ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ & ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Από την απονομή του τίτλου του Ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων
στον Νίκο Καλογήρου,
στο νέο φοιτητικό αρχιτεκτονικό περιοδικό "Σ0"
Προερχόμενος και εγώ από την Σχολή της Θεσσαλονίκης, γνωρίζω και εκτιμώ τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Νίκο Καλογήρου, για τον συνολικό του έργο ως πάντα ενεργός και δραστήριος καθηγητής και κοσμήτορας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συχνά στο παρελθόν έχω παρουσιάσει εδώ κείμενα του, και κυρίως τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες του να υλοποιήσει «το ακατόρθωτο», όταν παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την έλλειψη χρημάτων καταφέρνει να πραγματοποιεί σημαντικές εκθέσεις και εκδόσεις. Χάρηκα λοιπόν όταν πληροφορήθηκα ότι την Πέμπτη 15/6/2023, η Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, ως εκπρόσωπος της Γαλλικής Δημοκρατίας, του απένειμε την τιμητική διάκριση του Ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων, στην Αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου, μαζί με την επίσης καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Βίλμα Χαστάογλου.
Μαζί με το θέμα αυτό που θα παρουσιάσω στην συνέχεια, θα ήθελα να αναδείξω και μία ξεχωριστή φοιτητική εκδοτική πρωτοβουλία, μιας συγκροτημένης ομάδας τριτοετών φοιτητών της σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που τόλμησαν να στήσουν ένα προσεγμένο αρχιτεκτονικό περιοδικό με την συμβολή καθηγητών τους και με το δικό τους νεανικό κέφι, προσεγγίζοντας μια σειρά θεμάτων για την αρχιτεκτονική και την τέχνη, οργανωμένοι με σαφείς αρμοδιότητες των προσώπων που εναλλάσσονται σε ομάδες, όπως η ομάδα αρθρογραφίας, συνέντευξης, γραφιστικών, έργων, σύνταξης, φωτογραφίας, και ορθογραφικού ελέγχου.
1.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ ΙΠΠΟΤΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ
στην Αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 15/6/2023
Sandrine Mouchet
Προηγήθηκε η ομιλία της Προξένου της Γαλλίας Sandrine Mouchet που ανέφερε ότι: οι Ακαδημαϊκοί Φοίνικες που απονέμονται, στους καθηγητές Νικόλαο Καλογήρου και Βίλμα Χαστάογλου του Α.Π.Θ., καθώς και στην καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. Φωτεινή Τσιμπιρίδου, αποτελούν τις παλαιότερες-μαζί με τους τίτλους της Λεγεώνας της Τιμής – διακρίσεις που καθιερώθηκαν από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1808. Αποδίδονται, όπως υπογράμμισε για να τιμηθούν προσωπικότητες της Βόρειας Ελλάδας που αφιέρωσαν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους και του επιστημονικού έργου τους, ενισχύοντας τους δεσμούς των δύο χωρών.
Στην συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση του έργου του Νίκου Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να συνοψίσουμε σε μερικές γραμμές μία επαγγελματική ζωή, τόσο πυκνή και πλούσια, όπως η δική του, καθώς και μία προσέγγιση της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής με τόσο πάθος». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μεταπτυχιακές σπουδές και στη διδακτορική διατριβή στο Παρίσι, στην πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., σε άλλα ιδρύματα, στις πολυάριθμες συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και ειδικότερα της Γαλλίας. Πέρα από τις αναφορές στις πολυάριθμες βραβεύσεις και δημοσιεύσεις για το αρχιτεκτονικό του έργο με τις οποίες διακρίθηκε ο Νίκος Καλογήρου, η πρόξενος αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιμέλεια σημαντικών εκθέσεων και εκδόσεων που ανάδειξαν το έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ και του γεωγράφου Ζακ Ανσέλ στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία.[...] Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πρόταση που διαμορφώθηκε με τη συνεργασία του Νίκου Καλογήρου και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δήμο Θεσσαλονίκης, να ονομαστεί ο κεντρικός πεζόδρομος από τη ΧΑΝΘ προς τη νέα παραλία ως “Promenade Ηébrard” στο τμήμα που διατηρεί την αρχική μορφή του ανατολικού άξονα του σχεδίου ανοικοδόμησης της πόλης.
Ακολούθησε η απονομή του τίτλου.
και στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο τιμώμενος Νίκος Καλογήρου.
Η ΟΜΙΛΙΑ
Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική για μένα την απονομή του τίτλου του Ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Υπουργείου της Ευρώπης και των Εξωτερικών, ως αναγνώρισης ενός έργου ζωής γύρω από την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Στη διαδρομή αυτή, πρέπει να υπογραμμίσω τους ευδιάκριτους δεσμούς μου με τη Γαλλία, και το γαλλικό πολιτισμό.
Η μεγάλη τιμή αφορά εξίσου και στο Α.Π.Θ., που μου ανάθεσε ένα μακρόχρονο διδακτικό και ερευνητικό έργο, στο οποίο εξέχουσα θέση είχε η ανάδειξη των ευδιάκριτων ιχνών της γαλλικής πολεοδομίας. Αναφέρομαι κυρίως στην ανοικοδόμηση της νεοελληνικής Θεσσαλονίκης, που έγινε πριν από έναν αιώνα, με επικεφαλής το Γάλλο Ερνέστ Εμπράρ, πρωτοπόρο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο του εικοστού αιώνα.
Παραθέτω μία προσωπική μαρτυρία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της έκθεσης «Souvenirs de Salonique» του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης...
Για την συνέχεια κάντε ΚΛΙΚ εδώ.
2.
Το νέο φοιτητικό αρχιτεκτονικό περιοδικό
"Σ0"
Με αφετηρία τον στοίχο του Διονύσιου Σολωμού [...] με καιρό και με κόπο[...], ξεκινά το πρώτο τεύχος του νέου αυτού φοιτητικού περιοδικού. Μια πρωτοβουλία μιας ομάδας φοιτητών αρχιτεκτονικής στην σχολή της Πάτρας, που περνούν μεγάλο μέρος της εβδομάδας στις αίθουσες των εργαστηρίων της σχολής, με τις κωδικές ονομασίες τους Σ1, Σ2, Σ3, Σ4 και Σ5, από όπου για τους περισσότερους ξεκινά η δημιουργική διαδικασία. Από εκεί αντλούν γνώσεις και ιδέες από διαλέξεις ή παρουσιάσεις, προβληματίζονται με τους συνεργάτες τους για τα πρότζεκτ τους, και εμπνέονται από τις δουλειές των συμφοιτητών τους. Θεωρώντας το περιοδικό αυτό ένα σημείο ενημέρωσης, έμπνευσης και έκφρασης των φοιτητών, του έδωσαν το όνομα «Σ0», επειδή αποτελεί έναν συμπληρωματικό χώρο για αυτούς όπου συγκεντρώνονται όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν την καθημερινότητα στη σχολή πραγματικά δημιουργική.
Το περιοδικό αυτό επιδιώκουν να αποτελέσει ένα μέσο για τους φοιτητές να μοιραζονται γνώσεις, ιδέες και απόψεις σχετικά με την αρχιτεκτονική, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει αφετηρία και αφορμή για περαιτέρω διάλογο, έμπνευση και έκφραση, δραστηριοποιώντας τους φοιτητές και το τμήμα γενικότερα.
Με αυτούς τους στόχους, όπως σημειώνουν στην εισαγωγή, ξεκινούν έχοντας δίπλα τους, διδάσκοντες της Σχολής, ως ειδικό σύμβουλο τον Γιάννη Αίσωπο και ως σύμβουλους τους: Βασίλειο Στρουμπάκο, Ιωάννη Γιαννούτσο, Αθανάσιο Μάνη, Αικατερίνη Λιάπη, και Βασιλική Πετρίδου.
Παραθέτω στην συνέχεια τους τίτλους από τα 10 θέματα που αναφέρονται στο περιοδικό, με εικόνες και τα ονόματα των συντελεστών:
- Ο Κριτικός Τοπικισμός υπό την τριβή του σήμερα: Η αλλοίωση της ψυχής του τόπου, Κείμενο, φωτογραφίες: Ζαφειρόπουλος Ζαφείρης- Νεκτάριος
- La Viergeàl ’ Enfant [ Η Παρθένος με το παιδί ]: σχολιασμός του έργου του Henri Matisse, Κατάκαλος Διονύσης
- Δ η μ ή τ ρ η ς Α ν τ ω ν α κ ά κ η ς, Συνέντευξη. Θάνος Κωνσταντίνος, Κατάκαλος Διονύσης, Σιδεράκη Χριστίνα, Τσουρή Χαρά.
- The Inner Discussion, ένα έργο εμπνευσμένο από το ποιήμα “Πολυέλαιος” του Κ. Π. Καβάφη (από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984), Κολιού Ίριδα.
- Η Ταβέρνα του Τζεμίλ, Κοττάνη - Πομακοχώρια Ξάνθης. Σύνθεση: Δράκος Μιχαήλ, Σταμπουλή Έλσα. Φωτογραφία: Γυφτοπούλου Μαριέλενα.
- Το Καλλίδρομο, της Εύας Αρδαβάνη, με αφορμή μία φράση του Χρόνη Μίσσιου, ένα ποιητικό αφήγημα από μια παραπλάνηση στο Καλλίδρομο.
Καλοτάξιδο! και ελπίζω και εύχομαι να έχει συνέχεια...
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση.
No comments :
Post a Comment