Monday, March 1, 2021




 ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ 
ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

για την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας
και των δραστηριοτήτων
που αναπτύσσονται γύρω από τις αξίες 
του τοπίου

(άλλη μια συζήτηση της "Παρέας του Οικονόμου")

Ανεμογεννήτριες στα βουνά της Εύβοιας 

Γνωρίζετε ότι:

- ενώ ο εθνικός στόχος εγκαταστημένης ισχύος των ανεμογεννητριών έως το 2030 είναι 7,05 GW, το επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, στην Ελλάδα μη εξαιρουμένων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, θα εξασφαλίζει ισχύ εννέα φορές μεγαλύτερη από τον Εθνικό στόχο.

- η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως και η διάνοιξη δρόμων στη φύση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, επιφέρει αλλαγή της χρήσης γης και απώλεια βιοποικιλότητας.

Τρεις νεκροί ροδοπελεκάνοι, θύματα των ανεμογεννητριών στον ΑΣΠΗΕ Βαρνούντα. Φωτογραφίες: Αρχείο ΕΠΠ

- η χώρα μας καταδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2020 από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλημμελή προστασία της βιοποικιλότητας ως προς την Οδηγία των Οικοτόπων.

- η περιβαλλοντική αξιολόγηση των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της καταρχήν αξιολόγησής τους, όπως για παράδειγμα οι μετρήσεις του αιολικού δυναμικού, αλλά εντάσσεται σε μεταγενέστερο στάδιο της υλοποίησής τους, καθιστώντας πρακτικά ανέφικτη την πιθανή απόρριψη της χωροθέτησής τους για περιβαλλοντικούς λόγους. 

- Η καταστροφή της βιοποικιλότητας συνδέεται και με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πανδημιών όπως ο κορωνοϊός.

















Με δεδομένο ότι το θέμα της ένταξης των ανεμογεννητριών είναι θεαματικά διαφορετικό και πιο σύνθετο από την γοητευτική παράθεση ανεμόμυλων στο ελληνικό τοπίο που δεν απαιτούσαν χάραξη νέων δρόμων, ακολουθούν ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις για την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που διατυπώθηκαν σε πρόσφατη συζήτηση της γνωστής "Παρέας του Οικονόμου" και παρουσιάζονται στην συνέχεια.

Από την τηλεσύναξη της «παρέας του Οικονόμου» στις 17 02 2020:
Βασίλης Γρηγοριάδης, Γιώργος Τριανταφύλλου, Μάνος Περράκης, Αγγέλα Γεωργαντά, Νίκος Δημητριάδης, Νίκος Γιαννάκης, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Βασίλης Γιαννάκης, Γιώργος Λιάλιος, Ράνια Κλουστινιώτη, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Μάκης Κωστίκας με Ελισσάβετ Παπαζώη και η Βασιλική Κατή. Συμμετείχε και ο Γιάννης Ασημακόπουλος

Από την πρόσφατη τηλεσύναξη της «παρέας Οικονόμου»

Ευθύς εξ αρχής θα ήθελα να τονίσω, ότι όλοι οι συνδαιτημόνες αρχιτέκτονες στην «παρέα του Οικονόμου» είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά καιρούς όμως, με αφορμή διάφορες αντιδράσεις κατοίκων σε ευαίσθητες περιοχές, μας έχει απασχολήσει η χωροθέτησή τους.

Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά

Μας έχουν προβληματίσει επίσης και οι εικόνες από τραυματισμένα από έντονες χαράξεις δρόμων φυσικά τοπία, που συναντάμε ταξιδεύοντας, καθώς και κάποια άρθρα στην εφημερίδα Καθημερινή του Γιώργου Λιάλιου. Μας αιφνιδίασε επίσης και η νέα νομοθεσία, που απλουστεύει τις διαδικασίες για την ένταξη ανεμογεννητριών ακόμη και σε περιοχές natura.


Όλα αυτά ενισχύθηκαν όταν στις διαδικτυακές μας συνάξεις εντάχθηκαν ο Νίκος Γιαννάκης βιολόγος-περιβαλλοντολόγος και η σύντροφός του Αγγέλα Γεωργαντά [1] αρχιτέκτων, που εγκατέλειψαν την Αθήνα και εδώ και χρόνια, εγκαταστάθηκαν στις Πρέσπες, και οι δύο ευαισθητοποιημένοι με τα θέματα περιβάλλοντος. Και οι δυο τους συμμετέχουν ως μελετητές στις ομάδες εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), που σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολούνται με την διερεύνηση του συνόλου των περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 της χώρας μας, των περιοχών δηλαδή που είναι διακεκριμένες για την φύση και την βιοποικιλότητα. Παραδοτέα των ΕΠΜ θα είναι τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων μέσω των οποίων οι περιοχές Natura θα θεσμοθετηθούν χαρακτηρισμένες βάσει των κατηγοριών του νόμου 4685/2020 (Εθνικά Πάρκα κλπ.) και χωρισμένες σε ζώνες προστασίας με συγκεκριμένες χρήσεις γης. Παραδοτέα των ΕΠΜ θα είναι επίσης τα σχέδια διαχείρισής τους, τα οποία θα θεσμοθετηθούν μέσω υπουργικών αποφάσεων.


Οι κατά καιρούς σύντομες συζητήσεις μας παρέμειναν μετέωρες, εν αναμονή της υπό επεξεργασία Μελέτης με τα «Νέα επιστημονικά δεδομένα επί της βιώσιμης χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας», που πραγματοποιούσε το εργαστήριο Διατήρησης και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλική Κατή, και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η μελέτη αυτή χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) με ανάδοχο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι προτάσεις αυτής της μελέτης, μέσω ενός βιώσιμου σεναρίου, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και στοχεύουν στο να υποβοηθήσουν το έργο των μελετητικών ομάδων, που επεξεργάζονται τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, «το μέλλον της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τοπικής ανάπτυξης και του Ελληνικού τοπίου», βάσει των οποίων θα πρέπει κανονικά να συγκροτηθεί και το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι επίσης σε εξέλιξη.


Η σύνοψη αυτής της μελέτης κοινοποιήθηκε στα μέλη της «παρέας Οικονόμου» και αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της τηλε-σύναξης μας την Τετάρτη 17 02 2021, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της κυρίας Βασιλικής Κατή.

Παραθέτω στην συνέχεια συνοπτικά, το περιεχόμενο αυτής της παρουσίασης και της συζήτησης που ακολούθησε. Την θεωρώ αποκαλυπτική και χρήσιμη, με ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, μια και οι επιπτώσεις αυτής της τεράστιας και πιεστικής επενδυτικής επιχείρησης που σχετίζεται με την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, θα πρέπει να ελεγχθούν και να γίνουν γνωστές στο ευρύτερο κοινό.



Από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εργοτάξιο της «VATORA ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. στο βουνό «Παλιοβούνα» στην Αιτωλοακαρνανία. Πηγή: katounanews.blogspot.com / Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσέπες γεμίζουν… Πέμπτη 18 10 2020


ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Με τα σημερινά δεδομένα, ενώ οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούν στη χώρα καλύπτουν ήδη το μισό (49,78%) του στόχου μας για το 2030 (7.050 MW), το επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μη εξαιρουμένων των περιοχών του δικτύου Natura, είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό στόχο. Και οι αιτήσεις φτάνουν στα 35,36 GW, πέντε φορές παραπάνω.



ΠΕΡΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Το ερώτημα που μπαίνει είναι κατά πόσον η υπερπαραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα, με αμέτρητες ανεμογεννήτριες, που μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζει την βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια και την κλιματική αλλαγή και όχι μόνο.

Η Βιοποικιλότητα κατ αρχήν αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης ευημερίας και επιβίωσης, είναι η καρδιά του πλανήτη και η βάση όλης της ζωής και των οικοσυστημάτων του.

Δυστυχώς χάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, με την υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων που αλλάζουν χρήση, των υγροτόπων, των πληθυσμών των ζώων, την αύξηση της καύσης των ορυκτών καυσίμων, την αποψίλωση των δασών, την υπέρμετρη κτηνοτροφία, γεωργία, θήρα και αλιεία, με συνέπεια και την κλιματική αλλαγή. Οι δύο αυτές σημαντικές κρίσεις, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή, δρουν συνεργιστικά και υπονομεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών.


Πηγή εικόνας: ανάρτηση με τίτλο: Πώς οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά και καταστρέφουν το περιβάλλον από το blog ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας συνολικά 5752 είδη χλωρίδας και περισσότερα από 50.000 είδη πανίδας, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ενδημικών και σπάνιων ειδών και οικοσυστημάτων υψηλής οικολογικής αξίας. Η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας, επομένως, είναι αυξημένη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για αυτό το σκοπό άλλωστε, η Ελληνική Πολιτεία θέσπισε ένα εκτεταμένο δίκτυο χερσαίων προστατευόμενων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000, που καλύπτει το 27,3% της χερσαίας έκτασης της χώρας.

Πηγή εικόνας: ανάρτηση με τίτλο: Πώς οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά και καταστρέφουν το περιβάλλον από το blog ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Η διάνοιξη δρόμων στη φύση επιφέρει αλλαγή της χρήσης γης και απώλεια βιοποικιλότητας

Η διάνοιξη των δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα προκαλούν αλλαγή χρήσης γης, που αποτελεί την κορυφαία απειλή για την βιοποικιλότητα, με σοβαρές απειλές στην άγρια ζωή, στην λειτουργεία του οικοσυστήματος και την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχει μια διεθνής κινητοποίηση για να σταματήσουν οι διανοίξεις δρόμων μέσα στα οικοσυστήματα.

Από την παρουσίαση της Βασιλικής Κατή στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο: «Το τρίπτυχο βιοποικιλότητα-δρόμοι-αιολικά στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: η Ελληνική περίπτωση»


Το αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε στη νησίδα Αγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης) από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ισχύος 73,2 MW (69 MW κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 έως 150 μέτρα, όταν το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα!


Από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εργοτάξιο της «VATORA ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. στο βουνό «Παλιοβούνα» στην Αιτωλοακαρνανία .Πηγή: katounanews.blogspot.com / Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσεπες γεμίζουν… Πέμπτη 18 10 2020

Στην Ελλάδα, που είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης ως προς την βιοποικιλότητα, ο κίνδυνος απώλειάς της από την εξάπλωση των δρόμων, των τεχνητών επιφανειών και των εργοταξίων φαίνεται μεγαλύτερος, λόγω άλλωστε και της έντονης τοπιογραφίας με βουνά, λόφους και τις μεγάλες κλίσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι δρόμοι. Αναφερόμαστε σε δρόμους, σε περιοχές ανέπαφες που έχουν τεράστιο πλούτο βιοποικιλότητας και δεν είναι απολύτως απαραίτητοι.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας εκτός των άλλων επιδεινώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ


Η «Πρόταση του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως προς την χωροθέτηση χερσαίων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα για καθαρή ενέργεια χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα», της Βασιλικής Κατή και της Χ. Κασσάρα ( βλέπε εδώ), όπως διατυπώνεται και αναλύεται στο άρθρο του Γιώργου Λιάλιου στην εφημερίδα Καθημερινή στις 23 03 2020 (βλέπε εδώ), καταλήγει στα εξής:
  • Μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που εκπονούνται σήμερα, για τις προστατευόμενες περιοχές, προτείνεται να σταματήσει προσωρινά το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, στην λεγόμενη χερσαία «πράσινη» ζώνη αποκλεισμού εμβαδού 76.626 km2, που αποτελείται κυρίως από τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εργοτάξιο της «VATORA ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. στο βουνό «Παλιοβούνα» στην Αιτωλοακαρνανία .Πηγή: katounanews.blogspot.com / Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσεπες γεμίζουν… Πέμπτη 18 10 2020
  • Να συνεχιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός Natura στην λεγόμενη χερσαία επενδυτική «μπλε» ζώνη αδειοδότησης 41.241 km2 που αναλογεί στο 41.4% της χώρας, όπως απεικονίζεται στον χάρτη που ακολουθεί:

Οι μπλε περιοχές του χάρτη συγκροτούν μια «εν δυνάμει» επενδυτική ζώνη. Μια ζώνη που υπόκειται στους εκάστοτε περιορισμούς όπως είναι εκείνοι του υφιστάμενου χωροταξικού του 2008, αλλά και του νεότερου, που συντάσσεται τώρα και αναμένεται να θέσει τα νέα σχετικά κριτήρια και τους νέους περιορισμούς. Το νέο χωροταξικό έχει το περιθώριο να ορίσει παράλληλα ζώνες επί μέρους αποκλεισμού (αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικά τοπία κλπ) καθώς και τις ζώνες κατάλληλου αιολικού δυναμικού.

Από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εργοτάξιο της «VATORA ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. στο βουνό «Παλιοβούνα» στην Αιτωλοακαρνανία .Πηγή: katounanews.blogspot.com / Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσεπες γεμίζουν… Πέμπτη 18 10 2020


ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Το βιώσιμο σενάριο που προτείνεται, προστατεύει αποτελεσματικά τη βιοποικιλότητα, και πιο αναλυτικά τα είδη και τους οικοτόπους Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Προστατεύει επαρκώς τις σημαντικές περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας, όπως τον πληθυσμό του Μαυρόγυπα, καθώς και 21+10 είδη πουλιών που είναι ευάλωτα σε συγκρούσεις με τις ανεμογεννήτριες.

Περιορίζει την θνησιμότητα προσκρούσεων και προστατεύει επαρκώς τις Περιοχές Άνευ Δρόμων.




Το βιώσιμο σενάριο αναμένεται επίσης να μετριάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων, να περιορίσει τις δικαστικές προσφυγές και παράλληλα να μειώσει τον κίνδυνο νέας περιβαλλοντικής καταδίκης της Ελλάδας.

Θα προστατεύει επίσης τοπία υψηλής αισθητικής αξίας μικρότερου βαθμού κατακερματισμού, διατηρώντας τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οικοσυστημικές υπηρεσίες τους, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και θα προστατεύει εμμέσως τις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από τις αξίες του τοπίου και άρα τις τοπικές οικονομίες.

Πηγή: Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά

Θα πρέπει να προστατεύσουμε το τοπίο και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά που είναι αλληλένδετα και σχετίζονται και με τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και τα γνωστά adventure tourism packages, τον αγρο-τουρισμό, που βασίζονται στο φυσικό περιβάλλον και τις αξίες αυτού του τόπου. Πρόκειται για μια νέα παγκόσμια επιστημονική τάση.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει η υπόθεση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η με κάθε τρόπο ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών κτιρίων που άλλωστε υποστηρίζεται από περιορισμένες προς το παρόν επιδοτήσεις,  και παράλληλα η ένταξη φωτοβολαταϊκών σε δομημένο περιβάλλον με αισθητικές προδιαγραφές.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εργοτάξιο της «VATORA ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. στο βουνό «Παλιοβούνα» στην Αιτωλοακαρνανία .Πηγή: katounanews.blogspot.com / Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσεπες γεμίζουν… Πέμπτη 18 10 2020

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα επηρεάσουν με τον τρόπο τους, όχι μόνο τις ομάδες εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, τις πολιτικές επιλογές και ακόμη και την σύνταξη του Ειδικού χωροταξικού σχεδίου, εφευρίσκοντας πάντα τρόπους παράκαμψης του εκάστοτε θεσμικού πλαισίου. Είναι όμως καθήκον όλων μας να είμαστε σε εγρήγορση, αντιμετωπίζοντας με ενδιαφέρον και κατανόηση τις όποιες κινητοποιήσεις και να τις στηρίξουμε, αντιδρώντας με στόχο να προστατεύσουμε την ιδιαιτερότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας και όλων των θετικών συνεπειών, που προκύπτουν από την επίμονη διαφύλαξή της, απέναντι στην όποια επιχειρηματική λαίλαπα.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Περίπου τo 85% των μηχανών των ανεμογεννητριών, που βλέπουμε στην εικόνα, μπορεί να ανακυκλωθεί. Εκείνο για το οποίο δεν έχει βρεθεί λύση είναι τα πτερύγια, που κατά κανόνα πρέπει να καταλήγουν σε ταφή. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα καθοριστούν μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς κατά το τέλος του κύκλου ζωής των αιολικών πάρκων. Με δεδομένο ότι σε αυτό τον τόπο οι νόμοι δεν τηρούνται ο Μάνος Περράκης έκλεισε την βραδιά τονίζοντας ότι στο μέλλον, όταν οι ανεμογεννήτριες θα πάψουν να λειτουργούν, αυτό που θα μείνει είναι φρικαλέα απομεινάρια που θα θυμίζουν την σημερινή εποχή.


Γιατί τελικά κανείς δεν θα πάει να τα ξηλώσει και γιατί ακόμα κι αν τα ξηλώσει οι τεράστιες βάσεις από μπετόν θα μείνουν εκεί. Σαν πληγές που δεν θα μπορούν να επουλωθούν και τίποτα δεν θα μπορεί να φυτρώσει. Ποιος θα μαζέψει μετά από 30-40 χρόνια τα σκουριασμένα κουφάρια.

Ένα καίριο σχόλιο που θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ενεργοποιήσει. Να γίνει κοινό κτήμα σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Αφήνω για το τέλος ένα  δραματικό βίντεο με τον τραυματισμό ενός γύπα από ανεμογεννήτρια στην Κρήτη, που αποκαλύπτει τους κινδύνους που παραμονεύουν από την άκριτη ένταξη των αολικών σταθμών. Αξίζει να το δείτε.



[1] Αγγέλα Γεωργαντά:
Βραβευμένη με το Grand Prix Βραβείο Europa Nostra της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016 / τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra για την "Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Νερόμυλου του Αγ. Γερμανού Πρεσπών"

Υ.Γ. Ευχαριστίες στον Νίκο Γιαννάκη για την συνεργασία του σε αυτή την ανάρτηση και την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού
\

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση



1 comment :

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ.
    ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΛΥ (ΣΕΡΙΦΟΣ ΓΑΡ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ).
    ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ.

    ReplyDelete