”: 
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ


Μόλις κυκλοφόρησε μια καλοσχεδιασμένη έκδοση για τα 10 χρόνια του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου που αναφέρεται σε μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων , μέλη της κοινωνίας της Πάρου, μόνιμοι κάτοικοι και οικιστές, που εργάστηκαν με συνέπεια για να μετατραπεί ένα κακοποιημένο φυσικό τοπίο των Κυκλάδων σε θύλακα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων με επικεφαλής την Ελισάβετ Παπαζώη (πρόεδρο του Δ.Σ. της Πάρκο Πάρου Δημοτικής Α.Ε.) εργάστηκαν εθελοντικά για αυτό το σύνθετο έργο, δημιουργώντας μια χερσόνησο πολιτισμού, οικολογίας, ποιοτικής αναψυχής και ήπιας άθλησης, ένα οικείο τόπο συνεύρεσης για πολυάριθμους επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου . 

Με την συμβολή σημαντικών χορηγών : Ίδρυμα Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , Cyclades Preservation Fund, κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο χώρο με διαφορετικές χρήσεις και λειτουργίες , ζωντανεύοντας την χερσόνησο με το δίκτυο μονοπατιών, αναγεννώντας την βλάστηση της με φυτεύσεις και αντιδιαβρωτικά έργα, απαγορεύοντας τη βόσκηση, το κυνήγι και τα τροχοφόρα , και εντάσσοντας με ήπιες κτιριακές επεμβάσεις εγκαταστάσεις ποιοτικής αναψυχής και πολιτισμού: εστιατόριο, καφέ μπαρ και οργανωμένη παραλία, υπαίθριο θέατρο, κινηματογράφο , εκθεσιακό χώρο για την τοπική ιστορία στα κελιά του Άη Γιάννη . Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο πλαίσιο ενός ετήσιου Φεστιβάλ που γεννήθηκε το 2009, όπως συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και χορού, ποιοτικές ταινίες κάτω από τα άστρα, έχουν αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στο πολιτιστικό τοπίο της Πάρου. Αθλητικές διοργανώσεις, μαθήματα ιστιοπλοΐας και κολύμβησης από τον εγκατεστημένο στο Πάρκο Ναυτικό Όμιλο Νάουσας, οικολογικές δράσεις από το δίκτυο εθελοντών και τους Φίλους του Πάρκου όλο το χρόνο. Και δύο νέες πρωτοβουλίες για το νησιωτικό χώρο, η δημιουργία Βοτανικού Κήπου με την κυκλαδίτικη χλωρίδα και Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για την Ιστορία του Αρχιπελάγους στους νεώτερους χρόνους. Ας ελπίσουμε ότι και μετά τα δέκα γόνιμα χρόνια θα συνεχιστεί αυτή η πραγματικά σημαντική εθελοντική πρωτοβουλία και δεν θα φθαρεί ή θα υποβαθμιστεί με τον χρόνο, με την ένταξη νέων ετερόκλητων χρήσεων, όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να δοθεί η δυνατότητα μιας πιο αναλυτικής και εικονογραφημένης παρουσίασης αυτής της πρωτοβουλίας.

12 12 2019 

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ek 


Μόλις παρέλαβα σήμερα το Τεύχος Δεκεμβρίου 2019, Νο 243, του περιοδικού “ek ARCHITECTURE PLUS DESIGN” με πλούσια ύλη και την αναγκαία υπερεπαρκή διαφήμιση. Ξεχώρισα το αφιέρωμα «Αλέξανδρος Ν. Τοµπάζης, η αρχιτεκτονική ως σύστημα», που επιμελήθηκε ο Πάνος Τσακόπουλος, την παρουσίαση του Τhe Cube, Παρατηρητήριο φλαµίνγκο στο Άµπου Ντάµπι των Παναγιώτη ∆ηµακίδη και Ραφαήλ Γκαϊδατζή, καθώς και την αρχιτεκτονική μελέτη των Kéré Architecture για το Ceci Tuera Cela! Λύκειο Schorge στην πόλη Κουντούγκου, Μπουρκίνα Φάσο, που επιμελήθηκε ο Νίκος Πατσαβός. 
Παρουσιάζονται επίσης τα έργα Αρχιτεκτονικής: The Tide, εναέριο και ισόγειο αστικό πάρκο στο Λονδίνο | Diller Scofidio + Renfro (Lead) σε συνεργασία µε Neiheiser Argyros - Ανάπλαση και Aνάδειξη Xώρων στη συνοικία Μούτταλου | XO-Architects, Sigma & Co- Amara, Ξενοδοχείο στη Λεµεσό | Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τοµπάζη ΑΕ - Λανίτειο Γυµνάσιο, Νέα κτίρια στη Λεµεσό | Αρµεύτης & Συνεργάτες - Oικία 1003 στη Λευκωσία | Simpraxis Architects- Κατοικία στη Νότια Κρήτη | Στέφανος Σκανδάλης. Ακολουθούν έργα INTERIORS: - ∆ώµα στα Άνω Πετράλωνα | vk architects - Inolivia Concept Store στη Χαλκιδική | Aspasia Taka architects - The Greek Designers Store Boutique | Κeno Arena. 

Ξεχώρισα το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα Ευβοίας των Monogon Office for Architecture που με έβαλε σε σοβαρές σκέψεις για το προσωπικό μου μέλλον. 

Τέλος δημοσιεύονται επιλογές από τα έργα που παρουσιάστηκαν το 2019: - Κατοικίες, Kτιριακά, Interiors, Ξενοδοχεία και στο πλαίσιο του MATERIAL REPORT: - Oι Αντλίες Θερµότητας στο Σύγχρονο Κτίριο | Αθανάσιος Ράπτης.





















No comments :

Post a Comment