ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2022


2022

 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 
ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκτός από τα κύρια θέματα που αναρτώνται στην κεντρική στήλη, συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν χρονολογικά όλες οι Μικρές Eιδήσεις που δημοσιεύτηκαν για ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα στην δεξιά στήλη αυτού του blog και στην συνέχεια απομακρύνθηκαν για να δώσουν την θέση τους στις επόμενες. Πρόκειται για συνοπτικές αναφορές επιλεγμένες για το συγκεκριμένο κοινό αυτού του blog που αφορούν:
Διαλέξεις, Ημερίδες, Τιμητικές Εκδηλώσεις, Νέες Εκδόσεις Βιβλίων και Περιοδικών, Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, Διατριβές, Μετατυχιακά, Εκθέσεις Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, Θεατρικές Παραστάσεις, Συναυλίες, Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές Εκπομπές ακόμη και απώλειες σημαντικών προσώπων αυτού του τόπου. Προφανώς οι Μικρές αυτές Ειδήσεις δεν καλύπτουν το σύνολο των εκδηλώσεων του 2022 που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον. Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν κάποιες ενδιαφέρουσες στιγμές από την χρονιά που φεύγει:


10 01 2022

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ, «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ»: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ


Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης παρουσιάζει τη νέα του ενότητα με χαρακτικά έργα (οξυγραφίες), καθώς και ένα animation που δημιουργήθηκε από το ίδιο σώμα δουλειάς, ως προέκταση της αμιγώς χαρακτικής εργασίας του. Οι παρεμβάσεις του πάνω στις οξυγραφίες με ένθετα κομμάτια άλλων, δικών του πάντα, χαρακτικών με τη μέθοδο του ραψίματος, προσδίδουν μοναδικότητα στο κάθε έργο. Ταυτόχρονα, με το animation του, εισάγει στην στατικότητα του χαρακτικού, τον ήχο και την κίνηση, δημιουργώντας ένα πειραματικό θέατρο εικόνων. Στα χαρακτικά του παρελαύνουν γνώριμες και ανοίκειες εικόνες προερχόμενες από την θεατρική παράδοση της Ευρώπης, τη θρησκευτική μυθολογία, την ζωγραφική παράδοση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, τα παιδικά παραμύθια, τους ξυλοπόδαρους του θεάτρου δρόμου, την Commedia dell’arte και την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2022

10 01 2022

ΜΑΡΚ ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOY.ART


Η Γκαλερί a.antonopoulou.art. παρουσιάζει την Πέμπτη 27/01, (ώρες 16:00–21:00) την νέα δουλειά του Μαρκ Χατζηπατέρα που όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος «φανερώνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την τέχνη του χρώματος. Σε αυτή τη νέα ζωγραφική ενότητα ο καλλιτέχνης οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων.[…] Η συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και εκφράζει την επίμονη ενασχόληση του Χατζηπατέρα με τη συμβολή του χρώματος στην καθιέρωση, επιβίωση και αναγνωσιμότητα του μοντέρνου.»

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00
16 01 2021

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ: RESISTING POSTMODERN ARCHITECTURE / CRITICAL REGIONALISM BEFORE GLOBALIZATION


Την περίμενα εδώ και καιρό αυτή την έκδοση. Ήξερα ότι ο Στέλιος, σαν ένα τολμηρό και ακούραστο μυρμήγκι, σχεδόν επί μια δεκαετία διερευνούσε συστηματικά, παράλληλα με το διδακτικό του έργο στο Λονδίνο, ένα καυτό θέμα, μια «καυτή πατάτα», μέσα από την βιβλιογραφία και προσωπικές επαφές-συνεντεύξεις. Και χάρηκα όταν είδα δημοσιευμένη την εικόνα του βιβλίου, με εξώφυλλο μάλιστα μια δική μου φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1983 όταν πρωτοεπισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο Lyttos με τον Δημήτρη και την Σουζάνα που το σχεδίασαν, με το ακόλουθο κείμενο:

“Το να μοιράζεται κανείς μια δεκαετή έρευνα για τη μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, την κριτική περιφερειακή και την παγκοσμιοποίηση στην πλήρη μορφή της ελεύθερα με τον κόσμο γενικότερα είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ακαδημαϊκής ζωής. Το βιβλίο μου Resisting Postmodern Architecture: Critical Regionalism πριν την Παγκοσμιοποίηση κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως ένα PDF ανοιχτής πρόσβασης που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από το UCL Press : https://www.uclpress.co.uk/products/180529 Το βιβλίο διατίθεται και σε έντυπη μορφή.» Ας είναι καλοτάξιδο!
16 01 2022

ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ» ΜΕ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ


Τα κτίρια νοηματοδοτούνται από το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται και το οποίο μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η αρχιτεκτονική και το συνταγματικό δίκαιο συνδέονται μεταξύ τους και, μάλιστα, περισσότερο στενά απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Εξάλλου, η αρχιτεκτονική σκέψη έχει πολιτική διάσταση, με την έννοια ότι αποτυπώνει ένα σύνολο αξιών και την κατάσταση που επικρατεί κατά την πολιτειακή και ιστορική στιγμή της έκφρασής της.
Το βιβλίο αυτό επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιληφθεί την πολιτειακή διάσταση της αρχιτεκτονικής, κατανοώντας πώς η μορφή, κατασκευή και ιστορία των κτιρίων αντανακλούν τη συνταγματική πραγματικότητα. Πραγματεύεται θέματα, όπως τα αντιθετικά χαρακτηριστικά των κτιρίων στις δημοκρατίες και τις δικτατορίες, τη σχέση των κτιρίων με τις ατομικές ελευθερίες, τη διατήρηση της πολιτειακής μνήμης και τη χωροταξική διαμόρφωση των "ναών" της δημοκρατίας, δηλαδή των Κοινοβουλίων.
Μέσα από τις σελίδες "παρελαύνουν" ο Ιππόδαμος της αρχαίας Μιλήτου, η Σχολή του Bauhaus και η κοινή της πορεία με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, τα πρωτοποριακά σχολεία της δεκαετίας του 1930, τα νοσοκομεία του Μεσοπολέμου, τα "Ξενία" του Άρη Κωνσταντινίδη σε αντιδιαστολή με τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια της δικτατορίας, το "Πανοπτικό" του Jeremy Bentham και η υλοποίησή του στις φυλακές Presidio Modelo στην Κούβα, κάποια λιγότερο γνωστά Κοινοβούλια (όπως το σκωτσέζικο και το κυκλικό της Βόννης της δεκαετίας του 1990) και πολλά άλλα παραδείγματα που φανερώνουν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πολιτειακή ταυτότητα της αρχιτεκτονικής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
16 01 2022

«ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΜΠ



Χαίρομαι όταν ανακαλύπτω φροντισμένες πανεπιστημιακές εκδόσεις που παρουσιάζουν την δουλειά των φοιτητών και ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών στον χώρο της αρχιτεκτονικής, που μέσα από τα εντυπωσιακά και πλούσια βιογραφικά τους αποτυπώνεται η αγωνία τους για έρευνα, διεκδικώντας παράλληλα και μια ακαδημαϊκή διαδρομή, ενώ τα πανεπιστήμια υποφέρουν από το έλλειμα διδακτικού προσωπικού. Η έκδοση με τίτλο ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με κεντρικό θέμα Σχεδιασμός Χώρος Πολιτισμός και με υπεύθυνο μιας αξιόλογης καθηγητικής ομάδας, τον καθηγητή Γιώργο Παρμενίδη. Περιλαμβάνει επιλεγμένες δημοσιεύσεις με πειραματικό χαρακτήρα, 13 διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν την περίοδο 2015-2020, από τους Βενετία Μολίν, Ειρήνη Κρασάκη, Παναγιώτη Ρούπα, Λένα Γαλανοπούλου, Αθηνά Σταματοπούλου, Γιώτα Πασσιά, Μαύρα Λάζαρη, Μαρία Χριστοφή, Ιωάννα-Ελευθερία Ζαχαριάδου, Αγγελική-Σοφία Μαντίκου, Λουκά Λουκίδη, Αικατερίνη Τσιρέpα, Ξένια Τσιφτσή. Μία ενδιαφέρουσα έκδοση με προσεγμένο layout.
23 01 22

«ΕΙΔΥΛΛΙΑ ΟΔΟΣ»: 33 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ




Η κριτικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρία Μαραγκού επανέρχεται με μία νέα έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τις περιπλανήσεις της στα μονοπάτια του Λυκαβηττού, στη Ρωμαϊκή Αγορά και τα Αναφιώτικα, που ήταν άδεια από κόσμο. Με μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Ειδύλλια Οδό», ένα «οδοιπορικό» στην πόλη της Αθήνας στη μνήμη, την ιστορία και το σήμερα, όπου 33 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνομιλούν μέσα από τα έργα τους με το παρελθόν αλλά και το παρόν αυτού του τόπου, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες, χώμα, μαλλί, καλάμια, υφάσματα, μάρμαρο, άχυρα, κλωστές και βελόνες, αργαλειούς

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Αλεξίου / Δημήτριος Αντωνίτσης / Ευγενία Αποστόλου / Αντώνης Βολανάκης / Lynda Benglis / Ζωή Γαϊτανίδου / Βούλα Γουνελά / Μαριάννα Ιγνατάκη / Ανέστης Ιωάννου / Ηλίας Κοέν / Θάνος Κυριακίδης [Blind Adam] / Καλλιόπη Λεμού / Βασιλική Λευκαδίτη / Ελένη Λύρα / Δέσποινα Μεϊμάρογλου / Μιχάλης Μιχαηλίδης / Ευσεβία Μιχαηλίδου / Κωνσταντίνος Παλαιολόγος / Μαλβίνα Παναγιωτίδη / Άγγελος Παπαδημητρίου / Ραϋμόνδος / Δημήτρης Ρεντούμης / Adrián Villar Rojas / Έφη Σπύρου / Δανάη Στράτου / Μάγδα Ταμμάμ / Νάκης Ταστσιόγλου / Nobuko Tsuchiya / Πάνος Φαμέλης / Μάρω Φασουλή / Σωκράτης Φατούρος / Δέσποινα Φλέσσα / Παντελής Χανδρής

Διάρκεια 18 01 – 6 03 2022
Εικόνα: Ζωή Γαϊτανίδου, Eyewitness, 2020/ © Ζωή Γαϊτανίδου.

23 01 22

O ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΣΤΑ LIGHTHOUSE SESSIONS TOY ΚΠΙΣΝ


Στην αποψινή συναυλία (23 01 2022) στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, ο Νίκος Ξυδάκης μας μεταφέρει και πάλι στις παλαιότερες καλές εποχές σε μικρούς χώρους, σε ένα κλειστό κύκλο κοινού, σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας. Νέες διασκευές των έργων του, σε ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, με ένα ξεχωριστό σύνολο μουσικών, μας συντρόφευσαν έστω και διαδικτυακά με έντονες αναφορές στην Τζάζ, εκπέμποντας παράλληλα ένα μεσογειακό φως, μας ταξίδεψαν μαζί με τις χαρισματικές προσωπικές αφηγήσεις του συνθέτη. Μία βραδιά συγκίνησης. Παρακολουθείστε την εκδήλωση κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.
31 01 2022

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ: "ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ"
ΣΤΗΝ ΔΛ GALLERY


[…] Τι είναι λοιπόν οι Πύλες του Παραδείσου; Είναι το οικείο, το γνωστό, το ασφαλές που μας καθησυχάζει, ή το άγνωστο που μας φοβίζει και μας προκαλεί; Είναι το αίμα, η απώλεια, η εμπειρία του πένθους, η καταστροφή, ο πόνος και στον αντίποδα το όνειρο, η μνήμη, το ιδανικό, το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα του τέλους. Το Πέρασμα στην άλλη όχθη, στο επέκεινα.[…]

Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 ώρα 12. - 22.00
Διάρκεια Έκθεσης: 5 Φεβρουαρίου - 30 Απριλίου 2022
01 02 2022

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ “ΜΙΖΕΡΟ” ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Επανέρχομαι σήμερα έκπληκτος, σχετικά με την  επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μετά τα δημοσιεύματα για την έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων του νέου κτιριολογικού προγράμματος. Έκπληκτος γιατί μετά το πρόσφατο άρθρο μου στην Εφημερίδα τα ΝΕΑ, όπου σύμφωνα με παλαιότερη άποψη του Χαράλαμπου Μπούρα, θα έπρεπε σήμερα  να μιλάμε για μία πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επέκτασης, που παραπέμπει  στην πραγματοποίηση συμπληρωματικού κτιρίου, η νέα υπόγεια επέκταση φαίνεται ανεπαρκής, μίζερη και διστακτική. Συγκεκριμένα οι εκθεσιακοί χώροι από 7.800 τ.μ. αυξάνονται κατά 3.000 τ.μ. μόνο κατά 38% και γίνονται 11.100 τ.μ., θα προστεθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων 1.430 τ.μ. και αμφιθέατρο 500 τ.μ. επίσης χώροι στάθμευσης 9.000 τ.μ. Ανεπαρκείς επιλογές σε  μια εποχή που στη  γειτονική μας Αίγυπτο πραγματοποιούνται νέα αρχαιολογικά μουσεία συνολικού εμβαδού 210.000 τ.μ. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, για ένα εμβληματικό Μουσείο ανάδειξης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

07 02 2021

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ»: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου εγκαινιάζονται στο πλαίσιο του ΟΠΑΝΔΑ, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Κέντρο Τεχνών και στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η πολυαναμενόμενη εικαστική έκθεση με κεντρικό θέμα το «Ρεμπέτικο» με 125 έργα 50 Ελλήνων εικαστικών, μεταξύ των οποίων του Γιάννη Τσαρούχη, του Τάσσου και του Αλέκου Φασιανού,

Στην έκθεση, κυριαρχουν τα ζωγραφικά έργα, μαζί και με άλλα μέσα έκφρασης, όπως είναι η φωτογραφία, η χαρακτική, το βίντεο, η ηχητική εγκατάσταση, η περφόρμανς και το βιβλίο ως έργο τέχνης. ΤΗΝ έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος σημειώνει «Το ρεμπέτικο μπορεί να συνδεθεί με τη σύγχρονη τέχνη με τον ίδιο τρόπο που οι Αγγλοσάξονες συνδέουν με τα εικαστικά τη δική τους μουσική κληρονομιά – το ροκ και το πανκ. Θυμίζουμε ότι πολλά μουσεία και κέντρα τέχνης του εξωτερικού, από το MCA Chicago, το MACBA και την Kunsthalle Wien έως το Barbican και το ICA στο Λονδίνο, έχουν φιλοξενήσει εκθέσεις που διερευνούν τη σχέση της ροκ μουσικής με τα εικαστικά. Οι Έλληνες επιμελητές οφείλουν να προσεγγίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά δίχως συμπλέγματα. Και το ρεμπέτικο, εν προκειμένω, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πλούτου της. Αρκεί να θυμίσουμε ότι έχει ήδη μελετηθεί μέσα από εκθέσεις το «αθηναϊκό underground» και η «αντικουλτούρα» στην Ελλάδα μετά το 1980. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να εξετάσουμε και το ρεμπέτικο σε σχέση με τη σύγχρονη τέχνη».
Διάρκεια μέχρι 3 Απριλίου.
08 02 2022

«HAVE A SEAT» ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κλεοπάτρα Μουρσελά

Tην Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:00 . εγκαινιάζεται στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) η ομαδική έκθεση Have A Seat σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης - αρχαιολόγου, Λουΐζας Καραπιδάκη. Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί και σχεδιαστές παρουσιάζουν τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης. Καθίσματα που μετατρέπονται σε αφήγημα που προκαλεί τον θεατή σε ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό. Συμμετέχουν οι:
Giovanni Albino, Εοζέν Αγκοπιάν, Γιάννης Αδαμάκης, Κύρα Αλιγιζάκη,
Άννα Αμπαριώτου, Βασίλης Αναστασόπουλος, Λυδία Βενιέρη, Μάριος Βουτσινάς, Σοφία Γαϊτάνη, Γεώργιος Γιώτσας, Σαράντης Γκάγκας/Rolana Ceckauskaite, Μάρθα Δημητροπούλου, Σοφία Ζαράρη, Μάριον Ιγγλέση, Γιώργος Καζάζης, Μηνάς Καμπιτάκης, Κατερίνα Κασσαβέτη, Δήμητρα Κατσαούνη, Κική Κολυμπάρη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Κώστας Λάκης, Antonio Laurelli, Αλέξανδρος Λιάπης, Μαριάννα Λούρμπα, Έλενα Μαρίνου, Ιωάννης Μαρκάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Τάσος Μπαμπάσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Γιώργος Μπουζούνης, Έλενα Παπαδημητρίου, Μαρία Πάστρα, Λίλα Πολενάκη, Βαγγέλης Ρήνας, Κυριάκος Ρόκος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δήμητρα Σκανδάλη, Μίνα Τριαντοπούλου, Bιργινία Φιλιππούση, Στάθης Φώτης, Δήμητρα Χανιώτη, Λουκάς Χονδρός/Νίκος Καστανάκης. Διάρκεια Έκθεσης: 23 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Απριλίου 2022. Στην εικόνα το έργο της Κλεοπάτρας Μουρσελή.

09 02 2022

ATHENS MEETINGS 2022: ΠΟΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ


Την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Γεννάδιο Βιβλιοθήκη ( Cotsen Hall), η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ζήτημα της Αθήνας. Πρόκειται για ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων με ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά και με στοιχεία προβληματισμού για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται σήμερα στην Αθήνα, που οργανώνει το Ίδρυμα Schwarz και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και επιμελείται ο Ανδρέας Γιακουμακάτος. Συμμετέχουν οι :

Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή»:
«Ο κατακερματισμός του σχεδιασμού: από την οικονομική κρίση στο Ταμείο Ανάκαμψης» / Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ: «Ο ρόλος της Δημόσιας Περιουσίας στη δημιουργία δημόσιου χώρου» / Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, γενικός γραμματέας: Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ: «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2030. Στρατηγικές επιλογές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη» / Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες: «Αθήνα, «ατελής» πόλη. Σχεδιασμός και Διακυβέρνηση για μια συνεκτική και ανθεκτική μεσογειακή πρωτεύουσα» / Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος/χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ): «Έλλειμμα διακυβέρνησης στην προώθηση ολοκληρωμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Αθήνα» / Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων «Το όραμα μου για την Αθήνα» / Συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
11 10 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 264 | ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ / ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022, του περιοδικού eK magazine (Νο 264), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, με κεντρικό θέμα Bar και Εστιατόρια. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει: INTERVIEW: Επιμέλεια Σταύρος Μαρτίνος INTERVIEW: Επιμέλεια Σταύρος Μαρτίνος - Costas Gagos Architecture and Design / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - Εστιατόριο Ark Pavilion στην πόλη Hai Phong, Βιεντάµ ARCHITECTURE: - Ergon Agora East, Πολυχώρος γαστρονοµίας στη Θεσσαλονίκη | Urban Soul Project

/ - Zuzu Restaurant στη Σαντορίνη | Kapsimalis Architects / - Antasia Beach Club στην Πάφο | Psomas Studio of Architecture PS-A / - Naya Beach Bar & Restaurant στη Ρόδο | Ελένη Καρίµαλη / - Cicada Seascape Experience στην Κρήτη | Cube Concept
/ INTERIOR DESIGN: -- Karnaros Bakery & Patisserie στην Ηλεία | ARCHE Architecture & Design Lab / - Esperides Food Hall στη Ρόδο | ∆ηµήτρης Παπαναστασίου / - Τhe Ecali Club | Stones and Walls / - Imperfecto by Εnrique Linardo, Washington DC | OOAK architects / - Cavaliere Ristorante στη Νέα Σµύρνη | Costas Gagos Architecture & Design / - Proveleggios Eστιατόριο στην Αθήνα | Trail architects & designers practice / - Ikebana Contemporary Japanese Izakaya στη Γλυφάδα | Penny Bartsoka Architects / - Samba Coffee Roasters Crossroads στην Αθήνα | WoA-Άρης Γιαννόπουλος / - Iguazu South American Bar Restaurant στην Αθήνα | Costas Gagos Architecture & Design / - Huracan Restaurant στη Γλυφαδα | Γιώργος Παντελούκας GJP Design & Construction / - Nox Μουσική σκηνή στην Αθήνα | Minas Kosmidis Architects / CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος - Κάθετοι κήποι σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

09 02 2022

«Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»:
32 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ


Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζεται στο Ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, Σολωμού 1 & Δημητρίου, Φάληρο, έκθεση με τα έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με τίτλο «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη»
Η εταιρεία προσκάλεσε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα αντλώντας έμπνευση από τις εγκαταστάσεις, τα υλικά, τις εφαρμογές, την επανάσταση που επέφερε στον τρόπο ζωής η ΔΕΗ, την ιστορία, τη διαδρομή, την πλούσια δράση της, τη νέα της ταυτότητα, τους στόχους, τις προοπτικές αλλά και όλα όσα πρεσβεύει και συμβολίζει στη συνείδηση των πολιτών.
Μέσα από εκατοντάδες συμμετοχές, η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από επτά καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των προτάσεων επέλεξε 32 έργα. Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά. Διάρκεια έκθεσης: 9/2/2022 εως και 27/2/2 I
Ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, Σολωμού 1 & Δημητρίου, Φάληρο.
17 02 2022

“Η ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (ΤΗΣ)”
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ


Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 από τις 10:00 - 18:00, στην Αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου ARCHIPAROCHI. Ερευνητική ομάδα: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Κωνσταντίνα Κάλφα, Αιμιλία Αθανασίου, Σταύρος Αλιφραγκής, Χρήστος-Γεώργιος Κρητικός, Ξένια Σωτηροπούλου και Ελένη Γκαδόλου. Συζητητές : Κώστας Τσιαμπάος, Δήμητρα Λαμπροπούλου και Θωμάς Μαλούτας και προσκεκλημένους ομιλητές το Yael Allweil, Στέλιο Γιαμαρέλο, και Sara Melsens. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Σχεδιασμός / προβολή: Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ.

20 02 20

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ «ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»


Την Τετάρτη, 23/2/22, στις 21:00, επαναλαμβάνεται η εκπομπή ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, στο κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ, στην σειρά ντοκιμαντέρ για την ελληνική αρχιτεκτονική, που θα παρουσιάσει το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ της ΣΠΑΡΤΗΣ. Ένα σημαντικό έργο αρχιτεκτονικής που πραγματοποίησαν το γραφείο ΠΛΕΙΑΣ των Δημήτρη Διαμαντόπουλου, Κατερίνας Γκιουλέκα και Ορέστη Βιγγόπουλο που τιμήθηκε με το «Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2004 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής». Μικρή συμμετοχή στον σχεδιασμό εσωτερικό χώρων είχε και το γραφείο μας.
Tα κτίρια – σταθμοί στην Αθηναϊκή, και όχι μόνο, αστική αρχιτεκτονική.
Κτίρια που στέκονται μόνα τους στο χώρο της αρχιτεκτονικής.
22 02 2022

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και διαβάστε το άρθρο της πρώην υπουργού Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου αναρωτιέται πόσο νόμιμο αλλά και πόσο εθνικά αξιοπρεπές είναι το γεγονός ότι η δωρεά της «Οικογένειας Νικολάου Σ. Λαιμού ΑΜΚΕ» για την «εκπόνηση της μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» προβλέπει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε δέκα μεγάλα γραφεία του εξωτερικού που θα συνεργαστούν για υποστήριξη με αντίστοιχα ελληνικά γραφεία.

25 02 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΗΣ: «Η ΠΛΑΤΕΙΑ, ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ»


Η πλατεία του Κολωνακίου σχεδιασμένη από τους Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη, δυο από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής μας, με διεθνή προβολή, γκρεμίζεται για να κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός μετρό. Ο χώρος περιφράχτηκε με λαμαρίνες και τα δέντρα έχουν κοπεί. Ένας πνεύμονας πρασίνου και σημείο αναφοράς όχι μόνο της κεντρικής αυτής συνοικίας αλλά και γενικότερα της Αθήνας καταστρέφεται…

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε την συνέχεια του κειμένου.
03 03 2022

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ – OPEN BOX: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ROMA GALLERY


Μινιμαλιστικά έργα δύο και τριών διαστάσεων που είχαν εκτεθεί στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας το 1969, θα εκτεθούν στη Roma Gallery με τίτλο “Open Box”. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν δύο μακέτες σε χειροποίητο χαρτί του 1968, ένα μεγάλο ζωγραφικό έργο και ένα γλυπτό από πλεξιγκλάς του 1969, μια σειρά μικρών γλυπτών του 1970, τα οποία ανακατασκευάστηκαν το 2002, καθώς και ένα ανοιχτό κουτί (Box, 2008) από ζωγραφισμένο αλουμίνιο και ακρυλικό καθρέφτη. Όλα αυτά τα έργα βασίζονται στην ιδέα του αναπτύγματος κουτιών συσκευασίας και στην ανασύνθεση του σχήματος του κύβου. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17.3.2022 και θα διαρκέσει έως τις 30.4.2022.
03 03 2022

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ: “MINUMENTAL” ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Τετάρτη 23 Μαρτίου ξεκινά στην γκαλερί a.antonopoulou.art η δεύτερη ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε με τίτλο Minumental, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Μια επιλογή από τη σειρά σχεδίων με γραφίτη, χρώμα και κολλάζ, καθώς και γλυπτικά έργα ως μέρος του εν εξελίξει πρότζεκτ Add To My Library που ξεκίνησε το 2011, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ένα διεθνές πρότζεκτ, που εστιάζει στη σχέση τέχνης και βιβλίου, και αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη σειρά έργων παρουσιάζει μουσεία σύγχρονης τέχνης από όλο τον κόσμο, όπως η νέα Tate Modern, το ΕΜΣΤ, το Μουσείο Ακρόπολης, το WIELS και το MACBA, μαζί με μνημεία του παρελθόντος, όπως το Stonehenge. Εδώ το βιβλίο λειτουργεί ως μετωνυμία τόσο για την τοποθεσία όσο και για το περιεχόμενο. […] Τα έργα της Μήτρεντσε επιβεβαιώνουν την άποψη του Joseph Beuys ότι το σχέδιο είναι «ένα ιδιαίτερο είδος σκέψης».

Έργα της Χριστίνας Μήτρεντσε έχουν εκτεθεί σε 20 ατομικές εκθέσεις και πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους διεθνώς, όπως the Tate Modern, The Royal Academy στο Λονδίνο, στην Τουρκία, στο Άμστερνταμ, την Καλιφόρνια στην Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο στην Ιαπωνία κ.ά. Τέλος το έργο της έχει περιγραφεί σε σημαντικές εκδόσεις. Εγκαίνια την Τετάρτη 23/03, ώρες 18:00–22:00

Διάρκεια έως 07/05/2022. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00.
07 03 2022

ΑΠΏΛΕΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ (1938-2022)


Πιο Έλληνας πατριώτης, επειδή ήταν κοσμοπολίτης, πιο σεμνός αλλά τόσο γενναίος μαχητής, επειδή ήταν βαθύτατα μορφωμένος. Ο Κώστας Καρράς, ιδρυτής με τη γυναίκα του Λυδία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) το 1972, γιόρτασε φέτος τα 50 χρόνια δράσης. Συνεχούς, ανελέητης, ενάντια σε οποιεσδήποτε δυνάμεις αδράνειας ή αδιαφορίας, διαφθοράς ή εγκληματικής εκμετάλλευσης των πραγμάτων που συνιστούν την ταυτότητά μας: τα ιστορικά μνημεία και το περιβάλλον.

Η ΕΛΛΕΤ δεν ήταν άλλος ένας φορέας προστασίας με ευγενικούς στόχους. Ήταν μηχανισμός αποκάλυψης επώδυνων υποθέσεων διαφθοράς και ολιγωρίας, από επιβουλές οπουδήποτε και αν προέρχονταν, κυβερνήσεις, πονηρούς τοπικούς παράγοντες και ισχυρά συμφέροντα. Πάντα στην κόψη του ξυραφιού, κινητοποιώντας συμμαχίες ικανές να ασκήσουν πιέσεις. Και πετυχαίνοντας το απροσδόκητο: την αποφυγή καταστροφών, την ενεργοποίηση τοπικών και διεθνών φορέων και τη βράβευση υποδειγματικών επεμβάσεων σε ελληνικά μνημεία.

Ο Κώστας Καρράς ήταν η ψυχή της ΕΛΛΕΤ. Όταν τον έσυραν στα δικαστήρια με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, ξανασυναντηθήκαμε εκεί μετά από πολλά χρόνια. Για άλλη μια φορά οι δράσεις του είχαν ενοχλήσει κάποιους που ζητούσαν να τον σπιλώσουν ηθικά. Ακόμα και τότε, δεν είχε χάσει την πίστη του σε αυτό τον τόπο. Δεν ξεχνιούνται τέτοια μαθήματα.

Δημήτρης Φιλιππίδης

09 03 2022

«ΠΟΝΗΡΟ ΠΝΕΥΜΑ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


Η έννοια του ορίου, ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, το εσωτερικό και το εξωτερικό, το φως και το σκοτάδι, την αλήθεια και το ψέμα, την μαγεία και την αμείλικτη πραγματικότητα, τους βομβαρδισμούς και την διασκέδαση, τον χώρο των θεατών και την σκηνή, που ορίζεται με ένα συμπαγές κατακόρυφο πέτασμα που κλείνει την μπούκα της σκηνής, αφήνοντας μία μόνο μονή θύρα ως δίοδο, αποτελεί την βασική σκηνογραφική χειρονομία στην παράσταση με αυτό το σατανικό έργο του Νόελ Κάουαρντ σε μετάφραση της Έρι Κύργια, που σκηνοθετεί ανατρεπτικά ο Γιάννης Χουβαρδάς. Ένα όριο που ξαφνικά αποκαλύπτει την σκοτεινή κενή σκηνή του Εθνικού, όπου όλα κινούνται, αλλάζουν: το αυτοκινούμενο τηλεκατευθυνόμενο ραδιοπικάπ του Θανάση Δεμίρη που βρυχάται, το τροχήλατο μπαρ προσδεδεμένο με λουράκι σκύλου, το πολυέπιπλο του τηλεφώνου, το λαμπατέρ και το πιάνο που καταδυναστεύεται, και μια ποτιζόμενη εξ ουρανού όαση φυτών. Ένα λιτό, εναλλασσόμενο δυναμικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, συνομιλεί με την καλοκουρντισμένη κινησιολογία της Μαρκέλλας Μανωλιάδη, που υπηρετούν υποδειγματικά οι ήρωες του έργου, με εντυπωσιακή ευκινησία και χάρη, συντονισμένοι υπό τους ήχους του Θοδωρή Οικονόμου. Τα υπέροχα κοστούμια με pop αναφορές και τα ξεχωριστά υποδήματα της Ιωάννας Τσάμη, συμπληρώνουν το σύνολο που απογειώνεται υποκριτικά με τις ερμηνείες των Αργύρη Ξάφη, Κωνσταντίνας Τάκαλου, Κατερίνας Λέχου, Γιώργου Γλάστρα, Άννας Μάσχα, της αεικίνητης Ειρήνης Λαφαζάνη και της συναρπαστικής πνευματίστριας Αμαλίας Μουτούση. Ο Γιάννης Χουβαρδάς και η ομάδα του συνεχίζουν να μας αναστατώνουν με τις σταθερά ελκυστικές και αναπάντεχες επιλογές τους και τον άψογη προετοιμασία.
Στην έξοδο, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, μικρά μπουκετάκια με άνθη, προσφέρθηκαν στις κυρίες που παρακολούθησαν την παράσταση. Μια ευαίσθητη χειρονομία του Εθνικού.

Φωτο: Karol-Jarek
12 03 2021

ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο της έκθεσης για την αρχιτεκτονική του Νίκου Βαλσαμάκη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, διοργανώθηκε μία βραδιά διαλέξεων με ομιλητές την Αμαλία Κωτσάκη, αν. καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Ηλία Κωνσταντόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Των ομιλιών προηγήθηκε η προβολή μίας ημίωρης συνέντευξης του Ν. Βαλσαμάκη στον καθηγητή Γιώργο Πανέτσο. Σε αυτό το βίντεο ο αρχιτέκτονας μίλησε για την αρχιτεκτονική ως κατασκευαστική αναγκαιότητα που προκύπτει μέσα από την μελέτη ανώνυμων κατασκευών, και με αφοπλιστικά εύστοχο τρόπο εξήγησε τις βασικές αρχές που διέπουν την λογική του σχεδιασμού του.

Η διάλεξη της Α. Κωτσάκη, με θέμα «Αποκρυπτογραφώντας τον δημιουργό και το έργο του», αναφέρθηκε στη σημασία του τόπου, του χρόνου και της κοινωνίας στην αρχιτεκτονική του Ν. Βαλσαμάκη. Μέσω αυτών των εννοιών και την γνωριμία της με τον αρχιτέκτονα, επιδίωξε να αναδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα και τους λόγους που καθιστούν το έργο του ιδιαίτερο ξεχωριστό.

Στην διάλεξη μου «3 εκδοχές του ευ ζην. Παραλλαγές στο θέμα της κατοίκησης στην αρχιτεκτονική του Ν. Βαλσαμάκη», αναφέρθηκα στα πρότυπα κατοίκησης που θεμελίωσε για την ελληνική αρχιτεκτονική στην πόλη και στο ύπαιθρο.

Η φανερή αναζήτηση ενός τυπικού μοντέλου που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορές συνθήκες τοποθεσίας και αναγκών, αποτελεί την σταθερή επιστροφή σε ένα μοντέλο κατοίκησης που εξελίσσει και βελτιώνει, από τις Αθηναϊκές πολυκατοικίες του ’50 και τα ξενοδοχεία Αμαλία και Δαίδαλος σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τις προαστιακές και εξοχικές μονοκατοικίες του από το 1960 έως σήμερα. Αυτή η διαδικασία είναι αντίστοιχη με την καταξιωμένη πρακτική ανάπτυξης παραλλαγών σε μουσικές συνθέσεις, από τα Goldberg Variations του Bach, μέχρι Blues variations του Herb Ellis. Ειδωμένη υπό αυτό το πρίσμα η αδιάκοπη και συνεχιζόμενη εβδομηκονταετής δημιουργική συνεισφορά του στην αρχιτεκτονική, συνιστά από μόνη της μια ευάριθμη και συνεκτική σύγχρονη παράδοση.

Ηλία Κωνσταντόπουλος / φωτο Πέτρος Παττακός / Διάρκεια έκθεσης έως 14 03 2022

15 03 2022

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
“ΟΤΑΝ Ο ΚΟΡΑΞ ΛΕΥΚΑΝΘΕΙ…” ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ CRUX GALERY


Με την Σιωπή και το Άφατο ασχολείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου σε αυτή την ενότητα δουλειάς. Οι άνθρωποι, οι φωνές τους, οι μεταμορφώσεις τους σε πουλιά για την ανάγκη μιας κάποιας λύτρωσης, η αφωνία που μεσολαβεί ανάμεσα, το τραύμα, πολιτισμικό, έμφυλλο ή προσωπικό, η αλαλία του ανείπωτου βρίσκονται όλα χαραγμένα σε επιφάνειες, άλλοτε με βαθειά σημάδια άλλοτε δια-τυπωμένα σε λευκά χαρτιά σαν ίχνη που προμηνύουν την ίαση.[…] .
Αυτή η σειρά έργων αποτελείται από 12 σκαλισμένες μήτρες λινόλεουμ σε διαφορετικά χρώματα επάνω σε ξύλινα αναλόγια και μια μεγάλη ενότητα ξηρών εξώγλυφων εκτυπώσεων σε λευκά χαρτιά Fabriano. Και ενώ πρόκειται για μια μέθοδο της παραδοσιακής τυπογραφίας, εδώ τα γράμματα αντικαθίστανται από γραμμές και μορφές, κείμενα και οι ίδιες, μεταμορφώσεις φράσεων σε πουλιά, παιδιά, άνθη, ακόμη και τίτλους τραγουδιών από παλιά Σμυρνέικα τραγούδια.

Η ΚατερίναΖαχαροπούλου σημειώνει πως η χαρακτική μέσα από την οποία διάλεξε να πει τις ιστορίες αυτές ταίριαξε πολύ με μιαν ανάγκη να δει πώς μπορούν να χαραχθούν τα βιώματα, οι απώλειες, ο πόνος, η ίδια η γλώσσα όταν έχουν απομακρυνθεί από την «μητρική στιγμή» και αφήνουν το χρόνο να κάνει τη δουλειά του.[…] Ποιά «φωνή» διατυπώνει καλύτερα, κρυμμένα και υπαινικτικά αυτό το Ποτέ. Η φράση « όταν ο Κόραξ λευκανθεί...» δεν σταματά εδώ, συνεχίζει... «και η χιών μαυρίσει» είναι στίχος από Σμυρνέικο τραγούδι το οποίο η Κατερίνα Ζαχαροπούλου δανείζεται για να περιβάλει το αδιανόητο, το αδιόρατο, τις στοιχειωμένες προσδοκίες που τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν με την αγάπη.[…]

Εγκαίνια την Τετάρτη 23/03/2022 16:00 – 21:00. Διάρκεια έως 14 Μαϊου 2022. Grux Galerie, Σέκερη 4 Κολωνάκι.

20 03 2022

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | 160


Στο νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ ξεχωρίζει το κείμενο του Στέλιου Γιαμαρέλου που ήρθε για να ταράξει τα νερά. Βασισμένο στον επίλογο του βιβλίου του RESISTING POST MODERN ARCHITECTURE ήρθε για να ανατρέψει καθιερωμένες απόψεις που καλλιεργήθηκαν από τους υπερασπιστές του κριτικού τοπικισμού, επισημαίνοντας ότι όλα άλλαξαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επικράτηση της παγκοσμιοποίησης. Ακολουθεί το Μικρό Εγκώμιο για τον Δεσμό Σύνθεσης και ύλης στην Αρχιτεκτονική της Ελένης Αμερικάνου. Στην συνέχεια ο Θάνος Παγώνης μας αποκαλύπτει εντυπωσιακές αλλαγές στην Αλβανία, όπου συγκροτείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία ποιοτικού δημόσιου χώρου, πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, αναπροσαρμόζονται αμοιβές μελετητών και αξιοποιούνται ευρωπαϊκοί πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, συμπράττοντα μελετητικά γραφεία μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με στόχο την σύλληψη μιας νέας ταυτότητας, αναλαμβάνουν την Δημιουργία ενός Παράκτιου Τοπίου από το Μηδέν, της νέας Αλβανικής Ριβιέρας στην περιοχή της Αυλώνας. Στην συνέχεια παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες εξοχικές κατοικίες στην Ελούντα, στα Σύβοτα στην Λευκάδα, την Πάρο, το Μονοδένδρι στην Χίο, στον Άγιο Δημήτρη στην Εύβοια, και ένα ξεχωριστό Πανεπιστημιακό κτίριο στον Βόλο. Ακολουθούν αναπλάσεις κατοικιών στην Άνω Πόλη στην Θεσσαλονίκη, στο Διαπόρι στην Λήμνο, ξενοδοχείων στου Ψυρρή και στην Ανάβυσσο, διαμερισμάτων στο Παλαιό ψυχικό και στο Γκάζι κλείνοντας με το συναρμολογούμενο και μεταφερόμενο εντυπωσιακό Pavilion στο Λονδίνο, την Σιγκαπούρη, την Ατλάντα και το Πόρτλαντ.

20 03 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 265 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2022



Εκτός από την εντυπωσιακή και πολύπαθη Πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία σχεδιασμένη από τους Zaha Hadid Architects, στο νέο τεύχος Μαρτίου 2022 Νο 265 αφιερώνονται δεκαέξι σελίδες στον Θωμά Δοξιάδη και στο γραφείο του Doxiadis+. Παράλληλα με την παρουσίαση του εορταστικού Ellinikon Experience Park στην συνέντευξή του στον Σταύρο Μαρτίνο αναδεικνύεται η ενασχόλησή του με την αρχιτεκτονική τοπίου, οι ερευνητικές του αναζητήσεις για τους μύκητες και βέβαια η απουσία εμπειρίας αρχιτεκτονικού κτιριακού έργου. Μια διαπίστωση που δεν δικαιολογεί την τόσο υπεύθυνη θέση και τον ρόλο που έχει αναλάβει για την Επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ξεχωρίζει ακόμη μία από τις πάντα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του Νίκου Πατσαβού για το Περίπτερο Zhulong Shan στην Κίνα. Παράλληλα παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, ένα εμπορικό κέντρο, διάφορες μονοκατοικίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανακαινίσεις διαμερισμάτων, χώροι αναψυχής και μια ιδιόκτητη φοιτητική εστία στον Βόλο που ανοίγει το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης, που εύστοχα προβληματίζει την Αριάδνη Βοζάνη στο editorial.
20 03 2022

FRANCIS KÉRÉ: PRITZKER PRIZE |
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝ ΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Τον παρουσίασα το 2017, γοητευμένος όχι τόσο από το Serpentine Pavilion που πραγματοποίησε στο Λονδίνο και το επισκέφτηκα, αλλά ανακαλύπτοντας το σημαντικό του έργο που με ευαισθητοποίησε. Ακουμπούσε στις αρχετυπικές κατασκευές που τόσο με συγκινούν, αξιοποιώντας τις τεχνικές και τα τοπικά υλικά, και αντλώντας έμπνευση από τις μνήμες του, και τον Mies Van De Rohe, προτείνοντας παράλληλα ένα διαφορετικό όραμα αρχιτεκτονικής που ανταποκρίνεται στην κλιματική κρίση.

Με συγκίνησε τότε το ότι στο κέντρο του χωριού του στην Αφρική, βρισκόταν ένα μεγάλο δένδρο, που στην σκιά του συγκέντρωνε καθημερινά την ζωή των κατοίκων, τις συζητήσεις των μεγάλων, τα παιχνίδια των παιδιών, ενώ άλλοτε λειτουργούσε σαν σχολείο ή ακόμη και σαν μικρό νοσοκομείο. Και ότι το δένδρο αυτό αποτέλεσε την αφετηρία για να σχεδιάσει ο Francis Kéré το Serpentine Pavilion στο Λονδίνο. Διαβάστε την ανάρτηση αυτή και δείτε έργα του βραβευμένου με το μεγάλο βραβείο Pritzker σημαντικού αυτού αρχιτέκτονα, κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.

21 03 2022

ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ, ΑΣΤΙΚΟΙ & MΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Η Maria Gravari, η  Aμαλία Κωτσάκη και η Dimitra Kanellopoulou, οργανώνουν στο Παρίσι θερινό σεμινάριο στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων με τίτλο Πόλη & Αρχιτεκτονική, στο διάστημα 24 – 30 Ιουλίου 2022.

Το αντικείμενο του καλοκαιρινού αυτού σεμιναρίου με τίτλο PARIS – TRANSFORMATIONS: ARCHITECTURALES, URBAINES & METROPOLITAINES αναφέρεται στο σύνολο των μετασχηματισμών, αρχιτεκτονικών, αστικών και μητροπολιτικών αυτής της πόλης και θα πλαισιωθεί από σημαντικές προσωπικότητες (αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές καθώς και τοπικούς παράγοντες) μέσω διαλέξεων ή παρεμβάσεών τους κατά τη διάρκεια των επί τόπου επισκέψεων. Ενδεικτικά, στη θεματολογία του σεμιναρίου θα περιληφθεί η μετατροπή του Παλαιού Χρηματιστηρίου του Παρισιού σε Kέντρο Τέχνης (Συλλογή Pinault), το 2021, έργο του αρχιτέκτονα Tadao Ando, η μετατροπή του ιστορικού πολυκαταστήματος Samaritaine (19oς αι.) σε συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων (ξενοδοχείο, κατοικίες και καταστήματα με επέκταση σχεδιασμένη από τους SANAA), του Hôtel de La Marine (παλαιά έδρα του Υπουργείου Ναυτικών) σε χώρο πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο σεμινάριο θα επισκεφθούν επίσης χώρους αφιερωμένους στην ιστορία της πόλης του Παρισιού όπως το Musée Carnavalet - Μουσείο της Πόλης του Παρισιού ή το Pavillon de l’Arsenal, κέντρο αφιερωμένο στην παρουσίαση των πολεοδομικών προτάσεων για το Παρίσι. Ισοβαρώς, διαλέξεις και επισκέψεις θα αφιερωθούν σε έργα που αφορούν στο μητροπολιτικό Παρίσι, όπως σε επιλεγμένους σταθμούς του μητροπολιτικού δικτύου του Grand Paris ολοκληρωμένους ή υπό κατασκευήνή ακόμη σε έργα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
23 03 2022

"KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΓΟΣ: CAPTO VACUI"
AnnexM | ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Την Τετάρτη 30 03 2022 στις 8:00 μμ, στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου «Υπηρεσιακή Αυλή», με πρόσβαση από την είσοδο parking στην οδό Κόκκαλη, εγκαινιάζεται η έκθεση Κωνσταντίνος Δρέγος «Capto Vacui» που επιμελείται ο Daniel Marzona, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του AnnexM της Άννας Καφέτση. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 19 06 2022.
28 03 2022

Ο DOMA ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ JUAN HERREROS ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Ο DOMa, εγκαινιάζοντας μία νέα σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο, παρουσιάζει τον Juan Herreros σε μία διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα, τη Δευτέρα 04 Απριλίου, ώρα έναρξης 20:00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Ο Juan Herreros (1958) είναι αρχιτέκτων, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης και Καθηγητής στο GSAPP του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτής της αρχιτεκτονικής εταιρείας estudio Herreros με γραφεία στη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Princeton, στην ΑA στο Λονδίνο, στο EPF στη Λωζάνη, στο IIT στο Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι. Έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, μπιενάλε και διεθνή βραβεία, και έχει υπάρξει μέλος αρκετών επιτροπών εμπειρογνωμόνων σε ακαδημαϊκά, τεχνολογικά και προγράμματα βιωσιμότητας, όπως το Συνέδριο Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο Columbia.
28 03 2022

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ,
18ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ EΛΛΗΝΩΝ AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Τρίτη 29.03.2022 στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εγκαινιάζει μία νέα ιδέα με τίτλο "διαλέξεις & διάλογοι", δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, τον διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό. Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.

Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι: Η Αλεξάνδρα Βούγια και ο Πλάτων Ησαΐας / Fatura Collaborative που θα παρουσιάσουν ΑΙΘΡΙΑ, ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ - ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ καθώς και ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος και η Γεωργία Συριοπούλου / Papalabropoulos Syriopoulou Architecture Bureau με τίτλο: SAMPLING

30 03 2022

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: “ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” ΣΤΟ COTSEN HALL


Με αφετηρία τα ερωτήματα: Σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι; Υπάρχει σήμερα «ένα όραμα για την Αθήνα»; Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 19:00 στο Cotsen Hall - Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Συζήτηση, με τίτλο «Ένα πρόγραμμα για την Αθήνα» που επιμελείται ο Ανδρέας Γιακουμακάτος. Οργάνωση: Ίδρυμα Schwarz και Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Συμμετέχουν:
Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, με θέμα
Το αθηναϊκό αφήγημα: μεταξύ εθνικού εδάφους και παγκόσμιων δικτύων. /  Παντολέων Σκάγιαννης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής των Υποδομών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα:
Αθήνα: μια ιδιότυπη αντίθεση κέντρου και περιφέρειας. Μικροί και μεγάλοι περίπατοι. / Θωμάς Δοξιάδης, Principal doxiadis+: Σχεδιάζοντας για τη Συμβίωση στον αστικό ιστό της Αθήνας. / Ρένα Κλαμπατσέα, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ, πρώην ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ με θέμα: H κυριαρχία των εργαλείων επί των αρχών, στόχων και οράματος του μητροπολιτικού σχεδιασμού στην Αθήνα, / Μιχαήλ Ιακωβίδης, καθηγητής Στρατηγικής, κάτοχος της έδρας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Sir Donald Gordon στο London Business School
με θέμα: Προφάσεις εν αμαρτίαις και η αναπτυξιακή στρατηγική σε μια πόλη σαν την Αθήνα.

31 03 2022

DOMa Summer School


Με δεδομένο ότι η Αθήνα, μια ζωντανή πρωτεύουσα της Μεσογείου -ανάμεσα στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη- η Αθήνα μας προκαλεί να φανταστούμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη σύγχρονη μητρόπολη.
Το DOMa Summer School είναι ένα νέο διεθνές workshop αρχιτεκτονικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ζωντανή πρωτεύουσα της Μεσογείου -ανάμεσα στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη- που μας προκαλεί να φανταστούμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη σύγχρονη μητρόπολη. Το αρχιτεκτονικό αυτό εργαστήριο θα γίνει στο διάστημα 4-17 Ιουλίου 2022 και απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο, με περιορισμένο αριθμό 40 συμμετοχών.

Με γενικό τίτλο “Archipelago” θα δοθούν διαλέξεις από τους Elia Zenghelis, Aristides Antonas, Point Supreme, Area Architecture Research Athens, Ilias Papageorgiou (Pila), Fabiano Micocci and Lydia Xynogala.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ

09 04 2022

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ:
H ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ, Β΄ ΤΟΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ


Το βιβλίο αυτόαποτελεί συνέχεια του Η Αρχιτεκτονική και η Κριτική (Α΄ τόμος) που τυπώθηκε πριν δύο δεκαετίες με πρόθεση μια ευρύτατη θεματολογία κειμένων για την αρχιτεκτονική και την πόλη, με κριτική αποτίμηση των πραγμάτων. Παρουσιάζονται ζητήματα σχετικά με τη διεθνή αρχιτεκτονική, τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, την εκθεσιακή ή βιβλιογραφική προβολή της αρχιτεκτονικής, τους Έλληνες πρωταγωνιστές της νεότερης αρχιτεκτονικής μας, τον χαρακτήρα σήμερα της συζήτησης για την πόλη. Περίοδος αναφοράς είναι η τελευταία δεκαπενταετία, από την ευφορία της μεταολυμπιακής περιόδου, μέχρι και την πανδημική περιπέτεια.

Τα 122 κείμενα του βιβλίου έχουν αναπόφευκτα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, καθώς σχολιάζουν θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας για την αρχιτεκτονική και την πόλη. Ο αναγνώστης μπορεί να διαλέξει σελίδες για τον Λε Κορμπυζιέ ή τον Ρέντσο Πιάνο, για το μέλλον της Νοτρ-Ντάμ ή των κτιρίων από σκυρόδεμα, για τις γυναίκες αρχιτέκτονες στη νεότερη ιστορία ή για την αρχιτεκτονική του νεοφιλελευθερισμού, για τις διεθνείς Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, για τον πολιτικό ουμανισμό του Ιωάννη Δεσποτόπουλου ή τον τεχνολογικό ουμανισμό του Τάκη Ζενέτου και των σημαντικότερων συγχρόνων συναδέλφων τους, για την ιστορία της πόλης στη Δύση και τα νεότερα πολεοδομικά φαινόμενα, από το Τόκιο ως το Σικάγο. Αν η αρχιτεκτονική κριτική είναι διακριτό «λογοτεχνικό είδος», μπορούν ενδεχομένως να αναζητηθούν τα ίχνη του και σε αυτό το βιβλίο.

Ανδρέας Γιακουμακάτος, H αρχιτεκτονική και η κριτική, Β΄ τόμος, εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, 2022, σ. 600

10 04 2022

UMAR | 2022 SUMMER WORKSHOP


The Greek Association of Architects (SADAS-PEA), CRISIS Lab and the Department of Architecture of the University of Ioannina are announcing this year’s UMAR Summer School in Epirus, Greece. The workshop will be hosted at Ioannina for an intensive week between September 4th and September 10th.

Addressing the themes proposed by UMAR for this year’s Summer School, this proposal, under the title The Museum of Modern Architecture at the Mediterranean (MMAM). Participants will be called to map out and narrate both the distinct local Mediterranean 20th century architectural traditions, and the common elements and conditions. Specific attention will be paid in defining areas of controversy and in constructing the tools enabling their negotiation and representation, especially when asked to communicate them to the wider audiences of MMAM. The Workshop situates itself in an interstice space between (history, critique)theory and design. In that, it attempts to locate the topic of an identity (modern Mediterranean architecture) and its representation(s) in an open and critical manner.

MMAM will be open to 18 participants with a priority in diversity and representation of different architectural cultures from the wider Mediterranean regional community.

Registration Opens on the 1st of May 2022 and will be open for a full month.

All future communication and updates regarding MMAM Summer School will be published through the dedicated fb page @MMAMSummerWorkshop to be found at this address https://www.facebook.com/MMAMSummerWorkshop . You may contact MMAM at mmam.workshop.2022@gmail.com .
10 04 2022

ΤΟ DOMA 06 ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ


Στο έκτο τεύχος του DOMa δημοσιεύονται: Τρεις κατοικίες των Bak Gordon Arquitectos σε τρία διαφορετικά περιβάλλοντα, την πόλη , τα προάστεια και την ύπαιθρο στην Costa Do Castelo, στο Porto και στην Grandola της Πορτογαλίας. Το Greenwich Design District των 6Α Architects στο Λονδίνο, Το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχν;ών των ΚΑΑΝ Architecten στην Αμβέρσα στο Βέλγιο, το 'Espacio SOLO' Ιδιωτικό Μουσείο Τέχνης “Solo” στη Μαδρίτη του Estudio Herreros και τέλος η επανάχρηση δύο πύργων στο Βιετνάμ με τίτλο San Gimignano Lichtenberg των Brandlhuber+Greenwich Design District
18 04 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 266 | ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Απριλίου 2022, του περιοδικού eK magazine (Νο 266), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, με κεντρικό θέμα το The Work Place Issue. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει:

FOREIGN AFFAIRS:- Κατοικία και studio ηχογραφήσεων Khiankhai στην Ταϊλάνδη, Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός // ARCHITECTURE:- Κτίριο γραφείων και χώρων εστίασης στον Πειραιά | Βαγγέλης Στυλιανίδης, 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες // INTERIORS:- The Ellinikon HQ στο Ελληνικό | Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τοµπάζη / - Παπαστράτος, εταιρεία προϊόντων καπνού στον Ασπρόπυργο | Ρόη Γιαννοπούλου Αρχιτέκτονες / - Motodynamics, αντιπροσωπεία οχημάτων στο Μαρούσι | Lowfat Architecture + Interiors / - Global Development, φαρµακευτική εταιρεία στο Μαρούσι | Gkotsis Serafimidou Architects / - Hellenica, εταιρεία καλλυντικών στο Μαρούσι | MD Architecture Studio / - Interworks.Cloud, εταιρεία τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη | 360ο Creative / - Jungle Office, γραφείο µηχανικών στη Θεσσαλονίκη | Louizi-Louizis Architects / - Okto - εταιρεία fintech στην Αθήνα | Athens Creative / - Kuutio Home, κατασκευαστική εταιρεία στην Πάφο | EKKY Studio architects / - Mainline Shipping στη Γλυφάδα | A31 Architecture / - Three Cents, γραφεία εταιρείας αεριούχων ποτών | Proplusma Architects- Ανακαίνιση αρχιτεκτονικού γραφείου στην Πάτρα | Tatiana Dimou Architects / - All for Buildings στη Μεταµόρφωση | ∆έσποινα Λίτσα // CURRENT TRENDS: - Oµοιογενείς και ακρυλικές επιφάνειες, Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος.

2022 04 18

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ


Γνωρίζετε πιθανόν την προσπάθεια της "Παρέας του Οικονόμου" που έχει σαν στόχο την προστασία του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και την ανατροπή της διαδικασίας για την υλοποίηση της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που στην ουσία αποκλείει την ισότιμη συμμετοχή ελληνικών γραφείων, με δεδομένη μάλιστα και την μεθόδευση
μέσω χορηγιών ανάθεσης προμελέτης για την υλοποίηση του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Η τ. Υπουργός Πολιτισμού Ελισσάβετ Παπαζώη, ενεργό μέλος πιά της "Παρέας του Οικονόμου", συνεχίζει να αρθρογραφεί και να ενισχύει τις συζητήσεις μας, για αυτό το θέμα που μας απασχολεί έντονα εδώ και καιρό, όσο παραμένουμε αντιμέτωποι με την σιωπή του Υπουργείου Πολιτισμού.
Άρθρα σχετικά και επιστολές έχουν επίσης δημοσιεύσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), η Θεώνη Ξάνθη καθηγήτρια στην Σχολή Αρχιτεκτόνων της Ξάνθης σε εφημερίδες και ιστότοπους, η Ρένα Σακελλαρίδου καθηγήτρια στην Σχολή της Θεσσαλονίκης στην Καθημερινή, ο Ανδρέας Γιακουμακάτος καθηγητής στην ΑΣΚΤ στο Βήμα, ο Τάσης Παπαϊωάννου στην εφημερίδα των Συντακτών και ο υποφαινόμενος στα ΝΕΑ και στο blog του.

Θεωρούμε σημαντικό ότι, εκτός από τις ερωτήσεις βουλευτών στην Βουλή, και το πρόσφατο σχετικό Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του Τ.Ε.Ε. προκαλέσαμε και την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στο να ψηφιστεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Μελών ΔΕΠ με συμμετοχή 45 περίπου καθηγητών και καθηγητριών όλων των βαθμίδων.

Ψηφίστηκε επίσης και ανάλογο ψήφισμα από την Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακολουθήσε και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναμένουμε και από τις άλλες σχολές της επικράτειας. Το θέμα της τήρησης του Θεσμού των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι σοβαρό, τοσο για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όσο και για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
26 04 2022

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ: “TINY SUBJECTS”
ΣΤΟ PS ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ


Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022,στις 17:00 εγκαινιάζεται στο PS, Κεραμεικού 28 στο Μεταξουργείο, η νέα ατομική έκθεση της Κατερίνας Μπότσαρη με τίτλο «Tiny Subjects» που περιλαμβάνει μια σειρά γλυπτικών κατασκευών που αναφέρονται στην εμπειρία του δρόμου, στον τρόπο που αυτός βιώνεται, καταγράφεται και νοηματοδοτείται. Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Διάρκεια: έως 26 Μαΐου 2022.
28 04 2022

«Ο ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΓΙΑΟΥΡΤΙ»:
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ


Την Παρασκευή 6 Μαΐου, 17:00-21:00 εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, μια έκθεση φτιαγμένη από 500 κομμάτια που ξεδιπλώνουν το πολύπτυχο ενός ανένταχτου καλλιτέχνη, αυθεντικού drifter και αιώνια έφηβου συγγραφέα και εικαστικού, του Πάνου Κουτρουμπούσης (1936-2019), που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Για περισσότερα κάντε κλικ  εδώ.
28 04 2022 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ: “ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ – WE ARE SAILING WITH A CORPSE IN THE CARGO"


Στο πλαίσιο του το καινούργιου εκθεσιακό πρόγραμματος του ΕΜΣΤ Extra Muros, το οποίο λαμβάνει χώρα εκτός των τειχών του Μουσείου, που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει αθέατες πλευρές της πόλης και στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εντός πλαισίου με τα σημάδια της ιστορίας, πραγματοποιείται ένα πολυσχιδές καλλιτεχνικό έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα, στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, στο κτήμα τους στο Μαρούσι με τίτλο «Αμαζόνιος».

Ο Αμαζόνιος βρίσκεται στο ρέμα Πολυδρόσου και αναπτύσσεται σε πολλούς χώρους εντός και εκτός του εργαστηρίου, σε μια διαδρομή όπου συναντά φασματικά έργα του Δημήτρη Τσουμπλέκα –φωτογραφίες και βίντεο, γλυπτά και εγκαταστάσεις, objets trouvés και συνθέσεις – με στοιχεία του ίδιου του χώρου: οργανικά υλικά, κλαδιά, φύλλα, πέτρες από το ρέμα και τον κήπο αλλά και υλικά ζωγραφικής, τελάρα, καβαλέτα, πηχάκια κ.ά. Ένα ταξίδι στη μνήμη και μια γνωριμία με μια κρυφή όψη της πόλης, ο διάλογος ενός σύγχρονου σημαντικού καλλιτέχνη με τους σπουδαίους προγόνους του, και με έναν τρόπο προγόνους όλων μας, κι ένα θραύσμα από μια πτυχή της Αθήνας που έχει σχεδόν ολοκληρωτικά θυσιαστεί στο βωμό της αστικής ανάπτυξης.

Εγκαίνια: 5 Μαΐου, 19:00–23:00 στην διεύθυνση Κεσσανλή Σταματάκη 10, Νέο Μαρούσι, 15126, Αθήνα. Διάρκεια έως 03 07 2022. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη–Κυριακή, 18:00–21:30. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
28 04 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Στις 9 Μαΐου 2022 στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και αρχαιότητα».
Αγγεία, ειδώλια, γλυπτά, όστρακα αγγείων και πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, ένα σύνολο 23 αρχαιοτήτων από τις συλλογές του ΕΑΜ περιλαμβάνονται στην έκθεση συνομιλώντας με 30 έργα, 49 σχέδια και 2 βιβλία του Γιώργου Λαζόγκα.

Η έκθεση θα αναπτυχθεί σε τρεις θεματικές ενότητες, με πρώτη τις «Αποδράσεις στη Μεσόγειο». «Θραύσματα μνήμης» τιτλοφορείται η δεύτερη ενότητα και η τελευταία ενότητα, «Μεταμορφώσεις εικόνων».
Η έκθεση παρουσιάζεται σε επιμέλεια της προϊσταμένης του ΕΑΜ δρ. Άννα Καραπαναγιώτου, του προϊσταμένου του Τμήματος Επικοινωνίας, Εκθέσεων και Εκπαίδευσης, αρχαιολόγου Ευάγγελου Βιβλιοδέτη και της ιστορικού της τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου. Θα διαρκέσει ως τις 20 Αυγούστου 2022.
28 04 2022

ΝΤΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: “ΡΑΚΟΡ / CONTINUITY” ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ


Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 (17:00-22:00) στο Φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση της γλύπτριας Ντόρας Οικονόμου με τίτλο “ΡΑΚΟΡ / CONTINUITY”, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος στο πλαίσιο των δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα απάνθισμα της δουλειάς της, με σημαντικά έργα των τελευταίων 15 ετών.
28 04 2022

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΟΥΡΜΠΑ:
«ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΔΛ

Τίτλος έργου: Ανατολή – Sunrise, Μικτή τεχνική σε χαρτί 70Χ100

Πως να μην εκτιμήσει κάνεις έργα που αναφέρονται με σεβασμό, σε τρεις σημαντικούς έλληνες, τον Άρη Κωνσταντινίδη που το 1975 εξέδωσε το -δυσεύρετο σήμερα- ομότιτλο με την έκθεση βιβλίο «Στοιχεία αυτογνωσίας: Για μια αληθινή αρχιτεκτονική», τον Γιάννη Μόραλη και των αφαιρετικών -και βαθιά ερωτικών- ζωγραφικών του συνθέσεων και τον Μιχάλη Κατζουράκη με τον επινοητικό τρόπο που χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, αλλά και στο ελληνικό φως.

Η Μαριάννα Λούρμπα, όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, μέσα από το φωτογραφικό της φακό, αποτυπώνει φόρμες και χρώματα από τις περιηγήσεις της στις Κυκλάδες. Μέσα από αυτή την πρώτη ύλη συνθέτει στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες και δημιουργεί αρχέγονα γλυπτά, ασύμμετρους αιγαιοπελαγίτικους χρωματικούς όγκους, φόρμες που αποπνέουν έναν ιδιότυπο ερωτισμό.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στον Εικαστικός Κύκλος ΔΛ Ακαδημίας 6, Αθήνα, εγκαινιάζεται την Τρίτη 10 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 11 Ιουνίου 2022.
28 04 2022

ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ: “50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ” ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Το Σάββατο 14.05.2022, ώρα 14:00- 21:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138, ημερίδα προς τιμή του Ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Τάσου Μπίρη με τίτλο: «ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ: 50 χρόνια- σημάδια στο συλλογικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι», που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Στα 50 χρόνια της δημόσιας παρουσίας του στον αρχιτεκτονικό -αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό- χώρο ο Τάσος Μπίρης έχει αφήσει το διακριτό σημάδι των ιδεών και των έργων του στα πεδία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας-παιδαγωγίας, εφαρμογής και θεωρητικής υποστήριξης της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα συνολικό πολυεπίπεδο, ταυτοχρόνως και συγκροτημένο κεφάλαιο που παραμένει ζωντανό και δημιουργικό προς αξιοποίηση από όσους και όσες δίδαξε τα χρόνια αυτά, αλλά και θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται από αυτό στο μέλλον.

Για το πρόγραμμα της ημερίδας κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
30 04 2022

SHARE ATHENS 2022 FORUM AT THE BENAKI MUSEUM


The 4th edition of SHARE Athens 2022 International Architecture and Engineering Forum, will take place on 12th May at the Benaki Museum (138 Piraeus) in Athens.
SHARE Athens 2022 Forum presents great large-scale projects and addresses sustainability through design and the future of urban living. The event program consists in lectures presented by international guests and study cases on relevant national projects, whilst showcasing innovative technical solutions.

SHARE Athens Forum will host Architects with outstanding projects and international leaders in innovation and building technologies. Through the architectural presentations and discussions, SHARE Athens Forum offers the latest information and knowledge, and the opportunity for professional networking at the highest level.
The event will honor the architect Dimitris Antonakakis with the OPERA OMNIA award for the architecture of the project and its overall contribution to the architectural culture of our place.
Click here  for more.
30 04 2022

ΤΑΚΗΣ ΒΕΡΕΜΗΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΞΕΝΟΣ: “ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ”
ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART

Ήταν κάποτε δύο φίλοι!
Γνωρίστηκαν στην Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Την εποχή του sex, drugs and... post-expressionist punk rock!
Ο ένας σπούδαζε οικονομικά & κινηματογράφο και ο άλλος εργαζόταν στην Wall Street.
Συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια, ένα βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης του Μαρκ Χατζηπατέρα.
Ο Τάκης, παραγωγός και κινηματογραφιστής, ξανα-ανακάλυψε την μαγεία της φωτογραφίας στις πρόσφατες μοναχικές του βόλτες στη θάλασσα.
Ο Θοδωρής, το Golden Boy της Wall Street, τα έχει παρατήσει όλα και δουλεύει ως φωτογράφος. Προφανώς τους βαρέθηκε εκεί στο ναό του χρήματος.
Σας παρουσιάζω τους δύο φίλους και φωτογράφους της έκθεσης: Τάκης Βερέμης και Θοδωρής Ξένος.
Δύο διαφορετικές ευαίσθητες ματιές σε μία έκθεση λίγο ανατρεπτική, πέρα από τα αυστηρά «κλισέ» μιας γκαλερί. Και γιατί όχι!
Βλέποντας τις φωτογραφίες τους, κάποιος παρατηρεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο Θοδωρής Ξένος φωτογραφίζει αστικά σπίτια, ή χώρους παρηκμασμένους και εγκαταλελειμμένους, χωρίς λειτουργία, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Συνομιλεί με τον χώρο άλλοτε σε μία αυστηρή δωρική φόρμα και άλλοτε σε μια υπερβάλλουσα « γοτθική» αρχιτεκτονική πάντα με τη χρήση χρώματος.

Ο Τάκης Βερέμης αντίθετα έχει έντονη την ανθρώπινη παρουσία και τα στοιχεία της φύσης. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες, προσεγγίσεις σε ενεστώτα χρόνο με φυσικό φωτισμό. Τα παιχνίδια του φωτός πάνω στη θάλασσα ή στο βρεγμένο παρμπρίζ δημιουργούν ψευδαισθήσεις και δίνουν άλλο περιεχόμενο στην εικόνα.

Ένα βίντεο με τις φωτογραφίες τους, μονταρισμένο από τον Τάκη Βερέμη, με μουσική και voice-off/απαγγελία, αποσπασμάτων από τον Dante Alighieri και τον T.S. Eliott, πλαισιώνει την έκθεση. Τοποθετώντας μ’ αυτό τον τρόπο τις βουβές εικόνες σε μια νέα οπτικοακουστική διάσταση.
Εγκαίνια την Τετάρτη 11/05, ώρες 7-11μ.μ.
Διάρκεια έως: 18/06/2022
01 05 2022

“ATHENS’ FUTURES”: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠ


Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Καυτατζόγλου (Συγκρότημα Πατησίων ΕΜΠ), 17.00-21.00 διοργανώνεται δημόσια εκδήλωση με τίτλο ‘Athens’ Futures', από το Πολυτεχνείο του Μονάχου - TUM, έδρα Βιώσιμου αστικού σχεδιασμού (sustainable urbanism), και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο εβδομαδιαίου φοιτητικού workshop με το ίδιο θέμα και συμμετοχή από πέντε Αρχιτεκτονικές Σχολές: Αθήνα, Μόναχο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά και θα έχει από τρία μέρη:
17:00 // Workshop presentations - Παρουσίαση των φοιτητικών εργασιών που παρήχθησαν την εβδομάδα του workshop με θέμα αστικές παρεμβάσεις σε έξι σημεία της πόλης.
18:30 // Panel Discussion με θέμα: Συνεργασία της ακαδημίας, της πράξης και της διακυβέρνησης για το μέλλον της πόλης.
Συμμετοχή στο Panel:
- Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος - Πάνος Δραγώνας - Πανίτα Καραμανέα - Ελισάβετ Μπαργιάννη - Mark Michaeli - Αλκμήνη Πάκα
Συντονισμός του Panel:
- Παναγιώτης Τουρνικιώτης - Τάσος Ροΐδης. 19:45 // Keynote Lecture
Josep Bohigas: Θα ακολουθήσει:
21:00 // Άνοιγμα έκθεσης των φοιτητικών εργασιών στο κοινό και προβολή βίντεο στον χώρο της Πρυτανείας του ΕΜΠ.
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος του TUM με τίτλο Inner-Urban Landscapes of Athens που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Schwarz. Για περισσότερα Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 
01 05 2022

ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ: «ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ»
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CITRONNE GALLERY - ΑΘΗΝΑ


Με κεντρικό μότο την φράση της Βάνας Ξένου: «Ο εικοστός αιώνας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, απελευθέρωσε την συνείδηση των φύλων όσον αφορά το φύλο και το σώμα. Διερεύνησε την ταυτότητα τους σε σχέση με το δίπολο θηλυκό – αρσενικό και έπαιξε έναν ρόλο που δεν πρέπει να διαχωριστεί απο την ίδια την Φύση της Τεχνης.» την Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, 20.00 - 22.00, εγκαινιάζεται η ατομική της έκθεση στην CITRONNE Gallery - Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι).

Η εικαστική πορεία της Βάνας Ξένου ιχνηλατεί την γυναικεία παρουσία. Τα έργα της κινούνται και μετακινούνται μέσα στην Ιστορία, με αφετηρία την γυναικεία φύση. Η καλλιτέχνης αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό υποσυνείδητο. Μορφοποιεί την γυναικεία αρχετυπική οντότητα, όπως συμβαίνει με την αρχέγονη Γαία-θεά στα βάθη της θρησκευτικής συνείδησης. Παρακολουθεί τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία, όπως τα έχει πλάσει η φαντασία και σηματοδοτήσει η αρχαία «περιπέτεια» και η τραγωδιακή «καταστροφή».

Οι εικονιζόμενες μορφές άλλοτε προβάλουν την αρχετυπική εικόνα Μητέρα-Κόρη• άλλοτε, ως νεαρές κοπέλες υπαινίσσονται ή και προλέγουν την μετάβασή τους στην γυναικεία ωριμότητα. Τα μικρά κορίτσια στις φωτογραφίες του Λιούις Κάρολ προβάλλουν αυτήν την διπλή ταυτότητα, ανάμεσα στο παιδί και την γυναίκα. Στο μεγάλο τραπέζι με τις θεότητες της γης, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί μεταμορφώσεις του αρχικού προτύπου το οποίο βρίσκεται ίσως στα βάθη της γης- εκεί που άλλοτε τελούνταν τα κρυφά και σκοτεινά Ελευσίνια Mυστήρια.

Η Βάνα Ξένου αναζητεί την αλήθεια που κρύβεται στο σώμα, γυμνό ή ενδεδυμένο, μέσα από το μύθο και την ιστορία• το πέρασμα και το βίωμα της γυναίκας ανά τους αιώνες. Πρόκειται για την μεγάλη φρίζα με τα παρατεταγμένα σώματα, η οποία, ενδεχομένως, παραπέμπει στις φρίζες των αρχαιοελληνικών ναών.

Από την Δήμητρα και την Περσεφόνη του ελευσινιακού μύθου στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης, από την Ιουδήθ της Αρτεμισίας Gentileschi στην Λουκρητία του Lucas Cranach, την Hildegard of Bingen η Βάνα Ξένου μας εισάγει στο βάθος και το μυστήριο μιας μεταμορφούμενης ταυτότητας.

(Τίτλος έργου άνω εικόνας: Βάνα Ξένου, For Her, 2020-2022-λεπτομέρεια)
01 05 2022

MASSIMILIANO FUKSAS
“INNOVATION AND ARCHITECTURE”


Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ώρα 18.00
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138)
MASSIMILIANO FUKSAS
Ο αρχιτέκτονας που αψήφησε τη βαρύτητα.

Ο δημιουργός του “the cloud” (EUR Rome, 2016) έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να αναγορευθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Η τελετή αναγόρευσης θα λάβει χώρα την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ο Massimiliano Fuksas θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο “Innovation and Architecture”.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας.
Στην Είσοδο θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα.
02 05 2022

“ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ”
ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ CITYLAB 2019


Mια καινούργια ενδιαφέρουσα έκδοση, με τίτλο Υπερβαίνοντας τον Φόβο, που συμπυκνώνει μια πολυδιάστατη πρωτοβουλία δύο επίμονων θεωρητικών της αρχιτεκτονικής, του αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Πάγκαλου του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Σταύρου Αλιφραγκή, Δρα αρχιτέκτονα μηχανικού. Μία πρωτοβουλία που επαναλαμβάνεται από το 2014, με την ίδια πάντα επιτυχία, με διακριτικό τίτλο citylab, που τελικά έχει καθιερωθεί σαν θεσμός και κάθε φορά έχει και ένα διαφορετικό θέμα. Το τελευταίο citylab, αντικείμενο αυτού του τόμου, είχε σαν θέμα Φόβος • Αρχιτεκτονική • Τέχνη, και πραγματοποιήθηκε από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ, με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού έργου ROCK. Στο συγκεκριμένο τόμο ενσωματώθηκαν: Οι εισηγήσεις από το Επιστημονικό συνέδριο / συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων. / Κείμενα εκλεκτών συναδέλφων στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης για τον αρχιτέκτονα, πανεπιστημιακό δάσκαλο και ακαδημαϊκό Αναστάσιο Μ. Κωτσιόπουλο για το αρχιτεκτονικό του έργο, την προσφορά του στη διδασκαλία της Αρχιτεκτονικής, αλλά και την καλλιτεχνική του δράση του και το πλούσιο συγγραφικό του έργο. / Έργα από την Έκθεση αφιερωμένη στο εικαστικό του έργο. / Κείμενο του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη με αφορμή την συναυλία που έκλεισε τις εργασίες του συμποσίου, με παράθεση ποιημάτων του Μίλτου Σαχτούρη. Ο τόμος αυτός εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και ειδικά του πρύτανη Παναγιώτης Ε. Καλδή.
09 05 2022

ΡΕΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ:ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ AGEMAR


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  για να παρακολουθήσετε ένα εξαιρετικό βίντεο με αφορμή το φετινό OPEN HOUSE ATHENS 2022, που πραγματοποιήθηκε σε σκηνοθεσία του Άρη Βεδερτσή, για το κορυφαίο αυτό έργο των γραφείων της Agemar που ξεπερνάει τα ελληνικά δεδομένα από πλευράς ποιότητας σχεδιασμού και κατασκευής. Aποτέλεσμα μιας συστηματικής και επίπονης ενασχόλησης της Ρένας Σακελλαρίδου, που από την αρχή ξεκίνησε τον σχεδιασμό έχοντας την αίσθηση το πώς οδηγείς ένα καράβι σε ένα θαλάσσιο ταξίδι. Ένα κτίριο διαχρονικό κατ΄επιθυμία του ιδιοκτήτη, που εντάσσεται στον αστκό ιστό, αφήνοντας ικανό ελεύθερο χώρο γύρω από το καμπύλο περίγραμμά του, ανατρέποντας τον ορθογώνιο κάνναβο του ιπποδάμειου οικοδομικού συστήματος. Ένα κτίριο σαν μια αιωρούμενη ρευστή μάζα με αναρίθμητες και δύσκολες λεπτομέρειες που παρακολουθούν τις ευαίσθητες κλιμακούμενες καμπύλές, και αποτελεί συνέχεια της πολύ γνωστής πύλης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στοιχεία καινοτομίας βραβείο ….. και προΪόν Συνεργασίας. Εκτιμώ ότι το έργο αυτό, προϊόν συνεργασίας μιας ικανής ομάδας αποτελεί για την Ρένα Σακελλαρίδου ότι και το Fallingwater για τον Frank Lloyd Wright.
10 05 2022

MATERIAL MATTERS VOL.3 
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ek


Τη Δευτέρα 30 Μαΐου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη αρχιτεκτονική εκδήλωση του περιοδικού ek αφιερωμένη σε ένα σημαντικό υλικό της ελληνικής βιομηχανίας με ιδιαίτερο κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στις εφαρμογές του: το ξύλο.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η ανάδειξη της σημασίας μιας σειράς σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών στην απόδοση της μορφής, της λειτουργίας και του νοήματος, εντέλει, για την αρχιτεκτονική, μέσα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Οι παρουσιάσεις θα εστιάσουν στην ιστορία του κάθε υλικού, τα κατασκευαστικά και εκφραστικά του χαρακτηριστικά αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησής του με νέους όρους μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της οικονομίας.

11 ομιλητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design θα αναλύσουν τον ρόλο του ξύλου στο προσωπικό τους έργο, μέσα από ενδιαφέρουσες 10λεπτες παρουσιάσεις:
– Αλέξανδρος Βαΐτσος – Απόστολος Μητρόπουλος, Θάνος Ζερβός
– Άρης Καφαντάρης– Ελευθερία Τσακανίκα – Κωσταντής Κίζης – Κώστας Πουλόπουλος– Theo Sarantoglou Lalis– Παναγιώτης Τουλιάτος– Σωτήρης Τσέργας– Σωτήρης Χαΐνης -– Χρήστος Γκότσης & Έλενα Σεραφειμίδου

Για να εξασφαλίσετε την είσοδo σας στην εκδήλωση κάντε εγγραφή εδώ:
12 05 2022

“MIRRORING” ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ 
ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ


Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη συνδιοργανώνουν την έκθεση MIRRORING στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος προσεγγίζουν εννοιολογικά επτά κτερίσματα και ένα ανάθημα που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζουν δεκατρία νέα αντικείμενα.

Τα αντικείμενα και η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού 2: Αντικείμενο και Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού 3: Έκθεση, Επιμέλεια και Σχεδιασμός, υπό την επίβλεψη της Κατερίνας Κοτζιά, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων με θέμα Η Αφήγηση Ενός Αντικειμένου, μια έρευνα πάνω στις συλλογές του Μουσείου σε επιμέλεια της Κωστάντιας Μάνθου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: η Εύη Βαρδάκα, η Μαρία Γεωργαντάκου, η Μαργαρίτα Γεωργιάδη, η Εύα Γεωργούλη, ο Άγγελος Ζήγος, η Μαρία Θαλασσινού, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Ελένη Καραμήτρου, η Αλεξάνδρα Καραμπατζάκη, η Αναστασία Κούρτη, η Δήμητρα Κουτή, η Ιωάννα-Νική Λιακέα, η Νικολέττα Μάντη, η Δέσποινα Μαρμαγκά, η Δέσποινα Μαστρομιχάλη, ο Νίκος Μπόττης, ο Πέτρος Νασίακος, η Ελένη Παπασπύρου, ο Γιάννος Πετρόγιαννης, η Κωνσταντίνα Πιστοφίδη, η Χριστίνα Πλουμή, η Ελισάβετ Πρεβεζάνου, η Μαρία Σκεύα, η Έβη Ταραντίλη και η Μαρία-Κωνσταντίνα Τσίγκα.

Την ημέρα των εγκαινίων η χορογράφος Δώρα Ζούμπα θα οργανώσει μια performative παρουσίαση των έργων.
Εγκαίνια: 13.05.2022, 19:30 / Διάρκεια: μέχρι 05.06.2022
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
15 05 2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ


Αγαπημένος φίλος, εξαίρετος και πάντα ενημερωμένος μηχανολόγος -ηλεκτρολόγος, απόλυτα συνεργάσιμος και ευρηματικός, υπέροχος σύζυγος ερωτευμένος στο διηνεκές με την Μαριάννα, πατέρας και παππούς. Μαζί με τον πολιτικό μηχανικό τον αείμνηστο Σάνια Κιρπότιν ήταν επί δεκαετίες οι στενοί και πολύτιμοι συνεργάτες του γραφείου μας, όπως και πολλών άλλων γνωστών αρχιτεκτονικών γραφείων. Μας επισκεπτόταν συχνά για να συνεργαστούμε, στην συνέχεια ακολουθούσαν τα προσεγμένα και πλήρη σχέδια και οι συχνές επιβλέψεις στα έργα μας, δίνοντας οδηγίες για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των δικτύων και των εγκαταστάσεων, μέσα στο αρχιτεκτονικό κέλυφος. Καλό ταξίδι Γιάννη μας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με τον “τελευταίο ασπασμό” και την εξόδιο καύση, από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής .
15 05 2022 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ: ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ


Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, 19.00, στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών, Κτίριο Α – Διοίκησης θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του Δημητρίου Α. Αντωνακάκη Αρχιτέκτονα, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Της Τελετής Αναγόρευσης θα προηγηθούν στις 18:00 στο Σχεδιαστήριο 5 του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τα εγκαίνια της έκθεσης «Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης: Έργα και βιβλία» και η παρουσίαση της έκδοσης Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης: Πολυκατοικία στην οδό Δοξαπατρή που συνεκδόθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τις εκδόσεις DOMa με την ευκαιρία της τελετής αναγόρευσης.
15 05 2022

“ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2019-2020 & 2020-2021”: 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


Την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 7:30 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών με τίτλο «Απόφοιτοι 2019-2020 & 2020-2021: ΕΚΘΕΣΗ στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» στην ΑΣΚΤ, στην οδό Πειραιώς 256. Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος μαζί με 13 φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (Αναστασία Γιώγου, Μελίνα Γκέμπερ, Αναστασία Ίσκιου, Μαρία Καλλιαντέρη, Ιωάννα Κατραμή, Αλεξάνδρα Μαλακασιώτη, Αρχοντία Μελά, Ευτυχία Παπαγιαννάκη, Αικατερίνη Πατινιώτη, Χριστίνα Ράινχαρτ, Θεοδώρα Ράπαντα, Καλοτίνα Σκώττη, Παναγιώτης Φατσέας) και στη Βάσια Ζορμπαλή, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, που βοήθησαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Διάρκεια μέχρι 09_06_2022
15 05 2022

ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟΥ: “BURNING ISSUES | MERIBULA” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 18:00 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων,(Βας. Σοφίας στο Πάρκο Ελευθερίας),έκθεση της Δανάης Στράτου με τίτλο “Burning Issues | Meribula”, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός Τέχνης. Διάρκεια μέχρι 10 07 2022.

15 05 2022

"HOTEL SPLENDID" ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Από τις 12 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου 2022 ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση Hotel Splendid του Γιάννη Θεοδωρόπουλου σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.
Η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώνει 50 φωτογραφίες του καλλιτέχνη από το 2002 μέχρι σήμερα.
Το Hotel Splendid, όπως και το λεύκωμα Topheth (2018), αναφέρεται στην απώλεια και στην απουσία, στη βασανιστική αναζήτηση της συγκροτημένης υποκειμενικότητας. Ο φακός του Θεοδωρόπουλου είναι μαγικός: μεταμορφώνει καθημερινά αντικείμενα που συχνά περνούν απαρατήρητα, παράγοντας εικόνες «βιωματικής γλυπτικής».[…]

18 05 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 267 | ΜΑΪΟΣ 2022


Με ένα ενδιαφέρον editorial της Αριάδνης Βοζάνη, μια πολυσέλιδη συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου με τον ευρηματικό ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουλιάτο και ένα ακόμη άρθρο του Νίκου Πατσαβού με τίτλο ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Μαϊου 2022, του περιοδικού eK magazine (Νο 267) Παράλληλα το Τεύχος αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα έργα:
- Ιερός Ναός Αγίας Αγάθης στη Ρουάντα | Θεοκλής Καναρέλης |
- Ogarden Κτίριο πολλαπλών χρήσεων στη Γλυφάδα (ανακατασκευή)| του Πραξιτέλη Κονδύλη, A31 Architecture |
- Ikies3, Συγκρότηµα κατοικιών στις Αλυκές Βόλου | 3h architects
Aνακαίνιση µονοκατοικίας στη Βουλιαγµένη | Desani
Ανακαινίσεις διαμερισμάτων, νέοι γραφειακοί χώροι και το
Και το άρθρο του Κωνσταντίνου Βουτουφιανάκη-Πετρόπουλου με τίτλο:Το ξύλο ως δοµικό υλικό.
23 05 2022

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 02 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Τρίτη 24 05 2022 στο πλαίσιο του 18ου κύκλου Διαλέξεων Ελληνων Αρχιτεκτόνων, οργανώνει στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, την δεύτερη κατά σειρά διάλεξη στην οποία συμμετέχουν οι Γεωργία Δασκαλάκη και Γιάννης Παπαδόπουλος / Daskalaki I Papadopoulos Architects με θέμα ΕΡΓΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ και η Μυρτώ Κιούρτη με θέμα ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΜΟΣ - ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ. Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ
30 05 2022

ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΪΟΥ: «Η ΑΘΕΑΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΌΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»


Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 στις 19:00 στο Αίθριο του Κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Ντίνας Βαϊου με τίτλο «Η αθέατη εργασία των γυναικών στην συγκρότηση της πόλης – Όψεις της Αθήνας μετά την μεταπολίτευση» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Θα μιλήσουν η Ζωή Γεωργίου, φεμινίστρια, μηχανικός – η Σάσα Λαδά ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, η Μαρία Μαντουβάλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και ο Μάνος Σπυριδάκης, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Θα συντονίσει Κώστας Λιβιεράτος.
30 05 2022

Η 10η ΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΣΩ" ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ


Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 16:00, η 10η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο “Crossing Territories” και θέμα τη “διάβαση”. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα και διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και μάθετε περισσότερα για τους ομιλητές.- Η δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ πραγματοποιείται σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Fundació Mies van der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και του Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation.

H Νέλλα Γκόλαντα, Σέβα Καρακώστα και Μάρω Αδάμη Καρδαμίτση θα παρευρεθούν στο ΕΣΩ 2022 όπου θα παραλάβουν το βραβεία ARCHISEARCH LIFETIME ACHIEVEMENT AWARDS μπροστά στο κοινό του ΕΣΩ, από την Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ Rena Sakellaridou, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες γυναίκες αρχιτέκτονες της εποχής μας. Τα φετινά πρόσωπα της βράβευσης, η οποία καθιερώθηκε να τελείται στο πλαίσιο της ΕΣΩ της μεγάλης Ημερίδας για το Design και την Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα από το 2018, είναι γυναίκες. Με αυτό τον τρόπο η @Design Ambassador και το archisearch.gr τιμούν τις επαγγελματίες και οραματίστριες που σπούδασαν, εργάστηκαν και διακρίθηκαν σε ένα κυρίως ανδροκρατούμενο περιβάλλον, υποστηρίζοντας την πρόσφατη διεθνή πρωτοβουλία προς μια αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας ώστε να αποτυπωθεί πιο δίκαια η συμβολή των γυναικών, γεγονός που θα εμπλουτίσει και θα εκδημοκρατίσει την κοινή αντίληψη για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
29 05 2022

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ “LIT” LIGHT DESIGN AWARDS
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Αύριο Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 στις 19:00,στο Μουσείο της Ακρόπολης σε ειδική τελετή τιμάται η δική μας Ελευθερία Ντεκώ και η ομάδα της για το πρώτο βραβείο που κατέκτησαν για τον φωτισμό της Ακρόπολης ΤΟ 2021,

Η επιτροπή των … επέλεξε για αυτόν τον λόγο την Αθήνα για την απονομή, παράλληλα και για τον φωτισμό της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην τελετή θα παρίστανται οι κριτές αλλά οι Lighting designers από όλο τον κόσμο που στο παρελθόν που έχουν βραβευτεί.
06 06 2022

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΙΤΤΑΣ: «JAUNE, GEEL, GELB, YELLOW» ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ EMΣΤ


Η έκθεση «jaune, geel, gelb, yellow» εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του οποίου σύγχρονοι καλλιτέχνες καλούνται να παρέμβουν στη συλλογή του Μουσείου.
Η εγκατάσταση του Αντώνη Πίττα παρεμβαίνει άμεσα στη συλλογή του ΕΜΣΤ, συγκεκριμένα σε ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή και τη διαμαρτυρία κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν η χώρα βρισκόταν υπό την επιρροή μιας στρατιωτικής δικτατορίας, και έρχεται να προτείνει την εξέταση διαφόρων πτυχών της πολιτικής δυσαρέσκειας και των μέσων με τα οποία αυτή εκφράζεται.
Το ΕΜΣΤ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Centraal Museum και ιδιαιτέρως τον διευθυντή του Bart Rutten για τον δανεισμό των έργων του Theo Van Doesburg.
Εγκαίνια: 16 Ιουνίου 2022, στις 19:00

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
06 06 2022

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | 161


Στο νέο τεύχος περιλαμβάνονται κείμενα από τον Πάνο Τζώνο και συμμετέχουν με έργα τους οι: HHH Architects, ΔΟΥΚΑΣ Architects, Λεωνίδας Κουτσουμπός, WOA, A31 Architecture, MPLUSM Architects, studiomateriality, Asquiat Architectural Design Office, Αναστασία Γ. Φιλιππαίου, Taka+Partners, ksestudio, KOIS Associated Architects, Κοκκίνου Κούρκουλας Αρχιτέκτονες & Συνεργάτες.
09 06 2022

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Oι πτυχιακές εξετάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών περιόδου Ιουνίου 2022, ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Oι τελειόφοιτοι του Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν τις διπλωματικές τους εργασίες σε 3 διαδοχικές εβδομάδες στον εκθεσιακό χώρο της σχολής στην Πειραιώς 256. Συγκεκριμένα: 1η Εβδομάδα | 15 Ιουνίου – 18 Ιουνίου / 2η Εβδομάδα | 22 Ιουνίου – 25 Ιουνίου / 3η Εβδομάδα | 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου.Τετάρτη.- Παρασκευή.: 15:00 - 21:00 | Σαβ.: 10:00 - 18:00 Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας | Πειραιώς.
20 06 2022

 CLAIRY PALYVOU: “DAIDALOS AT WORK, A PHENOMENOLOGICAL APPROACH TO THE STUDY OF MINOAN ARCHITECTURE”


Μία εξαιρετική έκδοση (Acdemic Press, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια ,2018) με την οξυδερκή ματιά της Κλαίρης Παλυβού, που επικεντρώνεται στην προϊστορική αρχαιολογία και ειδικά ειδικά στην συναρπαστική ή περίοδο της Εποχής του Ορείχαλκου στο Αιγαίο. Ο Δημήτρης Φιλιππίδης την αναλύει σε άρθρο του στο Περιοδικό Χάρτης (Μάϊος 2022), με τίτλο «Mια βιωματική σχέση με τα ίχνη της αρχιτεκτονικής» που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα. Το βιβλίο προς το παρόν διατίθεται στην Amazon, ελπίζοντας ότι σύντομα θα ενδιαφερθεί εκδοτικός οίκος για την διανομή του στην Ελλάδα. Το αξίζει.
20 06 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 268 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2022


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Ιουνίου 2022, του περιοδικού eK (Νο 268). που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη για το έργο των γυναικών αρχιτεκτόνων, σειρά ανάλογων εκδηλώσεων ανά τον κόσμο και την ανάγκη να αναγνωριστεί. Μία συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου με την μελετητική ομάδα PEOPLE, καθώς και μια παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού για την δυτική είσοδο καθεδρικού ναού στην Γαλλία σχεδιασμένη από το γραφείο του Kengo Kuma. Ακολουθούν έργα αρχιτεκτονικής κτίρια και εσωτερικοί χώροι, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που αφορούν ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, πύργους, κατοικίες, ιατρεία, χώροι γραφείων ακόμη και ένα κρεοπωλείο στο Διδυμότειχο. Τέλος στο πλαίσιο του CURRENT TRENDS ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος επικεντρώνεται στο εµφανές µπετόν.
25 06 2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ


Τον γνωρίσαμε το 1979, μέσα από την στενή σχέση μας με το ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ, τον Θανάση Παπαγεωργίου, την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Αντώνη Αντωνίου, στις πρόβες και τις παραστάσεις των ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ του Μάριου Ποντίκα, από όπου και η φωτογραφία, με σκηνικά του ΑΡΚΑ, στις πρώτες σκηνογραφικές του απόπειρες.

Αξέχαστες εμπειρίες με σημαντικούς ανθρώπους, που γράφουν ιστορία και με τον Κωνσταντίνο Τζούμα να ξεχωρίζει με την ιδιαιτερότητα του συναρπαστικού χαρακτήρα του. Έκτοτε πολλά ακολούθησαν και εμείς πιστοί είμαστε δίπλα του, σε ακροάσεις, συζητήσεις και παραστάσεις, πάντα με ένα διακριτικό χαιρετισμό, με ένα νεύμα που μας κάνει να νοιώθουμε ότι τόσα μας συνδέουν.
27 06 2022

“BACK TO ATHENS 9” |2022 | NO APOCALYPSE NOW, A REVIEW
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΗΣΑΪΑ


Ο θεσμός του Back to Athens σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Κοτζιά όπου και παρέμεινε μέχρι το 2014. Το 2016 - 2017 πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία και περιοχή των Εξαρχείων, το 2018 έδωσε ένα δυναμικό παρόν στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, το 2021 και 2022 παρουσιάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Μεγάρου Ησαΐα στην Πατησίων 1ος όροφος, Πατησίων 65 & Ιουλιανού, με την επιμέλεια της Έφης Μιχάλαρου .

Συμμετέχουν 23 καλλιτέχνες, με παλιότερα και καινούργια έργα, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος διάλογος: μεταξύ τους και με το χώρο, επαναπροσδιορίζοντας και επανατοποθετώντας την έννοια του, χώρου, των συνόρων, της μετατόπισης και τις προεκτάσεις που αυτές έχουν και πως μας επηρεάζουν με αφορμή τον Πόλεμο στην Ουκρανία. : Κατερίνα Αναστασίου, Ιωάννα Ασσάνη, Ειρήνη Βαζούκου, Βίκυ Βασιλείου, Κώστας Βίττης, Φλώρα Ζαφειράκη, Μαρία Ζυγομαλά, Αικατερίνη Κανακάκη, Νίκος Κρυωνίδης, Σοφία Κυριακού, Δημήτρης Λεμπέσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ευαγγελία Μπασδέκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Περικλής Μπούτος, Μαργαρίτα Πέτροβα, Κώστας Πηγαδάς, Φωτεινή Πούλια, Ράνια Ράγκου, Αλεξάνδρα Ρουσσόπουλος, Νάντια Σκιαδά, Φανή Σοφολόγη, Μαρία Σταμάτη.

Έναρξη: Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 16:00 - 22:00 Διάρκεια: 29 Ιουνίου-3 Ιουλίου, 2022
27 06 2022

DOMa: ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2022



Την Τρίτη 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138. Ώρα προσέλευσης: 20:30 | Ώρα έναρξης: 21:00. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
27 06 2022
ΟΙ ΚΑΘΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΤΖΙΑΣ


Είχα την τύχη να παρακολουθήσω πέντε χρόνια πριν (22 02 2017), την όλη παρουσίαση, στην Αίθουσα Τελετών του κτιρίου Αβέρωφ, της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και να απολαύσω την εντυπωσιακή δουλειά των 70 φοιτητών, στο πλαίσιο του κατ’ επιλογήν μαθήματος «Ειδικά Θέματα Οικοδομικής 8ου Εξαμήνου». Το 2016, επισκέφτηκαν την Τζιά όπου σε συνεργασία με τους διδάσκοντες: Παναγιώτη Βασιλάτο, Ειρήνη Εφεσίου, Κώστα Καραδήμα, Γιώργο Μακρή, Τάση Παπαϊωάννου και Ελευθερία Τσακανίκα, και αποτύπωσαν συστηματικά, τεκμηρίωσαν και κατέγραψαν μια σειρά από αυτά τα απλά και ενδιαφέροντα αγροτικά κτίσματα που η χρήση τους ήταν η διαμονή κατοίκων του νησιού στις περιόδους της καλλιέργειας και της συγκομιδής.

Το υλικό αυτής της καταγραφής οι φοιτητές επεξεργάστηκαν επιστρέφοντας στην Αθήνα, με σειρά αναλυτικών και στην πλειονότητά τους πολύ προσεγμένων σχεδίων. Κατόψεις, όψεις, τομές, αξονομετρικά και κατασκευαστικές λεπτομέρειες, μαζί με ένα πλούσιο υλικό φωτογραφικής τεκμηρίωσης παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Σχολής Και στην συνέχεια με την επιστημονική επιμέλεια του Κώστα Καραδήμα καθηγητή στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, εκδόθηκε μια σημαντική έκδοση στην οποία παρουσιάζεται αναλυτικά όλη αυτή η δουλειά των σπουδαστών και σπουδαστριών της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Μια έκδοση με κείμενα του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, της Δημάρχου Κέας και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Κέας που συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοβουλία και την έκδοση, καθώς και του επιμελητή της έκδοσης Κώστα Καραδήμα, και της Ράνιας Κλουτσινιώτη και βέβαια της κάθε ομάδας παράλληλα με τις φωτογραφίες και τα σχέδια. Μια εξαιρετική έκδοση με σπάνιες αρχετυπικές κατασκευές που χάνονται ή αλλοιώνονται μέσα στον χρόνο. Μία συμβολή στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
04 07 2022

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ» ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Α.Μ.


«…Για τους παλιούς Αθηναίους ένα ήταν το Μουσείο», σημειώνει ο Νίκος Βατόπουλος. «Και όταν έλεγαν ‘‘Μουσείο’’ εννοούσαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έδωσε το όνομά του στην περιοχή, και έγινε το ‘‘Μουσείο’’ με τους ωραίους δρόμους του μια γειτονιά περιζήτητη. Γέμισαν τα στενά και οι δρόμοι πίσω, κάτω και στο πλάι του Μουσείου με αρχοντικά σπίτια και ωραίες πολυκατοικίες, γέμισε το Μουσείο με αστική ζωή του 1920, και του 1930, και του 1940 και του 1950. Ένας συμπυκνωμένος 20ος αιώνας ακόμη αναπνέει γύρω από την κιβωτό του 19ου , ένας κόσμος που ως τα πρόσφατα χρόνια ήταν ευανάγνωστος και συντεταγμένος και που με τα χρόνια απέκτησε στρώσεις μνήμης και ζήτησε διαφορετικά εργαλεία για την κατανόησή του. Μια περιδιάβαση σε τοπία του χθες και του σήμερα, με ένα υβριδικό βλέμμα στις διαστρωματώσεις και τις διασταυρώσεις του αστικού αποθέματος, με εμμονή στις παλιές φωτογραφίες, στις επιδερμίδες των κτηρίων, στις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες, στη θερμή πατίνα του ’50 και του ’60, στον απόηχο της μικρής Αθήνας και της σημερινής χαοτικής μητρόπολης».

Με την ευκαιρία της ατομικής του έκθεσης φωτογραφίας στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στις 18:00-20:00 και σε συνομιλία με την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού, ο Νίκος Βατόπουλος ξαναπερπατά σε μια αγαπημένη αστική γειτονιά της Αθήνας που χαρακτηρίζεται και προσδιορίζεται από το κεντρικό κτηριακό της μνημείο και μας συστήνει την περιοχή από την αρχή, ανασκάπτοντας τις εικόνες και τις προσωπικές οπτικές μαρτυρίες, φέροντας στο προσκήνιο κρυμμένες ποιότητες του ήσσονος και επικεντρώνοντας σε ό,τι το βλέμμα ή η μνήμη εξακολουθούν να διασώζουν. Οι σαράντα ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες που συνθέτουν την ενότητα, άλλοτε πανοραμικές και άλλοτε εστιασμένες σε μια ελάχιστη δομική ή κοσμητική κτηριακή λεπτομέρεια, αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της πολύτιμης αρχειακής φωτοθήκης ενός χαλκέντερου περιπατητή και παρατηρητή, ενός αληθινού γνώστη και συνομιλητή του αθηναϊκού κέντρου. Ο εύγλωττος τίτλος της έκθεσης, έχοντας με τρυφερή οικειότητα χρησιμοποιηθεί από πολλούς Αθηναίους της περιοχής κατά τις περασμένες δεκαετίες χωρίς την ανάγκη κάποιου επεξηγηματικού πρόσημου, επιβεβαιώνει την οργανική σχέση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με την καθημερινότητα και την πνευματική καταφυγή των Αθηναίων.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουλίου – 20 Σεπτεμβρίου 2022
Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά
06 07 2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ


Δύο χρόνια πριν ακριβώς, η Σουζάνα και χθες ο Γιώργος Λαζόγκας, ακριβώς την ημέρα ίσως και την ώρα που σπεύσαμε να απολαύσουμε την τελευταία του έκθεση με τίτλο «το χθες είναι τώρα», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου εικαστικού, ενός αγαπημένου φίλου, με μια μεγάλη αγκαλιά. Καλό σου ταξίδι Γιώργο.
11 07 2022

ΔΙΟΧΑΝΤΗ: «ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ…» ΕΡΓΑ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ


Μία μικρή, σεμνή και ευαίσθητη έκδοση ήρθε στα χέρια μου, που αποκαλύπτει μια συγκινητική χειρονομία της γνωστής εικαστικού Διοχάντη που αποφάσισε εδώ και κάποια χρόνια να συγκεντρώσει, να ταξινομήσει και να παρουσιάσει το έργο έξη συναδέλφων της. Η Διοχάντη με σεβασμό και αγάπη επιμελήθηκε τα αρχεία των 6 εικαστικών φίλων, με στόχο να μην χαθεί η προσφορά τους στην σύγχρονη τέχνη. Η Ειρήνη Απέργη, ο Αχιλλέας Απέργης, ο Γιάννης Μίχας, η Ιωάννα Σπητέρη–Βεροπούλου, η Βέρα Χουτζούμη και η γλύπτρια Σωσώ Χουτοπούλου – Κονταράτου είναι τα πρόσωπα που επέλεξε και το υλικό αυτό είχα την τύχη να το δω εκτεθειμένο με δική της επιμέλεια στην έκθεση που προετοίμασε στο ΙΣΕΤ (Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης που πέρασε ήδη στην Εθνική Πινακοθήκη) τον Νοέμβριο Δεκέμβριο του 2019.

Η μικρή αυτή έκθεση εκτός από τα κείμενα της Τζούλιας Δημητρακοπούλου, της Ευγενίας Αλεξάκη, του Χάρη Κανελλόπουλου, της Έλενας Κεχαγιά και της Διοχάντη, περιλαμβάνει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την έκθεση. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση.
11 07 2022

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗ: “SONGLINES” ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Την Πέμπτη στις 14/07/2022 , στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, μετά την δύση του ηλίου εγκαινιάζεται η έκθεση της Κατερίνας Κατσιφαράκη με τίτλο σε επιμέλεια Άννας Καφέτση και στο πλαίσιο του annexM. Θα παρουσιαστούν in situ ​εφήμερες γλυπτικές εγκαταστάσεις, βίντεο σε μεγάλες προβολές και μόνιτορ, και ψηφιακές φωτογραφίες σε μόνιτορ.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου
Καθημερινά, μετά τη δύση του ήλιου μέχρι τις 23.00 / Είσοδος ελεύθερη
13 07 2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ


Εκφραστικός, πνευματώδης, χαρισματικός και ταλαντούχος αρχιτέκτονας, αγαπητός σε φίλους, διδάσκοντες και διδασκόμενους, βραβευμένος με το ειδικό τιμητικό βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το πολυσχιδές αρχιτεκτονικό του έργο και την προσφορά του στην τέχνη της Αρχιτεκτονικής, ηττήθηκε από τον κορονοϊό, αφήνοντας σημαντικό έργο. Καλό ταξίδι Νίκο.
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 στο Α' Νεκροταφείο.
18 07 2022

OSLO ARCHITECTURE TRIENALE 2022

Η φετινή 8η Τριενάλε Αρχιτεκτονικής του Όσλο, διερευνά πώς σχηματίζουμε τα μέρη που μοιραζόμαστε - και πώς μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα. Από τις 22 Σεπτεμβρίου – 25 Σεπτεμβρίου ,οι πρώτες αυτές μέρες του φεστιβάλ θα είναι γεμάτες με εγκαίνια εκθέσεων, συνέδρια, πάρτι και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης τελετής έναρξης στο Δημαρχείο του Όσλο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και το εναρκτήριο πάρτι στο πρώην Μουσείο Edvard Munch Παρασκευή 23.

Το πρώην Μουσείο Munch στο Tøyen θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο γειτονιάς και ένα πολιτιστικό σπίτι σε ένα. Θα υπάρχουν εργαστήρια, αρχιτεκτονικές εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις – συναυλίες και πάρτι. Μεταξύ των διεθνών συντελεστών είναι ο Sir Peter Cook, με σχέδια από την έκθεσή του City Landscapes από το Μουσείο της Λουιζιάνα της Δανίας. Στο πλαίσιο του Queer Culture Year 2022 στη Νορβηγία, ένας από τους κύριους συνεργάτες μας, το National Museum Architecture, επιμελείται μια έκθεση που πραγματεύεται διαφορετικούς τρόπους ζωής, κοινότητας και αποκλεισμού.

Το πλήρες πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει στα μέσα Αυγούστου. Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές του προγράμματος εδώ
Η τριενάλε θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Οκτωβρίου
18 07 2022

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ – «Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΓΟΥ»: ΈΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΞΟΥ


Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει τη νέα έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη, με τίτλο «Η ώρα του μάγου», στο Πολιτιστικό Κέντρο στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας.
Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, στις 20:00, Διάρκεια μέχρι 18/09/2022. Εικόνα: Ηλίας Παπαηλιάκης, Έξι μελέτες για το Κυκλαδικό στερεό, 2022, γυαλί, ξύλο, 70x65x500 cm. | Photo Credit: Ellastration.
25 07 2022

DOMa Summer School


Το DOMa Summer School είναι ένα νέο διεθνές workshop αρχιτεκτονικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ζωντανή πρωτεύουσα της Μεσογείου -ανάμεσα στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη- που μας προκαλεί να φανταστούμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη σύγχρονη μητρόπολη. Το αρχιτεκτονικό αυτό εργαστήριο θα γίνει στο διάστημα 4-17 Ιουλίου 2022 και απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο, με περιορισμένο αριθμό 40 συμμετοχών. Με γενικό τίτλο “Archipelago” θα δοθούν διαλέξεις από τους Elia Zenghelis, Aristides Antonas, Point Supreme, Area Architecture Research Athens, Ilias Papageorgiou (Pila), Fabiano Micocci and Lydia Xynogala. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Το DOMa Summer School: Archipelago 2022 ολοκληρώθηκε. Δύο εντατικές εβδομάδες με διαλέξεις, επισκέψεις κτηρίων, μικρού μήκους ταινίες από τους φοιτητές και στο τέλος ένας υπαίθριος κινηματογράφος από λευκό πανί στην ταράτσα του Ρομάντσο. Domestic Sea Cinema Οι φοιτητές, με αφετηρία την έννοια του Αρχιπελάγους, εξερεύνησαν την Αθήνα υπό το πρίσμα διευρυμένων μορφών της κατοίκησης. Οι ταινίες προβλήθηκαν σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο, που κατασκεύασαν οι φοιτητές, στην ταράτσα του Ρομάντσο, χρησιμοποιώντας –κυρίως, αλλά όχι μόνο- επαναχρησιμοποιημένα υλικά, τα οποία καλύφθηκαν με λευκό πανί για να δημιουργήσουν έναν χώρο. Ο κινηματογράφος αποτέλεσε μία πρόσκληση για τους φοιτητές που μοιράστηκαν τη χαρά της πρακτικότητας και της προκατασκευασμένης αρχιτεκτονικής. Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι!

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
22 07 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ- ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΛΛΙΓΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ


Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας οργανώνουν ΗΜΕΡΙΔΑ και ΕΚΘΕΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην Χάρη και τον Αλέξανδρο Καλλιγά, με στόχο να αναδειχθεί το συνολικό έργο και η προσφορά τους, όχι μόνο για τη Μονεμβασία αλλά για τα ζητήματα διαχείρισης της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς εν γένει, για τον Ελληνικό αλλά και το διεθνή χώρο. Ένα σημαντικό έργο όχι μόνο σε αρχιτεκτονικό, θεωρητικό, ιστορικό, ερευνητικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με τη συνολική τους δραστηριότητα και το παράλληλο κοινωφελές έργο, σε μια προσπάθεια καθολικής αναβάθμισης της ζωής του οικισμού.

Η έκθεση - αφιέρωμα στα 60 χρόνια της παρουσίας του ζεύγους Καλλιγά στην Μονεμβασία, περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο των Αρχιτεκτόνων: εκδόσεις και έντυπα που αφορούν το έργο τους, αφίσες από τις εκδηλώσεις που οργάνωναν στο πλαίσιο της δράσης τους στο Μονεμβασιώτικο όμιλο, Φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα έργα τους στη Μονεμβασία, έργα ζωγραφικής και πινακίδες εργασίας της Χάρης Καλλιγά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 9:30 π.μ. στον Άγιο Νικόλαο Μονεμβασιάς. Για περισσότερα και το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

Για να περακολουθήσετε την ημερίδα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
22 07 2022

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΚΑΒΒΑΘΑ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ


Μεγάλη αναδρομική έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου στις 20:00, ενώ θα αναπτύσσεται σε ενότητες και θα περιλαμβάνει τη δουλειά της από το 1990 έως σήμερα.
Η Αντιγόνη Καββαθά ανοίγει την τέχνη της και στρέφει τη ματιά της σε επίμαχα ζητήματα που «περιγράφουν» και «εικονοποιούν» έναν κόσμο κατακερματισμένο, βίαιο, μεταβατικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο που έχει απολέσει τις σταθερές, τις ιδεολογίες και τα σημεία αναφοράς του.
Η Αντιγόνη Καββαθά γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Έχει κάνει δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές σε Μουσεία, Πολιτιστικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές Γκαλερί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Ρωσία). Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε δράσεις εικαστικών ομάδων. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ
Εκδηλώσεις για το αυγουστιάτικο φεγγάρι -και μετά από δύο χρόνια- προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Στην αυλή της Πινακοθήκης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, ενώ την ίδια μέρα θα γίνονται και ξεναγήσεις στις εκθέσεις του Μουσείου.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 25 Αυγούστου – 30 Οκτωβρίου 2022
14 08 2022

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: “ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
1974-2004”
ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ



Πόλη, Πολιτική, Αρχιτεκτονική 1974-2004 είναι ο τίτλος ενός συνεδρίου που οργανώνεται τον Ιανουάριο (20-21 01 2023) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, στο πλαίσιο του ομώνυμου Προγράμματος Βασικής Έρευνας. Οργανωτική επιτροπή: Παναγιώτης Τουρνικιώτης , Μαρία Τασσοπούλου και Χρήστος Κρητικός.
Στόχος του συνεδρίου είναι να καλύψει τις βασικές κατευθύνσεις που επηρέασαν την αρχιτεκτονική της μεταπολίτευσης και διαμόρφωσαν την σημερινή πόλη στη διάρκεια των τριάντα ετών της περιόδου αναφοράς (1974-2004). Η συμβολική αλληλεπίδραση των πρωταγωνιστών μιας ιστορικά πρόσφατης εποχής και των νέων μελετητών της περιόδου αυτής μπορεί να φέρει στο προσκήνιο καθοριστικές πτυχές των γεγονότων που η ζώσα καθημερινότητα αμελούσε. Η επίκληση γραπτών και προφορικών τεκμηρίων μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική ερμηνεία της κρίσιμης περιόδου, που ξεκίνησε με την πτώση μιας δικτατορίας και τελείωσε στο αποκορύφωμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004.
Για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τις οδηγίες, αν θέλετε να υποβάλετε πρόταση κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
22 08 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 269 | ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2022, του περιοδικού ek (Νο 269). που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη και μια παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού για μία προσθήκη spa σε κατοικία στo Ισραήλ. Ακολουθούν έργα αρχιτεκτονικής κτίρια και εσωτερικοί χώροι, στην, που αφορούν ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, παραθεριστικό συγκρότημα ακόμη και ένα Bar Restaurant στη Μύκονο των K-Studio. Τέλος στο πλαίσιο του CURRENT TRENDS ο Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος επικεντρώνεται στις πέργκολες και τα στέγαστρα.
09 09 2022

ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΣΚΤ ΠΕΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΟΛΠ - ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ


Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και της Α.Σ.Κ.Τ. παρουσιάζουν μια μοναδική, υπαίθρια εικαστική έκθεση των φοιτητών και αποφοίτων των Α’, ΙΓ’ και ΣΤ’ Εργαστηρίων Ζωγραφικής, με τίτλο ἐν δὲ λιμὴν εὔορμος, τοποθετημένη περιμετρικά, επάνω στα κιγκλιδώματα του λιμανιού του Πειραιά. Ο Πειραιάς -το πρώτο λιμάνι της χώρας - τόσο μικρό κάποτε, που αδυνατούσε να υποδεχθεί και να χωρέσει τους ξεριζωμένους Έλληνες της Ανατολής, υπήρξε ο τόπος όπου κατέπλευσαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, το ίδιο αυτό λιμάνι, φιλοξενεί πλέον μια σύγχρονη εικαστική έκθεση που εμπνέεται από τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης αλλά και από εκείνες τις πρώτες αφίξεις. Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ., παρουσιάζουν όψεις αλλοτινών εποχών, συνθέτοντας έργα μέσα από τη δική τους νεότερη καλλιτεχνική ματιά. [2] Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 09 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:00. Περιμετρική περίφραξη ΟΛΠ. Διάρκεια έκθεσης: 09.09.2022 – 02.10.2022
12 09 2022

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΩΜΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Η συζήτηση για την Αθήνα του Γιάννη Τσιώμη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια πρώτη εκδήλωση τιμής για το σύνθετο έργο του, που οργανώνεται με αφορμή της έκδοση στα ελληνικά του πολύ σημαντικού βιβλίου του "Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της".

Ο Τσιώμης (1944-2018) άρχισε τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ λίγο πριν τη δικτατορία αλλά αναγκάστηκε να φύσει στο Παρίσι και εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών ανατροπών του Μάη '68 με επιβλέποντα τον Γιώργο Κανδύλη. Ακολούθησαν δεκαετίες ακαδημαϊκής, ερευνητικής, πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής δραστηριότητας, με επίκεντρο το Παρίσι και την Αρχιτεκτονική Σχολή La Villette. Η Αθήνα ήταν όμως πάντα στα πρωτεύοντα ενδιαφέροντά του. Οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση "Αθήνα ευρωπαϊκή υπόθεση" στο Ζάππειο το 1985, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο ΕΜΠ, συμμετείχε στο σχεδιασμό της Αρχαίας Αγοράς στο πρόγραμμα της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων και λίγο πριν φύγει ολοκλήρωσε ένα έργο ζωής: το βιβλίο για το σχεδιασμό της Νέας Αθήνας στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μας.

Αν έχετε το χρόνο ελάτε στο Μπενάκη την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου ώρα 18:30. Οι ομιλητές είναι από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους, εκφράζοντας την πολύπλευρη ερευνητική προσέγγιση του Γιάννη Τσιώμη.
13 09 2022

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ


Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τον ακαδημαϊκό κύκλο 2022-2024.
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ακαδημαϊκών εξαμήνων και αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2023. Στο πρόγραμμα θα γίνουν δεκτοί περίπου 30-35 φοιτητές. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν πτυχιούχοι/διπλωματούχοι ανώτατης εκπαίδευσης Τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πολυτεχνικών Σχολών και εν γένει Θετικών Σπουδών, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, πτυχιούχοι των ΤΕΙ αντιστοίχων τμημάτων, καθώς και τελειόφοιτοι φοιτητές ισότιμων Σχολών και Τμημάτων του Εξωτερικού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού ή να αποστείλουν με ίδια ημερομηνία τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ή και να τα αποστείλουν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις: samarant@arch.auth.gr και evimournou@arch.auth.gr.
Περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ “Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού”, Νέο Κτίριο Μεταπτυχιακών Σπουδών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ, τηλ. 2310 994364, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00-15:00, και στην ιστοσελίδα http://ma-museology.web.auth.gr
Για να δείτε την προκήρυξη κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
2022 09 15

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 270 | ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Επιμέλεια:Σταύρος Μαρτίνος
- Plaini & Karahalios Architects
FOREIGN AFFAIRS
Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός
- Educan: Κέντρο εκπαίδευσης για σκύλους, ανθρώπους και άλλα είδη, στη Μαδρίτη
ARCHITECTURE
- Element, Kτίριο γραφείων στο Μαρούσι | RS SPARCH
- Private Educational Center στη Λευκωσία | Constanti Architects - ENAprosEKATO LLC
- Eκπαιδευτικό συγκρότηµα στην Παλλήνη | Χρυσή Τοµή Collective Architecture
- Ethos Vegan Suites στη Σαντορίνη | Kapsimalis Architects
- S Cave Villas Sea Side, Συγκρότηµα κατοικιών στην Κάρυστο | Ελευθέριος Ραβιόλος & Συνεργάτες
- Κατοικία στην Εκάλη | Plaini & Karahalios Architects
- Ουρανός, Συγκρότηµα κατοικιών στην Αθήνα | Mari Goga Architecture
INTERIORS
- PG House στο Λονδίνο | ISV Architects & Opsis Design
- Αακαίνιση διαµερίσµατος στο Π. Φάληρο | Mab Architects
- Μονοκατοικία στην Almaza | Minas Kosmidis Architects
- Ιατρείο στη Θεσσαλονίκη | Chadoulos Marios Interior Design Team
CURRENT TRENDS
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης Πετρόπουλος
Βιοµηχανικά δάπεδα
19 09 2022

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΟΡΑ ΑΛΛΟΤΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΚΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Ολοκληρώθηκε μετά από πολυετή έρευνα και πρόκειται σύντομα να εκδοθεί η μελέτη του Δρ Αρχιτέκτονα-Ιστορικού της πόλης Παναγιώτη Τσακόπουλου «Mora άλλοτε Πελοπόννησος: Χωρική συγκρότηση και μορφολογία της πόλης κατά την οθωμανική κυριαρχία». Το βιβλίο (ένας τόμος 1.230 σελίδων σε σχήμα 19,5x25εκ., με περισσότερες από 1.000 εικόνες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν αδημοσίευτα ή ελάχιστα γνωστά χειρόγραφα σχεδιαστικά ή χαρτογραφικά τεκμήρια, καθώς και πρωτότυπες ηλεκτρονικές επεξεργασίες χαρτών και σχεδίων που έγιναν με επιμέλεια του συγγραφέα) θα κυκλοφορήσει εκτός εμπορίου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, τα οποία θα διατεθούν από τον συγγραφέα με την καταβολή του κόστους εκτύπωσής τους. Για λόγους περιορισμού του κόστους, η εκτύπωση θα είναι ψηφιακή και ασπρόμαυρη στο μεγαλύτερο μέρος της. Η τιμή του βιβλίου θα κυμανθεί μεταξύ των 75 και των 95 €, ανάλογα με τον αριθμό αντιτύπων που θα εκτυπωθούν. Όσοι και όσες θα επιθυμούσαν να λάβουν ένα τμηματικό δείγμα του βιβλίου σε PDF ή/και να στηρίξουν την έκδοση με την παραγγελία ενός ή περισσότερων αντιτύπων, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον συγγραφέα στην ηλεκτρονική του διεύθυνση: pantsa@otenet.gr

"Το βιβλίο διαπραγματεύεται την πολεοδομική διαμόρφωση των πόλεων της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης, από το 1458 έως το 1821, και διερευνά το μορφολογικό αποτύπωμα του οθωμανικού πολεοδομικού προτύπου, εστιάζοντας ειδικότερα σε εννέα περιπτώσεις αστικών οικισμών της χερσονήσου (Τριπολιτσά, Πάτρα, Κόρινθος, Άργος, Μυστράς, Ναύπλιο, Ναβαρίνο, Μεθώνη και Κορώνη). Η έρευνα βασίσθηκε κατά κύριο λόγο στην επεξεργασία πρωτότυπων χειρόγραφων χαρτογραφικών και σχεδιαστικών τεκμηρίων που αναζητήθηκαν σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το βιβλίο δομείται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση της πολεοδομικής λειτουργίας και μορφής των εννέα επιλεγμένων παραδειγμάτων με βάση ιστορικά κείμενα, περιηγητικές μαρτυρίες, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις και τοπογραφικάσχέδια που συνδυάζονται, συνεκτιμώνται και αντιπαραβάλλονται, για να οδηγήσουν σε αντίστοιχες προτάσεις σχεδιαστικής ανασύστασης του οικιστικού ιστού των εννέα πόλεων στο τέλος της οθωμανικής περιόδου. Στο δεύτερο μέρος προτείνεται μια συνθετική προσέγγιση που επιχειρεί να εντάξει το πολεοδομικό φαινόμενο στην οθωμανική Πελοπόννησο στο ευρύτερο πλαίσιο της οθωμανικής πόλης στον Μεσογειακό κόσμο. (Κείμενο Στέλιου Γιαμαρέλου)
19 09 2022

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ:
“REALITY CHECK ΙΙ: INNER SANCTUM”


Η Έκθεση με τίτλο reality check κεφάλαιο ΙΙ: inner sanctum, σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου, επιστρέφει σε ένα από τα μεγαλύτερα – εγκαταλελειμμένα– κτίρια του συγκροτήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής με 36 καλλιτέχνες αναζητώντας μέσω της σύγχρονης τέχνης απαντήσεις σε νέα ερωτήματα, γεννήματα ενός διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, που ξεδιπλώνεται αδιάλειπτα από τότε που η εικαστική πράξη έδωσε μια νέα πνοή ζωής στην άδεια και σιωπηρή ανενεργή κλινική του ΨΝΑ. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Λυδία Ανδριώτη (Ελλάδα), Christina Anid (Γαλλία/Ελλάδα/Λίβανος), Zeina Barakeh (Παλαιστίνη/Λίβανος/ΗΠΑ), Orit Ben Shitrit (Ισραήλ/ΗΠΑ/Μαρόκο), Ιάκωβος Βολκώβ (Ελλάδα), Robert Cahen (Γαλλία), Guillermo Galindo (Μεξικό/ΗΠΑ), Αικατερίνη Γεγησιάν (Μ.Βρετανία/Ελλάδα), Λυδία Δαμπασίνα (Ελλάδα), Άντζη Δρακοπούλου (ΗΠΑ), Κατερίνα Ζαχαροπούλου (Ελλάδα), Ελένη Ζούνη (Ελλάδα), Michal Heiman (Ισραήλ), Daniel Hill (ΗΠΑ), Έλυα Ηλιάδη (Ελλάδα), Νίκος Κόκκαλης (Ελλάδα), Ναταλία Μαντά (Ελλάδα), Στέλλα Μελετοπούλου (Ελλάδα), Gisela Meo (Ιταλία), Ανδρέας Μνιέστρης (Ελλάδα), Noemi Niederhauser (Ελβετία), Βάνα Ντατσούλη (Ελλάδα), Στέφανος Παπαδάς (Κύπρος/Ελλάδα), Pipilotti Rist (Ελβετία), Εύη Σαββαΐδη (Ελλάδα), Ariane Severin (Γερμανία/Ελλάδα), Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα), Νάντια Σκορδοπούλου (Ελλάδα), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Τόλης Τατόλας (Ελλάδα), Νίκος Τρανός (Ελλάδα), Tori Wrånes (Νορβηγία), Gil Yefman (Ισραήλ), Γιαννούλης Χαλεπάς (Ελλάδα), Ευάγγελος Χατζής (Ελλάδα).

Διάρκεια: από 29 09 2022 – 30 10 2022
19 09 2022

ΝΕΦΕΛΗ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ: «ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΝΝΟΙΑ. ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣBHΤΗΣΗ» 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ


Tην Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, και ώρα 7.00 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Νεφάλης Κονταρίνη με τίτλο: « Μία πρωτογενής έννοια. Μια πορεία σε σκέψη και αμφισβήτηση» από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ιστορικός Τέχνης, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ· / ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, θεωρητικός της Τέχνης και επιμελητής/ , και ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΛΟΡΕΝΤΖΟΣ, καθηγητής Νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας ΕΚΠΑ. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΣΙΦΤΣΗ.
19 09 2022

CITYLAB • 2022 • ΥΠΝΟΣ: ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ ΠΛΕΓΜΑ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ


Επταήμερο πλέγμα αλληλένδετων δράσεων για την πολιτιστική και κοινωνική σημασία του ύπνου είναι το θέμα του φετινού CITYLAB • 2022. Αναλυτικά:

3-6 Οκτωβρίου 2022, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιηθεί Τετραήμερο Διαθεματικό, Διεπιστημονικό και Διαπανεπιστημιακό Εργαστήριο με αντικείμενο τη διατύπωση καινοτόμων προτάσεων χωρικής και χρονικής διαχείρισης του ύπνου. 

7-9 Οκτωβρίου 2022, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα πραγματοποιηθεί Τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με διακεκριμένους ομιλητές από τα πεδία της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής, της Τέχνης, της Κοινωνιολογίας, της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, του Αθλητισμού κ.ά. Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται ο εντοπισμός/ανάπτυξη των στοιχείων αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και ευζωίας που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση ΥΠΝΟΥ, ΧΩΡΟΥ και ΧΡΟΝΟΥστις τέχνες και τις επιστήμες. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ
2022 09 19

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ


Ο σημαντικότερος πιστεύω θεατρικός συγγραφέας του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου», που την δεκαετία του ’70 μας συγκίνησε με τους «Θεατές» και τις «Έσωτερικες Ειδήσεις» στο θέατρο ΣΤΟΑ ,μέσα από την γόνιμη συνεργασία και την φιλία με τον Θανάση Παπαγεωργίου αλλά και τον Αρκά που έκανε τα σκηνικά και είχαμε την τύχη να βιώσουμε. και έκτοτε να διατηρούμε μια ξεχωριστή φιλία. Ικανός σεναριογράφος, πεζογράφος και διαφημιστής, με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και ένα αστείρευτο χιούμορ αφήνει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού αυτού του τόπου. Καλό ταξίδι Μάριε.
19 09 2022

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ: “SUPER-EGO”
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ.
“SUPER-EGO”


Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, 18:00-21:00 εγκαινιάζεται στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού η ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρενσε με τίτλο “Super-Ego” e;inai μια site-specific έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα. Η καλλιτέχνις επιχειρεί να αναβιώσει την ιστορική αθηναϊκή κατοικία του 1960 και μας προσκαλεί σε μια σύγχρονη εικαστική παρέμβαση στο εσωτερικό της. Η έκθεση «Super Ego» διερευνά τις δυνατότητες του Katakouzenos House Museum (KHM), τοοποίο ακολουθεί τις αρχές των σπιτιών-μουσείων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσείο Freud στο Λονδίνο. Eπιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος.
19 09 2022

BAROZZI VEIGA: ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΠΌ ΤΟ DOMa
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Ο DOMa, συνεχίζοντας τη νέα σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο, παρουσιάζει τους Barozzi Veiga στην Αθήνα, σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 20:30, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Οι Barozzi Veiga, ιδρύθηκαν στη Βαρκελώνη το 2004, και εργάζονται διεθνώς με αναθέσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα με έμφαση στα πολιτιστικά, αστικά και εκπαιδευτικά κτήρια. Το έργο τους έχει εκτεθεί ευρέως και δημοσιευθεί στον ειδικό τύπο.
Το υλοποιημένο έργο των Barozzi Veiga περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία Ribera del Duero (2011), το Auditorium Infanta Elena in Águilas (2011), τη Φιλαρμονική Αίθουσα Szczecin (2014), το Bündner Kunstmuseum Chur (2016), το Ragenhaus στο Bruchunecks (2018) Musée cantonal des Beaux-Arts Lausanne (2019), το Tanzhaus Zürich (2019) και τα δύο Artists' Ateliers στο Λονδίνο (2021).
Επί του παρόντος, το γραφείο αναπτύσσει έργα στο Βέλγιο, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τους έχει ανατεθεί η δημιουργία ενός νέου masterplan που θα αναδιαμορφώσει το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. 
22 09 2022

ΕΙΑ: "ARCHITECTURE WITHOUT VISION" ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΟΡΡΟΥ


Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, ώρα 18:00-21:00 εγκαινιάζεται στο Atelier Κυκλάδων 8, στην Κυψέλη , η έκθεση με τίτλο "Architecture without vision" για το έργο του Μιχάλη Όρρου (1920-1991). που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Αντικείμενο της έκθεσης είναι η ανάδειξη και κριτική αξιολόγηση του έργου του Μιχάλη Όρρου, το οποίο έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ανέκδοτο. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να παραχθεί αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο από έναν σχεδόν τυφλό δημιουργό, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η αρχιτεκτονική προέρχεται και απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις. Επιμέλεια έκθεσης: Δ.Σοτοβίκης, Γ.Παπαδήμας.
Διάρκεια έκθεσης: 06-22.10.2022. Λειτουργία: Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο 11:30-14:30
26 09 2022

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ: “META-XENAKIS” / ΔΙΑΛΕΞΗ: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ


Tην Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Παναγιώτη Τουρνικιώτη στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής.

"Η συμβολή του Γιάννη Ξενάκη στην αρχιτεκτονική είναι συνυφασμένη με το έργο του Le Corbusier και με τις μουσικές αναζητήσεις τους αλλά έχει μια ξεχωριστή διάσταση. Είναι πειραματική. Συνδυάζει τη μορφογένεση με τον δομοστατικό υπολογισμό και την κατασκευή. Δημιουργείται, δεν γεννιέται, αλλά διατηρεί μια κοσμική σχέση με τη γη. Με αφετηρία τις σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Αθήνα, θα αναπτύξει μια εμπράγματη μαθηματική σκέψη που θα γονιμοποιήσει τις μορφολογικές αναζητήσεις του Le Corbusier και θα τους δώσει μια πρωτόγνωρη υλική και πνευματική διάσταση σε κτίρια που είναι πλέον ορόσημα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η μεταγενέστερη αυτόνομη αρχιτεκτονική αναζήτηση του Ξενάκη είναι ένα μικρό αλλά ξεχωριστό κεφάλαιο στο περιθώριο της μουσικής δημιουργίας του, που αναδεικνύει τον στοχαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα της σκέψης και του έργου του."

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
26 09 2022

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ / Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ, Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ


Κυκλοφόρησε ο νέος τόμος στην εξαίρετη σειρά «Λόγος» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μεταφέρει τα κείμενα που εκφωνήθηκαν στην εκδήλωση «Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968), ο αρχιτέκτονας, ο ζωγράφος, ο στοχαστής» που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη στις 22 Ιουνίου 2018. Μϊα έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Μάνου Δημητρακόπουλου, αντιπροέδρου του Ε.Σ. της Εθνικής Βιβλιοθήκης και συμπεριλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις του Δημήτρη Φιλιππίδη, του Αντώνη Κωτίδη και της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη. Η δομή του τόμου είναι τριμερής: αρχιτεκτονική, ζωγραφική, στοχασμός
03 10 2022

EΚΘΕΣΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟ_29 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΩΜΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Η πόλη της Ελευσίνας, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, συστήνεται στο ευρύ κοινό με την Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Ένα εμβληματικό έργο – προάγγελος του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, για τη θεατή και αθέατη ιστορία της Ελευσίνας. Μια σπάνια διαδρομή στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά μιας πόλης – διαχρονικού σημείου αναφοράς όλης της ελληνικής ιστορίας. Ομιλούντα πορτρέτα, φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών και πολύτιμα μουσειακά αντικείμενα. Εγκαίνια 11 Οκτωβρίου στις 20.00, Είσοδος δωρεάν.
03 10 2022

ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ:
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη 13/10, 7-10 μμ. εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση του Βαλέριου Καλούτση (1927-2014) με έργα από τη σειρά «Επικοινωνία». Είναι η δεύτερη έκθεση του καλλιτέχνη που διοργανώνει η γκαλερί μετά την περσινή «Reconstitution», που είχε ως θέμα την ανασύσταση του τοπίου και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει σχέδια της περιόδου 1972-1973, με τα οποία ο Καλούτσης προσεγγίζει το πρόβλημα της επικοινωνίας. Η έκθεση αποτελεί ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε την ατομική «Επικοινωνία 73», που πραγματοποίησε ο Καλούτσης στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός το φθινόπωρο του 1973. Πενήντα χρόνια μετά, το διαχρονικό θέμα της έλλειψης της επικοινωνίας παραμένει επίκαιρο και συνεχίζει να μας απασχολεί, ιδίως αν το εξετάσουμε με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή την κυριαρχία των social media, την υπερχρήση των κινητών τηλεφώνων, αλλά και την επιβεβλημένη απόσταση που προκάλεσε η πανδημία. Συνοψίζοντας, ο Καλούτσης θέλει να υπογραμμίσει «πόσο προγραμματισμένοι είμαστε στο καθετί. Αυτό είναι το βασικό σημείο της έρευνάς μου στην επικοινωνία. Το πόσο προγραμματισμένοι είμαστε σε κάθε ιδέα και το πόσο ανίκανοι είμαστε να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιδέες και να δράσουμε σε αυτές».Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος. Διάρκεια έως 26/11/2022
03 10 2022

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ2


Κλείνουν φέτος 20 χρόνια για τη μοναδική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης για τα εικαστικά δρώμενα με διεθνή χαρακτήρα και την υπογραφή της Κατερίνας Ζαχαροπούλου. Ο νέος κύκλος επεισοδίων ξεκινά την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, στις 20:00, με το πρώτο της επεισόδιο αφιερωμένο στον πολυζητημένο Αμερικανό καλλιτέχνη Jeff Koons.

Η Ζαχαροπούλου τον συναντά στην Ύδρα για μια συνολική ανασκόπηση στο έργο του με αφορμή την έκθεσή του “Apollo”στα Σφαγεία. O Jeff Koons μιλά για την έκθεση- εγκατάσταση με νέα του γλυπτά μαζί με αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη για να εμπλέξουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου.. Στη συζήτηση αναλύονται τα επί μέρους στοιχεία της έκθεσης με κέντρο το γλυπτό Απόλλων Κιθάρα (2019–2022). Το πολύχρωμο animatronic γλυπτό έχει ύψος πάνω από 2,3 μέτρα. Οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί χρησιμοποιώντας ως βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από το Boscoreale, κοντά στην Πομπηία ενώ άλλα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτήν την εγκατάσταση, δίνουν αφορμή για αναφορές στα ready made αντικείμενα του M. Duchamp. Πάνω από τα Σφαγεία κυριαρχεί ο Άνεμος του Απόλλωνα Spinner (2020–2022), ένας ανακλαστικός ανεμοστροφέας πλάτους 9,1 μέτρων που υποδέχεται τους ανθρώπους που εισέρχονται στο λιμάνι της Ύδρας. Ο Jeff Koons απαντά σε ερωτήματα σχετικά με όλο του το έργο και τις pop καταγωγές του στα υλικά που χρησιμοποιεί ενώ σχολιάζει εμβληματικά του έργα που τον καθιέρωσαν ως τον πιο ακριβό, αμφιλεγόμενο και εκκεντρικό καλλιτέχνη της Αμερικής και όχι μόνο. Τέλος στην συζήτηση συμμετέχει ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου μιλώντας για την στενή του σχέση με τον καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα, την φιλία τους και την συνεργασία τους.

Κάθε Τρίτη, στις 20.00, στην #ΕΡΤ2 , η Katerina Zacharopoulou μας γνωρίζει τα σημαντικότερα μουσεία, τις εκθέσεις που συζητούνται και τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας.
03 10 2022

ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ" ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ Δ.Α.


Η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2022, συγκεντρώνει έργα τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά στο αθηναϊκό κοινό ή έχουν να εκτεθούν πολύ καιρό. Γύρω από την προβολή "Το πέρασμα του κομήτη" (2000), που εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, συγκροτήθηκε ένας αστερισμός έργων από διάφορες ενότητες και περιόδους. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, παρουσιάζονται οι πρώιμοι πειραματισμοί της Παπασπύρου με τα μωσαϊκά, τα κεραμίδια και τα τούβλα.
Η έκθεση " διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, και δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τον ρόλο της εικόνας στη δουλειά της Παπασπύρου. Το έργο της Ρένας Παπασπύρου θέτει και απαντά το ερώτημα "τι είναι και τι κατασκευάζει μια εικόνα;" Είναι ο χρόνος, η εμπειρία, η μνήμη, η ύλη, το βλέμμα, η χειρονομία, το διαμεσολαβημένο σώμα και φυσικά ο νους, ο οποίος γεννά συνειρμούς.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.
03 10 2022

PLATFORMS PROJECT 2022 – INDEPENDENT ART FAIR ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


Από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα παρουσιαστεί και φέτος, τo Platforms Project 2022 – Independent Art Fair με ημερίδες, περφόρμανς, ομιλίες και workshops από τις συμμετέχουσες ομάδες, Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου σε συνεργασία με τον Μιχάλη Αργυρό. Πρόκειται για ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών, όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο.

Φέτος, παρουσιάζονται πλατφόρμες από 26 χώρες και θα συμμετέχουν 62 πλατφόρμες με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες επεκτείνοντας το παγκόσμιο δίκτυο που οικοδομείται και επικοινωνεί τα τελευταία δέκα χρόνια μέσω του Platforms Project.

06 10 2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ


Τον γνώρισα το 1983, όταν μαζί με μία ομάδα νέων δουλέψαμε μαζί με την Σουζάνα Αντωνακάκη για την ανάπλαση στο του χωριού Τζινεβριανά στην Κρήτη. Στην συνέχεια αποτέλεσε ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου XZA-architects, που διατηρούσε με τη

Θεώνη Ξάνθη του και το Γεράσιμο Ζακυνθινό, από το 1987, με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια ο Θοδωρής, ακάματος, ξεχώριζε όχι μόνο για τον επαγγελματισμό και το ήθος του. Κατάφερνε με τις ιδέες, την πνευματώδη προσωπικότητα και το χιούμορ του να εξευγενίζει όλα τα περιβάλλοντα εργασίας και να τα μετατρέπει σε συναδελφικές και προσωπικές φιλίες. Γεννήθηκε στις 23/03/1954 και έφυγε από τη ζωή στις 05/10/2022. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο κοιμητήριο Χαλανδρίου στις 15:00.

7 10 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ», ΣΤΟ METROPOLITAN EXPO


Την Παρασκευή 14.10.2022, ώρα 15:30-18:25 Θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Έκθεση Οικοδομή στο Metropolitan Expo, ημερίδα με θέμα «Το Ελληνικό Μάρμαρο», μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου. Μέσα από συνομιλίες με προσκεκλημένους από το χώρο της αρχιτεκτονικής της τέχνης και του design, θα αναζητηθούν τρόποι, μέθοδοι και προσανατολισμοί ως προς το παρόν και το μέλλον αυτού του υλικού που έρχεται από πολύ παλιά. Η ημερίδα θα αποτελείται από τις εξής ενότητες:
Ενότητα 1: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & DESIGN
Ενότητα 2: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ BRANDNAME "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ"
Ενότητα 3: ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ενότητα 4: ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

07 10 2022

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»

Tην Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17:00. θα διεξαχθεί Διεπιστημονική Συνάντηση «», στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων. Είσοδος από Ελ. Βενιζέλου 21

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για το πρόγραμμα.

12 10 2022

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, στην τελευταία συνεδρίασή του της 10.10.2022, σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την απορρύθμιση των διαδικασιών προετοιμασίας για την διενέργεια των εκλογών του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ που είχαν προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2022, αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022.
Εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες, στις έδρες των Τμημάτων και στις έδρες Νομών που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες των εκλογών θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων προσκαλεί όλους τους αρχιτέκτονες να λάβουν μαζικά μέρος στις εκλογές. Η μεγάλη συμμετοχή θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κλάδου και στην επίλυση των θεσμικών και επαγγελματικών προβλημάτων μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Ο Πρόεδρος Δημήτρης Ξυνομηλάκης

12 10 2022

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: JUHANI PALLASMAA:ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ |
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ


Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, "Τα μάτια του δέρματος" δεν άργησαν να καθιερωθούν ως ένα κλασικό κείμενο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρίας. Στις σελίδες τους ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και στοχαστής Γιούχανι Πάλλασμαα, ο οποίος προλογίζει την ελληνική έκδοση, εκφράζει μια χειροπιαστή αρχιτεκτονική πρόθεση· σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχεί η ψηφιακή εικόνα και το χέρι του αρχιτέκτονα το έχει αντικαταστήσει ο ψηφιακός σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική, για να εκφράσει ανθρώπινες ψυχολογικές ποιότητες και να επαναφέρει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο ως σωματική ύπαρξη, πρέπει να απαλλαγεί από τον οφθαλμοκεντρισμό της και να απευθυνθεί σε όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο στην όραση αλλά και στην αφή, στην ακοή, στην όσφρηση, ακόμα και στη γεύση· οφείλει να δώσει έμφαση στη συνολική χωρική εμπειρία του κτιρίου.

Το δοκίμιο συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή του καθηγητή Πήτερ ΜακΚήθ στη ζωή, στο έργο και στη διανοητική πορεία του Γιούχανι Πάλλασμαα. Τα κείμενα εικονογραφούνται με 41 φωτογραφίες και σχέδια. Μετάφραση: Γιάννης Τουρνικιώτης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 

17 10 2022

ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: “ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΧΤΙΣΤΑ” |ΤΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΗ ΤΗΣ


Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΙΝΔΙΚΤΟΣ, μια κομψή, πραγματικά όμορφη και προσεγμένη έκδοση που μόλις πρόλαβα να την ξεφυλλίσω, ευελπιστώντας ότι θα επανέλθω σύντομα. Ο Τάσης Παπαϊωάννου επανέρχεται με τρείς μικρού μεγέθους τόμους ενταγμένους σε ένα χαρτονένιο κουτί, με τίτλους οι δύο πρώτοι «Η γλώσσα της Αρχιτεκτονικής», και «Καλλιτεχνία και Αρχιτεκτονική, Σπουδή αδιαίρετη» με κείμενα και εξαιρετικά ζωγραφικά του έργα και ο τρίτος «Χτίσματα της φαντασίας» με απρόσμενα σκίτσα, σχέδια και μακέτες, που όπως ο ίδιος γράφει από ιδέες που έρχονται στον νου για κτίρια φανταστικά που γνωρίζεις ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Πολυτονική γραφή, προσεγμένες έγχρωμες εκτυπώσεις έργων και πολύ ωραία εξώφυλλα σε διαφορετικές χρωματικές, συγκροτούν από πρώτη ματιά μια ξεχωριστή χειρονομία στον χώρο των αρχιτεκτονικών εκδόσεων.

17 10 2022

ΜΑΝΟΛΗ ΚΟΡΡΕ: «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΤΟΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ» ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ


Μόλις ήρθε στο χέρια μου ένα εκτός εμπορίου ανάτυπον της Ακαδημίας Αθηνών με την επιστημονική ανακοίνωση του ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ με τίτλο «Η ανάπτυξη της τηλεγραφίας των Κυθήρων» με ένα παράρτημα για το σηματωρείον Σκιναρίου Ζακύνθου. Μία ακόμη πρωτότυπη επιστημονική προσέγγιση του Κορρέ για ένα σηματωρείον με τον τελειότερο μηχανικό σηματοτηλέγραφο, με αναλυτικά κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πλήρη σχέδια αναπαραστάσεων του κτιρίου και του μηχανικού εξοπλισμού με εξαιρετικές λεπτομέρειες δια χειρός Κορρέ.

17 10 2022

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: «ΕΡΓΑ
ΣΧΟΛΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ


Δεν πρόλαβα ακόμη να το πάρω. Απλά το είδα στο συμπόσιο του Citylab , το ξεφύλλισα και με συγκίνησε αυτή η άγνωστη πλευρά του δασκάλου μου. Απλά αντιγράφω εδώ το κείμενο του εκδοτικού οίκου Μέλισσα: «Στα κατάλοιπα του Χαράλαµπου Μπούρα βρέθηκε φάκελος µε τίτλο «έργα της σχόλης». Εκεί ο Μπούρας είχε φυλάξει σκίτσα που σκάρωνε σε στιγµές περισυλλογής ή µαταιοπονίας στη διάρκεια κάποιων συνεδριάσεων.  Όµως δεν ήταν τα µόνα. Κατά την τακτοποίηση του αρχείου του ανακαλύφθηκαν διάσπαρτα πολλά άλλα σκίτσα αυτού του είδους.

Μια έκδοση, αφιερωµένη σε αυτό το ελάχιστα γνωστό υλικό –όπου η φαντασία και το όραµα, η ευρηµατικότητα, η σκόπιµη µείξη διαφορετικών στοιχείων και η γελοιογραφική τάση συχνά εναλλάσσονται–, ένα ουσιαστικό συµπλήρωµα στο έως τώρα γνωστό επιστηµονικό έργο του. Επτά κείµενα, γραµµένα από φίλους και οµοτέχνους του, συνοδεύουν τα σκίτσα του Χαράλαµπου Μπούρα που τα σχολιάζει µε την ευαίσθητη παρατηρητικότητά του και µε υποδόριο χιούµορ ο µαθητής του Μανόλης Κορρές.»

17 10 2022

THE POWER OF COLOR BY BENJAMIN MOORE
ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Στο νέο, ανακαινισμένο φουαγιέ του Ωδείου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00, ένα event από την Design Ambassador και την Benjamin Moore, για τη λειτουργία του χρώματος στην αρχιτεκτονική, με αφορμή την παρουσία της Αυθεντικής Benjamin Moore στην Ελλάδα από τον όμιλο Βογιατζόγλου. Προσωπικότητες από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της τέχνης, της οπτικής επικοινωνίας, του lighting design και του κόσμου των υλικών συνομιλούν γύρω από τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το χρώμα στην επαγγελματική και την προσωπική εμπειρία. Μεταξύ αυτών οι -Poka Yio Ιδρυτής Athens - Biennale-Εικαστικός, η Μυρτώ Κιούρτη, Αρχιτέκτων και ο Στέργιος Γαλίκας, Αρχιτέκτων, Designer, Iδρυτής Post Spectacular Office.

18 10 2022

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: DIACHRONIC ARTISTIC AND SPATIAL CONVERGENCES AND DIVERGENCES IN THE MEDITERRANEAN


Το διεθνές συνέδριο Diachronic Artistic and Spatial Convergences and Divergences in the Mediterranean διοργανώνεται από την Ενότητα Τέχνη-Αρχιτεκτονική-Πολεοδομία και το ΠΜΣ Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές, αμφότερα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Μουσείο Ακρόπολης, 27-29 Απριλίου 2023. Το συνέδριο διερευνά ορισμένες από τις πτυχές των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων στον κόσμο της Μεσογείου μέσα στον χρόνο, τόσο τη θάλασσα όσο και τα εδάφη που την περιβάλλουν.

Έμφαση δίνεται στις καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, αρχαιολογικές και χωρικές διαστάσεις αυτών των αλληλεπιδράσεων, με άξονες: α. Τέχνη, αρχιτεκτονική και σχεδιασμός στη Μεσόγειο στο πέρασμα του χρόνου. Στυλ, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επίσημα και αυτοσχέδια δημιουργήματα, β. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τοπίο, μνήμη και καλλιτεχνική διεργασία στη Μεσόγειο, γ. Καλλιτεχνικά ίχνη συγκλινόντων ή συγκρουόμενων πολιτισμών και οι επώνυμοι ή οι ανώνυμοι εκπρόσωποί τους στη Μεσόγειο, δ. Ο κλασικός μύθος και οι τέχνες στη Μεσόγειο, ε. Αισθητικά προσανατολισμένοι θεωρητικοί διάλογοι στη Μεσόγειο, στ. Γεωγραφίες του ταξιδιού ή/και των τεχνών, ζ. Καλλιτεχνικές

αλληλεπιδράσεις του 20ού και 21ου αιώνα με το παρόν μεταξύ της Μεσογείου και του κόσμου: Οριενταλισμός, νεωτερικότητα, μεταμοντέρνο. Περιλήψεις 200-300 λέξεων γίνονται δεκτές έως και την 31 η Οκτωβρίου 2022 στο 2023.mediterranean.conference@gmail.com (ελληνικά ή αγγλικά). Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν εδώ:

19 10 2022

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ |162


Στο νέο τεύχος περιλαμβάνεται παρουσίαση κτηρίου από τον Τάσο Μπίρη, και συμμετέχουν με έργα τους οι: Χάρις Αθανασοπούλου & Αθηνά Θεοδωροπούλου, KLab Architecture, Divercity Architects & Bennetts Associates, PILA Studio, NNT Studio, InDetail Architecture, Skarlakidis Architecture Studio, lowfat architecture + interiors, Νέλλη Σφακιανάκη, Παναγιώτης Παπανικολάου, Βασίλειος Ντόβρος, We Design, Εβίτα Φανού, Τίνα Βαρδαλάχου, Ναταλία Μπαζαίου, Αναστασία Νουκάκη, Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Τοπίου. Επίσης παρουσιάζεται η πρόσφατη φωτογραφική έκθεση της Εριέτας Αττάλη.

31 10 2022

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ: «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»


Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, εγκαινιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», η έκθεση που παρουσιάζουν η Γκαλερί Σκουφά και ο Ηλίας Παπαηλιάκης με τίτλο «Εργοστάσιο Παιχνιδιών», που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020.

Με τα νέα του έργα ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο σαφώς πιο εξωστρεφή. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση, είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος εξετάζει στα νέα του έργα.

31 10 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: «ΔΥΟ ΕΡΓΑ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ELEFTHERIA TSELIOU GALLERY


Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη, Δύο Έργα, η οποία πραγματοποιείται στη γκαλερί δέκα μήνες πρίν τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα απο το 1966 έως το 2019, στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση ξεκινά τη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2023.

Το πρώτο έργο έχει τίτλο Μια έκθεση πορτρέτων αφιερωμένη στο έργο του Αντονέλλο ντα Μεσσίνα «Ο Άγιος Ιερώνυμος στο αναγνωστήριό του» (περ.1475), 2015-19/2022.

Στο τέλος του 2015 ο Γιώργος Χατζημιχάλης άρχισε να ασχολείται με την ιδέα ενός έργου με πορτρέτα αφιερωμένη στον Αντονέλλο ντα Μεσσίνα και συνέχισε να δουλεύει σ’ αυτό μέχρι το 2019 όταν σταμάτησε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την διοργάνωση της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη που θα άνοιγε τον Σεπτέμβριο του 2020. Όμως η πανδημία την μετέφερε στο 2023 και έτσι υπήρχε ο χρόνος για να τελειώσει το έργο το οποίο αποτελείται από 44 πορτρέτα που εκτίθενται στον δικό τους χώρο.

Το δεύτερο έργο με τίτλο Στη Γή, 2022 αποτελείται από 16 μικρά ζωγραφικά έργα τοποθετημένα μέσα σε μια προθήκη τοίχου.

Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 / 19:00- 22:00
Διάρκεια: έως 7 Ιανουαρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη-Παρασκευή: 12.00 - 20.00
Σάββατο: 12.00 -15.00
Ηρακλείτου 3/ Αθήνα 10673 / τηλ.: 2103618188 / info@tseliougallery.com

06 11 2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ


Σεμνή, λιγομίλητη, χαμηλών τόνων, με μια έμφυτη ευγένεια και γοητεία, αγαπημένη ταλαντούχα συνάδελφος, σύντροφος και συνεργάτης του χαρισματικού αρχιτέκτονα Ανδρέα Κούρκουλα, δεν τα κατάφερε στην δεύτερη επίθεση του καρκίνου, που την πρώτη φορά που εμφανίστηκε, εδώ και χρόνια τον νίκησε κατά κράτος. Αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κενό τόσο στην ελληνική αρχιτεκτονική όσο και στην οικογένειά της, αλλά και μια επίσης ταλαντούχα κόρη που ακολουθεί με επιτυχία τα βήματά της καθώς και τα αγαπητά της εγγόνια. Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Μαρία.
06 11 2022

«ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΙ»: ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ Ψ.Ν.Α.


Μία μεγάλη έκθεση εικαστικών θα φιλοξενείται από τις 11 Νοεμβρίου σε τρία ιστορικά κτίρια του ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου, με τη συμμετοχή 48 καλλιτεχνών. Πρόκειται για το πρότζεκτ «Εγκλεισμοί», κατά τη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν πέντε ημερίδες και αντίστοιχες περφόρμανς. Σημείο εκκίνησης για την ιδέα και την υλοποίηση του σχεδίου «Εγκλεισμοί», που επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας, ήταν το πλούσιο ηχητικό αρχείο από συνεντεύξεις και προφορικές μαρτυρίες που συνέλεξε η Μαρία Φαφαλιού από τρόφιμους/ασθενείς του Δρομοκαϊτείου, γιατρούς του νοσοκομείου, νοσηλευτικό προσωπικό, συγγενείς ασθενών και άλλους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας της. Ατό το αρχείο αποτέλεσε το υλικό για το βιβλίο της «Ιερά οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο» (εκδ. Αλεξάνδρεια). 

Παράλληλα με την έκθεση των σύγχρονων εικαστικών, οι πέντε ημερίδες, με τη συμμετοχή εβδομήντα πανεπιστημιακών, ερευνητών και συγγραφέων, διερευνούν τους εγκλεισμούς μέσα από τα επιστημονικά πεδία της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της πολιτικής θεωρίας. Το πρότζεκτ «Εγκλεισμοί» θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αντωνίτσης, Χλόη Ακριθάκη, Δημήτρης Αληθεινός, Κατερίνα Αποστολίδου, Ιλεάνα Αρναούτου, Κωστής Βελώνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Αντώνης Βολανάκης, Πόκα Γιο + εργαστήριο ΑΣΚΤ, Βαγγέλης Γκόκας, Θωμάς Διώτης, Μάρκος Ευλογημένος, Μαίρη Ζυγούρη, Κάπτεν, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Κολιόπουλος, Καλλιόπη Λαιμού, Μαρία Λοϊζίδου, Μαρία Λουίζου, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου, Βασίλης Μπακάλης, Μάνια Μπενίση, Βάλλυ Νομίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άννα Παπαέτη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Πάνος Προφήτης, Πηνελόπη Πετσίνη, Δημήτρης Ρεντούμης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Τσεριώνης, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Κώστας Τσώλης, Σωκράτης Φατούρος, Αλέξης Φιδετζής, Δημήτρης Χαλάτσης, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης. 

Performances: Φίλιππος Βασιλείου, Στάθης Γράψας / Αλέξανδρος Βουτσινάς, Γιάννης Μήτρου, Σάββας Στρούμπος / Έλλη Ιγγλίζ / Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Φίλιππος Τσιτσόπουλος.

08 11 2022

ICOMOS: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ


Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου του Κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ, επιστημονική Ημερίδα του Ελληνικού τμήματος του ICOMOS με θέμα «Προστασία, στερέωση, ανάδειξη & διαχείριση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων: Θεωρία και Πράξη – Ι. Προϊστορικοί χρόνοι», με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 50 χρόνων από την κατάρτιση και υπογραφή της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (1972). Η εν λόγω ημερίδα επικεντρώνεται στην παρουσίαση περιπτώσεων μελέτης και υλοποίησης έργων προστασίας, στερέωσης, ανάδειξης και διαχείρισης μνημείων των προϊστορικών χρόνων, με την προοπτική στους επόμενους κύκλους διαλέξεων να παρουσιαστούν αντίστοιχα μνημεία των ιστορικών και νεώτερων χρόνων. 
Οι ομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10:00 πμ: και θα ολοκληρωθούν με την δική μου ομιλία στην τέταρτη συνεδρία στις 18:10 με θέμα «"ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΥΜΒΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΑΝΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ". Θα ακολουθήσει συζήτηση. Για περισσότερα εδώ.

08 11 2022

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ: ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ | ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη, το βιβλίο της Έλσας Κιουρτσόγλου με τίτλο «Ιάννης Ξενάκης. Για τον Ρυθμό στην Αρχιτεκτονική»

Ο Ιάννης Ξενάκης (1922-2001) θεωρείται από τους πιο ιδιότυπους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα : πολιτικός μηχανικός, αρχιτέκτονας, μουσικός συνθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης θα ανοίξει νέους δρόμους στη τέχνη χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά. Φτάνοντας στο Παρίσι (1947) κυνηγημένος από τα πυρά του εμφυλίου στην Ελλάδα, προσλαμβάνεται στο γραφείο Le Corbusier ως πολιτικός μηχανικός και παρακολουθεί ταυτόχρονα τα μαθήματα σύνθεσης και ανάλυσης του Olivier Messiaen. Θα συχνωτιστεί με τους σεϊραστές συνθέτες, καθώς και με τη παρισινή σχολή της συγκεκριμένης μουσικής. Θα γοητευτεί από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Και προσπαθώντας να κάνει αρχιτεκτονική και μουσική, θα επαναπροσδιορίσει τη μεταξύ τους σχέση. Αλήθεια, πώς σηματοδοτείται εκ νέου ο ρυθμός και η αρμονία στο μουσικό και αρχιτεκτονικό έργο του; Πώς η μουσική ορίζει την αρχιτεκτονική και πώς η τελευταία επεμβαίνει στη μουσική σύνθεση;

Σήμερα, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ξενάκη, γιορτάζουμε αυτόν τον ευφυή και πολυσχιδή δημιουργό, ανακαλύπτοντας ξανά τη πολυδαίδαλη αυτή συσχέτιση μουσικής και αρχιτεκτονικής στο έργο του. Δομημένο σε μικρά κεφάλαια, που ακολουθούν σχεδόν τη πλοκή μιας ντεντεκτιβικής έρευνας, το παρόν δοκίμιο αποπειράται να διαλευκάνει το ερώτημα του ρυθμού στην αρχιτεκτονικό έργο του Ιάννη Ξενάκη. Αναλύει τη συμβολή του στο μοναστήρι της Τουρέτ (1953-61), έργο του Le Corbusier καθώς και τη σχέση του με το μουσικό του έργο Μεταστάσεις (1953-54), βασισμένη σε πολυετή έρευνα αρχείου.

Κλείνοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θα πάρει μαζί του μια μεθοδική ανακατασκευή του τρόπου σκέψης του Ξενάκη ως δημιουργού : Δεν είναι μόνο η μουσική που μπαίνει από την πίσω πόρτα στο εργαστήριο και αλλάζει τον τρόπο παραγωγής αρχιτεκτονικών μορφών. Είναι και τα μαθηματικά του πολιτικού μηχανικού, οι γραφικές παραστάσεις πολυποίκιλων μαθηματικών θεωριών και τα γραφήματα του αρχιτέκτονα που ανοίγουν νέους ορίζοντες στη μουσική σύνθεση.

13 11 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 272 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Νοεμβρίου 2022, του περιοδικού eK (Νο 272). που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη που σχολιάζει τις πρωτοβουλίες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας από τις οποίες απουσιάζουν σημαντικές μελέτες και διπλωματικές της Σχολής Αρχιτεκτόνων με αντικείμενο τον δημόσιο χώρο. Ακολουθεί η συνέντευξη του Σταύρου Μαρτίνου με το γραφείο Mastrominas Architecture και σε επιμέλεια του Νικόλα Πατσαβού η παρουσίαση της επανάχρησης του κάστρου Mamula στο Μαυροβούνιο. 4 ξενοδοχεία και 13 resorts συγκροτούν ένα μεγάλο αφιέρωμα, κεντρικό θέμα αυτού του τεύχους που βάζει πολλά ερωτηματικά και προκαλεί συζητήσεις.

13 11 2022

ΤΟ DOMA 07 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται αρχειακό από έργα των WORKac, Toyo Ito & Associates, Architects, Kashef Chowdhury / URBANA, Arge Summacumfemmer και Büro Juliane Greb, Tatiana Bilbao Estudio......

14 11 2022

ARCHISEARCH PORTFOLIO REVIEWS 2022-23_OPEN CALL


Tα Archisearch Portfolio Reviews διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε τελειόφοιτους και νέους αρχιτέκτονες να αποστείλουν το Portfolio τους και να δεχθούν feedback και συμβουλές από καταξιωμένους αρχιτέκτονες. Για να λάβετε μέρος στα Archisearch Portfolio Reviews 2022-23 είναι απαραίτητο να αποστείλετε σε μορφή ενεργού δημόσιου link χωρίς ημερομηνία λήξης (πχ Google Drive link) το Portfolio & το CV σας καθώς και σε την επιλογή σας από 10 από τους και τις Reviewers με σειρά προτεραιότητας στην ακόλουθη διεύθυνση email: archisearchreviews@gmail.com εως τις 21.11. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

20 11 2022

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ: 
Μια παράσταση «Αλαλούμ»


«Ανοίγεις νομίζω καινούργιους δρόμους», ήταν τα πρώτα λόγια που είπα στον Κωνσταντίνο Μάρκελλο, αμέσως μετά την παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε και παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο. Μια μουσικοθεατρική παράσταση «Αλαλούμ», ανάμεσα στο κατανοητό και το ακατανόητο, αυτό πραγματικά που βιώνουμε σήμερα, μέσα από ένα πυκνό και πολυσήμαντο υπαινικτικό κείμενο, που βασίζεται σε ένα μυστηριώδες γεγονός του 1518. Μια σπονδυλωτή παράσταση με μια πολλαπλότητα προσεγγίσεων και αναφορών σε όσα μας εξουσιάζουν, με διαφορετικά εναλλασσόμενα νούμερα, που μου έφεραν μνήμες από τις παλιές επιθεωρήσεις. Αυτή την φορά όμως δεν προκαλούσαν το γνωστό τότε αυθόρμητο γέλιο, μια και η σάτιρα ήταν συχνά πικρή και ευρηματικά συγκαλυμμένη, δυσανάγνωστη και μυστηριώδης μέσα στους διάχυτους καπνούς. Η Ομάδα καλοκουρντισμένη, με αέναες κινήσεις σε γρήγορους ρυθμούς, με ευρήματα, αναρριχήσεις, βυθίσεις, και ξετρυπώματα, σε ένα λιτό σχεδόν σκηνικό χώρο, που κατάφερναν να τον γεμίζουν, με την έντονη δράση, την υποδειγματική ερμηνεία, και το έντονο κόκκινο χρώμα που κυριαρχούσε στην ενδυματολογική προσέγγιση της Νίκης Ψυχογιού. Η μουσική του Λευτέρη Βενιάδη αποδόθηκε θεαματικά από όλο τον θίασο.

Πρόκειται για την δεύτερη πετυχημένη θεατρική παράσταση του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, μετά την «Απαγωγή της Τασούλας» που η Ελένη Στεργίου ήταν Υποψήφια του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη 2020». Μαζί της πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πάνος Ζουρνατζίδης, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρης Βενιάδης, Βασίλης Ντοροβάτας, και ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

 

21 11 2022

ΧΤΙΣΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ


Την Παρασκευή 25.11.2022 στις 19:00 - 22:00 στην Μικρή Σκηνή της Στέγης, στο πλαίσιο του παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» (Εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση, 2022), η Στέγη διοργανώνει μια συζήτηση σχετικά με τη σημασία αυτής της σύγχρονης πόλης, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και την ιστορία της, καθώς και προβολή της ομώνυμης ταινίας των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

21 11 2022

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΙΛΙΝΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


Η έκθεση της Άννας Φιλίνη με τίτλο «Πορεία Ελευθερίας», που βρίσκεται στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι από τις 22 Οκτωβρίου 2022, παρατείνεται μέχρι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Στο Μεσολόγγι η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει μαζί με τις 12 εικόνες του έργου Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία και νέα έργα, που δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2022 ειδικά για την έκθεση στη Ιερή Πόλη: Είναι έργα με υδατοχρώματα διαστάσεων 50Χ70 εκ., που αναφέρονται στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και είναι εμπνευσμένα από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού. Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ηρωική αντοχή των εγκλείστων στο φρούριο και την ιδιαίτερη καρτερία των γυναικών, τον ανθρώπινο πόνο για τους σκοτωμένους στον πόλεμο, για τις κακουχίες από την αυξανόμενη έλλειψη τροφής και τις ασθένειες. Ταυτόχρονα εστιάζουν στα λόγια του ποιητή για τις προκλήσεις της ζωής, που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιορκημένων μέσα στην άνοιξη με τις ομορφιές της φύσης και τη γέννηση του έρωτα, που θεριεύει την προσμονή μέχρι τον θάνατο. Εστιάζουν στην αστείρευτη ελπίδα να έρθουν ενισχύσεις από τη θάλασσα στους τελευταίους μήνες της Πολιορκίας καθώς οι Πολιορκημένοι περιμένουν τον φιλικό στόλο, που τελικά δεν θα έρθει ποτέ, και στις προετοιμασίες στο τέλος για την Έξοδο, τον Απρίλη του 1826.

Ο αρχικός πυρήνας της έκθεσης περιλαμβάνει το «Ζωγραφικό Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία» με 12 έργα, λάδια σε μουσαμά διαστάσεων 70Χ100 εκ., που έγιναν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έχουν εκτεθεί το 2021 στην Αθήνα και το 2022 στα Γιάννενα.

Η τωρινή έκθεση της Άννας Φιλίνη στο Μεσολόγγι έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, με έργα της τελευταίας δεκαετίας, που όλα αναφέρονται στην ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται και το τετράπτυχο «Ταξίδι προς την Ελευθερία» με θέμα την περίοδο 1945-2010 - λάδι σε μουσαμά,
 1 μ. ύψος και 8,40 μ. μήκος - που έχει εκτεθεί για πρώτη φορά το 2012.

Η έκθεση στο Μεσολόγγι διοργανώθηκε από τον Τομέα Πολιτισμού Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ευθύνη της Αποστολίας Πάστρα και με την επιμέλεια της Μαρίας Καρατζογιάννη.

Στη φωτογραφία:
Η γη του Μεσολογγίου αγκαλιάζει τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Μπάυρον(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)
………………………………………
στού Μάρκου το χώμα. διαβαίνει κι΄αγάλι ξαπλώνετ΄εκεί,
πού εβγήκ΄η μεγάλη τού Μπάϊρον ψυχή.
22 11 2022

"ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ"
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 στις 7 μ.μ. εγαινιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με την υποστήριξη του Συλλόγου των Αθηναίων η έκθεση με τίτλο «Πολυκατοικία» που θα αναπτυχθεί στους δύο εκθεσιακούς χώρους του ισογείου. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης.

Η έκθεση που επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού, περιλαμβάνει αφενός έργα συγχρόνων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και φλανέρ της πόλης και αφετέρου έργα εικαστικών δημιουργών. Αρκετά από τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται παραχωρήθηκαν από σημαντικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές ειδικά για την έκθεση, ενώ άλλα προέρχονται από αρχεία των καλλιτεχνών. Την «Πολυκατοικία» πλαισιώνουν σημαντικές παράλληλες δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η πολυκατοικία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, γεννήθηκε από το διάταγμα του 1929 περί οριζοντίου δομήσεως, αλλά μεταπολεμικά συνδέθηκε με την αστυφιλία και την αντιπαροχή, όπως και με την ανάπτυξη των προαστίων. Η αισθητική, αρχιτεκτονική και κοινωνιολογική ερμηνεία της παραμένει πάντα ένα ζητούμενο. Η έκθεση, οι ομιλίες, οι ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πλαισιώσουν το εγχείρημα αυτό, φιλοδοξούν να ενισχύσουν ένα δημόσιο διάλογο γύρω από την επικράτηση, την εξέλιξη και την προοπτική της πολυκατοικίας ως ενός φαινομένου που σφραγίζει τον ελληνικό αστικό χώρο αλλά και να προκαλέσουν μια βεντάλια βλεμμάτων από την αρχιτεκτονική, τις κοινωνικές επιστήμες, τις τέχνες και τα προσωπικά βιώματα όλων.
Διάρκεια έκθεσης: 30/11- 31/1/2023. Για τις παράλληλες εκδηλώσεις κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

 

01 12 2022

“ΚΥΘΗΡΑ, ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΘΗΤΟ ΙΔΕΑΤΟ!” ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη 01/12, στις 7-10 μμ. εγκαινιάζεται η νέα ομαδική έκθεση. με τίτλο «Κύθηρα, το μακρινό και ποθητό ιδεατό!», με πέντε καλλιτέχνες που κατοικούν μόνιμα ή περιοδικά στα Κύθηρα και συνδέονται με την γκαλερί “follow your Art” στο Καψάλι Κυθήρων. Πρόκειται για τους Άγγελο Αντωνόπουλο, Στέφανο Ρόκο, Γιάννη Σταθάτο, Γεωργία Τσέρη.

και Μανώλη Χάρο. Οι πέντε καλλιτέχνες της έκθεσης συμμετέχουν ο καθένας με την δική του ματιά και σκέψη. Η θάλασσα των Κυθήρων, σύμφωνα με τον Ησίοδο, είναι η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης. Ο μύθος της δημιουργίας της είναι γνωστός, και περιέχει έντονη βία. Η θεά του Έρωτα, λοιπόν, γεννήθηκε από το αίμα και τον αφρό της θάλασσας, στα Κύθηρα και μετά ταξίδεψε πάνω στο κοχύλι μέχρι την Κύπρο. Ο μύθος της Αφροδίτης και του νησιού των Κυθήρων απασχόλησε πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες, όπως τον ζωγράφο Ζαν Αντουάν Βατό. Ποιητές όπως τον Σαρλ Μπωντλαίρ και τελευταία τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με την ταινία του Ταξίδι στα Κύθηρα. Ένα ταξίδι σύμβολο βαθύτερων προσωπικών συναισθημάτων, οραμάτων, αξιών και υπαρξιακών αναζητήσεων.

Διάρκεια έως 14/01/2022
02 12 2022

“Π.Α. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ – AN ARCHITECT’S VISION, P.A. SAKELLARIOS” ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ η νέα έκδοση των Ε. Σακελλαρίου-Herzog & Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ με τίτλο: «Π. Α. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ – AN ARCHITECT'S VISION, P.A. SAKELLARIOS»

Στο βιβλίο αυτό σκιαγραφείται η διαδρομή του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριου (1905-1985), ενός από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αρχιτεκτονικής των ετών 1936-1962. Παράλληλα, τεκμηριώνεται η αξία των έργων του –κυρίως των κατοικιών και μικρών τουριστικών μονάδων– που υπήρξαν καρποί ολικού σχεδιασμού,. Αρκετά από τα έργα αυτά κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση και άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου, επειδή εναρμόνισαν το πνεύμα της εποχής τους με το πνεύμα του τόπου.

02 12 2022

“ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΙΑ 2022” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 θα γίνει η τελετή απονομής του “Βραβείου Αρχιτεκτονικής 2022” του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης που περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές.
Τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής αποτελούν την υψηλότερη διάκριση υλοποιημένου έργου και θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία, που απονέμονται ανά τετραετία, έχουν στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής η οποία διακρίνεται για την υψηλή αισθητική, λειτουργική και κατασκευαστική της ποιότητα και την εναρμόνισή της με το περιβάλλον. Διάρκεια μέχρι 15.01.2023

05 12 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ Χ. ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΦΑΡΟΣ» ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ


Ο Τάκης Ζενέτος έφυγε από τη ζωή το 1977, στην ακμή της δημιουργικής του πορείας, αποτελώντας έναν από τους πιο τολμηρούς, πρωτοπόρους Έλληνες αρχιτέκτονες. Το υλοποιημένο και μελετημένο έργο του, που περιλαμβάνει από κτίρια και πολεοδομικές μελέτες μέχρι σχεδιασμό επίπλων, διακρίνεται για την οραματική του προσέγγιση και παραμένει επίκαιρο, απασχολώντας πλήθος μελετητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίνοντας από νωρίς έμφαση στην ηλεκτρονική τεχνολογία, ο Ζενέτος αποτελεί -ίσως- μοναδική περίπτωση πρώιμου εκπροσώπου της ψηφιακής γενιάς αρχιτεκτόνων. Μετά τις πρόσφατες επεμβάσεις σε δύο από τα σημαντικότερα έργα του στην Αθήνα (Εργοστάσιο ΦΙΞ/ΕΜΣΤ και Θέατρο Λυκαβηττού) η σημασία της συμβολής του στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, προσκαλώντας νέες ερμηνείες.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, το ek magazine διοργανώνει σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής εκδήλωση-αφιέρωμα στον Τάκη Χ. Ζενέτο στην αίθουσα «Φάρος» του ΚΠΙΣΝ, με προσκεκλημένους ομιλητές από τον χώρο της έρευνας και διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής.

Για να εξασφαλίσετε την είσοδo σας στην εκδήλωση κάντε εγγραφή εδώ
Το αφιέρωμα θα προλογίσει η κόρη του αρχιτέκτονα, Ελίνα Ζενέτου, ενώ θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις από τους:

– Γιάννη Αίσωπο | Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Πάτρας
– Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο | Αναπληρωτή Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
– Αριάδνη Βοζάνη | Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
– Ανδρέα Γιακουμακάτο | Καθηγητή ΑΣΚΤ
– Πάνο Δραγώνα | Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Πάτρας
– Ντόρα Θεοδωροπούλου | Αρχιτέκτονα Δρ. ΕΜΠ
– Ελένη Καλαφάτη | Αρχιτέκτονα Δρ. EHESS
– Ηλία Κωνσταντόπουλο | Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Πάτρας
– Νίκο Λάμπρου | Αρχιτέκτονα Μηχ. ΕΜΠ
– Γιώργο Τζιρτζιλάκη | Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας
– Παναγιώτη Tουρνικιώτη | Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο νέος τόμος με τίτλο «Τάκης Χ. Ζενέτος 2022» σε επιμέλεια της Αριάδνης Βοζάνη και του Ηλία Κωνσταντόπουλου, με αδημοσίευτο έως τώρα αρχειακό υλικό του αρχιτέκτονα και πρωτότυπα κείμενα πάνω στο έργο και την προσωπικότητά του.

05 12 2022

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΟΤΟΒΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ


Η Εποχή των Εικόνων επισκέπτεται τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη, αρχικά στο ιστορικό σπίτι της οδού Κυκλάδων που σήμερα είναι η μόνιμη κατοικία του και κατόπιν τον συναντά στην Αίγινα στο περίφημο σπίτι του Ροδάκη το οποίο επίσης ανήκει στον Δ. Σοτοβίκη. Πρόκειται για δύο ιστορίες κατοικιών με ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού όπως αφηγείται στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου μέσα σε αυτά έζησαν εξίσου ξεχωριστοί άνθρωποι. Η συζήτηση γίνεται στο υπόγειο της οδού Κυκλάδων, έναν χώρο που ο Δ. Σοτοβίκης έχει διαμορφώσει σε προσωπικό εκθετήριο με σύγχρονες δικές του κατασκευές και σύγχρονα έργα φίλων του καλλιτεχνών. Αρχικά εδώ ήταν η κατοικία-ατελιέ του ζεύγους Σπιτέρη σε ένα συγκρότημα δύο κτιρίων επί των οδών Κυκλάδων και Κεφαλληνίας. Ο Τώνη Σπιτέρης υπήρξε ένας από τους πρώτους τεχνοκριτικούς στην Ελλάδα, ενώ η Ιωάννα Σπιτέρη μία σημαντική γλύπτρια. 

Ο Δ. Σοτοβίκης αναφέρεται στους λόγους αγοράς του κτιρίου από τον ίδιο, με σκοπό όχι μόνο την διάσωσή του από κατεδάφιση αλλά και την συνέχιση της ύπαρξής του σαν χώρος σύγχρονης έκφρασης. Το ίδιο σκεπτικό της διάσωσης ακολούθησε και η απόκτηση του σπιτιού του Ροδάκη στην Αίγινα, ένα σπίτι ποιητικό, φτιαγμένο με αγάπη και συναίσθημα, ποτισμένο από τη λαϊκή σοφία του πρώτου ιδιοκτήτη του που ο Δ. Σοτοβίκης έφερε ξανά στη θέα επεμβαίνοντας όσο έπρεπε ώστε να μη χαθούν τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Τον παρακολουθούμε να μας ξεναγεί στους χώρους του σπιτιού στην Αίγινα ενώ πλήθος λεπτομερειών στην κατασκευή του τεκμηριώνουν την ομορφιά μιας αρχιτεκτονικής βασισμένης στην αγάπη και την έννοια για τη λαϊκή τέχνη.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2020 στις 20:00 στην ΕΡΤ2:

05 12 2022

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ POTT /POTT


To Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στην Αθήνα, εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο Pott / Pott, που επιμελείται ο Αποστόλης Αρτινός.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Ευγενία Βερελή, Γιώργος Γεροντίδης, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Μαρία Λιανού, Μαρία Λοϊζίδου, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Αλίκη Παλάσκα, Πάνος Προφήτης, Ζωή Σκλέπα, Γιώργος Τσεριώνης, Μιχάλης Χαραλάμπους, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Hope (Κωνσταντίνος Ντάγκας).
Συγγραφείς καταλόγου: Αποστόλης Αρτινός, Κωνσταντίνος Αργιανάς, Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Ντίνος Κόγιας, Θέμης Ραγιάς, Συμεών.
Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Αθήνα.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
05 12 2022

«ΝΑΜΑ, ΝΗΜΑ, ΝΟΗΜΑ» ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΑΝΗΨΗΤΑΚΗ

Το Σάββατο 17/12/2022 (ώρες 18.00-22.00), θα εγκαινιαστεί στην αίθουσα τέχνης ARTE VISIONE (Πηλίου 5, Πλ. Κολιάτσου) η πρώτη ατομική έκθεση υφαντικής της αγαπητής συναδέλφου και εικαστικού, Βασιλείας Ανηψητάκη, με τίτλο «Νάμα, Νήμα, Νόημα», με έργα με έργα κυρίως υφαντικής αλλά και εγκαυστικής και καλλιγραφίας
Διάρκεια: έως 30/12/2022
05 12 2022

THE ARCHITECT SHOW 4
ΣΤΟ METROPOLITAN EXPO


Η τέταρτη διοργάνωση “Architect show 2022” θα πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 10&11 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo και αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικότητας και ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών. Το creative direction και η επιμέλεια περιεχομένου της διοργάνωσης ανήκει στην Design Ambassador και το Archisearch. Το The Architect Show διοργανώνεται από την εταιρεία MEDEXPO A.E.
Ο κόσμος λατρεύει τις αναλύσεις και προβλέψεις για το 2050. Η χρονιά αποκτά σχεδόν τοτεμική σημασία.
Επιστήμονες αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για τις διαφορετικές πόλεις και χώρες του πλανήτη, στο Earth 2050 από την Kaspersky. Εν τω μεταξύ, η έρευνα The World in 2050 της PWC προβλέπει ότι με οδηγό την τεχνολογία, οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τις προηγμένες οικονομίες, με αποτέλεσμα έξι από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο να είναι πλέον αναδυόμενες. Ανάλογα, το The Global Buildings Performance Network υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη μετασκευή, ενώ οι αναπτυσσόμενες στις νέες κατασκευές και στον περιορισμό της κατά κεφαλήν οικιστικής επιφάνειας, ζητώντας άμεση δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το καλό του πλανήτη. Κατά την UNESCO και το Futures of education, για έναν βιώσιμο πλανήτη είναι απαραίτητο η τριτοβάθμια εκπαίδευση να διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη, να είναι πραγματική για όλους, οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας – πρακτική και βιωματική ώστε να περιλαμβάνει ακαδημαϊκές και πολιτιστικές εμπειρίες.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας
10 12 2022

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: «ΠΑΙΔΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΟΧΥΡΩΤΟ» : ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΕΚΦΡΑΣΗ – ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ»


Ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης επιχειρεί για τρίτη φορά (η πρώτη φορά το 2011 στο ΕΜΣΤ, Ένα μέτρο και η δεύτερη το 2016 στην ΑΣΚΤ, Ήρωες στα σκουπίδια) να προσεγγίσει με τρυφεράδα μια σημαντική ιστορική περίοδο της Ελλάδας. Όχι σαν ιστορικός, αλλά σαν άνθρωπος που διαβάζει τα ντοκουμέντα με διεισδυτικό τρόπο, κυρίως φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια, βάζει τον θεατή σε μηχανισμούς φαντασίας, επισημαίνοντας τη χαρά και τον πόνο, κάποιες φορές με γεγονότα και άλλες με μυθοπλαστικό λόγο. Αφορμή είναι οι χρονολογίες και οι αναφορές που είναι γραμμένες μπροστά ή πίσω από τις φωτογραφίες.
Οι σκέψεις του είναι στον ελληνισμό. Στον ελληνισμό που απλώνεται από την Αλεξάνδρεια, σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Θράκη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, μέχρι τα Χανιά. Με αφετηρία την ιδιαίτερη ιστορία της μητέρας του και της οικογένειάς της που κυνηγήθηκε από τους Τσέτες το 1922 φτάνοντας στα Χανιά από τα Σώκια της Μικράς Ασίας (βίντεο).
Ο Μιχάλης Μανουσάκης μας ξεδιπλώνει το κουβάρι της ιστορίας με φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια από το διάστημα 1860-1930. Μια περίοδος που σημάδεψε το έθνος με την τραγική κατάληξη του 1922 και στη συνέχεια το απέλπιδο φευγιό των ανθρώπων από τον τόπο των προγόνων τους. Με ιστορίες ξεχωριστές για τον καθένα, έχοντας κοινή ρίζα το χαμό της ζωής τους, που ήταν οι άνθρωποί τους, το βιό τους, η πατρίδα τους, οι μνήμες τους. Ευτυχώς όμως αυτές δεν εξαντλούνται, δεν έχουν τη δύναμη να αφανίσουν ιστορία αιώνων. Τα ερείπια του χρόνου θα αναστηλώνονται κάθε φορά στο νου και θα γίνονται δομικά υλικά για το μέλλον.

Εγκαίνια την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00 στην αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» Βαλαωρίτου 9α, Κολωνάκι, Αθήνα. Διάρκεια μέχρι 14 01 2023
11 12 2022

MODERN LOVE |
Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΜΣΤ


Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, από τις 18.30 έως αργά, εγκαινιάζεται η επόμενη μεγάλη ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ με τίτλο Το Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας) με την οποία ξεκινά ο χειμερινός-εαρινός εκθεσιακός κύκλος του Μουσείου, που εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο, στην επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες και στη σχέση τους με την εργασία, το σώμα και το λόγο. Επιμέλεια Κατερίνα Γρέγου.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί στις 21.00 η περφόρμανς της Marijke De Roover «Live, Laugh, Limerence (Μια όπερα buffa σε τέσσερις πράξεις)», στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μουσείου.
11 12 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΣ: “ΤΟΠΟΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ” ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 20:00 στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής (είσοδος από την οδό Κόκκαλη), εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιώργου Ξένου με τίτλο “Τόποι περισυλλογής”, που επιμελείται η Άννα Καφέτση. Την ημέρα των εγκαινίων η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 23:00. Διάρκεια έκθεσης: 14.12.2022 - 5.3.2023 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00 – 20:00, Πέμπτη 12:00 – 22:00 (είσοδος ελεύθερη). Δευτέρα κλειστά.

12 12 2022


Ήταν μια ξεχωριστή μέρα σήμερα Δευτέρα 12.12.2022, κινούμενος στην Αθήνα. Το πρωί στη Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου, η Άννα Καφέτση μας ξενάγησε στην νέα έκθεση του Γιώργου Ξένου, με τίτλο “Τόποι περισυλλογής”, που εγκαινιάζει την Τετάρτη στις 14.12.22 και μας μύησε στην ουσία των έργων του, που “γεννούν πολλαπλές ερμηνείες, εσωτερικές διαδρομές σκέψης και σιωπής, μια λαχτάρα για μνήμη και αναγωγή στην αρχή”. Και το βράδυ στο Μικρό Παλλάς, με τον Νίκο Ξυδάκη, την Βερόνικα Δαβάκη και το μουσικό σύνολο Polis Ensemble βιώσαμε μια μυσταγωγία, σιγοτραγουδώντας μαζί τους τις μοναδικές εκτελέσεις παλιών και νέων τραγουδιών, σε στοίχους εξαιρετικών ποιητών και μουσική του Ξυδάκη, που μας ταξίδεψαν σε μονοπάτια της ανατολής, σε παραδοσιακά ηχοχρώματα αλλά σε αποχρώσεις της τζαζ. Μια βραδιά που αποκαλύπτει τον αστείρευτο μόχθο και την ευαισθησία όλων των συντελεστών για να προετοιμάσουν αυτή την σπάνια βραδυά.
13 12 2022

ΕΚ MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 273 | ΔΕΛΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, του περιοδικού eK (Νο 273). που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη που επιχειρεί μια ανασκόπηση στα τεκταινόμενα του 2022, προαναγγέλλοντας και την ημερίδα-αφιέρωμα στο έργο του Τακη Ζενέτου στις 16 12 2022 και την σχετική έκδοση. Την παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού για μία Πρότυπη φυσική δομή με κατοικία και εστιατόριο στην Ιαπωνία. Ακολουθούν η παρουσίαση της “Αποπεράτωσης των υποδομών στο Ωδείο Αθηνών”, από το Γραφείο TPA-Θύµιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, με φωτογραφίες χωρίς λεζάντες, μια ανακαίνιση διαμερίσματος σε πολυκατοικία του Ζενέτου στο Ψυχικό (Con Zar Building Workshop), ενός μοντερνιστικού κτιρίου στην Εύβοια (Neiheiser Argyros),. Παρουσιάζονται επίσης σειρά μονοκατοικιών στην Πάτρα (Krama Architects), στο Χαϊδάρι (Concept Studio), ενός συγκροτήματος κατοικιών στην Βούλα ( Parthenios architects + associates) και ενός στην Αράχωβα ( Γιώργης Λαµπαθάκης, ∆ηµήτρης Ψιµούλης), καταλήγοντας στα BEST OF 2022, μια αποτίμηση που βάζει ερωτήματα.
14 12 2022

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: “TOMORROW AND TOMORROW AND TOMORROW” ΈΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CRUX GALERIE

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, στις17:00-21:00 εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο “tomorrow and tomorrow and tomorrow” στη γκαλερί Crux που παρουσιάζει ένα σύνολο δουλειάς του Σταύρου Παπαγιάννη που αποτελείται από σειρές φωτογραφιών και γλυπτικές εγκαταστάσεις.
Διάρκεια έως 14 03 2023 /
Σταύρος Παπαγιάννης:

Σπούδασα Ιατρική. Με κέρδισε η ανατομία, οι ιστοί και τα κύτταρα. Έμαθα μέσα από την ανατομία να διαβάζω την εικόνα. Μου αρέσουν οι νεκρές φύσεις, τα αντικείμενα, τα τοπία, η στατικότητα, το φως. Με γοητεύει πάντα η στιγμιαία ανακάλυψη της ομορφιάς. Λειτουργώ περισσότερο σαν τον μάστορα προσπαθώ να κάνω πράγματα με όσα έχω γύρω μου. Αφήνομαι σε μία ροή σε μια ρευστότητα. Πριν την τεχνική πιστεύω πολύ στο βλέμμα, στην αντίληψη του βλέμματος; η τεχνική ακολουθεί.
16 12 2022

Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ STEFANO MARCHI ΓΙΑ ΤΟΝ OSCAR NIEMEYER


*Η μονογραφία του Stefano Marchi για τον Oscar Niemeyer “ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ OSCAR NIEMEYER ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Τεχνικές ιδιαιτερότητες και αισθητικοί σκοποί των έργων του μεγάλου αρχιτέκτονα από το Ρίο ντε Τζανέιρο”, είναι διαθέσιμη δωρεάν και σε έξι γλώσσες στην ιστοσελίδα του ιταλικού εκδότη Tà Politiká. Η πολύγλωσση ψηφιακή μονογραφία συμπεριλαμβάνει αδημοσίευτες συνεντεύξεις των Μassimiliano Fuksas, Jacques Gourvénec και Eduardo Souto de Moura για το έργο του Niemeyer. Πρόλογος έκδοσης: Γιάννης Γιαννούτσος. Διαβάστε την εδώ.
19 12 2022

“ΔΟΞΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ” 
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


Την Παρασκευή 16.12. πραγματοποιήθηκε επιτέλους το αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο στην αίθουσα Φάρος του ΚΠΙΣΝ, οργανωμένο από την έκδοση Ελληνικές Κατασκευές (ΕΚ) σε συνεργασία με το ΕΙΑ, που είχε αναβληθεί λόγω κορονοϊού, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε ο τόμος Τάκης Ζενέτος Χ. 2022. Αρχειακό υλικό & νέα κριτικά δοκίμια.

Το αφιέρωμα προλόγισε η κόρη του αρχιτέκτονα, Ελίνα Ζενέτου, και ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους: Γιάννη Αίσωπο, Ανδρέα Γιακουμακάτο, Νίκο Λάμπρου, Ντόρα Θεοδωροπούλου, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Αριάδνη Βοζάνη, Πάνο Δραγώνα, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο, Γιώργο Τζιρτζιλάκη και Παναγιώτη Tουρνικιώτη. Απουσίαζε μόνο η Ελένη Καλαφάτη, που μαζί με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, αποκατέστησαν το κυκλικό σχολείο στον Αγ. Δημήτριο.

Η παρουσίαση άγνωστου ώς τώρα αρχειακού υλικού πρωταγωνιστούσε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενός υλικού που για χρόνια έμενε απρόσιτο σε ερευνητές, δυσχεραίνοντας την κατανόηση και αξιολόγηση του πολύπλευρου έργου του Ζενέτου, ενώ τμήματά του μόνο είχαν, με διάφορες ευκαιρίες, εκτεθεί. Ούτε βέβαια εξαντλήθηκε η εξερεύνησή του με τις δέκα σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν. Μόνο μια γεύση πήρε το ακροατήριο, αλλά και πάλι, πόσο εντυπωσιακή. Είναι φανερό πως η μελέτη του αρχείου του Ζενέτου έχει πολλά να αποκαλύψει, που συχνά ξεπερνούν τον αποκλειστικά ελληνικό ορίζοντα της αρχιτεκτονικής, σκέψης και πράξης. (ΦΩΤΟ Ντόρα Θεοδωροπούλου)
19 12 2022

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ:
«ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ» 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Δήμητρας Σκανδάλη με μια σειρά από πρόσφατα και νέα έργα. Δίχως να εμμένει στη χρήση ενός μόνο μέσου ή υλικού, η Σκανδάλη χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από αποξηραμένα άνθη, βότανα και άλλα μέρη φυτών, φύλλα φραγκοσυκιάς, καθώς και χαρτί, πλαστικό, ύφασμα, ξύλο, ακρυλικό γυαλί (plexiglass), βότσαλα, μάρμαρο, θραύσματα βράχου, μελάνι, φύκια και χαλκό. Διάρκεια έως 14 Ιανουαρίου 2023
23 12 2022

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ: “DRAWING AND EXPERIENCING ARCHITECTURE” ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2022 στις 6:00 μμ θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε/Goethe-Institut η παρουσίαση του βιβλίου Σχεδιάζοντας και Βιώνοντας την Αρχιτεκτονική (Drawing and Experiencing Architecture). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας του βιβλίου Μαριάννα Χαριτωνίδου (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΑΣΚΤ), ο Ανδρέας Γιακουμακάτος (Καθηγητής ΑΣΚΤ), ο Γεώργιος Ξηροπαΐδης (Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Καθηγητής ΕΜΠ) και ο Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Καθηγητής ΑΠΘ). Θα συντονίσει ο αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Archetype Μανώλης Οικονόμου.
25 12 2022

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 1938–1987


Ήρθε στα χέρια μου, ως ευγενική προσφορά από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, μια ξεχωριστή έκδοση που επιμελήθηκε ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, με τίτλο «Ο θεσμός της Πανελλήνιας Καλλιτεχνικής Έκθεσης, 1938-1987». Συμπεριλαμβάνει τις ανακοινώσεις ένδεκα ιστορικών τέχνης που συμμετείχαν στην Ημερίδα με τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 15 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Αποκαλυπτικές ανακοινώσεις τεκμηριώνουν ότι όλα ξεκίνησαν στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, και ότι η Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1938 και λειτούργησε τακτικά στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την κρατική αιγίδα και χρηματοδότηση, ως θεσμός υψηλού κύρους μέχρι το 1987. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν δεκαπέντε Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η στάση της πολιτείας αλλά και των καλλιτεχνών που συμμετείχαν ειδικά στις περιόδους των δύο δικτατοριών.

Στόχος της έκδοσης είναι να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο θεσμός δόμησε το πεδίο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα ως μηχανισμός καθιέρωσης και παραγωγής συμβολικού κεφαλαίου αλλά και ως μηχανισμός αγοράς έργων τέχνης, να εντοπίσει τις κύριες τεχνοτροπικές τάσεις που φιλοξένησαν οι Πανελλήνιες, τις ιδεολογικές και αισθητικές αντιθέσεις που αναδείχθηκαν καθοριστικές την περίοδο αυτή, τις οργανωτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ καλλιτεχνών και κρατικών αξιωματούχων για τον έλεγχο της διοργάνωσης και, τέλος, να ερμηνεύσει την πολυφωνική υποδοχή των έργων από τον τεχνοκριτικό λόγο.

Η έκδοση είναι εκτός εμπορίου, και διατίθεται σε βιβλιοθήκες, μουσεία, πινακοθήκες και ιδρύματα τέχνης, καθώς και σε ιστορικούς της τέχνης (μέλη της ΕΕΙΤ), επιμελητές μουσείων και πινακοθηκών.

 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ARATA IZOZAKI



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Arata Isozaki, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς αρχιτέκτονες της χώρας του.
Στην εξηντάχρονη καριέρα του, πραγματοποίησε περισσότερα από 100 κτίρια και κέρδισε πολλά βραβεία, όπως το Pritzker Architecture Prize το 2019, το Χρυσό Μετάλλιο RIBA το 1986 και το Leone d'Oro στην Αρχιτεκτονική Μπιενάλε της Βενετίας το 1996.
Στην Ελλάδα μας τίμησε σχεδιάζοντας το κτήριο Μ2, ως επέκταση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο Ιsozaki ήταν γνωστός τόσο για τον πρώιμο ιαπωνικό του μπρουταλισμό, όσο και για τα αργότερα διεθνή μοντερνιστικά του κτίρια.











3 comments :

  1. Όταν τα δεύτερα έρχονται πρώτα και βλέπουμε, μέσα από την οξύτατη ματιά σου, την αξία τους. Είναι πολύ σημαντική η επιμελημένη δουλειά σου, Γιώργο. Σ΄ευχαριστούμε! Και καλή χρονιά!

    ReplyDelete