ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2018



23 12 2018 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΜΕΛΛΟΝΤΑ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ




Το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών πρωτοστατεί και πάλι. Για πρώτη ίσως φορά, σε μια πολύ καλοστημένη δίγλωσση έκδοση με τίτλο «Μεσογειακά Μέλλοντα» καταγράφονται η δομή, τα εργαστήρια σχεδιασμού, τα σεμινάρια, οι ερευνητικές εργασίες και οι δραστηριότητες της πρώτης χρονιάς 2016-2017 του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός». Ο Γιώργος Ρυμενίδης έχει σχεδιάσει εξαιρετικά αυτή την έκδοση, που επιμελείται ο Γιάννης Αισωπος διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών. Ξεχωρίζω την εικονογράφηση του βιβλίου που εκτός από την προσεκτική συνοπτική παρουσίαση των επιστημονικών θεμάτων εμπλουτίζεται και από επιλεγμένες φωτογραφίες από στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες διδασκόντων και διδασκομένων που εκπέμπουν μια ζωντάνια και ένα ευχάριστα δημιουργικό κλίμα συνεργασίας σε όλη την πορεία του μεταπτυχιακού. Χρήσιμο βιβλίο όχι μόνο για Πανεπιστημιακούς αλλά και για ένα ευρύτερο κοινό. ΕΥΓΕ σε όλους!!


17 12 2018 

ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ | Ο ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 
ΕΚΘΕΣΗ & ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00 εγκαινιάζεται η έκθεση ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ | Ο ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά το σεισμό του 1963 που κατεδάφισε το 80% της πόλης των Σκοπίων, η συνεισφορά του Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη στον επανασχεδιασμό της πόλης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αντίστοιχα στο περιθώριο παραμένει η ιστορία των κτηρίων που τελικώς σχημάτισαν το νέο αστικό τοπίο των Σκοπίων, μετά από την ανάθεση του σχεδιασμού του κέντρου της πόλης στο γραφείο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange. Σήμερα, εξαιρετικά δείγματα των ρευμάτων του μεταβολισμού και του μπρουταλισμού υποφέρουν από δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσης.

Η έκθεση Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 παρουσιάζει για πρώτη φορά το εντυπωσιακό έργο του Δοξιάδη στα Σκόπια, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερείς καταγραφές των ζημιών από το σεισμό, σχεδιαστικές στρατηγικές και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το έργο του Kenzo Tange για το κέντρο των Σκοπίων, καθώς και μία σειρά από κτήρια σημαντικών Γιουγκοσλάβων αρχιτεκτόνων που στέκονται ακόμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης.

Η έκθεση και οι σχετικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Museum of the City of Skopje και το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνας 2018- Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και πραγματοποιούνται και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κυρίως από το Αρχείο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη και την ιδιωτική συλλογή των Jovan Ivanovski, Ana Ivanovska Deskova και Vladimir Deskov.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 την ημέρα των εγκαινίων σχετική ημερίδα (15.00 - 19.30) με διεθνείς προσκεκλημένους επιστήμονες και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα και παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης (απαιτείται κράτηση). Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα με προσκεκλημένους από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Θα προηγηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις από την ομάδα επιμέλειας στην έκθεση (17.00-18.00 / απαιτείται κράτηση).

Επιμελητές: Καλλιόπη Αμυγδάλου, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Vladimir Deskov, Κώστας Τσιαμπάος

13 12 2018 

«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ» 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 στις 5:30 μ.μ. – 8 μ.μ. οι ΔΟΜΕΣ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου διοργανώνουν στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς ημερίδα με τίτλο "Η σύγχρονη πόλη: Ελλάδα, Κύπρος". Η Ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση της ήδη κλασικής μελέτης "H σύγχρονη (ελληνική) πόλη", σε επιμέλεια Γιάννη Αισώπου και Γιώργου Σημαιοφορίδη και της νέας έκδοσης "Το παράδειγμα της κυπριακής πόλης: ζητήματα αστικότητας στον χωρικό σχεδιασμό", της πρώτης συστηματικής μελέτης για την κυπριακή πόλη, σε επιμέλεια Νίκου Πατσαβού και Ιωάννη Πισσούριου. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα επιχειρηθεί καταγραφή, ανάλυση, κριτική και συγκριτική θεώρηση των αστικών φαινομένων στις δυο χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
"Η σύγχρονη πόλη: Ελλάδα" / Διοργάνωση: ΔΟΜΕΣ - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών / Ομιλητές: Γεώργιος Α. Πανέτσος, Γιάννης Αίσωπος, Λόης Παπαδόπουλος, Κωστής Πανηγύρης, Μέμος Φιλιππίδης, Πάνος Κοκκινιάς

"Η σύγχρονη πόλη: Κύπρος" / Διοργάνωση: ΔΟΜΕΣ - Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου / Ομιλητές: Χρίστος Χριστοδούλου, Νίκος Πατσαβός, Ιωάννης Πισσούριος, Γιώργος Ρυμενίδης, Δημήτρης Θωμόπουλος, Ιωάννης Πολύζος



10 12 2018

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΘΕΜΟΣ ΒΑΦΙΑΣ

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την ημέρα που παρουσίασα την ευρηματική δουλειά του στο blog μου με ένα από καρδιάς κείμενο του Λόη Παπαδόπουλου. Tην επομένη ξεπέρασε την μελαγχολική εσωστρέφειά του και μου μίλησε στο τηλέφωνο με αισιοδοξία και με όνειρο να τον βοηθήσω να παρουσιάσει την δουλειά του στην Αθήνα: τα μικρά ξύλινα γλυπτά του, τα γραφιστικά του και τα αρχιτεκτονικά του κατορθώματα. Γεννημένος στην Αθήνα, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε γραφιστική και Αρχιτεκτονική. Αναπάντεχα μόλις στα 58 του χρόνια μέσα στο σπίτι-εργαστήριο του, η καρδιά του τον εγκατέλειψε ανάμεσα στα δημιουργήματά του. Καλό ταξίδι Θέμο.

10 12 2018

ΜΑΚΗΣ ΚΩΣΤΙΚΑΣ: ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ 
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ALISSAFI


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και διαβάστε τη συνέντευξη του φίλου και συνδαιτημόνα Μάκη Κωστίκα που με τα κρασιά του και την παρέα του μας αναβαθμίζει τις συναντήσεις μας κάθε Τετάρτη στου Οικονόμου.

10 12 2018



ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ «ΔΟΜΕΣ» 05/18: 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ





Με κεντρικό θέμα τα Ελληνικά θεματικά μουσεία και εξώφυλλο του Γιώργη Γερόλυμπου από το Μουσείο Μαστίχα της Χίου του γραφείου ΚΙΖΗ, κατέφθασε το τελευταίο τεύχος των ΔΟΜΩΝ. Μια έκδοση με ένα αναλυτικό εμπεριστατωμένο εισαγωγικό κείμενο του Γιάννη Κίζη με αναφορά σε δεκαπέντε προτάσεις θεματικών μουσείων. Ακολουθούν τέσσερεις προσεγμένες δημοσιεύσεις με μουσειακά κτίρια του Γραφείου Κίζη, στον Βόλο, την Χίο, στα Ιωάννινα και στην Αθήνα που είναι γνωστά και ξεχωρίζουν και στην συνέχεια παρουσιάζονται τρία ακόμη θέματα: Η έκθεση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον Πύργο Τσικαλιώτη, στο Λεωνίδιο των γραφείων ΟΙΚΟΜ και Tetragon, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στην Λευκάδα των Πάνος Τζώνος και Στέργιος Γαλίκας και τέλος το Μουσείο Αρχαίας Οχυρωματικής Τέχνης- Αρχαιολογικό Πάρκο Αρχαίων Πυλών στον Πειραιά των Βασίλη Γκανιάτσα, Γιάννη Τσίλη, Νίκη Γεωργίου, Κατερίνα Κουρούμαλ και Σπύρου Μούντριχα.
10 12 2018

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ek / 
ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 
ΑΡΙΑΔΝΗ ΒΟΖΑΝΗ


Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου 2018 του περιοδικού ek ARCHITECTURE PLUS DESIGN υπό την νέα διεύθυνση της αρχιτέκτονος και αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΕΜΠ Αριάδνης Βοζάνη, που πήρε την θέση του Παναγιώτη Τσακόπουλου. Η Βοζάνη στο σχόλιό της αναφέρεται στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίαε του γραφείου ISV και στην συνέντευξη που παραχώρησαν στον Σταύρο Μαρτίνο. Αναφέρεται επίσης και στην επιλογή για τι τελευταίο τεύχος της χρονιάς για την αναδημοσίευση έργων που διέκριναν ως πιο αξιόλογα μεταξύ εκείνων που παρουσιάστηκαν στα τεύχη του περιοδικού το 2018. Θα περίμενε κανείς μια διατύπωση κάποιων πιο αναλυτικών συμπερασμάτων πάνω σε αυτή την αναδημοσίευση. 

08 12 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΜΠ: ‘EKISTICS ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ: 
Η ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: 
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ


Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 12:00, Η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ οργανώνει ημερίδα και έκθεση με τίτλο ‘Ekistics Οικιστική: Η Οικιστική κληρονομιά: αποτυπώματα και προοπτικές’ στην αίθουσα Καυταντζόγλου του κτιρίου Αβέρωφ.

Έχει περάσει μισός αιώνας από την έκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Δοξιάδη Οικιστική, η επιστήμη των οικισμών και της συνεχούς έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Ekistics/Οικιστική που ίδρυσε ο ίδιος, και του οποίου αρχισυντάκτης και επιμελητής ήταν ο Παναγής Ψωμόπουλος. Οι ιδέες που διατυπώθηκαν είναι οργανικό μέρος της επιστήμης και της παιδείας του σχεδιασμού του κτισμένου χώρου, από την κλίμακα της αρχιτεκτονικής της γειτονιάς μέχρι την κλίμακα μητρόπολης, της μεγαλούπολης ή των περιφερειακών δικτύων και υποδομών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ευρύτερων οικιστικών και πολεοδομικών συστημάτων. Η συζήτηση για την οικιστική αναπτύχθηκε με ένα οικουμενικό προσανατολισμό, αφομοιώνοντας ιδέες που γεννήθηκαν στο πλαίσιο διαφορετικών χωρών και παραδόσεων σκέψης ή επαγγελματικής πρακτικής.

Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία να αποτιμηθεί η κληρονομιά που άφησαν στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα οι Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Παναγής Ψωμόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου και θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία να αποτιμηθεί η κληρονομιά του περιοδικού Οικιστική, που λειτούργησε ως σταθερό πεδίο αναφοράς για αυτό το διάλογο. Στόχος είναι να αναζητηθούν οι μελλοντικές προοπτικές της οικιστικής, από την σκοπιά των νεότερων γενεών Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Στην ημερίδα συμμετέχουν: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς / Σάββας Κονταράτος / Δημοσθένης Αγραφιώτης / Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης / Νίκος Μπελαβίλας / Λευτέρης
Θεοδόσης / Μάνθα Ζαρμακούπη / Κώστας Τσιαμπάος / Πέτρος Φωκαΐδης / Παναγιώτης Τουρνικιώτης / Γιάννης Πεπονής / Δημήτρης Φιλιππίδης.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο Παναγή Ψωμόπουλου - Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής, και θα είναι ανοικτήστη διάρκεια της ημερίδας και από Δευτέρα 17 ως Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, 12.00-16.00.
04 12 2018

«ΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΘΗΝΑ» 
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 20:00 εγκαινιάζετε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 η έκθεσης των συμμετοχών του διαγωνισμού video των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
με τίτλο ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΘΗΝΑ

Το «Ένα Λεπτό Αθήνα» σηματοδοτεί έναν διάλογο σε εξέλιξη για την αρχιτεκτονική και την Αθήνα του καθενός μας. Η κάμερα του κινητού κατέγραψε ένα μικρό, πολύτιμο αρχείο που αφηγείται, περίπου εκατό φορές, με εκατό διαφορετικά/προσωπικά «καρέ» της πόλης, την ταινία της καθημερινότητας μας. Μιας πόλης, άλλοτε αναγνωρίσιμης κι άλλοτε όχι, που η μορφή της πάντα θα μας αφορά και θα μας επηρεάζει. 

Την ημέρα των εγκαινίων θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και η κριτική επιτροπή θα σχολιάσει, αιτιολογήσει και τεκμηριώσει τις επιλογές της. 

Συμμετέχουν οι: 
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης / Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης / Ρένα Σακελλαρίδου, αρχιτέκτων / Έλενα Ζερβουδάκη, αρχιτέκτων και ο επιμελητής του διαγωνισμού, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος κριτικός κινηματογράφου .
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 06.12.2018 – 05.01.2019

03 12 2018 

“THE RURALISTS”
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στην γκαλερί a.antonopoulou.art η Ομαδική έκθεση με τίτλο “The Ruralists” με έργα δεκατριών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Ζωγραφική και γλυπτά, φωτογραφίες και κατασκευές δημιουργούνται από μια πληθώρα υλικών και τεχνικών που σε κάθε περίπτωση συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον. Η έκθεση παρουσιάζει έργα δεκατριών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Ζωγραφική και γλυπτά, φωτογραφίες και κατασκευές δημιουργούνται από μια πληθώρα υλικών και τεχνικών που σε κάθε περίπτωση συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Πέτρος Ευσταθιάδης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Κατερίνα Κανά, Ιωάννης Κολιόπουλος, Ζήσης Κοτιώνης, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Απόστολος Ντελάκος, Πάολα Παλαβίδη, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Τότσικας, Γιώργος Τσακίρης, Αλέξανδρος Ψυχούλης. Επιμελητές: Αγγελική Αντωνοπούλου & Αλέξιος Παπαζαχαρίας.
Διάρκεια έως 19 Ιανουαρίου 2019.


03 12 2018 



ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ: «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΒΕΛ» 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ 

«Η ΑΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ



Η έκθεση «Μετά τη Βαβέλ», το δεύτερο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη», πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της Άννας Καφέτση,διευθύντριας του annexM, του κέντρου για τις εικαστικές τέχνες του ΜΜΑ. 

Η Έκθεση φιλοξενεί, από τις 5 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 10 Μαρτίου 2019, σε τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών –και στην Υπηρεσιακή Αυλή–, περίπου 100 έργα 25 πολύ σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών, αρκετοί από τους οποίους θα βρεθούν στην Αθήνα για το στήσιμο της Έκθεσης, όπως ο σπουδαίος Gary Hill που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.
26 11 2018 

Η ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Οι Εκδόσεις Καπόν σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου Η ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου, στο Αμφιθάτρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα 106 76) τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:00. ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Κώστας Μ. Σταματόπουλος, Ιστορικός-Συγγραφέας, Μαριάννα Κορομηλά, Ιστορικός, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος και οι Συγγραφείς.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος


26 11 2018 


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 9 π.μ. – 6 μ.μ

22 11 2018

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ: 
ΗΜΕΡΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Την Τρίτη 27.11.2018, 18.00 - 21.30 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134, Κεραμεικός) για το Θέατρο Λυκαβηττού που αποκαθίσταται για να επαναλειτουργήσει ως μητροπολιτικός Πολιτιστικός Πόλος, ενώ ο απαξιωμένος περιβάλλον χώρος επαναδιαμορφώνεται μέσω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Η περιφέρεια Αττικής (Ενότητα Κεντρικού Τομέα) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) υλοποιούν παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση και ενεργοποίηση της περιοχής του Θεάτρο Λυκαβηττού.

Η λειτουργία του Θεάτρου μετά την ολοκλήρωση των έργων θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

18.00 -18.30
Εισαγωγικές Τοποθετήσεις: Κώστας Στρατής, υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ερμίνα Κυπριανίδου, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος ΕΤΑΔ

18.30 -19.30, Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Προεδρείο: Νίκος Μπελαβίλας, πρόεδρος «Ανάπλαση Αθήνας», Γιώργος Τερζάκης, διευθύνων σύμβουλος ΕΤΑΔ
• Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ
«Το φυσικό και το ανθρωπογενές στην Αρχιτεκτονική του Λυκαβηττού»
• Σπύρος Κακάβας, Αρχιτέκτων 
«Η ιστορία της κατασκευής του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Από τον Τάκη Ζενέτο στο Σήμερα» 
• Κώστας Καραδήμας, αν. καθηγητής ΕΜΠ
«Η αποκατάσταση του Θεάτρου. Αναδρομή και Προοπτικές»
• Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης,
Μουσείων και Τεχνικών Έργων Υπουργείου Πολιτισμού
«Λυκαβηττός: Η προσέγγιση του ΥΠΠΟΑ»

19.30 – 20.00 Ερωτήσεις/ Συζήτηση

20.00 – 21.00, Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΗ, ΤΟΠΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Προεδρείο: Δημήτρης Ησαΐας, κοσμήτορας Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, Ρένα Κλαμπατσέα, γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικών Αναπλάσεων ΥΠΠΕΝ
• Κώστας Μωραΐτης, καθηγητής ΕΜΠ
«Ιστορίας Κατόπτευση»
• Θάνος Παγώνης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ
«Στρατηγική σχεδιασμού για τον Λυκαβηττό»
• Μαρία Καλτσά, σύμβουλος Αστικού Σχεδιασμού στον Δήμο Αθηναίων
«Λυκαβηττός. Το παρόν και το μέλλον του Αστικού Δάσους της Αθήνας»
• Κατερίνα Χελιδώνη, αρχιτέκτων, Χλόη Πατρινέλη, αρχιτέκτων ΕΤΑΔ, Γιάννης Φιλίππου, πολιτικός μηχανικός ΕΤΑΔ
«Λυκαβηττός Παν.όραμα. Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός»

21.00 – 21.30 Ερωτήσεις/ Συζήτηση

21.30 Κοκτέιλ
22 11 2018

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 
ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΙΕΤ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ «ΕΛΙΑ»


Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου και για 10 μέρες εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου) περισσότερα τα έργα ζωγραφικής Ελλήνων Καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν για την αποκατάσταση του κτιρίου του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, ενός τετραώροφου διατηρητέου, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «έργο τέχνης». Οι επισκευές για τη διάσωση του κτιρίου κρίνονται απαραίτητες τόσο για τη σωστή φύλαξη των συλλογών όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ερευνητών. Για την κάλυψη του κόστους των εργασιών αυτών, το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ στρέφεται στον κόσμο του πολιτισμού και των γραμμάτων, στους χρήστες των συλλογών του, στους παλιούς και νέους φίλους του και προχωρά σε ποικίλες δράσεις με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Μία από αυτές τις δράσεις είναι η έκθεση αυτή και η δημοπρασία των έργων τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στις 7.00 μ.μ.

20 11 2018 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΗΣ │EΡΓΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ



Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 η Reflections Architects’ Files και οι εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΗΣ │ΈΡΓΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Τσακόπουλος που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57 στην Αθήνα. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ανδρέας Γιακουμακάτος, αρχιτέκτων, καθηγητής ΑΣΚΤ, / Τίνα Καραλή, Δρ αρχιτέκτων, / Γιώργος Πανέτσος, αρχιτέκτων, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο επιμελητής του βιβλίου Παναγιώτης Τσακόπουλος. Θα ακολουθήσει ποτό και κουβέντα.


20 11 2018 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ
ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, το περιοδικό «Τα Ιστορικά» οργανώνει τιμητική εκδήλωση με τίτλο ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τεύχους 68 και του αφιερώματος στον Άγγελο Δεληβορριά, Θα μιλήσουν:

Πέτρος Θέμελης, Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας /
Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ. /
Νίκος Ξυδάκης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υπουργός.
Θα χαιρετίσουν η Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη, και η Άννη Ραγιά από τις Εκδόσεις Μέλισσα
Θα συντονίσει ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης

19 11 2018 

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται και πάλι κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Νοεμβρίου 2018- Ιανουαρίου 2019). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 

29 Νοεμβρίου Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθητητής ΕΜΠ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΩΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ /
13 Δεκεμβρίου Θανάσης Απέργης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΡΣΟΣ – Ο ΑΦΑΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ / 
10 Ιανουαρίου Αμαλία Κωτσάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΚΔΟΧΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΥΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / 
17 Ιανουαρίου, Δημήτρης Καρύδης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΝΟΥ ΣΤΟ 4ο CIAM TOY 1933 / 
24 Ιανουαρίου, Καλλιόπη Παπαγγελή, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑΔΥΑΤ, ΥΠΠΟΑ, Sylvian Fachard, Αρχαιολόγος ASCSA, ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ / 
31 Ιανουαρίου, Γιώργος Σαρηγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

19 11 2018 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ: «Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ» 
ΤΟΥ ΟΥΪΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ


Δύο χρόνια μετά την σοκαριστική παράσταση «1984» του George Orwell (σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και σκηνικά Εύας Μανιδάκη) βρεθήκαμε και πάλι στο κατάμεστο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» για την νέα παράσταση «Η Κωμωδία των παρεξηγήσεων»(The Comedy of Errors) του Ουϊλλιαμ Σαίξπηρ γραμμένη το 1594 (σε μετάφραση Διονύση Καψάλη). 

Πάλι με μια τολμηρή και αναπάντεχη σκηνοθεσία της Ευαγγελάτου και με ένα ακόμη ευρηματικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη που παρά την απλή σε σύλληψη περιστρεφόμενη δομή του έδωσε την δυνατότητα να απολαύσουμε μια καλοκουρδισμένη σουρεαλιστική παράσταση με την αέναη και πολυσύνθετη κίνηση των ηθοποιών (κίνηση Χορογραφία: Πατρίτσια Απέργη). Με τα πολύχρωμα και παραμυθένια κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, τους αναπάντεχους ζωντανούς μουσικούς ήχους από μπαλόνια και άλλα κύμβαλα του Γιώργου Πούλιου και τους φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ. Ίσως το κείμενο θα σας δυσκολέψει στην αρχή, πιθανόν να σας μπερδέψει. Αξίζει όμως να απολαύσετε τον μόχθο και το ταλέντο όλων των συντελεστών της παράστασης και να ζήσετε μια άλλου είδους «ψυχ-αγωγία» που παραπέμπει σε φανταστικές ιστορίες και παραμυθοδράματα.

19 11 2018 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΟΥΡΑ


Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Μνήμη του Χαράλαμπου Μπούρα που οργανώνεται από το Μουσείο της Ακρόπολης, την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΑ, Καθηγητής κ. Δημήτριος Παντερμαλής /
Ο Πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Καθηγητής κ. Μανόλης Κορρές /
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Καθηγήτρια κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano /
H Διευθύντρια της ΥΣΜΑ, κ. Βασιλική Ελευθερίου /
Η Γενική Γραμματέας της ΕΦΑ, κ. Άννα Μαλικούρτη /

Θα προβληθεί απόσπασμα της ταινίας: Χαράλαμπος Μπούρας. Ο Άνθρωπος, ο Επιστήμων, ο Δάσκαλος.

19 11 2018 

«ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ» : 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 17:00, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην μνήμη ενός σπουδαίου αρχιέκτονα και καλού φίλου, του εκλιπόντα  καθηγητή Γιώργου Π. Τριανταφυλλίδη. 
Σας προσκαλώ στην εκδήλωση που οργανώνει το Τμήμα μας για να τιμήσει την μνήμη ενός σπουδαίου αρχιέκτονα και καλού φίλου, του εκλιπόντα καθηγητή Γιώργου Π. Τριανταφυλλίδη.
Θα γίνει, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Τμ. Αρχιτεκτόνων 
στον Βόλο στις 17:00. 
12 11 2018 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ: 
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ / ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


Ο Γιώργος Πίττας με χαρά μας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του «Γαστρονομικές κοινότητες, Γαστρονομικοί προορισμοί Εγχειρίδιο δράσης.» την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:00 στον πολυχώρο Yoleni΄s, Σόλωνος 9 Κολωνάκι. Τηλ 212 22 23 622-23 
12 11 2018 

RICHARD WODITSCH: “THE PUBLIC PRIVATE HOUSE


“The Public Private House”- Modern Athens and its Polykatoikia (εκδόσεις Park Books) είναι ένα όμορφο νέο βιβλίο για την αθηναϊκή #πολυκατοικία που εκδόθηκε από τον Richard Woditsch με βάση τη διδακτορική του διατριβή. Περιλαμβάνει νέα δοκίμια του Δημήτρη Φιλιππίδη, του Θωμά Μαλούτα, του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, του Mark Kammerbauer, και της Άλκηστης Ρόδη. 

12 11 2018 

ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ-ΑΔΑΜΗ: 
«ΣΤΟ ΓΕΡΑΝΙ - ΓΩΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2 & ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 9»

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στις 19:30 στο Βιβλιοπωλείο ΠΛΕΙΑΔΕΣ, Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «ΣΤΟ ΓΕΡΑΝΙ - ΓΩΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2 & ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 9», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Κ. Μάνος Μπίρης, Ομοτ. Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ο κ. Διονύσης Παπακώστας, Συγγραφέας, ο κ. Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, Μηχανικός Παραγωγής ΕΜΠ, Ιστοριοδίφης και η συγγραφέας του βιβλίου κ. Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Ομοτ. Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τ. Διευθύντρια των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μ. Μπενάκη.

05 11 2018 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ 
ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 
ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. (Ιδρυτής: σχολή Μωραΐτη) οργανώνει διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο, με τίτλο «Πειραιάς, το Λιμάνι και η Πόλη, στις 7-8 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35). 


Την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, ώρα 18:00 στην πρώτη συνεδρία με πρόεδρο την Χ ρ ι σ τ ί ν α   Α γ ρ ι α ν τ ώ ν η θα μιλήσουν οι: Ε υ α γ γ ε λ ί α    Μ π α φ ο ύ ν η,  Σ τ έ λ λ α    Χ ρ υ σ ο υ λ ά κ η & Π α ν α γ ι ώ τ η ς   Κ ο υ τ ή ς,  Ε ι ρ ή ν η    Ν τ α ϊ φ ά, Τ ζ ε λ ί ν α   Χ α ρ λ α ύ τ η,   Ε λ έ ν η  Κ υ ρ α μ α ρ γ ι ο ύ,   Γ ι ώ ρ γ ο ς  Α ρ α χ ω β ί τ η ς με θέμα «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά – Μια χαμένη ευκαιρία;» και ο Χ ρ ή σ τ ο ς  Β α χ λ ι ώ τ η ς. 



Την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00 στην δεύτερη συνεδρία με πρόεδρο την Κ α τ ι ά ν ν α Μ ί χ α θα μιλήσουν οι: Γ ι ά ν ν η ς Μ ώ ρ α λ η ς, Β α σ ί λ η ς Κ α ρ δ ά σ η ς, Π α ν α γ ι ώ τ η ς Κ ο υ σ τ έ ν η ς, Κ ω ν σ τ α ν τ ί ν ο ς Χ λ ω μ ο ύ δ η ς, Π έ τ ρ ο ς Κ ό κ κ α λ η ς και ο Ν ί κ ο ς Μ π ε λ α β ί λ α ς 



Μετά από κάθε συνεδρία θα ακολουθήσει συζήτηση.


05 11 2018

ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ


Την Παρασκευή 09.11.2018, στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα Μ318 του ΕΜΠ, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Υποψήφιων Διδακτόρων στην Περιοχή Θεωρίας της Αρχιτεκτονική στην Σχολή Αρχιτεκτόνων, θα πραγματοποιηθεί Υποστήριξη Διδακτορικής Διατριβής της Αιμιλίας Αθανασίου με τίτλο «Η Αρχιτεκτονική Πράξη ως Ρητορικό Επιχείρημα στη Μεταπολεμική Συνθήκη του Ελληνικού Τουρισμού 1948-1963». Τριμελής επιτροπή: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Βασίλης Γκανιάτσας, Αριστείδης Μπαλτάς. Στην Επταμελή συμμετέχουν: 
Κων/νος Μωραΐτης, Κώστας Τσιαμπάος, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Παύλος Λέφας, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

05 11 2018

ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΥΔΑΚΗ:
 "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΑ. 
ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥΣ" ΣΤΟ ΙΔΥΜΑ ΜΙΧΕΛΗ


Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:30 στην αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή (Βασ. Σοφίας 79, 11521 Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του καθηγητή ιστορίας της τέχνης Στέλιου Λυδάκη με θέμα «Ελληνικά κοιμητηριακά μνημεία και γλυπτά. Τα πρότυπά τους.»

04 11 2018 

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ:"ΑΣΤΙΚΟ ΊΧΝΟΣ", 
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαικών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2, Ταύρος Αττικής), παρουσιάζει στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου την έκθεση "Αστικό ίχνος, εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου", μια σειρά έργων του Μάρκου Καμπάνη. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν βιομηχανικά ερείπια στον Ταύρο Αττικής, κυρίως στον άξονα της οδού Πειραιώς, και σημείο αναφοράς το πρώην βιομηχανικό κτίριο του ΠΙΟΠ που βρίσκεται στην περιοχή. Δεκαεπτά μεγάλων διαστάσεων έργα με κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί.
Εγκαίνια Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στι; 19:00 

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 16 Νοεμβρίου 2018 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 9 π.μ.ως τις 6 μ.μ.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δύο ειδικές ξεναγήσεις στην εικαστική έκθεση «Αστικό ίχνος». Εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου, που φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος. Ο εικαστικός Μάρκος Καμπάνης θα παρουσιάσει τα έργα του που εκτίθενται, και αφορούν βιομηχανικά ερείπια της περιοχής του Ταύρου δημιουργώντας έτσι μια αφορμή για συζήτηση σχετικά με το αστικό τοπίο. 

Η πρώτη ξενάγηση πραγματοποιηθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου με καλεσμένο τον Δημήτρη Φιλιππίδη

η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου (ώρα 19:00), με τον Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο-συγγραφέα.

04 11 2018 

ΚΑΛΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
"SHIFTING ROOMS'' 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Την Tρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, 106 75 Αθήνα) η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κάλλιας Τριανταφύλλου με τίτλο “shifting rooms". Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σε ξύλο τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την μέθοδο της εγκαυστικής όπως και στην πρώτη της ατομική έκθεση με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά είναι ζωγραφισμένα με αλλεπάλληλες επιστρώσεις κεριού με λάδι μια τεχνική που επιτρέπει την δημιουργία περισσότερων λεπτομερειών. 

Στην έκθεση κυρίως παρουσιάζονται εσωτερικά δωματίων όπου η ανθρώπινη παρουσία ή απουσία λειτουργεί σαν ένα μέρος του πίνακα και όχι ως βάση του. Το ανθρώπινο στοιχείο, όπου υπάρχει, συνδέεται, γίνεται ένα, με τα εσωτερικά δωματίων αφήνοντας το βλέμμα να περιπλανηθεί στους χώρους. Εκεί, μέσα σε μία “συνθήκη“ ονείρου, το πραγματικό μεταμορφώνεται, μετακινείται προς το φαντασιακό. 

Η έκθεση συνοδεύεται από το κείμενο του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη. Διάρκεια μέχρι 1 Δεκεμβρίου 2018.

04 11 2018
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΤΣΑΒΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΣΣΟΥΡΙΟΣ:
ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΗ



Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, σε συνεργασία με τις Αρχιτεκτονικές Εκδόσεις Δομές, παρουσιάζει την ειδική έκδοση «Το παράδειγμα της κυπριακής πόλης: Ζητήματα αστικότητας στον χωρικό σχεδιασμό», σε επιμέλεια των Νικόλα Πατσαβό και Ιωάννη Πισσούριου. 

Η παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, , στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Χρίστος Χριστοδούλου, ο συντονιστής Επιτροπής Εκδόσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Παναγιώτης Παναγή και η ‘Αντρη Επιφανίου, διοικητική σύμβουλος της εταιρείας Φάνος N. Επιφανίου Δ.Ε. Λτδ. Ακολούθησαν ομιλίες από τον επιμελητή των Εκδόσεων Δομές Γεώργιο Πανέτσο και από τους επιμελητές της έκδοσης Νικόλα Πατσαβό και Ιωάννη Πισσούριο. 

Σκοπός της έκδοσης είναι n περιγραφή, η ανάλυση και η ερμηνεία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της κυπριακής πόλης. Συμπεριλαμβάνει κείμενα από ένα ευρύ φάσμα ειδικών από τον επαγγελματικό, τον διοικητικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και εκτενή φωτογραφικά τεκμήρια, σχέδια, γραφήματα και χάρτες. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) και σχεδιάστηκε στη βάση των πλέον σύγχρονων αισθητικών και τυπογραφικών προδιαγραφών. Ο όγκος της ξεπερνά, ενδεικτικά, τις 600 έγχρωμες σελίδες και έρχεται να καλύψει ένα εξαιρετικά σημαντικό κενό στην εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία. Η εν λόγω έκδοση θα παρουσιαστεί και στις 21 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με την επίσης ειδική έκδοση «Η σύγχρονη (ελληνική) πόλη», σε επιμέλεια Γ. Αισώπου και Γ. Σημαιοφορίδη (2001, επανέκδοση), στο πλαίσιο του προγράμματος των Δομών: «Η σύγχρονη πόλη: Ελλάδα, Κύπρος».

04 11 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ: 
ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: 
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΛ GALLERY


Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στην ΔΛ Gallery ο Γιάννης Λασηθιωτάκης παρουσιάζει την καινούργια του έκθεση με τίτλο «Ιδανικές γραμμές» με έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων, λιτά στην διατύπωση τους που επικεντρώνονται στην εννοιολογική και αισθητική σημασία της μονοχρωματικής επιφάνειας, όπου επάνω της συχνά εγγράφεται ένα πρωτογενές και αρχετυπικό στοιχείο της ανθρώπινης έκφρασης: η γραμμή.

Τα έργα που παρουσιάζονται βασίζονται σε δύο βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα το χρώμα απλώνεται αφαιρετικά στην επιφάνεια του έργου, δημιουργώντας κατανυκτικές, μυσταγωγικές μονοχρωμίες, ενώ η δεύτερη ενότητα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από το σχέδιο, άλλοτε το περίγραμμα που περικλείει συχνά ολόκληρη την επιφάνεια του πίνακα και άλλοτε μεγάλα σχήματα με το μαύρο και το άσπρο να συνυπάρχουν σε μία αρμονική αλλά και αινιγματική σχέση μεταξύ τους.

Ο Γιάννης Λασηθιωτάκης στην καινούργια του δουλειά εκφράζει τις αναζητήσεις του πάνω σε θέματα που αφορούν τη σχέση των ανθρώπων, το θάνατο, την απουσία αλλά και την ίδια την Τέχνη με ώριμο τρόπο, όσον αφορά την αισθητική και το περιεχόμενο των έργων του. Οι συνθέσεις του, ιδιαίτερα μελετημένες και εύστοχες εννοιολογικά, κεντρίζουν με το απλό και χαμηλόφωνο ύφος τους ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των γκαλερί και του τύπου. 

04 11 2018 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 
ΣΤΗ ΡΟΔΟ


Με μεγάλη επιτυχία κι ένα κατάμεστο συνεδριακό χώρο πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2018 . Το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο αποτελεί θεσμό που διοργανώνεται από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρχιτεκτονικής Archisearch, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Δήμο Ρόδου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τον ΠΡΟΤΟΥΡ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. – φωτογραφίες Μαρία Πάχου 

Φέτος, η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Rodos Palace υπό την επιμέλεια της εταιρείας παραγωγής Design Ambassador του Βασίλη Μπαρτζώκα και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Archisearch.gr υποδέχτηκε τον Tom Lindblom, Hospitality Leader και Studio Director του κορυφαίου διεθνούς γραφείου Gensler, με έδρα το Λονδίνο, καθώς και εκπροσώπους πολλών μεγάλων γραφείων του εξωτερικού. Η Μαργαρίτα Μπουλάκη, εκπροσώπησε το μεγάλο γραφείο του Λονδίνου Squire and Partners, η Ιωάννα Μητροπούλου την Ennismore, ο Δημήτρης Γροζόπουλος το γραφείο Fletcher Priest. Παράλληλα, ο Κώστας Πουλόπουλος από το γραφείο SquareOne, ο Λαέρτης Βασιλείου με το γραφείο LAAV Architects και η αρχιτέκτονας και βραβευμένη φωτογράφος και instagrammer Ειρήνη Γιωτοπούλου πραγματοποίησαν workshops. 

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ

04 11 2018

ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: ΜΕΣΣΑΝΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ






Την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή την έκθεση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην αρχαία Μεσσήνη με τον τίτλο «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα». Έντεκα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και έντεκα γλυπτά του Γιώργου Χουλιαρά ύστερα από πρόταση του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη, εγκαταστάθηκαν και συνομίλησαν στον εμβληματικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.



Θα μιλήσουν ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και υπεύθυνος των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, ο ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ και γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς και ο διευθυντής του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου 'Aγγελος Μωρέτης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ίρις Κρητικού.


29 10 2018 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ


Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, στις 19:30 ο εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ Σκουφά 58 & Σίνα διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του αρχιτέκτονα Nίκου Καλογερά, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ,

Οι εισηγητές της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν την προσωπικότητα και το έργο του, αναφερόμενοι σε ζητήματα και πτυχές, που ο καθένας τους γνωρίζει λόγω της σχέσης του με τον τιμώμενο.

Ε ι σ η γ η τ έ ς :
Θεοχάρης Δαυίδ, Αρχιτέκτων καθηγητής, PRATT INSTITUTE, Νέα Υόρκη /
Δημήτρης Ησαΐας, Αρχιτέκτων καθηγητής, Κοσμήτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ /
Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αρχιτέκτων καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών /
Σπύρος Ραυτόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ /
Δημήτρης Φατούρος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ /
Συντονισμός εκδήλωσης Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ


29 10 2018 

ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ – ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ 
“ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ” 
ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Έπειτα από τις πετυχημένες παραστάσεις του Σεπτεμβρίου στην αυλή του ΜΙΕΤ, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, η παράσταση «Με μια Αναπνοή» θα επαναληφθεί στον ιδιαίτερο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγ. Παύλου, Φιλελλήνων 27, στο Σύνταγμα, στις 3 & 10 Νοεμβρίου 2018, στις 8.30 μ.μ.

Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο Λάμπρος του Διονυσίου Σολωμού, μια από τις πιο αινιγματικές μορφές του έργου του. Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και ο μουσικός Μιχάλης Νικόπουλος θα μας αφηγηθούν τη σκοτεινή ιστορία του σαν ένα λαϊκό τραγούδι.
Στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει, σαν έναν εσωτερικό μονόλογο, ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένα από τον ίδιο. Τον συνοδεύει στο κανονάκι η Έφη Ζαϊτίδου.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 € προπώληση, 14 € ταμείο - Φοιτητικό / Ανέργων / ΑΜΕΑ: 10 €


29 10 2018 

40 ΧΡΟΝΙΑ ISV ARCHITECTS: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Tην Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 Το ek magazine σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργανώνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην αίθουσα Φάρος, εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια δημιουργικής πορείας του γραφείου ISV.

29 10 2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 
POETICS OF OSCAR NIEMAYER'S ARCHITECTURE
DANICA O. KUS 


Στις 14 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο “Casa do Brasil”, Βασιλίσσης Σοφίας 23 στην Αθήνα, έκθεση με τίτλο “Η Ποιητική της Αρχιτεκτονικής του Όσκαρ Νιεμάγιερ”, που διοργανώνουν η Πρεσβεία της Βραζιλίας και η Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Αθήνα. με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Διάρκεια μέχρι 25 Ιανουαρίου 2019.

29 10 2018 

ΕΙΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ 9ης BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 


Στο πλαίσιο της 9ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής συνδιοργανώνει με το Μουσείο Μπενάκη και με στρατηγικό συνεργάτη τις Ελληνικές Κατασκευές στις 2 Νοεμβρίου 2018 στις 17:30 μία Hμερίδα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη/Πειραιώς 138. Η ημερίδα θα αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο μέρος θα μιλήσουν νέοι αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι των χορηγών της εκδήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα συνομιλήσουν με νέους αρχιτέκτονες το έργο των οποίων έχει διακριθεί στην Biennale.

Στόχος αυτής της εκδήλωσης, όπως και άλλων που θα ακολουθήσουν στο 2018-2019, είναι να δοθεί ένα βήμα στους νέους αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν τους αρχιτεκτονικούς τους προβληματισμούς σε σχέση με την σύγχρονη εποχή. Το ΕΙΑ φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει σε έναν διάλογο για την αρχιτεκτονική και την πόλη ανιχνεύοντας τη σκέψη των νέων δημιουργών.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας


20 10 2018 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΜΗΣ


Χάθηκε αυτό το χαμόγελο...ενός πολύτιμου συνεργάτη και φίλου. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Père Lachaise στο Παρίσι την Πέμπτη 25 Οκτ. 2018.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ διαβάστε το αφιέρωμα στην Liberation


17 10 2018

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ | PUBLIC SPACE PENDING 
ΤΩΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ ΚΑΙ BERNARD CUOMO ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2018 στις 20:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo με τίτλο «Δημόσιος χώρος εν αναμονή | Public space pending».που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS. Πρόκειται για μία δίγλωσση έκδοση (ελληνικά & αγγλικά), όπου η αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου των Νικηφορίδη και Cuomo είναι σε αναμονή. Η Καππαδοκία του Πρόδρομου Νικηφορίδη πάει με ανταλλαγή στη Κρήτη, από εκεί Θεσσαλονίκη, Τουλούζη, Παρίσι και πάλι Θεσσαλονίκη με ένα μικρό διάλειμμα στο Μόναχο. Η Ταορμίνα, η Ίσκια και η Μάλτα του Bernard Cuomo συναντιούνται στην Φιλιπβίλ στην Αλγερία. Από εκεί αναγκαστική μετακίνηση στη Μασσαλία, τα κακά του πολέμου, Αβινιόν, Μοντομπάν, Τουλούζη, Παρίσι και τέλος Θεσσαλονίκη. Δύο ξένοι στην ίδια πόλη, με αγάπη στις πόλεις και ακόμα περισσότερη για αυτή την πόλη. Αφετηρία αυτής της πορείας ένα Α΄ Βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρχιτέκτονες. Ο δημόσιος χώρος είναι ένα διαρκές ταξίδι, ταξίδι ανοιχτό στις προκλήσεις, εκεί που το ανοίκειο αντιστέκεται στο οικείο, ταξίδι στο δέρμα της πόλης, εκεί που η πόλη αναπνέει και οι κάτοικοι της συναντιούνται και επικοινωνούν. Εδώ και πολλά χρόνια ταξιδεύουν, με αφορμή τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, διαβάζουν τις πόλεις, ερμηνεύουν τις πόλεις και προτείνουν, η κάθε μια με τις ιδιαιτερότητες της. Θεσσαλονίκη κυρίαρχη, Καβάλα, Κοζάνη, Νεάπολη Μονεμβασιάς, Αθήνα, Χανιά, Ρόδος και το μεγάλο άλμα στην Ταγγέρη, στην είσοδο της Μεσογείου απέναντι από το Γιβραλτάρ. Δύο επίμονοι αρχιτέκτονες, που όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, σχεδίασαν τη Νέα Παραλία, με τα 14 βραβεία και διακρίσεις, σίγουρα το πλέον πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο στην Ελλάδα. Όμως, πριν από αυτό και μετά από αυτό, πολλά άλλα είναι σε αναμονή. Ο ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους, το πλέον εμβληματικό και σίγουρα το πιο σημαντικό. Η αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου των Νικηφορίδη και Cuomo είναι σε αναμονή.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Μωραΐτης και ο Δημήτρης Ρηγόπουλος 

14 10 2018

ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ: «ΣΤΑΘΜΟΙ» 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ


Ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς επιμελείται την έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου με τίτλο «Σταθμοί», στην αίθουσα τέχνης “Σκουφά”, με μια σειρά μνημειακών έργων από την πλούσια καλλιτεχνική πορεία του, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στις 18 Οκτωβρίου. Ο σημαντικός δάσκαλος της ΑΣΚΤ κι από τους κορυφαίους εν ζωή έλληνες δημιουργούς, παρουσιάζει στην ιστορική γκαλερί αντιπροσωπευτικά έργα μιας παραστατικής ζωγραφικής, που τον καθιέρωσε στη σύγχρονη καλλιτεχνική ιστορία του τόπου.


10 10 2018

GEORGE HADJIMICHALIS, SOLO SHOW:

ELEFTHERIA TSELIOU GALLERY



Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο ‘Η θερμοκρασία ανά ώρα το 1968 στην Αθήνα’. Η έκθεση ξεκινά τη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2018.
Θέλοντας να κατασκευάσει ένα έργο για τις θερμοκρασίες της χρονιάς του 1968, ο Γιώργος Χατζημιχάλης έψαξε να βρει το αντίστοιχο αρχείο, που με λίγη τύχη εν τέλει βρέθηκε στο Εργαστήριο Μετερωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο αυτό αποτελεί με έναν τρόπο τη συνέχεια ενός παλαιότερου έργου του με τίτλο ‘Μέρες και Νύχτες στο Γιόρκ’ (1998) που παρουσιάστηκε το 2001 στην έκθεση ‘Γιώργος Χατζημιχάλης, Έργα 1985-2000’ στο ΕΜΣΤ και το 2002 στην ατομική του έκθεση ‘George Hadjimichalis, Seven Works’ στο MoMA / PS1 της Νέας Υόρκης. 
Ο Γιώργος Χατζημιχάλης, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της γενιάς του, βασίζει συχνά τα έργα του σε αρχεία που ανήκουν στο εργαστήριο του αλλά και σε αρχεία που βρίσκει αλλού. 
Γιατί όμως το 1968; Όπως λέει ο ίδιος ‘Το 1968 αποτελεί μια χρονιά που λειτούργησε για μένα σαν καταλύτης και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό κάποιες από τις βασικές επιλογές της ζωής μου. Πέρα από το προσωπικό επίπεδο, το 1968 ήταν μια χρόνια κοινωνικής απελευθέρωσης, νέων ιδεών, ανατρεπτικών γεγονότων στον κόσμο, ενώ εμείς εδώ είχαμε δικτατορία.’
Το έργο αυτό όπως και το έργο για το Γιόρκ αποτελεί μια εκδοχή της τοπιογραφίας, με την έννοια ότι συγκροτεί μέρος της φύσης σε εικόνα μέσω της ζωγραφικής, αφου η ζωγραφική μας δείχνει αυτά που δε βλέπουμε. 
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τέσσερα ζωγραφικά τελάρα και ένα βίντεο. 

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 / 20:00- 22:30
Διάρκεια: έως 24 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη-Παρασκευή 12.00 - 20.00
Σάββατο: 12.00 -15.00 




02 10 2018


ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ 6 ΠΟΛΕΙΣ: ΕΞΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ




Ένας κύκλος έξι διαλέξεων, στις οποίες ο καθηγητής ιστορίας, κριτικής ανάλυσης και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Ανδρέας Γιακουμακάτος, προσκαλεί σε μια περιήγηση στο πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό και κοινωνικό περιβάλλον έξι πόλεων, εξηγώντας τη διεθνή σημασία τους από πολιτισμική και αρχιτεκτονική άποψη. 

Η διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στον πύργο βιβλίων ΕΒΕ

1. Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00 : Φλωρεντία, Πόλη της Αναγέννησης 

2. Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 : Ρώμη, Πόλη του Μπαρόκ 

3.Τετάρτη 07 Νοεμβρίου: Μόναχο Πόλη του Νεοκλασικισμού

4.Τετάρτη 21 Νοεμβρίου: Σικάγο Πόλη της Αμερικανικής Πρωτοπορίας 
Τα υπόλοιπα θέματα-πόλεις είναι: 
Αθήνα: Μοντέρνα Πόλη και Αρχιτεκτονική 
Τόκιο: Σύγχρονη Πόλη και Αρχιτεκτονική


02 10 2018 

ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: “ΣΥΝ-ΗΧΗΣΕΙΣ:
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ»

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΕΘΡΟΝ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ και σε επιμέλεια Νίκου Σκουτέλη το νέο βιβλίο με κείμενα των Αlberto Ferlenga, Θανάση Μουτσόπουλου, Δημήτρη Φιλιππίδη, Αμαλίας Κωτσάκη, Παναγιώτη Τσακόπουλου και Ζήση Κοτιώνη, που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα που έγινε στα Χανιά την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο "Η κληρονομιά του Δημήτρη Πικιώνη".

Ο Πικιώνης, γράφει στο σημείωμά του ο Νίκος Σκουτέλης, κατά καιρούς επιστρέφει, πιο πολύ με τον λόγο του, στη συνέχεια με τα σκίτσα του, τέλος με τις κατά καιρούς φωτογραφίσεις των διαδρομών προς την Ακρόπολη […] επειδή η αναζήτηση αυθεντικών φωνών, εξαίρετων σχεδίων και συγκροτημένων χώρων αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός των συνόρων μας.

Στον Δημήτρη Πικιώνη, μπορούμε να πούμε πως το μοντέρνο λειτούργησε ως τρόπος σκέψης και γραφής, ως μονόδρομος ικανός, που οργανώνει τις σχέσεις μας με τον κόσμο. Η παράδοση εμφανίζεται ως προσωπική, επίπονη επεξεργασία των γνωστών και αιώνιων δεδομένων που αναζητούν τον χώρο τους σε’ ένα κόσμο μετάβασης, όταν εμφανώς πολλά έχουν χαθεί, ειδικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Μέσα από αυτή τη δυαδικότητα ο Πικιώνης ισορροπεί τον εαυτό του στον σύγχρονο κόσμο, σε μια αργή προσέγγιση των θεμάτων, όπου άλλοτε το μοντέρνο λειτουργεί ως κάναβος αναφοράς επί του οποίου τοποθετούνται τα αποσπάσματα της μνήμης και άλλοτε το ορθολογικό στοιχείο που ενυπάρχει στην παράδοση ως ρυθμός μελετάται, εντοπίζεται και μεταγράφε ται. […] Πρό κειται για τους τρόπους του χειρόνακτα. Το αρχιτεκτονικό έρ γο μελετάται και σχεδιάζεται σαν να έχει ήδη υπάρξει, καταπονηθεί, εξιστορηθεί. Η φάση του σχεδιασμού φαίνεται να προσλαμβάνει όλους τους χρόνους ζωής, ως αναπαράσταση μιας επιτάχυνσης των ρυθμών, προκειμένου να οριστεί ο τρόπος συνύπαρ ξης με τα γύρω, και αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους και τον καιρό. Μέσω μιας τέτοιας δυναμικής, ο Πικιώνης επαναφέρει σε δική του ενότητα την ελληνική κληρονομιά των τεχνών για να διαμορφώσει έναν προσωπικό διάλογο με τον κόσμο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου η προσωπική ματιά μεταφράζεται σε γραφή και πέτρα, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε περί κληρονομιάς, συνέχειας, ή περί επιγόνων. Προτιμήσαμε τις συν–ηχήσεις, στιγμές κατά τις οποίες μεμονωμένα οι Έλληνες αρχιτέκτονες, κατά τη διάρκεια της ζωής του δασκάλου, αλλά και μέχρι σήμερα, αντιμετώπισαν τη διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής με τρόπους παρόμοιους με τον Πικιώνη


27 09 2018 

ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ: 
“WHEN YOU SING” ΣΤΗΝ BERNIER/ELIADES

Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την 5η ατομική έκθεση του Νίκου Ναυρίδη, με τίτλο «When you sing» την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 2018, 20:00-22:00. 

Στην καινούρια του θεματική ενότητα με τίτλο: «When yousing», ο Ναυρίδης συνεχίζει να δουλεύει με αφορμή το θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Samuel Beckett, επιλέγοντας αποσπάσματα από τα κείμενα του συγγραφέα που λειτουργούν νοηματικά αυτόνομα και ανεξάρτητα.
Τα έργα, μεγάλες επιχρυσωμένες επιφάνειες, γίνονται το υπόστρωμα όπου προβάλλονται οι φωτεινές φράσεις των κειμένων τονίζοντας την αμφίσημη σημασία του χρυσού που αποκτάει στις μέρες μας μια απόλυτα επίκαιρη διάσταση.


27 09 2018

CITYLAB 2018: ΕΚΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


Με τίτλο ΣΩΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ και υπότιτλο το «Εξαίσιο Σώμα» πραγματοποιείται και φέτος το συμπόσιο του Citylab 2018 από τις 4-7 Οκτωβρίου 2018 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, που πραγματεύεται την έννοια του σώματος στην πόλη, την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Το συμπόσιο επιχειρεί να διερευνήσει εκδοχές της σωματικότητας και τρόπους ενεργοποίησης πολλαπλών ανα-νοηματοδοτήσεων -συμπληρωματικών ή / και αντικρουόμενων- του φυσικού και μη χώρου στην αρχιτεκτονική και την τέχνη μέσα από θεωρήσεις του σώματος.

Στο συμπόσιο θα συμβάλλουν σημαντικοί ομιλήτριες και ομιλητές, όπως οι Σταύρος Αλιφραγκής, Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Φοίβη Γιαννίση, Νίκος Καλογήρου, Ζήσης Κοτιώνης, Νεφέλη Κυρκίτσου, Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος, Πέτρος Μαρτινίδης, Τάσος Μπίρης, Κώστας Μωραΐτης, Ζάφος Ξαγοράρης, Γιώργος Ξηροπαΐδης, Παναγιώτης Πάγκαλος, Κώστας Παπαχριστόπουλος, Μάνθος Σαντοριναίος, Εύα Στεφανή, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Γιώργος Τριανταφύλλου, Σοφία Τσιράκη, Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης Φιλιππίδης και Πάνος Χαραλάμπους.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του εργαστηρίου του Citylab 2018 (4-7 Οκτωβρίου 2018) θα επεξεργαστούν την έννοια του σώματος στην αρχιτεκτονική και την τέχνη μέσα από το διανοητικό «παιχνίδι» του Cadavre Exquis των σουρεαλιστών. Ο χώρος της Πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα θα αποτελέσει το επίκεντρο της περιοχής επέμβασης του εργαστηρίου.


24 09 2018

ΤΡΙΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ


Οι προβολείς στις 20 και 21 Οκτωβρίου στρέφονται στη Ρόδο, όπου στο πλαίσιο του 3ο Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα βρεθούν οι σταρ της διεθνούς αρχιτεκτονικής, του hoteling και του real estate. 

Η ημερομηνία για το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο πλησιάζει. Φέτος, η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Rodos Palace στις 20 και 21 Οκτωβρίου, από την εταιρεία παραγωγής Design Ambassador και την πλατφόρμα ARCHISEARCH.gr, υπόσχεται να είναι πολύ διαφορετική και με άρωμα Λονδίνου. 

«Σκοπός μας είναι η θεσμοθέτηση Διεθνών Συνεδρίων που θα διαπραγματεύονται τη διάδραση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού και θα προσελκύουν επισκέπτες, όπως ξενοδόχους, αρχιτέκτονες και γενικότερα επαγγελματίες του τουρισμού από όλον τον πλανήτη», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας CEO της εταιρείας Design Ambassador, o οποίος επιμελείται την διοργάνωση για λογαριασμό του ARCHISEARCH.gr.
H διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και σημαντικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής. Το συνέδριο στηρίζουν μεγάλες εταιρίες από τον χώρο των υλικών, του εξοπλισμού και της τεχνολογίας.


24 09 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΗΣ: ΕΡΓΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ / 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

O αρχιτέκτονας Γιάννης Κούκης (γεν. 1941, Αθήνα) δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1970, συνεργαζόμενος για ένα μεγάλο διάστημα, με τον φίλο και νεότερο συμφοιτητή του στο Πολυτεχνείο της Καρλσρούης Άγγελο Αλτσιτζόγλου (1945-2005) και κατά καιρούς και με άλλους αρχιτέκτονες. Με το έργο του διαφοροποιείται με σαφήνεια τόσο από τον διεθνή φονξιοναλισμό και τον υστερομοντέρνο φορμαλισμό όσο και από τη μεταμοντέρνα εικονογραφία, ακολουθώντας από την αρχή μια έρευνα πάνω στις ανθρωπολογικές, χωρικές και γεωμετρικές συνιστώσες του αρχιτεκτονικού έργου. 

Η αρχιτεκτονική του Γιάννη Κούκη, όπως και ο λόγος του για την αρχιτεκτονική, υπόκειται σε πολλαπλές αναγνώσεις, κάποιες από τις οποίες επιχειρούν οι έξι συγγραφείς, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί, που συμμετέχουν με κείμενά τους στο βιβλίο που, με τη δίγλωσση έκδοσή του, φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το έργο του αρχιτέκτονα σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. 

Εισαγωγικά κείμενα: Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Παναγιώτης Τσακόπουλος. 

Δοκίμια: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Πάνος Μαντζιάρας, Νίκος Μαγουλιώτης, Τάσος Μπίρης. 

Καλλιτεχνική επιμέλεια και σχεδιασμός: Ιωάννα Κωστίκα Ι finedesign. 

Παραγωγή: Reflections Architects’ Files 
Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2018


24 09 2017

9Η BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ.


Η θεσμοθέτηση της Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων ήταν μία από τις πρώτες δραστηριότητες του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 1995. Στην πορεία του, από την 1η μέχρι την 8η Biennale, έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες αρχιτέκτονες με διαφορά μεταξύ τους, μεγαλύτερη από μία γενιά. Η 9η Biennale θα αναδείξει τα πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στην περίοδο της κρίσης και για αυτό τον λόγο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Μία Biennale αποτελεί ένα είδος περιοδικής απογραφής, η οποία στοχεύει στην ανθολόγηση της καλύτερης τρέχουσας παραγωγής των νέων δημιουργών. Μία Biennale όμως δεν καταγράφει μόνον τα πεπραγμένα μιας εποχής, αλλά προβάλλει ορισμένα έργα από ένα ευρύτερο σύνολο ως τα πλέον σημαντικά, αποτυπώνοντας το «στίγμα» της διετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Biennale αποτελεί την έκφραση ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού «ύφους», από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία. 

Στη φετινή 9η Biennale, το Ε.Ι.Α. αποφάσισε, όπως είχε πράξει και παλαιότερα, να αναβαθμίσει τον ρόλο της επιτροπής επιλογής, προσκαλώντας τα μέλη της να προβληματιστούν πάνω στο υλικό που θα υποβληθεί και να επιλέξουν, ο καθένας ξεχωριστά, τα έργα που θεωρεί ως τα πλέον αξιόλογα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορεί να ‘αναγνώσει’ αφενός τις επιλογές των κριτών και αφετέρου τα αιτιολογικά τους κείμενα. 

Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ε.Ι.Α., Ηλία Κωνσταντόπουλο και τους αρχιτέκτονες, Κωνσταντίνα Κάλφα, Θεώνη Ξάνθη, Πάνο Τσακόπουλο και Κώστα Τσιαμπάο. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου - 25 Νοεμβρίου 2018 


24 09 2018

ΛΙΖΗΣ ΚΑΛΛΙΓΑ: ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ II
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η έκθεση της Λίζης Καλλιγά με τίτλο “ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ II” την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018. Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιασθούν ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες των τελευταίων 5 ετών 2013-18 με τα κύριο βάρος σε έργα του 2017-18.
Η Λίζη Καλλιγά άρχισε να δουλεύει το θέμα “Κολυμβητές” από το 1994 και συνεχίζει μέχρι τώρα, παράλληλα με τα θέματα του καθημερινού της περιβάλλοντός της που συνιστούν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική της πρακτική και θεώρηση. Η πολλαπλότητα των υλικών που χρησιμοποιεί περιλαμβάνουν κύρια, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την ακουαρέλα, τη ζωγραφική, τη χαρακτική, το κολάζ, τις κατασκευές, και ότι άλλο μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον της.
Όσο προχωρά στο χρόνο η σειρά των Κολυμβητών, τόσο η γραφή και η εικαστική γλώσσα γίνονται σαφείς και σύνθετες. Οι ποιότητες του φωτός, της χρωματικής επιφάνειας, των μορφών, του μεγέθους, της στιγμής καθώς και οι λεπτομέρειες της παρουσίασης, συνθέτουν εικόνες μοναδικές που δεν παραπέμπουν με κανένα τρόπο στα στερεότυπα της αναπαράστασης της θάλασσας και των ανθρώπων μέσα σε αυτή. Οι “Κολυμβητές” της Καλλιγά κολυμπούν μέσα σε μια θάλασσα, χωρίς ορίζοντα, μαύρη η μεταλλική που παραπέμπουν σε εικόνες του σύμπαντος με την ανθρώπινη φιγούρα να θυμίζει πλανήτες η αστέρια.
Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν γίνει στις Σπέτσες όπου η Καλλιγά περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της κοιτώντας τη θάλασσα ή σχεδιάζοντας τους κολυμβητές στην μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου.
Η Καλλιγά, δεν ξεχωρίζει το υλικό της εικαστικά, τα έργα είναι μοναδικά και αυτόνομα στην υλικότητά τους, είτε φωτογραφία είτε ζωγραφική, είναι νοητικές συλλήψεις και έργα τέχνης κι όχι τεχνικής.
Οι “Κολυμβητές” από το 2003 έχουν παρουσιασθεί σε διάφορες εκδοχές σε εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό καθώς και στην Mπιενάλε της Αλεξάνδρεια,- όπου και βραβεύτηκαν με τον χρυσό φάρο της Μπιενάλε- το 2005. Έργα της σειράς αποτελούν μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ.

Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο του ιστορικού και κριτικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου
Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2018


24 09 2018
ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ:"ΑΣΤΙΚΟ ΊΧΝΟΣ", ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαικών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2, Ταύρος Αττικής), παρουσιάζει στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου την έκθεση "Αστικό ίχνος, εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου", μια σειρά έργων του Μάρκου Καμπάνη. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν βιομηχανικά ερείπια στον Ταύρο Αττικής, κυρίως στον άξονα της οδού Πειραιώς, και σημείο αναφοράς το πρώην βιομηχανικό κτίριο του ΠΙΟΠ που βρίσκεται στην περιοχή. Δεκαεπτά μεγάλων διαστάσεων έργα με κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί.
Εγκαίνια Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στι; 19:00

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 16 Νοεμβρίου 2018 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 9 π.μ.ως τις 6 μ.μ.



19 09 2018



ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΔΕ_ΚΑΤΑ” ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, 

ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟ





Το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού δε_κατα με θέμα την Αθήνα του αύριο, παρουσιάζει στο Μπάγκειο, Πλατεία Ομονοίας 18, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, η υπεύθυνη της έκδοσης Ρίβα Λάββα, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ μαζί με τον πολεοδόμο-αρχιτέκτονα και ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Φιλιππίδη. Μαζί τους αρκετοί συνεργάτες του τεύχους, όπως οι Κατερίνα Μυστακίδου, Νίκος Βατόπουλος, Γιάννης Πατίλης, Ηρώ Νικοπούλου, Δημήτρης Τζουμάκας, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Μάκης Ανδρονόπουλος, Λίνα Σόρογκα, Αλεξάνδρα Κ*, Ειρήνη Παπακυριακού, Ζωή Χατζηγιαννάκη και πιθανόν μερικοί ακόμη. 



11 09 2018

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ WORKSHOP ΤΟΥ DELOS NETWORK
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το δεύτερο Delos Workshop πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στην Πειραιώς στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9:00.

Δείτε το πρόγραμμα κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ

Το Delos Network είναι ένα συνεργατικό ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Arts and Humanities Research Council, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο μελετητών, αρχιτεκτόνων και planners για την επανεξέταση της ιστορίας, της κληρονομιάς και των επιπτώσεων του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των Συμποσίων της Δήλου (1963-75) . Λεπτομέρειες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων, των διοργανωτών και των συντελεστών του, βρίσκονται στο Δήμο Δήλου.

Στόχος του δεύτερου εργαστηρίου είναι να αντιμετωπίσει τους τρόπους με τους οποίους υλοποιήθηκαν τα περιβαλλοντικά ιδανικά της Δήλου σε πολλά συστήματα υψηλού προφίλ σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο στη δεκαετία του 1960 και του '70, που συχνά συνεπάγονται την επιβολή φαινομενικά παγκόσμιων λύσεων σε ευαίσθητα περιφερειακά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων κερδοφόρων ιδιωτικών και κρατικών συμβάσεων. Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε τα εργαλεία σχεδιασμού αυτών των συστημάτων και να διερευνήσουμε την αντίδραση σε αυτή την κλίμακα φιλοδοξίας και παρέμβασης. Πώς σχετίζονται τέτοια έργα με τους μετα-πολιτικούς και υπερεθνικούς λόγους;


10 09 2018

“THE POETRY OF MEMORY”: ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ 
ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

έργο της Χριστίνας Δημητριάδη

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στις 19:00, τη νέα του παραγωγή με τίτλο Η Ποίηση της Μνήμης. Ο τίτλος της έκθεσης συνδέεται με το ζήτημα της μνήμης το οποίο διαπραγματεύεται ο επιμελητής της έκθεσης, Ελευθέριος Οικονόμου και 15 καλλιτέχνες. Συμμετέχουν τρεις γενιές Ελλήνων καλλιτεχνών που ταξιδεύουν και εγκαθίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στην πόλη του Βερολίνου. 
Το θέμα και η σημασία της μνήμης έχει ερευνηθεί σε όλα τα παιδεία της ανθρώπινης σκέψης και δημιουργίας και έχει απασχολήσει φιλοσόφους, φιλολόγους, ψυχαναλυτές και ανθρώπους των τεχνών.

Στην έκθεση, H Ποίηση της Μνήμης, συμμετέχουν τρεις γενιές Ελλήνων καλλιτεχνών που ταξιδεύουν και εγκαθίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στην πόλη του Βερολίνου. Με μια πολύχρονη εμπειρία και έρευνα πέρασαν από τη διαδικασία γεγονότος και μυθοπλασίας, την αποθήκευσαν, κοίταξαν στο μέλλον και δημιούργησαν έργα με σημασία για την σημερινή τους ζωή.
Συμμετέχουν οι κάτωθι καλλιτέχνες: Αντωνάκης (Χριστοδούλου), Blind Adam (ΘάνοςΚυριακίδης), Χριστίνα Δημητριάδη , Διονύσης Καβαλλιεράτος, Γιώργος Λαγουδιανάκης, Σήφης Λυκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δαυίδ Μπενφοράδο, Χρήστος Μπουρονίκος, Λίλα Πολενάκη, Μαρία Πολυζωίδου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Ευανθία Τσαντίλα, Δημήτρης Τζαμουράνης, Πάνος Φαμέλης, Σωκράτης Φατούρος.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ένα αμάλγαμα από διαφορετικές τάσεις που εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής, της φωτογραφίας των εκτυπώσεων και των εγκαταστάσεων.
Για την έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσος κατάλογος. Διάρκειά έως τις 31 Ιανουαρίου 2019 

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο.


06 09 2018 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΕΛΑΚΟΣ
GEOMETRY AS CAPRICE 
ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 7:00, εγκαινιάζεται στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή) εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Απόστολου Ντελάκου με τίτλο «geometry as caprice». 

Η εικαστική αυτή παρουσίαση παρατηρεί και σχολιάζει μέσα από μία γλυπτική εγκατάσταση τον αμφίσημο τρόπο με τον οποίο διαχύθηκε το οπτικό λεξιλόγιο της εικαστικών πρωτοποριών των αρχών του 20ου αιώνα (κυρίωςτου κονστρουκτιβισμού) στην καθημερινή ζωή του μεσοπολέμου μέσω των αντικειμένων που παρήγαγε το κίνημα Αρ ντέκο.

Στο γλυπτικό μέρος της έκθεσης, ο εικαστικός οικειοποιείται το ρόλο του animalier, του γλύπτη που ιστορικά ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την απεικόνιση ζώων, εκθέτοντας μια σειρά φαινομενικά διακοσμητικών πορσελάνινωνγλυπτών κατασκευασμένα με το ανάλαφρο και επιπόλαιο λεξιλόγιο της Αρ Ντέκο.

Τα διαφορετικά σε μέγεθος γλυπτά εντυπώνονται, διαπερνώνται ή τεμαχίζονται από κονστρουκτουβιστικούς χειρισμούς. Με αυτό τον μορφολογικά, σχεδόν κυριολεκτικό τρόπο ο Ντελάκος δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η γεωμετρική γλώσσα τηςπρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα πέρασε στο σχεδιασμό των αντικείμενων της καθημερινότητας. Διάρκεια μέχρι 


02 09 2018

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΑΠΙΟΥ






Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 ετών ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης Κώστας Αγαπίου. Εξαίρετος πολιτικός μηχανικός, άνθρωπος ευφυής, πνευματώδης, που ήξερε να αυτοσαρκάζεται, επιρρεπής σε νυκτερινές συνευρέσεις σε γνωστά νυκτερινά στέκια της Αθήνας όπου και πέθανε. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στο Α΄ Νεκροταφείο. 


02 08 2018

“ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ” / “CROSSINGS”: ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ 
ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γιορτάζουν την πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Εκεί, στο δάσος των βελανιδιών και στον χώρο των 220 τάφων που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα, τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο.

Η ιδέα της επιμελήτριας Μαρίας Μαραγκού, είναι μια ταπεινή παρέμβαση που δεν θα ανταγωνιστεί στοιχεία του χώρου. Οι καλλιτέχνες, με σεβασμό, δημιουργούν έργα / κτερίσματα, συνδεδεμένα με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τη μνήμη και τη συνέχεια.

Η απρόσμενη ανακάλυψη ενός αγγείου, από τον μικρό μαθητή Ανδρέα Βούρβαχη, στα μέσα της δεκαετίας του 60, έδωσε το έναυσμα για την ανασκαφή του γνωστού Υστερομινωικού Nεκροταφείου Αρμένων, από τον επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Γιάννη Τζεδάκι που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020/ΠΕΠ Κρήτης και ξεκινά η υλοποίησή του, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.

Ο τίτλος της έκθεσης Διελεύσεις, σχετίζεται με το οντολογικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι (αλφαβητικά):
Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης.

Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο συγγραφέας Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού /

Εγκαίνια: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, στις 20:00
Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018.





20 07 2018 



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΟΜΕΣ · ΤΕΧΝΙΚΕΣ · ΜΝΗΜΗ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ






Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο: ΔΟΜΕΣ · ΤΕΧΝΙΚΕΣ · ΜΝΗΜΗ Στερέωση, Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη: Προσεγγίσεις, Όρια και Προοπτικές 

Η πρώτη διημερίδα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί να εγκαινιάσει έναν επιστημονικό διάλογο πάνω σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως η προστασία, η αποκατάσταση, η αναστήλωση, η ανάδειξη κ.ο.κ. των αρχαίων μνημείων του ελλαδικού χώρου. Κύρια πηγή για τον προβληματισμό που θα ξετυλιχθεί πάνω στα όρια, τις προσεγγίσεις και τις προοπτικές της προστασίας των μνημείων, με την γενική έννοια του όρου, αποτελούν οι μελέτες, τα έργα, η εμπειρία και τεχνογνωσία της ΔΑΑΜ και του Υπουργείου εν γένει. Θα παρουσιαστούν συνθετικές προσεγγίσεις, μελέτες αιχμής και σημαντικά έργα από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της ΔΑΑΜ και του Υπουργείου & εξωτερικούς μελετητές καθώς και αναδόχους επιλεγμένων έργων των τελευταίων 15 ετών. 

Με χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στον διάλογο της Διημερίδας ΔΑΑΜ 2018! 
είσοδος ελεύθερη 

Έναρξη: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ώρα 9:30. Διάρκεια: Έως Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 21:00. Χώροι: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 117 42. Πληροφορίες: Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Πλατεία Καρύτση 12, Αθήνα 10561, 210 32.32.922. daam.conference.2018@gmail.com www.culture.gr www.facebook.com/groups/daam.2018/





05 07 2018

ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ: ANNEX M /
ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ: Η ΑΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Το Annex M, νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση της Άννας Καφέτση, προετοιμάζει μια εκθεσιακή τριλογία με τίτλο Η Άγραφη Βιβλιοθήκη γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Με πυρήνα το θεματικό αυτό τρίπτυχο οι 3 εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο. Η τριλογία ανοίγει με το θέμα της ανάγνωσης και τη διαλογική σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο/κείμενο. Παρουσιάζεται στην καλοκαιρινή έκθεση στον Κήπο και Project Space του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Ο τελευταίος αναγνώστης» για την περίοδο: 10 Ιουλίου-16 Σεπτεμβρίου 2018


04 07 2018 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
ΚΕΛΥΦΟΣ: H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ 15 ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ



Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ. Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής, του οποίου η πορεία χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των γειτονικών της οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων και η οικία Ζαρίφη. 

Το 15ο Λύκειο Κυψέλης είναι ένα εκλεκτικιστικό οικοδόμημα στη συμβολή των οδών Κυψέλης 46 και Παξών, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και ανήκε στην ιδιοκτησία του εθνικού συλλόγου των Ιταλών του εξωτερικού στην Αθήνα. Ιδρύθηκε ως Ιταλική Σχολή Καλογραιών του τάγματος του Αγίου Δομίνικου με την έγκριση του Καθολικού Αρχιεπισκόπου της Αθήνας Λουδοβίκου Πετί (1912-1926). Το όνομα του αρχιτέκτονα του κτιρίου παραμένει άγνωστο, πιθανότατα ήταν Ιταλός (Buaccaleone), όμως θα μπορούσε να είναι και έργο του Αλέξανδρου Νικολούδη, καθώς φέρει παράλληλα art nouveau αρχιτεκτονικά στοιχεία με το Σαρόγλειο Μέγαρο της οδού Ρηγίλλης. 

Ο επιμελητής της έκθεσης δρ. Κώστας Πράπογλου καλεί 21 σύγχρονους εικαστικούς τριών γενεών να ανακαλύψουν μέσω του πολυμεσικού λεξιλογίου τους τον δικό τους μίτο. Θα διαβούν στα χνάρια μιας μυθολογίας άμεσα εξαρτώμενης από τον τόπο (site-specific) και θα ανταποκριθούν στις νοηματικές παραμέτρους αυτού (context-defined και site-responsive), αντανακλώντας την αναθεώρηση αξιών και εκείνων των πολυδιάστατων συναισθηματικών πεδίων που συνυπάρχουν και συνδέονται μεταξύ τους. 

Η έκθεση Κέλυφος // Η πολιτική της ύπαρξης, η οποία εγκαινιάστηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 17.00, είναι ένα ταξίδι μέσα από την αυτοπροσωπογραφία της ίδιας της ζωής αλλά και της ιστορίας, μια τεκμηρίωση του αγώνα για επιβίωση και εξέλιξη. 

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Κατερίνα Αποστολίδου, Αικατερίνη Γεγησιάν, Κλειώ Γκιζελή, Απόλλωνας Γλύκας, Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Κονταράτος, Ελένη Λύρα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Γιώργος Χ. Παλαμάρης, Ρένα Παπασπύρου, Ανδρέας Σάββα, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Ράνια Σχορετσανίτη, Νίκος Τρανός, Παύλος Τσάκωνας, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Ευάγγελος Χατζής, Μαίρη Χρηστέα 

Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου - 24 Ιουλίου 2018 




03 07 2018



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 

ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΞΩΤΙΣΜΟΥ




Τι είναι η Ελλάδα και η κουλτούρα της για όλους αυτούς που μας επισκέπτονται σωρηδόν, άναυδοι και κατενθουσιασμένοι; Τι στο καλό ήταν η documenta14; Μπορούμε να διαγκωνιζόμαστε σήμερα για την "αυθεντικότητα", και με ποιους όρους; Τι είναι η "νέο-αποικιοκρατία"; Και τέλος πάντων, ποιες είναι οι καταβολές και οι κωδικοποιήσεις του "νέου Ελληνικού Εξωτισμού"; Μια σειρά από παρόμοια ερωτήματα, που φουντώνουν εδώ και καιρό σε χείλη και παρέες, ανέλαβε να διαλευκάνει το διήμερο Συνέδριο "Έλληνες και άλλα παράξενα πουλιά" που οργανώνουν με διεπιστημονική φρεσκάδα και οξύνοια ο Panayis Panagiotopoulos και o Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Κέντησε και η Sevastiana Konstaki στη "συνεργατική" αφίσα.

Τετάρτη 4 – Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, 106 80 Αθήνα

Για Περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ


02 07 2018 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ / ΧΑΝΙΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ – 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018



H Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο I.U.A.V. της Βενετίας και τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, οργανώνει καλοκαιρινό εργαστήρι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ στους χώρους του Κ.Α.Μ. από 25 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου, ανοιχτό σε φοιτητές από όλες τις σχολές της Ελλάδας και από το I.U.A.V. Στην Βενετία, από το 2000, κάθε καλοκαίρι μετά την εξεταστική οργανώνεται εργαστήριο τριών εβδομάδων, με την ονομασία W.A.Ve. (Workshop Architecture Venice), με διδάσκοντες, καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οργανώνονται για πρώτη φορά παράλληλα εργαστήρια, σε πέντε ακόμη πανεπιστήμια: στο Βελιγράδι, στα Τίρανα, στο Κιγκάλι-Ρουάντα, στο Ροζάριο–Αργεντινή, στα Χανιά, με υπεύθυνους καθηγητές, πρώην φοιτητές της ίδιας Σχολής και με κοινή θεματική στην αναβίωσης ιστορικών κέντρων. Οι εργασίες της ευρύτερης ομάδας διδασκαλίας, διαλέξεις, υλικά, άλλες δράσεις, θα μεταδίδονται παράλληλα σε όλες τις πόλεις του δικτύου και τα αποτελέσματα θα περιοδεύσουν ως έκθεση, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα του ίδιου έτους. Στο εργαστήρι των Χανίων επιλέξαμε ως χώρο μελέτης το ιστορικό κέντρο στο Καστέλι Κισάμου, σε μια προσπάθεια προστασίας - ανάδειξης – ένταξης των ιστορικών κατάλοιπων στην σύγχρονη ζωή της πόλης. Στο εργαστήριο των Χανίων θα λάβουν μέρος οι φοιτητές της οικείας Σχολής και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, 5 υπότροφοι I.U.A.V. από την Βενετία και άλλοι φοιτητές από τις Σχολές Αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όσους επιλεγούν, και θα αναλάβουν τα έξοδα διαμονής τους. Περαιτέρω ενημέρωση : http://wave2018iuav.com/w-a-ve-abroad/ και στην ιστοσελίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Σκουτέλης – αναπληρωτής καθηγητής Π.Κ. Άλλο Διδάσκοντες : Δέσποινα Διμέλλη – Αλέξανδρος Βαζάκας- Αλέξιος Τζομπανάκης, επίκουροι καθηγητές Π.Κ. Οργανωτική υποστήριξη: Αλεξάνδρα Κουρουτάκη – δρ. ιστορικός της τέχνης Ε.ΔΙ.Π.




26 06 2018 

ANESE CHO:
«ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση της Anese Cho: Κατακερματισμός στο Κτίριο του Πυροβολικού εντός του Ενετικού Φρουρίου στο Ρέθυμνο, υπό την επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου, στις 20.00 το απόγευμα και η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει από τις 2 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 

Στα πλαίσια της εν λόγω έκθεσης, η Cho αποπειράται να αποκαλύψει την καταπιεσμένη και αποκλεισμένη γυναίκα μη προβαίνοντας σε μία απλή ερμηνεία, αλλά προσπαθώντας να δείξει ότι η ζωή της γυναίκας συνεχώς αλλάζει. Για πολλές γενιές, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να μάχονται στα πλαίσια ενός ανδροκρατούμενου κόσμου και να είναι πάντοτε διχασμένες μεταξύ της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και της ζωής τους στο σπίτι, ως σύζυγοι και μητέρες. Από αντικειμενικής σκοπιάς, αυτός είναι και ο κατακερματισμός, τα θραύσματα που διαφαίνονται στα έργα της Cho. Η ίδια, ούσα γυναίκα - καλλιτέχνης που πρέπει να είναι αφοσιωμένη στα έργα της, αλλά και ως μητέρα οφείλει να φροντίζει το παιδί της. Ο κατακερματισμένος αυτός ρόλος της γυναίκας μεταξύ μητέρας, συζύγου, κόρης και επαγγελματία αποτελεί και την έμπνευση της συγκεκριμένης σειράς γλυπτών η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. 


25 06 2018

«ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ»: LE CORBUSIER – PIERRE JEANNERET – CHARLOTTE PERRIAND



Η ιδιαίτερη συνεργασία των Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret), Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret γέννησε μια σειρά από καινοτόμες αντιλήψεις για τη λειτουργία του ντιζάιν, τη σχέση αντικειμένων και αρχιτεκτονικού χώρου, την κατοίκηση στην ανάδυση του ‘νέου κόσμου’ του 20ού αιώνα. 

Σε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα, οργανωμένο από την el greco gallery σε συνεργασία με την Cassina, συγκεντρώνονται υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των τριών κορυφαίων δημιουργών. 

Εγκαίνια: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018, 19:00.



Ομιλίες ημέρας εγκαινίων: 19:30 – 21:00. 

Barbara Lehmann Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Cassina. 

Brigitte Bouvier Διευθύντρια Le Corbusier Foundation. 

Παναγιώτης Τουρνικιώτης Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Φοίβη Γιαννίση Ποιήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Νάντια Αργυροπούλου, επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης, σε συνεργασία με τη Βασιλική-Μαρία Πλαβού, αρχιτέκτονα. 


Διάρκεια έκθεσης: 27.06 – 09.09.2018



25 06 2018 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΣΤΟ EUROPEAN
ARCHITECTURAL HISTORY NETWORK

Η εργασία του Στέλιου Γιαμαρέλου που είχε δημοσιεύσει πριν δύο χρόνια στο /Architectural Histories/ διακρίθηκε από το European Architectural History Network ως μία από τις τέσσερις καλύτερες δημοσιεύσεις τους για τα έτη 2016 και 2017.

O Στέλιος Γιαμαρέλος είναι τακτικός συνεργάτης στο Architectural Histories του European Αrchitectural Ηistory Νetwork. Το σχόλιο των κριτών:

""This is an inspiring article addressing interesting and diverse source material focusing on critical regionalism. It offers an alternate reading to the impact of the 1980 Venice Biennale and the celebration of postmodernism, by focusing on the viewpoint of Kenneth Frampton and his interactions with the work and the ideas of Suzana and Dimitris Antonakakis, whose visit of the Venice Biennale is documented and discussed. The article thus ponders the mediation between historical constructs and experiences of practice,
providing a multifaceted and very elegant approach of authorship."

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ



24 06 2018



Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που έλαβε στις 22 Ιουνίου 2018, στο Berlin Congress Centre, το βραβείο Europa Nostra για τη διατήρηση της Αγίας Κυριακής στη Νάξο και στη συνέχεια το Grand Prix της Επιτροπής, δίπλα στον David Chipperfield και τον Πρόεδρο της Europa Nostra, Maestro Placido Domingo! Η νικήτρια ομάδα: ο Αλέξανδρος Αντύπας και ο Αντρέ-Λούις Ρέι από τον Σύνδεσμο που κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εκκλησίας, ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας στις Κυκλάδες, η αρχαιολόγος Φάνη Μαλλούχου - Tufano που αξιολόγησε το έργο, και οι αρχιτέκτονες Γιάννης Κίζης, Κλήμης Ασλανίδης και Χριστίνα Πινάτση. 

Το δικό μας Alexandre Antipas λαμβάνει το βραβείο Europa Nostra για τη διατήρηση της Αγίας Κυριακής στη Νάξο! Και στη συνέχεια το Grand Prix της Επιτροπής, δίπλα στον David Chipperfield και τον Πρόεδρο της Europa Nostra, Maestro Placido Domingo! Στις επόμενες φωτογραφίες ολόκληρη η νικήτρια ομάδα απολαμβάνει την βραδιά της τελετής με κοκτέιλ: τον Αλέξανδρο Αντίπα και τον Αντρέ-Λούις Ρέι από τον Σύνδεσμο που κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εκκλησίας, ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Τις Κυκλάδες, τον Φανή Μαλλούχο Τούφανο που αξιολόγησε το έργο, τον υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τέλος τους αρχιτέκτονες, τον Γιάννη Κίζη, τον Κλήμη Ασλανίδη και τον εαυτό μου!




24 06 2018



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: “ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ” 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ








Το νέο αυτό βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί μετάφραση της διατριβής του Δημήτρη Φιλιππίδη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1973, με θέμα την ολιστική μελέτη του αγροτικού συστήματος της Ολύμπου, μιας απομονωμένης κοινότητας στο βορεινό άκρο της Καρπάθου. Εκεί έζησε ο συγγραφέας για ενάμιση χρόνο, συγκεντρώνοντας επιτόπου υλικό σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής ανθρωπολογίας. 



Στόχος της διατριβής ήταν να γεφυρωθούν τα κενά ανάμεσα στις προσεγγίσεις αρχιτεκτόνων (για τον παραδοσιακό υλικό πολιτισμό), κοινωνικών επιστημόνων (για τη δομή αγροτικών κοινοτήτων) και γεωγράφων (για την ένταξη τέτοιου είδους κοινοτήτων σε περιφερειακά συστήματα), μέσω των μεταξύ τους σχέσεων όπως αναπτύσσονται στο πεδίο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. 

Σε αυτή την έρευνα εξετάζεται, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες αλλαγής όταν πλησιάζουμε στο παρόν, πώς ή κοινωνική οργάνωση επηρεάζει το παραδοσιακό πλαίσιο αναφοράς και πώς οι συμπεριφορές επηρεάζονται από το φυσικό περιβάλλον. Γίνεται έτσι προσπάθεια να εντοπιστεί κάθε ευδιάκριτη διαφορά στην παραπάνω διπλή αντιστοιχία σε τρεις επιλεγμένες περιόδους της τοπικής ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζονται διαχρονικά όσα στοιχεία άλλαξαν και όσα έμειναν ίδια˙ επίσης, αναγνωρίζονται εκείνα που επαναλαμβάνονται και ορίζουν τη δομή του συστήματος της Ολύμπου ως αναγνωρίσιμη κοινωνική και χωρική ενότητα. ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ!



24 06 2018

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ: 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



Το e-περιοδικό gradreview.gr διοργανώνει Αρχιτεκτονικό Εργαστήριο με θέμα την Διαμόρφωση Εκθεσιακού Χώρου με Ψηφιακά Μέσα στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 από τις 9 έως τις 11/11/2018. Το Θέμα του εργαστηρίου DIGITAL MEDIA έχει ως στόχο τη διερεύνηση και μελέτη μέσω θεωρητικών και σχεδιαστικών προσεγγίσεων της ένταξης ψηφιακών μέσων στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον και παράλληλα τη μελέτη διαφορετικών μεθόδων οπτικοποίησης του ψηφιακού χώρου (AR, VR, προβολές, οθόνες), με κατανόηση των λειτουργικών και αισθητικών κριτηρίων της κάθε επιλογής καθώς και των σύγχρονων μεθόδων σύνδεσης του απτικού και του ψηφιακού χώρου.



Στο πλαίσιο του πρώτου διήμερου εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, εισηγήσεις και διαλέξεις σχετικές με το θέμα του εργαστηρίου. Στη διάρκεια της τρίτης ημέρας του εργαστηρίου οι ομάδες εργασίας θα παρακολουθούνται – και οι προτάσεις τους θα σχολιάζονται - από αρχιτέκτονες.

Αιτήσεις συμμετοχής έως 31 Ιουλίου 2018. Το εργαστήριο οργανώνεται από το αρχιτεκτονικό περιοδικό Grad Review



Για περισσοτερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ


24 06 2018

O ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στις 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα). η MONUMENTA διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. Οδοιπορικό σε οικοδομικά και τεχνικά έργα που σχεδίασε και επέβλεψε (1912-1945)», του συλλέκτη Γιάννη Λάμπρου, Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τη MONUMENTA, θα παρουσιάσουν η αρχαιολόγος, επιμελήτρια του βιβλίου και συντονίστρια της MONUMENTA κ. Ειρήνη Γρατσία, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Δημήτρης Φιλιππίδης και ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει δεξίωση. 




22 06 2018 



«Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ






Οι επιμελητές της εθνικής συμμετοχής της 16ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, Χριστίνα Αργυρού και Ryan Neiheiser, σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: « Η Σχολή των Αθηνών», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, στις 7:00 μ.μ., στο Κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ, αίθουσα Καυταντζόγλου, Πατησίων 42, 10682 Αθήνα.



Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.



Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Ησαΐας, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ειρήνη Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Χριστίνα Αργυρού και Ryan Neiheiser, επιμελητές της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής Θεωρίας του ΕΜΠ, και σπουδαστές του ΕΜΠ.



19 06 2018 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΩΓΑΣ



Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Γιάννης Χατζηγώγας από ανακοπή καρδιάς. Ο Γιάννης Χατζηγώγας ήταν Αρχιτέκτονας καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Ήταν μια έντονα πολιτικοποιημένη προσωπικότητα. 

Δίδασκε επίσης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο μεταπτυχιακό σεμινάριο “Κινηματογεγραμμένες Πόλεις”. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο T.U. BERLIN (1972), στο Βερολίνο και D.E.A. στον τομέα “Φιλοσοφία της Αισθητικής” στη Σορβόννη(1982).



Η κηδεία του θα γίνει στον Ναό Αναστάσεως του Κυρίου την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 10:45π.μ.




18 06 2018 



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ: O ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ, Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ 


Δημήτρης Πικιώνης 



Παρασκευή στις 6:30 μ.μ. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ
Τιμώντας την μνήμη του Δημήτρη Πικιώνη επ’ ευκαιρία των 50 χρόνων από τον θάνατό του (1968) η εκδήλωση θα δοκιμάσει να πεί «γιατί, χωρίς τον Πικιώνη, ο τόπος έγινε φτωχότερος» (Ζ. Λορεντζάτος, Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης-Α’).

Ο Πικιώνης, – αυτό είναι ευρύτατα γνωστό – ήταν αρχιτέκτονας. Έμπρακτοι στοχασμοί, οι διαμορφώσεις των χώρων γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, η παιδική χαρά στη Φιλοθέη, ό,τι με προσωπική φροντίδα έκτισε, πιστοποιούν μια σπάνια ποιότητα αρχιτεκτονικής σκέψης και πράξης.

Μεγάλος αυτοδίδακτος, – αυτό είναι λιγότερο γνωστό- στην αρχιτεκτονική έρχεται και εμβαθύνει με το βλέμμα και την αίσθηση του ζωγράφου: μαθητής του Παρθένη, φίλος του De Chirico και του Μπουζιάνη, με νοητούς οδηγούς τον Cézanne και τους ανώνυμους Έλληνες λαϊκούς τεχνίτες σχεδιάζει και ζωγραφίζει αδιάκοπα, προσπαθώντας να βάλει στην εικόνα το αιώνιο και θεμελιακό.

Ο Πικιώνης ήταν κυρίως – αυτό είναι ελάχιστα γνωστό – μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, ένας βαθύς στοχαστής ενός καιρού κρίσιμων μεταβάσεων και μετατοπίσεων. Τα κείμενά του, οι καταγεγραμμένες ομιλίες του ακόμη σήμερα φωτίζουν, αφυπνίζουν, καθοδηγούν.

Η εκδήλωση, διερευνώντας τις τρείς αυτές αξεχώριστες διαστάσεις του ανθρώπου, θα προσπαθήσει να αναστοχαστεί τον μύθο του, να σκιαγραφήσει το πνευματικό αποτύπωμα του μεγάλου αυτού Έλληνα που «ελιμπίσθηκε το ανέφικτο».

Χαιρετισμός:
Αγνή Πικιώνη.

Ομιλητές: 
Δημήτρης Φιλιππίδης, Aρχιτέκτων, Ομότιμος καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: O αρχιτέκτονας.
Αντώνης Κωτίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: O ζωγράφος.
Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου: Ο «Μύθος» Δημήτρης Πικιώνης.
Συντονιστής:
Μάνος Δημητρακόπουλοs, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο 4ος κύκλος Εκδηλώσεων Λόγου εντάσσεται στο Summer Nostos Festival 2018, που πραγματοποιείται σε διοργάνωση και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- Stavros Niarchos Foundation με ελεύθερη είσοδο για όλους.


12 06 2018 

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: "Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ"


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 15ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 στις 19:00 τη διάλεξη του αρχιτέκτονα Σωκράτη Γεωργιάδη, με τίτλο "Η ανάδυση του χώρου από το πνεύμα της νεωτερικότητας". H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Αντώνη Τρίτση.


11 06 2018 

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΝΕΦΕΛΗ:
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ
 & ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ.


Η αρχιτεκτονική και η κριτική. και η Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι οι τίτλοι δύο βιβλίων των εκδόσεων Νεφάλη με συγγραφέα και επιμελητή αντίστοιχα τον Ανδρέα Γιακουμακάτο που έχουν πραγματοποιήσει ήδη τρίτη και δεύτερη επανέκδοση.

Για το πρώτο βιβλίο ο συγγραφέας ευχαριστεί όλους τους αναγνώστες και ιδιαιτέρως τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του καθώς και τις εκδόσεις Νεφέλη που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της τρίτης έκδοσης ενός βιβλίου που εκτείνεται περίπου σε τρεις δεκαετίες, από το 1980 ως το 2010 και αποτελεί ένα πολιτισμικό παλίμψηστο, μέσω της οριοθέτησης και νέας διαπραγμάτευσης ζητημάτων ιστοριογραφίας και κριτικής των αρχιτεκτονικών φαινομένων της μοντέρνας και σύγχρονης εποχής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα.

Η Ιστορία της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής του Josep Maria Montaner που γνωρίζει τη δεύτερη ελληνική έκδοση αποτελεί ένα από τα τελευταία βιβλία της κατηγορίας του διεθνώς, αν το δει κανείς από την άποψη της ολοκληρωμένης παρουσίασης του θέματος, της μεθοδικότητας της κριτικής ανάλυσης, της διεισδυτικής ερμηνευτικής οπτικής.


09 06 2018

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ


Εκδόσεις Αιώρα shared a post. June 7 at 12:07pm · Με ανυπομονησία περιμένουμε να δούμε την 
Έκθεση της εικαστικού Λίζης Καλλιγά με τίτλο «PU SONG LING - Παράξενες ιστορίες από το Κινέζικο σπουδαστήριο», εγκαινιάστηκε στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι (Ηρακλειδών 22-Θησείο) στις 8/6/2108. Το κλασικό αριστούργημα του Που Σονγκλίνγκ γράφτηκε τον 17ο αιώνα, εκδόθηκε τον 18ο και η πλέον διάσημη εικονογράφησή του εμφανίστηκε στην έκδοση της Σαγκάης του 1886. Σήμερα συνδιαλέγεται μαζί του η καλλιτέχνης Λίζη Καλλιγά μέσα από 50 ζωγραφιές που εκτίθενται στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι. Το κείμενο της έκθεσης υπογράφει ο Μαρίνος Βλέσσας. Το βιβλίο «Παράξενες ιστορίες από το Κινέζικο σπουδαστήριο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα. Διάρκεια μέχρι …


08 06 2018 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ : ΓΛΥΠΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ 



Ο γνωστός και αγαπητός Έλληνας γλύπτης Θόδωρος (Θεόδωρος Παπαδημητρίου), έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο με διεθνή απήχηση. Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια της τελευταίας του έκθεσης στο Χώρο Τέχνης ΣΤΟart Κοραή, στις; 7 Μαρτίου 2017. Κηδεύεται την Δευτέρα 11 06 2018 12:00 το μεσημέρι στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Επιθυμία του γλύπτη Θόδωρου ήταν αντί για στεφάνια να γίνει δωρεά στο Διεπιστημονικό Κέντρο Μελέτης Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής και Επικοινωνίας Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία Cities in Balance, η οποία έχει ως σκοπό τη συνέχιση του πνευματικού του έργου και στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στον αστικό χώρο μέ εργαλεία την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την επικοινωνία ή σε κάποιο άλλο κοινωφελή οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.




2018 06 04 



ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 






Στο πλαίσιο του Κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο Πρόσωπα Άξια Τιμής, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Άρη Κωνσταντινίδη την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018, ώρα 17.00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου. Ομιλητές θα είναι οι Ναταλία Μπούρα, Ελένη Λιβάνη, Σταύρος Πετσόπουλος, Παντελής Μπουκάλας, Σουζάνα Αντωνακάκη, Αμαλία Κωτσάκη, Στέλιος Γιαμαρέλος, Λεωνίδας Κουτσουμπός και Δημήτρης Κωνσταντινίδης, 

Συντονισμός εκδήλωσης: Ντίνα Βαΐου.





2018 06 04 
COOK8: Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 19:30 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Το περιοδικό ΔΟΜΕΣ οργανώνει τον νέο Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού COOK8, που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30m2. Ο χώρος πρέπει να περιλαμβάνει: • Περιοχή παρασκευής (συντήρηση, προετοιμασία, παρασκευή, καθαρισμός, αποθήκευση τροφίμων και σκευών) • Περιοχή κατανάλωσης • Περιοχή υγιεινής (τουαλέτα και νιπτήρας, μαζί ή χωριστά) Στόχος του διαγωνισμού είναι η διατύπωση νέων ιδεών για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης. Ζητείται η δημιουργική επανερμηνεία και υπέρβαση των συνήθων προσεγγίσεων, που συναρτώνται με τις συμβατικές κτηριολογικές και διοικητικές κατατάξεις των χώρων εστίασης (ιδιωτική ή κοινόχρηστη τραπεζαρία, λέσχη, εμπορικό εστιατόριο, καφενείο, κυλικείο, snack-bar, ταχυφαγείο, ταβέρνα, καντίνα, κ.α.). Διάρκεια υποβολής από 20.11.2017 έως 08.02.2018. Οι τρεις βραβευθείσες προτάσεις θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στο Μουσείο Μπενάκη. Κριτική επιτροπή είναι οι Ανδρέας Αγγελιδάκης αρχιτέκτων, εικαστικός, / Ζήσης Κοτιώνης αρχιτέκτων, καθηγητής / Νέλλη Μάρδα, αρχιτέκτων, καθηγήτρια και Γεώργιος Πανέτσος αρχιτέκτων, καθηγητής. Στις 09.12.2017 με αφορμή τον Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού COOK8 πραγματοποιήθηκε ΗΜΕΡΙΔΑ- κύκλος ομιλιών με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και φαγητού. Από 13.06.2018 έως 31.07.2018 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη ΕΚΘΕΣΗ που θα περιλάβει όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό. Θα παρουσιάσει ακόμη, υλοποιημένες σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), τις τρεις βραβευθείσες προτάσεις. Τέλος στις 13.06.2018 θα κυκλοφορήσει και η σχετική ΕΚΔΟΣΗ: COOK8 που θα περιλάβει επιλογή των συμμετοχών στον διαγωνισμό με βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής και κείμενα αποτίμησης του διαγωνισμού από τα μέλη της κριτικής επιτροπής.


2018 06 04 

“RESILIENT FUTURES”:

ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ PCAI ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


έργο της Μαρίας Λοϊζίδου

H Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI) συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, συνδιοργανώνοντας την έκθεση “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα). Μια έκθεση που ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας, με επιμέλεια της Συραγώ Τσιάρα.

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, OliverRessler – Janny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia OldeWolbers

H εναρκτήρια δράση για τη συνεργασία θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στις 19:30, στην έδρα του PCAI στον Πειραιά (Δερβενακίων 24, 185 45) μέσω μιας καλλιτεχνικής παρουσίασης - προοίμιο της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέχεια θα δοθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, με την έκθεση “Resilient Futures” που θα φιλοξενηθεί εκεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 (εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 20:00.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ, για περισσότερα.



21 05 2018 

TOMORROWS: URBAN FICTIONS FOR POSSIBLE FUTURES
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ



Ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση της πετυχημένης έκθεσης, με τίτλο TOMORROWS, μόλις κυκλοφόρησε ο κατάλογος, με την υποστήριξη τν Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με επιμελητές την Δάφνη και τον Πάνο Δραγώνα. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να τον δείτε 

21 05 2018 

ΛΕΟΣ ΓΙΑΝΑΤΣΕΚ: «ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ» 
ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ


Μια άγνωστη σχετικά όπερα με τίτλο «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Λέος Γιάνατσεκ παρουσιάστηκε εχθές Κυριακή 20 05 2018, στην Αίθουσα Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με μεγάλη επιτυχία, και καταχειροκροτήθηκε. 

Η γνωστή «συμμορία» που πλαισιώνει τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, με την ευρηματική σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη, την ενδυματολόγο Ιωάννα Τσάμη και πολλούς άλλους άξιους συντελεστές συνεχίζει τις επιτυχημένες και τολμηρές σκηνοθετικές προσεγγίσεις και δημιουργούν ένα χαρισματικό πλαίσιο όπου μουσικοί και τραγουδιστές δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. 

Η «συμμορία» κινείται σταθερά με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ευρήματα, που διαρκώς εξελίσσονται προς το καλύτερο. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 23 και 25 Μαΐου 2018 


16 05 2018 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ_ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ:

ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ


Δεκαοχτώ έργα σπουδαστών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου εξιστορούν ένα ταξίδι εντός, προς τα νοερά τοπία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς. 

Με ερέθισμα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σαντορίνης, αναδύονται μορφές και νοήματα που έχουν γεννηθεί τόσο από τις διεργασίες του ηφαιστειογενούς και σεισμικού υπεδάφους του νησιωτικού συμπλέγματος, όσο και ως συνθήκη κατοίκησης της πολύ ιδιαίτερης θηραϊκής γης. 

Οι τοπομορφές της Σαντορίνης και η κατοικησιμότητά τους αποτελούν τη θεματική για τη μελέτη του θηραϊκού πολιτισμικού συνεχούς, από το σπίτι του Ακρωτηρίου, την παραδοσιακή και μοντέρνα κληρονομιά μέχρι και τη σύγχρονη συνθήκη, με στόχο τη σύγχρονη ερμηνεία του τοπικού αρχιτεκτονικού ιδιώματος κατά τον 20ο και 21ο αιώνα. 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Εστία Πύργου Καλλίστης_στην πλατεία. Θα διαρκέσει από τις 25 Μαϊου - 15 Ιουνίου 2018 

Υπέυθυνη διδάσκουσα: Λάββα Ρίβα_ Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ 
Σπουδαστές:_ Αλβέρτη Έλλη, Αποστολάκη Κωνσταντίνα, Βαρουξάκη Ελίνα, Γατσινάρης Θοδωρής, Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Δεβετζόγλου Αγλαϊα-Δανάη, Καραλή Πηνελόπη, Κωνσταντοπούλου Άννα, Νίνου Αικατερίνη, Ντόλογλου Ηλέκτρα, Ντούπας Δημήτριος, Παναγιωταροπούλου Βασιλική, Παπαδόπουλος Γεράσιμος, Σπάθης Παναγιώτης, Σταθογιαννάκη Όλγα, Στρόδα Ευαγγελία, Τούρος Μιχαήλ, Χλιαουτάκης Ευστάθιος


16 05 2018 

ΝΤΟΡΑ & ΕΛΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: 
ΦΙΞFIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ / FIX GAME: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Το FIX GAME είναι ένα παιχνίδι που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της διδακτορικής διατριβής «ΦΙΞFIX 120+ XΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1893-2016+, ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΑΚΗΣ Χ. ΖΕΝΕΤΟΣ, ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ». Είναι ένα παιχνίδι για αρχιτέκτονες και μη, για μικρούς και μεγάλους. 

Πρόκειται για ένα Παιχνίδι - Παζλ Ιστορίας μέσα από τους διαφορετικούς μετασχηματισμούς του κτιρίου FIX. Το κτίριο, ως ένας ζωντανός οργανισμός, αλλάζει συνεχώς μέσα στο χρόνο. Το παιχνίδι - μακέτα αποτελείται από λευκά τετράγωνα 7x7 εκατοστά. Το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν μία τρισδιάστατη κατασκευή που «περιγράφει» το FIX και στις τέσσερις διαστάσεις του και αφηγείται την ιστορία του κτιρίου με έναν τρόπο διαφορετικό. Θα συναρμολογείται, θα ξε-συναρμολογείται και θα ξανα-συναρμολογείται, ενώ συγχρόνως θα μπορεί να απλώνεται σαν ένα παζλ. 

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας αρχιτεκτονικός λόγος ο οποίος να συνδέει την ιστορία με το χώρο και να είναι κατανοητός σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Παράλληλα, αφομοιώνεται η πληροφορία ότι είσαι μέρος της ιστορίας, δεν είσαι απλός παρατηρητής. Την επηρεάζεις και μπορείς και να την καθορίσεις, να γράψεις ένα κομμάτι της. 

To FIX GAME εξελίχθηκε με τη συνεργασία της Εικαστικού Ελίνας Θεοδωροπούλου στη διοργάνωση ΑRT GAMES που διοργάνωσε το Goethe Institut το Φεβρουάριο του 2018, σε παιχνίδι χώρου με προεκτάσεις φιλοσοφικές και εργαλεία εικαστικά και αρχιτεκτονικά. Είναι ένα παιχνίδι χώρου που βασίζεται σε ζεύγη αντιθέτων. Ένα παιχνίδι βιωματικό που, για να το μάθει κανείς δεν έχει παρά να δοκιμάσει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Η «σκακιέρα», τα χρωματιστά τετράγωνα των αντιθέσεων θα βρίσκεται στο Φουαγιέ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τις 25 έως τις 30 ΜΑΪΟΥ και οι ώρες που το κοινό θα μπορεί να γίνει μέρος του παιχνιδιού θα είναι 12:00 - 14:00μ.μ. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

17 ΜΑΪΟΥ-30 ΜΑΙΟΥ / Ωδείο Αθηνών 

Ένα παιχνίδι ξεκινάει στις 17 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών - FIX GAME. Ένα παιχνίδι που θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Games & Politics που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe. (Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19, ώρες ξενάγησης του κοινού 16:00-18:00) 

23 - 30 ΜΑΪΟΥ / Goethe 

Σχέδια και έργα από την έρευνα της Ντόρας Θεοδωροπούλου (αρχιτέκτων) για το κτίριο FIX σε διάδραση με έργα της Ελίνας Θεοδωροπούλου (εικαστικός) ενταγμένα στο διαδραστικό παιχνίδι FIX GAME. (Τετάρτη 23, Πέμπτη 24, Παρασκευή 25, Τρίτη 29, ώρες ξενάγησης του κοινού 16:00-18:00) 

25 - 30 ΜΑΙΟΥ / ΕΜΣΤ 

Το FIX GAME / Ελίνα Θεοδωροπούλου, Ντόρα Θεοδωροπούλου στις 25 ΜΑΪΟΥ έρχεται στο «φυσικό» του χώρο, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρώην εργοστάσιο FIX. Τo FIX GAME είναι ένα παιχνίδι χώρου με εικαστικές - αρχιτεκτονικές και ιστορικές προεκτάσεις. (ώρες ξενάγησης του κοινού 12:00-14:00) 

30 ΜΑΪΟΥ ΕΜΣΤ 

Παρουσίαση βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου ΦΙΞFIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, Τάκης Χ. Ζενέτος -Μαργαρίτης Χ. Αποστολίδης, Σημείο Τομής στην ιστορία του Κτιρίου. Το βιβλίο από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

31 ΜΑΪΟΥ Περίπατος και ξενάγηση στα τρία σημεία της πόλης. Η ξενάγηση ξεκινάει στις 12:00 από το ΕΜΣΤ

16 05 2018 



ΝΤΟΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: 
ΦΙΞFIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ / FIX GAME - ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ


Μία συνεργασία με δύο φορείς σε τρία σημεία της Αθήνας: Ωδείο Αθηνών / Goethe-Institut / ΕΜΣΤ 

Το βιβλίο της Ντόρας Θεοδωροπούλου ΦΙΞFIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, Τάκης Χ. Ζενέτος -Μαργαρίτης Χ. Αποστολίδης, Σημείο Τομής στην ιστορία του Κτιρίου, από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πραγματεύεται την ιστορία του κεντρικού κτιρίου FIX στη Λεωφόρο Συγγρού 53, σημερινού Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και πώς αυτό αντανακλά μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του την ιστορία της εταιρείας μέσα στα χρόνια. Αναλύονται το Δίκτυο των εργοστασίων, τα Μηχανήματα, η Διαφήμιση,η επέμβαση εκσυγχρονισμού από τον Τάκη Ζενέτο και τον Μαργαρίτη Αποστολίδη κ.λπ. Στο σύγγραμμα προβάλλεται η δύναμη τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της εταιρείας ΦΙΞ μέσα στο χρόνο. Η ιστορία της μπύρας ΦΙΞ είναι μεγάλη και η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαφήμισης της εταιρείας. Ένα βιβλίο που μελετά όλη την ιστορία της ΦΙΞ με επιστημονικό τρόπο και με ιστορικό και θεωρητικό υπόβαθρο θα βρεθεί στις περισσότερες κεντρικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σε Μουσεία και φυσικά στα κεντρικότερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο ΦΙΞFIX 120+ XΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ θα παρουσιαστεί στις 30 ΜΑΪΟΥ 2018, στις 15:30μ.μ., στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Δημήτρης Φιλιππίδης (Ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Κώστας Μωραΐτης (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ντόρα Θεοδωροπούλου (Δρ. Αρχιτέκτων)

Την παρουσίαση θα ανοίξει με χαιρετισμό η διευθύντρια του Μουσείου Κατερίνα Κοσκινά.


15 05 2018 



«EUROPE 40 UNDER 40» ΕΚΘΕΣΗ

ΣΤΟ CONTEMPORARY SPACE ATHENS


Tο European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τους νικητές «Europe 40 Under 40» με μια αρχιτεκτονική έκθεση υψηλών προδιαγραφών με τα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2017 -2018. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 19.00, στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα με την παρουσία των βραβευμένων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών του προγράμματος.



Η κριτική επιτροπή των βραβείων, αφού εξέτασε μια τεράστια ποικιλία εξαιρετικών ιδεών αρχιτεκτονικής και σχεδίου, έχει επέλεξε τους 40 αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για αυτή την χρονιά. Στην φετινή κριτική επιτροπή συμμετείχαν : Ιωάννης Καραλιάς - Vice President of The Chicago Athenaeum International Museum: Museum of Architecture and Design, Chairman of The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, Ιωσήφ Αραμπατζής, CEO, Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική, Dr. Έλενα Ντούβλου - Architect - MArch Architecture & Urbanism Faculty of Engineering & Architecture, AMC Metropolitan College, Έλενα Καραγκούνη- Publisher / Editor in Chief of the Hotel Design Magazine & Άνθρωπος + Χώρος, Γιάννης Γιαννούτσος- Architect, Visual Artist.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιτροπή:http://bit.ly/2tLjFvB

Γεωγραφικά, οι επιλεγμένοι νέοι αρχιτέκτονες για το 2017 «Europe 40 Under 40» προέρχονται από τα παρακάτω κράτη: Αυστρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Τουρκία. 

11 05 2018


ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΓΟΥΤΑΣ: 



" A JOURNEY WITH THE ARCHITECTS OF THE WORLD"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗ ΚΟΥΜΠΑΡΗ


Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Σύλλογος Αρχιτεκτόνων – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σγούτα A Journey with the Architects of the World, την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, ώρα 19:30, Μουσείο Μπενάκη / Ελληνικού Πολιτισμού Κουμπάρη 1.

Το βιβλίο αναδεικνύει μερικές από τις πιο καθοριστικές εξελίξεις που άφησαν την σφραγίδα τους στην μεταβολή της αισθητικής του δομημένου περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει και ένα ημερολόγιο με πάνω από 150 αναφορές σε εμπειρίες και σκέψεις που πηγάζουν από γεγονότα σχετικά με αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονική – και στις πέντε ηπείρους.

Οι τετρακόσιες, και πλέον, σελίδες του βιβλίου προβάλουν την σημασία, σε παγκόσμιο επίπεδο, της αρχιτεκτονικής και του κοινωνικά στοχευμένου πολεοδομικού σχεδιασμού. Αποτελούν και μια αποτίμηση των προτεραιοτήτων μας όλα αυτά τα χρόνια – που πετύχαμε, που αδρανήσαμε και που αποτύχαμε σαν κλάδος και σαν κοινωνία.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Φανή Βαβύλη, αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος UIA

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας /
Παύλος Λέφας, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών /
Γιάννης Μιχαήλ, αρχιτέκτων – πολεοδόμος /
Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Θα ακολουθήσει συζήτηση

11 05 2018



«TΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ’ ΦΥΣΗ» 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Η ελληνική ομάδα εργασίας του DOCOMOMO (www.docomomo.gr) και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Mηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης συνδιοργανώνουν με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων "Ο Χρυσόστομος" επιστημονική συνάντηση με θέμα: 
Tο μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση, 
που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 25-26 Μαΐου 2018 στην 
Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων "Ο Χρυσόστομος".

Επιστημονική επιμέλεια: 
Κώστας Τσιαμπάος, ελληνική ομάδα DOCOMOMO, επίκoυρος καθηγητής ΕΜΠ και Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ένα μεγάλο μέρος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον με ιδιαίτερη ταυτότητα. Έλληνες αλλά και ξένοι αρχιτέκτονες δημιούργησαν έργα αναπτύσσοντας έναν γόνιμο διάλογο με τη φύση, κάποιες φορές αντιπαρατιθέμενοι σε αυτήν ενώ κάποιες άλλες «κατασκευάζοντάς» την, επιχειρώντας την σχεδιαστική αναπαράστασή της. Κάθε συνάντηση όμως της αρχιτεκτονικής με τη φύση, βασισμένη στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να τη «βελτιώσει», δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση αξιών και ιδεών. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα καθότι το ελληνικό τοπίο πέραν της αισθητικής ιδιαιτερότητάς του διαθέτει ευρύτερο ιδεολογικό βάρος μέσω των φιλοσοφικών ιδεών που έχουν διατυπωθεί γι αυτό. Mε δεδομένες τις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει κυρίως η σχέση φύσης και τουρισμού στην Ελλάδα, η επιστημονική συνάντηση με θέμα «Το μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση» έχει ως στόχο να αναδείξει τον διάλογο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με την ελληνική φύση μέσα από δύο θεματικούς άξονες: 
α. Κοιτάζοντας προς τη φύση – Σχεδιάζοντας με τη φύση β. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική τοπίου και η ελληνική φύση.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν 33 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί θα παρουσιάσουν εισηγήσεις φέρνοντας στο φως αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, αναδεικνύοντας άγνωστα ή λίγο γνωστά έργα, θέματα και πρόσωπα, καθώς και προτάσεις οι οποίες εισάγουν νέα ερμηνευτικά εργαλεία κατανόησης της σχέσης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με το φυσικό περιβάλλον και το σχεδιασμένο τοπίο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς (Αθήνα – Μόναχο) μέλος της μελετητικής ομάδας μαζί με τον Αλ. Ρωμανό και τον Αλ. Καλλιγά για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στον διάλογο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με το φυσικό τοπίο της Κρήτης.

Χορηγοί: ΕLIA Hotels, ΚΗΠΟΣ Καφέ, INSITE Lab Architects

10 05 2018

9η BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, προκηρύσσει διαγωνισμό επιλογής έργων για την 9η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Στόχος των εκδηλώσεων της Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος των δραστηριοτήτων των νέων αρχιτεκτόνων, η ανάδειξη νέων δημιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και την παραγωγή αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

Στη Biennale γίνονται δεκτές συμμετοχές από αρχιτέκτονες ηλικίας έως και 45 ετών που αφορούν σε υλοποιημένα έργα και μη υλοποιημένες προτάσεις, υπό τον όρο ότι αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών (περιλαμβανομένων και έργων που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς). Δεν επιτρέπεται η υποβολή σπουδαστικών εργασιών. Όλες οι συμμετοχές θα εκτεθούν και τα έργα που θα επιλεγούν, θα παρουσιαστούν αναλυτικά και θα δημοσιευθούν σε σχετικό κατάλογο που θα εκδώσει το ΕΙΑ. Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης θα οργανωθεί ημερίδα, με προσκεκλημένους εισηγητές με στόχο την κριτική αποτίμηση του συνόλου των έργων.

Στη φετινή Biennale, το Ε.Ι.Α. αποφάσισε να αναβαθμίσει τον ρόλο της επιτροπής επιλογής, προσκαλώντας σημαντικούς θεωρητικούς και αρχιτέκτονες, να προβληματιστούν πάνω στο υλικό που θα υποβληθεί και να επιλέξουν τα έργα της έκθεσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορεί να αναγνώσει αφενός τις επιλογές των κριτών και αφετέρου τα αιτιολογικά τους κείμενα.

Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ε.Ι.Α., Ηλία Κωνσταντόπουλο και τους αρχιτέκτονες, Κωνσταντίνα Κάλφα, Θεώνη Ξάνθη, Πάνο Τσακόπουλο και Κώστα Τσιαμπάο.

Η έκθεση των έργων έχει ήδη προγραμματιστεί στο Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2018, παράλληλα με την έκδοση του καταλόγου.
Για την προκήρυξη κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

10 05 2018

GRAD REVIEW / ISSUE 2


Από τον συνάδελφο αρχιτέκτονα Μανώλη Αναστασάκη έλαβα σε ψηφιακή μορφή το δεύτερο τεύχος του περιοδικού GRAD review, architects and designers in Greece, με κεντρικό θέμα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, βραβευμένα έργα και μελέτες διεθνώς. Με ένα άνετο layout παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα, μελέτες, συχνά ήδη πολυδημοσιευμένα, αλλά με πολύ καθαρό και αναλυτικό τρόπο καθώς και βραβευμένες διπλωματικές. Με το 2ο Τεύχος η πρωτοβουλία αυτή δικαιώνεται. Για να διαβάσετε το τεύχος κάντε ΚΛΙΚ εδώ

09 05 2018

«ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 19:00, θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης το βιβλίο των Στέλιου Γιαμαρέλου και Αναστάσιου Κωτσιόπουλου «Για το μεταμοντέρνο στην αρχιτεκτονική». Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς «portfolio», την οποία διευθύνει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος (εκδ. Νεφέλη, Μάρτιος 2018). 

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής ΑΣΚΤ και επιμελητής της έκδοσης και ομιλητές θα είναι οι : Δημήτρης Ησαΐας, καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του ΕΙΑ και οι συγγραφείς Στέλιος Γιαμαρέλος, διδάσκων, The Bartlett School Of Architecture (UCL) και Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

03 05 2018 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ – ΑΝΤΙΟΠΗ ΠΑΝΤΑΖΗ: 
ΔΥΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΝΤΗ


Δύο κεντήματα που υλοποιήθηκαν από το 2013 ως το 2016, με τίτλους «Κέντημα I: Le merveilleux tableau d’Edvard Munch à Paris» και «Το κέντημα ΙI», και τα οποία αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του εικαστικού Στέφανου Ρόκου και της αρχιτέκτονος Αντιόπης Πανταζή εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη / Κλωστοϋφαντουργία Μέντης. Η έκθεση εγκαινιάζεται Την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στις 20:00, 

Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού», ο Στέφανος Ρόκος ζήτησε από την Αντιόπη Πανταζή τη μεταφορά δύο ζωγραφικών έργων σε εργόχειρο κι εκείνη τα ενέγραψε σε κεντημένη εκδοχή. Όπως γράφει η Μάρια Μπαχά: «Το αποτέλεσμα που παράχθηκε, θυμίζοντας μια πολύ παλαιότερη παράδοση ταπισερί, ξεπέρασε κατά πολύ τις, έτσι κι αλλιώς, φιλόδοξες προσδοκίες των εμπλεκομένων»

28 04 2018

«ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ, στο περίπτερο 15, αίθουσα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το βιβλίο τ των Στέλιου Γιαμαρέλου και Αναστάσιου Κωτσιόπουλου «Για το μεταμοντέρνο στην αρχιτεκτονική». Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς «portfolio - αρχιτεκτονική ιστορία, θεωρία και κριτική», την οποία επιμελείται ο Ανδρέας Γιακουμακάτος (εκδ. Νεφέλη, Μάρτιος 2018). 

Ομιλητές θα είναι οι : Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής ΑΣΚΤ, Παναγιώτης Τζώνος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Αλκμήνη Πάκα, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Αναστάσιος Τέλλιος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Βανέσσα Τσακαλίδου, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Θα ακολουθήσει και παρουσίαση στην Αθήνα την Πέμπτη 17 Μαϊου


28 04 2018 

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: «ΩΔΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ» 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Στην Αίθουσα Τέχνης Art Πρίσμα (Κουντουριώτου 187), η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει την καινούργια της δουλειά, με θέμα «Ωδή παραλίων πετρωμάτων». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Μαϊου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι 10 Ιουνίου 2018


28 04 2018

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, 25/6-13/7/2018


Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο I.U.A.V. της Βενετίας και τον Δήμο Χανίων, οργανώνει καλοκαιρινό εργαστήρι Αρχιτεκτονικής στους χώρους του Κ.Α.Μ. από 25 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου, ανοιχτό σε φοιτητές από όλες τις σχολές της Ελλάδας και από το I.U.A.V. 

Στην Βενετία, από το 2000, κάθε καλοκαίρι οργανώνεται εργαστήριο με την ονομασία W.A.Ve. (Workshop Architecture Venice), με διδάσκοντες, καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οργανώνονται για πρώτη φορά παράλληλα εργαστήρια, σε πέντε ακόμη πανεπιστήμια: στο Βελιγράδι, στα Τίρανα, στο Κιγκάλι-Ρουάντα, στο Ροζάριο–Αργεντινή, στα Χανιά, με υπεύθυνους καθηγητές, πρώην φοιτητές της ίδιας Σχολής και με κοινή θεματική στην αναβίωσης ιστορικών κέντρων. 

Οι εργασίες της ευρύτερης ομάδας διδασκαλίας, διαλέξεις, υλικά, άλλες δράσεις, θα μεταδίδονται παράλληλα σε όλες τις πόλεις του δικτύου και τα αποτελέσματα θα περιοδεύσουν ως έκθεση, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα του ίδιου έτους. Στο εργαστήρι των Χανίων επιλέξαμε ως χώρο μελέτης το ιστορικό κέντρο στο Καστέλι Κισάμου, σε μια προσπάθεια προστασίας - ανάδειξης – ένταξης των ιστορικών κατάλοιπων στην σύγχρονη ζωή της πόλης. 

Στο εργαστήριο των Χανίων θα λάβουν μέρος οι φοιτητές του οικείου Μ.Π.Σ. 5 υπότροφοι I.U.A.V. από την Βενετία και 25 φοιτητές από τις Σχολές Αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα. 

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν έως και τις 16 Μαΐου αίτημα συμμετοχής στην διεύθυνση akouroutakiisc.tuc.gr, όπου θα επισυνάπτεται αναλυτική βαθμολογία και δύο μόνον εργασίες (portfolio), σε συναφές θέμα ανάπλασης, αποκατάστασης, αστικού ή αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όσους επιλεγούν, και θα αναλάβουν τα έξοδα διαμονής τους. 

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Σκουτέλης – Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης 
Οργανωτική υποστήριξη: Αλεξάνδρα Κουρουτάκη – δρ. ιστορικός της τέχνης Ε.ΔΙ.Π. 
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ


24 04 2018

CITYLAB 2018: «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΣ»
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ


Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ROCK, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) συν-δημιουργεί με τα παιδιά της Κυψέλης, με το διαδραστικό εργαστήριο τέχνης EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη. Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση του Citylab (Εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης), κατά τη διάρκεια της οποίας 13 καλλιτέχνες-φοιτητές (ΑΣΚΤ) και 90 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από την περιοχή της Κυψέλης θα δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο: Μνήμη, Ανισότητα, Στυλ. Αυτό το διαδραστικό εργαστήριο αποτελεί μέρος των παρεμβάσεων του έργου ROCK, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τις έννοιες της επικοινωνίας και του δημιουργικού διαλόγου αλλά και την έννοια της προσβασιμότητας των πολιτών σε νέους χώρους, νέες ιδέες και νέες συνεργασίες. 

Η εκδήλωση αποτελείται από τρεις φάσεις: 

1η) Στις 15 Απριλίου συλλέχθηκαν τα έργα ζωγραφικής από όσους κατέθεσαν προτάσεις με βάση τις θεματικές του εργαστηρίου. 

2η) Τα έργα αυτά θα τοποθετηθούν σε μία διαδραστική έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το διήμερο 27 - 28 Απριλίου, 90 παιδιά́ ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα κληθούν να ερμηνεύσουν δημιουργικά, μέσα από την προσωπική σκοπιά τους, τα έργα των καλλιτεχνών, ζωγραφίζοντας τις δικές τους «αναγνώσεις» και επι-κοινωνώντας τα δικά τους μηνύματα. 

3η) Στις 29 Απριλίου, μετά το πέρας της διήμερης δράσης, θα στηθεί έκθεση όλων των έργων, η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου 2018. 

Η Επιστημονική Επιτροπή του Citylab αποτελείται από τους: 

Γιώργος Ξηροπαΐδης, Παναγιώτης Πάγκαλος, Κώστας Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Αλιφραγκής, Νεφέλη Κυρκίτσου και Ανδρέας Λάζαρης.

Για περισσότερα και την φόρμα συμμετοχής για τα παιδιά, κάντε ΚΛΙΚ εδώ

15 04 2018

ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ: "WHEN YOU SING"
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ BERNIER//ELIADES ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ


Στις 18 Απριλίου sthn γκαλερί Bernier / Eliades στις Βρυξέλλες (46 Rue de Châtelain - 1050 Brussels) o Νίκος Ναυρίδης παρουσιάζει τη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο "When you sing". 

Μία νέα σειρά έργων που βασίζεται στην προηγούμενη εγκατάσταση “Fail again Fail better” που παρουσιάστηκε στην Ελευσίνα στο φεστιβάλ Αισχύλεια το 2013. 

Εκείνη την εποχή, ο Ναυρίδης μετέφερε θυσάνους σιταριού από το Θριάσιο, το αρχαίο σιτάρι της Ελευσίνας, πηγή της τροφής και της ζωής για όλη την αρχαία Αθήνα και κάλυψε τον υπαίθριο χώρο ενός παλιού ελαιοτριβείου. Τα νέα πραγματικά-μη πραγματικά σιτηρά διαφώτισαν τη φράση του S. Beckett: “Ever tried, ever failed, no matter.Try again, fail again, fail better.” 

Αυτό το συγκεκριμένο έργο ήταν μια μεταφορά. Το αρχαίο σιτάρι καλύπτει και επαναφέρει στη ζωή την άγονη αυλή του εργοστασίου μαζί με τη γενναιόδωρη φράση του Μπέκετ που μας συμφιλιώνει με την αποτυχία και τα λάθη μας. 

Τα νέα έργα με τις χρυσές και ασημένιες επιφάνειες καθώς και τα θραύσματα των αποσπάσεων του Beckett, αναφέρονται στην πρώτη αυτή εγκατάσταση και έχουν συμβολικό χαρακτήρα. 
Το χρυσό σιτάρι στα έργα αυτά γίνεται φύλλο χρυσού βασισμένο στον αρχαίο θεραπευτικό  χαρακτήρα από χρυσό, όταν καλύπταν τις ουλές μιας επιφάνειας που υποφέρει. 
Ταυτόχρονα, οι φράσεις του Μπέκετ έχουν ένα χαρακτήρα παρηγοριάς που μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε μαζί με τα λάθη μας, τις αδυναμίες και τις ατέλειες. Αυτά τα έργα φωτίζονται - ο χρυσός απορροφά το και αντανακλά το γύρω φως ενσωματώνοντάς το. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 5 Ιουλίου 2018.

14 04 2018

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ 
ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ“EUROPE 40 UNDER 40"


Η Μαριάννα Αθανασιάδου, ο Αριστείδης Ντάλας, ο Αλέξανδρος Κιτρινιάρης: KAAF Architects και ο Θανάσης Πουζωϊδης διακρίθηκαν ανάμεσα στους πιο ελπιδοφόρους και αναδυόμενους αρχιτέκτονες και ταλαντούχους designers κάτω από 40 ετών στην Ευρώπη, για το 2017-2018, όπως ανακοίνωσε to European Center for the Architecture of Art and Urban Studies και το Museum of Architecture and Design of Chicago Athenaeum.
Οι σαράντα αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που διακρίθηκαν. επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους από μερικά από τα πιο διάσημα γραφεία αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού καθώς και κορυφαίους ακαδημαϊκούς και εκδότες. Συγχαρητήρια σε όλους του διακριθέντες και στις ομάδες τους, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με τρείς αντιπροσωπευτικές τους μελέτες που μπορείτε να δείτε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.

11 04 2018

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης toy Ε ρ γ α σ τ ή ρ ι ο υ  I σ τ ο ρ ί α ς  κ α ι   Θ ε ω ρ ί α ς  τ η ς  A ρ χ ι τ ε κ τ ο ν ι κ ή ς χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 19.00' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 (εφόσον δεν υπάρχει άλλη ενημέρωση) με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Α π ρ ί λ ι ο ς - Ι ο ύ ν ι ο ς 2018.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

9 Απριλίου K ώ σ τ α ς Τ σ ι α μ π ά ο ς , Επίκ. Καθηγητής EMΠ Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ: ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ / 26 Απριλίου Ο . Β ι κ ά τ ο υ , Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊστ. Εφορ. Αρχ. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ν . Μ ι χ α η λ ί δ η ς, MSc. Αρχιτέκτων ΕΜΠ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / 3 Μαΐου Α ν δ ρ έ α ς Γ ι α κ ο υ μ α κ ά τ ο ς , Καθηγητής ΑΣΚΤ ΑΠΟ ΤΟ NEUES MUSEUM ΣΤΗ VILLA SAVOYE ή Η ΑΣΥΜΠΤΩΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ / 10 Μαΐου Β α σ ί λ ε ι ο ς Λ α μ π ρ ι ν ο υ δ ά κ η ς , Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΟΙ ΠΡΩΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ / 17 Μαΐου Κ . Ζ ά χ ο ς , Δρ. Αρχαιολόγος - Λ . Λ ε ο ν τ ά ρ η ς, Αρχιτέκτων ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΤΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ. ΕΝΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ / 24 Μαΐου Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Σ α ρ η γ ι ά ν ν η ς , Ομότ. Καθηγητής ΕΜΠ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ / 31 Μαΐου Α σ π α σ ί α Λ ο ύ β η - Κ ί ζ η , Δρ. Βυζαντινολόγος ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ / 7 Ιουνίου Β α γ γ έ λ η ς Μ α λ κ ά κ η ς , MSc. Αρχιτέκτων ΕΜΠ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ / 14 Ιουνίου M i c h a e l R o a f , Professor emeritus, Ludwig-Maximilians-Universität, Munich Fellow Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάση - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ACHAEMENID ARCHITECTURE AND ITS DECORATION / 21 Ιουνίου Π α ν α γ ι ώ τ η ς Τ ο υ ρ ν ι κ ι ώ τ η ς , Καθηγητής ΕΜΠ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ CAHIERS D’ART ΤΟΥ CHRISTIAN ZERVOS




2018 03 29

ΕΜΣΤ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΒΡΑΔΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΖΟΓΚΑ



Έφυγα απόψε από το ΕΜΣΤ, γρήγορα και απογοητευμένος, μαζί με πολλούς άλλους επισκέπτες.

Περίμενα εδώ και καιρό αυτή την βραδιά. Ανυπομονούσα να δω και να σφίξω το χέρι του Γιώργου Λαζόγκα με τον οποίο γνωριζόμαστε από την δεκαετία του ΄70, να συναντήσω φίλους, να ακούσω τους ομιλητές να μιλούν για το καινούργιο του βιβλίο και να ξαναδώ αντιπροσωπευτικά του έργα. 

Φτάσαμε δυστυχώς καθυστερημένοι, γιατί άλλαξαν την ώρα έναρξης από τις 19:00 (που δημοσιεύω στο blog) στις 18:30 και βρεθήκαμε μαζί με πολλούς άλλους στο πατάρι, έξω από μια ασφυκτικά γεμάτη μικρή αίθουσα (90 θέσεων) με πολλούς ορθίους και ασφυκτική ατμόσφαιρα. Δεν υπήρχε καν η παραμικρή πρόβλεψη έστω και μέσω κάποιων μόνιτορς, να ακούσουμε και να δούμε τους ομιλητές. 

Προσπάθησα να εισχωρήσω με μεγάλη δυσκολία στο εσωτερικό της μικρής αυτής αίθουσας και μόλις που κατάφερα να τραβήξω μια φωτογραφία, μέσα σε μια βαριά ατμόσφαιρα ενός μη εξαεριζόμενου χώρου. 

Βγήκα έξω και αναζήτησα την προαναγγελθείσα έκθεση με τα αντιπροσωπευτικά του έργα. Ρωτώντας βρήκα τα έργα τοποθετημένα σε ένα διάδρομο του ισογείου, που οδηγεί στο αναψυκτήριο και το πωλητήριο, με αρκετό κόσμο να κυκλοφορεί ή να κάθετε αδιάφορος, περιμένοντας την επόμενη εκδήλωση. Μάταια προσπάθησα να τα απολαύσω εν ηρεμία σε ένα περίκλειστο χώρο, σωστά φωτισμένα, όπως αρμόζει σε έναν τόσο σημαντικό Έλληνα Καλλιτέχνη και κυρίως σε ένα Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Περίμενα σε αυτή την πολύ «ευαίσθητη» στιγμή για τον Γιώργο Λαζόγκα να υπήρχε από το  Μουσείο μια υπέρμετρα ευαίσθητη και άρτια οργανωμένη βραδιά με εξαιρετικά προσεκτική αντιμετώπιση, για αυτόν τον πολύ αγαπητό μεγάλο εικαστικό αυτού του τόπου. Λυπάμαι!

2018 03 29

ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ: 
Ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ- 
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ- ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ


Στο πλαίσιο της σειράς με τίτλο «αναχρονισμοί» που διευθύνει ο Γιώργος Τζιρζιλάκης, μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο Βιβλίο του Ζήση Κοτιώνη που μέσα από τον γενικό επίγραμμα ΦΥΣ ΙΟΠ ΟΛΙΤΙ ΣΜΟΙ, έχει σαν τίτλο «Ο Αναξίμανδρος στην Φουκουσίμα, Γενεαλογίες της Τεχνικής», από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μία έκδοση που πραγματοποιείται τρεισήμισι χρόνια μετά την ομότιτλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (2 ΟΚΤ 2014), που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς. Στην έκδοση αυτή, η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι αναλύεται και τεκμηριώνεται η κεντρική ιδέα αυτού του καλλιτεχνικού πρότζεκτ. Πρόκειται για ένα ποιητικό δοκίμιο που όπως επισημαίνεται στον πρόλογο «αφηγείται πρακτικές περιπλανήσεων, καταγραφών, ανοιχτών αναγνώσεων των Προσωκρατικών φιλοσόφων και γενεαλογήσεις εδαφικών ευρημάτων και απευθύνεται περισσότερο σε εκείνους και εκείνους που θέλουν να αδράξουν μέσα από την «τοπο-στιγμή», την γενικότητα, το βάθος της Ιστορίας και την έκταση των «φυσικοπολιτισμών¨. Να αδράξουν την γενεαλογία της τεχνικής ως βίωμα και προσωπική ανάμνηση, μέσα στην βαρετή συνήθως αλλά καμμιά φορά συναρπαστική διεθνή συζήτηση για την Γαία και το μέλλον του παρόντος»

27 03 2018

ARCHITECTURE AND DESIGN FILM FESTIVAL: 
ΟΙ 17 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Κάντε κλικ εδώ και δείτε τις 17 ταινίες που θα προβληθούν στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) από τις 27-29 Απριλίου 2018 παράλληλα με συζητήσεις, ομιλίες, ερωτήσεις και απαντήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών, δρώμενα και πάρτι. Μια συνεργασία μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand.

27 03 2018

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ: 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου Καταθέσεις Πολιτισμού, οργανώνει συζήτηση του ακαδημαϊκού Άγγελου Δεληβορριά με την Μαργαρίτα Πουρνάρα με τίτλο «Η αποτίμηση της προσφοράς της Γενιάς του ΄30 σήμερα». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στις 18:00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στον 2ο όροφο στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων. Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου, με την αστυνομική σας ταυτότητα.


 
21 03 2018

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ:
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ


[Υπήρξαμε ποτέ μεταμοντέρνοι; «Μεταμοντέρνο στην Ελλάδα; Τι είναι αυτό; Άραγε υπάρχει;», «Είσαι σίγουρος ότι χρειάζεται να γραφούν πάνω από τριάντα σελίδες για ένα τέτοιο θέμα;», «Επιτέλους και κάποιος που το ανακινεί! Κανείς άλλος δεν μιλά γι’ αυτό εδώ». Μέσα στον αυθορμητισμό τους, οι πρώτες αντιδράσεις τριών Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όταν τους ανακοίνωνα το γενικό θέμα της υπό εκπόνηση διατριβής μου το καλοκαίρι του 2013, ήταν χαρακτηριστικές. Δεν εξέφραζαν απλώς τις πρώτες εντυπώσεις των συνομιλητών μου αλλά αποκάλυπταν και τις ήδη εδραιωμένες αντιλήψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Συνοψίζοντας τις αντιλήψεις αυτές, θα συμπέραινε κανείς ότι το μεταμοντέρνο στην ελληνική αρχιτεκτονική –αν υπάρχει– είναι τόσο περιθωριακό που τείνει να γίνεται αόρατο. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι για το οποίο οι Έλληνες αρχιτέκτονες προτιμούν να μην ομιλούν.]

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την εισαγωγή στο μικρού σχήματος ολιγοσέλιδο βιβλίο, από την νέα σειρά με τίτλο “portfoliο” που ξεκινά από τις εκδόσεις Νεφέλη υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμακάτου, με στόχο να προτείνει κείμενα ειδικά επιλεγμένα ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στον τρέχοντα προβληματισμό για την αρχιτεκτονική και την πόλη και αφορούν τη διεθνή ή την ελληνική πραγματικότητα.

Όλα ξεκίνησαν από μια συνέντευξη του Αναστάσιου Κωτσιόπουλου στον Στέλιο Γιαμαρέλο το 2013, γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, για να εξελιχθεί τέσσερα χρόνια αργότερα σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι μεταξύ του Αρχιτέκτονα, του Ερευνητή και του Ιστορικού, σε ένα «παιχνίδι των ρόλων» μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών γενεών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του βιβλίου, ο καθένας σε διαφορετική εποχή και με τον δικό του διακριτό τρόπο.

20 03 2018 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΜΠΟΥΡΑ: 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΗΡΩΣ ΚΤΙΣΤΗΣ
Μελέτες για τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδος:
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη του Χαράλαμπου Μπούρα Ομότιμου Καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, που  πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τον διπλό τιμητικό του τόμο, και οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα». Παρόντες φίλοι παλαιότεροι και νεώτεροι, «μαθητές», συνάδελφοι, εκπρόσωποι φορέων, η Μαρία Βλάζάκη από το ΥΠΠΟ και ο νέος υφυπουργός Κώστας  Στρατής.   Μετά τους χαιρετισμούς μίλησαν οι επιμελητές του έργου: Ο Μανόλης Κορρές ακαδημαϊκός, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ / Βασίλης Λαμπρινουδάκης, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών /  Φανή Μαλλούχου-Tufano, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης / Σταύρος Μαμαλούκος, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών / Μιλτιάδης Πολυβίου, Δρ αρχιτέκτων  και Κώστας Ζάμπας, Δρ πολιτικός μηχανικός. Την εκδήλωση θα προλόγισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής και έκλεισε η σύντροφός του Χαράλαμπου Μπούρα,  Κορνηλία με ένα συγκινητικό χαιρετισμό. 


18 03 2018

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΓΑΚΟΣ: 
ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟ 
ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ , για να διαβάσετε την κριτική του Δημήτρη Φιλιππίδη με τίτλο «Ελκυστική αρχιτεκτονική μονογραφία» για το βιβλίο με το διπλό εξώφυλλο της Ιωάννας Κωστίκα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από από τις εκδόσεις «Ποταμός», με την μονογραφία για τον Βασίλη Μπογάκο που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Τσακόπουλος. Το όνομα του Βασίλη Μπογάκου έχει συνδεθεί με τη γενιά της μεταπολεμικής νεωτερικότητας στην Ελλάδα και τους ιδεολογικούς τεχνολογικούς και μορφολογικούς κώδικες της δυτικού μοντερνισμού. Η αρχιτεκτονική του ωστόσο χαρακτηρίζεται από αναζητήσεις και πειραματισμούς προς διαφορετικές κατευθύνσεις, από συγκλίσεις και αποκλίσεις από τον διεθνιστικό κανόνα. Δίπλα σε έργα, στα οποία οι διεθνιστικοί συντακτικοί κώδικες κυριαρχούν, συναντάμε μελέτες και υλοποιήσεις που επιλέγουν την υλικότητα του μπρουταλιστικού ύφους ή την ευαίσθητη ένταξη στο παραδοσιακό περιβάλλον ή, αντίθετα την τεχνολογική εκφραστικότητα και βέβαια μια γραφιστική εκδοχή της πλαστικότητας που δίνει στην επιφάνειας του τοίχου «τη δική της δόνηση – μέχρι το σημείο να συναγωνιστεί την ίδια την αρχιτεκτονική γραφή».

Το βιβλίο Βασίλης Μπογάκος.  Αρχιτεκτονική στοχεύει στην επαναποτοθέτηση του αρχιτέκτονα στην ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή και με τη δίγλωσση έκδοσή του φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το έργο του και σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.

18 03 2018

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΦΑΤΟΥΡΟΣ: 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΔΟΣ-ΑΡΧΕΙΟ 1966 
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ Μ.Ι.Ε.Τ

«Ζευγάρι», 1950» 

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Παρή Σπίνου με τίτλο «Ο ζωγράφος πίσω από τον αρχιτέκτονα» για την πετυχημένη έκθεση του Δημήτρη Α. Φατούρου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Εικαστική Δίοδος – Αρχείο 1966» και ήρθε και ήρθε και στην Αθήνα. Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 στον εκθεσιακό χώρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στο Μέγαρο Ευνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου 2018.


17 03 2018

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:
REPATRIATION VOL. 2


Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο: “Repatriation Vol. 2”. Η έκθεση, σε συνέχεια της περσινής (Repatriation Vol. 1), αποτελείται από την τελευταία σειρά γλυπτικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 13 Μαρτίου έως τις 5 Μαΐου 2018.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Μαρτίου, στις 19:00. 

Η αναζήτηση της έννοιας της επιστροφής, του επαναπατρισμού μετουσιώνεται στα 12 γλυπτά της έκθεσης. Αν στην πρώτη ενότητα της έκθεσης επιχείρησε να χαρτογραφήσει την έννοια της εστίας, του οικείου, στην ενότητα Repatriation vol 2 προσδοκεί ένα άνοιγμα στον κόσμο.
Τα γλυπτά φέρουν τις αναφορές που δομούν το προσωπικό του ταξίδι. Χρησιμοποιώντας το ξύλο, το χρώμα, το μάρμαρο και τον σίδηρο ιχνηλατεί και επαναπροσδιορίζει τις έννοιες που τον απασχολούν, να μεταδώσει μηνύματα και απόψεις που τον ώθησαν και τον ωθούν να αφουγκράζεται τον κόσμο.

17 03 2018 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΜΠΟΥΡΑ: 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


ΗΡΩΣ ΚΤΙΣΤΗΣ, 
Μελέτες για τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδος 

Αφιέρωμα στη μνήμη του Χαράλαμπου Μπούρα Ομότιμου Καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στις 7:00 το απόγευμα, στο Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα. 

Θα μιλήσουν οι επιμελητές του έργου: Κώστας Ζάμπας, Δρ πολιτικός μηχανικός / Μανόλης Κορρές, ακαδημαϊκός, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ / Βασίλης Λαμπρινουδάκης, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών / Φανή Μαλλούχου-Tufano, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης / Σταύρος Μαμαλούκος, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Μιλτιάδης Πολυβίου, Δρ αρχιτέκτων. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής

14 03 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ: 
"ΤΟ ΤΥΧΑΙΟ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ" ΣΤΟ ΕΜΣΤ



Μια στοχαστική αυτοβιογραφία του Γιώργου Λαζόγκα, παρουσιάζεται στις 29 Μαρτίου 2018 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ) στις 19.00μμ ενώ ταυτόχρονα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα της έκδοσης.

Το βιβλίο θα προλογίσουν η Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους και ο Γιώργος Ξηροπαΐδης, καθηγητής φιλοσοφικών και αισθητικών ιδεών της ΑΣΚΤ. 

Το Τυχαίο ως μέθοδος είναι μια δοκιμιακή αυτοβιογραφία, στην οποία ο καλλιτέχνης καταγράφει την περιπέτεια της γραμμής και της ζωγραφικής του στο πέρασμα των 48 χρόνων αδιάλειπτης δουλειάς και αναζητήσεων. Αποτυπώνει τις σκέψεις του για το τέλος του μοντερνισμού, της ουτοπίας και των κινημάτων, τις πρωτοτυπίες που εξαντλούνται, τη σημασία της τελετουργίας στη δημιουργία, τη διαρκή παρουσία του λαϊκού, και τη σημασία του Άλεκτου. Θυμάται τις διαμάχες για το αφηρημένο και το αφαιρετικό, τις συνέπειες της εσωστρέφειας και την δική του πορεία στην εννοιολογική τέχνη. 

Το βιβλίο είναι έκδοση ΕΜΣΤ με την ευγενική χορηγεία της MSCOMM.



27 02 2018 

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΣΩ» ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ 



Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 17:00, στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, διεξάγεται για 7η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα ΕΣΩ. με σημαντικούς ομιλητές απο την Ελλάδα και το εξωτερικό και με θεματικές όπως Internet Sensation, Αρχιτεκτονική και η Πόλη, Σχεδιασμός Κατοικιών και Ξενοδοχείων, Bιομηχανικός Σχεδιασμός, αλλά και Έργα Μικρής και Μεγάλης Κλίμακας. Θα μιλήσουν οι Laertis Antonios Ando Vassiliou του γραφείου LAAV Architects, o Πάυλος Χατζηαγγελίδης των 314 Architecture Studio o πρόσφατα βραβευθείς, ο Νίκος Κτενάς του γραφείου Nikos Ktenàs architecture και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Νίκος Βατόπουλος.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.


2018 02 26

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ»
ΤΟΝ DAVID BERNSTEIN


Ένα ενδιαφέρον άρθρο, γραμμένο από τον αρχιτέκτονα Αριστείδη Ρωμανό δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Καθημερινή» για έναν φίλο και σημαντικό αρχιτέκτονα που απεβίωσε πριν λίγες ημέρες. Ανήκει στην κατηγορία των αρχιτεκτόνων μικρότερης ακτινοβολίας, που όμως δουλεύουν αφοσιωμένα και σιωπηρά στη δημιουργία χώρων για τους πολλούς –αυτούς που αποκαλούμε «κοινούς ανθρώπους». Πρόκειται για τον Αμερικανό αρχιτέκτονα David Bernstein που επισκέφτηκε με τη σύζυγό του Beverly, στις αρχές της 10ετίας του 60, τη Βρετανία με σκοπό να μείνει ένα έτος, αλλά ρίζωσε και παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του, την οποίαν αφιέρωσε κυρίως στην αρχιτεκτονική της κοινωνικής κατοικίας.

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ και διαβάστε αυτό το άρθρο.


26 02 2018 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΦΑΤΟΥΡΟΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΔΟΣ-ΑΡΧΕΙΟ 1966 
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ Μ.Ι.Ε.Τ



Η πετυχημένη έκθεση του Δημήτρη Α. Φατούρου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Εικαστική Δίοδος – Αρχείο 1966» έρχεται και στην Αθήνα και εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 , στις 8:00 μμ στον εκθεσιακό χώρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στο Μέγαρο Ευνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου 2018. 



26 02 2018 

«ΚΑΣΜΙΡ ΚΑΙ ΚΑΡΟΛΙΝΑ, 
ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ» ΣΤΟ BIOS



Μια δύσκολη, τολμηρή, σουρεαλιστική και πρωτοποριακή παράσταση ζήσαμε στο Bios, στην γενική δοκιμή του εμβληματικού έργου για την κρίση «Κασμίρ και Καρολίνα, και η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ», την Κυριακή 25 Φεβρ. 2018. 
Σε ένα Bios σκηνογραφημένο από την Εύα Μανιδάκη παραπέμποντας σε ένα παράδοξο λούνα-παρκ και ένα κωμικοτραγικό τσίρκο τεράτων με ζωντανή μουσική, αφού απολαύσαμε κρύα μπύρα από μήλο, ζεστό λουκάνικο και κοτόπουλο ξεκίνησε ένα είδος βαριετέ με πολυάριθμους ηθοποιούς. 
Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω μας από τον κεντρικό χώρο του ισογείου στην συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στα δωμάτια του ορόφου. Μετά μετακινηθήκαμε στον μεγάλο θεατρικό χώρο του ισογείου. Οι πολυάριθμοι ηθοποιοί ντυμένοι με παράδοξα κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη) αναβιώνουν μέσα από το κείμενο του Έντεν φον Χόβαρτ μια επίκαιρη για σήμερα ατμόσφαιρα, μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις που προσδιορίζονται έντονα από την επερχόμενη λαίλαπα του Φασισμού στην Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς συνεχίζει, όπως και στον Γλάρο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, να συνδέει άμεσα τον σκηνικό χώρο με τους θεατές. Μια επιλογή που τελικά καταφέρνει σε κάποιες στιγμές να συμμετέχεις έντονα στην δράση με έναν άμεσο και μοναδικό τρόπο. Παρά την δυσκολία των μετακινήσεών μας από όροφο σε όροφο, η κατάληξη στην κεντρική αίθουσα του ισογείου με την προσφορά παγωτού μηχανής και η μεταφορά της δράσης έξω από τις τζαμαρίες του Bios αποτέλεσε ένα πετυχημένο και τεχνικά σκηνοθετικά εύρημα, που ανέβασε το ενδιαφέρον των θεατών και προετοίμασε με τον καλύτερο τρόπο το φινάλε. Οπλιστείτε με διάθεση για κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό και απολαύστε αυτή την παράσταση. 


25 02 2018

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ /
«ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ. 
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ»



Την Τρίτη στις 27 Φεβρουαρίου στις 20:00 στην τηλεόραση της ΕΡΤ2, η Εποχή των Εικόνων παρουσιάζει την εκπομπή με τίτλο «Εαυτούς και Αλλήλους. Από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου» 

Η εκπομπή φιλοξενεί τον διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας Διονύση Καψάλη, με αφορμή την έκθεση «Εαυτούς και Αλλήλους» -που οργάνωσε και παρουσιάζει το ΜΙΕΤ– και η οποία αποτελείται από 400 έργα (λάδια, σχέδια, γλυπτά, χειρόγραφα και φωτογραφίες), κατά κύριο λόγο προσωπογραφίες, από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου. 

Μεταξύ άλλων, εκτίθενται έργα των Θ. Απάρτη, Δ. Διαμαντόπουλου, Φ. Κόντογλου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Παππά, Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, L. de Nobili, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Λάππα, Τ. Μαντζαβίνου, Γ. Μαυροείδη, Μ. Μπιτσάκη, Χ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Θ. Παπαγιάννη, Ε. Σακαγιάν, Β. Φωτόπουλου, Γ. Ψυχοπαίδη. 

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συζητεί με τον Διονύση Καψάλη για τη σημασία αυτής της συλλογής, έτσι όπως την προσδιορίζει ο ίδιος ο Διονύσης Φωτόπουλος: 

«Είναι οι φίλοι, είναι εκείνες οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων που συνάντησες ή ονειρευό­σουν να συναντήσεις, τα βλέμματά τους που έλεγαν πολλά, είναι οι ιδέες που αναστατώνουν το μυαλό και που σπρώχνουν στην αναζήτηση καινούργιας οπτικής στη ζωή και στην Τέχνη». 

Ο Διονύσης Καψάλης απαντά σε ερωτήματα, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τη σύνδεση των έργων φτιάχνοντας -εκτός από μία προσωπική Πινακοθήκη- ένα τεκμήριο σχέσεων, αισθητικής και ιστορίας. 

Η γενιά του ’30 και η σχέση της με σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γ. Λάππας, ο Γ. Χατζημιχάλης, ο Τ. Μαντζαβίνος, οι διαφορετικές προσεγγίσεις μορφών και τρόπων έκφρασης, καθώς μικρές και μεγάλες εκπλήξεις έργων από τους Γ. Χειμωνά και Μ. Χατζιδάκη, φωτίζονται μέσα απ’ αυτή τη συλλογή, της οποίας η σημασία έχει πολλές αναγνώσεις. 


23 02 2018

ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ


Ανησυχία στους κύκλους των αρχιτεκτόνων προκάλεσε η δημοσίευση στον ιστότοπο Capital.gr ότι ανάμεσα στα καταδαφιστέα που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων Αρίων και Ναυσικά στην Βουλιαγμένη, που προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν, υπό τη διαχείριση της διεθνούς αλυσίδας Four Seasons, είναι και η Πύλη του Αστέρα. Πρόκειται για την κεντρική είσοδο του συγκροτήματος, που βρίσκεται στην νησίδα των λωρίδων εισόδου-εξόδου. Ένα ξεχωριστό έργο που σχεδίασαν οι Ρένα Σακελλαρίδου και η Μόρφω Παπανικολάου (Sparch Sakellaridou/Papanikolaou Architects) το 2008. 

Η Πύλη έχει τιμηθεί με High Commendation στο 1ο World Architecture Festival το 2008, την πρώτη, και ίσως την μόνη, τέτοια διάκριση έργου στην Ελλάδα. Επίσης έχει τιμηθεί με υποψηφιότητα στα Βραβεία Mies Van der Rohe (2009) και Special Mention από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (2010) και με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με τον νόμο η διαδικασία για κατεδάφιση αυτή τίθεται υπό αίρεση. 

Μίλησα με τον Χάρυ Μπουγαδέλλη του γραφείου AETER Architects που έχει την ευθύνη της μελέτης του έργου και τον ενημέρωσα όχι μόνο για την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί αλλά και για την νομιμότητα της κίνησης και αφού συνεννοήθηκε με τον πελάτη του, με ενημέρωσε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν έχει αποφασιστεί αν θα κατεδαφιστεί, υπάρχει δε πρόθεση να διατηρηθεί. 

Ελπίζω η πρόθεση αυτή να οριστικοποιηθεί, μια και είναι πολύτιμα για τον πολιτισμό μας τα λίγα αυτά ξεχωριστά έργα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. 

Απόσπασμα από το http://triantafylloug.blogspot.gr/


22 02 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ: 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου Καταθέσεις Πολιτισμού, οργανώνει διάλεξη του Καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη με τίτλο «Το Μοντέρνο Πνεύμα στην Αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στον 2ο όροφο στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων. Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου.



17 02 2018 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ BIG TIME
ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ


Για όποιους έχουν όρεξη για σύγχρονη αρχιτεκτονική, γράφει ο Κώστας Τσιαμπάος μετά το τριήμερο θυμίζω ότι την ερχόμενη Τετάρτη 21/2 στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προβληθεί το βιογραφικό ντοκιμαντέρ Big Time, μια ματιά στη ζωή και το έργο του νεότερου starchitect της εποχής μας, του Bjarke Ingels. 
Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ανοίξουμε μια συζήτηση που αναμένεται να έχει ενδιαφέρον!Σκηνοθεσία: Kaspar Astrup Schröder | 85’ | 2017 | Δανία
(Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους). 
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Για φοιτητές αρχιτεκτονικής, μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ.

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα και δείτε το τρέιλερ της ταινίας: https://vimeo.com/237871985

H ταινία θα επαναπροβληθεί στον κινηματογράφο Δαναό την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στις 16:00.



15 02 2018 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΗΒΑΣ


Σημαντική απώλεια για την ελληνική αρχιτεκτονική ο θάνατος του Διονύση Ζήβα που γεννήθηκε το 1928. Αρχιτέκτονας ΕΜΠ (1958), διδάκτορας το 1970, καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (1960-1995) και από το 1997 ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Ο Διονύσης Ζήβας παράλληλα με το αρχιτεκτονικό του έργο ασχολήθηκε με ερευνητικές και θεωρητικές μελέτες, ιδιαίτερα με θέματα προστασίας και αναβίωσης ιστορικών κέντρων πόλεων. Ήταν επικεφαλής της ομάδας μελέτης για την προστασία και αναβίωση της Πλάκας (Βραβείο Europa Nostra 1982). Βιβλία: Η αρχιτεκτονική της Ζακύνθου, Τα μνημεία και η πόλη, Πλάκα 1973-2003. 

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 16 02 2017 στις 12:00 στο Α΄ Νεκροταφείο.


14 02 2018

ΡΙΒΑ ΛΑΒΒΑ: «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ» ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΕΜΠ



Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:30 στο Αμφιθέατρο 002, Κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ, η Ρίβα Λάββα θα παρουσιάσει τις πρόσφατες εμπειρίες της από την Κίνα που επισκέφτηκε προσκαλεσμένη για να διδάξει σε Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πεκίνου. 




14 02 2018

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΧΛΙΔΑΚΗΣ: ΔΙΛΑΛΕΞΗ 
ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΈΡΓΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ"


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 15ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00 τη διάλεξη του Θανάση Χοχλιδάκη, με τίτλο "Έργο, Περιορισμοί & Ελευθερίες" 

Ο Θανάσης Χοχλιδάκης γεννήθηκε το 1962 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Universita degli Studi di Palermo από το 1980 έως το 1986. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με διακρίσεις, όπως σε Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Βραβεία Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ κ.α. Έχει εκτεταμένο αρχιτεκτονικό έργο από το 1987 μέχρι σήμερα που αφορά κατοικίες, κτίρια γραφείων, εκθεσιακούς χώρους κ.α. στο πλαίσιο της δραστηριότητας του γραφείου XOX architects.


08 02 2018

EΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 
ΤΩΝ FORENSIC ARCHITECTURE 
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ LUDD


Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 7:30μμ, η ΑΚΕΑ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με αντικείμενο την παρουσίαση της δουλειάς της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Goldsmiths, με αφορμή το έργο τους «77SQM_9Q26MIN: Αντιπαραθετική διερεύνηση της κατάθεσης του Andres Temme σε σχέση με τη δολοφονία του Halit Yozgat στο Κάσελ, στις 6 Απριλίου 2006». Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του Εργαστηρίου για τον Ανοικτό Σχεδιασμό και την Κατασκευή LUDD, οδός Τσοτιλίου 3, στον Κεραμεικό. Το LUDD είναι ένα συνεργατικό makerspace στο κέντρο της Αθήνας που προωθεί την κουλτούρα του ανοικτού σχεδιασμού και την κατασκευή σε τοπική κλίμακα. Ένας χώρος όπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες του ευρύτερου δημιουργικού τομέα μπορούν να αξιοποιήσουν από κοινού την τεχνογνωσία και τα εργαλεία της ψηφιακής κατασκευής. 

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πάρτυ! Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ



28 01 2018

ΙΩΑΝΝΑ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: 
BUILDERS HOUSEWIVES 
AND THE CONSTRUCTION OF MODERN ATHENS


Στην νέα αυτή έκδοση του εκδοτικού οίκου Artifice Books on Architecture, η Ιωάννα Θεοχαροπούλου τρία χρόνια μετά την διάλεξή της στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Η πολυκατοικία της αντιπαροχής» στην Στέγη, επανέρχεται και διαπιστώνει ότι σε μια Αθήνα που αντιμετωπίζεται συνήθως αρνητικά και απαξιωτικά με τα γνωστά κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, οι οικοδόμοι, οι νοικοκυρές και οι κατασκευαστές της σύγχρονης Αθήνας επαναξιολογούν την εκρηκτική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Αθήνας με τον πιο χαρακτηριστικό τύπο κτιρίου της, την πολυκατοικία. 

Η Θεοχαροπούλου επανεκτιμά την πολυκατοικία ως μια καινοτομία με χαμηλού επιπέδου τεχνολογία, εύκολα κατασκευάσιμη, που τόνωσε τη μεταπολεμική αστική οικονομία, αναζωογονώντας τον κονωνικο μετασχηματισμό του εικοστού αιώνα επιτρέποντας στους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα να γίνουν αστικοί πολίτες, επιδιώκοντας ένα σύγχρονο ΖΩΗ 

Οι εσωτερικοί χώροι των διαμερισμάτων πολυκατοικίας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία για νεωτερικότητα, όπως διατίθενται στην αγορά για τις νοικοκυρές μέσω ταινιών και περιοδικών. Οι τακτικοί εργολάβοι έγιναν απίθανοι σύμμαχοι στο σχεδιασμό αυτών των εσωτερικών χώρων πολυκατοικίας, επιτρέποντας στους κατοίκους να ασκούν πρακτορεία για την καθημερινή τους ζωή - και το σχήμα της μεταπολεμικής πόλης. 

Η προσέγγιση της Θεοχαροπούλου βασίζεται σε δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στην θεωρία αστικών και περιφερειακών χωροταξιών, σε πολιτιστικές μελέτες και στην ανθρωπολογία για να εξετάσει την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Εν όψει της πρόσφατης οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, θεωρεί τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πολυκατοικία στην οικοδόμηση μιας δίκαιας και βιώσιμης πόλης του εικοστού πρώτου αιώνα. 

Η Ιωάννα Θεοχαροπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων στο Parsons – The New School for Design της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)


28 01 2018

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ /15Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ: «A GOOD NEIGHBOOR»- Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ


Την Τρίτη στις 6 Φεβρουαρίου στις 20:00 στην τηλεόραση της ΕΡΤ2, η Εποχή των Εικόνων παρουσιάζει την 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης με θέμα «Ο Καλός Γείτονας». Ο τίτλος και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έδωσαν μια πολύ τρυφερή, ουσιαστική και καίρια έκθεση απλωμένη σε διαφορετικά σημεία της Πόλης. Έτσι λοιπόν θα δούμε έργα από το Μουσείο Istanbul Modern, το Σχολείο του Γαλατά, το Pera Museum, το ARK Culture και το Kucuk Mustafa Pasa Hamam, χώροι των οποίων η σημασία και η ιστορία συνομιλούν με τα έργα των καλλιτεχνών φτιάχνοντας μία ακόμη έννοια περί γειτνιάσεων. Ιστορία, προσωπικές αφηγήσεις, καθημερινότητα, η ένταση στην περιοχή της Μ. Ανατολής, η σημερινή Τουρκία, η Ευρώπη και η σχέση της με τη χώρα, κριτικές θέσεις και ματιές στην Κωνσταντινούπολη που αλλάζει ραγδαία καταπίνοντας ολόκληρες ζώνες πολιτισμού, πρασίνου και τρόπων ζωής πολλών χρόνων είναι ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που απαρτίζουν την 15η Μπιενάλε, την πρώτη μετά το πραξικόπημα. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά την διευθύντρια της Μπιενάλε Bige Orer και τον ένα εκ των δύο επιμελητών της 15ης Μπιενάλε Ingar Dragset που μιλά για την σημασία μιάς τέτοιας έκεσης στην παρούσα συγκυρία. Ακόμη μιλούν τέσσερις καλλιτέχνες των οποίων τα έργα παρουσιάζουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον: Η Τουρκάλα καλλιτέχνις, χορογράφος και θεραπεύτρια για κινητικά προβλήματα Tugce Tuna, ο Αιγύπτιος καλλιτέχνης Mahmoud Khaled που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφερε στο προσκήνιο μια τρυφερή ιστορία εξορίας και ομοφυλοφιλίας και ο Volkan Aslan που δείχνει με ένα βίντεο γυρισμένο στο Βόσπορο πάνω σε ένα πλωτό σπίτι τις μελαγχολικές ενοίκους τους και την ποιητική ματιά τους εν πλω στα νερά του Βοσπόρου. 

Η Μπιενάλε που θα δούμε συνιστά έμμεσα μια απάντηση για τον ρόλο της τέχνης σε δύσκολους καιρούς, τη σχέση ανάμεσα στην Ιδιωτική αντίληψη και τη Δημόσια κριτική για το Καλό και το Κακό με κέντρο τον Γείτονα και τις σχέσεις μας μαζί του, πολιτικές, γεωγραφικές, οικογενειακές, φυλετικές, πολιτιστικές, έως και πολύ προσωπικές σχεδόν ερωτικές. Και επειδή η Τουρκία είναι Γείτονάς μας αυτή η Μπιενάλε, μας τον συστήνει ακόμη περισσότερο μέσα από διαφορετικές όψεις περί Γειτονίας και διαφορετικότητας. 


28 01 2018

«ROB: Η ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ΣΤΗΝ ONASSIS ΣΤΕΓΗ 





Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα βίωσα άλλη μια δυνατή παράσταση του Δημήτρη Καραντζά, μια ακόμη τομή, μια οξύτατη κριτική σε μια τελματωμένη κοινωνία εγκλωβισμένη στην αποδοχή του κακού. Όπως και στην «Πλατεία Ηρώων», στην ατμόσφαιρα μιας επιμνημόσυνης τελετουργίας, δέκα πρόσωπα που σχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους με τον Rob, έναν κατά συρροή δολοφόνο, γοητεύονται αναπολώντας τα εγκλήματά του, αποκαλύπτουν αρετές, εξιτάρονται πνευματικά και σωματικά καταλήγοντας σε συμπλέγματα σωμάτων και μοναδικές αφηγήσεις. Σε μια εποχή που καθημερινά επιβεβαιώνεται η αβίαστη επιβράβευση του κακού, σε μια εποχή δαιμόνων που ταλανίζουν την κοινωνία, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζάς, ο συγγραφέας του έργου και συνεργάτης του Λάθιμου, Ευθύμης Φιλίππου, συνοδοιπόροι με τον Δημήτρη Δημητριάδη έχουν ανοίξει μια νέα σελίδα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Επιμένουν να μας ταρακουνούν προσεγγίζοντας με έναν δικό τους παράδοξο τρόπο τα αδιέξοδα που μας ταλανίζουν και δεν θέλουμε να τα συνειδητοποιήσουμε. Μια παράσταση με δραματικούς φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου, ηχητική δραματουργία και μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, σκηνικά της Κλειώς Μπομπότη και κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και μια διανομή με σημαντικούς ηθοποιούς. 



Δείτε αυτή την παράσταση, χωρίς προκαταλήψεις αν συνεχιστεί η επαναληφθεί. Αφεθείτε εν ηρεμία στην ανομολόγητη παραδοχή μιας ζοφερής πραγματικότητας, έστω και αν από πρώτη ανάγνωση διαδραματίζεται μπροστά σας κάτι νέο, που μοιάζει νοσηρό και ασαφές, όπως σχολιάζει στην κριτική του ο Γρηγόρης Ιωαννίδης. 


25 01 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: «ΓΛΥΠΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ»
Ο Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης και Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. παραμένει πιστός, σε μια Γλυπτική, που όπως υποστηρίζει στο κείμενό του, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης: «κουβαλάει την παλιά, αργή διαδικασία του κτισίματος και της οργάνωσης του συναισθήματος, παράλληλα με την διαχείριση του υλικού και του χώρου, στην εμφάνιση της προσωπικής εικόνας. Μια Γλυπτική, που δεν περιγράφει, αλλά ανακαλεί και καλεί σε συμμετοχή με καθαρή συνείδηση». 

Στην νέα του έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από μεταλλικά γλυπτά, μεγάλων διαστάσεων, τα οποία παραπέμπουν σε εικόνες και συναισθήματα που συνδέονται συνειρμικά με τις εποχές του έτους, καθώς και ένα σύνολο μικρότερων γλυπτών, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα και αποτελούν ένα ημερολόγιο καταγραφής επιθυμιών και προσδοκιών. Ο Γιώργος Χουλιαράς «καταγράφει» μεταλλικές εικόνες σε ένα είδος ημερολογίου-χρονολογίου, μια γλυπτική του προσωπικού συναισθήματος και του ιδιωτικού χώρου. Η καινούργια του δουλειά χαρακτηρίζεται από γλυπτικές συνθέσεις που ξεκίνησαν ως ιδέα από την δεκαετία του ’90 και αναπτύχθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την επιστροφή του στο εργαστήριο μετά από την θητεία του ως δασκάλου στην Α.Σ.Κ.Τ.. 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018 στις 20:00 στην στην Evripides Art Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2018.



23 01 2018

MYΡΤΩ ΚΙΟΥΡΤΗ: «ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙΣ» 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Η επιμελήτρια του βιβλίου επισημαίνει ότι 18 αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, καλλιτέχνες και ανθρωπολόγοι παρουσιάζουν τις μελέτες αναδιαμόρφωσης εννέα χαρακτηριστικών κατοικημένων διαμερισμάτων του κέντρου της Αθήνας. Ελπίζουμε ότι ο βιβλίο μας θα εμπνεύσει όλους εκείνους που θα ήθελαν να ζήσουν το σπίτι και την πόλη τους αλλιώς, ακόμα και διαθέτοντας τα ελάχιστα. Διαπλέκοντας τα πεδία της αρχιτεκτονικής, των τεχνών και της ανθρωπολογίας με άξονα το πολιτισμικό φαινόμενο της κατοίκησης, ευελπιστούμε επίσης ότι το βιβλίο θα φανεί χρήσιμο σε αρχιτέκτονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για μια ανθρωπιστική στροφή της αρχιτεκτονικής σήμερα. 

Το βιβλίο ήδη βρίσκεται στα ράφια των εξής βιβλιοπωλείων:
Πολιτεία (Ασκληπιού), Bool Loft (Κολωνάκι), Book Plus (Πανεπιστημίου) και Επί λέξει (Ακαδημίας) 
Συγγραφείς του τόμου:
Μυρτώ Κιούρτη, Επιμέλεια, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Ηώ Πάσχου, Παυλίνα Σπανδώνη, Όλγα Βενετσιάνου, Γιάννης Γράος, Μέλπω Δάνου, Βλάσης Καραγιάννης, Στέλλα Κάτση, Αντώνης Κιουρκτσής, Σοφία Κιούση,
Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, Αγγελική Παρασκευοπούλου, Νίκος Πατσαβός, Λία Πέτρου, Αγγελική Σβορώνου, Τζίνα Σκιαδά, Διονυσία Τριανταφύλλου 


22 01 2018

ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ: DO_AS: ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΙΚΙΑΚΟΤΗΤΑΣ–
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOY ART


Η σειρά οικιακών αντικειμένων και επίπλων do_as προκύπτει από τη συνάθροιση και τη συνάρθρωση διαφορετικών στοιχείων ξύλου και άλλων υλικών, όπως τούβλα, μεταλλικές ντίζες, χωνιά, λεκάνες, καλάμια, πλέγματα. Κινούμενος μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και design, o Κοτιώνης ακολουθεί μια μεθοδολογία συλλογής και καταγραφής των αποσπασμάτων του σύγχρονου οικιακού κόσμου, του νοικοκυριού στον εσωτερικό και τον υπαίθριο χώρο της διαμονής. Επικεντρώνεται στα υλικά της νέας οικιακής κουλτούρας όπως αυτή παρουσιάζεται τόσο στην αστική εμπειρία όσο και στα νοικοκυριά της ελληνικής υπαίθρου όπου η εργασία του νοικοκυριού, οι εξωτερικές δραστηριότητες, οι αγροτοαστικές καλλιέργειες, δίνουν ζωτικό χαρακτήρα στην κατοίκηση της υπαίθρου.
Μετά την καταγραφή και τη συλλογή ανασυντάσσει τα ευρήματά του σε χρήσεις των υλικών του οικιακού κόσμου που δεν ήταν προβλέψιμες από το αρχικό τους πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση οι συλλογές και ανασυντάξεις των υλικών χρησιμοποιήθηκαν για εικαστικές εγκαταστάσεις με φωτιστικά αντικείμενα και στη συνέχεια ο Κοτιώνης δημιούργησε τη μέθοδο σύνταξης οικιακών αντικειμένων που ονομάζει do_as. 

Η μεθοδολογία του σχεδιασμού μοιάζει με τη λογική των συνταγών μαγειρικής: Προσδιορίζονται τα υλικά προς χρήση, οι ποσότητές τους και με το συνδυασμό τους προκύπτουν οι δομές των επίπλων. Κάθε αρθρωτό έπιπλο μπορεί να αποδιαρθρωθεί στις μονάδες των υλικών που το απαρτίζουν και να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε νέα “συνταγή”, σε νέα μορφή χρηστικού αντικειμένου. Η βιώσιμη (sustainable) μεθοδολογία σχεδιασμού που προτείνει ο Ζήσης Κοτιώνης είναι ανοικτή σε ερμηνείες και στη δημιουργία νέων “συνταγών” για την παραγωγή οικιακών αντικειμένων εσωτερικού και υπαίθριου χώρου. 

Η έκθεση στην a.antonopoulou.art παρουσιάζει σε μια νέα εγκατάσταση τη σειρά των φωτιστικών και τα έπιπλα do-as, με τη δημιουργία ενός οικιακού χώρου στην γκαλερί. Ταυτόχρονα εκτίθενται αρχειακά assemblage, όπου τα θραύσματα της αρχαίας οικιακότητας, τα προσχέδια, τα σκίτσα καθώς και τα πρότυπα σχέδια των κατασκευών αποτελούν το φόντο των αντικειμένων.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περιβάλλον αυτής της νέας οικιακότητας θα φιλοξενηθούν events από καλλιτέχνες και ποιητές σε ενεργή ανταπόκριση με το περιβάλλον που θα τους υποδεχτεί

Εγκαίνια 8 Φεβρουαρίου στις 19:00- Διάρκεια μέχρι 10 Μαρτίου


18 01 2018

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Ιανουαρίου 2018- Μαρτίου 2018). 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
25 Ιανουαρίου Μ α ν ό λ η ς Κ ο ρ ρ έ ς, Ομ. Καθηγητής: Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ / 
1 Φεβρουαρίου P a o l o V i t t i , Δρ. Αρχιτέκτων Ιστορικός: LOOKING FOR A POSSIBLE LEGACY OF THE PHAROS OF ALEXANDRIA: THE LIGHTHOUSE AND THREE MINARETS OF WESTERN ISLAM / 
8 Φεβρουαρίου, Μ α ν ό λ η ς Κ ο ρ ρ έ ς Ομ. Καθηγητής: ΚΛΙΜΑΚΟ ΣΤΑΣΙΑ / 
15 Φεβρουαρίου Μ π ά ρ τ ζ η ς Δ η μ ή τ ρ η ς , Ms. Αρχιτέκτων: ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΙΑ / 
22 Φεβρουαρίου Ζ έ τ τ α Α ν τ ω ν ο π ο ύ λ ο υ , Δρ. Αρχαιολόγος: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 1928-1986. ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ / 
1 Μαρτίου Α λ έ ξ α ν δ ρ ο ς Π α π α γ ε ω ρ γ ί ο υ - Β ε ν ε τ ά ς , Δρ. Αρχιτέκτων-Ιστορικός: Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ / / 
8 Μαρτίου, Μ ά ρ ω Κ α ρ δ α μ ί τ σ η Α δ ά μ η , Ομ. Καθηγήτρια: ΞΕΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΘΩΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ / 
15 Μαρτίου, Β α σ ι λ ι κ ή Π ε τ ρ ί δ ο υ , Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής: ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ / 
22 Μαρτίου, Μ α ρ ι λ έ ν α Κ α σ ι μ ά τ η , Δρ. Ιστορικός Τέχνης: Ο ΤΣΙΛΕΡ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΧΑΝΣΕΝ 1861-1890 / 
29 Μαρτίου, Π α ν α γ ι ώ τ α Α υ γ ε ρ ι ν ο ύ , Δρ. Αρχαιολόγος: Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


16 01 2017

ΛΟΥΙΖ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑ«AN UNFOLDING PORTRAIT», 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΜΟΜΑ), ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.



Στον 3ος όροφο και στο αίθριο του 2ου ορόφου, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ), στη Νέα Υόρκη, εκτίθενται Εκτυπώσεις, βιβλία, και έργα της Louise Bourgeois (1911-2010) Το τυπωμένο έργο της Bourgeois, μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της δουλειάς της, είναι τεράστιο και περιλαμβάνει περίπου 1.200 τυπωμένες συνθέσεις που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής της αλλά και στην αρχή της σταδιοδρομίας της στη δεκαετία του 1940. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει ένα πολύτιμο αρχείο αυτού του υλικού και η έκθεση θα επισημάνει έργα από τη συλλογή μαζί με σπάνια θεωρημένα δάνεια. Μια ειδική εγκατάσταση θα γεμίσει το αίθριο του Μουσείου Marron Atrium.

Μέχρι 28 Ιανουαρίου.

15 01 2017

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ: ΣΩΜΑ

Μετά την πύκνωση της πολύπαθης ελληνικής Ιστορίας στην τρισυπόστατη Κωμωδία (2010) και το ματωμένο σταυροδρόμι του 360 (2013), ο Κυριακίδης επιστρέφει με άλλη μία, επίσης σύντομη, νουβέλα. Η ζωή ενός ανθρώπου περιγράφεται με σταθμούς τα πάθη του σώματός του, δομείται γύρω από τις περιπέτειες της υγείας του και τα ψυχρά ιατρικά ιστορικά του, και συμβαδίζει με την εμμονική αναζήτηση μιας παράξενης και ξεχασμένης σήμερα γλώσσας στα βάθη των Βαλκανίων που ομνύει στο σώμα και υπηρετεί μόνο τις ανάγκες του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Εκδόσεις Παττάκη.

"Η πιο χρωματιστή ταινία που είδα ποτέ είναι ο ασπρόμαυρος Καθρέφτης, εγώ όμως είμαι της Θυσίας, εγώ είμαι εκείνου του θανάτου που αναβάλλεται, που ακυρώνεται γιατί ο αφέτης έσφαλε στον πυροβολισμό, εγώ είμαι εκείνης της ζωής που επιμένει, πείσμων, τούτο το σώμα θέλω να περάσει άβροχο την ερυθρά του θάλασσα, να φτάσει απέναντι με όλες τις μνήμες του άτρωτες. Το σώμα μου. Τι θα θυμάται όταν ξεχάσω;"


15 01 2018 

– ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪΛΗΣ: ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ 
ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ



Στις πεδιάδες και στα βουνά της θεσσαλικής επαρχίας δεν έσβησε ποτέ η πίστη στους παλιούς παγανιστικούς μύθους. Σε κελάρια, κοίτες ποταμών και βάραθρα, οι προηγούμενες λατρείες συνεχίστηκαν, μυστικά και αθόρυβα σαν υπόγεια νερά. Στα όνειρα των ανυποψίαστων αλυχτούν τα σκυλιά της Εκάτης, η Κυρά της Καταχνιάς ζητά ένα διαβάτη κάθε Οκτώβρη, και ο χαζο-Λευτέρης ακούγεται πότε πότε στα ερτζιανά. Αυτή η συλλογή από καινοφανείς δοξασίες και παραδόσεις αποκαλύπτει κάτω από το δέρμα της σύγχρονης ζωής τη μυθική φύση της ελληνικής υπαίθρου. Από το Πήλιο μέχρι τα Άγραφα κι από το Δομοκό μέχρι τον Όλυμπο, χαράσσεται ξανά ο χάρτης μιας άλλης, σκοτεινής Θεσσαλίας. 

Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης επιχειρεί στις Παγανιστικές δοξασίες ένα τολμηρό παιχνίδι συνδυάζοντας υλικό της λαογραφικής παράδοσης με τη λογοτεχνία τρόμου. Με μια ιδιάζουσα εφευρετικότητα στη γλώσσα και τις εικόνες κατασκευάζει ένα σώμα επινοημένων παραδόσεων που μοιάζουν αυθεντικές αλλά είναι μπολιασμένες με ένα απόλυτα σύγχρονο αίσθημα. 

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο: «Στο χωριό Ζουλευκάρι κάθε χρόνο το φθινόπωρο ξεκινά εννιά μέρες πριν μπει ο Σεπτέμβρης. Συγκεκριμένα, στις 22 του Αυγούστου κατεβαίνει από το βουνό ένα παρδαλό σύννεφο, συμπαγές σαν αυγό, και κά- θεται στην πλατεία πλάι στη βρύση. Τα παιδιά του χωριού συνα- γωνίζονται ποιο θα το σπάσει πρώτο. Βάζουν τα καλά τους και πάντα τα βρωμίζουν, καθώς σπρώχνονται και σκουντιούνται. Νομίζουν πως το σύννεφο κρύβει λίγες μέρες καλοκαιριού παραπάνω, και πως αν τις απελευθερώσουν θα πάρει παράταση το θέρος. Αφού το σπάσουν, κάθονται και περιμένουν με μάτια τεράστια, γυάλινα».

13 01 2018



ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ & ΧΑΡΗ ΚΑΛΛΙΓΑ 
ΣΤΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑ


Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, 7:30 μμ στον Εκδοτικό Οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ Σκουφά 58 και Σίνα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου & Χάρις Καλλιγά. Οι εισηγητές της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν τις προσωπικότητες και το έργο τους, αναφερόμενοι σε ζητήματα και πτυχές, που ο καθένας τους γνωρίζει λόγω της σχέσης του με τους τιμώμενους. Ε ι σ η γ η τ έ ς θα είναι οι : Catherine de G. Vanderpool, αρχαιολόγος / Francoise de Vries, αρχιτέκτων-πολεοδόμος / Χρύσα Μαλτέζου, ακαδημαϊκός / Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτων-πολεοδόμος / Δημήτρης Φατούρος, αρχιτέκτων

13 01 2018



ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ: ΑΜΦΙΘΥΜΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ 
9+1 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, 19:00 Οικία Κατακουζηνού 5ος όροφος Λ. Βασ. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος θα γίναι η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τσιαμπάου: Αμφίθυμη Νεωτερικότητα: 9+1 κείμενα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: • Παναγής Παναγιωτόπουλος, Eπίκ. Kαθηγητής κοινωνιολογίας Tμ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ • Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Kαθηγητής θεωρίας της αρχιτεκτονικής, Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. και ο συγγραφέας, Κώστας Τσιαμπάος, Eπίκ. Kαθηγητής ιστορίας της αρχιτεκτονικής, Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος. 

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, στην κατάμεστη Οικία Κατακουζηνού, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τσιαμπάου: Αμφίθυμη Νεωτερικότητα: 9+1 κείμενα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα Το βιβλίο παρουσίασαν ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Kαθηγητής θεωρίας της αρχιτεκτονικής, Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. και ο συγγραφέας, Κώστας Τσιαμπάος, Eπίκ. Kαθηγητής ιστορίας της αρχιτεκτονικής, Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος. 


13 01 2018


«ΤΟ BAUHAUS ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ 2018


1η ανακοίνωση:

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης οργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο «Το Bauhaus και η Ελλάδα», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Μπάουχαους στη Βαϊμάρη. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου / 1η Ιουνίου 2019.

Το συνέδριο θα κινηθεί γύρω από δύο γενικές θεματικές περιοχές:

1. Σημασία και επιρροή του Μπάουχαους στις τέχνες και την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα
2. Συγκριτική αποτίμηση της επιρροής του Μπάουχαους σε άλλες χώρες και η διδακτική των τεχνών

Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδόσεις και μουσικές εκδηλώσεις σχετικές με την κουλτούρα του Μπάουχαους που θα ανακοινωθούν προσεχώς. 
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

· Γενικές πληροφορίες Συνεδρίου: bauhaus2019.asfa.gr
· Διαδικτυακή διεύθυνση αποστολής περιλήψεων και επικοινωνίας: bauhaus2019@asfa.gr

Θα ακολουθήσει η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο και η παρακολούθηση των εργασιών του είναι δωρεάν.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι του Συνεδρίου και των παράλληλων εκδηλώσεων:
Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ

Σωκράτης Γεωργιάδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης

13 01 2018



ΑΠΟ ΤΟ NEUES MUSEUM ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ. 
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 15ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00 τη διάλεξη του Ανδρέα Γιακουμακάτου, με τίτλο "Από το Neues Museum στο Γερμανικό Περίπτερο. Πώς και γιατί αποκαθιστούμε τη μοντέρνα αρχιτεκτονική" 

Η πρόσφατη αποκατάσταση του Neues Museum στο Βερολίνο από τον David Chipperfield αναθεωρεί πολλές από τις βεβαιότητές μας για τα ζητήματα της «αναστήλωσης» της αρχιτεκτονικής, καθώς παρεμβαίνει με αντισυμβατικό τρόπο τόσο σχετικά με τη διάσωση και ανάδειξη της «ιστορικής ουσίας» του κτιρίου όσο και ως προς τις σύγχρονες επεμβάσεις που προτείνει στο εσωτερικό του. Το νεοκλασικό αυτό μουσείο οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Τι συμβαίνει ωστόσο με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του 20ού; Είναι σκόπιμο να τη διατηρήσουμε και γιατί; Τί από το συνολικό απόθεμα της μοντέρνας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής αξίζει να προστατευτεί, και πότε; Στην περίπτωση αυτή ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες της «αναστήλωσης» ή ένα διαφορετικό δρόμο που συνάδει περισσότερο με την καταγωγή, τα χαρακτηριστικά και τα πολιτισμικά συμφραζόμενα αυτών των κτιρίων; Και αν τυχόν παρέμβουμε στο μοντέρνο απόθεμα με επεκτάσεις ή προσθήκες, ποιοι είναι οι καταλληλότεροι σχεδιαστικοί χειρισμοί και από ποιον πρέπει να γίνουν; Στην περίπτωση δε που το κτίριο είναι «χαμένο», δικαιούμαστε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο της ανακατασκευής, ή τούτο αποτελεί ασυγχώρητη βλασφημία; 

Εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες η διεθνής αρχιτεκτονική κοινότητα επιχειρεί να διατυπώσει απαντήσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα, πολλές από τις οποίες κινούνται πλέον σε ένα πεδίο κοινής αποδοχής.



13 01 2018

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΝΤΟΖΟΓΛΟΥ: URBANISM OF NEGOTIATION, 
PART 2-ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC), σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας (UWA), παρουσιάζουν την έκθεση “Urbanism of Negotiation Part 2” σε επιμέλεια της Καλλιόπης Κοντόζογλου, αρχιτέκτονος και καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου. 

Στην έκθεση, παρουσιάζονται αναδρομικά οι αρχιτεκτονικές εργασίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σπουδών εξωτερικού Athens Studio, που οργανώνει και διδάσκει η Καλλιόπη Κοντόζογλου και ο καθηγητής Nigel Westbrook, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως το 2017. 

Κάθε Studio έχει την δική του θεματογραφία. Στο πρώτο το θέμα ήταν το Νέο Αυστραλέζικo Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Στο Studio 2012-13, την εποχή της βαριάς οικονομικής κρίσης, μελετήθηκε η αθηναϊκή συνοικία Γεράνι. Από το Studio 2013-14, όλα τα θέματα έφεραν τον γενικό τίτλο «Η Αθήνα του Μέλλοντος (2013-2033)», μια Ουτοπία για το 2033, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Έτσι, ποικίλουν από τον σχεδιασμό της ακτογραμμής της Αττικής, ως την επανασχεδίαση των τριών κεντρικών πλατειών του ιστορικού κέντρου. Το περσινό Studio με τίτλο Neapolis: Nea Polis, εντάχθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για τη διάσωση της Νεάπολης και είχε ως θέμα την ιστορική συνοικία της Αθήνας. Από την Αθηναϊκή Τριλογία ως το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η τότε «Νέα Πόλη», πυκνή σε τοπόσημα και δημόσια κτίρια, ήταν για έναν σχεδόν αιώνα το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητικές εργασίες οραματίζονται την μελλοντική Νεάπολη μέσα από τους δημόσιους χώρους, τις ξεχασμένες γωνιές, τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τους κρυμμένους κήπους. 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το κάθε project στο Athens Studio είναι ουσιαστικά μια αρχαιολογία του παρόντος ή μια προβολή σε ένα πιθανόν μέλλον, βασισμένη στα ίχνη που ανακαλύπτονται στο παρόν. Η πρόκληση κάθε φορά είναι να υπερβεί ο φοιτητής την ρηχότητα της τουριστικής αντίληψης για τον χώρο μελετώντας και παρατηρώντας πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο και πώς πολλαπλοί χώροι συνυπάρχουν εντός ενός. Οι φοιτητές ανασυγκροτούν έτσι μια διαφορετική αντίληψη της πόλης, περπατώντας και καταγράφοντας σημαντικά ίχνη αστικών δημιουργημάτων, τις ιστορίες και τις τοπογραφίες τους. Καλούνται να αποκαλύψουν χωρικές αλληλοκαλύψεις προκειμένου να κατανοήσουν την συλλογική μνήμη και την ταυτότητα του χώρου. 


13 01 2018

ARXELLENCE: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Δημοσιεύω αυτή την προκήρυξη με κάθε επιφύλαξη για την νομιμότητα της στο βαθμό που δεν έχει αποσαφηνιστεί από το Ε.Ι.Α. αν πρόκειται για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με πειραματικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την κατά τον νομό υποχρέωση του Δήμου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η εταιρία ALUMIL προκηρύσσουν στον δήμο Διονύσου διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με την ονομασία ARXELLENCE για τον σχεδιασμό δημοτικής βρεφονηπιακής μονάδας και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, με αρχές αειφόρου σχεδιασμού και την βέλτιστη εφαρμογή και ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων της ALUMIL.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό κτηρίου που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και θα περιλαμβάνει στο ισόγειο Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, δυναμικότητας 6 βρεφών και 15 νηπίων, και στον 1ο όροφο Αίθουσα Συγκεντρώσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην εύρυθμη λειτουργία του συνολικού συγκροτήματος, στη σχέση δομημένου και αδόμητου χώρου και στο αποτύπωμα του στο περιβάλλον.

Έτσι στα οπωσδήποτε πιο περιοριστικά δεδομένα του οικοπέδου, επιχειρείται να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κτηρίου, ο καλύτερος προσανατολισμός του για την κατά το δυνατόν ενεργειακή του αυτονομία και η μελέτη διαμόρφωσης του ακάλυπτου χώρου συνδυάζοντας το σχεδιασμό της φύτευσής τους, με διάθεση οργανωμένου υπαίθριου χώρου.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού είναι το εξής:

10 Ιανουαρίου 2018 | Έναρξη διαγωνισμού

12 Φεβρουαρίου 2018 | Λήξη προθεσμίας εγγραφής

05 Μαρτίου 2018 | Λήξη προθεσμίας αποστολής ερωτημάτων

19 Μαρτίου 2018 | Δημοσιοποίηση όλων των απαντήσεων στον ιστότοπο του Ε.Ι.Α. (www.heliarch.gr)

04 Μαΐου 2018 | Λήξη προθεσμίας αποστολής και παραλαβής μελετών στα γραφεία του E.I.A.

31 Μαΐου 2018 | Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην προκήρυξη που επισυνάπτεται και στο site του διαγωνισμού: www.arxellence.alumil.co


03 01 2018

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΓΑΚΟΣ: ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟ


Με ένα διπλό εξώφυλλο από την Ιωάννα Κωστίκα, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ποταμός», η μονογραφία για τον Βασίλη Μπογάκο που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Τσακόπουλος. Το όνομα του Βασίλη Μπογάκου έχει συνδεθεί με τη γενιά της μεταπολεμικής νεωτερικότητας στην Ελλάδα και τους ιδεολογικούς τεχνολογικούς και μορφολογικούς κώδικες της δυτικού μοντερνισμού. Η αρχιτεκτονική του ωστόσο χαρακτηρίζεται από αναζητήσεις και πειραματισμούς προς διαφορετικές κατευθύνσεις, από συγκλίσεις και αποκλίσεις από τον διεθνιστικό κανόνα. Δίπλα σε έργα, στα οποία οι διεθνιστικοί συντακτικοί κώδικες κυριαρχούν, συναντάμε μελέτες και υλοποιήσεις που επιλέγουν την υλικότητα του μπρουταλιστικού ύφους ή την ευαίσθητη ένταξη στο παραδοσιακό περιβάλλον ή, αντίθετα την τεχνολογική εκφραστικότητα και βέβαια μια γραφιστική εκδοχή της πλαστικότητας που δίνει στην επιφάνειας του τοίχου «τη δική της δόνηση – μέχρι το σημείο να συναγωνιστεί την ίδια την αρχιτεκτονική γραφή».

Το βιβλίο Βασίλης Μπογάκος. Αρχιτεκτονική στοχεύει στην επαναποτοθέτηση του αρχιτέκτονα στην ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή και με τη δίγλωσση έκδοσή του φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το έργο του και σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.



No comments :

Post a Comment