ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2024






2024

ΑΝΑΣΚΟΠΙΣΗ 
ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 
ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ 
ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ


Πέρα από τις πάνω από τριάντα  αναρτήσεις στην κεντρική στήλη του blog μέσα στο 2024, παρατίθενται στην συνέχεια, τουλάχιστον 187 εξαγγελίες ειδήσεων  πολιτισμού,  εκθέσεις αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τεχνης, εκδόσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, ημερίδες, διεπειστημονικές εκδηλώσεις, αναγορεύσεις σε επιτιμους διδάκτορες, απώλειες, τηλεοπτικές εκπομπές, τελετές απονομής βραβείων,  συντομα σχόλια,  όσα πρόλαβα και όσα επέλεξα  στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων μου και εντάχθηκαν στην δεξιά στήλη για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάσημα και στην συνέχεια διαγράφηκαν. 


1. / 02 01 2024

ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ: ΣΜΥΡΝΗ [1870-1922]_ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ_Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Ποια είναι η εικονογραφία της Σμύρνης, του σημαντικότερου λιμανιού της Ανατολικής Μεσογείου πριν την καταστροφή του 1922; Στην έκδοση αναδεικνύεται η ανανεωμένη εικόνα της και η συμβολή των Ελλήνων στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού της, σε παράλληλη πορεία με την ανάδυση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της, ως οικονομικό και ιδεολογικό πλαίσιο της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Tα χρονικά όρια της μελέτης αντιστοιχούν στην έναρξη μιας περιόδου μεγάλων εκσυγχρονιστικών έργων και στην πυρκαγιά του 1922, τότε που, εκτός από την τραγική δοκιμασία του ανθρώπινου παράγοντα, καταρρέει και η εικόνα της τελευταίας άνοιξης για την πολυεθνική κοινωνία της πόλης. Τελειωτικό χτύπημα στον κοσμοπολιτισμό της «άπιστης» Σμύρνης, η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα με τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Εξετάζονται τα γενικά χαρακτηριστικά του αστικού χώρου, όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων, και ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των κτιρίων που οφείλονται σε πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας.
Στην έκδοση πο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις University Studio Press, επισημαίνεται επίσης η ακτινοβολία αυτής της αρχιτεκτονικής στον ευρύτερο μικρασιατικό χώρο, αλλά και τον απέναντι αιγιακό, καθώς οι αμφίδρομες διαδρομές δεν περιορίζονταν στο επίπεδο της λόγιας αρχιτεκτονικής, αλλά μεταφέρονται και στη λαϊκή παράδοση.
Αντί επιλόγου, ως επίμετρο, παρουσιάζεται συνοπτικά η αρχιτεκτονική της, προσφυγικής πλέον, κατοικίας στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, όταν οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να προσαρμόσουν τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους στη νέα πραγματικότητα.


Ο Βασίλης Κολώνας είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


2. / 02 01 2024

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ:
«ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»



«Ζούμε, σχεδόν από τύχη, σε μια χώρα που μας αφήνει συνεχώς ανυπεράσπιστους, με αβέβαιο μέλλον. Η ανεργία, η αστεγία, η ακρίβεια, οι μισθοί και οι συντάξεις της ντροπής, η κατάρρευση του ΕΣΥ, της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων, οι υποκλοπές και η υφαρπαγή των δημόσιων χώρων και τόσα άλλα στοιχειοθετούν μια κατρακύλα σε κάθε τομέα της ζωής μας. Τα κοινωνικά κινήματα και η Αριστερά όλων των αποχρώσεων δικαίως ασκούν κριτική στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική που τα υποθάλπει ενώ παλεύουν στο κοινοβούλιο, στους δήμους, σε δρόμους και πλατείες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών. Οι δικές μου ματιές στις πόλεις και στην καθημερινότητα είναι διαφορετικές. Χωρίς να υποβαθμίζω ούτε στιγμή το ευρύτερο πλαίσιο της φτώχειας και της ανέχειας και τους αγώνες για τη βελτίωση τους, εστιάζω σε κάποια μικρά που μοιάζουν αδιάφορα σε πρώτη ανάγνωση. Έτσι, σ’ αυτό το βιβλιαράκι θα βρείτε παρατηρήσεις για ένα περίπτερο και ένα κουρείο που έκλεισαν, για ένα κήπο με πασχαλιάτικες γλυσίνες, για τις πλατείες των μεταναστών, για τα παγκάκια και τον εκτοπισμό των κατοίκων από το κέντρο της πόλης, για τις εκπλήξεις ενός επισκέπτη στη Σανκάη, στο Ντουμπάι και στη Βοστόνη, για την κατοίκηση την εποχή του εγκλεισμού, για τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα η digital εποχή, για τις καταστροφές στο σώμα της Αθήνας από τις επεμβάσεις του απελθόντος δημάρχου και άλλες αντίστοιχες παρατηρήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μωσαϊκό από ματιές στα μικρά της καθημερινότητας που αναπαράγουν κοινωνικές και χωρικές ανισότητες, έχοντας μόνιμη έγνοια την Αριστερά και οδηγό τις κρίσιμες παρατηρήσεις της Ντορίν Μάσει: από το ειδικό και το τοπικό στο γενικό και παγκόσμιο, και αντίστροφα. Οι ματιές-σχόλια εισάγονται με σκίτσα δικά μου και τρίτων. Τα δικά μου σκίτσα έγιναν στους τόπους που αναφέρονται στο κείμενο, εκτός από ένα που είναι από μνήμης. Δεν είχαν την πρόθεση να συνοδεύσουν τα συγκεκριμένα κείμενα, σχεδιάστηκαν με άλλες αφορμές, όμως τώρα βρίσκω την ευκαιρία να τα συνδυάσω»

Σπεύσατε στα βιβλιοπωλεία!


3. / 07 01 2023

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Γνωριστήκαμε στις μεγάλες δόξες του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών στα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Μανιακός φωτογράφος από το 1968, με σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, και με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που έχει δημοσιευτεί σε Ελληνικά και ξένα έντυπα φωτογραφίας και έχει εκτεθεί σε ιδιωτικούς χώρους και μουσεία σε 18 ατομικές και 29 ομαδικές εκθέσεις. Δίδαξε φωτογραφία στο ΤΕΙ-Α από το 1982 και στο το Τμήμα φωτογραφίας από το 1985, Αρχιτεκτονική, Διαφημιστική και Ψηφιακή Φωτογραφία. Μεγάλη του αγάπη τα τελευταία χρόνια, το αυτόνομο ενεργειακά εξοχικό του σπίτι στην Τζιά, που ο ίδιος σχεδίασε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, και ήταν το θέμα των τελευταίων μας συζητήσεων. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί…


4. / 07 01 2024

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ” 
(Architectural Drawings as Investigating Devices)


Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16 10672 Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάννας Χαριτωνίδου Αρχιτεκτονικά Σχέδια ως Μηχανισμοί Διερεύνησης (Architectural Drawings as Investigating Devices). Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ), ο Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), ο Λόης Παπαδόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής ΠΘ), και ο Δημήτρης Φράγκος (Καθηγητής ΑΠΘ), και η συγγραφέας του βιβλίου Μαριάννα Χαριτωνίδου (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΑΣΚΤ). Θα συντονίσει ο αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Archetype Μανώλης Οικονόμου. Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο κάντε εδώ.


5. / 07 01 2024

ΛΕΩΝ ΜΙΧΑΗΛ: “INNERLAND” ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART

Τo Σάββατο, 13/01/2024, 12-4 μ.μ. εγκαινιάστηκε στην γκαλερί a.antonopoulou.art, η νέα εικαστική δουλειά με έργα μεγάλων διαστάσεων του Λέοντος Μιχαήλ. Η ζωγραφική του εξελίσσεται µέσω λεπτών στρώσεων ακρυλικού χρώματος, πάνω στην ανεπεξέργαστη και τραχιά επιφάνεια του καμβά, ενώ κινείται σταθερά μεταξύ των ανοιχτών ορίων αφαίρεσης και αναπαράστασης. Δίνοντας έμφαση στην διαφάνεια των υλικών του και την χειρονομιακή ένταση της γραφής του, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια θαμπή και απόκοσμη ατμόσφαιρα η οποία περιβάλλει φαντασιακά τοπία.

Στα έργα του αναγνωρίζουμε ποικίλα υφολογικά στοιχεία αφηρημένου εξπρεσιονισμού, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά και λειτουργούν ενταγμένα σε μια ιδιαίτερη και προσωπική ματιά, όπου ηµι-φωτεινές και σκοτεινές αποχρώσεις συνθέτουν έναν ομιχλώδη κόσμο, «λουσμένο» με την αχλή ενός μυστηριώδους φωτός. Οι εικόνες που φιλοτεχνεί μας καλούν σε μια νοσταλγική ενατένιση πριν από την εμφάνιση της τοπιογραφίας ως διακριτό εικαστικό είδος, στις καταβολές που καθόρισαν την ανάδυσή της, μέχρι τη διερεύνηση και τελικά την επικύρωση της αισθητικής αυτονομίας της.

Διάρκεια έως 10/02/2024

6. / 09 01 2024

“ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΡΩΜΑΝΟ (1937-2020)” ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


Ήταν ένας ευπατρίδης, θα συμφωνούσαν όλοι όσοι μίλησαν για τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Α. Ρωμανό στην ημερίδα που οργανώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2023 στα Χανιά, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, με την επιστημονική επιμέλεια των Μ. Ρωμανού, Χ. Πιστόπουλου, και Α. Κωτσάκη. Οι ομιλητές θύμισαν τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Α. Ρωμανού, διεθνείς και ελληνικές, ενώ συνάμα τόνισαν τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του, όπως την παιδεία του και την πρόθεσή του να μεταφέρει στην Ελλάδα εμπειρίες που απέκτησε διδάσκοντας στην πρωτοποριακή Σχολή ΑΑ του Λονδίνου, την προάσπιση θέσεων κοινωνικής δικαιοσύνης (και συχνά κοινής λογικής) και την έφεσή του να υπηρετήσει το κοινό καλό υπηρετώντας στο Δημόσιο.

Η ημερίδα, με 12 ομιλίες και έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων του Α. Ρωμανού, οργανωμένη από τη Δ. Φαρίδου, φιλοξενήθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο «Χρυσόστομος» της πόλης μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο. Ο Α. Ρωμανός είχε συμμετάσχει στην πολεοδομική μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων του Α. Καλλιγά (1975-77), που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τη μετέπειτα εξέλιξη της πόλης, οπότε μια τέτοια εκδήλωση είχε ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον καθώς πρόσφερε και μια ευκαιρία να αποτιμηθούν οι πολεοδομικές εμπειρίες των τελευταίων 50 χρόνων. Γι’ αυτό στο τέλος των ομιλιών το πρόγραμμα προέβλεψε μια πολύ διδακτική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ανάμεσα σε εκπρόσωπους των σχετικών υπηρεσιών στα Χανιά.

Ο Α. Ρωμανός έτσι τιμήθηκε από την πόλη που συνδέθηκε άρρηκτα με τη δράση και την προσωπικότητά του και με πολλαπλούς τρόπους: σαν άνθρωπος, επιστήμονας, θεωρητικός, μαχητής, και πολίτης. Η έκδοση των ομιλιών από το ΤΕΕ/Τμήμα Δ. Κρήτης, με τίτλο: Αριστείδης Ρωμανός. Ανοιχτά παράθυρα στην πόλη και την αρχιτεκτονική, περιέλαβε τα κείμενα των σχετικών ομιλιών της ημερίδας.

Δ. Φιλιππίδης
7. / 14 01 2024

“SYNTHESES – ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ”: ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ


Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19.00 στο Audiotorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Σωματείου των «Φίλων του Ελληνικού Ιδρύματος στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού», η πρώτη από τη σειρά διεπιστημονικών εκδηλώσεών του με τον τίτλο Synthèses – Συνθέσεις: Συνθέσεις Ι - Τεχνών αντανακλάσεις και μουσικές στιγμές. Ο Ελληνογάλλος αρχιμουσικός Διονύσης Δερβής-Μπουρνιάς συζητά με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και τον σκιτσογράφο Αλέκο Παπαδάτο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις στον πολιτισμό, έτσι όπως ο καθένας τους τις βίωσε στην προσωπική του διαδρομή.

Η εκδήλωση θα περιλάβει σύντομες προβολές ενώ σε μουσικά ιντερμέδια θα τραγουδήσει η Ελληνογαλλίδα μουσικός Κυβέλη Καστοριάδη με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη στην κιθάρα. Η συνέχεια στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου για ευχές για τον καινούριο χρόνο! Είσοδος ελεύθερη.

8. / 19 01 2024

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: CLAUDIO CONENNA & ΕΛΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ, ΠΑΝΟΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΙΣ 30.01.2024


Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο οδού Πειραιώς [στον χώρο του café ] και στο πλαίσιο του 20ού κύκλου Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που οργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι 02, συμμετέχουν οι: Claudio Conenna & Ελένη Αμερικάνου, Πάνος Εξαρχόπουλος.


9. / 19 01 2024

“ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ”: ΤΡΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, «ΑΛΛΙΩΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


To Σάββατο 27.01.2024, στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Ρηξικέλευθο: Η καινοτομία στην επιστήμη, την τέχνη και το επιχειρείν”, όπου ο Στάθης Καλύβας διερευνά την ατομική «χημεία» της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, συνομιλώντας με ανθρώπους που ενώ επιχειρούν σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία, έχουν πολλά και απρόσμενα κοινά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση, καλεσμένοι είναι η οινοποιός Χλόη Χατζηβαρύτη και ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης. Μαζί τους «συνομιλεί» ο νεαρός πιανίστας Δανιήλ Κολανιάν, ερμηνεύοντας έργα του μεγάλου καινοτόμου του πιάνου Φραντς Λιστ. Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη. € 12 και ελεύθερη είσοδος για παιδιά έως 12 ετών.


10. / 19 01 2024

ΜΥΡΤΩ ΚΙΟΥΡΤΗ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΛΑ ΠΡΑΤΣΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ


Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής, η αρχιτέκτων Μυρτώ Κιούρτη θα συζητήσει με εξαιρετικούς συνομιλητές τον Νίκο Μπακουνάκη και τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο τιμώντας την επέτειο για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης της μεγάλης αυτής χορογράφου Κούλας Πράτσικα και .δασκάλας του χορού Κούλας Πράτσικα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 η πρωτοπόρος χορογράφος δημιουργεί μια καινοτόμο Σχολή Χορού που έμελλε να μετεξελιχθεί στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ενεργή μέχρι και σήμερα. Η ιδιοφυής καλλιτέχνις δεν κατασκευάζει ένα συμβατικό δημόσιο κτίριο. Αντιθέτως πραγματώνει το όραμα του επίσης πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Γεωργίου Κοντολέοντα συνθέτοντας αριστοτεχνικά την σφαίρα του δημοσίου, με τον βιωματικό και εκφραστικό κόσμο της ατομικότητας: φτιάχνει δηλαδή μια Σχολή Χορού, την οποία κατοικεί η ίδια ποιητικά. Την ίδια περίοδο ο μεγάλος Βιεννέζος αρχιτέκτονας Adolf Loos φαντασιώνεται ένα αντίστοιχο project, το σπίτι σκηνή χορού της Josephine Baker. Όμως εκείνη δεν είχε την τόλμη της Ελληνίδας χορογράφου, το έργο του Loos δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η διάσημη χορεύτρια κατοίκησε νοσταλγικά σε έναν πύργο. Ποια είναι άραγε η συμβολή στο εγχείρημα της Νεωτερικότητας, της Κούλας Πράτσικα, του Γεωργίου Κοντολέοντα, του ρηξικέλευθου Νίκου Σκαλκώτα; Και πώς συνέβαλε σε αυτό η δομή της ελληνικής οικογένειας;

Η Δάφνη Πανουργιά και ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αποδώσουν χορικά της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης», σε μουσική Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, η οποία είχε επιλέξει την Κούλα Πράτσικα ως κορυφαία του χορού στην ιστορική παράσταση των Δελφικών Γιορτών του 1927.


11. /19 01 2024

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ “GRAIL” ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2023 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών η τελετή απονομής των βραβείων GRAIL, που έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να προβάλλουν την ελληνική αρχιτεκτονική και σχεδιαστική αρτιότητα εντός και εκτός συνόρων.
Τo Archisearch και η Graphopress ΕΠΕ έχουν προκυρήξει διαγωνισμό έργων αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και φωτισμού υπό τον τίτλο: Greek Architecture, Interiors and Lighting Awards που εν συντομία αναφέρεται και ως GRAIL.
Κριτική Επιτροπή: Δημήτρης Αντωνακάκης, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Tom Lindblom, Ivan Blasi, Μαριάνθη Τατάρη, Άρης Καφαντάρης, Πάνος Δραγώνας, Florencia Vetcher.

Γιά περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

12. / 22 01 2024

ΧΑΡΗΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ: «CLOSER» 
ΣΤΗΝ ROMA GALLERY


Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 εγκαινιάζεται στην ROMA GALLERY σε συνεργασία με το Estate του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995), η έκθεση «Closer» (Εξ επαφής), Πρόκειται για την τρίτη ατομική που διοργανώνεται μετά τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει έργα που αναδεικνύουν την έρευνά του πάνω στη ζωγραφική γλώσσα.

Η ζωγραφική του Χάρη Γαβρήλου, σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος που επιμελείται την έκθεση, είναι ερωτική και ονειρική. Εξοικειωμένος με τα γραπτά του Ζωρζ Μπατάιγ και του Μαρκήσιου ντε Σαντ, ο καλλιτέχνης αναζήτησε την υπέρβαση των ορίων της αναπαράστασης μέσα από τον ερωτισμό και τα όνειρα. Οι μεγάλων διαστάσεων πίνακές του υμνούν τη σωματικότητα, άλλοτε φανερά και άλλοτε υπαινικτικά. Δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική μνήμη και στο παιχνίδι του φωτός με το σκοτάδι, ο Γαβρήλος επιχειρεί -σύμφωνα με τα δικά του λόγια- να βρει ισορροπία στον χώρο μέσα από διαφορετικούς χρόνους. Οι μορφές που ζωγραφίζει και σχεδιάζει είναι φασματικές, εμβρυακές, ανάερες.[…]

Οι μορφές που ζωγραφίζει ο Γαβρήλος είναι εκτοπλασματικές, εξαϋλωμένες όπως εκείνες στους πίνακες του El Greco. Άλλοτε μοιάζουν με καμένα σπίρτα, μικρές και εξαχνωμένες, κι άλλοτε είναι ασπόνδυλες, εύπλαστες σαν λυγισμένα δέντρα. Στη ζωγραφική του Γαβρήλου οι φιγούρες ερωτοτροπούν, κοιμούνται και ανασαίνουν. Αν στα έργα της δεκαετίας του ’80 οι φιγούρες του μοιάζουν με σκιές, παραπέμποντας σε σχηματικές μορφές της αρχαίας γλυπτικής, στους τελευταίους πίνακες είναι εμφανώς πιο σχηματοποιημένες: τώρα πια έχουν πρόσωπο και ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, αγκαλιάζονται ασφυκτικά και ονειρεύονται αδιάκοπα, και μάλιστα σε διαφορετικούς χρόνους. Αφήνεται έτσι να εννοηθεί ότι η δουλειά του Γαβρήλου βασίζεται στο ερωτικό παιχνίδι του ζωγράφου με την ίδια τη ζωγραφική.

Διάρκεια μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2024


13. / 27 01 2023

“ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ”: ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ «ΑΛΛΙΩΣ» 
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Μία πρωτότυπη, και ξεχωριστή εμπειρία βιώσαμε απόψε (Σάββατο 27 01 24) στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που προετοίμασε ο Στάθης Καλύβας με τίτλο “Ρηξικέλευθο: Η καινοτομία στην επιστήμη, την τέχνη και το επιχειρείν”. Ακολουθώντας μια σειρά ενοτήτων με τίτλους που προβάλλοντο με μια εξαιρετική γραμματοσειρά, ο Στάθης Καλύβας με μία σπάνια μαιευτική και διεισδυτικότητα, ανέσυρε προσωπικά βιώματα, κατακτήσεις, εμπειρίες, λάθη και συναισθήματα από τους ευαίσθητους και τολμηρούς συνομιλητές τους, την οινοποιό Χλόη Χατζηβαρύτη και τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη, που πραγματικά συγκίνησαν το κοινό μέσα από την αμεσότητα της βιωματικής τους αφήγησης και την αποκάλυψη των δικών τους πολύτιμων αξιών και αρχών, που στην εποχή μας όλο και σπανίζουν. Και όλα αυτά με μουσικές παρενθέσεις με έργα του μεγάλου καινοτόμου του πιάνου Franz Liszt από τον ταλαντούχο και πρόσφατα βραβευμένο πιανίστα Δανιήλ Κολανιάν και την σκηνοθετική επιμέλεια της Νατάσας Τριανταφύλλη, με εναλλαγές φωτισμών και των θέσεων των καθισμάτων των ομιλητών σχεδιασμένα από τον Σοτοβίκη. Ηχηρή ήταν η απουσία αρχιτεκτόνων. Θα ακολουθήσου στο μέλλον άλλες δύο ακόμη εκδηλώσεις.


14. / 05 02 2024

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΙΤΑΛΙΩΤΗΣ: “WAKE ME FROM SLEEP, 
OPEN THE GATE” ΣΤΟ “SPACE52”


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 8-10 μμ , εγκαινιάζεται στο “space52” (Λάρνακος 28, 104 46, Αθήνα), η δεύτερη ατομική έκθεση του του Παντελή Βιταλιώτη με τίτλο “Wake me from sleep, open the gate”, σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου. Ζωγραφική, κεραμικά γλυπτά και έργα ήχου και αποκαλύπτουν τη σιωπηλή πρακτική του καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια. Το σύνολο των έργων προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν άλλο κόσμο, πλούσιο σε συμβολισμούς και αινίγματα, όπου οι οργανικές μορφές υφίστανται μεταμορφώσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, ονείρου και πραγματικότητας.

15. / 08 02 2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ : «ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ / ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ- ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ»


Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 7:00 μ.μ., στο cafe του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου "Ημερίδα: Τάσος Μπίρης. Πενήντα χρόνια - Σημάδια", από τις εκδόσεις Καπόν. Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα από σημαντικούς δρώντες αρχιτέκτονες, αλλά και διακεκριμένους κριτικούς και θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής, που αναδεικνύουν τη συνεχή δράση και τον μαχητικό ρόλο του Καθηγητή Τάσου Μπίρη, τόσο στο πεδίο της αρχιτεκτονικής εφαρμογής, όσο και σε αυτό της διδασκαλίας της. Ομιλητές: η εκδότρια Ραχήμ Μισδραχή Καπόν και οι καθηγητές Ελένη Αμερικάνου, Γιάννης Αίσωπος, Λεωνίδας Κουτσουμπός και Γιώργος Παπαγιαννόπουλος. Θα συντονίσει ο Τάσος Κωτσιόπουλος.


16. / 08 02 2024

“ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ” ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στις 8:30 μ.μ. ξεκινά στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιστορίες των Αθηνών» που αποτελείται από 20 ημίωρα επεισόδια που θα προβάλλονται κάθε Σάββατο στις 8:30 το βράδυ. Κάθε επεισόδιο διερευνά τη φυσιογνωμία της πόλης των Αθηνών, μέσα από τη σύνθεση των ξεχωριστών προσεγγίσεων και ερμηνειών μιας διαφορετικής κάθε φορά έννοιας και της σχέσης της με την πόλη, όπως αποτυπώνεται στην κριτική σκέψη και τις επιστημονικές αναφορές των προσκεκλημένων της εκπομπής, που συζητούν με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Τέχνης, Παναγιώτη Πάγκαλο. Γνήσιες αφηγήσεις, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό από καταξιωμένους επιστήμονες, αλλά και άγνωστα στοιχεία αρχείων, με την πολύτιμη συμβολή του Συλλόγου των Αθηναίων, συνθέτουν την παρουσίαση των μικρών ιστοριών των Αθηνών, αποτελώντας μια ευκαιρία αναστοχασμού αναφορικά με την πολυτάραχη διαδρομή μιας πόλης και μιας χώρας προς τη Δημοκρατία και τη σύγχρονη ανάπτυξη.
Για το τρέιλερ της εκπομπής κάντε κλικ εδώ


17. / 08 02 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 284 | ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ/ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ _ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 του περιοδικού eK (Νο 284), και κεντρικό θέμα BAR - RESTAURANT που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη, την συνέντευξη των “saint of athens” στον Σταύρο Μαρτίνο, Η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με τίτλο: The Sphere, Πολυχώρος προβολών 360° στο Las Vegas. Και στην συνέχεια στην ενότητα ARCHITECTURE τα έργα:

BAR-RESTAURANT
– Rooftop Restaurant στο Grand Hyatt Athens | INEDITO ARCHITECTS, DIARCHON
– Freud Oriental στην Κηφισιά | STONES&WALLS
– Henry’s Experience Excellence in All-Day Dining στη Λευκωσία | EKKY STUDIO ARCHITECTS
– Mythos Urban Greek Eatery στο Ντουμπάι | STONES&WALLS
– Taverna & RHO Restaurant στο Daios Cove στον Άγιο Νικόλαο | ELASTIC ARCHITECTS
– Innamorata Restaurant στο Χαλάνδρι | ΒΑΝΑ ΚΡΙΜΝΙΩΤΗ
– Monk Gastrobar στη Γλυφάδα | COSTAS GAGOS ARCHITECTURE & DESIGN
– Ox Athens | ADD ARCHITECTURE STUDIO
– Bless me Father στην Αθήνα | ΖΗΣΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
– Worship Coffee στα Βριλήσσια | SAINT OF ATHENS
– Gallina Athens | LOT OFFICE FOR ARCHITECTURE, OBJECTS OF COMMON INTEREST
– The Zillers Pastry Bar στην Αθήνα | STRUCT ARCHITECTURE
– Buna Tetu στην Πετρούπολη | SAINT OF ATHENS

Τέλος την ενότητα CURRENT TRENDS που επιμελείται η Στέλλα Σάλτα έχει σαν θέμα θέμα:  Open Plan κουζίνες σε χώρους εστίασης.

18. / 08 02 2024

RENEE REVAH: “TEHOM” | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Τετάρτη,14 Φεβρουαρίου 2024 στο αμφιθέατρο στο Μουσείο Μπενάκη στις 19:00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου- φωτογραφικού άλμπουμ της ελληνοεβραίας φωτογράφου Renée Revah με τίτλο «Tehom»

από τις εκδόσεις Καπόν, με τίτλο και στην συνέχεια στις 20:00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση που επιμελείται ο Κωστής Αντωνιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τους περίμενε προετοίμαζοντας την επιστροφή τους.

Η Ρενέ Ρεβάχ τον συναντά τη στιγμή της συντριβής του όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται με το έργο της Tehom (μια βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος) να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί.

Θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικά ταξίδια της Ρεβάχ στα στρατόπεδα Μπίρκεναου και στο Άουσβιτς Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί. Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Διάρκεια έως 19 05 2024.

19. / 09 02 2024

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΟΥΔΑ: «BE A GOOD GIRL» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ


Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, στις 19:00 εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων η έκθεση «Be a Good Girl» της Δήμητρας Μαρούδα, μια ονειρική περιπέτεια, ένα ταξίδι μες στον κόσμο του Καθρέφτη. Παραπέμποντας στις φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η ζωγράφος δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Στους πίνακες και στα σχέδιά της πρωταγωνιστούν μοναχικά κορίτσια πλαισιωμένα από κούκλες και ζώα. Φτιαγμένα από το 2010 έως σήμερα, τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν τη σκοτεινή πλευρά του ονείρου. Όπως υπαινίσσεται ο τίτλος, οι εικόνες αυτές μιλούν για μια σιωπηρή υποταγή. Η Μαρούδα αντλεί στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και από βιώματα και μνήμες. «Δημιουργώ περιβάλλοντα με αφορμή το δάσος, το φως και το σκοτάδι, μέσα από τα οποία αναδύονται αυτές οι μορφές, με στόχο να τονίσω την ευθραυστότητα της σάρκας σε αντίθεση με την αγριότητα της φύσης», δηλώνει η καλλιτέχνις.


20. / 09 02 2024

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Tο Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, από 12.00 ως τις 4.00 μ.μ, στην γκαλερί a.antonopoulou.art. εγκαινιάζεται η έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου (1945), από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής. Μετά την πετυχημένη έκθεση της στο ΕΜΣΤ, που συνεχίζεται και την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και του Τύπου η έκθεση στην γκαλερί έρχεται να προσθέσει μια μικρή πινελιά στο τεράστιο και σημαντικότατο έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου.
Η Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε για σχεδόν έξι δεκαετίες, ένα έργο που κινείται με προφανείς, διεθνείς κατευθύνσεις και προσανατολισμούς. Αρνήθηκε συστηματικά το αισθητικό και ιδεολογικό αίτημα της «ελληνικότητας», αναπτύσσοντας μία εικαστική γλώσσα με δυναμικό ρυθμό και ποικιλία μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, περφόμανς, εγκαταστάσεις. Σημαντική η δημιουργία του κοινωνικού θεάτρου στις
Σπέτσες, το «Σπετσιώτικο Θεάτρο». Στο έργο της διερευνάται ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η ιστορία, η συλλογική και προσωπική μνήμη.
Με ποιητική διάθεση, χρησιμοποιεί σύμβολα αρχέγονα με έντονα χρώματα στα «Λάβαρα» και άσπρο-μαύρο στα γλυπτά και στα ζωγραφικά της ενότητας «Υγρό Δάσος». Έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου, παλαιότερα και πρόσφατα, παρουσιάζονται στη έκθεση.
Διάρκεια ως το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024.
21. / 12 02 2024

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: REACT ARCHITECTS & MOLD ARCHITECTS


Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο οδού Πειραιώς [στον χώρο του café ] και στο πλαίσιο του 20ού κύκλου Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που οργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι 02, συμμετέχουν οι:
REACT ARCHITECTS (Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος) με τίτλο:
Paros Revisited. Από τα Ερείπια στην Συμβίωση και Πίσω και οι
MOLD ARCHITECTS (Ηλιάνα Κερεστετζή) με τίτλο ΠΛΑΙΣΙΟ Β'.

22. / 12 02 2024

«Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3 
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ


Ξεκίνησε και πάλι από σήμερα Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα η νέα σειρά της γνωστής και μοναδικής στο είδος της εβδομαδιαίας εξαιρετική εκπομπή της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, που εδώ πολλά χρόνια μας επικοινωνεί με τα πιο σημαντικά δρώμενα στον χώρο της Τέχνης. Στην πρώτη εκπομπή παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο η μεγάλη αναδρομική έκθεση της εικαστικού Λήδας Παπακωνσταντίνου, στο ΕΜΣΤ. Συντονιστείτε στο νέο κανάλι της ΕΡΤ 3, που υποδέχεται πιά τις εκπομπές πολιτισμού και απολαύστε τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές τις επόμενες Κυριακές.

23. / 12 02 2024 

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ


Μας λείπει το χαμόγελο του χαρισματικού Δημήτρη Κωνστάντιου, της δυναμικής αυτής προσωπικότητας που μας άφησε σαν σήμερα πριν δεκατέσσερα χρόνια (12 02 2010), έχοντας ως διευθυντής απογειώσει σε διεθνές επίπεδο το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που σήμερα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, του management και της πολιτικής και στους αμέτρητους φίλους που τον αγαπήσαμε και μας αγάπησε.

24. / 15 02 2024

RENEE REVAH: “TEHOM”


Από την συγκινητική παρουσίαση του βιβλίου- φωτογραφικού άλμπουμ της ελληνοεβραίας φωτογράφου Renée Revah με τίτλο «Tehom» από τις εκδόσεις Καπόν, στο αμφιθέατρο στο Μουσείο Μπενάκη και την εξαιρετική έκθεση στον 1ο όροφο που επιμελήθηκε ο Κωστής Αντωνιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα που πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Σπεύσατε!

Διάρκεια έως 19 05 2024.

25. / 18 02 2024

Η ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Παράλληλα με την μεγάλη και πετυχημένη αναδρομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, που συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η Λήδα Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει μια ακόμη σειρά επιλεγμένων έργων της στον μικρό και φιλόξενο χώρο της γκαλερί a.antonopoulou.art, που εγκαινιάστηκε χθες Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024. Διάρκεια ως το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024.

Η Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε για σχεδόν έξι δεκαετίες, ένα έργο που κινείται με προφανείς, διεθνείς κατευθύνσεις και προσανατολισμούς. Αρνήθηκε συστηματικά το αισθητικό και ιδεολογικό αίτημα της «ελληνικότητας», αναπτύσσοντας μία εικαστική γλώσσα με δυναμικό ρυθμό και ποικιλία μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, περφόμανς, εγκαταστάσεις. Σημαντική η δημιουργία του κοινωνικού θεάτρου στις
Σπέτσες, το «Σπετσιώτικο Θεάτρο». Στο έργο της διερευνάται ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η ιστορία, η συλλογική και προσωπική μνήμη.

Με ποιητική διάθεση, χρησιμοποιεί σύμβολα αρχέγονα με έντονα χρώματα στα «Λάβαρα» και άσπρο-μαύρο στα γλυπτά και στα ζωγραφικά της ενότητας «Υγρό Δάσος». Έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου, παλαιότερα και πρόσφατα, παρουσιάζονται στη έκθεση.
26. / 26 02 2024

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | No 169


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ. Περιέχει δεκαέξι έργα, μία εικαστική εγκατάσταση και δύο άρθρα γνώμης. Στο παρόν τεύχος συμμετέχουν με έργα τους οι: Μαρία Κοκκίνου - Ανδρέας Κούρκουλας, 314 Architecture Studio, Potiropoulos + Partners, TAKA + PARTNERS, 3ΗARCHITECTS, Παύλος Αραβαντινός, MOLD Αrchitects - Iliana Kerestetzi, Yria Design, Εvripiotis Αrchitects, HYLE design studio, TAF | The Architectural Firm, ΑΝΤ Αρχιτέκτονες Άννα Καραγιάννη, DAStudio, Matheas Architecture, Agis Mourelatos Architects, και Tsolakis Architects. Επίσης, συμμετέχουν με άρθρα γνώμης η Λένα Μάντζιου και ο Άρης Καφαντάρης και παρουσιάζεται μία εικαστική εγκατάσταση από τους Asmund Havsteen-Mikkelsen & Mιχάλη Ζαχαρία.


27. / 26 02 2024
ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΤΟΠΙΟ 7
 & ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο οδού Πειραιώς [στον χώρο του café ] και στο πλαίσιο του 20ού κύκλου Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που οργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι 02, συμμετέχουν οι: TOPIO 7 (Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα, Θανάσης Πολυζωίδης) με τίτλο: ΤΟΠΙΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


28. / 26 02 2024

MΟΝΤΕΡΝΑ AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ |KΡΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ


Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, και ώρα 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τον KENNETH FRAMPTON με αφορμή την κυκλοφορία της 5ης εμπλουτισμένης έκδοσης του βιβλίου του Kenneth Frampton, Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Κριτική Ιστορία, που επιμελήθηκαν και μετάφρασαν δύο σημαντικοί ερευνητές στο χώρο της αρχιτεκτονικής, η Αιμιλία Αθανασίου και ο Σταύρου Αλιφραγκής.
Μια σημαντικά διευρυμένη, ανανεωμένη και επικαιροποιημένη έκδοση που βασίζεται στην πλέον πρόσφατη εκδοχή του επιδραστικού συγγραφικού πονήματος του βρετανού ιστορικού της αρχιτεκτονικής, που κυκλοφόρησε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Thames & Hudson.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός· ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, The Bartlett School of Architecture, University College London· ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο· και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θα συντονίσει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗΣ, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός.


29. / 26 02 2024

LE CORBUSIER: “ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε μετάφραση της Σουζάνας Αντωνακάκη.


30. / 26 02 2024

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΒΒΑΘΑ: «ΑΓΩΝΙΑ-AGONY” ΣΤΗΝ DONOPOULOS INTERNATIONAL FINE ARTS ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 εγκαινιάστηκε στην Donopoulos International Fine Arts η νέα έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά με τίτλο «Αγωνία». Όπως επισημαίνει ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης Μπόλης: «Η Αντιγόνη Καββαθά επανέρχεται σε ένα θέμα που εμφανίζεται στη δουλειά της σε διάφορες εκδοχές. Η έμπνευσή της εκκινεί πάντα από την αληθινή ζωή ‒ από εικόνες καμένων δασών και «νεκρών» δέντρων από κεραυνούς ή την ξηρασία, εικόνες οικείες και τρομακτικές, εικόνες που πληγώνουν με την ερήμωση και την αίσθηση ολοκληρωτικής καταστροφής που αποπνέουν και που, άλλες φορές πάλι, υποβάλλουν μια βαριά, μελαγχολική ατμόσφαιρα. Η Αντιγόνη Καββαθά, ωστόσο, κατορθώνει να μετασχηματίζει αυτές τις εικόνες. Και εδώ βρίσκεται η «μαγική» δύναμη της τέχνης: να μεταμορφώνει και να μεταπλάθει. Τα δέντρα αναδύονται ως παράδοξα τοτέμ σ’ ένα άξενο και απολιθωμένο περιβάλλον ‒στο μεταίχμιο της πραγματικότητας, της φαντασίας και του ονείρου (ή του εφιάλτη)–, μοιάζουν να οριοθετούν τα σημεία συνάντησης δύο κόσμων ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, να ορίζουν μια διαδικασία περάσματος και μετάβασης σε μια άλλη κατάσταση. Το μαύρο χρώμα μεγιστοποιεί την εκφραστική αμεσότητα, τη δύναμη και την επιβολή των συνθέσεών της, που δεν ενέχουν μόνο την ένταση μιας σκοτεινής οικολογικής αλληγορίας, αλλά και την ατμόσφαιρα μιας απόκοσμης γοτθικής ιστορίας ή το μυστήριο ενός απομακρυσμένου, στον τόπο και στον χρόνο, τοπίου του ρομαντισμού. Τα έργα της Αντιγόνης Καββαθά με τα δέντρα, σε μεγάλες ή σε μικρές διαστάσεις, αναδεικνύονται με μια γραφή ευαίσθητη και λεπτομερειακή, πλούσια σε εικαστικές αξίες, αισθητικές ποιότητες και περιεχόμενο, μια γραφή που υπερασπίζεται με θέρμη τις δυνατότητες της ζωγραφικής τέχνης». Διάρκεια μέχρι 23 Μαρτίου 2024.


31. / 26 02 2024

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


"Μιλάμε την ίδια γλώσσα με την τέχνη";

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:30 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, 2ος όροφος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώς Τσιάρα με την δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου με τίτλο "ΜΙΛΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ"; Για την συμμετοχή σας κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.


32. / 26 02 2024

“DOMA DIARIES 03” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Πέμπτη 07 Μάρτιου 2024 στις 18:00 στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, στο πλαίσιο της σειράς ημερίδων DOMa Diaries που στοχεύει στην απεικόνιση του μέλλοντος της ελληνικής πόλης, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη εκδήλωση της σειράς, με οκτώ καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία που θα παρουσιάσουν ένα έργο τους που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Συμμετέχουν οι: 4k Architects. Προσθήκη και αποκατάσταση κατοικίας στη θάλασσα | AVW Architecture. Πολιτιστικό κέντρο της Κίνας στην Αθήνα | KLab Architecture. Για τη δημιουργία ενός νέου πρότυπου ειδικού σχολείου | LOT office for architecture. Αστικες κατοικίες στην ύπαιθρο | OOAK architects. BEAR | Γιώργος Αγγελής. Μικρό τουριστικό συγκρότημα στη Σχοινούσα | Ζήσης Κοτιώνης. Πολυδύναμο κοινωνικό κέντρο Βόλου | Μόρφω Παπανικολάου. Ο χώρος, οι μύθοι του, οι ήχοι της σιωπής του.
33. / 03 03 2024

ΕΣΩ 2024: ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ: ΦΥΣΗ, ΥΛΙΚΑ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”. ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΞΑΝΑ, “ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ”!


Η ημερίδα ΕΣΩ, η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική, επιστρέφει και φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 Μαΐου 2024 με κεντρική θεματική “ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη”. Καλώς ορίσατε ξανά, “Πίσω στη Γη”! Φέτος, το «ταξίδι πίσω στη γη» καθοδηγείται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια. Συμμετέχουν οι: Erieta Attali διεθνώς καταξιωμένη φωτογράφος αρχιτεκτονικής και τοπίου, Αρετή Μαρκοπούλου Επιστημονική Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας, Κωνσταντίνος Πανταζής συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Point Supreme, Πάνος Δραγώνας αρχιτέκτονας και Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημήτρης Παπανικολάου Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικής Συνεργατικής Urban Synergetics Lab, Andreas Fries partner στο γραφείο Herzog & de Meuron, Ryan Neiheiser συνιδρυτής και διευθυντής του γραφείου Neiheiser Argyros με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, Στέλλα Πιερή συνεργάτης στο γραφείο Pieris Architects και ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής Ora ïto. Κατά τη διάρκεια του ΕΣΩ 2024, η έκτη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch θα αναδείξει και θα τιμήσει τη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και των τεχνών, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ

34. / 06 03 2024

ΜΟΛΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ...


Επέστρεψε από το Λονδίνο γεμάτη χαρά, μετά από έναν αγώνα, όπου αναμετρήθηκε με τον Derida και τους Δελφούς, μια και στην ΑΑ άνοιξαν σαμπάνιες μετά την παρουσίαση και την επικύρωση του ξεχωριστού διδακτορικού της. ΕΥΓΕ Ντορέτ! Η χαρά σου είναι και δική μας!
35. / 07 03 2024

ΣΥΖΗΤΗΣΗΤΗΣ Μ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Σ. ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 


Από την πετυχημένη χθεσινή συζήτηση της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώς Τσιάρα με την δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου στην κατάμεστη ανανεωμένη Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο "ΜΙΛΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ". Εύστοχες και συγκροτημένες ερωτήσεις και αναλυτικές και καλοδιατυπωμένες απαντήσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού» που οργανώνει με επιτυχία ο Παναγιώτης Παναγάκης Διευθυντής στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.
36. / 08 03 2024 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΟΥΡΜΠΑ: «ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ» 
ΣΤΗΝ ROMA GALLERY


Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 στην ROMA GALLERY εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Μαριάννας Λούρμπα με τίτλο «Εαρινή ισημερία» που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Φιλοτεχνημένα την τελευταία διετία, τα έργα που απαρτίζουν αυτή την έκθεση, δομούνται μέσα από συνδυασμούς χρωμάτων και σχημάτων. Οι εικόνες της Λούρμπα δεν έχουν αρχή και τέλος – συμπληρώνει η μία την άλλη, συμμετέχει η μία στον κόσμο της άλλης, με χάρη, ισορροπία, μουσικότητα, αρμονία και ρυθμό. Τα χρώματα στα έργα της εκφράζουν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού τοπίου, όπως έχει εγγραφεί στις αισθήσεις και τις συνειδήσεις μας από τον Όμηρο έως σήμερα.

[…] Οι τίτλοι των ζωγραφικών κατασκευών αποκαλύπτουν τη σχέση της τέχνης της με την Ελλάδα του μύθου και της εμπειρίας. Ο θεατής συναντά μυθικά νησιά («Αία») και πλοία («Αργώ»), θεότητες-νύμφες της ελληνικής μυθολογίας («Πλειάδες», «Αλκυονίδες»), μορφές που παραπέμπουν σε φουσκωμένα πανιά και σε ασβεστωμένους θόλους κυκλαδίτικων ναών. Η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα («Αλμυρόν ύδωρ»), όλα συμβαίνουν δίπλα της («Παρά θίν' αλός»). Η καλλιτέχνις μάς υπενθυμίζει ότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτό το μπλε, από τη θάλασσα που μας περιβάλλει.

Οι κατασκευές της Λούρμπα αποτελούνται από στρώσεις ξύλινων επιφανειών βαμμένες με ακρυλικά. Τα γλυπτά της μοιάζουν να αποτελούν μακέτες για μεγαλύτερης κλίμακας κατασκευές, που προορίζονται για τον δημόσιο χώρο. Διάρκεια: μέχρι 20 Απριλίου 2024.
37. / 10 03 2024

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ…


Ενθουσιάστηκα χθες με το δεύτερο κύκλο έξη ακόμη νέων εκθέσεων και περφόρμανς στο ΕΜΣΤ, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας υπό τον γενικό τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;». Το πλήθος κόσμου που γέμισε το μουσείο, μέχρι και τα σκαλιά εισόδου, οι περφορμανς των Claudia Comte και Jeanna Criscitiello, η εικαστική επέμβαση της Hadassah Emmerich, που ζωντάνεψε τον αμήχανο και αδιάφορο ημιόροφο, η εντυπωσιακή έκθεση της Μαλβίνας Παναγιωτίδη, ακόμη και οι εκθέσεις της Δανάης Ανεσιάδου και τα πορτραίτα της Lola Flash, που αντικατέστησαν την φωτογραφία του Πάνου Κοκκινιά. Με γοητεύει ομολογώ η επιθετική πολιτική της Κατερίνας Γρέγου, απέναντι σε ένα κτίριο με αμήχανους χώρους, που σταδιακά ζωντανεύουν και μεταλλάσσονται, αλλάζοντας την εικόνα στο εσωτερικό με καλοστημένες και πολυάριθμες τελικά εκθέσεις. Ακόμα και στο εξωτερικό όπου το έργο σε νέον της Yael Bartana, «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» και τα τεράστια πανό, διασκεδάζουν την πιο αδέξια όψη του τραυματισμένου κτιρίου. Ξεπερνώντας όμως τον ενθουσιασμό της ματιάς του αρχιτέκτονα, που αγωνιά ακόμη για αυτό το κτίριο, αναρωτιέμαι μήπως έχουμε περάσει σε μια υπέρμετρη, πολυεπίπεδη, πλουραλιστική και εντατική προσπάθεια, που προσελκύει μεν όλο και μεγαλύτερο κοινό, αλλά ίσως απομακρύνεται από μια ποιητική ηρεμία, που απαιτείται για την συνομιλία μας με τα έργα τέχνης.
38. / 10 03 2024

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ :'ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ' ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ


Φέτος, οι φοιτήτριες και φοιτητές του 7ου εξαμήνου που συμμετείχαν στο μάθημά του Κώστα Τσιαμπάου με θέμα 'Πλευρές του ελληνικού μοντερνισμού' είχαν να μελετήσουν και τελικά να παρουσιάσουν σημαντικά έργα της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα μέσα από 5λεπτα βίντεο μυθοπλασίας ή ντοκιμαντερίστικα.
Όλη αυτή η ομαδική δουλειά που έγινε με πολύ κέφι θα παρουσιαστεί, στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ στο προαύλιο κτηρίων Μουμπουλίνας και Τοσίτσα με τη μορφή ενός μικρού φεστιβάλ, την Τρίτη στις 19.00. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
39. / 12 03 2024

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Στις 14 Μαρτίου 2024 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση με την συλλογή νεώτερης τέχνης που ο Νίκος Αλεξίου δώρισε στο Μουσείο Mπενάκη, μία έκθεση που επιμελήθηκαν με ξεχωριστό τρόπο οι επιμελητές Πολύνα Κοσμαδάκη και Γιώργος Τζιρτζιλάκης και η αρχιτεκτονική ομάδα AREA, Architecture Research Athens (Στέλλα Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος)
Διάρκεια μέχρι 26 05 2024.
40. / 13 03 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 285 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 του περιοδικού eK (Νο 285), με κεντρικό θέμα το τουριστικό συγκρότημα ΟΝΕ & ONLY AESTHESIS στην Γλυφάδα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Πανεπιστημιακά κτίρια και υποδομές» και αναφορές στην Κύπρο και την Ελλάδα καθώς και στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ακολουθεί η συνέντευξη των “ Micromega Architecture & Strategies ” στον Σταύρο Μαρτίνο, και η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με τίτλο: «Επέκταση στο Campus του Franklin University» στο Lugano του Flaviano Capriotti Architetti.
 Στην συνέχεια στην ενότητα ARCHITECTURE παρουσιάζονται τα έργα τα έργα:
– One & Only Aesthesis στη Γλυφάδα | Α6Α, Audo, K-Studio
– Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη | Kapsimalis Architects
– Ikos Odisia Resort στην Κέρκυρα | Nimand Architects
– Pantelis Panteliadis High School στη Θεσσαλονίκη | 406Architects
– House 345 στη Λακατάμια | Constanti Architects
– Τριπλοκατοικία στο Ψυχικό | Micromega
– Κτίριο κατοικιών στον Άγιο Δημήτριο | Koutsikos Urban Development
– Μονοκατοικία στα Μελίσσια | GTH Architecture Studio
– Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι | Dare Studio.
INTERIORS:
– The Stress Center στην Καλαμαριά | Skarlakidis Architecture Studio
– Janet Craig στο Μαρούσι | Siso Design Studio
– Γραφείο στη Νέα Ιωνία | Dire Architects
Και τέλος στις CURRENT TRENDS:
– Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στις αρχιτεκτονικές απεικονίσεις, που επιμελείται η Στέλλα Σάλτα.
41. / 14 03 2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ: «ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ» 
 ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Το Σάββατο το μεσημέρι στις 30 Μαρτίου 2024, από τις 12.00 ως τις 4.00 μ.μ, εγκαινιάζεται στην γκαλερί a.antonopoulou.art. η νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη, με τίτλο, «Καταλογισμός». Μετά τις μεγάλες εγκαταστάσεις, που έκανε στις αρχές του 2000, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στη ζωγραφική. Ένα από τα έργα εκείνης της περιόδου, «Το Δωμάτιο», (Λευκό και μαύρο νήμα, ήχος, μεταβλητές διαστάσεις) το οποίο εκτέθηκε στην a.antonopoulou art το 2009, βρίσκεται πλέον στη μόνιμη συλλογή της TATE στο Λονδίνο, ως μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου 2023.

Η νέα του έκθεση έχει τίτλο, «Καταλογισμός». Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, ένας χείμαρρος γεννημένος από την κακοκαιρία Ντάνιελ, παρασύρει το σπίτι του Αλέξανδρου Ψυχούλη στο Νότιο Πήλιο. Ο ίδιος καταφέρνει να βγει απ’ αυτό λίγα λεπτά πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων που έπεται της καταστροφής, είναι μια «θεραπευτική», παιγνιώδης και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά στην αγριότητα του φαινομένου. Οι έννοιες της κατοίκησης, της ασφάλειας, της σταθερότητας μέσα στις νέες κλιματικές συνθήκες, αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα, τη γέννηση και την αποδρομή μιας καταιγίδας.

Έργα μεγάλων διαστάσεων με επαναλαμβανόμενη γραφή, σχεδόν εμμονική, σαν προσευχή και σαν συγχώρεση προς ένα καιρικό φαινόμενο, με απόλυτη συνείδηση πως τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν καμία ανάγκη από τη δικιά μας συγχώρεση.
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00.
42. / 16 03 2024

«ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ» ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠ


Μετά το "Ακταίωνος Γάμοι" άλλο ένα βιβλίο από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις Κάλλιπος - από τις εκδόσεις ΔΩΡΕΑΝ ακαδημαϊκής και ευρύτερης πολιτισμικής προσφοράς του δημόσιου Πολυτεχνείου ΜΑΣ, σημειώνει ο Κώστας Μωραΐτης. Το αγαπώ αυτό το βιβλίο. Ας σχολιάσω σε τι αναφέρεται: Οι ορεινές περιοχές προσφέρονται στις σύγχρονες κοινωνίες ως προορισμός σημαντικός για επίσκεψη, περιήγηση, αναψυχή και πολιτισμική διδακτική. Εντούτοις, ο συσχετισμός των πολιτισμικών ηθών και των ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα αυτών με μεγάλο υψόμετρο, δεν υπήρξε πάντοτε θετικός. Όσον αφορά τις κοινωνίες της Δύσης, η καταφατική κρίσιμη αλλαγή για τις πολιτισμικές συνήθειες με προσανατολισμό τα βουνά συμπίπτει με το τέλος του 18ου αιώνα και την άνοδο του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού.

Το πρώτο μέρος αυτού του τόμου αναφέρεται στην προηγούμενη ιστορική μεταβολή του πολιτισμικού φαντασιακού και του τρόπου που οι αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις συμμετείχαν στην ορεινή περιήγηση, προσφέροντας κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες έως σήμερα μικρότερα ευφυή καταφύγια για τολμηρούς ορειβάτες ή εκτεταμένες εγκαταστάσεις στέγασης και άθλησης για μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών.

Το δεύτερο μέρος του τόμου αναφέρεται στις ελληνικές ορεινές περιοχές, επιμένοντας στο γεγονός πως μεγάλο μέρος τους μπορεί να συσχετιστεί με σημαντικά συμβάντα που αφορούν την πραγματική συμμετοχή των πολιτισμικών τους κοινοτήτων στους ιστορικούς μετασχηματισμούς της ελληνικής και βαλκανικής περιοχής ή στην εμβληματική τους φαντασιακή συμμετοχή, στον ιδεολογικό νεωτερικό μετασχηματισμό των μετα-αναγεννησιακών κοινωνικών και πολιτικών ηθών.

Στο πλαίσιο αυτό, η προβολή και ανάπτυξη των ελληνικών ορεινών περιοχών πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια που υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές φιλοδοξίες μιας απλουστευτικής τουριστικής προσέγγισης. Πρέπει να γίνει αποδεκτή ως πολιτισμική και πολιτική υποχρέωση, σε σχέση με τη διδακτική προσφορά που πρέπει να αποδοθεί στους επισκέπτες και, επιπλέον, στους κατοίκους των τόπων.

Στο δεύτερο μέρος του τόμου, πρώτα αναλύεται το περιεχόμενο του όρου «παράδοση», σε σύγκριση με την ιστορική σπουδαιότητα των ελληνικών ορεινών περιοχών αναφοράς. Στη συνέχεια προχωρούμε στην παρουσίαση παραδειγματικών προτάσεων, με ακαδημαϊκό διδακτικό ή ερευνητικό περιεχόμενο, που αφορούν την περιγραφή και προβολή της πολύτιμης, παγκόσμια μοναδικής ταυτότητάς τους.
Το παρόν σύγγραμμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου ΚΑΛΛΙΠΟΣ+
Θα το βρείτε ΔΩΡΕΑΝ κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ
43. / 18 03 2024

ΗΜΕΡΙΔΑ: «WALKABLE» ATHENS ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 από τις 9:30 – 14:30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αμφιθέατρο Αντ. Τρίτσης θα πραγματοποιηθεί ΗΜΕΡΙΔΑ για την παρουσίαση τους ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Walkable Athens: Πρότυπο Γεωχωρικό Παρατηρητήριο Βαδισιμότητας του Δήμου Αθηναίων» και με 4 Ομιλίες και 2 Στρογγυλά τραπέζια. Επιστημονικός υπεύθυνος ο Θάνος Βλαστός, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος –πολεοδόμος.
Επιστημονικός Θέματα που θα συζητηθούν :
___Το νέο Ψηφιακό Γεωχωρικό Παρατηρητήριο:. Τι θα περιλαμβάνει & ποιους ωφελεί;
___Ποια είναι η πρόταση Στρατηγικής για το Περπάτημα; Πολιτικές, Υποδομές, Ρυθμίσεις, Συμμετοχή..
___Συζήτηση προς μια Αθήνα Προσπελάσιμη & συνεπή στην ιστορία της.
44. / 20 03 2024

YOKO ONO: “MUSIC OF THE MIND” ΣΤΗΝ TATE MODERN



«Ο μόνος ήχος που υπάρχει για μένα είναι ο ήχος του μυαλού. Τα έργα μου είναι μόνο για να προκαλέσουν τη μουσική του νου στους ανθρώπους… Στον κόσμο του νου, τα πράγματα απλώνονται και ξεπερνούν τον χρόνο» σημειώνει η καλλιτέχνης και ακτιβίστρια Yoko Ono, αποκαλύπτοντας. σχετικά άγνωστες πτυχές μιας διαδρομής επτά δεκαετιών από το 1955 έως σήμερα. Η έκθεση παρακολουθεί τη ριζοσπαστική προσέγγιση της Ono στην τέχνη, τη γλώσσα και τη συμμετοχή της , από τα πρώτα κομμάτια της «οδηγίας» έως τις πρόσφατες, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της, αναζητώντας την διαδραστική συμμετοχή του κοινού. Θα επανέλθω…

45. /20 03 2024
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΗΠΟΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ» ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Την Πέμπτη 21 Μαρτίου εγκαινιάζεται στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, η μεγάλη έκθεση με τίτλο Κήπος σωματιδίων του Νίκου Παπαδόπουλου σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση.

Η έκθεση Κήπος σωματιδίων περιλαμβάνει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Όλα τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές, και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο) που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης, ύστερα από βράβευση σε σχετική πρόσκληση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η μεταφορά στον τίτλο της έκθεσης της έννοιας του Κήπου, που βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της διαπολιτισμικής και βοτανολογικής έρευνας του ξεχωριστού αυτού δημιουργού/flâneur, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τέχνη και τις φυσικές επιστήμες, πυροδοτώντας τη δημιουργική φαντασία και τον ποιητικό στοχασμό αλλά και υβριδικές συνομιλίες ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες. Ο Κήπος σωματιδίων του Νίκου Παπαδόπουλου, σαν άλλος μακρινός απόγονος του βοτανικού κήπου της αναγέννησης, μεταφέρει, μεταφράζει, νοηματοδοτεί αλλιώς την ξένη, απροσπέλαστη στον κοινό νου, φύση του Big Bang του Σύμπαντος και του μεγάλου Επιταχυντή. Διάρκεια μέχρι 30 06 2024.
46. / 22 03 2024

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: TOPIO 7 & ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο οδού Πειραιώς [στον χώρο του café ] και στο πλαίσιο του 20ού κύκλου Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που οργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι 02, συμμετέχουν οι:

TOPIO 7: Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα, και Θανάσης Πολυζωίδης με τίτλο ΤΟΠΙΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος με τίτλο: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.
REACT ARCHITECTS (Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος) με τίτλο: Paros Revisited. Από τα Ερείπια στην Συμβίωση και Πίσω και οι
MOLD ARCHITECTS (Ηλιάνα Κερεστετζή) με τίτλο ΠΛΑΙΣΙΟ Β'
47. / 01 04 2024

ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ - ΑΣΠΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: 
«ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» 
 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, 7 – 9 μ.μ., την έκθεση, με τίτλο Δυνατές στον χρόνο. Ρένα Παπασπύρου – Άσπα Στασινοπούλου, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
Πρόκειται για τη δουλειά δύο γυναικών που δήλωσαν την παρουσία τους στην τέχνη, στη δεκαετία 1960 – 1970, δίχως να κατευνάσουν το ενδιαφέρον του κοινού τους, έως σήμερα. Η Ρένα Παπασπύρου (1938) και η ΄Ασπα Στασινοπούλου (1935-2017), ανήκουν στην κατηγορία των καλλιτεχνών που έκαναν τομή στην καθεστηκυία τέχνη του χρόνου και του τόπου. Διεκδίκησαν την προσωπική τους αλήθεια, με αποτέλεσμα το έργο τους να παραμένει αναγνωρίσιμο και δυνατό.
Οι Παπασπύρου και η Στασινοπούλου, υπήρξαν φίλες, καταγόντουσαν και οι δύο από την υπόθεση του σημαντικού επαναστατικού κινήματος της ιστορίας της τέχνης, τον μοντερνισμό, υπήρξαν συνοδοιπόροι στη διαχείριση των, μετά το μοντέρνο, αντιλήψεων, όπως φωτίστηκαν από τον δάσκαλο Μarcel Duchamp και επισφράγισαν την εκτίμηση η μία στην άλλη με ένα κοινό έργο. Μία performance της ΄Ασπας που κινείται, φορώντας για ρούχο ένα έργο της Ρένας, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, λίγους μήνες πριν τον θάνατο της ΄Ασπας.
Και στις δύο, ταιριάζει η φράση του James Joyce στο βιβλίο του «Το Πορτραίτο του καλλιτέχνη». «Η πνευματική ιδιοτυπία είναι δυνατότερη εκτός κινημάτων».
Διάρκεια μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024.
48. / 01 04 2024

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: 
DRAFTWORKS* ARCHITECTS & ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ


Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο οδού Πειραιώς [στον χώρο του café] και στο πλαίσιο του 20ού κύκλου Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που οργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι 02, συμμετέχουν οι
Draftworks* architects (Χριστιάνα Ιωάννου, Χρίστος Παπαστεργίου) με θέμα ‘ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ’ και ο Λεωνίδας Κουτσουμπός με θέμα ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ


49. / 02 04 2024

ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ:
«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ»: ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 2023 ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗΣ


Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου καιΤέχνης «Χάρτης» (www.hartismag.gr), απονέμει για τρίτη χρονιά ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Η διάκριση αυτή προέρχεται από τις προσωπικές επιλογές μιας ευρείας ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού που, χωρίς δεσμεύσεις, πρότειναν έως τρία βιβλία ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά), τα οποία, έχουν εκδοθεί το 2023.
Φέτος, ανάμεσα στις τελικές επιλογές των χαρτογράφων για βιβλία που κυκλοφόρησαν είναι και το Βραβείο δοκιμίου 2023 που απονεμήθηκε στην έκδοση: Σουζάνα Αντωνακάκη, «Αρχιτεκτονική ποιητική: Κείμενα 1959-2019», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

50. / 07 04 2024

ΕΙΑ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 3 ΣΤΟ ATELIER KYKLADON


Tο Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ., στο atelier kykladon (Κυκλάδων 8, Κυψέλη) το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής εγκαινιάζει την 3 η Έκθεση με εικαστικά έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
Όλα τα έργα της έκθεσης αποτελούν δωρεές των αρχιτεκτόνων και οικείων τους, με σκοπό τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ε.Ι.Α. Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 ζωγραφικά έργα και κατασκευές από 20 αρχιτέκτονες. Την διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Θεοδώρα Αλεξανδρή, Ηλίας Κωνσταντόπουλος και Διονύσης Σοτοβίκης. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Βazaar των εκδόσεων του ΕΙΑ με εκπτώσεις έως και 50%. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της οδού Κυκλάδων 8 στην Κυψέλη, που αποτελούσε την κατοικία-ατελιέ της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη. Το σημαντικό αυτό κτίριο σχεδιάστηκε το 1955 από τον Αριστομένη Προβελέγγιο, ανακαινίστηκε το 2009 από τον Διονύση Σοτοβίκη και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό την Κυριακή 21 και το Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου, ώρες 11:00π.μ.- 3:00μ.μ. και 5:00-7:00μ.μ.
51. / 07 04 2024

DOMA: FALA / POINT SUPREME 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Η σειρά ημερίδων DOMa Lectures αποσκοπεί στη συσχέτιση αρχιτεκτονικών γραφείων με συναφή γνωρίσματα στο έργο τους. Στην πρώτη ημερίδα της σειράς συμμετέχουν οι Fala από το Πόρτο και οι Point Supreme από την Αθήνα.
 Την Κυριακή 21.04.2024 στο Μουσείο Μπενάκη
Η είσοδος είναι ελεύθερη - link in bio για προκράτηση θέσης.
52. / 07 04 2024

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | No 170


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ Νο 170, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους οι: P4architecture, Façade, WOA Architecture, Ουρανία Κυριακοπούλου, CONSTANTI ARCHITECTS ENA PROS EKATO LLC, architectScripta, FLUX office, InDetail Architeture, engineering studio 28, KN Group _ Design that works, Athens Creative, Vilma Agrafioti_Architects, Θοδωρής Πουλάκος & Μάνος Μπότσαρης, AKA – Apostolou Colakis Architects, Κωνσταντίνος Γουρνάς, that studio, threshold, και Ελίνα Λούκου – DeMachinas. Επίσης, παρουσιάζεται μία έκθεση φωτογραφίας από την Erieta Attali.
53. / 07 04 2024

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ERT NEWS


Μία καίρια συνέντευξη του Δημήτρη Αντωνακάκη στην άξια δημοσιογράφο Ματίνα Καλτάκη, παρουσιάστηκε στην ERT News, με αφορμή την κυκλοφορία τόμου «Αρχιτεκτονική Ποιητική/ Κείμενα 1959-2019» με κείμενα της συζύγου του Σουζάνας Αντωνακάκη. Μια πραγματικά μεστή και πολύτιμη συζήτηση με εύστοχες παρατηρήσεις που αφορούν γενικότερα την αρχιτεκτονική, μέσα από μία τεχνικά άρτια, με εξαιρετική εικονογράφηση παρουσίαση. Αξίζει να την παρακολουθήσετε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ μια και σε σύντομο χρόνο ειπώθηκαν ιστορικές αναφορές και αλήθειες που σπάνια ακούγονται.

54. / 07 04 2024
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΒΒΑΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «NO TRESPASSING» ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


16 καλλιτέχνες σχολιάζουν τη μεταναστευτική κρίση στην έκθεση με τίτλο «NO TRESPASSING», που επιμελείται η Θάλεια Βραχοπούλου στην The Anya and Andrew Shiva Gallery στην Νέα Υόρκη. Αυτή η έκθεση συγκεντρώνει τέχνη και καλλιτέχνες διαφορετικών πολιτισμών που εργάζονται σε μια ποικιλία μέσων, οι οποίοι οπτικά να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης/μετανάστευσης νόμιμη και, λεγόμενη παράνομη, και τα εγγενή προβλήματά της. Μέσα στο η ποικιλομορφία η έκθεση εξετάζει τη μετανάστευση αλλά και την προβληματική του πολιτισμού.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες εξερευνούν την ιδέα της εθνικότητας και των ανθρώπων που προσκολλώνται στα δικά τους έθιμα και παραδόσεις όπως οι στοιχειωτικές μελωδίες. Ανάμεσα στους 16 ξεχωρίζουν και οι έλληνες καλλιτέχνιδες Αντιγόνη Καββαθά, Δέσποινα Μαϊμάρογλου, Έλλη Χρυσίδου και Λυδία Βερνιέρη. Στην εικόνα έργο της Αντιγόνης Καββαθά. Διάρκεια 27 ΜΑΡ-17 ΜΑΪΟΥ 2024.
55. / 11 04 2024

«Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΧΑΓΚΟΝΝΥ»: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΤΩΝ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ ΚΑΙ ΚΟΥΡΤ ΒΑΪΛ


Με το που άνοιξε η αυλαία, ένα λιτό αφαιρετικό σκηνικό στην τεράστια σκήνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με ένα κεκλιμένο επίπεδο που υποδέχεται ένα ανεμοδαρμένο δένδρο και μια κατακόρυφη επιφάνεια με την εικόνα μιας άγονης γης, μας βάζει στο κλίμα του έρημου τόπου, όπου πρόκειται να ιδρύσουν την πόλη της αφθονίας και της ευημερίας. Μία πόλη που την ονόμασαν Μαχαγκόννυ, που σημαίνει «πλεκτάνη», μια και στοχεύουν να παγιδεύουν εκεί όσους χρυσοθήρες καταφθάνουν, αναζητώντας τον επίγειο παράδεισο.

Η Εύα Μανιδάκη ξεκινά σκηνογραφικά υποχωρώντας και πάλι μέσα από μια υπέρμετρη αφαίρεση, δίνοντας χώρο στον Χουβαρδά να σκηνοθετήσει δυναμικά, εμμένοντας στο γνωστό εύρημα της συνεχούς παράλληλης προβολής. Μιας προβολής που αναμεταδίδει ζωντανά ικανότατος κάμεραμαν, αγγίζοντας ενίοτε την υπερβολή ως προς το μέγεθος και την δυναμική της προβαλλόμενης εικόνας, που αποσπά έντονα την προσοχή του θεατή. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αναγκαία παρακολούθηση της μετάφρασης από τα γερμανικά του επίκαιρου μετά από 94 χρόνια λιμπρέτου, στην μικρή οθόνη στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος, όλα αυτά είναι σε βάρος της απόλαυσης της καταιγιστικής δράσης του πολυπληθούς θιάσου στην σκηνή, με τα υπέροχα κοστούμια της Ιωάννας Τσιάμη, ειδικά εκείνα στην πρώτη σκηνή εμφάνισης των ελκυστικών κοριτσιών με τις διαφορετικές μπέρτες.

Το αρχικό σκηνικό που δομείται σε μια νέα πόλη με διάφορα ευρήματα, αλλάζει θεαματικά στην δεύτερη πράξη είτε ως γιγαντιαία ζωντανή προβολή όπου η πόλη απειλείται από τον τυφώνα, είτε ως φυσική μεγαλειώδης κατασκευή, που εύστοχα παραπέμπει σε μνήμες από την αρχιτεκτονική του Adolf Loos και κυρίως από τα σκηνικά της εμβληματικής ταινίας του Φριτς Λανγκ “Metropolis”, φωτισμένα εντυπωσιακά από τον Ράινχαρτ Τράουπ. Κτίρια που εξυπηρετούν την «μάσα» τον έρωτα, την κρεπάλη και τα δικαστήρια, μπροστά σε μια πλατεία με γλυπτική υπόβαση που υποδέχεται αγώνες πυγμαχίας, αλλά και εκτελέσεις, και όπου εκεί θα εξελιχθεί και το εντυπωσιακό φινάλε. Κορυφαία και η μουσική των δύο σημαντικών δημιουργών, που υπηρέτησε επάξια η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που διηύθυνε ο Μίλτος Λογιάδης. Μόνο για λίγες παραστάσεις στις 12, 14, 19, 21, 23, 25 Απρ 2024.
56. / 11 04 2024

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΜΟΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 20:00, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου με τίτλο «Μια ματιά πίσω. Έργα 1954-2014». Την επιμέλεια υπογράφει ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε το 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων, θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου 2024.

Η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου (1934-2014) επανασυστήνει έναν σημαντικό ζωγράφο της δεκαετίας του ’60, ο οποίος άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτιστική ζωή της Λαμίας, όπου έζησε και έδρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Η ζωγραφική του Σίμου είναι ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα που συνδυάζει ρεαλισμό, εξπρεσιονισμό και αφαίρεση. Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό και η θεματολογία εντυπωσιακά αμετάβλητη: βασικός της άξονας είναι η αγροτική ζωή και το ελληνικό τοπίο. Αν θέλαμε να αναζητήσουμε την καταγωγή της εικονογραφίας του, θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους Έλληνες υπαιθριστές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φωτός. Επιπλέον, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το προαφαιρετικό έργο του συντοπίτη του Αλέκου Κοντόπουλου, με τον οποίο μοιράζεται παρόμοια χρωματική γκάμα. Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τα «Καπνοχώραφα» του Καρδιτσιώτη Δημήτρη Γιολδάση, καθώς και πολλούς ακόμη Έλληνες ζωγράφους που καταπιάστηκαν με τη φύση και το ελληνικό ύπαιθρο: ενδεικτικά αναφέρουμε την «Επιστροφή στο χωριό» του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και το «Πότισμα των ζώων» του Βάσου Γερμενή. Κατά κάποιον τρόπο ο Σίμος παίρνει τη σκυτάλη από αυτούς του ζωγράφους, συνεχίζοντας το όραμά τους.
Διάρκεια: Σάββατο 27 Απριλίου – Κυριακή 26 Μαΐου 2024.
57. / 11 04 2024

ΕΜΣΤ: ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: CO-OP
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου ημερίδα με τίτλο Λήδα Παπακωνσταντίνου: Co-op, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσής της, Χρόνος στα χέρια μου. Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και παρουσιάσεις ανέκδοτου υλικού, το δημόσιο πρόγραμμα στοχεύει να διευρύνει και να ανιχνεύσει καίριες πτυχές του έργου της Λήδας Παπακωνσταντίνου που αφορούν τη σωματικότητα, τη συνύφανσή της με τον λόγο, την έμφυλη ταυτότητα, την κοινωνική μνήμη και ιστορία, την τέχνη ως πεδίο κοινωνικού στοχασμού και συνύπαρξης. Επίσης, στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το εν εξελίξει έργο της Athosian subject, που περιλαμβάνεται στην έκθεση στο ΕΜΣΤ. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της έκθεσης της Λήδας Παπακωνσταντίνου. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για το πρόγραμμα.
58. / 15 04 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 286 | ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 του περιοδικού eK (Νο 286), με κεντρικό θέμα THE WORK PLACE που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Κτίρια πολιτισμού» με αναφορά στις δυσάρεστες εξελίξεις και την προδιαγεγραμμένη ήττα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά. Ακολουθεί η συνέντευξη των “Tsolakis Architects” στον Σταύρο Μαρτίνο, και η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με τίτλο: «Axel Springer | Κτίριο ψηφιακών μέσων ενημέρωσης στο Βερολίνο". Στην συνέχεια στην ενότητα ARCHITECTURE παρουσιάζονται τα έργα τα έργα: – MGO Protopapas | Armeftis Partners & Associates Architects

– Bestseller, Εταιρεία μόδας στην Κηφισιά | Tsolakis Architects
– Epiphany, Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι | Δημήτρης Μπίλλης & Συνεργάτες
– Π55, Coworking Space στον Κεραμεικό | Betaplan
– Atcom, Εταιρεία τεχνολογικών λύσεων στον Περισσό | LOB Architects
– Bayer Hellas, Φαρμακευτική εταιρεία στο Μαρούσι | Tsolakis Architects
– Nestle Hellas, Εταιρεία τροφίμων στο Μαρούσι | A&M Architects
– Helikon Shipping, Ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα | Urban Soul Project
– Deals, Εταιρεία εισαγωγής και διανομής τροφίμων στην Αθήνα | Remy Architects
– Γραφεία στη Λεωφόρο Συγγρού | Space Matters
– Relevance, Εταιρεία marketing στο Σύνταγμα | Lowfat Architecture+Interiors
– Nobl, Business hub στην Αθήνα | Costas Gagos Architecture&Design
– WWF HQ Athens | AKA Apostolou Colakis Architects
– Trade Estates, Εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στο Μαρούσι | Whitearch.

59. / 15 04 2024

ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ. ΦΩΤΟΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΑ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Την Τετάρτη 24 Απριλίου, και ώρα 8:30 μμ, στον Ιανό, Σταδίου 24, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άρι Γεωργίου από τις Εκδόσεις Εστία, με τίτλο “εντός, εκτός και επί τα αυτά / Φωτοπαρακείμενα. Η συνέχεια".
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Κωστής Αντωνιάδης, Αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ, Γιώργος Λιγνός, Αρθρογράφος, Θωμάς Συμεωνίδης, Συγγραφέας – Διδάσκων Αισθητικής & Φιλοσοφίας ΑΣΚΤ, και Γιώργος Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτονας – αρθρογράφος.
60. / 20 04 2024

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, 2ος όροφος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του ακαδημαϊκουκαι ομότιμου καθηγητή αρχιτεκτονικής ΕΜΠ ,Μανόλη Κορρέ με την δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου με τίτλο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
61. / 25 04 2024

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η έγκριτη δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου, στο πλαίσιο μιας συναρπαστικής συζήτησης με τον Μανόλη Κορρέ, για άλλη μια φορά κατάφερε με εύστοχες ερωτήσεις, σε ένα ζεστό κλίμα, να εκμαιεύσει μοναδικές προσωπικές αφηγήσεις και εμπειρίες, που για πρώτη φορά διατυπώθηκαν από τον σημαντικό αυτό πολυπράγμονα επιστήμονα, Ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Η συζήτηση με τίτλο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Κύκλου εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού», που επιμελείται επί χρόνια με επιτυχία ο αρχιτέκτων και διευθυντής του Κέντρου Παναγιώτης Παναγάκης, που παράλληλα μας ταξιδεύει τις νύχτες με τις απολαυστικές μουσικές του εκπομπές "Νυχτερινές Πτήσεις" στο Τρίτο Πρόγραμμα.
62. / 25 04 2024

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΥ ΚΑΡΑΜΠΟΤΤ


Τον γνώρισα στην Ύδρα στις 6 Ιουνίου 2010, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, καθισμένο απέναντί μου, σε μια μεγάλη παρέα, και κατάφερα, συζητώντας μαζί του, να του κάνω κάποια πορτραίτα, γοητευμένος ότι από τον λόγο του αλλά και το γνωστό ένδοξο παρελθόν του στην γραφιστική, μαζί με τον Μιχάλη και την Αγνή Κατζουράκη. Όλοι θυμόμαστε τις περίφημες αφίσες του μινιμαλιστικού μοντερνισμού του ΕΟΤ την δεκαετία του ΄60 και του΄70, και τις διεθνείς τους διακρίσεις . Δεν γνώριζα όμως την αντιστασιακή του δράση, ούτε ότι στα 17 του χρόνια συνελήφθη από τους Γερμανούς με τον Βρετανομαλτέζο πατέρα του και λίγο αργότερα φυλακίστηκε από την Γκεστάπο στις φυλακές Αβέρωφ και στην συνέχεια σε ευρωπαϊκά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του την Παρασκευή 26 ΑΠΡ 2024 πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ομιλία για μια ενότητα έργων που έκανε με αφορμή την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του. «Η αυτοβιογραφική ζωγραφική του Φρέντυ Κάραμποττ», από την σειρά των έργων «Ο πόλεμος ενός εφήβου, 1941-1945» με εισηγήτρια την ιστορικό-μουσειολόγο Λεωνή Π. Θανασούλα.
63. / 08 05 2023

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ & ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ & ETSI ARCHITECTS


Την Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 19:00, στις 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο οδού Πειραιώς [στον χώρο του café] και στο πλαίσιο του 20ού κύκλου Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που οργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, με τίτλο Διαλέξεις και Διάλογοι, συμμετέχουν οι: ο αρχιτέκτων ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ, που θα παρουσιάσει επιλεγμένα έργα του γραφείου, που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. και οι η ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ ( Etsi architects που από την ωραία Καρδαμύλη αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στα παρασκήνια της ζωής ενός αρχιτεκτονικού γραφείου.
64. / 08 05 2024

ΤΖΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ


Χαίρομαι πραγματικά που γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν επιτέλους αρχιτέκτονες στο ΤΕΕ που απουσιάζουν τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα γυναίκες, μαχητικές και επικοινωνιακές όπως η Τζίνα Σωτηροπούλου, που έχει δώσει προοδευτικά δείγματα γραφής και συμμετέχει στις εκλογές του ΤΕΕ που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μάϊου στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Στηρίζω αυτή την πρωτοβουλία, και εύχομαι Καλή Επιτυχία!
65. / 09 05 2024

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ: «ΠΛΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ» | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της συναδέλφου Κατερίνας Γκιουλέκα με τίτλο “Πλάνης στην Πλάνη της” στο New York College, Αμαλίας 38, Σύνταγμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος και η εκδότρια από τις εκδόσεις «θίνες» Ζιζή Σαλίμπα. Μουσικό ιντερμέδιο: Γιώργος Γεωργόπουλος.
66. / 09 05 2024

“ΕΔΩ” ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ, ένας ικανού μεγέθους τόμος 800 σελίδων, με πλούσια εικονογράφηση, που επιμελήθηκε ο Θόδωρος Ζαφφειρόπουλος επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Ο επιμελητής μεταξύ άλλων σημειώνει στην Εισαγωγή ότι «ο συλλογικός αυτός τόμος, μέσα από πολλαπλές συλλογικές λογικές, επιχειρεί να διερευνήσει πολυπρισματικά τις έννοιες του τόπου, του τοπίου, του χρόνου και του χώρου, και το πως αυτά τα διαχρονικά σημαίνοντα αναλύονται, αποκωδικοποιούνται, ερμηνεύονται, ή μετασχηματίζονται μέσα από τις σύγχρονες θεωρήσεις και καλλιτεχνικές πρακτικές εντός του θεωρητικού και πρακτικού πεδίου των Εικαστικών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής.» Ανάμεσα στα 36 κείμενα ξεχωρίζω τα ονόματα των Κωνσταντίνου Μωραΐτη, Δημήτρη Α. Σεβαστάκη, Νικόλαου Τερζόπουλου, Θανάση Μουτσόπουλου, Γιώργου Γρυπαράκη, Χ’αρη Κοντοσφύρη, Ιωάννη Μπελιμπασάκη, Αλέξανδρου Ψυχούλη, Ίριδας Λυκουριώτη, Παναγιώτη Πάγκαλου και Σταυρου Αλιφρακγκη, Κωστή Βελώνη, Ζήση Κοτιώνη, Μαρίας Παπαδημητρίου, Φοίβης Γιαννίση και άλλων. Θα επανέλθω…
67. / 09 05 2024

“YOUTHS” ΣΤΟ SPACE 52 ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΚΑ


Την Τρίτη 14 Μαϊου 2024 εγκαινιάζεται στον χώρ SPACE 52, ομαδική έκθεση με τίτλο “YOUTHS” που επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας. με την συμμετοχή δέκα (10) νέων καλλιτεχνών/νιδων έχει σαν στόχο να διαπραγματευτεί την έννοια της «νεανικότητας» στην εποχή της κόπωσης των μεγάλων αφηγήσεων και την υποκατάσταση τους από ένα παράξενο δίπολο ενός

πληθωρισμού υποκειμενικοτήτων που όμως συνυπάρχει με την συνθήκη ενός καταθλιπτικού κομφορμισμού. Συμμετέχουν οι: Μαριάννα Αθανασίου, Αντώνης Βασιλάκης, Ευαγγελία Δαναδάκη, Ορέστης Καραλής, Σοφία Κυριακίδου, Μανούσος Μανουσάκης, Ειρήνη Μαντινάου, Αναστάσης Μελέτης, Ζαφειρία Τριβιζά, Ελένη Τσαμαδιά. Διάρκεια μέχρι 08/06/24.
68. /12 05 2024

"TΕXΝΗ, ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠ


Την Τετάρτη 15 και 16 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συμπόσιο, με τίτλο "Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία", στην Αίθουσα Τελετών «Λύσανδρος Καυταντζόγλου» του κτιρίου Αβέρωφ του Ε.Μ.Π. που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί ομότιτλη εικαστική έκθεση σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης». Για το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
69. / 12 05 2024

“MATERIAL MATTERS”: ΤΟ ΧΡΩΜΑ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 στο Αίθριο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η 5η αρχιτεκτονική εκδήλωση της σειράς “Material Matters”, που διοργανώνεται από το ek magazine.

Στόχος των εκδηλώσεων της σειράς Material Matters είναι η ανάδειξη της σημασίας μιας σειράς σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών και των εφαρμογών τους στην αρχιτεκτονική, μέσα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
Με αφετηρία την ιστορία του κάθε υλικού και τα κατασκευαστικά ή εκφραστικά του χαρακτηριστικά, οι παρουσιάσεις εστιάζουν στις δυνατότητες αξιοποίησής του με σύγχρονους όρους, όπως αυτοί διαμορφώνονται από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Το Material Matters Vol.5 είναι αφιερωμένο σε μια ιδιαίτερη παράμετρο διαμόρφωσης χωρικών ποιοτήτων στην αρχιτεκτονική: Το Χρώμα.
Η εφαρμογή χρώματος στην αρχιτεκτονική έχει σημαντική επίδραση στην αντίληψη του αρχιτεκτονικού χώρου μέσω της ανάδειξης του βάθους, της έντασης ή και της σημασίας συγκεκριμένων επιφανειών, όγκων και λεπτομερειών.
Η χρήση του, τόσο ιστορικά όσο και στη σύγχρονη εποχή, αποτελεί συνθετική παράμετρο που νοηματοδοτεί τον χώρο, επιδρώντας καταλυτικά στη διαμόρφωση της εμπειρίας μας.
Το χρώμα αποτελεί διακριτό αντικείμενο μελέτης κατά τον σχεδιασμό, συμβάλλοντας στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την ανθεκτικότητα και τη συνολική ανάδειξη του εκάστοτε έργου.
Δέκα ομιλητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design θα αναλύσουν τον ρόλο του χρώματος στην αρχιτεκτονική και το έργο τους, σε ενδιαφέρουσες 10λεπτες παρουσιάσεις.

Ομιλητές: – Δημήτρης Αντωνακάκης | Α66 Architects – Κατερίνα Αποστόλου | ΑΚΑ Architects – Μίνως Διγενής | minos digenis Arquitectos – Γιάννης Καραχάλιος – Ελισάβετ Πλαΐνη | Plaini and Karahalios Architects – Μίλτος Κοντογιάννης | studiomateriality – Κατερίνα Κούρκουλα – Hannes Livers Gutberlet | en route architecture – Βάνα Κριμνιώτη – Μαρίκα Μαυρολέων | A&M Architects – Πέτρος Ταβανιώτης | Βetaplan – Μαρία Τσαυτάρη | USP.
70. / 13 05 2024

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ: «Ο ΑΣΠΡΟΣ ΤΟΙΧΟΣ» 2022-24, ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΚΡΙΘΑΚΗ


Για 2 εβδομάδες στο διαμέρισμα του ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΚΡΙΘΑΚΗ, και με την υποστήριξη της Γκαλερί Σκουφά, και σε επιμέλεια του Θάνου Σταθόπουλου και χωρίς εγκαίνια θα παρουσιαστεί από τις 14-28 Μαΐου 2024 Ένα Περιβάλλον που αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες. Αφορμή ένα βραχυκύκλωμα κατακαίει το οικογενειακό σπίτι της Λίζης Καλλιγά στις Σπέτσες στις 20 Μαρτίου 2022, που είχε ως αποτέλεσμα «η Λίζη Καλλιγά να βρεθεί σ’ ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης στον Μαραθώνα. Στο δωμάτιό της, αντικρίζει επί τρεις μήνες τον άσπρο τοίχο απέναντι από το κρεβάτι της. Ο άσπρος τοίχος, μέρα με την ημέρα, αρχίζει να γράφεται∙ να γεμίζει από το βλέμμα της και τη συγκέντρωσή της σ’ αυτόν: σημεία και ίχνη κάνουν την εμφάνισή τους. Τότε αρχίζει να τον φωτογραφίζει και να τον βιντεοσκοπεί με το κινητό της μετά μανίας. Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση αυτού που έχει συνεχώς απέναντί της ως θέα είναι η ενστικτώδης αντίδρασή της ενάντια στη σκοτεινή παρόρμηση του θανάτου, της νεύρωσης και της διαταραχής: σαν προσευχή ή διαλογισμός, αυτή η ανίατη επανάληψη της δράσης, η καταβύθιση στον εαυτό, διαπερνώντας τον τοίχο, παίρνει τη θέση

μεγίστης ιαματικής λειτουργίας, σταδίου πένθους και θεραπείας, αποκαλυπτικής πράξης, συνειδητοποίησης και αποδοχής ενός συνεχούς που μετεγγράφεται πάντα στο τώρα οδηγώντας στην απελευθέρωση». (Απόσπασμα από το κείμενο του Θάνου Σταθόπουλου.» Η διαδικασία είναι η εξής: Οι επισκέπτες αφήνουν τα παπούτσια τους στο χολ. Στην είσοδο της

βιντεοπροβολής υπάρχουν μαξιλάρια. Παίρνει ο καθένας από ένα και κάθεται στο χαλί. Υπάρχουν και δύο καρέκλες. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην παρακολούθηση της βιντεοπροβολής. Βγαίνοντας, ο κάθε επισκέπτης αφήνει το μαξιλάρι του. Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο χολ.

Η Λίζη Καλλιγά θα παρευρίσκεται καθημερινά στην υποδοχή από τις 17-21:00.
71. / 13 05 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 287 | ΜΑΪΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΜΑΪΟΥ 2024 του περιοδικού eK (Νο 287), με κεντρικό θέμα THE WORK PLACE που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Βραβρίο Pritzker: Μια ανδρική υπόθεση». Ακολουθεί η συνέντευξη των Point Supreme στον Σταύρο Μαρτίνο, και η παρουσίαση του Νίκου Πατσαβού με τίτλο: «Συνοικία Μουσείων Μ9V στη Βενετία". Στην συνέχεια στην ενότητα ARCHITECTURE παρουσιάζονται τα έργα: 
– Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας | Irwin Kritioti Architecture
– Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Mαρούσι | iPMA Constructions + Architecture
– Κατοικία στον Διόνυσο | Desypri & Misiaris Architecture
– Μονοκατοικία στην Παιανία | Kordas Architects
– Κατοικία στην Πολιτεία | ACRM
– DK Residence στο Παλαιό Ψυχικό | Shape(d)architects
– Διπλοκατοικία στο Καματερό | The Hive Architects
– Διατηρητέα κατοικία στη Λευκωσία | Μάριος Χριστοδουλίδης
– Ξενοδοχείο στο Αργοστόλι | L-Architects. Ακολουθούν INTERIORS
– Τριώροφη κατοικία στη Βούλα | We Architectural Tank
– Maxim φαρμακείο στην Αθήνα | Studiomateriality
Και τέλος CURRENT TRENDS που επιμελέιται ο Σταύρος Μαρτίνος με θέμα : Το αρχιτεκτονικό χρώμα ως κατασκευαστικό υλικό. 
72. / 15 05 2024

ΜΙΛΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ : «ΟΖ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη, 16/05/2024, 7-10 μ.μ. εγκαινιάζεται στην γκαλερί a. antonopoulou.art η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη με τίτλο «ΟΖ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Μια σειρά έργων, ζωγραφικής και γλυπτικής, που δημιουργούν μία εγκατάσταση με αναφορές στον Μάγο του Οζ. Ο καλλιτέχνης δεν εικονογραφεί σελίδες από την κοσμαγάπητη ιστορία. Συλλέγει τοπία και εικόνες από βιντεοπαιχνίδια τα οποία επεξεργάζεται και ζωγραφίζοντάς τα, αποκαλύπτονται το παραμύθι και οι ποικίλες ερμηνείες του Μάγου Οζ. […] Ο Μίλτος Μιχαηλίδης μοιάζει να αναρωτιέται ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος ο ψηφιακός μας κόσμος. Αφημένος στην ιστορία του Οζ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασυμφωνία ανάμεσα σε αυτό που υπάρχει και σε αυτό που πράγματι βλέπουμε. Τον απασχολεί το γεγονός ότι πάντα παρεμβάλλεται ένας φακός, συνήθως η οθόνη ενός κινητού, που διαμορφώνει – παραμορφώνει την αίσθηση που σχηματίζουμε από ένα φυσικό τοπίο έως ένα πολιτικό συμβάν γύρω μας. Οι ψηφιακές εικόνες έχουν γίνει τόσο οικείες, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας, που, όχι μόνο ανταγωνίζεται την κανονικότητα, αλλά συχνά την αντικαθιστά, όπως η ιστορία από τον Μάγο του Οζ. Ο Μίλτος Μιχαηλίδης, μιλώντας με σύγχρονο τρόπο, είναι σαν να μεταφέρει σκηνές από μια ταινία που δε βρήκε διανομή. Ακόμη και η ζωγραφική του δεν είναι αυτό που φαίνεται. Διάρκεια έως 21/06/2024

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00.
73. / 15 05 2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: «ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΟΥ


Το Σάββατο 25 Μαϊου 2024 εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου η έκθεση Αλεξάνδρας Αθανασιάδη με τίτλο «Θραύσματα», που οργανώνει η Citronne Gallery σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠ.ΠΟ για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Την έκθεση επιμελούνται οι Τατιάνα Σπινάρη και η Μαρία Γιαννοπούλου. Με αφετηρία κομμάτια και αποσπάσματα από τυχαία ευρήματα, υλικά και άϋλα, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη αναπλάθει την ιστορική , καθώς και την προσωπική της μνήμη και την κατατάσσει ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου. Τα έργα αυτά φέρνουν στην επιφάνεια την αγαστή συνύπαρξη του ατομικού με το συλλογικό γίγνεσθαι, όπου η αυθεντικότητα της Ιστορίας εμπλέκεται με την γοητεία του Μύθου. Διάρκεια μέχρι 30 09 2024.
74. / 16 05 2024

ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


Το Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, στο Μέγαρο Διομήδη, Γ΄ Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και διοργανώνονται από Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με δέκα καλλιτέχνες και το Μουσικό Σχολείο Αθήνας .

Το Ιστορικό Αρχείο ανοίγει τις πόρτες του και γίνεται χώρος δημιουργίας και κοινωνικής συναναστροφής. Οργανώνει την έκθεση αρχειακών τεκμηρίων «Αρχειακά θησαυρίσματα: Έρευνα − Γνώση − Τέχνη», με σκοπό να μυήσει το κοινό στη δύναμη του αρχείου ως πηγής έμπνευσης και γνώσης, ως πεδίου έρευνας και δημιουργίας για πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Παράλληλα δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να συνομιλήσει με σύγχρονους καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα (εικαστικά, διαδραστικές εγκαταστάσεις, μουσικά δρώμενα) θα βρίσκονται διάσπαρτα στους χώρους του Μεγάρου Διομήδη. Τέλος, θα λάβουν χώρα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό η εικαστικός Ελίνα Θεοδωροπούλου συνομιλεί με την αρχιτέκτονα Ντόρα Θεοδωροπούλου μέσα από τα έργα τους: "Από το άτομο στο αρχείο και από το Αρχείο στον Άνθρωπο" και "FIX/ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - Ένα άλλο είδος γραφής". Οργάνωση Επιμέλεια: Mαρία Λεμπέση. Επικεφαλής Ιστορικού Αρχείου: Παρή Καλαμαρά.
75. 18 05 2024

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ:
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Τ.Ε.Ε.


Την Παρασκευή 24 05 2024 στις 19:00 στο κτίριο του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος Όροφος, στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση-παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Χατζησάββα, καθηγήτριας στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΠΚ, με τίτλο ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, σχέσεις φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές Βασίλης Γκανιάτσας, Τάσος Κωτσιόπουλος, Κώστας Μωραΐτης, Γιώργος Πανέτσος και Δημήτρης Φιλιππίδης. Για περισσότερα σχετικά με το βιβλίο κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα στην σχετική παλαιότερη ανάρτηση, εδώ.
76. / 21 05 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΖΕΝΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ


Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στις 6:30 στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου ΦΙΞ FIX 120+YEARS OF ARCHITECTURE Takis Zenetos, Margaritis Apostolidis A Turning Point in the History of the Fix Building, από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Για το βιβλίο Θα μιλήσουν: Στέλιος Γιαμαρέλος, Ελίνα Ζενέτου, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Κώστας Τσιαμπάος , Δημήτρης Φιλιππίδης. Tην βραδιά θα συντονίσουν οι : Ντόρα Θεοδωροπούλου, Σταύρος Μαρτίνος. Οργάνωση Oμιλιών: Ντόρα Θεοδωροπούλου-Ελίνα Θεοδωροπούλου.
77. / 22 05 2024

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗΣ+ UTOPIA: ANTON BRUCKNER ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Δεν κατάφερα χθες βράδυ να καταγράψω φωτογραφικά το παλλόμενο μουσικό σύνολο με πάνω από 100 παθιασμένους μουσικούς, που υπό τη διεύθυνση ενός χαρισματικού μαέστρου του δικού μας Θεόδωρου Κουρεντζή από τον Βύρωνα, κινούντο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής σαν ένα αιωρούμενο σμήνος πουλιών, αποδίδοντας με μια δραματική αλλά βελούδινη ερμηνεία και με ένα ξεχωριστό τρόπο την Συμφωνία αρ. 9 σε ρε ελάσσονα, το κύκνειο άσμα του Anton Bruckner. Απολαύσαμε χθες, στην κατάμεστη αίθουσα τη διεθνή ορχήστρα Utopia, που συγκεντρώνει του καλύτερους μουσικούς από όλον τον κόσμο, ένα σύνολο ομοϊδεατών με κοινή μουσική ιδεολογία, και με μία σπάνια γλώσσα του σώματος που υπαγορεύεται από τις μουσικές μεταλλάξεις, από τις πιο λεπτές αποχρώσεις μέχρι τις ισχυρές και έντονες κορυφώσεις, σε μια διαφορετική ερμηνεία. Σπάνιες βραδιές που συμβάλλουν θεαματικά στο θετικό πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της εποχής, που ευτυχώς κυριαρχεί μέσα στο νοσηρό προεκλογικό κλίμα.
78. / 24 05 2024

ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ: 
ΓΙΑ ΤΟ «ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ» ΣΗΜΕΡΑ


Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη με τίτλο « Για το “ Αττικό τοπίο” σήμερα», με ένα απρόσμενο και ευαίσθητο εξώφυλλο, που αναδεικνύει την επιβίωση της βλάστησης στα πεζοδρόμια του σκληρού αστικού τοπίου της Αθήνας. Μία ακόμη πρωτότυπη προσέγγιση του αιρετικού και ευρηματικού αρχιτέκτονα, ανθρωπολόγου, πολεοδόμου, δασκάλου και εικαστικού, με μία πλούσια εικονογράφηση όπου οι προσωπικές του αποκαλυπτικές και διεισδυτικές του φωτογραφίσεις, συνδυάζονται με αποκόμματα εφημερίδων, ιστορικό υλικό, χάρτες και πολεοδομικά σχέδια, που σχετίζονται με τον άκτιστο χώρο και όχι μόνο. Ένα ξεχωριστό πόνημα που είχε σαν έναυσμα μια επιστολή διαμαρτυρίας του Γιάννη Τσαρούχη, το 1975 σε μια εφημερίδα για την τυραννία της επιβολής του πρασίνου στην Αττική, υποδεικνύοντας έτσι το πράσινο ως κλειδί κατανόησης του Αττικού τοπίου.
79. / 24 05 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ: Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ


Την πρωτομηνιά του Ιουνίου 1-6-2024 ο Γιώργος Πίττας θα έχει τη χαρά να πρωτοπαρουσιάσει το βιβλίο του -πρωτοβουλία του Δήμου Σκιάθου- στο προαύλιο της κατοικίας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Και σημειώνει:
«Στα 175 διηγήματα του Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος ξετυλίγεται με όλες τις ομορφιές του τοπίου της και το μωσαϊκό των ανθρώπων της. Στα «ρόδινα ακρογιάλια» της, τα λιμανάκια, τα βουνά και τα λαγκάδια, τις ρεματιές και τους ελαιώνες, οι ταπεινοί πρωταγωνιστές περιποιούνται τ’ αμπέλια τους για να βγάλουν το κρασί τους, μαζεύουν τις ελιές και φτιάχνουν το λάδι τους, παρασκευάζουν τυριά, ζυμώνουν ψωμιά, μαγειρεύουν, συντρώγουν και γλεντούν. Αγρότες, ψαράδες, βοσκοί, γυναίκες αγρότισσες, μανάδες και νοικοκυρές, ζουν μια λιτή ζωή με τα λίγα που τους προσφέρει ο τόπος τους και μέσα από την αθωότητα του ταπεινού «κόσμου του Παπαδιαμάντη» αναδύεται η πολύτιμη αξία του απλού και του καίριου. Διαβάζοντας τα διηγήματά του, γνωρίζουμε σελίδα-σελίδα τον καθημερινό τους βίο, μαθαίνουμε τις διατροφικές τους συνήθειες, ανακαλύπτουμε την τυπολογία της ζωής του νησιού και διαπιστώνουμε το πώς ο μεγάλος Σκιαθίτης, από παντογνώστης της εντοπιότητας κέρδισε επάξια μια ξεχωριστή θέση στο βάθρο της οικουμενικότητας.
Τέλος, αποκαλύπτουμε μια σημαντική ψηφίδα της ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής γαστρονομίας της αλαζονείας και της σπατάλης.»
80. / 26 05 2024

ELEANOR LINES: 
«ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ» 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΗYPER HYPO


Την Τετάρτη 29.05.2024, στις 20:00 το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo παρουσιάζει στον χώρο του το βιβλίο “Πόρτες της Κυψέλης” της εικαστικού και ερευνήτριας Eleanor Lines: 100 εικονογραφήσεις σιδερένιων θυρών της περιοχής της Κυψέλης αφηγούνται για την αρχιτεκτονική της Αθήνας των μέσων του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για μια σχολαστική καταγραφή και εις βάθος μελέτη της εκπληκτικά γοητευτικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας των μέσων του 20ου αιώνα. Αποτελείται από 100 εικονογραφήσεις που αποτυπώνουν την ποικιλία σχεδίων σιδερένιων θυρών που βρίσκονται στην περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που για την εποχή υπήρξε γεωγραφικά και πολιτιστικά στο επίκεντρο.

Στην παρουσίαση θα εκτεθεί εγκατάσταση με τις 100 Πόρτες της Κυψέλης, καθώς και θα πραγματοποιηθεί ομιλία και συζήτηση με το κοινό από την Εleanor Lines και τον Nίκο Bατόπουλο.

Η Eleanor Lines είναι Βρετανίδα καλλιτέχνης γεννημένη στο Λονδίνο το 1985. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της (ΒΑ) στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Brighton στον τομέα της Χαρακτικής το 2008 και το μεταπτυχιακό της στο ίδιο αντικείμενο στο Royal College of Art το 2011. Το έργο της έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί κομμάτι διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών. Έχει αναλάβει πολλές μόνιμες δημόσιες αναθέσεις τέχνης στο Λονδίνο με πιο σημαντική εκείνη για το Crown Estate την οποία ολοκλήρωσε το 2017 και η οποία ενσωματώθηκε στην όψη ενός ανακατασκευασμένου κτιρίου σε στυλ αρ ντεκό. H Eleanor έχει τη βάση της στην Αθήνα όπου ίδρυσε το Kypseli Print Studio. Εκεί παράγει το έργο της, τρέχει εργαστήρια και οργανώνει προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας.
81. / 29 05 2024

ΕΙΡΗΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΩΝΑ:
«ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ


Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στις 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Γεωργίου Δροσίνη 3, Ψυχικό, η Ειρήνη Φιλιππίδη και η Κατερίνα Κτώνα παρουσιάζουν την δουλειά τους σε μία αντίστιξη εικόνας και μουσικής.
Διοργάνωση : Μουσικός πολιτιστικός σύλλογος Ευτέρπη. Είσοδος ελεύθερη

Η Ειρήνη Φιλιππίδη σημειώνει: «Στα φεστιβάλ το καλοκαίρι, είχαμε το ήχος και φως. Σήμερα θα έχουμε φωτογραφία και ήχο δηλαδή μουσική .Πως έγινε αυτό?

Έχω τη μανία να φωτογραφίζω τα πάντα, ερείπια και άλλα, που ίσως άλλοι τα αποκαλούν σκουπίδια. Αυτά τα επεξεργάζομαι στο κομπιούτερ, και τα ανασυνθέτω δίνοντάς τους άλλη μορφή. Πριν περίπου 3 μήνες πρότεινα στη φίλη μου Κατερίνα Κτώνα να οργανώσουμε μια παρουσίαση, όπου δικές μου εικαστικές συνθέσεις, θα πλαισιώσουν μουσική δικής της επιλογής. Το δέχτηκε με χαρά Στην πράξη είδα ότι έπρεπε η φωτογραφίες να εξελίσσονται σύμφωνα με τον χρόνο της μουσική που αντιστοιχούν. Αυτό βέβαια απαιτούσε πολύ περισσότερη επεξεργασία των φωτογραφιών και νομίζω ότι πέτυχε

Για αυτό τον λόγο ονομάσαμε «Αντιστοιχίες» τη σημερινή μας κοινή παρουσίαση.»
88. / 01 06 2024

“ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ ΙΙ”: ΜΙΑ AKOMH ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ «ΑΛΛΙΩΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Με τα λιτά σκηνοθετικά ευρήματα της Νατάσας Τριανταφύλλη και τις ηχητικές αντιστίξεις της νεαρής χαρισματικής Billie Kark, που με την δική της ηλεκτρονική μουσική με επιρροές από την ηπειρώτικη παράδοση, «σχολίασε » τη συζήτηση, που παρακολουθήσαμε χθες, 31 Μαΐου2024, στο πλαίσιο της δεύτερης εκδήλωσης της σειράς «Ρηξικέλευθο», στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Αυτή την φορά, με τίτλο “Ρηξικέλευθο ΙΙ, Η καινοτομία «αλλιώς»”, συμμετείχαν δύο ομιλητές με ταπεινή καταγωγή. Μία αρχαιολόγος από την Δραπετσώνα, η Νένα Γαλανίδου, μεγαλωμένη σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, πλαισιωμένο από πολιτικοποιημένους Μακρονησιώτες, με διατριβή στο Καίμπριτζ, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας, μια μητέρα που ευγνωμονεί τις ήττες της, και ο πολυταξιδεμένος Νίκος Καραφλός, γεννημένος και μεγαλωμένος στο χωριό Κουρούτα της Ηλείας, μηχανολόγος μηχανικός και δημιουργός του πολυδημοσιευμένου μοναδικού Ξενοδοχείου «Δεξαμενές», στον τόπο του.

Δύο ομιλητές που αναδεικνύοντας και ανασκάπτοντάς το παρελθόν, επιβεβαιώνουν με τις βιωματικές τους ψυχαναλυτικού χαρακτήρα αφηγήσεις, υπό τους ήχους τζιτζικιών και γλάρων, τις καινοτόμες δράσεις τους, μέσα από την μαιευτική δεξιότητα και την διεισδυτικότητα των παρεμβάσεων και ερωτήσεων του Στάθη Καλύβα, τη σημασία της καινοτομίας, όταν αυτή σχετίζεται με την τέχνη και την επιστήμη. Μια εξαιρετική εκδήλωση, που έκλεισε με αναφορά στους στοίχους του Πασχάλη Τερζή «Στα υπόγεια είναι η θέα» και δυστυχώς δεν επικοινωνήθηκε δεόντως, για να προσελκύσει περισσότερο νεανικό κοινό για το οποίο νομίζω ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.
89. / 02 06 2024

«ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ» ΕΚΘΕΣΗ 
ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 18:00, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με 17 σύγχρονες γυναίκες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, και με τίτλο «Γυναικεία Ζητήματα», σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου και Χριστόφορου Μαρίνου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη | Αννίτα Αργυροηλιοπούλου | Ρία Δάμα | Ελένη Εξάρχου | Μαίρη Ζυγούρη | Ντέμη Κάια | Κατερίνα Κατσιφαράκη | Ναταλία Μαντά | Δέσποινα Μεϊμάρογλου | Χριστίνα Μήτρεντσε | Λίνα Μπέμπη | Λήδα Παπακωνσταντίνου| Ελίζα Σόρογκα| Σλομποντάνκα Στούπαρ | Ελένη Τζιρτζιλάκη | Κλεοπάτρα Τσαλή | Έφη Φουρίκη. Διάρκεια μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2024
90. / 03 06 2024

1997-2011 - 14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜ


Η έκδοση του νέου αυτού βιβλίου που επιμελείται ο Κώστας Μαυρακάκης, πραγματοποιείται ενώ το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά οδηγείται στην ουσία στην πλήρη αποδυνάμωσή του, χωρίς δυστυχώς πέρα από την δυσμενή νέα νομοθεσία, κανείς από τους κρητικούς αρχιτέκτονες, πανεπιστημιακούς και ελευθέρους επαγγελματίες δεν φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να το αναλάβει, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο του Δημήτρη Αντωνακάκη, που επί 14 χρόνια πηγαινοερχόταν μεταξύ Αθήνας και Χανιών οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις και εκδόσεις σε διεθνές επίπεδο. Μία έκδοση που έρχεται να υπενθυμίσει το σημαντικό αυτό έργο που πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντωνακάκη, όπως συνοψίζεται μέσα από τα κείμενα των ομιλητών, του Νίκου Καλογήρου, Γιώργου Πανέτσου, Παναγιώτη Τουρνικιώτη και του Δημήτρη Φιλιππίδη, που συμμετείχαν σε μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» στα Χανιά, που υποστήριξε και την έκδοση, παράλληλα με μια έκθεση με σπάνιο υλικό από τις εκθεσιακές δραστηριότητες. Κείμενα και επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό στοιχειοθετούν με τον καλύτερο τρόπο τον κομψό και περιεκτικό αυτόν τόμο.
91. / 05 06 2024

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ 
ΜΕ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ


Συνοπτικές εμπειρίες από δύο εκθέσεις γλυπτικής που εγκαινιάστηκαν χθες, με κεντρικό υλικό το μάρμαρο. Η πρώτη στο Μουσείο Μπενάκη, με τίτλο “A Future for the Past”, όπου η Νίκη και η Ζωή Μοσκοφόγλου, σε συνεργασία με τον γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτο αναδεικνύουν, σε μια μικρής κλίμακας παρουσίαση, την Τηνιακή μαρμαρογλυπτική που συναντά το σύγχρονο design και η δεύτερη στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, όπου ο Τάκης Μαυρωτάς επιμελείται

μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, με θέμα τον «αισθησιακό μυστικισμό» του ιταλού γλύπτη Novello Finotti, με έργα από λευκό μάρμαρο Καρράρας, ροζέ Πορτογαλίας, μαύρο μάρμαρο Βελγίου και ορείχαλκο. Στην εικόνα κάτω το έργο του Finotti με τίτλο: «Μία τελετουργία για την κόρη του Καμικάζι».
06 05 2024

92. / EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 288 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 του περιοδικού ek (Νο 288), με κεντρικό θέμα το Κτίριο Γραφείων ΑΚΡΟΛΙΘΟΣ sτην Καβάλα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Η πρόκληση του χρώματος». Ακολουθεί η συνέντευξη του David Gianotten | των OMA που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και η παρουσίαση από τον Νίκο Πατσαβό του Ευρωπαϊκου Βραβείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής EU Mies van de Rohe Awards 2024, με τίτλο: “Pavilion μελέτης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig | Gustav Düsing, Büro Hacke”.

Από τα έργα αρχιτεκτονικής ξεχώρισα το The Cyprus Planetarium | των Savvides Architects και το Akrolithos, το κτίριο γραφείων και εκθεσιακός χώρος στην Καβάλα των KAAF Kitriniaris Associates Architecture Firm, κυρίως για τα εσωτερικά του. Καθώς επίσης την μονοκατοικία στην Σαντορίνη Domus Maya, του Studio Kyriakos Miltiadou, όπως και για την τολμηρή και παράδοξη γεωμετρία του Domes Novos Santorini, ξενοδοχείο στην Οία των KCP Architects. Στην ίδια ενότητα ARCHITECTURE παρουσιάζονται επίσης τα έργα: – Doctor’s Labs στο Μαρκόπουλο Αττικής | Whitebox Architects – Μονοκατοικία στο Μαρούσι | Creative Architects – Μονοκατοικία στη Φοινικιά Οίας | This is IMDA – Canaves Hotel στη Σαντορίνη | Kapsimalis Architects – Drakoni House στην Ελούντα | Doriza Design – Εξοχική κατοικία στη Χίο | Archipelagos Architects

Και – Pocket Apartments, μικροδιαμερίσματα στον Πειραιά | Harry Papaioannou & Associates. Τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS η Ειρήνη Μακαρούνη επιμελείται το θέμα: – Τσιμεντοκονία, ηφαιστειοκονία και γρανιτοκονία.
93. / 07 06 2024

BERNARD TSCHUMI: 
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ 
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ


Την Δευτέρα 17.06.2024 στις 19:00 θα γίνει η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα ΠΠ & Διάλεξη του Bernard Tschumi, Αίθουσα Τελετών, στο Κτίριο Α του ΠΠ στις 19:00.
Θα προηγηθούν στις 18:00 τα Εγκαίνια Έκθεσης “Architecture: Concept & Notation” στο Σχεδιαστήριο 5 του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΠ
Διαδικασία Τελετής Αναγόρευσης:
Προσφώνηση από τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Ι. Μπούρα. / Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητή Νικόλαο Μ. Αβούρη. / Χαιρετισμός και παρουσίαση του τιμώμενου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Καθηγητή Γιάννη Α. Αίσωπο. / Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και απονομή μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Πρύτανη Καθηγητή Χρήστο Ι. Μπούρα. Ομιλία Bernard Tschumi με τίτλο “Concepts & Contexts”.

Ο Bernard Tschumi είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Επίτιμος Κοσμήτωρ (Dean Emeritus) της Μεταπτυχιακής Σχολής Αρχιτεκτονικής (Graduate School of Architecture, Panning and Preservation - GSAPP) του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Είναι ο αρχιτέκτων, μεταξύ άλλων, του Μουσείου Ακρόπολης στην Αθήνα, του Πάρκου La Villette στο Παρίσι και του Κέντρου Συγχρόνων Τεχνών Le Fresnoy στη Lille, Γαλλία. Το θεωρητικό του έργο (μεταξύ άλλων, τα βιβλία Manhattan Transcripts, 1981, Questions of Space, 1995/2004 και Architecture and Disjunction, 1996) και το αρχιτεκτονικό του έργο (ειδικά μέσω της σειράς βιβλίων Event Cities 1, 2 , 3 , 4 και το Architecture Concepts: Red is Not a Color) έχουν δημοσιευθεί εκτενώς σε διεθνή κλίμακα ενώ ατομικές εκθέσεις του έργου του παρουσιάστηκαν στο Museum of Modern Art (MoMA) στη Νέα Υόρκη και το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι.

Για ένα σύντομο βιογραφικό του Bernard Tschumi Κάντε ΚΛΙΚ εδώ
Για το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Bernard Tschumi Architects βλ. εδώ
94. /10 06 2024

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ 1953-2024


Σπουδαγμένος στην αρχιτεκτονική σχολή της Βενετίας με δασκάλους τον Κάρλο Σκάρπα και τον Aldo Rossi και βλέποντας την αρχιτεκτονική σε σχέση με τη σύγχρονη τέχνη την ιστορία, τη φιλοσοφία, και τις κοινωνικές επιστήμες, κατάφερε να παρουσιάσει το αυθεντικό του έργο σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον διεθνή χώρο, όπως στην Documenta X στο Kάσελ, και στην Bienalle της Tέχνης σε Bενετία. Συνεργάστηκε μαζί με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, τον Γιώργο Σημαιοφορίδη και τον Τάκη Κουμπή στην έκδοση του πρωτοποριακού περιοδικού «Τεύχος» και έγινε γνωστός από την πρότασή του, εκτός του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σχεδίασε επίσης σπίτια καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Κουνέλη και του Brice Marden στην Ύδρα. Ο ίδιος σημειώνει ότι: «Κάθε κτίριο που έχτισα, ή κάθε πρόταση που διατύπωσα, νομίζω ότι είχαν να πουν κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν ήταν ανεκδοτολογικό, αλλά αντίθετα είχε αναφορές στην ιστορία, στη φιλοσοφία και στον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να υπερβεί τα εγγενή δεσμά της.» Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 στις 11:00 στον Άγιο Γεώργιο Κυνοσάργους, στα σύνορα Δάφνης-Νέου Κόσμου. Ευκολότερη πρόσβαση με ΤΑΧΙ.
95. / 16 06 2024

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | NO 171


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ Νο 171, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους οι: R.C.TECH, Γιώργος Τσολάκης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Τσαμπίκος Πετράς, DS Architects, BETAPLAN / PILA, en-route-architecture, Minas Kosmidis Architects, wip architects, Buerger Katsota Architects, aphe architecture studio, Αργυρώ Ευσταθίου, PHOS Architects & Λίνα Καζολέα, Kapsimalis Architects, Αριστομένης Βαρουδάκης & Γιώργος Βαρουδάκης, και Νίκος Σκουτέλης. Επίσης συμμετέχει με άρθρο του ο Βασίλειος Ι. Χανής και παρουσιάζεται το έργο των BETAPLAN στο Ελληνικό. Τέλος, δημοσιεύεται μία έκθεση φωτογραφίας από την Erieta Attali.
96. / 20 06 2024 

DOMa: ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2024
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, ο ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε ο DOMa το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής, συμπλήρωσαν τη 15η συνεχή χρονιά διεξαγωγής τους. Στη διοργάνωση συμμετείχαν αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες του σχεδιασμού (αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, υποβάλλοντας το έργο τους ηλεκτρονικά, έως 12 Μαρτίου 2024. Τα έργα που κατατέθηκαν ως υποψηφιότητες αφορούν τη χρονική περίοδο 2019 – 2023. Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2024 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 2 Ιουλίου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Είσοδος ελεύθερη - link in bio για προκράτηση θέσης.
97. / 24 06 2024

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ 
1939-2024

Έφυγε σήμερα εν ηρεμία ένας ευγενής, πρωτοπόρος και σημαντικός αρχιτέκτονας που άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αρχιτεκτονική, αναζήτησε την απλότητα, υπηρέτησε τον τεχνολογικό νεωτερισμό και την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, αγάπησε την ζωγραφική, και κινήθηκε επάξια σε ενα διεθνές περιβάλλον.
98. / 30 06 2024

“UN-NATURAL MAT(T)ERIAL – (UNNATURAL NATURAL MATERIAL AND MATTER)” 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (CΑΜ)


Την Τετάρτη 03 Ιουλίου στις 19:00 εγκαίνιάζεται η έκθεση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ), με τίτλο “Un-natural Mat(t)erial – (Unnatural Natural Material and Matter)”, που επανεξετάζει τις καθιερωμένες απόψεις σχετικά με την αρχιτεκτονική, την ύλη και την υλικότητα, και αμφισβητεί τη διάκριση μεταξύ «φυσικών» και «τεχνητών» υλικών. Παράλληλα προσβλέπει να αναδείξει ότι όλες οι πρωταρχικές ύλες για αυτά τα αρχιτεκτονικά υλικά και όχι μόνο, προέρχονται από τον πλανήτη μας και είναι ουσιαστικά φυσικής προέλευσης. Γύρω από αυτά τα ζητήματα θα αναπτυχθεί και μια συζήτηση σημαντικών ομιλητών με το συντονισμό της Λυδίας Καλλιπολίτη, Associate Professor and Director of the M.S.Advanced για τα διάφορα σχετικά με το θέμα, συστήματα κοινωνικής επιρροής και τους οικονομικό-οικολογικούς παράγοντες.

Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει το ταξίδι και την μετεξέλιξή της σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου (18:00-20:00) – θα πραγματοποιηθεί Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής για παιδιά με την αρχιτέκτονα Πέννυ Χωραφά, βάσει της θεματικής της έκθεσης. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 18 Ιουλίου 2024. Είσοδος ελεύθερη.
99. / 08 07 2024

«Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ»: 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΚΥΜΗΣ


To Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, στις 19:00 εγκαινιάζεται στο Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου στον Πύργο Κύμης, Εύβοια η εικαστική έκθεση, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, με τίτλο «Η εσωτερική πλευρά του ανέμου», που διοργανώνουν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Κύμης και την ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ. Η θεματική της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τη χειρωναξία, δίνοντας έμφαση στην υλικότητα και στο χειροποίητο αντικείμενο. Συμμετέχουν 42 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες με περισσότερα από 70 έργα, τα οποία συνομιλούν με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του κτιρίου και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου. Χτίζοντας πάνω στην κληρονομιά του Χρυσανθόπουλου, η έκθεση περιλαμβάνει έργα αυτοδίδακτων καλλιτεχνών, όπως τις ταπισερί του Στάθη Κατσαρέλη και μία φορητή εικόνα («Τοπίο του θεσσαλικού κάμπου») του λαϊκού ζωγράφου Αθανάσιου Παγώνη (1820-1884). Μέσα από τη συμμετοχή του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη, επιχειρείται ένας διάλογος με τον Αλέξανδρο Ροδάκη και το περίφημο σπίτι του στον Μεσαγρό Αίγινας. Επιπλέον, σύγχρονες καλλιτέχνιδες, όπως η Πέννυ Γκέκα, η Ρία Δάμα, η Χριστίνα Μήτρεντσε και η Σοφία Σιμάκη, έχουν φιλοτεχνήσει έργα ειδικά για την έκθεση, αντλώντας έμπνευση από αντικείμενα της οικίας του Χρυσανθόπουλου, από κεντήματα της οικογένειας του επιμελητή και από την πολιτιστική ιστορία της Κύμης. Η έκθεση ξαναφέρνει στο προσκήνιο το έργο της σημαντικής κεραμίστριας Μαρίας Βογιατζόγλου, τις ταπισερί της Νίκης Καναγκίνη, και συγχρόνως αναδεικνύει το ζωγραφικό έργο του Μοναχού Νικόδημου και του αρχιτέκτονα Τάκη Τερζόπουλου. Ιδιαίτερη παρουσία στην έκθεση έχει η ομάδα ΑΦΗ, η οποία, από το 1979 έως σήμερα, ισορροπώντας μεταξύ εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, έχει χαράξει τη δική της διαδρομή, επιμένοντας στην αργή χειρωνακτική κατασκευή ιδεών. Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μίρολαντ Πάβιτς, που εκδόθηκε στα σερβικά το 1991 και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1994 από το Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς. Διάρκεια έως τις 25 Αυγούστου 2024 / Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή, 18:00-21:00.
100. / 10 07 2027

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΚΘΕΣΗ 
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ


Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2024 εγκαινιάζεται παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, η νέα, επίκαιρη έκθεση με τον τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που επιμελείται Συραγώ Τσιάρα, η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη, που επιμελείται η Συραγώ Τσιάρα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Η έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελεί ένα συνολικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Θα περιλαμβάνει 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, καθώς και ένα συνέδριο με θέμα τη δημοκρατία και τις εικαστικές τέχνες. Διάρκεια μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2025.
101. / 10 07 2024 

«ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΣ» ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ


Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο ΜΕλΙΣΣΑ, ο τιμητικός τόμος στον Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, με τίτλο "Πολύτεχνος". Περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα από ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον Παναγιώτη Τουρνικιώτη ως φίλοι, συνεργάτες, δάσκαλοι, συνάδελφοι, μαθητές, σε επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ Κώστα Τσιαμπάου.
102. / 19 07 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 289 | ΙΟΥΛΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 του περιοδικού ek (Νο 289), με κεντρικό θέμα την Εξοχική Κατοικία στο Πόρτο Χέλι, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Τραπεζοκαθίσματα». Ακολουθεί η συνέντευξη με τους GFRA Architecture που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και η παρουσίαση από τον Νίκο Πατσαβό με τίτλο SOCIAL SPACIOUSNESS, Σχεδιάζοντας το μέλλον της κατοικίας αρχιτέκτονες MVRDV, σε συνεργασία με Hub, και Bridges.

Από τα έργα αρχιτεκτονικής ξεχώρισα «Casa D στον Χολαργό» μία υπαναχώρηση κατοικίας στο Χολαργό των Cometa Architects. Παρουσιάζονται επίσης τα έργα αρχιτεκτονικής

– The Ritz Carlton Residences στη Λεμεσό | Marfields Design
– Casa D στον Χολαργό | Cometa Architects
– Εξοχική κατοικία στο Μεγανήσι | Dezone
– Kατοικία στο Πόρτο Χέλι | A. Kontodimas Architects
– Δύο κατοικίες στη Νάξο | GFRA Architecture
– Κατοικία στη Μύκονο | Mykonos Architects
– Elysian Retreat Santorini | Κατερίνα Αντωνίου, Lib Concept
– Mykonos Flow, Ξενοδοχείο στο Super Paradise | GNB Architects. Επίσης τα INTERIORS:
– Anemelia Hotel στη Μύκονο | A&M Architects, Evripiotis Architects
– Bard de Sol, Luxury retreat στη Μύκονο | XKS Architects
Τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS η Ειρήνη Μακαρούνη και ο Σταύρος Μαρτίνος επιμελούνται το θέμα: Σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό πισίνας.
103. / 29 08 2024

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ
11ης BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ.


Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάστηκε η έκθεση της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που πραγματοποιείται από Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) σε συνεργασία με τον Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Διάρκεια έκθεσης 5 - 27 / 09 / 2024
104. / 30 08 2024

ΕΡΝΣΤ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΝΣΕΝ
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1859-1890

𝚨𝛌𝛌𝛈𝛌𝛐𝛄𝛒𝛂𝛗Ι𝛂 𝟏𝟖𝟓𝟗 - 𝟏𝟖𝟗𝟎. 𝚮 𝛂𝛎ε𝛄𝛆𝛒𝛔𝛈 𝛕𝛈ς 𝚺𝛊𝛎𝛂ί𝛂ς 𝚨𝛋𝛂𝛅𝛈𝛍ί𝛂ς 𝛋𝛂𝛊 ά𝛌𝛌𝛆ς 𝛊𝛔𝛕𝛐𝛒ί𝛆ς
[EΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΛΕΝΑ Ζ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ]


Η επί τριάντα χρόνια (1861‒1891) αλληλογραφία στη γερμανική γλώσσα του Δανοαυστριακού Θεοφίλου Χάνσεν, από τη Βιέννη, με τον Γερμανό Ερνστ Τσίλλερ, που βρισκόταν στην Αθήνα, είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία ζωής, μαθητείας, φιλίας, σεβασμού και επαγγελματικής δράσης. Είναι όμως και πηγή για τη μελέτη δύο πόλεων του 19ου αιώνα, της Βιέννης και της Αθήνας, μέσα από την αρχιτεκτονική στη γένεση νέων εποχών.

Ο Χάνσεν (Κοπεγχάγη 1813-Βιέννη 1891) σχεδίασε και οργάνωσε το τεχνικό υπόβαθρο της ανέγερσης της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ο Τσίλλερ (Δρέσδη 1835-Αθήνα 1923), στα είκοσι τέσσερά του χρόνια, θα διευθύνει από το 1861 το από μήνες παρατημένο εργοτάξιο αυτής της ανέγερσης, με τη διαρκή παρουσία του στο «βουλεβάριον» της μετέπειτα οδού Πανεπιστημίου. Ο νεότερος Έρνστ είχε σπουδάσει στην Οικοδομική Σχολή της Δρέσδης, αλλά και κοντά στην αρχιτεκτονική ευφυία του Χάνσεν, στο ατελιέ της Βιέννης. Ο δάσκαλος Θεόφιλος σταδιοδρομούσε ήδη το 1843 στην Αθήνα, με τις ιδιωτικές του αναθέσεις δυο σημαντικών έργων: το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και το Αστεροσκοπείο. Πρόκειται για πρωτοφανές εγχείρημα: έχτιζαν δια αλληλογραφίας, παρακολουθώντας ένα εργοτάξιο σε ακραίες συνθήκες με τα στερημένα μέσα εκείνης της εποχής. Πέρα από τα κατασκευαστικά σχέδια που κρατούσε ο Τσίλλερ κατά την άφιξη του στην Αθήνα, εκπονημένα στο ατελιέ της Βιέννης, η εξ αποστάσεως κτιριακή κατασκευή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της οικοδομικής και στις γνώσεις που έχουμε από τη συνεργασία μεταξύ μελετητή και εκτελεστή επιβλέποντα.

Οι 428 επιστολές δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, χάρη στη φροντίδα της ιστορικού τέχνης Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, που τις συγκέντρωσε, τις επιμελήθηκε και τις μετέφρασε. Οι 342 επιστολές του Τσίλλερ προς τον Χάνσεν απόκεινται στα κατάλοιπα του Θεοφίλου Χάνσεν, στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ενώ οι 86 επιστολές του Χάνσεν προς τον Τσίλλερ σώζονται στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Τσίλλερ ενημέρωνε διαρκώς τον δάσκαλο του με ειδήσεις πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου, με γεγονότα και εξελίξεις που θα καθόριζαν εν γένει την οικοδομική ανάπτυξη στην Αθήνα και την εισροή κεφαλαίων από την ομογένεια, κυρίως όμως με τις περιπέτειες της εξωτερικής πολιτικής του νεοσύστατου, για δεύτερη φορά, ελληνικού βασιλείου. Είτε αυτές εξελίσσονται στην Αθήνα του Όθωνα και του Δανού Γεωργίου Α΄ ή του Τρικούπη, είτε στη Βιέννη του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ είτε στην Κοπεγχάγη του Φρειδερίκου Η΄. Ο Χάνσεν, από την πλευρά του, πληροφορούσε τον Τσίλλερ για τα εν εξελίξει έργα του στην Αθήνα, που αργοπορούσαν λόγω δυσκολιών χρηματοδότησης –το διάκοσμο του Πανεπιστημίου, το Μέγαρο Εκθέσεων «Ζάππειον», τη Βαλλιάνειο Εθνική Βιβλιοθήκη–, αλλά και για τα έργα του στη Βιέννη, της δικής του «Ελληνικής Αναγέννησης».

Από την αλληλογραφία αναδεικνύεται η φυσιογνωμία του εξαίρετου βοηθού Τσίλλερ, που αδιαμαρτύρητα υποτάσσεται, συχνά αμφισβητώντας αλλά πάντοτε συμπορευόμενος με τον απόντα μέντορά του Χάνσεν. Ο βοηθός αυτός έμελλε να γίνει ο κεντρικός ήρωας των σημαντικότερων έργων στην Αθήνα, που καθιέρωσαν το πρόσωπο του νεοκλασικιστικού 19ου αιώνα στην Ελλάδα.

Περισσότερα εδώ.  
105. /  06 09 2024

ANDREW GIPE-LAZAROU – ΚΩΣΤΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: “WEIRD-FICTIONAL NARRATIVES IN ART, ARCHITECTURE, AND THE URBAN DOMAIN”


Με τον ελκυστικό και μακροσκελή τίτλο: «Φανταστικές Αφηγήσεις Τρόμου στην Tέχνη, την Aρχιτεκτονική και τον Χώρο της Πόλης», ο Andrew Gipe-Lazarou – κάτοχος MArch από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ και διδακτορικού από το Ε. Μ. Πολυτεχνείο και ο Κώστας Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο, επιμελούνται την νέα αυτή έκδοση του Cambridge Scholars Publishing. Ιστορίες τρόμου, μύθοι μακάβριοι, φαντασιώσεις και πολυάριθμες φοβικές αφηγήσεις συνοδεύουν, αναπόσπαστα, τη συλλογική πολιτιστική έκφραση από την αρχαιότητα. Είναι, ωστόσο, στην Ευρώπη του 19ου αιώνα που η απόκοσμη αυτή μυθοπλασία φτάνει στο πρώτο της απόγειο, ως πολιτιστικό και πολιτικό αντίθετο στις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονής της ζωής - στο πρώτο της απόγειο. Εκφράζει τότε, πριν τις μεσοπολεμικές και τις πλησιέστερες σε εμάς μεταπολεμικές της εκρήξεις, τη συλλογική απογοήτευση της δυτικής κοινωνίας για τις απραγματοποίητες υποσχέσεις 2 του Διαφωτισμού, υποσχέσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Αποτυπώνει την αγωνία των αστικών πληθυσμών στις ασφυκτικές βιομηχανικές πόλεις, τα δεινά που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες πολεμικές αντιπαραθέσεις και την αγωνία του απλού πολίτη απέναντι στις ραγδαίες και σύνθετες τεχνολογικές και πολιτικές αλλαγές που τον ξεπερνούν, που είναι αδύνατο να τις ελέγξει. Ο συλλογικός αυτός τόμος επιχειρεί την ορθολογική απομυθοποίηση των παράλογων πολιτισμικών εκφράσεων, με τη διπλή πρόθεση να χρησιμοποιηθεί τόσο ως αναφορά ακαδημαϊκή όσο και ως γενικότερος οδηγός στη σφαίρα των χιμαιρικών πολιτισμικών φαντασιώσεων, που θα μπορούσε να προσελκύσει το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Αναλύει τη συσχέτιση των αστικών μυθολογιών και των ταυτόχρονων πολιτιστικών παραδειγμάτων τους, ανιχνεύει την ανάδυση του συλλογικού ασυνείδητου στη λογοτεχνία, τα κόμικς, την κινηματογραφία, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τις εικαστικές απεικονίσεις. Στον τόμο συμμετέχουν με κείμενά τους οι Xavier Costa, Κώστας Ντάφλος, Francesco Maria Ferrara, Κάρολος Γαλανός, Andrew Gipe-Lazarou, S.T. Joshi, Luigi Lafasciano, Ρένα Μαρκογιαννάκη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Στυλιανή Σάλτα, Δημήτρης Τσιβόλας και Κατερίνα Βασιλείου.
106. / 07 09 2024

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ : «ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ» ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ


Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, 19:30-21:30 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, η καινούργια ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη, με τίτλο «Ένα λιμάνι στην έρημο», με αφετηρία μια ορφική επιγραφή χαραγμένη πάνω σε χρυσό έλασμα, που βρέθηκε μέσα σε χάλκινη ταφική υδρία του 4ου αι. π.χ. στα Φάρσαλα της Θεσσαλίας.

107. / 08 09 2024

ΒΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ: “ΚΤΙΣΜΑΤΑ” ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη η έκθεση της εικαστικού Βούλας Καραμπατζάκη με τίτλο «Κτίσματα». Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Βούλας Καραμπατζάκη στην γκαλερί και ένα εντυπωσιακό διάλογο της αγαπημένης εικαστικού με τα κτίσματα της. Ναοί, βωμοί, μοναστήρια, φάροι, στήλες, όλα βρίσκονται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που μοιάζει να οδηγεί άλλοτε προς τη φθορά άλλοτε προς την ανέγερσή τους.
108. / 09 09 2024

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΡΟΥΖΑ : «WATER ABANDONS ITSELF. GOLD TAKES LIFE OVER» ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη, 05/09/2024, 7-10 μ.μ. εγκαινιάστηκε στην γκαλερί a. antonopoulou.art η νέα έκθεση της Στεφανίας Στρούζα με τίτλο «WATER ABANDONS ITSELF. GOLD TAKES LIFE OVER», που επιμελείται η Μαρίνα Φωκίδη. «Το νερό αφήνεται. Ο χρυσός όχι. Ο χρυσός καταλαμβάνει τη ζωή».

Oι φράσεις της ποιήτριας Anne Carson απηχούν τις εντάσεις μεταξύ έμψυχου και αδρανούς, μεταξύ ζωής, μύθου και ύλης. Αυτή ακριβώς η ρευστότητα των παραπάνω σχέσεων αντικατοπτρίζεται στην παρούσα έκθεση μέσα από έναν φαντασιακό τόπο, στον οποίο έχει αφήσει τα ίχνη της μια μυθική οντότητα γνωστή ως το Χρυσόμαλλο Δέρας.
109. / 09 09 2024

ΝΕΟΝ: «SPACE OF TOGETHERNESS» 
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ


Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, ανεβάζοντας και πάλι τον πήχυ, παρουσιάζει την έκθεση space of togetherness στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου / Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, σε επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη

Η έκθεση αναπτύσσεται στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και διερευνά πώς υφαίνονται στην καθημερινή ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν και η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα.

Συμμετέχουν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες και συλλογικότητες, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικές πρακτικές που αμφισβητούν τα στερεότυπα:

Igshaan Adams, Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, Patricia Kaersenhout, Bouchra Khalili, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Malgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Κώστας Ρουσσάκης, Γεωργία Σαγρή, Antrea Tzourovits, VASKOS, Μαριάννα Χριστοφίδου.

Στην φωτογραφία tο έργο της Μαρίας Λοϊζίδου με τίτλο “Volant Migrants”, 2023
110. / 11 09 2024

CITRONNE GALLERY: "ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΙΙ" ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 εγκαινιάζεται στη CITROΝΝΕ Gallery στην Αθήνα η ομαδική έκθεση με τίτλο «Μυθιστορίες ΙΙ». Πρόκειται για την οργανική συνέχεια της έκθεσης Μυθιστορίες Ι, η οποία παρουσιάστηκε στον χώρο της CITRONNE Gallery στον Πόρο και θα ακολουθήσει μια παράλληλη λειτουργία ως τις 15/9. Συμμετέχουν οι εννέα εικαστικοί, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Λυδία Δεληκούρα, Ιάσονας Καμπάνης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Πέτρος Μώρης, Νίκος Ποδιάς και Νάνα Σαχίνη που συνθέτουν μια συλλογική οπτική γύρω από την ατομική, αλλά και την κοινή έννοια του Μύθου και της Ιστορίας. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διευρύνουν την θεματική· είτε με νέες ad hoc δημιουργίες είτε επαναπροσδιορίζοντας παλαιότερα ιστορικά έργα. Στην εικόνα το έργο Petros-Moris_Future-Bestiary
111. / 13 09 2024

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ: 
«ΈΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ», 
ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ


Στις 12 Σετεμβρίου εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, η καινούργια ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη, με τίτλο «Ένα λιμάνι στην έρημο», με αφετηρία μια ορφική επιγραφή, χαραγμένη πάνω σε χρυσό έλασμα ,που βρέθηκε μέσα σε χάλκινη ταφική υδρία του 4ου αι. π.χ. στα Φάρσαλα της Θεσσαλίας. Ανήκει σε μια κατηγορία ορφικών επιγραφών με εσχατολογικό περιεχόμενο, που έχουν βρεθεί τόσο στη μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Ελλάδα και στη Ρώμη.


112. / 13 09 2024

ΒΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ 
ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΥΛΑΚΗ


Μας υποδέχθηκε χαμογελαστή η εικαστικός Βούλα Καραμπατζάκη στην πρώτη της έκθεση στην γκαλερί Ζουμουλάκη, που εγκαινιάστηκε χθες, παρουσιάζοντας, τα δικά της πρωτότυπα κτίσματα που ανυψώνονται με μια κυρίαρχη συμμετρία και αναδεικνύουν την δική της σαφή αρχιτεκτονική άποψη, που εμπεριέχει αμέτρητες μνήμες από τους ουρανοξύστες της σχολής του Σικάγου, μέχρι τις ξερολιθιές και τους περιστερώνες της Τήνου. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας ευτελή κυψελωτά χαρτόνια nodule και honeycomp, μέσα από μια ευαίσθητη δημιουργική και ευφάνταστη επεξεργασία, που προσελκύει το βλέμμα και συγκροτεί μια σαφή και ενδιαφέρουσα κατεύθυνση. Σπεύσατε…
113. / 15 09 2023

“ART ATHINA 2024” ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟ


Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 εγκαινιάζεται στο Ζάππειο Μέγαρο η φετινή ART ATHINA με την παρουσίαση 71 επιλεγμένων γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας καθιερωμένος θεσμός που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και βασίζεται σε μια σταθερή ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον διευθυντή της, Αντώνη Κούρκουλο, και σε συνεργασίες με νέους επιμελητές. Η νέα οπτική ταυτότητα – που υπογράφει για όγδοη χρονιά το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο G Design Studio- δίνει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ομιλίε, συζητήσεις, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και performance, ακόμη και στον γειτονικό κινηματογράφο Αίγλη.
Διάρκεια μέχρι την Δευτέρα 23 / 09/ 2024.
114. / 17 09 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 290 | ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 του περιοδικού ek (Νο 290), με κεντρικό θέμα στο εξώφυλλο την ASTIR MARINA ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με τίτλο «Ταξίδια αρχιτεκτονικής» που εμπλουτίζουν την αρχιτεκτονική παιδεία. Ακολουθεί η συνέντευξη με τους Minos Digenis Αrquitectos, που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και η αναλυτική παρουσίαση, μέσα από μία κριτική ματιά από τον Νίκο Πατσαβό με τίτλο ΤΟΠΙΟ ΕΚΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ της εντυπωσιακής – προκλητικής ανάπλασης της Astir Marina στην Βουλιαγμένη από τους AETER ARCHITECTS και τους NEIHEISER ARGYROS,

Από τα έργα αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται: – S29 Κατοικία στον Στρόβολο | EKKY Studio Architects
– Moνοκατοικία στην Αχαΐα | Façade
– Εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι | 3H Architects
– Gundari Resort στη Φολέγανδρο | Block722
– Corte Interna, αποκατάσταση συμπλέγματος τριών λιθόκτιστων κτιρίων στα Χανιά | Εύη Κώτσου. Επίσης τα INTERIORS:
– Seriphos Estate Παραθεριστικά διαμερίσματα | Ioli Chiotini Studio
– Ergon Bakehouse Ξενοδοχείο και αρτοποιείο στην Αθήνα | Urban Soul Project
– Kafea Terra Γραφειακός χώρος στη Θεσσαλονίκη | Υποδομή Τεχνική
– M-Stat Headquarters στην Αθήνα | Minos Digenis Αrquitectos
– Baseblue Ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά | R.C.TECH

Τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS ο Ηλίας Α. Ψαθάς επιμελείται το θέμα: Φωτοβολταϊκά και σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
115. / 20 09 2024

“HOTEL EXPERIENCE” 
ΕΚΘΕΣΗ & ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Το Σάββατο και την Κυριακή 5 & 6 Οκτωβρίου 2024 μια έκθεση και ένα συνέδριο θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Αθηνών που απευθύνεται σε Ξενοδόχους-Ανθρώπους του Τουρισμού και της φιλοξενίας, Αρχιτέκτονες και Designers και τον κόσμο των Υλικών. Μία παραγωγή της Design Ambassador για την εμπειρία της Φιλοξενίας, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Μπαρτζώκα, σε συνεργασία με το γραφείο FLUX OFFICE, με την αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη, που εμπνέονται από ατμόσφαιρες ξενοδοχείου που συναντάμε σε εμβληματικά κινηματογραφικά έργα, όπως το «Shining» του Stanley Kubrick (1980), το «In the mood for love» από τον Wong Kar-wai (2000) και το «Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson από το 2014. Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής και της οργάνωσης του χώρου είναι η δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας καθώς ο επισκέπτης της έκθεσης μετατρέπεται σε επισκέπτη του ξενοδοχείου που καλείται να περιηγηθεί σε έναν ελκυστικό και μυστήριο χώρο φιλοξενίας. Η αλληγορία του ξενοδοχείου αποτυπώνεται μέσω σκηνικών κατασκευών, κινηματογραφικών αναφορών και του φωτισμού προσκαλώντας σε ένα απρόσμενο περιβάλλον. 
116. / 27 09 2024

PLATFORMS PROJECT 2024 - INDEPENDENT ART FAIR ΣΤO ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ





117. / 27 09 2024

“DOMA DIARIES 2024” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Πέμπτη 10.10.2024, στις 18:00, ο DOMa θα παρουσιάζει την τέταρτη ημερίδα με τίτλο DOMa Diaries, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, που στοχεύει στην απεικόνιση του μέλλοντος της ελληνικής πόλης. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης εκδήλωσης, οκτώ καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία θα παρουσιάσουν ένα έργο τους που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη:
A31 Architecture, P4architecture, PILA, RCTECH, React Architects, Έλενα Ζερβουδάκη, Ελίνα Λούκου, και Μπούκη Μπαμπάλου / Αντώνης Νουκάκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
118. / 27 09 2024

ΈΡΝΣΤ ΤΣΙΛΛΕΡ / ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΝΣΕΝ
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1859-1890


Ένας νέος συγγραφικός άθλος της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, μία έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με θέμα την Αλληλογραφία 1859-1890 του του Δανοαυστριακού Θεοφίλου Χάνσεν, από τη Βιέννη, με τον Γερμανό Ερνστ Τσίλλερ, που βρισκόταν στην Αθήνα, ως επιβλέπων για την ανέγερση της Σιναίας Ακαδημίας. Οι 428 επιστολές δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, χάρη στη φροντίδα της ιστορικού τέχνης Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, που τις συγκέντρωσε, τις επιμελήθηκε και τις μετέφρασε.

Από την αλληλογραφία αναδεικνύεται η φυσιογνωμία του εξαίρετου βοηθού Τσίλλερ, που αδιαμαρτύρητα υποτάσσεται, συχνά αμφισβητώντας αλλά πάντοτε συμπορευόμενος με τον απόντα μέντορά του Χάνσεν. Ο βοηθός αυτός έμελλε να γίνει ο κεντρικός ήρωας των σημαντικότερων έργων στην Αθήνα, που καθιέρωσαν το πρόσωπο του νεοκλασικιστικού 19ου αιώνα στην Ελλάδα.

Ανυπομονώ να διαβάσω τις περιγραφές για τις οικοδομικές λεπτομέρειες και τις οδηγίες για το εργοτάξιο, μιας άλλης εποχής που άνοιξε δρόμους στην ελληνική αρχιτεκτονική και οδήγησε σε υψηλού επιπέδου κατασκευές του μοντερνισμού στην περίοδο του μεσοπολέμου.

[Eπιμέλεια - Μετάφραση: Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη.
119. / 28 09 2024

«ΥΛΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΛΕΜΜΑΤΑ» ΣΤΟ


Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Υλικότητες και Βλέμματα» που επιμελείται Ο Δημήτρης Τρίκας, με έργα των Η Πανδώρας Μουρίκη, η Ελευθερίας Προφητηλιώτη και του Γιώργου Τσεριώνη στο “Potential Project”, Ανδρέου Μεταξά 25 Εξάρχεια, Αθήνα. Διάρκεια μέχρι 17 ΟΚΤ 2024. Στην έκθεση «Υλικότητες και Βλέμματα» οι τρεις δημιουργοί χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα για να συνθέσουν εικόνες που μέσα από τις υλικότητες που χρησιμοποιούν ανα-διατάσσουν τα πολλαπλά νοήματα που προκύπτουν από τη θέαση τους και τις αντίστοιχες διαδρομές που υποδεικνύουν. Συμβολικές- νοητικές διαδρομές που αντλούν την ύπαρξη τους από τα επίπεδα ανάγνωσης και ερμηνείας που υποφώσκουν της επιφάνειας των εικόνων τους και κυριολεκτικές διαδρομές μέσα στο χώρο της έκθεσης, στο Potential Project, που ανάλογα με το πως θα τις βαδίσει ο/η επισκέπτης/τρια και ανάλογα με το φως που συναντά ή την/τον ακολουθεί αντιλαμβάνεται πρόσθετα και διαφορετικά σχήματα, δομές και νοήματα.
120. / 29 09 2024

ΜΑΡΚ ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑΣ: «Η ΠΛΗΘΩΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ» ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη, 17/10/2024, 7-10 μ.μ. εγκαινιάζεται στην γκαλερί a. antonopoulou.art η νέα έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρας με τίτλο Η πληθωρικότητα των χρωμάτων’, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος

Σε αυτή την έκθεση ο Μαρκ Χατζηπατέρας παρουσιάζει μια σειρά από πίνακες, ακρυλικά σε καμβά διαφορετικών διαστάσεων. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν το 2024 και είναι τα πιο αφαιρετικά έργα που έχει κάνει ο Μαρκ Χατζηπατέρας έως τώρα. Τετράγωνα και παραλληλόγραμμα σχήματα, γραμμές με έντονα χρώματα που υποδηλώνουν για ακόμη μια φορά τη λατρεία του Χατζηπατέρα για το χρώμα. Ωστόσο, στα έργα του εκλείπει η παραστατικότητα, οι αναφορές στη φύση και σε ανθρωποκεντρικές φιγούρες και τα μοτίβα που είδαμε στα προγενέστερα ζωγραφικά του.

Στα έργα των τελευταίων 5 χρόνων, όπως σημειώνει ο κριτικός και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος, η δουλειά αυτή “φανερώνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την τέχνη του χρώματος. Σε αυτή τη νέα ζωγραφική ενότητα ο καλλιτέχνης οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων. Οι πίνακές του αποτίνουν φόρο τιμής σε εξέχοντες εκφραστές της αμερικανικής αφαίρεσης, αλλά και σε διάσημους πρεσβευτές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Η επινοητική χρήση του χρώματος και η συναισθηματική ευφορία που προσφέρουν τα έργα αυτών των καλλιτεχνών εξηγούν το σκεπτικό της τολμηρής οικειοποίησης που επιχειρεί ο Χατζηπατέρας και τη διαμόρφωση μιας νέας, εντελώς προσωπικής εικονογραφίας. Διάρκεια μέχρι 23/11/2024.
121. / 29 09 2024

«ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: ΜΟΝΟΣ - ΜΑΖΙ» ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ


Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00 στο «Μποδοσάκειο» κτήριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής – Δαφνί, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σ εγκαινιάζεται μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Πάγκαλου, σε μια ιδέα και συντονισμό του Κωνσταντίνου Κανταρτζή, και οργάνωση και εποπτεία  της Βασιλικής Γιαννούλη.
Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περισσότεροι από 90 εικαστικοί, με έργα που η συντριπτική πλειοψηφία τους δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση. Συμμετέχουν επιλεγμενοι από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς, καθώς και νέοι καλλιτέχνες με επιλεγμένες προτάσεις, μαζί με έργα ληπτών υπηρεσιών υγείας. Ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων ξεκινά από τις 03/10/24 μέχρι τις 03/11 2024. Με ενδιαφέροντα θέματα και επιλεγμένους ομιλητές.
122. / 29 09 2024

“STOA 01”: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ


Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, στις 11.00 – 14.00, στην Στοά Ορφανίδου, Σταδίου 39, Αθήνα, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση “Stoa 01” όπου φιλοξενείται για μια εβδομάδα την διαχρονική καρδιά της αγοράς συλλεκτικού νομίσματος και γραμματοσήμων, που σήμερα στεγάζει πολλά ετερόκλητα καταστήματα, πάνω σε μία ιδέα και την επιμέλεια των Piyi Wong Poi-Ein, Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά.
Μία ιδέα που προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον τους για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτείνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια, όπου οι στοές αποτελούσαν για πολλά χρόνια ένα ζωτικό δίκτυο διαδρόμων με έντονη οικονομική δραστηριότητα, όντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης.
Οι τρεις εικαστικοί, αφού παρουσίασαν την ιδέα για την διοργάνωση της έκθεσης στους καταστηματάρχες της στοάς, προσκάλεσαν καλλιτέχνες να την επισκεφτούν, να δουν τις επιμέρους βιτρίνες και να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, προτείνοντας την εγκατάσταση έργων τέχνης, εμπνεόμενοι από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε καταστήματος και των εμπορευμάτων του. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, οι καταστηματάρχες επίσης μοιράστηκαν τις σκέψεις αλλά και την αγωνία τους για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την ελπίδα τους για την αναζωογόνηση της περιοχής. Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα υφαντικής, φωτογραφία και κολάζ καθώς και εγκαταστάσεις, συνυπάρχουν με τα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες των μαγαζιών, συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύνολο που ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της στοάς.
123. / 29 09 2024

“WANDERLUST / ALL PASSPORTS” ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΛΗΜΑΝ-ΜΕΛΑ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΡΑΠΟΓΛΟΥ


Λίγο πριν τις εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης του ιστορικού αυτού μεγάρου Σλήμαν_Μελά, χτισμένου από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1890, στην οδό Πανεπιστημίου 46, την Πέμπτη 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 θα εγκαινιαστεί στους πολυάριθμους χώρους του, μια νέα έκθεση που επιμελείται Κώστας Πράπογλου, με τίτλο “wanderlust (φιλαποδημία) / all passports”

44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σύγχρονης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική. Διάρκεια μέχρι 17 11 2024.
124. / 29 09 2024

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ / DEMOCRACY AND CONFLICTS» ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, εγκαινιάζεται η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Δημοκρατία και Συγκρούσεις / Democracy and Conflicts». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Μάρθα Δημητροπούλου, Απόστολος Καρακατσάνης, Βάλλυ Νομίδου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νάντια Σκορδοπούλου, Άγγελος Σκούρτης, Ηλέκτρα Σταμπούλου και Βιβέττα Χριστούλη. Επιμέλεια : Βιβέττα Χριστούλη. Διάρκεια μέχρι 17 Νοεμβρίου 2024.
125. / 02 10 2024
11η BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ





Tο Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα εγκαινιάζεται η έκθεση της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που πραγματοποιείται από Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα,

Διάρκεια έκθεσης 5 - 18 / 10 / 2024.
126. / 03 10 2024

"ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" : ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ KAM ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΊΟΥ


Στις 12-13 Οκτωβρίου 2024 διοργανώνεται στα πλαίσια των εορτασμών των 30 χρόνων της UMAR, Διεθνές Συνέδριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα Χανιά, με τίτλο "Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στην Μεσόγειο: Κοινός Τόπος και Παράλληλες Ιστορίες" και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πάνω από εξήντα αρχιτέκτονες από τις χώρες της Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και αναγνωρισμένοι επαγγελματίες, θα συζητήσουν, ίσως για πρώτη φορά, για την μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μεσογείου, αυτά που μοιραζόμαστε και όσα μας διακρίνουν.

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, το συνέδριο φιλοξενεί τις διαλέξεις των προσκεκλημένων Michelangelo Sabatino, Καθηγητή στο Illinois Institute of Technology και Jean-François Lejeune, Καθηγητή στο Miami School of Architecture.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στα αγγλικά. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
127. / 03 10 2024

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ


Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» στην Πολυτεχνειούπολη, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης, του Ομότιμου Καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο Δημόσιας Συνεδρίασης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σε αναγνώριση της συμβολής του Ομότιμου Καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής, στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.
128. / 04 10 2024

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ


Αιφνίδιος ο θάνατος του αγαπητού συμμαθητή μας στο Βαρβάκειο, που μας αιφνιδίασε αμελώντας τα καρδιακά του προβλήματα, λίγο μετά από τα 73α γενέθλιά του. Από τους πρωτοπόρους στον χώρο του επαγγελματικού φωτισμού, συνέχισε με επιτυχία την οικογενειακή επιχείρηση, φωτίζοντας ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και μνημεία και αφήνοντας σε όλους μας θετικές και ευχάριστες μνήμες όλα αυτά τα χρόνια. Καλό σου ταξίδι Αλέξανδρε. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί…
129. / 06 10 2024

«ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ ΙΙΙ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΛΛΙΩΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Την Τετάρτη 09 ΟΚΤ 2024 στις 19:00 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη εκδήλωση της σειράς «Ρηξικέλευθο». Ο Στάθης Καλύβας προσεγγίζει και πάλι την καινοτομία με διαφορετικό τρόπο, συνδέοντάς την με τρία διακριτά πεδία: το επιχειρείν, την επιστήμη και τον πολιτισμό και τις τέχνες. Στόχος της είναι να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με την καινοτομία: Πώς ακριβώς προκύπτει το καινούργιο μέσα από το παλιό; Πώς πορεύεται κανείς στη ζωή με τρόπο καινοτόμο, πρωτότυπο και δημιουργικό, δηλαδή ρηξικέλευθο; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Κάθε συζήτηση εστιάζει σε δύο ανθρώπους καθημερινούς και συνάμα δημιουργικούς, που δραστηριοποιούνται έχοντας ως βάση ένα από τα τρία πεδία.

Σε αυτήν, την τρίτη συνάντηση, ο φυσικός Στέφανος Τραχανάς συναντά την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη. Με άγκυρα στην επιστήμη οι δύο συνομιλητές έχουν ξανοιχτεί σε ευρύτερα πεδία, καινοτομώντας απρόσμενα, πετυχημένα και θεσμικά. Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 1983, ενώ είναι πρωτίστως γνωστός για τη συμβολή του στην ίδρυση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, του πρώτου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Η Αγγελική Κοτταρίδη εργάστηκε ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και είναι γνωστή για το ρόλο της στην ενοποίηση, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Αιγών στη σημερινή Ημαθία. Εξίσου γνωστή είναι για τη δημιουργία του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, καινοτόμου μουσειακού δικτύου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Στην συζήτηση συμμετέχει ο νεαρός μουσικός Doxi «σχολιάζοντας» την με συνθέσεις του που επιδιώκουν να προσεγγίσουν την αφήγηση μέσα από την μουσική.

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
130. / 08 10 2024

Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ | ΣΥΛΛΟΓΗ Μ. ΚΑΠΑΚΗ


Μια σεμνή φροντισμένη έκδοση παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ιανό, που εμπεριέχει έργα γλυπτικής και χρηστικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές φάσεις και τοποθετήθηκαν σε ιδιόκτητους ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους, ενός εμπνευσμένου γιατρού του Μανούσου Καπάκη. Ξεκινώντας από την κατοικία του και την κλινική του, που σχεδίασαν ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη, προχώρησε και στην δημιουργία τριών Ξενοδοχείων και μέσα από μια δυνατή φιλία συνεργάστηκε με τον Χουλιαρά που δημιούργησε ένα ικανό αριθμό έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας μαζί με χρηστικά αντικείμενα. Είναι σημαντικό που μέσα από αυτή την έκδοση και την πλούσια εικονογράφηση αναδεικνύεται αυτή η γοητευτική συνύπαρξη της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής, που αποτέλεσε και για μένα στόχο και επιδίωξη, έχοντας την τύχη να συνεργαστώ με τον Γιώργο Χουλιαρά. Ενός σημαντικού γλύπτη που επί δεκαετίες παράλληλα με το διδακτικό του έργο ακολουθεί μια πετυχημένη διαδρομή με έργα ανθρωπομορφικά και αφαιρετικά από πέτρα, μέταλλο και γυαλί, που χαρακτηρίζοντα από ένα πνεύμα ελληνικότητας και ένα καλλιτεχνικό ήθος. Στην έκδοση συμβάλει με κείμενό της και η ιστορικός Τέχνης Μαρία Σενδουράκη.
131. / 08 10 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΜΗΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ “Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ” ΣΤΟ ΕΜΠ


Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 από τις 10:00 έως 19:00, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα με τίτλο «Γιάννης Τσιώμης / Η αρχιτεκτονική και η πόλη» στην Αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Μια διεθνής συνάντηση γύρω από τη σκέψη και το έργο ενός αρχιτέκτονα, ερευνητή, καθηγητή, που άρχισε τις σπουδές στην Αθήνα και έδρασε με επίκεντρο το Παρίσι σε μια διαρκή ταλάντευση ανάμεσα σε δύο πόλεις και δύο κουλτούρες, γεφυρώνοντας την πολιτική με την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική με την ιστορία. Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων, συνδέεται με τη δωρεά της ξενόγλωσσης βιβλιοθήκης του στο ΕΜΠ και οργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, έξι χρόνια από την ‘αναχώρησή’ του. Η ημερίδα θα κλείσει 17.30-19.00 με Στρογγυλή Τράπεζα και συζήτηση με το κοινό με τους Γιάννη Πολύζο, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Δημήτρη Αντωνακάκη, αρχιτέκτονα, Μαριλίζα Μητσού, ομότιμη διευθύντρια σπουδών στην EHESS, Παρίσι, Γιώργο Κουρουπό, συνθέτη, με συντονιστή τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη.
132. / 10 10 2024

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ ΙΙΙ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΛΛΙΩΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Με μια καλά προετοιμασμένη, καλοκουρντισμένη και απολαυστική αμεσότητα, ο Στάθης Καλύβας την Τετάρτη 09 ΟΚΤ 2024 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συνομίλησε με δύο τόσο διαφορετικούς αλλά και τόσο ίδιους εξαιρετικά συμπαθείς ανθρώπους, δύο αυτόνομες προσωπικότητες, στο πλαίσιο της τρίτης εκδήλωσης της πετυχημένης σειράς «Ρηξικέλευθο», θέτοντας καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με την καινοτομία και για το πώς ακριβώς προκύπτει το καινούργιο μέσα από το παλιό.

Αυτή την φορά σε μια ελκυστική ατμόσφαιρα μέσα από την λιτή, αφαιρετική και εμφατική σκηνοθετική επιμέλεια της Νατάσας Τριανταφύλλη, απολαύσαμε συναρπαστικές αφηγήσεις από τον διακεκριμένο φυσικό Στέφανο Τραχανά, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι γνωστός για τη συμβολή του στην ίδρυση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και την χειμαρρώδη, διεισδυτική, ιδιότυπη και αστείρευτη αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, βοηθό του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και γνωστή για την ενοποίηση, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Αιγών. Αφηγήσεις με εύστοχους προβαλλόμενους υπέρτιτλους, για την συναρπαστική και με αναπάντεχες ανατροπές διαδρομή τους, τις συγκρούσεις και τις επιμονές τους με τις κρατικές δομές, το πάθος τους, την αγάπη για αυτό που κάνουν και την πολλαπλότητα των δραστηριοτήτων τους. Μας αποκάλυψαν ότι με τις αυθόρμητες ρηξικέλευστες επιλογές τους, κατάφεραν μέσα από μία αέναη αναζήτηση της ποιότητας, να δημιουργήσουν με αυτοπεποίθηση, να πετύχουν τους στόχους τους και να εδραιώσουν θεσμικά σημαντικές καινοτόμες δράσεις, ο καθένας στον τομέα του. Συμμετείχε και ο νεαρός 23χρονος μουσικός Doxi «σχολιάζοντας» με τις συνθέσεις του που επιδιώκουν να προσεγγίσουν την αφήγηση μέσα από την μουσική.
133. / 10 10 2024

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ // 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ” 2004 -2024


Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου θα εγκαινιαστεί έκθεση και σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «Αρχιτεκτονικής διάλογοι. 20 χρόνια Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης» 2004-2024, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας της . Στις περιορισμένες δυνατότητες μιας έκθεσης επιλέχθηκε η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων μέσα από πέντε διαλόγους που συνιστούν και τις ενότητες της έκθεσης. Διάλογος της αρχιτεκτονικής με την πόλη, με το παρελθόν, με τη φύση, την τέχνη και την τεχνολογία. Παράλληλα με τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, (ώρα 20:30 - όροφος ΚΑΜ), με τίτλο: ‘’Kατοικώ σε ένα τόπο του Λόγου: Το κτισμένο έργο στη Μεσόγειο φύση της παγκοσμιότητας ‘’. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Διάρκεια μέχρι 28 Οκτωβρίου 2024.
134. / 11 10 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 291 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε ανανεωμένο το νέο τεύχος ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 του περιοδικού ek (Νο 291), με κεντρικό θέμα στο εξώφυλλο το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο Εθνικό Αστεροσκοπείο Κύπρου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα το μετά από δεκαετίες «Μετρό Θεσσαλονίκης» που πραγματοποιήθηκε χωρίς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ακολουθεί η συνέντευξη με τους mplusm architects, τον Μέμο Φιλιππίδη και την Μαρίτα Νοκολούτσου που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και υπό τον νέο τίτλο Critical Perspectives το κείμενο του Παναγιώτη Τσακόπουλου, με θέμα «Πόλη και Αρχιτεκτονική της Ουτοπίας και Κόμικς Επιστημονικής Φαντασίας». Μέσα από μία κριτική ματιά από τον αρχιτέκτονα Νίκο Πατσαβό με τίτλο “MAINTENANT L’ ARCHITECTURE: Archi-Folies 2024, 20 εφήμερες εγκαταστάσεις στο Πάρκο La Villette στο Παρίσι”. ένα συλλογικό έργο Σχολών Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Στο REPORTAGE που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνοις η Danilof Light+Perception, παρουσιάζει τον νέο φωτισμό του Μεγάρου της Βουλής & του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας LED, που εναλλάσσεται και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Από τα έργα αρχιτεκτονικής εκτός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Κύπρου | Kyriakos Tsolakis Architects, παρουσιάζονται:
– Nice Dream Tower στη Λευκωσία | Gr. G. Patsalosavvis Architecture+Design
– ACS Logistics Hub, Κέντρο διανομής στο Αιγάλεω | ΑΝΑΧ
– Eurohub Pharma Logistics στην Κερατέα | Πάτης Ευαγγελίου & Συνεργάτες
– Εξοχική Κατοικία στο Πόρτο Χέλι | A_2_Architects
– Δύο υπόσκαφες κατοικίες στη Φαλάσαρνα | 9901 Architects, Agapi Proimou Architecture Studio
– City Moments Villa, Αποκατάσταση κατοικίας στα Χανιά | Δημιουργική ΑΕ
– Διώροφη κατοικία στην Πλάκα |AskArchitects
Από τα έργα στην ενότητα INTERIORS:
– Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Αργυρούπολη | Crystal Construction Engineering
– Campari Athens, Γραφειακός χώρος στο Μαρούσι | A&M Architects
– Amco Inspired Technologies, Ανακαίνιση γραφείων στο Μοσχάτο | θεοδώρα Σερδάρη, Αλεξάνδρα Σπανογιάννη.
Και τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS ο Σταύρος Μαρτίνος επιμελέιται το θέμα Σύγχρονα τζάκια και νέες δυνατότητες.
135. / 15 10 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ» ΣΤΟ ΕΜΠ ΠΑΤΗΣΙΩΝ


Την Τρίτη 15.10.2024 στις 16:30 στο Κτίριο Αβέρωφ - Αμφιθέατρο Α008 του ΕΜΠ Πατησίων, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Ψηφιακή ανάδειξη των Αρχοντικών της Κηφισιάς με το Πρόγραμμα MANSION AR tX», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου [ΕΜΠ], του Πολυτεχνείου Κρήτης [ΠΚ], του Πανεπιστημίου Αιγαίου [ΠΑ] και της εταιρείας Senseworks.
136. / 16 10 2024

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΑΝΤΙΟΠΗ-ΠΟΠΗ ΠΑΝΤΑΖΗ


Αγαπημένη συμφοιτήτρια, ευαίσθητη, εσωστρεφής, λάτρης της άοκνης προσπάθειας, του απίστευτου μόχθου και της υπομονής, από τα φοιτητικά μας χρόνια, «πέρασε αχάραγα τη γραμμή για την άλλη μεριά», μετά από αλλεπάλληλες δυσκολίες με την υγεία της. Πέρα από την αρχιτεκτονική της δράση στον χώρο των εκθέσεων, συνεργάστηκε στενά με τον εικαστικό Στέφανο Ρόκο, μεταφέροντας έργα του σε κέντημα, με τον δικό της τρόπο και την γνωστή της εμμονή στην τελειότητα, αλλά και ως προϊόν μιας ώριμης καλλιτεχνικής μεταξύ των δύο σχέσης.

Στην έκθεση τους στο Μουσείο Μπενάκη το 2019 απολαύσαμε την Αντιόπη Πανταζή που “με ένα παραδοσιακό υλικό […] καταφέρνει να αποδώσει υφές υδάτινων υλικών όπως η ακουαρέλα ή τα μελάνια. Να σχεδιάζει, να χρωματίζει, να φωτίζει με οικονομία και ευρηματικότητα επιτυγχάνοντας μια οπτική απόλαυση, η οποία προϋποθέτει χιλιόμετρα πολύχρωμης κλωστής, χιλιάδες εργατοώρες, δεκάδες πολυχρησιμοποιημένες βελόνες” όπως σημειώνει η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων Μαρία Μπαχά. Καλό σου ταξίδι Πόπη.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 10 2024 στις 13:00 στο Κοιμητήριο Ανάσταση στο Κερατσίνι, στο τέλος της οδού Αναπαύσεως.
137. / 20 10 2024
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | NO 172


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ Νο 172, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους οι: Ζ - level, ΑΚ Αρχιτεκτονικό εργαστήρι, ISV architects, Urban Soul Project, iPMA, OFFICETWENTYFIVE ARCHITECTS, PATSIOS ARCHITECTURE + CONSTRUCTION, Γραφείο Κίζη, A31 Architecture Construction, SOUTH architecture, Νασιούλας, Μπουγιούκος, Κωνσταντάρας, Atelier AME - Δημήτρης Κατσάμπαλος, Intimo - Φωτεινή Λιάκου, Αναστασία Γ. Φιλιππαίου, AETER Architects, και Neiheiser Argyros. Επίσης συμμετέχουν με άρθρα τους ο Παναγιώτης Τσακόπουλος και ο Γιάννης Αγησιλάου και παρουσιάζεται μία έκθεση των AREA.
138. / 25 10 2024
ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ 1937-2024


Τον γνώρισα στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 , όταν πήγα για πρώτη φορά στο γραφείο τους με την Αντέλα, για να συναντήσω τον αρχιτέκτονα Γιάννη Ανυφαντή, που συνεργαζόταν μαζί τους στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας του Θουκυδίδη Βαλεντή γωνία Στουρνάρη και Ζαΐμη στα Εξάρχεια. Ήταν η εποχή που είχαν ολοκληρώσει το εντυπωσιακό μαιευτήριο Λητώ στην οδό Μουσών στο Ψυχικό και παράλληλα σχεδίαζαν στην ευρύτερη περιοχή Φιλοθέης και Ψυχικού τα σπίτια κυρίως γιατρών, καθώς και εξαιρετικές μικρής κλίμακας πολυκατοικίες, που ακόμη ξεχωρίζουν.

Έκτοτε παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πολυδιάστατη διαδρομή τους, που καλύπτει κάθε είδους σημαντικά έργα μεγάλης κλίμακας με ιδιαίτερη ειδίκευση στα νοσοκομεία, σε συνεργασία με σημαντικούς έλληνες αρχιτέκτονες όπως ο Αλέξανδρος Τομπάζης, ο Δημήτρης Κονταργύρης, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας και άλλοι, που παράλληλα έδωσαν την δυνατότητα η τεχνογνωσία αυτή να περάσει και σε νεότερους. Σήμερα στα 87 του χρόνια, μετά από για πολύ καιρό δύσκολα προβλήματα υγείας ο Κυριάκος μας αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη. Καλό του ταξίδι. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί…
139. / 27 10 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ"




Επιστημονική Ημερίδα "Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών"
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, 11:00 πμ - 17:00 μμ στην Αίθουσα Τελετών «Λύσανδρος Καυταντζόγλου»
Κτίριο Αβέρωφ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ [Πατησίων 42]
Διοργάνωση: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ – Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Ενότητα Α’: Η βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών: Νομικά όρια και νομολογιακές κατευθύνσεις.
Ενότητα Β':Χωρο-αναπτυξιακή προβληματική για τα μικρά νησιά. Ανταποκρίσεις τοπικών κοινωνικών και κινημάτων
Ενότητα Γ’: Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Το αποτύπωμα του χωρικού σχεδιασμού έως σήμερα – Αρχές, στόχοι και ειδικές κατευθύνσεις για τον εν εξελίξει χωρικό σχεδιασμό των μικρών νησιών»
Συζήτηση – Συμπεράσματα
140. / 27 10 2024
«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 19:30, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Στα ίχνη της Αφροδίτης, πλοηγώντας, κολυμπώντας, σχεδιάζοντας» με έργα των Dominique Castell, Χλόης Παρέ και Clare Poolman, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας και την Voyons Voir. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Το project αφορά σε πολυειδείς εννοιολογικές παραπομπές γύρω από τους συμβολισμούς της μυθικής θεάς Αφροδίτης και των Κυθήρων και έχει αποδοθεί με ευαισθησία από τις τρεις καλλιτέχνιδες με την αισθητική της σύγχρονη καλλιτεχνικής τους έκφρασης και μέσα από ποικίλες εικαστικές γραφές». Διάρκεια μέχρι 11 ΝΟΕ 2024.
141. / 27 10 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ: «ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΗΜΕΡΑ».


Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19:00 στο Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Φιλιππίδη με τίτλο «Για το Αττικό Τοπίο Σήμερα». Θα μιλήσουν οι: Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτέκτονας, διδάκτωρ ΕΜΠ / Η Ασπασία Κουζούπη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάκτωρ αρχιτέκτων ΑΠΘ, αρχιτέκτων Αστικού Τοπίου MAS.ETH και ο συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.
Συντονίζει ο Στέλιος Γιαμαρέλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, The Bartlett School of Architecture, University College London.
142. /  28 10 2024

«ΠΟΜΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»: ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ


Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο campus Ψυχικού του Κολλεγίου έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη με τίτλο«Πομπή προς την πόλη».
Τα έργα θα εκτίθενται σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους του Σχολείου: Bookis Plaza - Μπενάκειο Διδακτήριο - Βιβλιοθήκη - Φουαγιέ Θεάτρου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στη Bookis Plaza Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό .
Θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης Θεόφιλο Τραμπούλη '85.
Διάρκεια μέχρι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025.
143. / 2024 11 06
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ


Επιστρέφοντας από Λονδίνο, μαζί με τις αποσκευές μας φέραμε και τις εντυπωσιακές μας εμπειρίες από τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις που είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε όλο αυτό το διάστημα. Εκτός από το Serpentine Pavillion, τις δύο κυρίες την Ρένα Παπασπύρου και την Μαρία Λοϊζίδου με τις εξαιρετικές εκθέσεις τους στο Hellenic Center και το Μουσείο Freud, αλλά και με την εντυπωσική διείσδυση της Συλλογής Δασκαλόπουλου στην Tate Modern, με εικόνες που ήδη παρουσίασα, στην συνέχεια ακολούθησαν:

NATIONAL GALLERY: Van Gogh: ‘Poets and Lovers’ (φωτο 1) / NATIONAL PORTRAIT GALLERY: ‘Francis Bacon Portraits’(φωτο 2) - Portrait Awards 2024 (φωτο 3) / TATE BRITAIN: Turner Prize 2024 (φωτο 4)-Alvaro Barrington: ‘Grace’(φωτο 5) / TATE MODERN: Mire Lee: ‘Open Wound’ , The 8) / BRITISH MUSEUM: Hew Locke: ‘What Have We Here’(φωτο 9) / ROYAL ACADEMY: Michael Craig-Martin (φωτο 10).
144. / 08 11 2024

SUZANA ANTONAKAKI: A ‘PERIPHERAL’ FEMALE VOICE IN MODERN ARCHITECTURE


Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 στις 19:00, στο the Hellenic Centre, London W1U 5AS London UK. Θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Docomomo UK, από τον Στέλιο Γιαμαρέλο Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, The Bartlett School of Architecture, με θέμα το έργο της Σουζάνας Αντωνακάκη και τίτλο Suzana Antonakaki: A ‘Peripheral’ Female Voice in Modern Architecture.
145. / 09 11 2024

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ: Η ΠΟΛΙΣ / THE CITY, Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ


Ο Καβάφης είναι ο ποιητής της πόλης˙ η φύση ελάχιστα τον εμπνέει και τον απασχολεί. Ο αστικός χώρος ορίζει την τοπιογραφία και την εικονογραφία της ποίησής του. Μία πρώτη προσέγγιση στο θέμα αυτό παρουσιάστηκε από τον Βασίλη Κολώνα στο Α΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη στην Αλεξάνδρεια το 1991. Στα επόμενα έτη ακολούθησαν δημοσιεύσεις αλλά και παρουσιάσεις από τον συγγραφέα σε διαλέξεις και πανεπιστημιακά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρούσα δίγλωσση και ανανεωμένη μορφή του βιβλίου από το University Studio Press

έρχεται τριάντα περίπου χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση και περίπου δέκα μετά την πρώτη έκδοση. Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν για να πλαισιώσουν το αγγλικό κείμενο ακολουθούν τη θεματολογία της αρχικής έκδοσης με φωτογραφικές λήψεις του συγγραφέα της περιόδου 1991-2009, και συνομιλούν με τον ποιητικό χώρο αποτυπώνοντας την εικόνα της πόλης κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις επώνυμης αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται κτίρια ελληνικών ιδιοκτησιών και επιχειρήσεων, ανώνυμες γειτονιές και δρόμοι στην οθωμανική συνοικία, χώροι κοινωνικών συναθροίσεων, λεπτομέρειες κτιρίων ⎼ «παράθυρα», «σκάλες»- ενώ οι απόψεις της corniche, οι εγκαταλελειμμένες ακτές και οι οπτικές φυγές προς το Kait Bey υπογραμμίζουν τον αέναο διάλογο της πόλης με τη θάλασσα. Στόχος δεν ήταν η νοσταλγία για ό,τι χάθηκε αλλά η ανάδυση της Πόλης, μέσα από εικόνες-σύμβολα ενός αστικού χώρου υπό δοκιμασία…
146. / 09 11 2024

"ΚΑΤΟΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ" (ΕΚΔΟΣΗ FUTURA) ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΠΟΡΤΕΣΗ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ


Θέμα της νέας αυτής έκδοσης που την ευθύνη της επιμέλειας και της εισαγωγής έχουν η Στελίνα Πορτέση και ο Σταύρος Σταυρίδης αποτελούν οι χώροι της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είναι τα πεδία έρευνας αυτού του τόμου. Είναι όλοι εκείνοι οι χώροι όπου η εξαίρεση γίνεται ο κανόνας.
Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των πολιτικών κρατουμένων και τα σημερινά προσφυγικά «camps», μέχρι τους αστικούς θύλακες όπου εξορίζονται μέσα στην ίδια τους την πόλη οι χαρακτηρισμένοι απόκληροι της κοινωνίας, και από την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών εξαιτίας ανθρωπογενών φυσικών καταστροφών ή «ειρηνευτικών» επεμβάσεων, έως και την εμπειρία της πρόσφατης καραντίνας, η εξαίρεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σκοπός δεν είναι μόνο η ανάλυση της εξαίρεσης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ή των λόγων για τους οποίους αυτή προκύπτει. Αυτό που μας αφορά είναι να ανιχνεύσουμε τους τρόπους που κατοικείται η ίδια η εξαίρεση: Πώς νοηματοδοτούν την εξαίρεση εκείνοι και εκείνες που αναγκάζονται να τη ζουν; Τι είδους αντιστάσεις ή πρακτικές συμμόρφωσης αναπτύσσουν; Τι ρόλο παίζουν οι πραγματικές και οι φανταστικές σχέσεις που συγκροτούν με τον χώρο της εξαίρεσης και τους «άλλους»;

Στην έκδοση φιλοξενούνται κείμενα των : Αντιγόνη Γέροντα, Ελεονώρα Γκουσιάρη, Eray Cayli, Νίκος Κανάβαρης, Ερνεστίνα Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου, Νικόλας Κοσματόπουλος, Faiq Mari, Ελένη Μουζάλα, Φοίβος Ντε Μπρίτο-Καράγιωργας, Χαρά Παγούνη, Στελίνα Πορτέση, Φελίσια Ταστάνη, Ελευθερία Τζίφα, Χάρης Τσαβδάρογλου.
147. / 09 11 2024

“ELEMENTA MUNDI - ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”: ΕΚΘΕΣΗ APART / F.O.T.A. / CHEAPART


Επιμέλεια: Νίκος Γιαβρόπουλος
Συμμετέχουν: Αντιγόνη Καββαθά, Γιάννης Καρδάσης, Ευδοκία Κύρκου, Γιώργος Λιντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, ʼννα Μανέτα, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Ντουραμάκος, Νατάσσα Πουλαντζά, Μάρθα Τσιάρα, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Robert Barcia, Sally Heard, Nicholas Moore, Νίκος Γιαβρόπουλος.
Διάρκεια: 16 – 24.11.2024.
148. / 09 11 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ “MARK HADJIPATERAS, HOMEWARD” ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ANTONOPOULOUART


Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024,στις 18:30 ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα και η γκαλερί a.antonopoulou.art μας προσκαλούν στην παρουσίαση της μονογραφίας του καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα με τίτλο “mark HADJIPATERAS Homeward”, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της γκαλερί Αριστοφάνους 20 στου Ψυρρή. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός τέχνης και μελετήτρια του έργου του καλλιτέχνη Αλεξάνδρα Κοροξενίδη και ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλλης.
149. / 09 11 2024

"ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΑ; Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ"
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΚΑ.


Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, εγκαινιάζονται σε τέσσερεις χώρους της Αθήνας: το Φυσικείο (Παλαιό Χημείο), το Μαράσλειο Διδασκαλείο, το Μέγαρο Στάη και το Γρυπάρειο Μέγαρο, η εικαστική έκθεση με τίτλο «Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Η Ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Μία έκθεση που φιλοξενεί τα έργα 57 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων, τα οποία συμπληρώνονται από ένα δυναμικό δημόσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει performances, μουσικά δρώμενα και στρογγυλά τραπέζια με περί τους 50 ομιλητές και ομιλήτριες. Με σημείο αφετηρίας τις οραματικές ιδέες της Χάνα Άρεντ και του Φίλιπ Κ. Ντικ, η έκθεση διερευνά τη δύσκολη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με τη Δημοκρατία και αντίστροφα, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται διαρκώς και αυξανόμενα από τους αλγόριθμους και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Κατερίνα Αποστολίδου, Φανή Αράπη, Αντώνης Βασιλάκης, Φίλιππος Βασιλείου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Χάρης Βλάχος, Ναταλία Γεράκη, Ευαγγελία Δαναδάκη, Νεφέλη Δημητριάδη, Γιώργος Διβάρης, Γιώργος Δρίβας, Γιώργος Δρόσος, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Έκτορας Θεουλάκης, Νίκος Καναρέλης, Απόστολος Καρακατσάνης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Δημήτρης Κοντοδήμος, Λευτέρης Κοντοπόδης, Δανάη Κωτσάκη, Άλεξ Λουλούδης, Μανούσος Μανουσάκης, Μαρία Μαυροπούλου, Δημήτρης Μέρτζος, Ελένη Μεσάδου, Χριστίνα Μήτρενσε, Γιάννης Μήτρου, Βασίλης Μπακάλης, Φανή Μπουντούρογλου, Νουράκο, Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαφίγγος, Ελευθερία Προφητηλιώτη, Πάνος Προφήτης, Μάνθος Σαντοριναίος, Γιάννης Σκουρλέτης, Νίκος Σταθόπουλος, Μάριος Σταμάτης, Κωστής Σταφυλάκης, Δανάη Στράτου, Αθανασία Τσάτσου, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Αθανασία Τσοπαναργιά, Πάνος Φαμέλης, Μάριος Φούρναρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιάννης Χρηστάκος, Κώστας Χριστόπουλος, Βασίλης Ψαρράς, Collective Continuum (Διονύσης Ζαμπλάρας, Νεφέλη Γεωργακοπούλου , Σοφία Κουρκουλάκου), Ingo Dunnebier, Kildi Drasa, Shekine Naidi, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ (Άκης Αφεντουλίδης, Δημήτρης Βαφειάδης, Μάριος Λεωκράτης, Δευκαλίων Νικόλαος Παπαδόπουλος, Δαμιανός Παπατσικουράκης, Νατάσα Χασάκιοϊλη)

Διάρκεια μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2024.
Στην εικόνα έργο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη.
150. / 09 11 2024

ΕΦΗ ΧΑΛΙΟΡΗ:“EVER GIVEN”, ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ


Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 στις 19:00, εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο η έκθεση της Έφης Χαλιόρη με τίτλο “Ever Given”, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Μία ακόμη έκθεση φωτογραφίας όπου η απουσία του ανθρώπου δηλώνεται εμφατικά, σε τέτοιο βαθμό που υπονοείται εδώ μια δίπολη αντίθεση. Διότι τόσο τα λατομεία όσο και τα λιμάνια αποτελούν μεγαλειώδη έργα του ανθρώπου, κατεξοχήν δείγματα της ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων. Μέσα στη βιομηχανική κλίμακα αυτών των χώρων η ανθρώπινη μορφή μόλις που διακρίνεται. Έτσι, οι ακατοίκητες φωτογραφίες της Χαλιορή έχουν κάτι φυσικό, όπως ένα ανόθευτο τοπίο που γοητεύει με τις αντιθέσεις του. […] Η Χαλιορή παρουσιάζει αυτόν τον κόσμο της έντονης εμπορικής συναλλαγής σε ακινησία: αραγμένα ποντοπόρα πλοία, στοιβαγμένα κοντέινερ, μεγάλα κομμάτια ακατέργαστου μαρμάρου πριν μεταφερθούν στην Κίνα για να μετατραπούν σε μπανιέρες και νιπτήρες, εγκαταλελειμμένα λατομεία που περιμένουν να γίνουν ξενοδοχεία. Το βλέμμα της εστιάζει σε λεπτομέρειες, σε ρωγμές, στις υφές των μαρμάρων και των πλοίων, αναδεικνύοντας την υλική τους διάσταση. Και κάποια στιγμή, μάλλον για να ξεκουράσει το βλέμμα της, ανασηκώνει τον φακό της προς τον ουρανό, για να αποτυπώσει ένα σμήνος πουλιών.
151. 09 11 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕΡΙΦΟΥ


Τη Δευτέρα 11.11.2024, τo απόγευμα στις 19.00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, αίθουσα Καράντζα), το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Urban Environment Laboratory, o Δήμος Σερίφου και ο Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου παρουσιάζουν τη μελέτη για τα μεταλλεία. Η πλήρης πρόταση και το τεχνικό-θεσμικό πλαίσιο επεμβάσεων για την προστασία αυτού του μοναδικού ιστορικού τοπίου του Αρχιπελάγους από τη λεηλασία και την καταστροφή.

Θα μιλήσουν Ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, Δήμαρχος Σερίφου, Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος,
Χάρης Γαντές, Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχ ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών
Ευαγγελία Δουγέκου, ταμίας Συλλόγου Μεγάλου Λιβαδιού, και ο
Γιάννης Σπιλάνης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
152. / 11 11 2024

ΗΜΕΡΙΔΑ DOMa: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΩΝ MΑΙΟ & LANGARITA-NAVARRO

Την Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς Η δεύτερη ημερίδα DOMa Lectures θα φιλοξενήσει τους MΑΙΟ (Βαρκελώνη) και Langarita-Navarro (Μαδρίτη), δύο από τα πλέον ανερχόμενα και επιδραστικά αρχιτεκτονικά γραφεία της Ισπανίας.
Πρόγραμμα εκδήλωσης: 17:00 - 17:45: Διάλεξη Langarita-Navarro / 18:00 - 18:45: Διάλεξη MAIO / 19:00 - 19:45: Συζήτηση Langarita-Navarro / MAIO
Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσης.
153. / 12 11 2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 θα πραγματοποιηθέι στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς η παρουσίαση του λευκώματος «200 χρόνια Ελλάδα – 200 χρόνια Εθνικές Υποδομές» στο Μουσείο Μπενάκη από την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) και τις Εκδόσεις Καπόν. Χαιρετισμό θα απευθύνουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι:
Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)
Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, Εκδότρια.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν:
Λύντια Τρίχα, νομικός και ιστορικός
Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Παντολέων Δ. Σκάγιαννης, αρχιτέκτων, ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Έλλη Δρούλια, ιστορικός και υπεύθυνη για την οργάνωση του λευκώματος.
154. / 12 11 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 292 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε ανανεωμένο και πολυσέλιδο το νέο τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 του περιοδικού ek (Νο 292), με κεντρικό θέμα τα Ξενοδοχεία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα με τίτλο «Χωρίς κανόνες», που επικεντρώνεται στην απουσία κανόνων για την χωρική ανάπτυξη του τουρισμού κα πόσο επιτακτικό είναι τον νέο χωροταξικό σχέδιο. Ακολουθεί η συνέντευξη με τους XKS architects & engineers, που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και υπό τον τίτλο Critical Perspectives το νέο κείμενο του Παναγιώτη Τσακόπουλου, με θέμα “Γιώργος Κανδύλης: «Κυψέλη»”. Μέσα από μία κριτική ματιά από τον αρχιτέκτονα Νίκο Πατσαβό με τίτλο “ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, Μονάδες φιλοξενίας στο Μεξικό”, παρουσιάζεται ένα συγκρότημα τουριστικών κατοικιών με στόχο την δημιουργία εμπειριών όπου η φύση και ο άνθρωπος ενσωματώνονται και αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

Από τα έργα αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στην πρώτη ενότητα ξενοδοχεία στην πόλη όπως : -Argini Hotel Syros | Costas Gagos Architecture & Design, -Ace Hotel + Swim Club Athens | Georges Batzios Architects, Cigüe και -Mitsis N’ U Piraeus Port | Divercity Architects. Και στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα resorts:

-Elios Hill Resort στην Κρήτη | Cube Concept
-Intercontinental Crete | Diarchon Architects
-King Jason Zante | SP Architect & Partners
-Lyttos Mare στην Κρήτη | Νίκος Μουρέλλος, Μαρία Περβολαράκη
-Ventale Island στην Κρήτη | Archtify
-Sentido Port Royal Villas and Spa στη Ρόδο | Vana Pernari Design Studio
-Pearl Island Chios Hotel & Spa | Ologramma Architects
-Daios Cove Collection Suites στην Κρήτη | Elastic
-Semeli Coast Mykonos | Pavlos Ninios Architects Planners & Engineers
-Odera Tinos | Πάνος Νικολαΐδης, Tconstructions, Studio Bonarchi
-Sandblu Resort Santorini | XKS Architects & Engineers
-Nammos Hotel Mykonos | Area Arch. & Arts
-Κlostra στη Σαντορίνη | Alma Architects, Φ&Κ Κυδωνιάτης & Συνεργάτες
-Elessa Hotel στη Σαντορίνη | Ιδεοδομική, Design Mind Interiors
-Anandes Mykonos | Liakos and Associates Architects, Studio Bonarchi
Τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS η αρχιτέκτων Στέλλα Σάλτα επιμελείται το θέμα Βιοφιλικός σχεδιασμός και πράσινοι χώροι.
155. / 12 11 2024

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ


Τον Νοέμβριο του 2013 ο Μιχάλης Γκανάς μας υπογράφει το βιβλίο, που από τότε κρατώ δίπλα στο κρεββάτι μου, με τα υπέροχα και ευαίσθητα ποιήματά του (1978-2012) και λίγες ημέρες μετά, παραμονές Χριστουγέννων, συγκινημένος από ένα ποίημά του, έγραψα ένα κείμενο με τίτλο Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΚΟΡΟΥ, που μπορείτε να δείτε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Μιχάλη.
156. / 16 11 2024

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


Με ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολουθήσαμε την παρουσίαση με περιλήψεις και στιγμιότυπα από την νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τίτλο «Η δική μας μεταπολίτευση» από τον πολιτικό επιστήμονα Στάθη Καλύβα και τον κοινωνιολόγο Παναγή Παναγιωτόπουλο. Μας συγκίνησε, γιατί ανήκουμε και εμείς σε μια γενιά που προσκείμενοι στον Ρήγα Φεραίο, βιώσαμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, κλεισμένοι μέσα στη Σχολή Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης, τραγουδήσαμε με πάθος κρυφά σε κουτούκια τα τραγούδια του Θεοδωράκη, βιώσαμε την μεγάλη αλλαγή του ΄74. Και αναζητώντας την δικαίωση που δεν ήρθε, παίξαμε και τραγουδήσαμε σε ρεμπέτικες κομπανίες, χορέψαμε τσιφτετέλια, αγαπήσαμε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στην Βουλιαγμένη και παρακολουθήσαμε συμβάλλοντας την σταδιακή εδραίωση της δημοκρατίας μέσα στην δίνη μιας έντονης κοινωνικής κινητικότητας. Έτσι μέσα από αυτή την σημερινή εύστοχη αναδρομή, μέσα από την παρουσίαση αποσπάσματων, αλλά και την συζήτηση και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, νοιώσαμε ότι εμμένουμε σε μία άρνηση ότι έχουμε ήδη μεγαλώσει, διατηρώντας και αναπολώντας τις έντονες μνήμες μιας συναρπαστικής νεανικότητας.

Σε όποια γενιά και αν ανήκετε και ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, εκτιμώ ότι αξίζει παρακολουθείστε την πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, στις 21:00, ένα από τα πέντε ωριαία επεισόδιά της σειράς που θα μεταδίδονται κάθε Κυριακή την ίδια ώρα. Πρόκειται για μια συναρπαστική σύνθεση σπάνιων κινηματογραφικών τεκμηρίων από το αρχείο της ΕΡΤ, που καταγράφουν με τον καλύτερο τρόπο μια ιστορία 50 ετών και σχολιάζονται από τους δύο ομιλητές.
157. / 17 11 2024

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ: 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ


Η Εταιρεία Σπουδών, με τη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το πρόσωπο και το έργο», επιδιώκει να προβάλλει κάθε φορά το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συνομιλητές του κ. Αντωνακάκη θα είναι ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η Δήμητρα Χατζησάββα και ο Αριστείδης Αντονάς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.
158. / 17 11 2024

«ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΙΙ»: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ A. ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη, 28/11/2024, 7-10 μ.μ. εγκαινιάζεται στην γκαλερί a. antonopoulou.art η νέα ομαδική έκθεση με 9 καλλιτέχνες με διαφορετική αντίληψη ύφους, οι οποίοι δημιουργούν έναν ξεχωριστό κόσμο ο καθένας. Το συνταίριασμα αυτών των κόσμων δημιουργεί ένα συνολικό αφήγημα σύγχρονης εικαστικής έκφρασης. Μετά την επιτυχημένη περσυνή έκθεση στην a.antonopoulou.art με θέμα τις διασταυρώσεις πνευματικής, εννοιολογικής και ποιητικής θεώρησης καλλιτεχνών, συνεχίζεται το πείραμα με διαφορετικές θέσεις, διαφορετικούς καλλιτέχνες και περισσότερα είδη γραφής, ώστε να μας δώσουν ένα καινούργιο αποτέλεσμα έντασης και διαλόγου μέσα στον χώρο. Συμμετέχουν οι Χρίστος Μιχαηλίδης, Μανταλίνα Ψωμά, Γεωργία Λαλέ, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Κουμπαρούλη Αθηνά, Χρήστος Αθανασιάδης, και Σωτήρης Καραθανάσης

Διάρκεια έως 11/01/2025.
159. / 18 11 2024

DOMa: “ΥΠΟΔΟΜΕΣ” ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ THE ARCHITECT SHOW


To Σάββατο 7/12/2024 στις 19:00 - 19:45, στο Metropolitan EXPO, ο DOMa, ως δημιουργικός συνεργάτης του tAS 2024, θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει στο πλαίσιο ενός έναν κύκλου συζητήσεων με τίτλο «Υποδομές», το θέμα «Αναμόρφωση του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, Κολωνός, Αθήνα» με ομιλητές τους Φάνηη Καφαντάρη, Αρχιτέκτονα, Επικεφαλής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού ΝΕΟΝ και του Βασίλη Χαραλαμπίδη, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Bios / Romantso, μαζί με την Έφη Φαλίδα, Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ. Συντονιστής: Χάρης Μπίσκος. Οι συζητήσεις αυτές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του the Architect Show 2024, και θα επιχειρήσουν να φωτίσουν πτυχές έργων, άλλων υλοποιημένων, άλλων προς υλοποίηση, από τον τομέα του εμπορίου, της εργασίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με σκοπό να μεταφέρουν την προσοχή μας προς μια αρχιτεκτονική μακράς διαρκείας που θα συνεισφέρει στον τόπο ουσιαστικά.

161. / 22 11 2024

ΒΑΛΛΥ ΝΟΜΙΔΟΥ: ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ


Επισκεπτόμενος την δεύτερη ατομική έκθεση της Βάλλυ Νομίδου στη γκαλερί Έκφραση της Γιάννας Γραμματοπούλου, με τίτλο «Μηχανισμοί [δια]προσωπικών συνδέσεων, διέκρινα μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην εντυπωσιακή χειροποίητη επεξεργασία ενός ταπεινού υλικού, του χαρτιού σε διάφορα είδη, σε συνδυασμό με ξύλινες διατομές, κορδόνια, καλώδια αλλά και καρφίτσες και με μια μοναδική επιδεξιότητα που οδηγεί σε απρόσμενα εικαστικά αποτελέσματα. Μικρά και μεγαλύτερα γλυπτά, που άλλοτε μας προκαλούν και άλλοτε μας ευαισθητοποιούν ανασύροντας μνήμες και εμπειρίες, παραπέμπουν κυρίως σε μελαγχολικές ανθρώπινες μορφές σε παράξενες στάσεις και εν δυνάμει κινήσεις, και παράλληλα δεν αποκαλύπτουν την υλικότητά τους. Η επίμονη επεξεργασία των πολλαπλών επάλληλων διαφορετικού είδους χαρτιών καταλήγει σε μοναδικές ματιέρες, που καθορίζουν την ταυτότητα αυτής της ξεχωριστής έκθεσης, που αξίζει να την επισκεφτείτε.
162. / 23 11 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε την Ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ σχετικά με τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων: «Αξιοποίηση οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία κέντρου θερμαλισμού και πολιτιστικού συγκροτήματος» και τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών: «Ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων για τη συστέγαση των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (σύνδεση με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις) στο ακίνητο επί της οδού Ωρωπού 156, ΤΚ 11146 Γαλάτσι».
163. / 29 11 2024

EK MAGAZINE: “ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ”:
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18:30 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί αρχιτεκτονική εκδήλωση που οργανώνει το ek magazine με τίτλο ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ: κοκκίνου κούρκουλας αρχιτέκτονες και συνεργάτες. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: 
  • Γιάννης Πεπονής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Georgia Tech
  •  Νικόλας Τραβασάρος, Divercity Architects
  • Γιώργος Μητρούλιας, AREA, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
  • Έλλη Παγκάλου, Elandscape
  • Κατερίνα Κούρκουλα, En Route Architecture
  • Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
  • Δημήτρης Ανδριόπουλος, Dimand
  • Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πάτρας
  • Ricky Burdett, Καθηγητής LSE.
164. / 29 11 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ: «ΡΟΔΟΣ 1912-1947»


Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 (ώρα 18:30), στο κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον Ταύρο, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της έκδοσής του «Ρόδος (1912-1947). Η πολιτική για τον σχεδιασμό του χώρου και τη διαχείριση των μνημείων κατά την ιταλική Κατοχή», του Κωνσταντίνου Καρανάσου, δρ αρχιτέκτονα-μηχανικού ΕΜΠ.

Η έκδοση, που επικεντρώνεται στη διαχείριση της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου κατά την Ιταλοκρατία (1912-1947), εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων επιστημονικών προβληματισμών για την πολιτική αποκατάστασης, προστασίας και διαχείρισης αρχιτεκτονικών μνημείων σε ιστορικά κέντρα πόλεων. Στην έκδοση καταγράφονται οι αρχιτεκτονικές και αναστηλωτικές επεμβάσεις, καθώς και ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την ιταλική διοίκηση μέσω των επιστημονικών και πολιτικών της εκπροσώπων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Emanuele Papi, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Σιένα, ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Βενετάς, αρχιτέκτων, πολεοδόμος και ιστορικός της Πολεοδομίας, η καθηγήτρια Monica Livadiotti, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Μπάρι, και ο καθηγητής Βασίλης Κολώνας, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Θα παρέμβει ο συγγραφέας του τόμου Κωνσταντίνος Καρανάσος, ο οποίος θα αναφερθεί σε επιμέρους στοιχεία της πολυετούς έρευνας που διεξήγε σε αρχεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων του Ιδρύματος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
165. / 30 11 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ»


Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, στις 18:30 στην Αίθουσα Eκθέσεων και Eκδηλώσεων του Ιδρύματος Μιχελή (Βασ. Σοφίας 79, 11521 Αθήνα), ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ και το Ίδρυμα Π. & Ε. Μιχελή οργανώνουν την παρουσίαση της έκδοσης: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ».
Θα μιλήσουν οι αρχιτέκτονες:
Ηλίας Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Φιλιππίδης (επιμελητές της έκδοσης) καθώς και οι Κώστας Μωραΐτης (ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ) και Ζήσης Κοτιώνης (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).
166. / 03 12 2024

“37 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ” ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ


Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 19:00, παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, σε μια ανοιχτή συζήτηση με τους επιμελητές του βιβλίου και καλεσμένους από τους χώρους της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των κοινωνικών ερευνών, η νέα έκδοση με τίτλο 37 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. Αφηγήσεις, μνήμες, προσωπικά βιώματα, φωτογραφίες, διαγράμματα και κανονισμοί ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες αυτής της έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση, που επιμελούνται οι Θωμάς Μαλούτας, Νικολίνα Μυωφά, Δημήτρης Μπαλαμπανίδης και Ιφιγένεια Δημητράκου.
Μετά τη συζήτηση ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη.
167. / 03 12 2024

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΣΗΣ: “ALBUM ” ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ


Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, 19:00 – 22:00 στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου εγκαινιάζεται η την ατομική έκθεση του Σταύρου Κάσση με τίτλο Album. Κεντρικό θέμα στη δουλειά του Κάσση είναι ο τουρισμός τον οποίο και προσεγγίζει τόσο ως «κοινωνικό φαινόμενο, όσο κι ως τρόπο θέασης του κόσμου», όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί κολλάζ χρησιμοποιώντας πληθώρα διαφορετικών υλικών – φωτογραφίες από παζάρια και αποκόμματα περιοδικών που συνδυάζονται με υλικά του αστικού περιβάλλοντος, όπως κομμάτια ασφάλτου, τούβλα, καρφιά, καφάσια και κομμάτια επίπλων. Δημιουργεί συνθέσεις άναρχες, τοποθετημένες στον χώρο με τέτοιο τρόπο, που σκοπίμως μοιάζουν μη ολοκληρωμένες και λειτουργικές, «ένα είδος «φτωχής τέχνης» με μπαρόκ χαρακτηριστικά».

«Κάθε εικόνα είναι λειψή, αποκομμένη από το χωρικό ή χρονικό της συγκείμενο… επιφέροντας μια χρονική στρέβλωση, μια αφηγηματική ασυνέχεια. Η φωτογραφία γίνεται κι αυτή αντικείμενο που φανερώνει την ευθραυστότητα της ζωής, την ομορφιά και τον πόνο» παρατηρεί ο Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος χαρακτηρίζει τα έργα του καλλιτέχνη αντιμινιμαλιστικά, πολυσύνθετα και θορυβώδη υπενθυμίζοντας πως η τέχνη είναι συνυφασμένη με τη ζωή.

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.
168. / 03 12 2024

EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 293 | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2024 του περιοδικού ek (Νο 293), με κεντρικό θέμα τα BESTS OF 2024 και στο Εξώφυλλο το Συγκρότημα Γραφείων στο Νέο Ψυχικό του Γραφείου Kokkinou’Kourkoulas Architects and Associates. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα Best of 2024 που αναφέρεται στα καλύτερα έργα που δημοσιευτήκαν στο περιοδικό και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Ανδρέα Κούρκουλα, που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και υπό τον τίτλο Critical Perspectives το νέο ενδιαφέρον κείμενο του Παναγιώτη Τσακόπουλου, με θέμα: ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ / Η διαφήμιση στις τεχνικές εκδόσεις της δεκαετίας του 1960. Μέσα από μία κριτική ματιά δημοσιέυεται από τον αρχιτέκτονα Νίκο Πατσαβό με τίτλο Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων “Kinderspital“ στη Ζυρίχη. Μετά τα BEST OF 2024 ακολουθούν: Στην ενότητα REPORTAGE: • PAO BC Arena | Ανακαίνιση γηπέδου μπάσκετ ΟΑΚΑ Στην ενότητα ARCHITECTURE: • Γραφεία στο Ν. Ψυχικό | Kokkinou-Kourkoulas Architects and Associates • Συγκρότημα διαμερισμάτων στη Θέρμη | Officetwentyfive Architects • Μονοκατοικία στη Λευκωσία | MOB Design Studio • Ηouse in an Οlive Grove στην Κέρκυρα | Invisible Studio, ένα έργο που ξεχώρισα • Boho Sapiens Seaview, Συγκρότημα φιλοξενίας στη Μήλο | Dezone Archi+ • Ανακαίνιση κατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης | Tz.El Architecture. Στην ενότητα INTERIORS: • Αποκατάσταση διατηρητέας κατοικίας στη Λευκωσία | Εύα Κωνσταντίνου •Ανακαίνιση κατοικίας στο Ρέθυμνο | Chiara Armando Design • Studio Periometry στο Κολωνάκι | Μπέλα Λουλουδάκη • Vermantia, Γραφειακός χώρος στο Ν. Ηράκλειο | Athens Creative. Και τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS που επιμελείται ο Θανάσης Καλομοίρης • Αντλίες θερμότητας σε πολυκατοικίες.
169. / 03 12 2024

CITRONNE GALLERY: ΝΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ο Τίτλος της έκθεσης “Νομίζω πως σ’ έφτιαξα στο μυαλό μου” παραπέμπει στο ποίημα της Σύλβια Πλαθ “Mad Girl’s Love Song”, και υπαινίσσεται την αφετηρία και την πηγή των έργων που παρουσιάζονται, στα οποία η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί αποσπάσματα ποίησης και πεζογραφίας γυναικών λογοτέχνιδων. Η Νίνα Παπακωνσταντίνου ακολουθεί μια ιδιαίτερη διαδρομή: δεν πρόκειται για θεματικές ή καλλιτεχνικές παραλλαγές, αλλά για την χειρωνακτική μετάπλαση κειμένων, για να «φτιάξει μέσα στο μυαλό της» και να αποδώσει τελικά μέσα από το συνδυασμό -το πλέξιμο διαφορετικών αποσπασμάτων- μια οπτική αίσθηση της γραφής, αλλά και μία νέα ανάγνωση.

Η επιλογή των κειμένων δεν είναι τυχαία. Οι λογοτέχνιδες προέρχονται από διαφορετικές χώρες, γράφουν σε διαφορετικές γλώσσες, παράγουν σε διαφορετικούς χρόνους. Κοινό στοιχείο ανάμεσά τους είναι το Πάθος, στην κυριολεκτική και στην ψυχολογική του έννοια. Αυτό το κοινό αρχέγονο Πάθος, συναίσθημα σχεδόν ανεξέλεγκτο και, ταυτοχρόνως, πάθημα, δηλαδή πληγή και τραύμα, διέπει τα αποσπάσματα από την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, την Άννα Αχμάτοβα, την Κική Δημουλά, την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, την Σύλβια Πλαθ, την Μαρία Πολυδούρη, την Ανν Σέξτον.

Η έκθεση αναπτύσσεται αφηγηματικά με δύο σειρές επιτοίχια έργα, ένα τετράπτυχο σχέδιο και ένα βιβλιοδετημένο έργο, το οποίο αντλεί από τις ημερολογιακές σημειώσεις της Βιρτζίνια Γουλφ όταν έγραφε την «Κυρία Ντάλογουεϊ», ενώ κλείνει ως περιγραφή-αφήγηση, αποκαλύπτοντας στον θεατή ένα τμήμα του «εργαστηρίου», δηλαδή της διαδικασίας επεξεργασίας του υλικού της.

Η ατομική έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στη CITRONNE Gallery θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου 2024.
170. / 05 12 2024

"ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ" ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ


Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, στις 18.00 - 21.00 εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση "Το τέλος του τοπίου" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου . Συμμετέχουν οι: Βανέσσα Αναστασοπούλου, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Μίλτος Γκολέμας, Βαγγέλης Δεληγιώργης, Δημήτρης Εφέογλου, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ελεάννα Μπαλέση, Κώστας Παππάς, Αργύρης Ραλλιάς, Γιάννης Σελιμιώτης, Νίκος Τοπαλίδης, Δέσποινα Φλέσσα, Κώστας Χριστόπουλος

Οι δεκαπέντε καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «Το τέλος του τοπίου» διερευνούν τη δυνατότητα αναπαράστασης της φύσης στην εποχή της κυριαρχίας του ψεύτικου και της παραπληροφόρησης. Όπως καταδεικνύουν τα έργα τους, το σύγχρονο τοπίο βιώνεται πρωτίστως μέσω των αναμνήσεων, με τη βοήθεια μνημονικών τεχνι κών και εργαλείων. Εδώ η τοπιογραφία δεν αποτελεί «σύμπτωμα ησυχασμού», ούτε δηλώνει «την επιθυμία για απόδραση από την τύρβη των πόλεων προς τη γαλήνη της εξοχής» (Kenneth Clark). Η πραγματικότητα του τοπίου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η σχέση του σύγχρονου καλλιτέχνη με τη φύση είναι ένα εννοιολογικό παιχνίδι ανάκλησης εικόνων από πραγματικές ή εικονικές περιηγήσεις. Στα έργα των δεκαπέντε εικαστικών η Αθήνα -η πόλη γενικότερα- απουσιάζει. Το τοπίο παρουσιάζεται ως ένας τόπος υπό εξαφάνιση, υπό τη διαρκή απειλή της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών, του υπερτουρισμού και των πολεμικών συγκρούσεων, ένας τόπος εντέλει απειλητικός.

Οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες φαίνεται πως έχουν απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, αντιμετωπίζοντας χωρίς ενοχές ή συλλογικά αιτήματα το τοπίο που τους περιβάλλει. Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, το τοπίο μετατρέπεται σε ένα εύπλαστο υλικό ιδιωτικής χρήσης, το οποίο μπορείς να διαμορφώσεις στην οθόνη του υπολογιστή σου δίνοντας οδηγίες σε μια μηχανή. Ο εικοστός πρώτος αιώνας βρίθει από τοπιογράφους, οι οποίοι, παραδόξως, συχνά δημιουργούν ερήμην του πραγματικού τοπίου. Κοιτώντας τα έργα της έκθεσης, αντιλαμβάνεσαι την πολυσημία της έννοιας του τοπίου: εσωτερικά τοπία, τοπία του νου, τοπία διαφυγής, τοπία-καταφύγια, τοπία που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, τοπία που ενώνονται και αναπαράγονται γεννώντας άλλα τοπία, τοπία ανεξάρτητα αλλά και εξαρτημένα από τη μνήμη και την ανάκληση. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως μια έκθεση αποτελεί κι αυτή ένα τοπίο προς εξερεύνηση. Η συγκεκριμένη έκθεση (από μόνη της ένα μετατοπίο) φιλοδοξεί να εκκινήσει έναν διάλογο για τον ρόλο του τοπίου και τη σχέση μας με αυτό σήμερα.

Διάρκεια έκθεσης εως 4 Ιανουαρίου 2025
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20.
171. / 06 12 2024

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ


Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης και δημιουργίας «HETEROTOPIANS» (Ιφιγενείας 63, Καλλιθέα), η πρώτη ομαδική έκθεση που διοργανώνει η «Λέσχη Χαρακτών», σε οργάνωση, διδασκαλία και γενική επιμέλεια, της αρχιτεκτόνισσας Κατερίνας Εξαρχοπούλου.

Σε μια πραγματικότητα που υποφέρει από το γκρίζο και την αίσθηση ανελευθερίας, εμείς μαζευόμαστε, συζητάμε, δημιουργούμε και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους έκφρασης. Με αφετηρία την τεχνική της χαρακτικής και έναν χώρο όπου η παρουσία της ήταν ζωντανή σε κάθε μεριά και σε κάθε συρτάρι, η Λέσχη των Χαρακτών βρήκε το όνομά της και απέκτησε υπόσταση. Έτσι, λοιπόν, στο ατελιέ των καλλιτεχνών Θανάση και Μαριόρας Εξαρχοπούλου δόθηκε ξανά πνοή σε αυτήν την τεχνική. Το εργαστήρι αυτό γέμισε με την υποστήριξη μιας παρέας που κρατάει από τα φοιτητικά χρόνια, αλλά και νέων μελών, και χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για δημιουργία, έκφραση, παιχνίδι και πάνω απ’ όλα συντροφιά.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ατομικά και συλλογικά έργα της ομάδας, που δημιουργήθηκαν κατά το έτος 2024. Επιπλέον, στον χώρο της έκθεσης θα βρείτε το πρώτο συλλογικό τεύχος που εκδόθηκε από την «Λέσχη Χαρακτών» με τίτλο «ΤΥΠΟΡΑΜΑΤΑ», το οποίο περιλαμβάνει χαρακτικά έργα και κείμενα. Εορταστικά ημερολόγια με χαρακτικά και Χριστουγεννιάτικες κάρτες τυπωμένες στο χέρι σας περιμένουν, επίσης, εκεί!

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Σοφία Αουρσαλίδου, Τζότζος Αποστολόπουλος, Μαίρη Γρηγοράτου, Νίκος Δεμερούκης, Κατερίνα Εξαρχοπούλου, Ναταλία Κεσεντέ, Ραλλού Κεχαγιόγλου, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Αγγελική Κυριακοπούλου, Ηριάννα Μπάμπαλη, Εύα Παπαστεργιάδη, Γιώργος Σιούτος, Αλεξία Τζουμάκα, Μαρία Τσώλη, Κατερίνα Χατζηθεοδώρου, Σπύρος Χρήστου.

Διάρκεια έως την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 (ώρες λειτουργίας: 19:00-22:00).
172. / 2024 12 10

NΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ‘ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ’ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ


Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, στις 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση της Nίνας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Εγκώμιο της σκιάς», στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής (είσοδος από την οδό Κόκκαλη). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00 – 20:00, Πέμπτη 13:00 – 21:00 (είσοδος ελεύθερη)

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 24, 25, 26 & 31 Δεκεμβρίου και στις 1, 2, & 6 Ιανουαρίου.
173. / 10 12 2024 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΣΙΔΗ: «PROP-OBJECTS»
 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ


Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 19:00 εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων η πρώτη ατομική έκθεση της Αντιγόνης Πασίδη στην Ελλάδα, με τίτλο «Prop Objects», σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.

Την κατασκευαστική ειλικρίνεια της λαϊκής αρχιτεκτονικής αναζητά και επιχειρεί να μεταφέρει η εικαστικός Αντιγόνη Πασίδη στις γλυπτικές εγκαταστάσεις, τις φωτογραφίες και τα ψηφιακά κολάζ που παρουσιάζει στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Η ερευνητική πρόταση της Πασίδη εξετάζει τις «ανωμαλίες» της ανώνυμης

αρχιτεκτονικής, εστιάζοντας σε πρόχειρες και συνήθως εφήμερες κατασκευές που παρεκκλίνουν από τον κανόνα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα μαντριά και τις καλύβες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, και τις αυτοσχέδιες κατοικίες σε κοινοβιακές κοινότητες, όπως εκείνη του Riverbed στην Ανδαλουσία, που φωτογράφισε επανειλημμένα ο Ben Murphy. Αυτές οι ευρηματικές παρεμβάσεις

στο αστικό και φυσικό τοπίο αποδεικνύονται ιδιαίτερα διαφωτιστικές, καθώς μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε το κτίζειν σε συνάρτηση με το κατοικείν και το σκέπτεσθαι.

Διάρκεια έως 2 Φεβρουαρίου 2025.
174. / 13 12 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ


“Το έχει!”

Ανέμελη, γεμάτη χυμούς δημιουργίας, αυθορμητισμού και αμεσότητας στην ανθρώπινη επικοινωνία, την παρακολουθούσα προσεκτικά τότε, με πόση άνεση και μεθοδικότητα έστηνε τους προβολείς για να φωτίσει μια μουσική παράσταση στο θέατρο του Κουμάρου στην Τήνο. Στα ενδιάμεσα της προετοιμασίας βρεθήκαμε κοντά, σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Μου ανοίχτηκε αυθόρμητα, μου μίλησε για την μικρή της τότε κόρη που έπαιζε κάπου δίπλα μας, για τις αγωνίες της και τα όνειρά της. Εξέπεμπε μία ανομολόγητη σιγουριά, μια ανεξάντλητη δυναμική και ένα προσωπικό όραμα στο χώρο του φωτισμού, έτοιμη να παλέψει για να το υλοποιήσει.
Έκτοτε, επί 15 ολόκληρα χρόνια την παρακολουθώ στενά. Έχω βρεθεί δίπλα της, τις ώρες που δουλεύει και συχνά μοιραστήκαμε αγωνίες και χαρές, αγκαλιαστήκαμε και απολαύσαμε μαγικές στιγμές, όταν όλα ολοκληρώθηκαν και αποκαλύφθηκε η μαγεία των φωτισμών της.

«Το έχει» η Ελευθερία! Και θα συνεχίσει να πορεύεται με επιτυχίες, να μας συγκινεί και να βραβεύεται, μια και όλοι πιά την τιμούν και την εμπιστεύονται να φωτίζει και να ζωντανεύει, ακόμη και τα ιερά και τα όσιατου τόπου μας.

Γιώργος Τριανταφύλλου
Αρχιτέκτων

Ένα κείμενο για την Ελευθερία Ντεκώ που στάλθηκε, αλλά τελικά δεν δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού GrD, που παρουσιάστηκε στην τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη την Τετάρτη 11 12 2024:

Φωτο: Καλοκαίρι του 2009 στην Τήνο.
175. / 14 12 2024

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΒΡΑΔΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ,


Ήταν μια συγκινητική και σπάνια βραδιά, αφιερωμένη σε ένα αγαπημένο ζευγάρι αρχιτεκτόνων του Ανδρέα Κούρκουλα και της Μαρίας Κοκκίνου, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, αλλά ή παρουσία της ήταν πραγματικά έντονη. Μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 στον κατάμεστο Φάρο του ΚΠΙΣΝ, οργανωμένη από το ek magazine με τίτλο: ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Μίλησαν για τις δύο αυτές σημαντικές προσωπικότητες και αναφέρθηκαν σε πτυχές της δημιουργικής τους ζωής, οι εικονιζόμενοι φίλοι και συνεργάτες:

1. Αριάδνη Βοζάνη, Διευθύντρια σύνταξης το ek magazine Καθηγήτρια ΕΜΠ
2. Σταύρος Μαρτίνος, Αρχιτέκτονας
3. Γιάννης Πεπονής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Georgia Tech
4. Νικόλας Τραβασάρος, Divercity Architects
5. Ricky Burdett, Καθηγητής LSE
6. Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτονας Τοπίου
7. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πάτρας
8. Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
9. Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand
10. Γιώργος Μητρούλιας, AREA, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
11. Δημήτρης Κορρές, Αρχιτέκτονας

12. Την βραδιά έκλεισε η κόρη τους Κατερίνα Κούρκουλα, Αρχιτέκτονας, En Route Architecture, με μία ευαίσθητη παρουσίαση, αποκαλύπτοντας πτυχές από την προσωπική ζωή και την καθημερινότητα των δύο σημαντικών αρχιτεκτόνων.

Ο Ανδρέας παρακολούθησε την εκδήλωση παρέα με τον εγγονό του, σιωπηλός και συγκινημένος.
176. / 16 12 2024

ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ: ΜΥΣΤΗΡΙΟ 15 ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 12:00 στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο της 2023 “Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου για τo “Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο, Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα”, ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο για τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας, που καθιστά ορατές τις πηγές της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης. Στη Συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι: Τάκης Μαυρωτάς, Επιμελητής και Κριτικός τέχνης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Emmanuel Daydé, Ιστορικός τέχνης και Επιμελητής και η
Βάνα Ξένου, Εικαστικός, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: εκ μέρους της 2023 Ελευσίς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νικόλαος Βιλλιώτης, και εκ μέρους του Δήμου Ελευσίνας ο Γενικός Γραμματέας, Γρηγόριος Σαμπάνης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άντζελα Τσιφτσή.
177. / 16 12 2024

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ DOMA 11


Στο DOMa 11, οι jo taillieu architecten ενσωμάτωσαν την Κατοικία Binnen σε μια υπάρχουσα δομή, επιτρέποντας την εμφάνιση απροσδόκητων δομικών γεγονότων — μια διαδικασία που αντικατοπτρίζεται στην πολυπλοκότητα των σχεδίων τους. Οι Schneider Türtscher παρουσιάζουν φωτοτυπημένα σχέδια της επέκτασής τους και της τροποποίησης της κατοικίας AUF BERG Ι & II, αντιμετωπίζοντάς τα ως ασκήσεις αμφιβολίας και ανακάλυψης. Οι aoa architects τοποθετούν πέντε ξεχωριστά κτήρια σε μια κυκλική διαδρομή για τον ξενώνα Hoji, δημιουργώντας πέντε τυπολογικές επαναλήψεις προσαρμοσμένες στο σκηνικό της υπαίθρου τους. Οι COMTE / MEUWLY καταγράφουν ένα Σπίτι για σχεδόν τα πάντα, μέσα από μια φωτογραφική σειρά που υποστηρίζει το όνομα του έργου ως επιχείρημα. Οι Benedetta Tagliabue — EMBT Architects μοιράζονται έγγραφα εργασίας για την Εκκλησία San Giacomo Apostolo και το Ενοριακό συγκρότημα Ferrara, προσφέροντας μια ματιά στη μεθοδολογία σχεδιασμού τους.
178. / 16 12 2024

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | No 173



Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ Νο 173, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους οι: A&O ARCHITECTS, Γιώργος Παντελόπουλος - Φωτεινή Καλλικούνη, 3H Αrchitects , Εvripiotis Αrchitects, officetwentyfivearchitects, wip architects, Ανδρέας Νικολοβγένης, Κ - Αρχιτέκτονες, Mplusm Architects, AKA – Apostolou Colakis Architect, OA - Studio, Lantavos Projects, Mazanakis & Co, Kitriniaris Associates Architecture Firm, και η Μυρτώ Κιούρτη. Επίσης παρουσιάζεται το έργο των BIG στο Ελληνικό και μια εφήμερη εγκατάσταση από τους Ciarmoli - Queda.
179. / 16 12 2024

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ EΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΜΣΤ


Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του ΕΜΣΤ, για το συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο διάρκειας 45 λεπτών, που προβλήθηκε την Κυριακή 15 12 2024 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου, με τίτλο «Γυναίκες στον Χρόνο» (2024). Μία μονογραφική προσέγγιση, με ένα ιδιαίτερα προσεγμένο μοντάζ,, σχετική με την τρέχουσα θεματολογία των εκθέσεων του Μουσείου, από το πολύτιμο οπτικοακουστικό αρχείο “Save the Dates”, που δημιουργήθηκε από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και του συνεργάτες της, για τη διάσωση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών της, από το 1995 έως το 2024. Το σημαντικότερο είναι ότι η νέα αυτή προσέγγιση, αναδεικνύει τις πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης και προβολής του τεράστιου αυτού αρχείου, με παραγωγές μέσα από διαφορετικά πρίσματα και ανάλογα με τις εκάστοτε θεματικές των εκθέσεων του Μουσείου.
Ακούστηκαν 30 κορυφαίες γυναίκες δημιουργοί να μιλούν για την αγάπη, τον έρωτα, το σώμα, την κοινωνία, τη φύση, τους διαχωρισμούς, αποσπάσματα από επί 30 χρόνια 756 εκπομπών, ενός αρχείου που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ Αρχείο, τον οργανισμό NEON και την Δωρεά/ Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο όπου πάνω από 3.000 επισκέπτες γέμισαν το ΕΜΣΤ σε ένα διήμερο με περφόρμανς, προβολές, συναυλίες, πάρτι και μια καινούργια έκθεση.
180. / 18 12 2024
ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ 08 / ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Μόλις κυκλοφόρησε ο 8ος τόμος της σειράς του ελληνικού docomomo με τίτλο: «Τα τετράδια του μοντέρνου 08 / Οι χώροι του μοντέρνου στην Ελλάδα»· σε επιμέλεια Κώστα Τσιαμπάου από τις εκδόσεις Futura, 2024.

Αν η αρχιτεκτονική ως δημιουργία αφορά καταρχάς τον σχεδιασμό ενός ‘κελύφους’ η εμπειρία της αρχιτεκτονικής αφορά κυρίως τον εσωτερικό του χώρο. Και αν το κτηριακό κέλυφος είναι το προστατευτικό πλαίσιο της ζωής, το εσωτερικό του κελύφους είναι η ίδια η ζωή. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική, η οποία επιδίωξε να αφαιρέσει οτιδήποτε το περιττό από τον εσωτερικό χώρο, δημιούργησε εσωτερικά ιδιαίτερης ποιότητας τα οποία έθεσαν τις νέες αρχές και αξίες της νεωτερικότητας στο πλαίσιο της μοντέρνας ζωής. Στην ελληνική βιβλιογραφία η συζήτηση για τον εσωτερικό χώρο έχει αναπτυχθεί ακόμα λιγότερο, και μόνο έμμεσα ή εν μέρει, Γενικότερα, πάντως, η νεοελληνική αρχιτεκτονική εκπαίδευση έχει αντιμετωπίσει με σχετική αμηχανία τη σχέση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τον εσωτερικό χώρο. Η έκδοση έχει ως αντικείμενό της μια σύγχρονη, στοχευμένη και εις βάθος συζήτηση για τον εσωτερικό χώρο και τη μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική.

Με θέμα του τους εσωτερικούς χώρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 19 πρωτότυπα κείμενα τα οποία βασίζονται σε πρωτογενή έρευνα των:

– Κώστας Τσιαμπάος / Πρόλογος
– Έλενα Χαμαλίδη / Μοντέρνα επίτοιχα έργα τέχνης σε ελληνικές τράπεζες 1960-1990: μια άγνωστη έκφανση του ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού
– Βασίλης Κολώνας / Ο EOT εκ των έσω… Εσωτερικοί χώροι και επίπλωση σε τουριστικές εγκαταστάσεις της περιόδου 1950-1980 στην Ελλάδα
– Δημήτριος Μαρνέλλος / Τα έπιπλα των ξενοδοχείων “Ξενία” στην Ελλάδα: πρότυπα – επιρροές – διαχρονικότητα
– Ανδρέας Γιακουμακάτος / Αριστομένης Προβελέγγιος, τα χρόνια στο Παρίσι (1946-1957). Η πολυώροφη κατοικία και η πατρότητα του τύπου Semi Duplex
– Σταματίνα Κουσίδη / Constructions s(c)olaires – “δοχεία” κατοίκησης από ήλιο, αέρα και φως. Οι κοιτώνες τύπου “Ε” της Παιδούπολης στη Βούλα του Πάνου-Νικολή Τζελέπη
– Αμαλία Κωτσάκη / “Σπόλια” και “Παραθέματα” στα εσωτερικά του ελληνικού μοντερνισμού
– Τίνα Καραλή / Εθνική ιδεολογία και μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: Εκδοτικές πολιτικές για τον χώρο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
– Δημήτρης Γρηγορίου / Αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές συμπράξεις στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων του ελληνικού μοντερνισμού της δεκαετίας του 1960: Τα διαχωριστικά στοιχεία
– Θοδωρής Χαλβατζόγλου / Πετάσματα, υφάσματα και η εκλέπτυνση του ορίου
– Λουκάς Μπαρτατίλας / Μόρφωση και Μορφή. Οι αίθουσες διδασκαλίας του Ωδείου Αθηνών από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο
– Αιμιλία Αθανασίου / Το μοντέρνο διαμέρισμα ως “αισθητικό αντικείμενο” στα περιοδικά Αρχιτεκτονικά Θέματα και Θέματα Χώρου + Τεχνών, 1967-1987
– Σταύρος Αλιφραγκής / Το τοπίο εντός: Νοηματικές ανασυγκροτήσεις του μοντέρνου εσωτερικού χώρου στο πρώιμο έργο του Δημήτρη Α. Φατούρου
– Σωτηρία Αλεξιάδου / Μεταπολεμικό διαμέρισμα: αλλαγές στην επίπλωση – αλλαγές στην κάτοψη
– Ντόρα Θεοδωροπούλου / Ο χώρος του Τάκη X. Ζενέτου
– Βασίλης Γκικαπέππας / Ταινία – Σχισμή – Διάκενο. Η ερμηνεία του εσωτερικού μέσα από τη σχηματοποίηση του ανοίγματος
– Δέσποινα Δ. Ζαβράκα / Αιθέρια “φύση” εντός: Εσωτερικά τοπία της ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής
– Κατερίνα Κοτζιά / Εν πλω
– Ηλίας Κωνσταντόπουλος / Ένα μικρό διαμέρισμα του Τάκη Ζενέτου στην Αθήνα
– Κώστας Τσιαμπάος / Αντί επιλόγου: 1+2 κατοικίες του γραφείου Πικιώνη – 3 επι-σκέψεις.
181. / 18 12 2024

ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2025: ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΔΑ


Για τρίτη χρονιά επαναλαμβάνεται και φέτος το θερινό σεμινάριο με τίτλο PARIS TRANSFORMATIONS IV / PLACES OF FASHION που οργανώνουν στο διάστημα 20-27 Ιουλίου 2025 οι Αμαλία Κωτσάκη, η Δήμητρα Κανελλοπούλου και η Μaria Gravari - Barbas στην Fondation Hellénique Cité internationale Universitaire de Paris. Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ.
182. / 30 12 2024

ΖΗΣΗ ΚΟΤΙΩΝΗ: «ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΗ» ΔΟΚΙΜΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ


Μία ακόμη ιδιάζουσα έκδοση, ανάμεσα στον θεωρητικό στοχασμό και στην διερεύνηση των δρόμων του ποιητικού λόγου, του χαρισματικού Ζήση Κοτιώνη, αρχιτέκτονα, εικαστικού και συγγραφέα που ξεχωρίζει ανάμεσα στα βιβλία του 2024. Ο Κοτιώνης «ξαναδιαβάζει το βίο και την δράση προγενέστερων ηρώων της οικουμενικής κουλτούρας, θέτοντας τους εκ των υστέρων με ένα υποθετικό αναχρονισμό, μέσα στο φόντο της σύγχρονης περιβαλλοντικής καταστροφής». Τριάντα δύο ποιητικά κείμενα με παράδοξους και αινιγματικούς τίτλους και ευαίσθητα ιχνογραφήματα, αποκαλύπτουν κρυμμένα νοήματα και αναπάντεχες σκέψεις που αμφισβητούν και ανατρέπουν δεδομένα. Μη έχοντας ακόμη ολοκληρώσει την ανάγνωση του μικρού αυτού καλαίσθητου τόμου, θα επανέλθω.
183. / 30 12 2024

ΠΑΝΤΕΛΗ Δ. ΙΑΤΡΟΥΔΑΚΗ: «ΔΥΟ ΠΑΝΑΓΙΕΣ 2013-2021»
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ


Έφθασε στα χέρια μου σαν ένα καλοσχεδιασμένο αντικείμενο. Μία παράδοξη και εξαιρετικά φροντισμένη έκδοση, που όπως αναφέρει στον πρόλογο ο Δημήτρης Αντωνακάκης, προέκυψε από την ανάγκη του Παντελή Ιατρουδάκη, αρχιτέκτονα που ασκεί την διοίκηση ψηφιακής σχεδίασης, και εξαιρετικού συνεργάτη επί δεκαετίες του γραφείου μας, να κατανοήσει την ιστορία ενός τόπου μέσα από τα κτίσματα, τους δημόσιους χώρους και το τοπίο, φτιάχνοντας ένα σενάριο μιας πόλης δικής του, όπως δηλαδή εκείνος την βίωσε μέσα από μια περιπετειώδη περιήγηση, που ο ίδιος οργάνωσε, σκηνοθέτησε και φωτογράφισε σκαλίζοντας το παρελθόν του οικισμού. Εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μέσα από ένα ξεχωριστό ύφος, που το χαρακτηρίζει η καλύτερη δυνατή ανάδειξη του θέματος, επιλέγοντας επίμονα την κατάλληλη ώρα που το φως προσπίπτει σε αυτό. Μη έχοντας ακόμη ολοκληρώσει την ανάγνωση του μικρού αυτού καλαίσθητου τόμου θα επανέλθω με πιο αναλυτικές αναφορές.
184. / 30 12 2024

«ΤΥΠΟΡΑΜΑΤΑ» ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ


Ένα περίτεχνο λεπορέλο με ένα καλαίσθητο αναδιπλούμενο εξώφυλλο, αποτελεί το πρώτο συλλογικό τεύχος με τίτλο «ΤΥΠΟΡΑΜΑΤΑ», της Λέσχης των Χαρακτών, με 15 χαρακτικά και συνοπτικά κείμενα των μελών της, που επιμελήθηκε η Κατερίνα Εξαρχοπούλου, αρχιτέκτων κόρη του αρχιτέκτονα Πάνου Εξαρχόπουλου και εγγονή των ζωγράφων-χαρακτών Θανάση και Μαριόρας Εξαρχοπούλου. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα που επέλεξα από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο «HETEROTOPIANS», που διοργάνωσε η «Λέσχη Χαρακτών», σε οργάνωση, διδασκαλία και γενική επιμέλεια, της αρχιτεκτόνισσας Κατερίνας Εξαρχοπούλου, και πραγματοποιήθηκε στο ατελιέ των καλλιτεχνών Θανάση και Μαριόρας Εξαρχοπούλου, (Ιφιγενείας 63 Καλλιθέα), όπου δόθηκε ξανά πνοή σε αυτήν την τεχνική. Το εργαστήρι αυτό γέμισε με την υποστήριξη μιας παρέας που κρατάει από τα φοιτητικά χρόνια, αλλά και νέων μελών, και χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για δημιουργία, έκφραση, παιχνίδι και πάνω απ’ όλα συντροφιά.
185. / 30 12 2024
ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ρησπέκτ [λέξεις για τρίτους]


186. / 30 12 2024

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ


Τον Φεβρουάριο του 2017, παρακολούθησα στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, την ανοιχτή εκδήλωση στο κοινό με θέμα ΟΙ ΚΑΘΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΤΖΙΑΣ, που παρουσίασα σε αυτό το blog και μπορείτε να δείτε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.  
Στην συνέχεια, το 2020 ο καθηγητής της Σχολής Κώστας Καραδήμας μου παρέδωσε τον σχετικό καλαίσθητο τόμο που επιμελήθηκε ο ίδιος, στο πλαίσιο των μαθημάτων με αντικείμενο την συστηματική αποτύπωση και κατανόηση των παραδοσιακών κτιρίων με εξαιρετικά σχέδια και φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες των φοιτητών.

Πρόσφατα, και με αφορμή την λόγω συνταξιοδότησης, αποχώρησή του από την Σχολή, ο Κώστας Καραδήμας μου παρέδωσε άλλους ακόμη δύο τόμους:

Μία έκδοση του 2015 με τίτλο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, που επιμελήθηκε ο ίδιος σε συνεργασία με την Έλενα Κωνσταντινίδου και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κατά την ομώνυμη ημερίδα που διοργανώθηκε στις 27 και 28 Μάϊου του 2021.

Και μία έκδοση του 2019 με τίτλο Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ με Αναλύσεις & Ερμηνείες στο Πλαίσιο ενός Μαθήματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, σε επιστημονική επιμέλεια εκτός του Κώστα Καραδήμα του Βασίλη Γκανιάτσα και του πρόσφατα θανόντα Γιώργου Γιαννίτσαρη, που εμπεριέχει εργασίες σπουδαστών και σπουδαστριών του 5ου εξαμήνου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Χαίρομαι όταν με πρωτοβουλίες των διδασκόντων πραγματοποιούνται εκδόσεις με τις δραστηριότητες της Σχολής Αρχιτεκτόνων της Αθήνας είτε στο πλαίσιο των μαθημάτων και των ερευνών με τους φοιτητές είτε σε επίπεδο ημερίδων.
187. / 30 12 2024 

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΚΤΙΡΙΑ (1924-2024)


Ο Μανώλης Αναστασάκης επανέρχεται και φέτος με μια επίκαιρη έκδοση εν είδη λευκώματος, όπου παρουσιάζονται εκατό επιλεγμένα κτίρια που ξεχώρισαν μέσα σε μια εκατονταετία στην Ελλάδα. Μια έκδοση με αποκλειστικό χορηγό την AVAX, που αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης του 2021, με τίτλο ΑΘΗΝΑ, ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ, που δέχθηκε κριτική ως προς τις επιλογές. Αυτή την φορά η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με επτά κείμενα με μια ελεύθερη θεματολογία, των Δημήτρη Φιλιππίδη (Ομότιμου Καθηγητή του ΕΜΠ), Βασίλη Κολώνα (Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Παναγιώτη Τσακόπουλου (Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής), Αμαλίας Κωτσάκη (Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης), Παναγιώτη Πάγκαλου (Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), Νίκου Πατσαβού (Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και της Δήμητρας Κανελλοπούλου (Αν. Καθηγήτρια ENSA Paris-Malaquais). Προηγείται ο πρόλογος του επιμελητή της έκδοσης, που στο σύνολό της περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κτίρια μιας περιόδου, που ξεκινά από τον Νεοκλασικισμό και περνά στην αρχιτεκτονική του μοντερνισμού, κατανεμημένα σε τέσσερεις ενότητες χρονολογικά. Κτίρια τόσο από την Αθήνα όσο και από επαρχιακές πόλεις και περιοχές, που απεικονίζονται σε σχετικό χάρτη. Επιλογές σε μεγάλο βαθμό εύστοχες, με καλή εικονογράφηση και προσεγμένα συνοπτικά κείμενα για κάθε έργο.
188. / 30 12 2024

ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ: «ΜΥΣΤΗΡΙΟ 15. 
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ; ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ


Είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια η συστηματική ενασχόληση, έρευνα και θεωρητική προσέγγιση στον τόπο των Μυστήριων της Ελευσίνας, που έχει σαγηνεύσει την Βάνα Ξένου και έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικά ζωγραφικά έργα και μεγάλης κλίμακας γλυπτικές συνθέσεις, που έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο Παρίσι στον μοναδικό χώρο του Palais Royal.

Μετά την πετυχημένη και εμβληματική έκθεση στο εργοστάσιο «Κρόνος», με τίτλο ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΕΡΑΣΜΑ το 2004, η Βάνα Ξένου επανέρχεται, και μετά από σειρά εμποδίων και αναβολών, στο πλαίσιο των τελευταίων εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύσας της Ελευσίνας, με μια νέα διπλή εμβληματική έκθεση στο εργοστάσιο «Ιρις» την ιστορική βιομηχανική μονάδα χρωμάτων, και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με τίτλο «Μυστήριο 15. Γιατί η Ελευσίνα σήμερα; Το Ανοιχτό Μουσείο» που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά. Η έκθεση ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ακρόπολης στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Σταμπολίδης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Νανά Σπυροπούλου και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ελευσίνας, Γρηγόριος Σαμπάνης. Παράλληλα ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τον ιστορικό τέχνης Τάκη Μαυρωτά, τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, τον Γάλλο ιστορικό τέχνης και επιμελητή Εμανουέλ Ντεϊντέ και από την Βάνα Ξένου.



 Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση και καλύτερη ανάλυση

No comments :

Post a Comment