Monday, July 17, 2023


DOMa

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2023

αισιόδοξα μηνύματα από τις φετινές συμμετοχές


Με έναν διαφορετικό τρόπο που αποπνέει την φρεσκάδα των νέων ανθρώπων, παρακολουθήσαμε φέτος, καθισμένοι στα ελάχιστα καθίσματα, την Τελετή Απονομής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2023, στο κατάμεστο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023.

Γιώργος Πάνετσος

Ο Γιώργος Πανέτσος άνοιξε την εκδήλωση, και αναφέρθηκε αναλυτικά στα φετινά θετικά δεδομένα του σημαντικού αυτού ετήσιου θεσμού που εγκαινίασε ο DOMa το 2010, και της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής, για 14η συνεχή χρονιά διεξαγωγής τους. Αυτή την φορά συγκεντρώθηκαν 226 συμμετοχές, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, στις τέσσερεις κατηγορίες έργων. Ξεχώρισαν συνολικά 40 μελέτες εκ των οποίων διακρίθηκαν με βραβεία και επαίνους οι 13 συσχετίζοντας τις απόψεις της κριτικής επιτροπής που λειτούργησε και πάλι διαδικτυακά αποτελείτο από τους:

· Manuel Aires Mateus (AIRES MATEUS E ASSOCIADOS),
· Emanuel Christ & Christoph Gantenbein (CHRIST & GANTENBEIN), και
· Dikkie Scipio (KAAN ARCHITECTEN).

Δόθηκαν επίσης και επιπλέον δύο βραβεία μέσα από την θετική κρίση των Συναδέλφων.

Παράλληλα με τα ενδιαφέροντα και ευρηματικά μικρής κλίμακας έργα, όπως οι κατοικίες στα νησιά που κυριάρχησαν και φέτος, διαφαίνονται κάποιες ελπίδες για το μέλλον και μια ποιοτική διαφοροποίηση, από την σχετικά αυξημένη παρουσία μιας «δημόσιας αρχιτεκτονικής» με μεγαλύτερης κλίμακας κτίρια και υπαίθριους χώρους, κυρίως όμως σε επίπεδο μελετών.

φωτο εκδήλωσης: Μπάμπης Λουιζίδης και Κατερίνα Γληνού

Για την απονομή των βραβείων προσκλήθηκαν φέτος οι διακεκριμένοι συνάδελφοι Πάνος Δραγώνας, Λιάνα Ποτηροπούλου, Ανδρέας Κούρκουλας και Μπάμπης Ιωάννου, που ενθάρρυναν με τα σχόλιά τους τους νέους συναδέλφους.

Θα περιοριστώ στην συνέχεια στην παρουσίαση φωτογραφικού υλικού με τα έργα που διακρίθηκαν με βραβεία και επαίνους καθώς και όσων συναδέλφων τα παρέλαβαν, με την σειρά που προβλήθηκαν στην εκδήλωση. Τα υπόλοιπα και πολύ ενδιαφέροντα έργα που διακρίθηκαν ως φιναλίστ συμπεριλαμβάνονται συνοπτικά στον μικρό κατάλογο που διανεμήθηκε δωρεάν, και βέβαια στον πάντα καλαίσθητο μεγάλο κατάλογο που περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή όλων των έργων που ξεχώρισαν.


Οι περισσότεροι βραβευθέντες υπήρξαν εξαιρετικά σύντομοι χωρίς κάποια ουσιαστικά σχόλια για την δουλειά τους, παραμένοντας στο επίπεδο των τυπικών ευχαριστιών, σε αντίθεση με τους προσκεκλημένους ομιλητές που σχολίασαν με εύστοχες και ενθαρρυντικές παρατηρήσεις.

Πάνος Δραγώνας

Ο Πάνος Δραγώνας, ο οποίος προσκλήθηκε για να δώσει τα βραβεία για το πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα, τόνισε ότι στα συγκεκριμένα έργα και στις σχετικά καλύτερες συνθήκες μπορεί κάνεις να διαβάσει κάτι για το τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον και πιθανώς το πώς επαναπροσδιορίζονται οι τάσεις της αρχιτεκτονικής. Τον ξάφνιασαν θετικά που οι μισές συμμετοχές ανήκουν σε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική προσέγγιση, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που δεν είναι τα συνήθη των τελευταίων ετών και πιθανώς ανήκουν σε μία κατηγορία που την ονομάζαμε «τοπικιστική». Θεωρεί ότι κάθε αλλαγή είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και προσβλέπει με ενδιαφέρον αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι για το μέλλον


ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

1. ΜΟΝΟΛΙΘΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ

DESYPRI & MISIARIS ARCHITECTURE, 
Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦIA
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ


2. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ & ΜΑΡΙΑ-ΠΟΠΗ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗ


Δημήτρης Γρηγοριάδης, Μαρία-Πόπη Γιαννικάκη


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

ΕΞΟΧΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, ΝICOLETTA CAPUTO


Αλέξανδρος Φωτάκης


Λιάνα Ποτηροπούλου

Η Λιάνα Ποτηροπούλου κλήθηκε για να απονείμει τα ακόλουθα βραβεία Μελετών, που αποτέλεσαν αφορμή να κάνει μια αναδρομή μερικές δεκαετίες πίσω, όταν σπούδαζε στην Αμερική, και σε ένα θέμα που επεξεργάστηκε βασισμένο στο ερώτημα «Τί είναι η αρχιτεκτονική, είναι το μη υλοποιημένο έργο, ή αυτή που αναπτύσσεται σε ένα τρισδιάστατο χώρο που τον βιώνει ο άνθρωπος σωματικά;». Αναφέρθηκε επίσης σε όλους αυτούς τους επώνυμους αρχιτέκτονες που το έργο τους είναι Αρχιτεκτονική με Α κεφάλαιο, καλωσορίζοντας όλους του νέους αρχιτέκτονες που βραβεύονται σε αυτή την τελετή.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

1. ΞΕΝΩΝ ΔΗΛΟΥ
ΝΕΟ ΑΝΑΨΥΚΤΉΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

PKMM ARCHITECTS: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ & ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ



Ιωάννης Μακάριος & Στέφανος Κουφόπουλος


2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΑΘΗΝΑ

TENSE ARCHITECTURE NETWORK: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κλήμης Ασλανίδης, Χρήστος Βουτσάς, Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, Μικελίνα Καρύδη





ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

3.ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΟΜ60: ΕΛΕΝΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Ελένη Βαγιάνου & Τάσος Θεοδωράκης


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΘΕΟΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΝΑΡΕΛΗ




Αναστασία Καναρέλη & Θεοκλής Καναρέλης

Ο Θεοκλής Καναρέλης μίλησε για την αξία της σιωπής, μια και είναι ένα κτίριο που έχει σχέση με τον θάνατο, τονίζοντας ότι η σιωπή στην αρχιτεκτονική δεν έχει να κάνει με την μη ύπαρξη ήχου αλλά με την ησυχία του λόγου.


Ανδρέας Κούρκουλας

Ακολούθησε ο Ανδρέας Κούρκουλας για να δώσει τα βραβεία Νέας Αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο.

Η σημερινή απονομή των βραβείων, τόνισε μεταξύ άλλων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια κοινότητα αρχιτεκτονική, που χωρίς αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό βήμα. Η αρχιτεκτονική δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι μια μεγάλη κοινωνική τέχνη, και οι αρχιτέκτονες έχουμε την ευθύνη, πέρα από αυτά που κάνουνε να συγκροτήσουμε αυτό το common ground που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε, σε μια άλλη σχέση με την κοινωνία. Η αρχιτεκτονική είναι βαθιά κοινωνική τέχνη και νομίζω ότι οι ΔΟΜΕΣ έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δόθηκαν 3 ισότιμα βραβεία:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ (ΣΕ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ)

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: SUJETS OBJETS / Δάφνη Ρετζέπη, Philippe Buchs, Thierry Buache, Charline Dayer, Julien Donze, Angelique Kuenzle

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: SUJETS OBJETS / CHARLY JOLLIET, SVEN HOGGER

Δεν παρέστησαν και το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό τους ο κ. Φωτάκης.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ (ΣΕ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ)

ΚΑ-ΜΑ-ΡΑ.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΝΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Z-LEVEL – ΈΛΕΝΑ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΠΙΣΤΗ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ (ΣΕ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ)

SPOLIA.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ

AREA – Architecture Research Athens: Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

AREA –Στυλιανή Δαούτη, Μιχάλης Ραυτόπουλος, Γιώργος Μητρούλιας,


Μπάμπης Ιωάννου

Ο Μπάμπης Ιωάννου, με σημαντικό πια μακροχρόνιο πραγματοποιημένο έργο, προσκλήθηκε για να δώσει και τα αντίστοιχα βραβεία του καλύτερου πραγματοποιημένου έργου, τονίζοντας ότι:

Τα τελευταία χρόνια βλέπω πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονήματα σε αντίθεση με τα έργα στο Ιντερνετ. Βρισκόμαστε σε μία άνθηση σε μία πληθώρα εκφράσεων στον τομέα μας, κάτι που με κάνει να αισθάνομαι μια σιγουριά για το μέλλον. Και πολύ περισσότερο γιατί βλέπω ότι οι δημιουργοί τους είναι νέα παιδιά. Αυτό μου δίνει μια τεράστια αισιοδοξία, και ενθουσιασμό! Συνεχίστε…


ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ

LATYPI RESIDENCE.
ΜΟΝΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΥΠΟΣΚΑΦΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΧΟΥΛΑΚΙΑ
ΜΥΚΟΝΟΣ

A31 ARCHITECTURE CONSTRUCTION, Πραξιτέλης Κονδύλης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ

Πραξιτέλης Κονδύλης


ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕNΟΥ ΕΡΓΟΥ
& ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕNΟΥ ΕΡΓΟΥ

HOMA VAGIA.
ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ

MOLD ARCHITECTS – ΗΛΙΑΝΑ ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ

Ιλιάνα  Κερεστετζή 


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ

LIKNON, 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

K -STUDIO, Δημήτρης Καραμπατάκης, Χρήστος Σπετσέρης, Σταύρος Κοτσίκας, Μαρίνα Λεβεντάκη, Αχιλλέας Πλιάκος, Αργύρης Μαυρονικόλας, Αριάννα Μεχίλη, Δημήτρης Ελευθεριάδης, Μυρσίνη Ζιώγου, Χριστίνα Χαρίστου, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Νατάσσα Κάλλου, Θάλεια Σαχινίδη, Αντώνης Τζωρτζης



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
BREBA – CLAUS BRECHENMACHER & REINER BAUMANN


Το Λίκνον βρίσκεται μέσα σε έναν εκατονταετή αμπελώνα στη Σάμο, εκεί όπου καλλιεργείται το γλυκό σταφύλι μοσχάτο. Αποτελεί τοπόσημο στην κοιλάδα που εκτείνεται κάτω από το χωριό των Βουρλιωτών. Σκοπό έχει να αναδείξει τις απαρχές του Metaxa, τις ριζωμένες στην κουλτούρα του νησιού, με την μακρά παράδοση οινοποιίας και παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Στο Λίκνον πρωταγωνιστής είναι το αμπέλι. Η συμβατική αντίληψη του μουσειακού κτηρίου διαλύεται σε μια περιήγηση και εξερεύνηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον του φυτού. Πρόκειται πιο πολύ για ένα τοπίο, παρά για ένα κτήριο. Προσκαλεί τον επισκέπτη να περιπλανηθεί γύρω και κάτω από τις κληματαριές και τον τόπο όπου φύονται, τον οδηγεί σε υπόγειες πορείες προκειμένου να φθάσει στα βάθη της ιστορίας του brand, μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας και διαδοχικών ερεθισμάτων για όλες τις αισθήσεις.

Η αρχιτεκτονική αυτού του τοπίου είναι μια επέκταση του συστήματος από λιθόκτιστες πεζούλες που διαβαθμίζονται κατά μήκος της πλαγιάς και δημιουργούν τα πλατώματα, στα οποία καλλιεργούνται τα αμπέλια. Δανειζόμενη τη δυναμική και την ανεπεξέργαστη ομορφιά των φυσικών και παραδοσιακών μέσων καλλιέργειας, η αρχιτεκτονική γλώσσα γίνεται ένα με την κοιλάδα.

Σταύρος Κοτσίκας, Senior Architect και Leader του έργου


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ ΧΩΡΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ, ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ – ΟΡΜΟΥ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ Δ. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΑΒΑΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΑΚΗ






Αλέξανδρος Γράβαλος, Αναστασία Νάκη

Ήταν τελικά ένα μεγάλο πάρτι, με ποτά, μουσική, ζωντάνια, καινούργια προϊόντα, παρέες και συζητήσεις για τα σημαντικά έργα που διακρίθηκαν. Μια γιορτή για την αρχιτεκτονική, με νέους συναδέλφους που μάχονται σε αυτόν το τόπο, με τεράστιες δυσκολίες, χαμηλές αμοιβές, παράξενους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και περιορισμένες δυνατότητες συμμετοχής σε μεγάλα δημόσια έργα. Αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, σε σχέση με τον διεθνή χώρο, ήταν όμως μια καλύτερη σοδιά σε σχέση τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας ελπίδες και αισιοδοξία για όσους θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση.

 


No comments :

Post a Comment