ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2020

 

2020


06 01 2020 

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται και πάλι κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 9 Ιανουαρίου, Γιάννης Κίζης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, ΑΠΟΗΧΟΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ / 16 Ιανουαρίου, Κώστας Ζάμπας, Πολιτικός μηχανικός Δρ. ΕΜΠ, ΟΙ ΥΠΕΡΛΕΠΤΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ / 23 Ιανουαρίου, Μαρία Δανιήλ, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΟΙ ΑΡΧΙΣΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (1835-1912) / 30 Ιανουαρίου, - / 6 Φεβρουαρίου, Γεώργιος Σαρηγιάννης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / 13 Φεβρουαρίου, Μιχάλης Λεφατζής, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ Δρ. ΕΚΠΑ, Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΥΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ / 20 Φεβρουαρίου, Μανόλης Κορρές, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, ΑΜΑΞΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ 
09 012020 

ALVAR AALTO AND GREECE: 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΜΕΛΙΣΣΑ»


Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου ΜΕΛΙΣΣΑ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Ξανθόπουλου, αρχιτέκτονα, με τίτλο ALVAR AALTO AND GREECE, Trailing Ariadne΄s Thread. Ε ι σ η γ η τ έ ς: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής, κοσμήτορας Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΕΜΠ / Παναγιώτης Τσακόπουλος, Δρ. αρχιτέκτων / Σοφία Τσιράκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΕΜΠ.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Tο βιβλίο θα προλογίσει ο Juha Pyykkö, πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα 

09 01 2020

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
“MEMNISO MEDS SPETSES 2019:” 
ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΡΟΜΑΝΤΣΟ


Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 20:00 στον πολυχώρο πολιτισμού ΡΟΜΑΝΤΣΟ εγκαινιάζεται ή έκθεση με τίτλο MEMNISO |MEDS Spetses 2019. Πρόκειται για τη συλλογική έκθεση της ομάδας MEDS gallery 2020, με μία σειρα υλικών εγκαταστάσεων, πολυμέσων και φωτογραφιών με γνώμονα τά έργα αρχιτεκτονικής και design που υλοποιήθηκαν φέτος κατά την διάρκεια του εργαστηρίου MEDS στο νησί των Σπετσών 
 
Στόχος του workshop MEDS Spetses 2019 ήταν σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες να αφομοιωθούν από τους συμμετέχοντες παραδοσιακές τεχνικές (υφαντουργία, ξυλοναυπιγική, μελισσοκομία κ.α.) και στη συνέχεια να ενταχθούν σε έργα σύγχρονου design όπου κοσμούν πλέον τις πιο χαρακτηριστικές γωνίες του νησιού. Δημιουργοί κι εκτελεστές των έργων αυτών αποτελούν οι συμμετέχοντες του MEDS workshop 2019, οι οποίοι διακρίνονται σε tutors (σχεδιαστές και καθοδηγητές των project), participants (συμμετέχοντες και εκτελεστές του εκάστοτε project), και σε εθελοντές με καθήκοντα γενικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης των project. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι ίδιοι οι τεχνίτες του νησιού των Σπετσών που στα πλαίσια του workshop ανέλαβαν το ρόλο του μέντορα. 
Διάρκεια έως 19 1 2020
12 01 2020 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ 
«ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 από τις 17:00 έως τις 21:00 στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ» θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Ημερίδα με την συμμετοχή 11 ομιλητών διαφόρων ειδικοτήτων. Μεταξύ των ομιλητών η Ντόρα Θεοδωροπούλου, Δρ αρχιτέκτων ΕΜΠ θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τάκης Ζενέτος Αρχή-Τέλος-Αρχή Ένα κτίριο/ένα έργο/ένας διάλογος». Μια διάλεξη για το κτίριο Fix και τον Τάκη Ζενέτο. Ένα έργο που τίθεται αποσπασματικά απέναντι η τοποθετείται πίσω από τον ομιλητή... Ένας ζωντανός διάλογος αναπτύσσεται.. Η Ντόρα Θεοδωροπούλου θα λειτουργήσει διαδραστικά με την εικαστικό ΑΣΚΤ Ελίνα Θεοδωροπούλου. Συμμετέχει επίσης και ο Κωνσταντίνος Μωραϊτης, Αρχιτέκτονας, καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και άλλοι. 

13 01 2020 

NIGHTSTALKER: 
ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ GAGARIN


Μετά την επιτυχημένη του ευρωπαϊκή περιοδεία, το δυναμικό ρόκ συγκρότημα Nightstalke, που παραμένει ενεργό και δυνατό επί πολλά χρόνια, επιστρέφει στην Ελλάδα και θα δώσει δύο συναυλίες στο Gagarin (Λιοσίων 205) στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2020. 

Οι Nightstalke δεν είναι ευχαριστημένοι με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όσα συνάντησαν γυρίζοντας από την περιοδεία τους στο εξωτερικό. «Η χώρα μας γίνεται ολοένα πιο οπισθοδρομική και όχι φιλελεύθερη. Θλιβερό να υπάρχουν αστυνομικοί σε κινηματογράφους, clubs, πανεπιστήμια, πλατείες, δρόμους και να δρουν σαδιστικά πάνω στους πολίτες. Και το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι ο κόσμος τρελάθηκε και χαίρεται με την αστυνομική βία και τη βία γενικότερα. Αυτό είναι κατάντια και διόλου πρόοδος. Μια κοινωνία με βία σημαίνει ότι έχει δομηθεί λάθος. Το να χτυπάει το κράτος τους πολίτες σημαίνει ότι κάτι κάνει λάθος και χρησιμοποιεί τη βία για να επιβληθεί». 

«Το ροκ έχει άμεσα συνδεθεί με το κίνημα των χίπις τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ένα από τα μεγαλύτερα επαναστατικά κινήματα της νεολαίας, σε πολλά επίπεδα», δηλώνουν τα μέλη του συγκροτήματος. «Το ροκ είναι πάντα επαναστατικό γιατί είναι πάντα αντισυμβατικό» 

13 01 2020

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: 
«Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
 

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2019 στις 18:30, στον χώρο Dark Room Creative Project (Λυδίας28, Βύρωνας) του αξέχαστου Στέφανου Πάσχου με οικοδέσποινα τη μοναδική Ηώ, ο Σωκράτης Μαυρομμάτης θα παρουσιάσει ένα δείγμα της πολύχρονης δουλειάς του. Εκτός από τη "Φωτογραφική Τεκμηρίωση" και τη "Δημιουργική Φωτογραφία στην Αρχαιολογία", θα μιλήσει και για τα "Αποσπάσματα", την "Αισθητική της Τεκμηρίωσης", για τα "Αποτυπώματα Μνήμης", αλλά και για άλλα που θα προκύψουν. Σπεύσατε…

14 01 2020

ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο αρχιτέκτονας Πραξιτέλης Ν. Κονδύλης θα μιλήσει με θέμα « Ελληνικότητα και Μοντέρνο στην Σύγχρονη Αρχιτεκτονική. Το έργο της Α31 2010-2019».
17 01 2020

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ 
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΜΠΑΣ: 
«ΟΙ ΥΠΕΡΛΕΠΤΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ» 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΕΜΠ


Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο κτίριο Αβέρωφ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και στο πλαίσιο των Διαλέξεων της σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε διάλεξη με ομιλητή τον κ. Κώστα Ζάμπα, Πολιτικό μηχανικό Δρ. ΕΜΠ και θέμα " Οι υπέρλεπτες καμπύλες του Παρθενώνος".

Προηγήθηκε εισαγωγική ομιλία του Μανόλη Κορρέ που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δεκαετία του ΄70 όταν στα έργα της Ακρόπολης εντάχθηκαν για πρώτη φορά νέοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων ο ίδιος και ο Κώστας Ζάμπας δίπλα στους παραδοσιακούς μαρμαροτεχνίτες που εργάζοντο εκεί υπό την επίβλεψη του Ορλάνδου και πως σταδιακά συνεργάστηκαν όλοι μαζί με τον καλύτερο τρόπο.

Το θέμα τόνισε ο ομιλητής, σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την έκδοση από την Επιτροπή Συντηρήσεων Μνημείων Ακροπόλεως της μελέτης "Οι εκλεπτύνεις των κιόνων του Παρθενώνος", επανεξετάζεται βάσει νεότερων στοιχείων. Παρουσιάστηκαν οι μεγάλες ανακαλύψεις των πρώτων σπουδαίων μελετητών Joseph Hoffer, John Pennethorne και Francis Cranmer Penrose, οι δημοσιεύσεις των οποίων εξετάστηκαν και πάλι λέξη προς λέξη και αριθμό προς αριθμό, αναλύθηκε η συμβολή ενός εκάστου και η εξέλιξή των θεωριών τους στις διαδοχικές εκδόσεις των μελετών τους. Παρουσιάστηκαν επίσης οι μετρήσεις και τα συμπεράσματα της έρευνας του ομιλητή για την ένταση και την κλίση των κιόνων, την καμπυλότητα και την κλίση του στυλοβάτη και την συσχέτιση των υπέρλεπτων καμπύλων μεταξύ τους και με τις ανεπαίσθητες κλίσεις των όρθιων και των ύπτιων γραμμών του κτηρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διερεύνηση και την ερμηνεία της διαμόρφωσης των δαπέδων του ναού ως ενιαίας πολυεδρικής επιφάνειας, η οποία είναι κατά προσέγγιση καμπύλη. 

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι εκλεπτύνσεις δεν είναι κατά κανόνα "οπτικές", δηλαδή δεν αποκοπούν στην διόρθωση οπταπατών ή προοπτικών σφαλμάτων· είναι οι λεπτότητες ενός ενιαίου και αδιαίρετου σχεδιασμού, στον οποίο το φαίνεσθαι ταυτίζεται με το είναι και τα αρχιτεκτονικά μέλη συναρθρώνονται σε ενιαίο αρμονικό σύνολο. 

Μετά την μεγάλη σε διάρκεια παρουσίαση ακολούθησε σειρά ερωτήσεων και τοποθετήσεων και η βραδυά έκλισε με μια συνολική τοποθέτηση του Μανόλη Κορρέ.
21 01 2020 

EIA: “ATELIER ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ” 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 


Την Παρασκευή 24/01/2020, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, η δεύτερη ημερίδα των Atelier Αρχιτεκτόνων με προσκεκλημένα γραφεία: Y & A Vikelas and Associates Architects |Tsolakis Architects | AREA και Architecture Research Athens. 
Τα Atelier Αρχιτεκτόνων αποτελούν μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με στόχο την κατάδυση στην καθημερινή πρακτική του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα ώστε να αποκαλυφθεί η πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής και υλοποίησης του κτισμένου έργου. 
Το βασικό κατευθυντήριο ερώτημα κινείται γύρω από τον τρόπο εργασίας και παραγωγής του αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα από τον 20ό έως και τις αρχές του 21ου αιώνα και αναδιπλώνεται σε πολλές κατευθύνσεις οι οποίες επιχειρούν να αναδείξουν την πολύπλοκη διαδικασία και τους φορείς που εμπλέκονται από την αρχική σύλληψη μέχρι την τελική υλοποίηση ενός έργου, με έμφαση στο στάδιο της κατασκευής.
19 01 2020
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΣ: 
«HOTEL ÉTERNITÉ» 
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 


Μόλις απόψε ανακάλυψα τον πολυτάλαντο Γιάννη Καλαβριανό, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος και ταυτόχρονα ένας σημαντικός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Παρακολούθησα συνεπαρμένος την παράστασή του «Hotel Éternité» στο Εθνικό Θέατρο και διέκρινα ένα ξεχωριστό προσωπικό ύφος και ήθος τόσο στο κείμενό του όσο και στην σκηνοθετική του προσέγγιση ενταγμένη σε ένα πραγματικά ατμοσφαιρικό και απροσδόκητο σκηνικό της Εύας Μανιδάκη. Ένας στιβαρός ορθογώνιος χώρος και απόλυτα μοντέρνος χώρο τις γνωστές κρύπτες ενός παράδοξου ξενοδοχείου διακοσμημένος με βαλσαμωμένα πουλιά με τις γνωστές κρύπτες. Εδώ κινούνται οι εργαζόμενοι σε αυτό το ξενοδοχείο, που υπηρετούν τους πελάτες τους κάτω από τις εντολές. Οι πελάτες έχουν μία περίεργη αντίληψη της αίσθησης του χρόνου, επειδή κάτι τους έχει συμβεί. Οι πελάτες ενώ έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία Check In, δεν έχουν ημερομηνία Check Out και είναι κατανεμημένοι σε ζώνες ανάλογα με το ζήτημα του καθενός. 
23 01 2020
 
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ: “Ο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ,ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΖΟΝΙ” ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ 7


Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:30 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί 7, ( Σόλωνος 20, 10673) η έκθεση της εικαστικού Μαρίας Βασιλάκη με τίτλο «Ο φανταστικός επισκέπτης, τα αγκάθια και ένα τριζόνι». Μία έκθεση βασισμένη σε μια ιστορία με τον ίδιο τίτλο «που η ίδια γράφει και μας αφηγείται, δημιουργεί η ζωγράφος την αφετηρία ενός διαφορετικού οδοιπορικού στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Κέα. Με στραμμένο το βλέμμα προς το έδαφος, σαν μέσα από ένα μεγεθυντικό φακό στρέφει την προσοχή μας σε λεπτομέρειες που συνήθως δεν παρατηρούμε. 

Έχοντας μεταφέρει το εργαστήριό της στο νησί τα τελευταία χρόνια παρατηρεί τη φύση γύρω της και δημιουργεί έναν κόσμο πάνω στο χαρτί επειδή δεν μπορεί να αντισταθεί όπως αναφέρει η ίδια στην ομορφιά των κίτρινων αφυδατωμένων χόρτων του καλοκαιριού και του ατέρμονου κύκλου της ζωής τους. Έτσι τα πιο ασήμαντα αγριόχορτα γίνονται πρωταγωνιστές στα έργα της με προσέγγιση σεβασμού και οικολογικής συνείδησης. 

Από τις παλαιότερες κατασκευές της με πολλά διαφορετικά υλικά περνάει η καλλιτέχνης με μοναδικό μέσο το χρώμα και μια ιδιαίτερη προσωπική γραφή με αμέτρητες κουκκίδες και νευρικές λεπτές γραμμές στην περιγραφή της ανακύκλωσης της ζωής στη χλωρίδα της κυκλαδίτικης γης. 

Με δική της επιμέλεια εμπλουτίζει την έκθεση με πραγματικά στοιχεία όπως φωτογραφίες, αγκάθια, φύλλα, αγριοβρώμη, αγριοκρίθαρο, αστοιβές και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, όλα μαζεμένα με ιδιαίτερη προσοχή από το περυσινό καλοκαίρι για να ταξιδέψει και τον θεατή στη δική της εμπειρία. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 14 Μαρτίου 2020. 
23 01 2020 

ΕΣΩ [ΈSO] 2020 ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ


Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου , στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, διεξάγεται για 9η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα ΕΣΩ. Η ημερίδα ΕΣΩ συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελληνικής δημιουργικής σκηνής, και έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος θεσμός προβολής στην Ελλάδα για τις τέχνες του σχεδιασμού. Οργανώνεται από το περιοδικό archisearch.gr και τον Βασίλη Μπαρτζώκα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο και την Graphopress απο το περιοδικό +DESIGN. 

Θεματικές όπως Artificial Intelligence, η ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία της εμπειρίας, αρχιτεκτονική του κρασιού, Styling, η αρχιτεκτονική και η πόλη, σχεδιασμός κατοικιών και ξενοδοχείων, φιλοξενία, αλλά και έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις ομιλίες του συνεδρίου. 

Ομίλητές η Μαρία Παπαφίγκου, ο Πάνος Παρθένιος , η Νατάσσα Τσιγκάρη και ο Μάριος Τσιλιάκος, ο Λεωνίδας Τραμπούκης, Αρτέμιος Λαϊνάς, ο γαλλικής καταγωγής νέος αρχιτέκτονας, Νικόλας Μπαρελιέ, Ο Αριστείδης Ντάλας, ο Αλέξης Βικέλας, ο Serdar Kutucu και ο Βαγγέλης Στυλιανίδης. 

Επίσης, θα απονεμηθούν τα βραβεία συνολικής προσφοράς του Archisearch / Design Ambassador, με τα οποία φέτος θα τιμηθούν τρεις σημαντικοί άντρες της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας: ο διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο Ιωάννης Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά ζωντανό μέρος της πραγματικότητας.
02 02 2020
 
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ & ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΗ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ


To Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος σας προσκαλεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής σε επιστημονική εσπερίδα με τίτλο: 

Αισθητική: Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο: Λάμπρος Γ. Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχελή 
Θα μιλήσουν: Καθηγήτρια Jale Erzen, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, «Ελληνική Αρχιτεκτονική – Συνέργεια: Φύση/Πολιτισμός» | Καθηγητής Raffaele Milani, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης , Πανεπιστήμιο της Bologna,
«Θεωρίες Τοπίου: μια διεπιστημονική προσέγγιση» | Δρ. Αικατερίνη Γκόλτσιου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, «Συλλογική μνήμη και ταυτότητα του τόπου: Παρεμβάσεις σχεδιασμού τοπίου στην Ελλάδα» | Δρ. Martha Fajardo, CEO Grupo Verde, Κολομβία, «Πρωτοβουλίες για το Τοπίο: Σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ λαών, ανάπτυξη συνεργασίας και συνδημιουργίας, καθώς και δημιουργίας ευχάριστων χώρων διαβίωσης, εργασίας και παιχνιδιού» | Καθηγήτρια Jala Makhzoumi, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού, «Ιστορικές μεταμορφώσεις αστικού πολιτισμού: Πολιτική του τοπίου και πρακτική στη Βηρυτό» | Δρ. Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Διδάσκων στη Θέση Μιχελή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης,
«Εικόνα και Ταυτότητα» | Δρ. Zoltan Somhegyi , Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών στο Κολέγιο Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Sharjah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «Καθρεφτίζοντας τα ερείπια: Αισθητική εμπειρία και η σχέση μας με το παρελθόν» | Καθηγήτρια Angie Hobbs, Καθηγήτρια Δημόσιας Κατανόησης της Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Sheffield,
«Η Αρχαία Αθήνα και η πόλη του μέλλοντος» | Τις ομιλίες θα συντονίσει ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Ηλίας Κωνσταντόπουλος | Οι ομιλίες θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα. 
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη αλλά μπορείτε να κλείσετε θέση μέσω Eventbrite:
03 02 2020
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΩΓΟΥΣΗ: SPREAD THE LOVE! 
ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOY ART

Στο πλαίσιο των εκθέσεων για καλό σκοπό, αυτή τη φορά για το "Μ.Α.Ζ.Ι. - Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα" της Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρα Γωγούση εγκαινιάζει την έκθεση της στην a.antonopoulou.art, ΤΟ Σάββατο μεσημέρι, 8 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00 – 16:00. 

Αυτά τα έργα που εκτίθενται σημειώνει η Αλεξάνδρα Γωγούση, ήταν ο τρόπος που αντιμετώπισα την περιπέτεια υγείας των γονιών μου τον Οκτώβριο του 2018. Συμπτωματικά μπήκαν και οι δύο στο νοσοκομείο το ίδιο διάστημα. Σε διαφορετικά νοσοκομεία ο καθένας. Κι εγώ πηγαινοερχόμουν... Και σχεδίαζα σε χαρτάκια και χαρτοπετσέτες, καρδούλες. Κι αργότερα τις σχεδίαζα στις σημειώσεις του κινητού μου. Κι όταν η κατάσταση υγείας και των δύο σταθεροποιήθηκε, πέρασα στην υλοποίηση. Τόσο απλά. Τόσο αληθινά. Καρδιές. Αγάπη. Αλληλεγγύη. Μ.Α.Ζ.Ι. 

Διάρκεια έκθεσης: 12 – 22 Φεβρουαρίου 2020 
04 02 2020

DALIBOR VESELY, «Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 


Μια νέα σημαντική έκδοση, μετέφρασε ο Δρ. Στέλιος Γιαμαρέλος, που διδάσκει Architectural History, Theory & Interdisciplinary Studies στην Bartlett School of Architecture UCL και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση (2019). Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24). 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Ιωάννης Ζαχαριάδης
Επ. Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΕΜΠ 
Αθανάσιος Σπανομαρίδης
Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών 
Βασίλης Γκανιάτσας
Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ 

Πρόκειται για το ογκώδες βιβλίο του Dalibor Vesely, «Η αρχιτεκτονική στην εποχή της διχασμένης αναπαράστασης: Το ερώτημα της δημιουργικότητας στη σκιά της παραγωγής» σε επιμέλεια και με ερμηνευτικό σημείωμα του Καθηγητή Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων/Θεωρίας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Δρ. Βασίλη Γκανιάτσα. Ο Jeff Malpas, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Tasmania σημειώνει: «Σε μια εποχή που η αρχιτεκτονική φαίνεται πολύ συχνά να έχει χάσει τον προορισμό της, το έργο του Dalibor Vesely ξεχωρίζει ως μία από τις λίγες γνήσιες απόπειρες φιλοσοφικά εκλεπτυσμένου στοχασμού πάνω στον ρόλο και την φύση της αρχιτεκτονικής που είναι ταυτόχρονα και ιστορικά ενήμερος. Η νέα αυτή έκδοση της ανατρεπτικής μελέτης του Vesely είναι λοιπόν πολύ ευπρόσδεκτη. Πρόκειται για έργο που αξίζει να διαβαστεί από το ευρύτερο δυνατόν κοινό – και χρειάζεται μάλιστα να διαβαστεί από όσες και όσους ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική, αλλά και για τον χαρακτήρα της ανθρώπινης κατάστασής μας εντός του κόσμου.» Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς "Αρχιτεκτονικός Λόγος" που διευθύνει ο Βασίλης Γκανιάτσας. Η σειρά επιχειρεί να προσεγγίσει την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής ως γνωστικής περιοχής και τον ιδιότυπο λόγο που τη χαρακτηρίζει μέσα από τα αρχιτεκτονικά έργα και τον φιλοσοφικό, θεωρητικό και κριτικό λόγο γι' αυτά. Αφορά τις φιλοσοφικές, θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές διερευνήσεις και μελέτες της αρχιτεκτονικής γνώσης, ως θεωρητικής και πρακτικής γνώσης των αρχιτεκτόνων, ως εμπειρικής και πρακτικής γνώσης των μαστόρων, αλλά και ως εμπράγματης γνώσης που βρίσκεται ενσωματωμένη στα αρχιτεκτονικά έργα και τις πολιτισμικές πρακτικές και δράσεις που σχετίζονται με αυτά. 
06 02 2020 

«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΥ»: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ 


Μια βραδιά αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές μιας αναστήλωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 19:30 στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα, Σκουφά 58, Αθήνα, με αφορμή το βιβλίο με φωτογραφίες της Μαίρης Χατζάκη με τίτλο «Οι Άνθρωποι του Δεσποτικού». Θα μιλήσουν οι Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος Γιώργος Κοντονικολάου, γλύπτης Την εκδήλωση θα συντονίσει η Λουίζα Καραπιδάκη, αρχαιολόγος-ιστορικός τέχνης.
07 02 2020 

ΒΙΚΗ ΜΠΕΤΣΟΥ: «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ» ΣΤΟ ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
 

Την Τρίτη 11.2.2020 και ώρα 19:00 στον Πολυχώρο Ω2, στο Ωδείον Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19), εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της εικαστικού Βίκης Μπέτσου, με τίτλο Μηχανισμός Διαχωρισμού / Splitting Mechanism». Η Βίκη Μπέτσου παρουσιάζει το πρόσφατο έργο της, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη: δύο πολυκάναλες βιντεοεγκαταστάσεις και μία «γλυπτική» εγκατάσταση. Η εικαστικός χωροθετεί, με χρονοεξαρτώμενα μέσα, θραύσματα μιας ιστορίας ραγίσματος διαρκείας, αμετάκλητου θρυμματισμού όλων αυτών που καταρρέουν, σε αντιπαράθεση με μια στιγμή ανεξέλεγκτης ελευθερίας, ως ανάκληση μνήμης μιας παιδικής αυθόρμητα εκδηλούμενης, ανέφελης χαράς. 

Εκκινώντας από το μνημονικό φορτίο που εκλύεται επ’ αφορμή ενός βιωμένου, κοινότυπου οικογενειακού μπιμπελό, συμβολικού απεικάσματος της ρόδινης εικόνας ενός νεαρού ζευγαριού –μία στερεότυπη, προαστική, ηθογραφική τυπολογία – η Β. Μπέτσου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, αφηγείται μια ιστορία παρακμής και κατάρρευσης της αστικής οικογένειας. Επιλέγει ένα θέμα πλήρες σε εικονολογικές συμβάσεις και συμβολισμούς, για να αναδείξει τις ενεχόμενες σε αυτό πολιτικές και ψυχολογικές προεκτάσεις στο επίπεδο της πραγματικής ζωής των ανθρώπων, την ίδια την πραγματικότητα ως ένα τραυματικό ατύχημα. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, από ώρα 20:00, οι φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών, παρουσιάζουν ένα εν εξελίξει project, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος Αυτοσχεδιασμού/Χορογραφίας που διδάσκει η διευθύντρια της Σχολής Χορού, Λίλα Ζαφειροπούλου. 

Διάρκεια Έκθεσης: έως και 21.2.2020
12 02 2020
 
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΟΞΑ ΚΟΙΝΗ» ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ


Ακούγοντας αποσπάσματα από τις εκπομπές της Λιλιπούπολης στο τρίτο πρόγραμμα, πίνοντας σήμερα τον καφέ μου, ξεφυλλίζω ταυτόχρονα το πρόγραμμα της χθεσινοβραδινής παράστασης στο θέατρο Πορεία με τίτλο «Δόξα Κοινή» που μας άφησε μια ευχάριστη αίσθηση και μας ανέβασε αμέσως μετά από την καταπόνηση ενός αεροπορικού ταξιδιού από την Γηραιά Αλβιώνα. 

Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι με ποιητικά αποσπάσματα από την ελληνική ποιητική ανθολογία, ήταν δυνατόν να συγκροτηθεί μια θεατρική παράσταση με θέμα τον έρωτα και αφετηρία το εργο του Ανδρέα Εμπειρίκου «Εις την Οδό των Φιλελλήνων» και την ποίηση των Εγγονόπουλου, Κ. Π. Καβάφη, Μαρίας Πολυδούρη, Νίκου Καββαδία, Κ. Γ. Καρυωτάκη, Διονύσιου, Σολωμού, Γιώργου Σεφέρης Οδυσσέα Ελύτη και άλλων, να παρελαύνουν ερμηνευμένα από ένα σύνολο νέων ηθοποιών, που κινούνται ασταμάτητα με χάρη και ευλυγισία πάνω σε ένα παράδοξο σκηνικό. Με την ίδια λογική της ευρηματικής σύνθεσης ποιημάτων και κειμένων από τον Στρατή Πασχάλη σε μια θεατρική πράξη και της σκηνοθετικής άποψης του Δημήτρη Τάρλοου, η Εύα Μανιδάκη συνθέτει με τη σειρά της μια γραμμική σειρά παλιών τραπεζιών σε ένα άδειο σκηνικό χώρο που τον οργανώνουν με τον καλύτερο τρόπο για αυτή την παράξενη παράσταση. Μια αρχιτεκτονική – εικαστική χειρονομία που αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από την Κορίνα Κόκκαλη που οργάνωσε την αέναη κίνηση πάνω, δίπλα και κάτω από αυτή την υπέροχη επιμήκη τραπεζαρία, έργο τέχνης, που αντί για εδέσματα είναι στρωμένη με μια στάζουσα κολώνα πάγου, λεβάντες και ρίζες φυτών, άμμο της θάλασσας και ύδωρ, ημίγυμνα σώματα με υπέροχα κοστούμια του Αλέξανδρου Γαρνάβου και της Τζίνας Ηλιοπούλου, δημιουργώντας μια διονυσιακή ατμόσφαιρα μέθης που μας συνεπήρε, με τους ήχους της ζωντανής μουσικής της Λήδας Μανιατάκου και τους φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου. Οι νέοι ηθοποιοί Αλέξανδρος Βαμβούκος, Λήδα Μανιατάκου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άρης Μπαλής, Διονύσης Πιφέας, Θάλεια Σταματέλου, Αρετή Τίλη, Σίσσυ Τουμάση, Ορέστης Χαλκιάς και ο πιο ώριμος Γιάννης Νταλιάνης, μαζί με τον δεξιοτέχνη μουσικό επί σκηνής Μάριο Παπούλια, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό συμμετέχοντας σε ένα καλοκουρντισμένο σύνολο και συνεργώντας με το κοινό. 

Αυτό το σημερινό πρωινό με την Λιλιπούπολη και την παράσταση του Τάρλου που συνδέονται κατά την άποψή μου με ένα παράξενο τρόπο, με την ίδια φρεσκάδα και τόλμη, που με καθήλωνε τότε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 στο αυτοκίνητο πριν πάω στο γραφείο, με κάνει αισιόδοξο που η υποκριτική τέχνη του θεάτρου συνεχίζει να μας δίνει χαρά και να μας συγκινεί. Λάτρεις της ποίησης και μη σπεύσατε.
12 02 2020
 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΕΜΠ: «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»


Την Πέμπτη 13 02 2020 στις 14:00 στο αμφιθέατρο Α008, Κτίριο Αβέρωφ, οι φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Κορίνα Νούσυ και η Έλλη Τσακοπούλου θα δώσουν διάλεξη με θέμα «Διερεύνηση της γυναίκειας παρουσίας στην ελληνική μεταπολεμική αρχιτεκτονική: Αναστασία Τζάκου, Μυρτώ Κωστίκα, Σέβα Καρακώστα».

17 02 2020 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΝΩΤΗΣ: «Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΟΙ ΡΟΟΚΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ» ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ | ΠΑΡΟΥΔΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 


Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 στην αίθουσα Καυτατζόγλου του κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ, η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και οι εκδόσεις Θίνες οργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Πετρονώτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του «Οι μνήμες του νερού. Οι ροοκρίνες της Αρκαδίας». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Μπελαβίλας, ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο Αργύρης Πετρονώτης και θα συντονίσει η Ζιζή Σαλίμπα. (φωτογραφία Φοίβη Θωμοπούλου)
18 02 2020 

VOIS ARCHITECTS: ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, οι VOIS architects θα μιλήσουν με θέμα « ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ»
20 02 2020
 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ ‘Αρχέτυπα’, μια συλλογή/δημοσίευση που περιλαμβάνει τις (ιστορικές-θεωρητικές και σχεδιαστικές) μήτρες της σημερινής ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Το τεύχος αυτό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας περιόδου δεκαπέντε ετών. Για να εορτάσουν την πρώτη τους περίοδο, οι ΔΟΜΕΣ προσκάλεσαν Έλληνες αρχιτέκτονες, από πλέον αναγνωρισμένους έως εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, να παρουσιάσουν μία εικόνα (φωτογραφία ή σχέδιο) που λειτουργεί ως αρχέτυπο στην πρακτική τους. 
Το περιοδικό Δομές, ως έκδοση του νέου φορέα με τον τίτλο «DOMa», ανανεώνεται ριζικά και αφιερώνεται αποκλειστικά στην ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής.
20 02 2020

ΙΨΕΝ: ΓΙΟΝ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ


Στο υποσκήνιο του Μεγάρου Μουσικής ένα εφιαλτικό σκηνικό (Εύα Μανιδάκη) αποκαλύπτεται σταδιακά έτοιμο να υποδεχθεί τις δυνάμεις του κακού, μέσα από ένα συνταρακτικό ιψενικό κείμενο όπου συγκρούεται το παλιό και το νέο. Οι ηθοποιοί ακροβατούν, τσαλαβουτούν στο νερό, βυθίζονται σε καθόδους, ανεβαίνουν σε κλίμακες προς το κενό, μπαινοβγαίνουν σε κρύπτες εν μέσω καπνών και εκκωφαντικών ήχων από πόρτες που κλείνουν και δραματικά πιανιστικά ιντερμέδια, στο σκοτάδι ή σε έντονες δέσμες φωτός (Λευτέρης Παυλοπουλος), μπροστά σε διάσπαρτα μικρόφωνα. Ο Χουβαρδάς δοκιμάζει τα όρια των θεατών με μια παράσταση που σε απωθεί και ταυτόχρονα σε καθηλώνει με την ιδιαιτερότητά της, τον παραλογισμό και τις ακραίες ερμηνείες εξαίρετων ηθοποιών (Νίκος Χατζόπουλος, Ρένη Πιττακή, Λυδία Φωτοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Σοφία Κόκκαλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος).
2020 02 24 

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται και πάλι κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 02 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2020). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 27 Φεβρουαρίου, Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΙΚΙΝΟΥ / 5 Μαρτίου, Μανόλης Κορρές, Ομ.Καθηγητής ΕΜΠ, ΑΜΑΞΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ – β΄μέρος / 12 Μαρτίου, Μαριλένα Κασιμάτη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ,/ 19 Μαρτίου, Μaarten Delbeke, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής gta-ETH, CONSENSUS AND AUTHORITY, COMFORT AND MAGNIFICENCE. DEFINING CLASSICISM AROUND 1700 / 26 Μαρτίου, Γουλιέλμος Ορεστίδης, MSc Αρχιτέκτων Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ / 2 Απριλίου, Ferdinand Pajor, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, Society for the History of Swiss Art SHSA, EDUARD SCHAUBERT’S TRAVEL ON SOUTHERN EUBOEA AND THE NORTHERN SPORADES (1847) / 9 Απριλίου, Σωτήρης Βογιατζής, Δρ.Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΑΝΑΨΗΛΑΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ-ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΡΗΓΚΟΡΙΕΒΙΤΣ ΜΠΑΡΣΚΥ. 
26 02 2020
 
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOY ART

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, 19:00–22:00 στην a.antonopoulou.art εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση "Η ηχώ του χθες ως εικόνα του αύριο" σε επιμέλεια Νίκου Αρβανίτη και Αλέξανδρου Ψυχούλη. Η έκθεση παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων καλλιτέχνιδων και επικεντρώνεται στην σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και των προεκτάσεων αυτής σε αντιληπτικό και συναισθηματικό επίπεδο. Συμμετέχουν: Μυρτώ Βρατσάνου, Ελένη Ζερβού, Αθηνά Κουμπαρούλη, Ελπίδα Φραγκεσκίδου. Διάρκεια έκθεσης: έως 11/04/2020. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, η γκαλερί θα παραμείνει ανοιχτή έως τα μεσάνυχτα με αφορμή το Gallery Night, Νύχτα Πολιτισµού Athens Culture Net.

28 02 2020 

«ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ | ΜΙΑ ΑΡΡΗΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΙΟΠ 


Την Παρασκευή 6 Μαρτίου (ώρα 18:00),το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το βιβλίο Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία, του Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, , στην έδρα του Ιδρύματος (Αγγέλου Γέροντα 6 στην Πλάκα ).
Η νέα έκδοση του ΠΙΟΠ πραγματεύεται την ανώνυμη αρχιτεκτονική στον αστικό πολεοδομικό ιστό, καθώς και στο δομημένο περιβάλλον των αγροτικών ή ημιαστικών κοινοτήτων. Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε τη σύνθεση του έργου έπειτα από πολυετή επιτόπια έρευνα, καταγραφή και μελέτη «ανώνυμων» ελληνικών αρχιτεκτονικών περιπτώσεων ή συνόλων, καθώς και φωτογραφική ή/και σχεδιαστική τους αποτύπωση.
Μια ρηξικέλευθη προσέγγιση των ανώνυμων αρχιτεκτονημάτων, όπως αυτά υπαγορεύτηκαν από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής αλλά και σε διαρκή συνομιλία με έργα της επώνυμης αρχιτεκτονικής.
Για το βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη θα μιλήσουν: ο αρχιτέκτων Οδυσσέας Σγουρός, με θέμα «Συνάφειες και ωσμώσεις. Η αδιαίρετη όψη του κόσμου είναι ανώνυμη», ο αρχιτέκτων, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Σκουτέλης, με θέμα «Προς έναν άτλαντα του κοινότυπου» και ο αρχιτέκτων Γιώργος Τριανταφύλλου, με θέμα «Από την τρίτροχη μοτοσικλέτα στο προμελετημένο ηλεκτροσόκ». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρέμβαση του συγγραφέα, Δημήτρη Φιλιππίδη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 
29 02 2020 

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ EXECUTIVE EDITOR ΤΟΥ “JOURNAL OF ARCHITECTURE»


Συγχαρητήρια στον Στέλιο Γιαμαρέλο, Teaching Fellow στην Σχολή Αρχιτεκτονικής Bartlett ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε νέος Executive Editor του The Journal of Architecture. 
Από την έναρξη λειτουργίας του το 1996 tο περιοδικό του “The Journal of Architecture” έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά αρχιτεκτονικής διεθνώς, εκδίδοντας οκτώ τεύχη ετησίως. Το επόμενο τεύχος θα δημοσιευθεί τον Μάρτιο και θα επικεντρωθεί στα Βραβεία του Προέδρου της RIBA για την Έρευνα. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του περιοδικού.
12 04 2020
 
KOSTAS TSIAMBAOS: 
FROM DOXIADIS' THEORY TO PIKIONIS' WORK
REFLECTIONS OF ANTIQUITY IN MODERN ARCHITECTURE


Σε αυτό το βιβλίο, ο Τσιάμπαος επαναπροσδιορίζει την πρωτοποριακή θεωρία του Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη και μετατοπίζει τη διατριβή του από την αρχαιότητα και την αρχαία αρχιτεκτονική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κατανοηθεί μόνο ως μια θεωρία που βασίζεται στη νεωτερικότητα. 
Υπό το πρίσμα αυτό, ο συγγραφέας διερευνά τη θεωρία του Δοξιάδη σε σχέση με το έργο του αμφιλεγόμενου Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Αυτή η παράλληλη διερεύνηση του φιλοσοφικού περιεχομένου της θεωρίας του Δοξιάδη και των αρχών σχεδίασης του έργου του Πικιών, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο αναφοράς και δημιουργεί μια πολύτιμη και πρωτότυπη ερμηνεία της δουλειάς τους. Χρησιμοποιώντας καινοτόμα διεπιστημονικά εργαλεία και μεθόδους που επεκτείνουν τα ιστορικά όρια του μεσοπολεμικού μοντερνισμού, το βιβλίο ανασυνθέτει το έδαφος μιας εναλλακτικής νεωτερικότητας που κοιτάζει προς το μέλλον μέσα από έναν καθρέφτη που αντικατοπτρίζει το αρχαίο παρελθόν. 
Από τη θεωρία του Δοξιάδη στο έργο του Πικιώνη: Οι προβληματισμοί της αρχαιότητας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι συναρπαστική ανάγνωση για όλους τους μελετητές και τους σπουδαστές που ενδιαφέρονται για τον μοντερνισμό και την αρχαιότητα, την ιστορία και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής, την ιστορία των ιδεών και την αισθητική ή την πολεοδομική θεωρία και το σχεδιασμό .
12 04 2020

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ Ζ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ / MARILENA Ζ. CASSIMATIS: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΣΤ ΤΣΙΛΛΕΡ / ERNST ZILLERS ERINNERUNGEN


Είναι γνωστό ότι η συνάντηση του Ερνστ Τσίλλερ (1837-1923) με την Ελλάδα του Γεωργίου Α' και του Τρικούπη υπήρξε γόνιμη και αμοιβαία επωφελής. Με τα 500 κτίριά του ο Σάξων αρχιτέκτων εξωράισε το αστικό τοπίο της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων. Αρκετά μάλιστα από τα έργα του ανήκουν στα διατηρητέα αρχιτεκτονικά μας μνημεία.
Οι ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΣΤ ΤΣΙΛΛΕΡ στη γερμανική γλώσσα δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον χαμένες. Κυκλοφόρησαν προ μηνός σε δίγλωσση εικονογραφημένη έκδοση με μετάφραση, σχολιασμό και επιστημονική επιμέλεια της Δρ ιστορικού της τέχνης Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης. Στο αρχείο εγγράφων της Εθνικής Πινακοθήκης η Κασιμάτη εντόπισε φωτοτυπίες του αγνοούμενου γερμανικού χειρογράφου των Αναμνήσεων (Erinnerungen) του Τσίλλερ. Αφού υπέστη το μαρτύριο της μεταγραφής του φωτοτυπημένου χειρογράφου σε αναγνώσιμο κείμενο, το μετέφρασε στα ελληνικά με γλαφυρότητα και εμπεριστατωμένες βιβλιογραφικές αναφορές. Προχώρησε σε δίγλωσση εικονογραφημένη έκδοση της ιστορικής αυτής πηγής εμπλουτίζοντάς την με σπάνιο υλικό — αρχειακό και δημοσιευμένο.
Σε αυτό το ταξίδι μνήμης ο συγγραφέας – πρωταγωνιστής δεν περιορίζεται σε σημαντικά γεγονότα της προσωπικής του διαδρομής και εποχής. Έχοντας συνείδηση ότι στάθηκε μάρτυρας και συντελεστής σε αυτά τα γεγονότα, αισθάνθηκε την ανάγκη να κοινοποιήσει τις εμπειρίες του στους μεταγενέστερους. Μολονότι ο αυτοβιογραφικός λόγος του Τσίλλερ δεν μπορεί να θεωρηθεί ιστορικό κείμενο, αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία, αλλά και συναρπαστικό ανάγνωσμα για τους φίλους της αρχιτεκτονικής και της τέχνης.
Η γερμανομαθής Μαριλένα Κασιμάτη είχε τα αναγκαία εφόδια για να μεταφράσει, να τεκμηριώσει και να αναδείξει τον αυτοβιογραφικό λόγο του Σάξωνα αρχιτέκτονα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου σπούδασε ιστορία της τέχνης, αρχαιολογία και φιλοσοφία και διδάκτωρ του Τμήματος Μέσης και Νεώτερης Ιστορίας της Τέχνης του ιδίου Πανεπιστημίου. ( κείμενο της Ελένη Φεσσά- Εμμανουήλ)
14 04 2020
 
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ DOMA ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ! 


Το πρώτο τεύχος του περιοδικού DOMa κυκλοφόρησε! Με υψηλού επιπέδου αισθητική παρουσία!!! Το DOMa είναι ένα νέο διεθνές περιοδικό που πραγματεύεται τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Εστιάζοντας περισσότερο στην διαδικασία παρά στο αποτέλεσμα, παρουσιάζει λευκώματα που συμπεριλαμβάνουν αρχειακό υλικό για πραγματοποιημένα έργα. Από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής, επιχειρείται η τεκμηρίωση της μεθόδου εργασίας κάθε δημιουργού. Στο πρώτο τεύχος δημοσιεύεται υλικό από τα έργα 'Hunters Point Library' των Steven Holl Architects, 'The OE House' των Fake Industries Architectural Agonism + Aixopluc, '22 Dwellings Housing Block in Barcelona' των MAIO και 'House no. 10 - House with Courtyard' των MOS Architects. Το περιοδικό είναι δίγλωσσο (Αγγλικά-Ελληνικά) και εκδίδεται σε τέσσερα τεύχη ετησίως. Κάθε λεύκωμα είναι διαθέσιμο και μεμονωμένα, ως αυτoτελής έκδοση.
21 04 2020 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ


Με μεγάλη καθυστέρηση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ “ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΟΦΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ’’ που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2019. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ενστάσεων. Το πρώτο βραβείο έλαβε το γραφείο «Topio7 architects-landscape architects» (Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα και Θανάσης Πολυζωίδης). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων θα δημοσιευτούν εδώ συνοπτικά οι βραβευμένες μελέτες και αποσπάσματα των πρακτικών.
23 04 2020
 
ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΠΟΛΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Κυκλοφόρησαν από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε ψηφιακή μορφή, τα πρακτικά της ημερίδας Πόλη – Δημοκρατία – Αρχιτεκτονική, σε επιστημονική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Ο τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην προσυνεδριακή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων «Ο Χρυσόστομος», στις 30 Οκτωβρίου 2017 στα Χανιά,στο πλαίσιο του κεντρικού συνεδρίου του Ιδρύματος με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία», που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο τόμος διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν το κρίσιμο ερώτημα του κατά πόσον η αρχιτεκτονική, και ο χώρος γενικότερα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και πώς η δημοκρατία επηρεάζει τη διαμόρφωση του χώρου αντίστοιχα, εστιάζοντας κυρίως στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πρωτότυπες έρευνες που εκπόνησαν φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη»(εαρινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2016-2017).
23 04 2020

ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και απολαύστε βιντεοσκοπημένη (και με εξαιρετικό μοντάζ) την ομιλία του αρχιτέκτονα Πραξιτέλη Ν. Κονδύλη, με θέμα «Ελληνικότητα και Μοντέρνο στην Σύγχρονη Αρχιτεκτονική. Το έργο της Α31 2010-2019», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο αρχιτέκτονας Πραξιτέλης Ν. Κονδύλης θα μιλήσει με θέμα « Ελληνικότητα και Μοντέρνο στην Σύγχρονη Αρχιτεκτονική. Το έργο της Α31 2010-2019» 
 
01 05 2020 

ARCHISEARCH PORTFOLIO REVIEWS: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 


Tο Archisearch & η Design Ambassador απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στα Archisearch Portfolio Reviews.
Τα Archisearch Portfolio Reviews προσφέρουν την ευκαιρία σε φοιτητές αρχιτέκτονες/σχεδιαστές εσωτερικών χώρων/designers, αλλά και σε νέους επαγγελματίες του χώρου να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα, αλλά και με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, προκειμένου να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές ή την επαγγελματική τους αποκατάσταση ή/και μετεξέλιξη.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για αναλυτικές πληροφορίες.
10 05 2020 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΡΤΖΙΛΑΚΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΤΟΝ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΞΙΑ ΤΙΜΗΣ" ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και διαβάστε το σχόλιο του Γιώργου Τζιρζιλάκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 02 Μαίου 2016 με τίτλο «Αναψηλαφώντας τον Άρη Κωνσταντινίδη» και γράφτηκε με αφορμή τον τιμητικό τόμο για τον Άρη Κωνσταντινίδη. Μία έκδοση που επιμελήθηκε η Ντίνα Βαΐου για την σειρά "Πρόσωπα άξια τιμής" του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. 

Η σειρά "ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΞΙΑ ΤΙΜΗΣ" αποτελεί το εκδοτικό αποτύπωμα του ομώνυμου κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 , στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. στο Μουσείο Μπενάκη. Σκοπός είναι να τιμηθεί η μνήμη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, που με το έργο και τη δράση τους επέδρασαν καθοριστικά στον χώρο τους και άφησαν το ίχνος τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Για τον Άρη Κωνσταντινίδη γράφουν οι: Σταύρος Πετσόπουλος, Ελένη Λιβάνη, Σουζάνα Αντωνακάκη, Στέλιος Γιαμαρέλος, Αμαλία Κωτσάκη, Λεωνίδας Κουτσουμπός, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.
18 05 2020 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΜΥΡΛΗ


Μέσω email από τον ιστότοπο ACADEMIA, πληροφορήθηκα για την εργασία του Πέτρου Παπαδόπουλου, στο μάθημα επιλογής 601 με διδάσκουσα την Βασιλική Πετρίδου. Τίτλος: «Ανάλυση της κατοικίας σε τρία κτήρια στη Βάρκιζα του Νίκου Σμυρλή», και πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών τον Μάρτιο του 2014, στο οποίο ο Σμυρλής ανήκει στο διδακτικό προσωπικό. Τον αρχιτέκτονα Νίκο Σμυρλή, με σπουδές στο ΕΜΠ και την Σορβόννη, δεν τον γνωρίζω και είμαι επιφυλακτικός με την υφέρπουσα μνημειακότητα των έργων του. Σε κάθε περίπτωση η εργασία μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, στο βαθμό μάλιστα που το έργο του Σμυρλή έχει απασχολήσει και του θεωρητικούς της Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Για να διαβάστε την συγκεκριμένη εργασία κάντε ΚΛΙΚ εδώ
18 05 2020 

ΜΕΤΕΩΡΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ – ΆΝΝΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΊΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 


Ένα επιβλητικό μουσικό έργο, οργανικά δεμένο με τις σαγηνευτικές εικόνες της Αθήνας και του Σαρωνικού στη δύση του ήλιου, με αφετηρία το ποίημα της Κικής Δημουλά «Μια μετέωρη κυρία». Στο ΚΠΙΣΝ στην κορυφή του φάρου Το Σάββατο 16 Μαΐου 2020: "Ήχοι, μνήμες του Δημήτρη Καμαρωτού, από άλλες στιγμές, έρχονται σαν θόρυβοι και αρμονίες, συνδέονται και γίνονται μια νέα μουσική. Μια γυναίκα βρίσκεται εκεί, μετέωρη πάνω από την Αθήνα. Η μεσόφωνος Άννα Παγκάλου αφουγκράζεται την πόλη και μετατρέπει τους ήχους από άλλες στιγμές της σε περιπέτειες μιας φωνής. Οι εφήμεροι ήχοι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα τέσσερα τεταρτημόρια της πόλης, σταματούν. Ήχοι συμπλέκονται, επιστρέφουν πίσω. Μια μουσική, εκείνη τη στιγμή, για τους κατοίκους της Αθήνας.» 
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να το απολαύσετε.
18 05 2020 

PLATFORMS PROJECT 2020: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ 31 ΜΑΪΟΥ 2020


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και επισκεφτείτε την ψηφιακή κάτοψη του εκθεσιακού χώρου “Νίκος Κεσσανλής” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τις πλατφόρμες τοποθετημένες στα ψηφιακά τους περίπτερα, όπου ο θεατής μπορεί πατώντας κλικ πάνω στο αριθμό και το όνομα της πλατφόρμας να δει έργα που θα εκθέτει κάθε καλλιτεχνης της ομάδας ( video-art, ζωγραφική, φωτογραφία, installations κτλ). Ταυτόχρονα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε online ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών πάνω σε θέματα που αφορούν την σύγχρονη τέχνη στα ελληνικά και αγγλικά, online περφόρμανς και βίντεο από τις συμμετέχουσες ομάδες. Ο επισκέπτης επίσης του νέου Platforms Project NET θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε άμεση επαφή και διάλογο διαδικτυακά με τους καλλιτέχνες και θα αποτελεί μία διαδραστική εμπειρία. 

Φέτος συμμετέχουν στο Platforms Project Οnline 63 πλατφόρμες από 20 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Παναμάς, Φιλανδία, Ινδονησία, Τουρκία, Σερβία, Ρωσία, Κύπρος, Ιταλία, Χονγκ Κονγκ) και με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες. 

Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού.
18 05 2020 

ΛΗΔΑ ΜΠΑΡΟΥΣ: "ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ" ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ


Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και με γενικό θέμα «Επαναχρήσεις Κτιρίων και Συνόλων», η Λήδα Μπαρούς, αρχιτέκτονας και Υποψήφια Διδάκτορας TU Delft, θα δώσει διάλεξη με τίτλο « "Διαφανείς" αποκαταστάσεις. Η αρχιτεκτονική του δομικού γυαλιού στο πλαίσιο επανάχρησης και αξιοποίησης ιστορικών χώρων». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου την Τετάρτη 20 Μαϊου 2020 στις 20.00. 
12 06 2020
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΡΓΙΟΥ: 
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Το βιβλίο αυτό, που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένα πολιτικό-φιλοσοφικό δοκίμιο που διερευνά τη διάσταση της «μετά θάνατον ζωής» από την πλευρά της ζωής: πώς δηλαδή το παρελθόν εμπλέκεται στη ζωή, τη νοηματοδοτεί και την ενδυναμώνει. Βασικό όχημα αυτής της διερεύνησης αποτελούν τα κτίρια, τα ερείπια, αυτά τα φωτεινά φαντάσματα άλλων εποχών. Το κοίτασμα της συναναστροφής με τον κόσμο των ερειπίων είναι πολυδιάστατο και ανεξάντλητο και δίνει μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Κυρίως αποδεικνύει ότι ο κόσμος είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο από την όποια καθημερινότητα της ύπαρξής μας. 
Υπάρχει η ζωή. Υπάρχει και ο θάνατος. Κι ανάμεσά τους υπάρχει η φθορά. Για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα δένδρα, τα φυτά, αλλά και για τα ανθρώπινα δημιουργήματα: τα υφάσματα, τα έπιπλα, τα αυτοκίνητα, τα κτίρια. Η αλήθεια είναι πως στη μακρά ανθρώπινη περιπέτεια ο θάνατος δεν είναι ακριβώς τελεσίδικος, με την έννοια ότι το παρελθόν εξακολουθεί να υπάρχει με τον τρόπο του, να ανακατεύεται με τους ζωντανούς και να τους επηρεάζει. 
Ο πολιτισμός των φαντασμάτων αναπτύσσεται με την ώσμωση των επιμέρους επιστημονικών ειδικοτήτων όπως η ιστορία, η κοινωνιολογία, η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική, η μηχανική και άλλες, σε συνδυασμό με πεδία όπως η ποίηση και η λογοτεχνία, ώστε ενδυναμωμένες οι δημιουργικές επιρροές του παρελθόντος να μπορέσουν να εμφανιστούν στο «μεταξύ», στο κενό που επιφέρει η καταστροφή – κάτι σαν τα λουλούδια που ανθίζουν στις ρηγματώσεις των ερειπίων. 
Ο Γιώργος Μ. Χατζηστεργίου είναι πολιτικός μηχανικός που γράφει. Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
09 06 2020 

«ΤΑΚΗΣ Χ. ΖΕΝΕΤΟΣ (1926-1977). Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ. ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΦΙΑΤΗ» 


Η Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ μας ενημερώνει για τη διαδικτυακή δημοσίευση του συμφοιτητή της Γιώργου Κορφιάτη , ο οποίος είχε ως πρώτο εργοδότη του τον Τάκη Χ. Ζενέτο. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να την διαβάσετε.
22 06 2020
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: ΔΥΟ AΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΟΞΙΑΔΗ ΣΤΗ LIFO


Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης γράφει στην LIFO για τον πρωτοπόρο Έλληνα πολεοδόμο, με αφορμή τα βιβλία που έχει επιμεληθεί για τη δουλειά και τα ταξίδια του [«Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης (1913-1975)» και «Ταξιδιωτικά Ημερολόγια, 1954-1956», εκδόσεις Μέλισσα]. Και ο Οδυσσέας Σγουρός σχολιάζει: 

«O ακαταπόνητος Δημήτρης Φιλιππίδης, αφού εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια την πιο ολοκληρωμένη βιογραφία αυτού του σπουδαίου 'Ελληνα Πολεοδόμου, που μεταπολεμικά εκπόνησε την πιο σύνθετη και πρωτότυπη μελέτη-τεκμηρίωση μιας κατεστραμμένης χώρας ( που παρέμεινε σχεδόν στα αζήτητα για τους διεθνείς οργανισμούς και βέβαια για τη Γερμανία), συνεχίζει τη συστηματική αναζήτηση, την καταγραφή και την παρουσίαση όλων των τομέων δραστηριότητας αυτού του ακάματου οραματιστή που -κατά την άποψή μου- διδάσκεται ελάχιστα στις αρχιτεκτονικές μας σχολές... Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης δεν υπήρξε μόνο προικισμένος και εμπνευσμένος ανατόμος της "Οικιστικής" πραγματικότητας της εποχής του εμπλουτίζοντας την με καινοφανείς και πρωτότυπες προσεγγίσεις αλλά υπήρξε και ενεργό υποκείμενο και Πολίτης της χώρας σε μια περίοδο που μια καχεκτική και εξαρτημένη αστική τάξη δεν είχε κανένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανασυγκρότηση ενός τόπου που τόσο δοκιμάστηκε στους πολέμους...Ο Δοξιάδης υπήρξε μορφή πάνω στην οποία αξίζει να σκύψουμε όλοι οι νεότεροι...» 
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ
24 06 2020
 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ: Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ 


Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δείτε το site του συναδέλφου αρχιτέκτονα Παντελή Χερουβείμ που δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Το βρίσκω πολύ καλό, λιτό και περιεκτικό και εκπέμπει την καθαρή ματιά ενός καλού και σεμνού αρχιτέκτονα με πολλαπλά ενδιαφέροντα.
29 06 2020 

DOMa: ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2020


Στο πλαίσιο της ίδρυσης του φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, τα ‘Βραβεία ΔΟΜΕΣ’ μετονομάζονται σε ‘Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής’. Οι ΔΟΜΕΣ διοργανώνουν την Τρίτη 14 Ιουλίου την Τελετή Απονομής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 (20:00 – 22:00). 

Λόγω των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών, η εκδήλωση θα είναι κλειστή - θα παρευρεθούν μόνο οι φιναλίστ των βραβείων - αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των λογαριασμών του DOMa στα social media. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. 

Στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν 191 έργα για τις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες: «Πραγματοποιημένο έργο», «Πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», «Πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», και «Μελέτη». Επίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά θα απονεμηθούν και τα Βραβεία Συναδέλφων, όπου κριτές είναι οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως υποψήφιοι για τις κατηγορίες «Πραγματοποιημένο έργο» και «Μελέτη». 

Κριτική επιτροπή
Valerio Olgiati Αρχιτέκτων Flims – Ελβετία
Oliver Thill Αρχιτέκτων, διευθυντής, Atelier Kempe Thill Ρότερνταμ – Ολλανδία
Emilio Tuñón Αρχιτέκτων, διευθυντής, Tuñón Arquitectos, Πρόεδρος, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Μαδρίτης – Ισπανία 

Την ημέρα της εκδήλωσης θα κυκλοφορήσει και ο τόμος ‘Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020’, μια νέα παραγωγή του DOMa, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι συμμετοχές των φετινών φιναλίστ. 
29 06 2020 

A DROP OF TIME: ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2020 ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΜΠΑΖΑΙΟΥ


Καλλιτέχνες που προσέφεραν την ενέργεια, την έμπνευση και το ταλέντο τους τα τελευταία χρόνια στις εικαστικές εκθέσεις στον Πύργο Μπαζαίου, είχαν δώσει ραντεβού εφέτος στην επετειακή χρονιά της εικοσαετίας του Φεστιβάλ Νάξου για να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας, φιλίας και εορταστικής διάθεσης. Η πανδημία του Covid-19 απέτρεψε τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από το εξωτερικό δεν εμπόδισε όμως τους εγχώριους να επεκτείνουν τη δημιουργικότητα τους καλύπτοντας την απουσία. 

Ο Κωστής Αντωνιάδης παρουσιάζει μια νέα θεματική ενότητα «Αν οι Εικόνες είχαν μια Ζωή να Ζήσουν». Οκτώ βίντεο πορτρέτα σε οθόνες HD φαίνεται να υποφέρουν, να πονάνε, να δακρύζουν, να ονειρεύονται ή να ματώνουν, υποδηλώνοντας ένα βίωμα χρονικά απροσδιόριστο, με εμφανή όμως καταγωγή από την ιστορία της τέχνης και ειδικότερα τις θαυματουργές εικόνες. 

Ο Ingbert Brunk εγκατεστημένος στη Νάξο εδώ και 35 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο. Με αφορμή την επέτειο του Φεστιβάλ ολοκλήρωσε μια ενότητα έργων με τίτλο «διάφανος χρόνος». Την ώρα που η ανθρώπινη περιπλάνηση νοηματοδοτείται με καινούριο τρόπο και το Αιγαίο μετατρέπεται σε μία θάλασσα απώλειας και ματαίωσης, ο Μπρουνκ στοχάζεται πάνω στην ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δημιουργήσει μία νέα ιστορία και να υπερβεί τα υπαρξιακά της δεδομένα. 

Τα εφετινά έργα συνυπάρχουν με εκείνα καλλιτεχνών από προηγούμενες χρονιές (Hiroshi Egami, Anais Lelievre, Laurent Reynes, Sandor Zelenak, Saulius Valius) καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί δυναμικά στο χώρο. Η πολυπολιτισμική σύμπραξη οδηγεί ουσιαστικά σε ένα πολύμορφο πλουραλιστικό αποτέλεσμα, πολύτιμο απόσταγμα τέχνης, που διαποτίζει σταγόνα σταγόνα, χρόνο με το χρόνο, το έμψυχο και το άψυχο χαράζοντας τη μνήμη. 

Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός 
Από 04/07/2020 μέχρι 23/09/2020
05 07 2020

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΖΑΝΑ ΜΑΣ 


Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 07 07 2020 στις 16:30, στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

13 07 2020 
ΤΗΛΕ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ’60+60 | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ


Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ σας προσκαλεί Την Τετάρτη 15 Ιουλίου και ώρα 16:00 στην τηλε-ημερίδα με θέμα: 

’60+60|ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ 

Η πρώτη εποχή διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής από απόσταση. 
Ο στόχος της τηλε-ημερίδας είναι ο ανοιχτός ακαδημαϊκός διάλογος για την νέα συνθήκη της διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής από απόσταση, με βάση τις διαφορετικές επιστημονικές περιοχές και τα ποικίλα ερευνητικά ενδιαφέροντά των εισηγητών. 
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για το πρόγραμμα της τηλε-ημερίδας και για διαρκείς πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ημερίδας. 
Μετά τις ομιλίες, και για το κλείσιμο της ημερίδας, θα δοθεί ο λόγος στους αφυπηρετούντες συναδέλφους μας. 
15 07 2020 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ 1937-2020
 

Αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βόλου, πάντα μάχιμος και δημιουργικός. Η εξόδιος ακολουθία την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 στο Α' Νεκροταφείο στις 11:00. 
Περισσότερα για την ζωή του και το έργο του εδώ.
16 07 2020
 
SAMUEL BECKETT: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ


Η πρώτη συνάντηση του Γιάννη Κακλέα με τον Γκοντό ήταν στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει, η συνάντηση με τον εαυτό του, μέσα από την τέχνη του Θεάτρου. Με αυτό το έργο επανέρχεται μια και το θεωρεί ιδανικό για την επανεκκίνηση του θεάτρου μετά την πανδημία. Με μια εξαιρετική ομάδα με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Άρη Σερβετάλη, τον Ορφέα Αυγουστίδη και τον αειθαλή Θανάση Παπαγεωργίου, που προσδίδει στην παράσταση το δικό του ειδικό βάρος, στήνουν μια ξεχωριστή παράσταση, με υπέροχους μονολόγους, προσεγμένα σκηνικά και κοστούμια, πραγματικά εναρμονισμένη κίνηση και σε καλοδουλεμένη μετάφραση από την ομάδα των συντελεστών της παράστασης. 

Συγκινητικοί ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν (Παπαγεωργίου και Παπαδόπουλος) μας παραπέμπουν ευχάριστα στην μοναδική πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και Εκείνος, με τον Λουκά και τον Σόλωνα, του Κώστα Μουρσελά με του Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Αλλά και Σερβετάλης με τον Αυγουστίδης μας καθηλώνουν δίνοντας το δικό τους ρεσιτάλ υποκριτικής. Συμπρωταγωνιστούν ο Άρης Κακλέας και η Αγγελική Τρομπούκη, η οποία συνυπογράφει και την κινησιολογία της παράστασης μαζί με τον Άρη Σερβετάλη. 

Στο θέατρο των Βράχων απολαύσαμε μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους και αξίζει να την δείτε αυτό το καλοκαίρι που θα περιοδεύσει. 
22 07 2020
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΒΑΣ: 
“ΔΟΜΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ” 
ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ 


Στο πλαίσιο των εκθέσεων του annexM που διευθύνει η Άννα Καφέτση, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, στις 21:00 εγκαινιάζεται στον Κήπο του Μεγάρου (είσοδος Κόκκαλη) η ατομική έκθεση του του Γιώργου Δρίβα με τίτλο 
Δομές Συναισθημάτων, που επιμελείται η Άννα-Μαρία Κάντα. Καθημερινά από τη δύση του ηλίου έως και τα μεσάνυχτα. Διάρκεια: 23/7 - 20/9/2020. Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
22 07 2020
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 


Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης των Χανίων αλλά και της Κρήτης ευρύτερα: τον μνημειακό πλούτο, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον αλλά και την έντονη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τόπος ουσιαστικά να αποτελέσει εργαστήριο έρευνας, συνεχίζει για έκτο χρόνο να προσφέρει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον" με δύο κατευθύνσεις: 

1η κατεύθυνση: "Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός Χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις" 
2η κατεύθυνση: «Ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με προηγμένες τεχνολογίες και υλικά». 

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 η προκήρυξη για υποψηφιότητες νέων φοιτητών αφορά μόνο την 2η κατεύθυνση. 
Η τυπική χρονική διάρκεια για την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα, εκ των οποίων τα δύο τελευταία εξάμηνα διατίθενται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας. 
Όλα τα μαθήματα έχουν τη μορφή διαλέξεων ή σεμιναρίων και περιλαμβάνουν ασκήσεις, θέματα, παρουσιάσεις, συζητήσεις. 
Από την φετινή χρονιά 2020-21η εκπαιδευτική διαδικασία θα περιλάβει: 
Α. παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο μέσω online διαλέξεων (χωρίς αυτά να ξεπερνούν το 35% του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του Π.Μ.Σ.), 
Β. συμμετοχή σε εντατικά τριήμερα ή τετραήμερα εργαστήρια των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα 
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
27 07 2020 

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ + ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ -ΔΥΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΠΕΤΣΩΝ 


Στις 7 Αυγούστου 2020 ξεκινά η έκθεση της Λίζης Καλλιγά και της Λήδας Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Δύο πόρτες - Δύο παράθυρα» που οργανώνει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπέτσών στον ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στο Παλιό Λιμάνι Σπετσών. 
Οι δύο καλλιτέχνιδες, κάτοικοι πολίτες των Σπετσών εδώ και πολλά χρόνια, παρουσιάζουν μια επιλογή από έργα που αφορούν διαφορετικές στιγμές της σχέσης τους με το νησί, την ιστορία του, τους ανθρώπους και την φυσική ομορφιά του. 
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει όαση ελπίδας και αισιοδοξίας, που πηγάζει από τις ιδιαίτερες σχέσεις, τις οποίες ο κάθε άνθρωπος δημιουργεί με το περιβάλλον, είτε αυτό είναι ανοιχτό είτε κλειστό. 
Η έκθεση συνοδεύεται από ένα πολύπτυχο, δίγλωσσο, έντυπο, το οποίο διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες και περιλαμβάνει εικόνες και ένα κείμενο του Ιστορικού Τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου. 
Λόγω της πανδημίας, δεν προβλέπονται εγκαίνια. Ωστόσο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των καλλιτέχνιδων Λίζης Καλλιγά και Λήδας Παπακωνσταντίνου με τον Ιστορικό Τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό· η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα. 
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.30-21.00 / Πληροφορίες: 22980 72423- 6943109537 / Διάρκεια μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2020 
28 07 2020 

ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “Α31 ARCHITECTURE” ΣΤΑ ARCHITIZER A+ AWARDS


Δύο σύγχρονα κτίσματα με δωρική απλότητα και καθαρές γραμμές στην περιοχή Παλαιόπολη της Άνδρου, που σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Α31 Architecture και βαφτίστηκαν Nοnagriam Twins. ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές -από 100 και πλέον χώρες του κόσμου -και διαγωνίζεται στα Architizer A+ Awards. 
Το A31 είναι ένας από τους πέντε φιναλίστ από όλο τον κόσμο στα 8 ετήσια βραβεία A+ στην κατηγορία ′′ Unbuilt - Private House (L > 3000 τ.μ. ft) ′′ 
Απομένουν μόλις 3 μέρες μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας και κάθε ψήφος είναι πολύτιμη! Η μάχη επιφυλάσσεται πολύ́ σκληρή́! 
Μπορείτε να ψηφίσετε κι εσείς για την ανάδειξη των νικητών στα Architizer A+ Awards Μπαίνοντας στη σελίδα της online ψηφοφορίας που θα βρείτε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ
31 07 2020 

ek magazine 249 | July – August 2020 


Κυκλοφόρησε το νέο καλοκαιρινό τεύχος Ιουλίου- Αυγούστου 2020 του ek magazine με ένα επίκαιρο και κριτικό εισαγωγικό κείμενο της Αριάδνης Βοζάνη για τον Μεγάλο Περίπατο, μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αλέξανδρου Βαϊτσου και του Carlos Loperena ( DECA Architecture) στον Σταύρο Μαρτίνο καθώς και του Γιώργου Σπυρίδωνος και της Νατάσας Δεληγιάννη ( Re-act Architects) στον ίδιο. Διαβάστε ακόμη: 

FOREIGN AFFAIRS:- Casa Hilo, Πρότυπο αγροτικό οικιστικό σύστηµα στο Μεξικό | Νίκος Πατσαβός PROJECT: - Χώρος και ύφος δηµόσιο I Κ. Αποστολίδης, Θ. Καραχάλιος, Σ. Καραχάλιος, Λ. Μπελεµέζη, Κ. Χελιδώνη 

ARCHITECTURE: - The Bay Course Golf Clubhouse στo Costa Navarino | ΑΕΤΕΡ / - The Hourglass Corral στη Mήλο | Deca architecture / - ∆ύο κατοικίες στην Πάρο | Re-act Architects / - Viewpoint, Κατοικία στην Κάρπαθο | OOAK Architects / - Κατοικία E, στην Αρτέµιδα Αττικής | Buerger Katsota Architects /- The Duke, Boutique suites στην Αθήνα | People / - Ellinicon 3, Πολυκατοικία στο Ελληνικό | Θανάσης Χοχλιδάκης 

INTERIORS: - Consensys, Εταιρία τεχνολογίας και λογισµικού στο Λονδίνο | Neiheiser Argyros / - Enthoosia Εταιρία ψυχαγωγίας | ΚΚΜΚ Karagianni Karamali Architects /- Ancient greek sandals, Flagship store στην Αθήνα | Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας 

CURRENT TRENDS: - Σύγχρονα ξύλινα κουφώµατα | Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης- Πετρόπουλος.
09 08 2020 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “Α31 ARCHITECTURE” Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΑ ARCHITIZER A+ AWARDS 


Δύο θερινές κατοικίες με δωρική απλότητα και καθαρές γραμμές στην περιοχή Παλαιόπολη της Άνδρου, που σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Α31 Architecture, με ιδρυτή τον Πραξιτέλη Κονδύλη, και βαφτίστηκαν Nοnagriam Twins. ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από 100 και πλέον χώρες του κόσμου και κατέκτησαν το 1ο Βραβείο ARCHITIZER A+ AWARDS 2020 στην κατηγορία Residential-Unbuilt - Private House (POPULAR VOTE). Ένα έργο που έχει σαν φόντο τα νερά του Αιγαίου και ψηφίστηκε από χιλιάδες ανθρώπους, που οι μελετητές ευχαριστούν πολύ ευχόμενοι το έργο τους να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο πρεσβεύοντας την ελληνική αρχιτεκτονική και την παντοδύναμη ομορφιά του ελληνικού τοπίου. 
09 08 2020 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “314 ARCHITECTURE STUDIO” ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ARCHITIZER A+ AWARDS 


Διάφανος πύργος στο Κολωνάκι που συνδέεται με νεοκλασσικό κτίριο του 1870 βρέθηκε στην τελική πεντάδα των έργων που διεκδικούν διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο στον διαγωνισμό του Architizer A+ Awards 2020 και διακρίθηκε με το American Architecture Awards . Μελετητές το γραφείο 314 architecture studio. 
28 08 2020
 
ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 


Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο Σταύρος Βεργόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου του Eδιμβούργου, προικισμένος και δραστήριος αρχιτέκτονας, αφιερώθηκε παράλληλα στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση. Εστίασε την ακαδημαϊκή του έρευνα στα ψηφιακά εργαλεία του σχεδιασμού πάντα όμως μέσα από το πρίσμα μιας ευρείας και διεισδυτικής κατανόησης των θεμελιακών παραμέτρων της αρχιτεκτονικής.
Ο Σταύρος δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά τα 4 πρώτα χρόνια της λειτουργίας του αφήνοντας ένα εξαιρετικά θετικό στίγμα ως δάσκαλος και συνάδελφος. Μέσα στην ρευστότητα της πρώτης φάσης διαμόρφωσης του Τμήματός μας, η παρουσία του Σταύρου εξέπεμπε πάντα μια ευεργετική ευστάθεια και πραότητα. Η ευρυμάθεια, η επιστημονική του κατάρτιση και η αρχιτεκτονική ευαισθησία του γινόταν πολύ πιο δραστικές λόγω της προσωπικότητάς του. Με την ευγένεια του και την ευπροσήγορη στάση του άνοιγε αβίαστα τους δίαυλους της γνώσης όσο και της ανθρώπινης επαφής.
Το Τμήμα μας εκφράζει την βαθιά λύπη του για την απώλεια του φίλου, του άξιου συναδέλφου και του ακέραιου ανθρώπου Σταύρου Βεργόπουλου. (Του Κώστα Μανωλίδη) 
H εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 29-08-2020, στις 12:15, στα Κοιμητήρια Θέρμης. 
Στο εσωτερικό του ναού θα μπορούν να εισέλθουν μόνο 50 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρευρίσκονται στον αύλειο χώρο του. 
01 09 2020 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΒΟΡΙΔΗΣ 
1925-2020
 

Έφυγε από την ζωή ο γνωστός καθηγητής καρδιολογίας Ευτύχιος Βορίδης πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με σημαντικές διακρίσεις, δημοσιεύσεις και εκδόσεις . Του οφείλουμε πολλά όχι μόνο για την οικογενειακή μας ευτυχία, αλλά γενικότερα για την φιλοσοφική του προσέγγιση για την ιατρική που μας μετέδωσε, το σκωπτικό του ύφος και την αμεσότητα του λόγου του και κυρίως για αυτό το χαμόγελο που μας γέμιζε αισιοδοξία. Ήταν µέλος της Ιατρικής Ακαδηµίας των Παρισίων και έχει παρασηµοφορηθεί στην Ελλάδα και την Γαλλία. Υπήρξε µέλος των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής και µαζί µε την σύζυγό του και της Λυρικής Σκηνής στην οποία υπήρξαν δωρηταί. Ήταν επίσης µέλος των Φίλων της Όπερας της Νέας Υόρκης και την εκεί εταιρείας Μουσικής ∆ωµατίου. Είχε το ωραιότερο ιατρείο της Αθήνας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με επιλεγμένα έπιπλα από τα παλαιοπωλεία του Παρισιού που αγόρασε κατά την διάρκεια των σπουδών του, σημαντικά έργα τέχνης Ελλήνων κυρίως καλλιτεχνών και σπάνιες εκδόσεις στην διάθεση των επισκεπτών. Ένα ιατρείο που αξίζει να διαφυλαχθεί. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 02 ΣΕΠ 2020 στις 11:00 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 
06 09 2020 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΤΖΟΛΑΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Επιτέλους κυκλοφορεί από τις 20 Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα σύγχρονο, πλήρες βιβλίο Ελαιοκομίας και τεχνικών Ελαιοποίησης ! Με όλες τις τελευταίες τεχνικές για τα σύγχρονα ελαιοτριβεία που είναι ακόμη και σε πειραματικό στάδιο ! 

Το βιβλίο του Βασίλη Φραντζολά, αγαπητού συμμαθητή από το Βαρβάκειο βασίζεται στις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήθηκαν τα 15 τελευταία χρόνια διδάσκοντας στα σεμινάρια Oliveoilseminars στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξαιρετική συμβολή στο υψηλό επίπεδο της ύλης του βιβλίου είχαν οι γνώσεις από επισκέψεις στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες και οι προσωπικές του πολλαπλές επικοινωνίες με Καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητικά Ινστιτούτα, κυρίως της Ιταλίας και Ισπανίας οι οποίοι εδίδαξαν στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι των σεμιναρίων. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται στοιχεία και γνώσεις που για πρώτη φορά καταγράφονται σε παρόμοιο βιβλίο. Το βιβλίο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα βιωματικό έργο, στο οποίο δεν συναντάται η στεγνή, τυπική γλώσσα πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων. Είναι διαρθρωμένο σε 28 κεφάλαια, γραμμένο με τους απαραίτητους επιστημονικούς όρους – όπου απαιτείται – αλλά με γλώσσα απολύτως κατανοητή στην μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών. Περιλαμβάνει 340 σελίδες σε τετραχρωμία, με 130 φωτογραφίες και 140 πίνακες/διαγράμματα, ώστε να παρέχονται σε βάθος και με εποπτικό τρόπο οι πληροφορίες για τα θέματα τα οποία παρουσιάζονται. Οι 70 φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, είναι πρωτότυπες και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Σαν αποτέλεσμα, το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, χωρίς να κουράζει, κάνοντας το ένα απαραίτητο εργαλείο για καλλιεργητές, παραγωγούς , φοιτητές, γεωπόνους και ελαιοτριβεία. 

Κάντε κλικ εδώ  για να ξεφυλλίσετε 56 σελίδες του, δύο από κάθε κεφάλαιο και παράλληλα μπορείτε να το παραγγείλετε από το e-shop (https://www.oliveoilseminars.com/e-shop/) στην τιμή των 65 ευρώ !
14 09 2020
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ FILM OFFICE ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 
& ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία: τη δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Προώθησης, Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών παραγωγών (FILM OFFICE), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CIAK «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής του προγράμματος μέσω κινηματογράφου – Common Initiatives to AcKnowledge and valorize tourism potential of the programme area through cinema». Η ανακοίνωση της λειτουργίας του FILM OFFICE της Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19:30, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς - Aκρόπολη Ιτς Καλέ, στα Ιωάννινα, και θα ακολουθήσει ένα τριήμερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από Παρασκευή 18 έως Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου με την προβολή ταινιών και καλεσμένους συντελεστές που θα παρουσιάσουν τις ταινίες και θα συνομιλήσουν με το κοινό. Η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοδοξεί να θεσμοθετηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιωαννίνων ως γεγονός που θα προσθέσει μία ακόμα ενδιαφέρουσα πολιτιστική διάσταση στο σύγχρονο πρόσωπο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης περιφέρειας Ηπείρου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Περιφερειάρχης, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενώ ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ βραβευμένος σκηνοθέτης κ. Αντώνης Κιούκας και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου όπως ο παραγωγός κ. Νίκος Γιαννόπουλος και η κ. Βένια Βέργου διευθύντρια του HELLENIC FILM COMMISSION του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 
14 09 2020

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ: «ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΈΡΓΑ 2017-2020 «ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Ο Ηλίας Παπαηλιάκης (γ. 1970), ένας από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, συνδιαλέγεται διαρκώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής. Η έκθεσή του, με τίτλο «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Έργα 2017-2020», περιλαμβάνει έργα της τελευταίας τριετίας: πίνακες, σχέδια και γλυπτά. Το «θεωρητικό αντικείμενο» στο έργο του Παπαηλιάκη είναι αντικείμενο σπουδής και έρευνας: είναι το ανθρώπινο σώμα, η βία και η ιστορία, η τέχνη και η αρχαιολογία, το τοπίο και η φύση, η γενεαλογία της επιθυμίας, η ιστορία του πολιτισμού, «τα πολιτιστικά αχνάρια του παρελθόντος», είναι η αρχαιότητα και η «μεταθανάτια ζωή της», για να θυμηθούμε τον περίφημο Άτλαντατης Μνημοσύνης του Aby Warburg. 

Η έκθεση του Παπαηλιάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από τις ενότητες: «Μελέτες για έναν σκεπτόμενο» (2008-2018), δεκαοκτώ λάδια που φανερώνουν το μεταβατικό στάδιο και την έρευνα που προηγήθηκε μέχρι ο καλλιτέχνης να οδηγηθεί στη σχηματική ζωγραφική, «Τα αρχαϊκά μέλη» (2018-2019), επτά έργα με χρώματα λαδιού σε καμβά, στην πλειονότητά τους πορτρέτα, που εγκαινιάζουν τη νέα φάση της ζωγραφικής του, πέντε «ορφανά» έργα, μεταξύ των οποίων Ο Μπαμπαγιάγκος (2019), που δεν ανήκουν σε κάποια σειρά, παρότι υφολογικά σχετίζονται με «Τα αρχαϊκά μέλη», «Ο πολεμιστής και ο ύπνος» (2019-2020), που απαρτίζεται από εννέα πίνακες ίδιων διαστάσεων (2×2 μ.), με πιο αναγνωρίσιμο το Ο γλύπτης και η κοιμωμένη (2019), καθώς και έξι νέα έργα, όπως τα Άντρας με σύννεφο, Ο βασιλιάς και οι φρουροί, Μοναχός σε χαμηλό ορίζοντα, όλα του 2020. Τις παραπάνω ενότητες συμπληρώνουν 250 σχέδια με μελάνι ή μολύβι σε χαρτί, όπως η σειρά «Το σχήμα του ουρανού» (2020) και πέντε μεγάλα έργα από τη σειρά «Ορλάντο» (2019), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Virginia Woolf, μια σειρά ακουαρέλες μικρού μεγέθους και αφαιρετικής τεχνοτροπίας, καθώς και δύο ζωόμορφα γλυπτά από χαρτόνι με τίτλο Ο αριστερός φρουρός και Ο αριστερός φρουρός αμυνόμενος, αμφότερα του 2020. 

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ
21 09 2020 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗ:«ΟΙΚΕΙΟ-ΟΙΚΕΙΝ» 
ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΝΤΗΣ-ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 
ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
 

Η ατομική έκθεση Οικείο-Οικείν της Κατερίνας Κατσιφαράκη σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου εγκαινιάζεται στην Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.) του Μουσείου Μπενάκη την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020. Το εικαστικό έργο της Κατσιφαράκη περιστρέφεται γύρω από την έννοια του αεικίνητου. Η εφήμερη κατοίκηση, οι ρίζες και το ξερίζωμα, η αδιάλειπτη μετακίνηση από τόπο σε τόπο, η παρατήρηση του φαινομενικά ασήμαντου και η ανάδειξη του φευγαλέου βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς της. 

Λέγεται συχνά ότι η ζωή «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια μας. Ότι η μνήμη είναι ένα «νήμα» που δύναται να κατευθύνει την πορεία της. Ότι η χαρά και η γαλήνη πρέπει πρώτα να «ριζώσουν» προκειμένου να επιβιώσουν. Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι εγκαταστάσεις και τα αντικείμενα της Κατσιφαράκη, που εκτίθενται διακριτικά στους χώρους της κλωστοϋφαντουργίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεταφορική δύναμη του νήματος και τη σχέση του με τη φύση. Μέσα από αυτή τη συγκατοίκηση εικόνων, νημάτων, τοπίων και μηχανών, η νομαδική σκέψη διεκδικεί ξανά την προσοχή μας. 

Η έκθεση Οικείο-Οικείν της Κατερίνας Κατσιφαράκη πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

25 09 2020 

“ARCHIDOCT”: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η αρχιτεκτονική διδακτορική έρευνα που παράγεται από ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι, με την αρχιτεκτονική πρακτική, ένας από τους κύριους πυλώνες της δημιουργίας νέων αρχιτεκτονικών γνώσεων. Tο ηλεκτρονικό περιοδικό Archidoct συμβάλει στην ενίσχυση και προώθηση της διδακτορικής έρευνας στην αρχιτεκτονική, που παράγεται από ακαδημαϊκά ιδρύματα και υποστηρίζεται από το European Network of Heads' of Schools of Architecture (ENHSA), ένα δίκτυο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Το πρώτο σημείο που υπογραμμίζει την πρωτοτυπία αυτής της προσπάθειας είναι ότι οι συγγραφείς των διατριβών που δημοσιεύονται είναι διδακτορικοί φοιτητές στην αρχιτεκτονική. Το δεύτερο σημείο που υπογραμμίζει αυτήν την πρωτοτυπία είναι ότι το περιοδικό είναι ένα καθοδηγητικό, εκπαιδευτικό εργαλείο που στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων γραφής των συγγραφέων, και συμβουλευτικά και των κριτών. Οι ερευνητικές κατευθύνσεις των διατριβών αφορούν θέματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τεχνολογίας κτιρίων, υπολογισμών, ιστορίας, θεωρίας, τέχνης, σχεδιασμού προϊόντων, συντήρησης, σχεδιασμού τοπίου, περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αστικοποίησης, περιφερειακού σχεδιασμού και πολεοδομίας . Κάθε τεύχος περιλαμβάνει επίσης ένα δοκίμιο ενός μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής ή άλλου επιφανούς ακαδημαϊκού. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και περιπλανηθείτε στον σχετικό ιστότοπο. 
27 09 2020 

«ΚΡΗΤΗ: ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ


Οι οικιστικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη είτε ως αρχαιολογικά τεκμήρια, είτε ως γραπτές πηγές που περιγράφουν το δομημένο περιβάλλον του παρελθόντος και πολύ περισσότερο οι υφιστάμενοι οικισμοί, αποτελούν ανοιχτά αρχεία με πλούσιο υλικό για πολλαπλές αναγνώσεις ικανές να τροφοδοτήσουν στο παρόν τη σκέψη σχετικά με τη διαχείρισή του και τους συνυφασμένους με αυτούς σχεδιασμούς. 

Το 2011 ξεκίνησαν έρευνες του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο «Το οικιστικό δίχτυ της Κρήτης. Γη και κοινωνίες, 13Ος – 20Ος αι.» και με υπεύθυνους τον Νίκο Σκουτέλη και σύμβουλο τον Χαράλαμπο Γάσπαρη που παρουσιάστηκαν στο ΙΑ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο τον Οκτώβριο του 2011. 

Στις 3 Νοεμβρίου 2014, σε ημερίδα που οργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, παρουσιάστηκε το σύνολο της έρευνας, εμπλουτισμένο από συναφή επιστημονικά πεδία. Ο εύστοχος συνδυασμός των ομιλητών και η ευρύτητα των προσεγγίσεων οδήγησε στην απόφαση για την έκδοση του βιβλίου που ανέλαβαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης και μόλις κυκλοφόρησε. Από το 2014 μέχρι σήμερα τα κείμενα ωρίμασαν και εμπλουτίστηκαν με φωτογραφίες, ταχυδρομικά δελτάρια και ακουαρέλες από διάφορα αρχεία. Ο Νίκος Σκουτέλης έχει την επιμέλεια της έκδοσης στην οποία συμμετέχουν με κείμενά τους ο ίδιος και οι Ελίζα Παναγιωτάτου, Χαράλαμπος Γάσπαρης, Νίκος Ανδριώτης και Δέσποινα Διμέλλη.
27 09 2020 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: MARK COUSINS - 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ 
ΤΗΣ ARCHITECTURAL ASSOCIATION


Ο Mark Cousins το πιο ενεργό και σημαντικό πρόσωπο της, στην σχολή της Architectural Association. απεβίωσε χθες στο διαμέρισμα του στο Hampstead στο Βόρειο Λονδίνο. 

Ο Mark Cousins σπούδασε ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Murton College της Οξφορδης και στο Warburg Institute με τον Ernst Gombrich. Στην αρχή της δεκαετίας του 1980 έγινε ο διευθυντής της έδρας της ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στην σχολή της Architectural Association στο Λονδίνο. Ήταν θα έλεγε κανείς «παντρεμένος» με την ΑΑ και η ΑΑ με εκείνον. Επηρέασε τόσο την πορεία της ιστορικής αυτής σχολής όσο και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής σε παγκόσμιο επίπεδο με τον ασυνήθιστη, αντισυμβατική μάτια του και διδασκαλία του. Οι μαθητές του απο όλο τον κόσμο και η αρχιτεκτονική κοινότητα του Λονδίνου και ολόκληρου του κόσμου του οφείλουμε πολλά για τη γενναιοδωρία του και την ασυνήθιστη φιλοσοφική μάτια του στον τομέα της θεωρίας της αρχιτεκτονικής. Η προφορική διδασκαλία του είναι διαθέσιμη μέσα από την πολυετή και δημοφιλή σειρά διαλέξεων του της Παρασκευής (Mark Cousins Friday Lectures) οι οποίες είναι μαγνητοσκοπημενες και διαθέσιμες στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑ.

Μανολης Σταυρακάκης, Ph.D.
Architectural Association
27 09 2020 

"ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ, ΜΙΑ ΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΣΗΣ" ΣΤΗΝ ROMA GALLERY


Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί ROMA η έκθεση έργων του εικαστικού Γιάννη Μίχα (1938-2008), που επιμελείται ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης. Χαίρομαι που η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε λιγότερο από ένα χρόνο από την εξαιρετική έκθεση που πραγματοποίησε η Διοχάντη στο ΙΣΕΤ (Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης) με τίτλο «αρχειοθετώντας…». Μια έκθεση που με συγκίνησε λόγω της προσωπικής μου σχέσης με τον Γιάννη Μίχα που χάθηκε πρόωρα. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε την σχετική ανάρτηση. 
27 09 2020 

EK MAGAZINE 250 |ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΤΕΥΧΟΣ | ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Κυκλοφόρησε το νέο επετειακό τεύχος των 25 χρόνων του περιοδικού eK magazine (Νο 250) που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό. Κεντρικό Θέμα το αφιέρωμα με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ». Παρελαύνουν τα ονόματα:  Zaha Hadid - Αναστασία Τζάκου, Μυρτώ Κωστίκα, Σέβα Καρακώστα,- Αγγελική Aθανασιάδου, Κατερίνα Βασιλάκου - Μαριάννα Αθανασιάδου- Αλεξία Αναστασοπούλου, Μαρία Κυριαζή,- Κατερίνα Αποστόλου, Μίννα Κολάκη - Κατερίνα Βαλσαµάκη- Μαρία Βαφειάδη- Αριάδνη Βοζάνη- Κατερίνα Βορδώνη, Φάνια Σινανιώτη- Έλενα Ζερβουδάκη- Ηλιάνα Κερεστετζή- Μυρτώ Κιούρτη- Καλλιόπη Κοντόζογλου- Κατερίνα Kοτζιά, Κορίνα Φιλοξενίδου- Αγνή Κουβελά-Παναγιωτάτου- 'Ιρις & Λήδα Λυκουριώτη- Νέλλη Μάρδα- Κίρκη Μαριολοπούλου- Λυδία Ξυνογαλά- Mόρφω Παπανικολάου- Ρένα Σακελλαρίδου- Έλενα Σταυροπούλου- Eλένη Τσιγαρίδα.

30 09 2020
 
KURT WENDLANDT: “MATERIAL EXPLORATIONS” ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Σε επιμέλεια του δικού μας Ελευθέριου Οικονόμου πραγματοποιείται στην γκαλερί Johanna Breede PHOTOKUNST του Βερολίνου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας, η έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Kurt Wendlandt (1917 – 1998) με τίτλο “Material Explorations”. O Kurt Wendlandt, ήταν ένας ζωγράφος, γραφίστας, συγγραφέας, φωτογράφος, που πειραματίστηκε από τη δεκαετία του 1950 σε διάφορες τεχνικές γραφιστικής. Υιοθέτησε την έννοια του φωτογράφου και εφηύρε νέες τεχνικές και άλλες καινοτομίες. Το γνωστό «φωτογράφημά» του μετονομάστηκε από αυτόν Lichtgrafik. Ξεκινά με τα αφηρημένα ασπρόμαυρα φωτογράμματα. Το φως και η σκιά, μαύρο και άσπρο και τα γκρίζα τον ενδιέφεραν πάντα. Ο Οικονόμου στο εισαγωγικό κείμενό του σημειώνει ακόμη ότι "Καλλιτέχνες από τις νεωτεριστικές κινήσεις του Ντάντα, του Φουτουρισμού, του Κονστρουκτιβισμού και του Σουρεαλισμού, δημιούργησαν στις έρευνες και τους πειραματισμούς τους, αφηρημένες μορφές σε διαφορετικά πλαίσια". Αναφέρεται στους Man Ray, Thomas Wedgwood, Avantgarde Láslo Moholy-Nagy και στο Bauhaus, για τους οποίους η φωτογραφική εργασία παράγεται χωρίς τη χρήση κάμερας. Ο Kurt Wendlandt, ακολουθεί τα ίχνη των μεγάλων αυτών σύγχρονων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα και οι δυνατότητες των ατομικών του πειραματισμών και της ανάμειξης τεχνικών και υλικών ήταν απεριόριστες. Διάρκεια μέχρι 15 Νοεμβρίου 2020. (Johanna Breede, PHOTOKUNST Galerie, Fasanenstraße. 69 10719 Berlin).
05 10 2020 

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ: ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ 


Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ξεκινά μια μεγάλη διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη στον Βόλο 
Η πρώτη έκθεση γίνεται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο», και παρουσιάζει έργα του ζωγράφου αποκαλυπτικά της ιδιαίτερης επαφής του με το Όρος, μιας σχέσης που κρατά σχεδόν μια τριακονταετία. 
Παράλληλα στον Χώρο Τέχνης «δ» παρουσιάζεται μια επιλογή έργων από δύο σειρές έργων του. Το «Μουσείο των Δέντρων» που πραγματεύεται την ιστορία της τέχνης μέσα από αναπαραστάσεις δέντρων από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχήκαι η σειρά «365» που παρουσιάζει έργα ζωγραφισμένα ένα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια ενός έτους. 
Ας σημειωθεί ότι ο Μάρκος Καμπάνης ανήκει στους ανανεωτές της εκκλησιαστικής μας ζωγραφικής, καθώς πατά γερά στην παράδοση αιώνων, χωρίς όμως να την χειρίζεται μιμητικά, αλλά συνθέτοντας ένα προσωπικό ζωγραφικό παράδειγμα. 
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη 
Η λειτουργία της έκθεσης ξεκινά (χωρίς εγκαίνια) την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, ώρα 19.00 και στον Χώρο Τέχνης «δ» στις 19.30. 
Διάρκεια των εκθέσεων από 7 Οκτωβρίου 2020 έως 7 Νοεμβρίου 2020.
05 10 2020
 
DOMa: ΤΟ ΔΕΥΤΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!


Κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού DOMa! 
Το DOMa είναι ένα νέο διεθνές περιοδικό που πραγματεύεται τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Εστιάζοντας περισσότερο στη διαδικασία παρά στο αποτέλεσμα, παρουσιάζει λευκώματα για πραγματοποιημένα έργα από την αρχική ιδέα έως την τελική εικόνα, σε επιμέλεια των δημιουργών τους. 
Στο δεύτερο τεύχος δημοσιεύεται αρχειακό υλικό από τα έργα 'Ca'n Terra' House των Ensamble Studio, 'Headquarters of the Province of Antwerp' των Xaveer De Geyter Architects, 'Teatrino' του Salottobuono, 'Atlas House' των Monadnock, και 'Petralona House' των Point Supreme Architects.
05 10 2020
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΥΝΑΜΗ ΩΣ ΒΙΑ" ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ A.ANTONOPOULOU.ART 


Από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 Η a.antonopoulou.art παρουσιάζει την ατομική έκθεση ΔΥΝΑΜΗ vs ΒΙΑ του Μιχάλη Καλλιμόπουλου.
Ο εικαστικός καλλιτέχνης παρουσιάζει το αποτέλεσμα της έρευνάς του για τη βία. Τα γλυπτά της έκθεσης είναι σαν να έχουν τραφεί από τη βία και σαν να γιγαντώνονται από αυτήν.
Τα ονόματα των δύο γλυπτών, Ξίπα και Μπιμπίνοθ, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να εξουδετερώνουμε το αρνητικό φορτίο. Άλλωστε, πώς μπορούμε να προσεγγίζουμε τη βία αν δεν την υπονομεύει η περιφρόνηση και το χιούμορ;
Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2020
12 10 2020 

ΜΑΡΩ ΦΑΣΟΥΛΗ: 
«ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ» 
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 


Την ατομική έκθεση της Μάρως Φασουλή, με τίτλο «Από τον αγκώνα ως τον καρπό», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ) από 6 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2020 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. 

Στη νέα της δουλειά η Μάρω Φασουλή (γ. 1980) συνδιαλέγεται με τη λαϊκή τέχνη. Χρησιμοποιώντας πολύχρωμα νήματα, υφαντά, πανί και καλάμια, η καλλιτέχνις φτιάχνει επιτοίχια έργα και γλυπτά εμπνευσμένα από τα αποτροπαϊκά ξόανα. 

Όπως σημειώνει η ίδια: «Η τελευταία δουλειά περιγράφει μια δική μου εκδοχή αυτού που σκέφτομαι ως λαϊκή τέχνη. Με αφορμή τα λεγόμενα αποτροπαϊκά ξόανα, που σκοπό τους είχαν την προστασία από κάθε είδους φόβο, εστιάζω στην έννοια της φιγούρας και συγκεκριμένα της δικής μου σε πλήρη έκταση, καθώς το μέγεθός μου καθορίζει το δικό τους. Τα υλικά μου (νήματα, υφαντά, καλάμια) είναι όλα τους αρκετά χαρακτηρισμένα σε κάθε μορφή λαϊκής τέχνης. Είχε λοιπόν ενδιαφέρον να τα ξαναδώ ως το λεξιλόγιο που περιγράφει τη σχέση μου με την παράδοση και τη θέση μου ως γυναίκα δημιουργός μέσα σε αυτήν». 
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

12 10 2020
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ:«ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ» 
ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 


Το έργο του αυτοδίδακτου Ελευθέριου Αλεξίου παρουσιάζεται στην έκθεση «Επί του δάσους συναυλία», που διοργανώνει ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων, από 6 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2020 
Στην ατομική έκθεση του ναΐφ ζωγράφου και χειροτέχνη Ελευθέριου Αλεξίου (1932-2012), πατέρα του γνωστού εικαστικού Νίκου Αλεξίου (1960-2011), παρουσιάζονται 18 ζωγραφικά έργα σε χαρτί και μια σειρά κατασκευές από καλάμια.
12 10 2020 

“UNHAPPY MONUMENTS” 
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 


14 από τους εικαστικούς καλλιτέχνες που βράβευσε η ARTWORKS στο πλαίσιο του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν έργο τους στην υπαίθρια ομαδική έκθεση «Unhappy Monuments» που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η ARTWORKS

Αντλώντας έμπνευση από το Δυστυχισμένο Ready-made (1919) του εικονοκλάστη Marcel Duchamp, ο επιμελητής της έκθεσης ζήτησε από τους καλλιτέχνες να επεξεργαστούν την έννοια του αντι-μνημείου. Σε αντίθεση με τη μονιμότητα, τη μνημειακότητα και την ευλάβεια που χαρακτηρίζουν τα μνημεία, το αντι-μνημείο είναι εφήμερο, εύθραυστο, δεν διεκδικεί απαραίτητα την προσοχή του θεατή, ενώ συχνά προϋποθέτει και τη συμμετοχή του. Τα έργα που προτείνουν οι καλλιτέχνες συνομιλούν με την αισθητική ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πάρκου, το οποίο αποτελεί έναν αγαπημένο χώρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για πολλούς Αθηναίους. Βασική επιδίωξη της έκθεσης «Unhappy Monuments» είναι η απρόσμενη συνάντηση με ένα κάπως ασυνήθιστο μνημείο και η αίσθηση της τυχαίας ανακάλυψης στη διάρκεια μιας ανέμελης βόλτας. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παναγιώτης Βορριάς, Θεόδωρος Γιαννάκης, Απόλλωνας Γλύκας, Αναστασία Δούκα, Σπύρος Κοκκώνης, Κατερίνα Κομιανού, Καρολίνα Κρασούλη, Κωνσταντίνος Κωτσής, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Αγγελική Μπόζου, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Μαρία Νικηφοράκη, Μαρίνα Παπαδάκη, Μαρία Τσάγκαρη 
Επιμέλεια έκθεσης : Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής Διάρκεια από 10 έως 20 Οκτωβρίου.

20 10 2020 

EK MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ251 |ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού eK magazine (Νο 251) που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό με θέματα: 

- Κτίριο Γραφείων στην Αττική, Georges Batzios Architects 
- ΕΝΑ campus, Συγκρότηµα γραφείων στην Αθήνα, ΚΝ GROUP
- Goethe-Institut, Χώρος εκπαίδευσης και πολιτισµού στην Αθήνα, Plan EE
- Γυµνασίο «Χασιώτης» της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, 406architects
- Μ41, Συγκρότηµα κατοικιών στον Άλιµο, ΜΚΑ Αρχιτεκτονική + Κατασκευή
- Συγκρότηµα δύο κατοικιών στο Κορωπί, OfficeTwentyFiveArchitects
- Κατοικία στη Σίκινο, Kapsimalis Architects 
23 10 2020
 
ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ


Τον Μπάμπη Ιωάννου, τον Τάσο Σωτηρόπουλο και τον Αλέξανδρο Van Gilder, τους γνωστούς ISV Architects, τους γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στο πλαίσιο μιας ευγενούς άμιλας, όταν με κεντρικό αντικείμενο τον σχεδιασμό καταστημάτων, τα γραφεία μας βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή με πραγματικά τολμηρές για την εποχή επιλογές, στο πλαίσιο μιας εφήμερης αρχιτεκτονικής, με πειραματικό χαρακτήρα. 

Σήμερα, 40 χρόνια μετά από μια καταξιωμένη πορεία, η αιφνίδια απώλεια του Τάσου Σωτηρόπουλου αποτελεί ένα τραύμα, για το γραφείο των ISV αλλά και για την ιδιάζουσα ταυτότητα μιας «αρχιτεκτονικής της απόλαυσης», όπως την είχε ονομάσει ο Πάνος Δραγώνας, που αναμφίβολα προκύπτει μέσα από σκληρή δουλειά. Καλό ταξίδι Τάσο…
23 10 2020
 
IOANNIS LASSITHIOTAKIS
“RELATION/SHAPES”
GALLERY MARIE ROBIN, PARIS


Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στην Gallery Marie Robin στο Παρίσι ή ατομική έκθεση του δικού μας Γιάννη Λασσιθιωτάκη με τίτλο “ Relation/Shapes”, που πραγματοποιείται αφού η Marie Robin ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Αθήνα με σκοπό να δει τη δουλειά του Λασσηθιωτάκη και να μιλήσει μαζί του και του ανέλυσε το όραμα της για μια γκαλερί που θα προβάλει την μινιμαλιστική τέχνη. Η Marie Robin είναι παράλληλα μια γυναίκα με εμπειρία στο ντιζάιν και συνεργάζεται μαζί με τον Ετόρε Σότσας (Ettore Sottsass), αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής στο Μιλάνο. 

Ο Λασσηθιωτάκης τον τελευταίο καιρό κινείται με επιτυχία εκτός Ελλάδας. Πήρε μέρος στα 100 χρόνια Μπάουχαους στο Βερολίνο και συμμετείχε στην έκθεση Parallel Vienna μια πολύ σημαντική έκθεση όπου συμμετέχουν πολύ μεγάλες γκαλερί. Παράλληλα η Art gazette από το Λονδίνο αγόρασε 18 σχέδιά του για αρχή συνεργασίας. Και έπεται συνέχεια στην Δανία.
29 10 2020
 
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥ Α.Π.Θ


Υπάρχουν ακόμη ελάχιστες θέσεις για αρχιτέκτονες στο νέο κύκλο του μεταπτυχιακού που αρχίζει Φεβρουάριο 2021. Αφορούν αρχιτέκτονες που θέλουν να μάθουν να σχεδιάζουν με νόημα και όχι μόνο μουσεία και εκθέσεις.
Μέχρι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 είναι η τελευταία παράταση της υποβολής των αιτήσεων για την νέα προκήρυξη του Διαπανεπιστημιακού Πρόγραμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας-Διαχείρισης Πολιτισμού (Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη). Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
08 11 2020 

«ΕΚΟΙΜΗΘΗ» 
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ 
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ 

30 08 1928 – 08 11 2020


Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη σε στενό κύκλο 9 ατόμων, όπως υπαγορεύεται από τις δεσμεύσεις του lockdown.
10 11 2020

ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: 
ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΡΤΖΙΛΑΚΗΣ-ΛΥΔΙΑ ΒΕΝΙΕΡΗ: 
ΥΔΡΑ "199" 


Η Εποχή των Εικόνων παρουσιάζει ένα νέο κύκλο επεισοδίων με θεματικές ενότητες γύρω από ζητήματα που έχουν έντονο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εκφράζονται γύρω από αυτά. Στην πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου, την Πέμπτη 19/11 στις 21:00, με τίτλο «Οι ήρωες του 1821 ένα χρόνο πριν το 2021», κεντρικό θέμα είναι η προσέγγιση ηρώων της επανάστασης του 1821, λίγο πριν την επέτειο των 200 χρόνων. Παρουσιάζεται αρχικά η έκθεση του Κωστή Βελώνη στα Σφαγεία της Ύδρας υπό τον τίτλο «199» που σχολιάζει τον ρόλο 8 ηρώων της Επανάστασης μέσα από την μεταφορά 8 νεκρικών προσωπείων από το Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας στην Ύδρα, ειδικά στα Σφαγεία παραπέμποντας στην έννοια της θυσίας. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συζητά με τον Κ.Βελώνη για τα τρία μέρη που απαρτίζουν την εγκατάστασή του, τα προσωπεία, μια συστάδα από κυπαρίσσια και μια γλυπτική εγκατάσταση από πέτρα και μάρμαρο. Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης δίνει τη δική του ερμηνεία για την αρχιτεκτονική της μνήμης και τις νέες αναγνώσεις της ιστορίας, ενώ το επεισόδιο καταλήγει με την εικαστικό Λυδία Βενιέρη που μιλά για τα 700 σχέδιά της και τη σειρά φωτογραφιών που έχουν σαν θέμα τους τον Λόρδο Βύρωνα και τους Βυρωνικούς ήρωες. 
17 11 2020
 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ!


Το περιοδικό ΔΟΜΕΣ, μετά από μία πορεία δεκαπέντε χρόνων ως διεθνής επιθεώρηση αρχιτεκτονικής, πλέον αφιερώνεται στην ανάδειξη της εγχώριας παραγωγής. Μέσα από παρουσιάσεις έργων σε πρώτη δημοσίευση, άρθρων σχετικών με την επικαιρότητα, δοκιμίων για ιστορικά κτήρια, συνεντεύξεων καταξιωμένων αρχιτεκτόνων και αφιερωμάτων που σχετίζονται ευρύτερα με τον σχεδιασμό, φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία. 

Στο παρόν τεύχος περιλαμβάνονται κείμενα από τους: Δημήτρη Φατούρο, Σουζάνα Αντωνακάκη, Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά, Δημήτρη Πικιώνη, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Ήβη Διαμαντοπούλου και Μυρτώ Κιούρτη. Επίσης συμμετέχουν με έργα τους οι: A2 Architects, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, React Architects, hhh architects, PNOE · ATH, Neiheiser Argyros, Kokorelia Architects, South Architecture, Flux Office και Καλλιόπη Κοντόζογλου. 
Το περιοδικό κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις DOMa
17 11 2020
 
ΑΠΩΛΕΙΕΣ: 
ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, 
1938-2020


18 11  2020

EK MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 252 |ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Κυκλοφόρησε το νέο  τεύχος του περιοδικού eK magazine (Νο 252) που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό με θέματα:

INTERVIEW: Σταύρος Μαρτίνος – mtarchitects  //

FOREIGN AFFAIRS: Νίκος Πατσαβός - Camp Sarika στις ΗΠΑ  //

ARCHITECTURE:

Athens Capital Center Hotel | MTArchitects / -Electra Palace στη Θεσσαλονίκη | MP Sparch Architects, Olivia Siskou Interiors /- Green Suites στην Αθήνα | Plaini and Karahalios Architects / -The Editor Αthens Hotel | People /- Mirame Athens | a+ architects /- Casa Popeea στη Ρουµανία | Manea Kella /-The Bold Type Hotel στην Πάτρα | EMPI & Αssociates Αrchitects / -The Lynx Mountain Resort στη Φλώρινα | De.Ar Architects /- Vathi Cove Resort & Spa στη Θάσο | MTArchitects /- Robinson Club στην Ιεράπετρα | Alpha Architecture Alexandrakis & Partners /- Cayo Exclusive Resort and Spa στην Κρήτη | WOBI- Atlantica / - Beach Resort Kos | Φ&Κ Κυδωνιάτης & Συνεργάτες /- Summer Senses στην Πάρο | 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες /- My Aktis στη Μύκονο | Airtec Κατασκευέ /- Mykonos Soul Suites | GNB Architects / - Nature Eco Residences στη Σαντορίνη | Γιώργος Ζαφειρίου. //

INTERIORS:
- Nesea Boutique Apartments στην Ύδρα | Tripodakis Architects /- Horizon Beach Resort στην Κω | Studionoh architecture & design /- Heritage Hill Hotel στην Aθήνα | White Arch /- Urban Frame Hotel στην Aθήνα | White Arch // 

CURRENT TRENDS: 
Spa & χώροι ευεξίας σε ξενοδοχεία, Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος
 25 11 2020

ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 21:00 η “Εποχή των Εικόνων” παρουσιάζει μια συζήτηση για τη σχέση αρχαιολογικών χώρων και σύγχρονης τέχνης με φιλοξενούμενους τους Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ιδρυτή του οργανισμού NEON, Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του οργανισμού και Μανώλη Πλειώνη, διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με βάση τις αναθέσεις του ΝΕΟΝ από το 2014 σε καλλιτέχνες ώστε να επέμβουν σε εμβληματικούς αρχαιoλογικούς χώρους και να συνομιλήσουν με αυτούς, η zaxaropo;yloy προκαλεί μια συζήτηση γύρω από τις προκαταλήψεις, τα εμπόδια, και τέλος, τη δημιουργία διαλόγου ανάμεσα στον αρχαίο και τον σύγχρονο κόσμο μέσα από έργα σημαντικών καλλιτεχνών. Παρακολουθούμε στιγμές αυτών των επεμβάσεων στην Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, στο νεκροταφείο του Κεραμεικού, στη Δήλο, στο θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ ακούμε να μιλούν ο Richard Long και ο Adrian Villar Rojas για τις πρακτικές της δουλειάς τους και το σκεπτικό των εγκαταστάσεών τους στο περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο. Οι καλεσμένοι αναφέρονται στην εμπειρία και το όφελος που αποδίδει στην κοινωνία η προσέγγιση σύγχρονης τέχνης και αρχαιολογικών χώρων, μια συμφιλιωτική πράξη του παλαιού με το νέο με αρωγούς τους καλλιτέχνες και τους φορείς που αντιλαμβάνονται τη σημασία μιας τέτοιας σύμπραξης.
2020 11 25 

“ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ”: 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 


Τον αρχιτέκτονα, φωτογράφο και blogger Γιώργο Τριανταφύλλου φιλοξενεί η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2010 στις 7 το απόγευμα, στους 909 στα fm, σε μια συζήτηση που ηχογραφήθηκε στις 10 Ιουνίου 2020, για πλήθος ζητημάτων που αφορούν την Αθήνα, τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των αρχιτεκτονικών περιβαλλόντων, το πολυετές και δραστήριο γραφείο του που διατηρούσε από το 1981 ως τα χρόνια της κρίσης, τις ιδέες του για τις παρεμβάσεις στην πόλη. Με μια ομάδα σημαντικών συναδέλφων του ο Γιώργος Τριανταφύλλου έχει σχηματίσει τις διαδικτυακές «Συνάξεις του Οικονόμου» της ταβέρνας στα Πετράλωνα που σταθερά ήταν σημείο συνάντησής τους κάθε Τετάρτη προ κορονοϊού. Ο Γ. Τριανταφύλλου απαντά στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου σε ερωτήματα σχετικά με τον Μεγάλο Περίπατο, την έκθεσή του στο Βυζαντινό Μουσείο το 2010 με τίτλο ΑΡΧΕΤΥΠΑ και για το πολύ αγαπητό από τους φιλότεχνους blog που διατηρεί με πλήθος δημοσιευμάτων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
02 12 2020
 
ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ:13.700.000 ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ/ Κ. ΓΡΕΓΟΥ-Δ.ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ-Μ. ΦΛΕΣΣΑΣ-Ι.ΤΣΑΚΑΛΟΥ
 

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:00 η “Εποχή των Εικόνων” παρουσιάζει μια σειρά από έργα βίντεο και περφόρμανς που έγιναν από σύγχρονους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με αφορμή τη θεματική έκθεση 13,700,000 km3, αριθμός που αντιστοιχεί στον όγκο νερού της Μεσογείου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019 στη Σάμο, στο Art Space Pythagorion σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου η οποία και αναφέρεται στα έργα και τη σύνδεσή τους με τα προβλήματα της Μεσογείου. Η έκθεση παρουσίασε έργα για τη μετανάστευση, τη μόλυνση των υδάτων, τη μαζικότητα του τουρισμού και τα αποτελέσματα στο περιβάλλον, την καταστροφή της αλιείας. 

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου φιλοξενεί τον Δημήτρη Τσουμπλέκα, εικαστικό φωτογράφο και μέλος της κολεκτίβας Depression Era ανοίγοντας μια συζήτηση για τον τρόπο που τόσο ο ίδιος όσο και οι καλλιτέχνες της Depression Era αντιλαμβάνονται και εικονοποιούν την τουριστική ανάπτυξη στον Νότο της Ευρώπης, σε συνάρτηση με την πολυετή προσφυγική και οικονομική κρίση. Ακολούθως στη συζήτηση συμμετέχουν ο Μάνος Φλέσσας και η Ιωάννα Τσάκαλου, εικαστικοί της νέας γενιάς που ίδρυσαν την ομάδα Sphinxes. Μιλούν για την έρευνα και την καταγραφή των καϊκιών που καταστρέφονται στη Σάμο, ενώ παρουσιάζουν την τελετουργική περφόρμανς τους με τα ξύλινα απομεινάρια σε μια πορεία-τελετή πριν την εναπόθεσή τους στον εκθεσιακό χώρο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου παρακολουθούμε εξαιρετικά καίρια βίντεο-έργα καλλιτεχνών με θέμα την κατάσταση στη Μεσόγειο.
07 12 2020 

ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ / ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΧΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ


Μία συλλογή ανέκδοτων και δημοσιευμένων κειμένων και άρθρων του γνωστού για τις ευαίσθητες και εικαστικές του προσεγγίσεις συναδέλφου αρχιτέκτονα και πανεπιστημιακού Τάση Παπαϊωάννου, συγκροτούν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Γράφοντας για την Αρχιτεκτονική, Οδοιπορικό σε κτίσματα και χαλάσματα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ. Παραθέτω απόσπασμα από την έκδοση: «Πολλές φορές κάθομαι και χαζεύω τα παλιά ξύλινα καΐκια των ψαράδων, έτσι που βρίσκονται δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο στα λιμάνια των νησιών μας. Διαφορετικά σκαριά, ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν, το είδος της πλεύσης τους, τα πανιά τους, τον τρόπο κατασκευής τους. Είναι η απαράμιλλη τέχνη του καραβομαραγκού, φαίνεται, αποτυπωμένη πάνω στο ξύλινο σκαρί, που μαγνητίζει το βλέμμα και σε καλεί να το παρατηρήσεις προσεκτικά. Προσπαθώ να διακρίνω τα μυστικά της κατασκευής του, να αποκωδικοποιήσω όσο μπορώ τη δομή της αρμονικής γραμμής του, τις εξαιρετικές καμπύλες των αχναριών σύμφωνα με τα οποία ναυπηγήθηκε ("χτίσιμο" το λένε στη γλώσσα τους οι ξυλοναυπηγοί και όχι τυχαία βέβαια). Η ισχυρή καρίνα σαν μαγική μονοκοντυλιά πάνω στην οποία στήθηκε όλο το σκάφος και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του, το πλωριό και πρυμνιό ποδόσταμα που αποτελούν την προέκτασή της, μαζί με τους νομείς που στηρίζονται πάνω της και μοιάζουν με θώρακα μεγαλόσωμου ζώου, τις επάλληλες στρώσεις του πετσώματος, τέλος, που καλύπτουν και ολοκληρώνουν το εξωτερικό κέλυφος της γάστρας. Αλλά και τα έντονα χρώματα της λαδομπογιάς που διαδέχονται όμορφα το ένα το άλλο, προστατεύοντας τα διαφορετικά μέλη και τονίζοντας με ακρίβεια τις λεπτομέρειες του ξύλινου σκαριού. [...]»
15 12 2020 

EK MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 253 |ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού eK magazine (Νο 253) που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό με θέματα: 

FOREIGN AFFAIRS:- Mark Cousins (1947-2020) // FOLDER:- 10η Biennale, Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων EIA | Hλίας Κωνσταντόπουλος //10th BIENNALE: - Casa Odyssia | KRAK. Architects /- Ινστιτούτο Νευρολογίας | Γ. ∆ασκαλάκη, Γ. Παπαδόπουλος /- A silent space | Λαφίνα Επταµηνιτάκη /- Κατοικία στη Νεράτζα | RCTECH /- Bungalow house |FINA Office / - Cretan summer | Chiara Armando Vittoria Spinoni /- Εξιλέω(σις) | Trichonas Architecture /- Κτίριο γραφείων | Χ. Αθανασοπούλου, Α. Θεοδωροπούλου /- Rammed earth wall | SUBU /- ∆ιαµέρισµα στην Αθήνα | Μ. Γιαννάτου, Γ. Παπαγιαννόπουλος // ARCHITECTURE: - Oρεινή εξοχική κατοικία | PND Architecture /- House 1607 στην Κύπρο | Simpraxis Architects /- El house στη Λευκωσία | Dias architects /- Single-multi residence στη Λευκωσία | NOA Architects /- ISOP, Οικοτροφείο στην Κύπρο | Vardastudio architects & designers // INTERIORS: - Γραφεία oµίλου Hρακλής στη Λυκόβρυση | Νίκος Βρατσάνος, Νάντια Κούλα / - Μ/Υ Dream, Επανασχεδιασµός θαλαµηγού | Studio Vafiadis & Olympic Yacht Services /- Vimar showroom στο Μαρούσι | Elena karoula design architecture // BEST OF 2020 // CURRENT TRENDS //-Ενεργειακά τζάκια 
16 12 2020
 
COLIN ROWE-FRED KOETTER: COLLAGE CITY / Η ΠΟΛΗ ΩΣ ΚΟΛΑΖ


Η ελληνική έκδοση του περίφημου βιβλίου Collage City των Colin Rowe και Fred Koetter είναι πλέον διαθέσιμη μέσω των Εκδόσεων Παπαζήση στην Αθήνα υπό τον τίτλο: Collage City – η πόλη ως κολάζ. Επιμελητής της έκδοσης και μεταφραστής είναι ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος. Το βιβλίο των 50.000 λέξεων στο πρωτότυπο, παρουσιάζεται στην ελληνική του έκδοση με διαστάσεις 21x29 εκ. και έκταση 345 σελίδων, δίγλωσσο ως προς τα μακροσκελή εισαγωγικά του κείμενα. Το Αγγλικό μέρος, έκτασης 33.000 λέξεων, περιλαμβάνει μια κριτική απόκριση από τον Bernard Tschumi και δύο εισαγωγικές τοποθετήσεις γραμμένες ειδικά για την ελληνική έκδοση από τους Anthony Vidler και Ed Mitchell. Από το οπισθόφυλλο: Τη στιγμή που η εγχώρια αρχιτεκτονική διανόηση «ανέγνωσε» στο μοντέρνο την «ευγενή αγριάδα» του ανόθευτου «χωριού» μας, ηπειρωτικού ή κυκλαδίτικου, αυτομάτως ανήγαγε το όποιο μοντέρνο σε μεταμοντέρνο, κάτι απολύτως θεμιτό κι αποδεκτό, αν βεβαίως ο δεύτερος όρος δεν συνιστούσε όνειδος για τους νεοέλληνες ενός εντόπιου μοντέρνου. Στη φερόμενη ως μεταμοντέρνα «πόλη ως κολλάζ» το λαϊκότροπο, αισθαντικό, ανώνυμο και παραδοσιακό, το μαστορικό, αναπόδραστο, αυτοσχέδιο, ανεπιτήδευτο, ιστορικό κι ατόφυο, υποθετικά γνωρίσματα ήγουν ενός μοντέρνου και της ημεδαπής, αποτελούν όρους που, μεταξύ άλλων, εντοπίζονται βιβλιογραφικά κι αντανακλώνται στο φιλοσοφικό στερέωμα με σχολαστικό σθένος κι ερμηνευτικό μένος. Το περίφημο βιβλίο έχει αποτελέσει, επί τέσσερις δεκαετίες ήδη, κομβικό ανάγνωσμα μύησης στα ανώτερα κλιμάκια της αρχιτεκτονικής θεωρίας, ενώ η παρούσα έκδοση, ενημερωμένη με πρωτο-δημοσιευόμενες κριτικές τοποθετήσεις καίριων προσώπων της χωρικής διανόησης, γραμμένες ώστε επακριβώς να «ελέγξουν» και να ιχνηλατήσουν ερείσματα κι επιρρέπειες των συγγραφέων, απευθύνονται σε έμπειρους αναγνώστες και ειδήμονες παραθέτοντας πολλαπλούς άξονες προβληματισμού, όπως και η ελληνική απόδοση με τον πυκνό σχολιασμό. Οι σπουδαστές της αρχιτεκτονικής θα αναγνωρίσουν εδώ μια καταιγιστική βιβλιογραφική επισκόπηση που προτάσσει ένα εύρος αναφορών κι εκδοτικών ερεθισμάτων κρίσιμο για τις τέχνες και την πρόσληψη των ιστορικών και κοινωνικών δρώμενων, πέρα από τις συμβατικές ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.
23 12 2020
 
EK MAGAZINE: BEST OF 2020

 

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε τα δώδεκα αρχιτεκτονικά έργα που δημοσιεύθηκαν στα τεύχη 243-253 και ξεχώρισε η συντακτική ομάδα του έντυπου ek magazine, που μας εύχεται Καλές Γιορτές. Κατοικίες, κτίρια γραφείων, νέα ξενοδοχεία και εσωτερικές διαμορφώσεις, παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο και μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την νέα χρονιά.
23 12 2020 
 
ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ:


Ο DOMa παρουσιάζει το βιβλίο της Μπούκης Μπαμπάλου-Νουκάκη, πρώτη ειδική έκδοση του φορέα, στη νέα εποχή. 
Το βιβλίο με τίτλο 8+1 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ αποτυπώνει τις σκέψεις της Μπούκης Μπαμπάλου ως ενεργής αρχιτέκτονος που ασκεί το επάγγελμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ως καθηγήτριας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στην οποία διδάσκει από το 1971. Η έκδοση προλογίζεται από τον Δημήτρη Φατούρο και αναφέρεται σε κορυφαίους, διεθνώς, αρχιτέκτονες - Le Corbusier, Alvaro Siza, Aldo van Eyck, Mies van der Rohe και Arata Isozaki. Οι επισκέψεις της σε εμβληματικά έργα τους αποτέλεσαν το υλικό στοχασμού που παρουσιάζεται στο βιβλίο.
Μπορείτε να παραγγείλετε την έκδοση εδώ.
23 12 2020 

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση μιας ιδιότυπης διδακτορικής διατριβής με τίτλο Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝOY ΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ είχα την τύχη να παρακολουθήσω διαδικτυακά την Τρίτη 22 Δεκ. 2020. Ο Γιάννης Γιαννούτσος Αρχιτέκτονας Μηχανκός Ε.Μ.Π. και Εικαστικός Α.Σ.Κ.Τ. σε 40 λεπτά, απόλυτα συγκροτημένος μας παρουσίασε την υποδειγματική του διατριβή, όπως σχολιάστηκε, με ενδιαφέρον οπτικό υλικό, καινοτόμα διαγράμματα και σχέδια με εικαστικό ενδιαφέρον. Το θέμα του ιδωμένο και μέσα από το πρίσμα της νευροαισθητικής, στηρίχθηκε και με μια σειρά από διαγώνιες συσχετίσεις με σημαντικές προφορικές μαρτυρίες αρχιτεκτόνων και εικαστικών (Δ. Αντωνακάκης, Κ. Δεκαβάλλας, Δ. Διαμαντόπουλος, Σέβα Καρακώστα, Δ. Φατούρος και Δ. Κοκκινίδης, Χ. Μποκόρος, Τ. Πατρασκίδης, Γ. Ρόρρης, Γ. Ψυχοπάιδης), καθώς και σε δύο δράσεις σε δημοτικά σχολεία. 

Έννοιες όπως το «ουσιώδες», η «επιθυμία», η «πλήρωση», το «πράττειν», το «βίωμα», η «βούληση», η «δημιουργία», η «αξιολόγηση», η εξειδίκευση» δια πλέκονται, σε ένα χώρο στοχασμού που αναφέρεται στο μυστήριο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και φαίνεται να συνδέει την επιστήμη με την τέχνη. 
Στην διαδικτυακή παρουσίαση της διατριβής συμμετείχαν και σχολίασαν επαινετικά την διατριβή, οι καθηγητές ΕΜΠ Τάσης Παπαϊωάννου επιβλέπων (ΕΜΠ), ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος (Πανεπ. Πατρών), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), ο Λεωνίδας Κουτσουμπός (ΕΜΠ), ο Πάνος Χαραλάμπους (ΑΣΚΤ), και οι Δήμητρα Λαμπροπούλου και Μαρία Αναγνωστούλη (ΕΚΠΑ). Και περίπου 70 ακόμη καλεσμένοι. 
Τον Γιάννη Γιαννούτσο ξεχώρισα και παρουσίασα στο blog μου τo 2016 (εδώ). 
Έκτοτε ο Γιάννης Γιαννούτσος ολοκλήρωσε την δίτομη, 1338 σελίδων διατριβή του τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ζωγραφίζοντας, κάνοντας αρχιτεκτονική κατακτώντας βραβεία σε διαγωνισμούς, και διδάσκοντας στις αρχιτεκτονικές σχολές στην Πάτρα και στον Βόλο. 
26 12 2020 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΕΠΗ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ 1933-2020 


Την γνώρισα σαν νεος αρχιτέκτονας το 1977 φτιάχνοντας με τον Μάνο Περράκη το σπίτι της στην Παιανία, παρακολουθώντας παράλληλα τα στησίματα και τις εκθέσεις στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, την πρώτη ίσως ελληνική γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ίδρυσε το 1971 με τον Μάνο Παυλίδη (1921–2007). Με μάγεψε τότε με αυτή την υπέροχη αύρα της, την γενναιοδωρία της και την δημιουργικότητά της, με αυτή την σπάνια αξιοπρέπεια μιας αστικής καταγωγής από την Σύρο και την Νάξο και σε ένα βαθμό καθώρισε το μέλλον μου. Η Έπη ήταν απόφοιτη της ΑΣΚΤ (1957) από το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, δίδαξε στην Σχολή Αηδονοπούλου, και συνεργάστηκε με την Ελένη Θεοχάρη-Περράκη στον περίφημο Μπάρμπα Μυτούση στο Κουκλοθέατρο Αθηνών που ψυχαγώγησε γενεές παιδιών. 

Με το κριτικό της πνεύμα, ανοιχτή σε πρωτοποριακές ιδέες, μαζί με τον Μάνο Παυλίδη, αγκάλιασε, ανέδειξε και προώθησε σημαντικούς στην συνέχεια Έλληνες Καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Νίκη Καναγκίνη, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λαζόγκας, Μαρία Λοϊζίδου, Γιάννης Μίχας, Μπία Ντάβου, Βάνα Ξένου, Παντελής Ξαγοράρης, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Βασίλης Σκυλάκος, Takis, Γιώργος Τούγιας, Κώστας Τσόκλης και άλλοι. Ακόμη και ο Άρης Κωνσταντινίδης πέρασε από εκεί και άφησε το δικό του ισχυρό στίγμα. 

Η Έπη Πρωτονοταρίου έφυγε ήσυχα παραμονές Χριστουγέννων. Η εξόδιος Ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις 12:30 μ.μ. στο κοιμητήριο της Παιανίας, με τις γνωστές δεσμεύσεις αυτών των ημερών.


 

 

















































No comments :

Post a Comment