Monday, November 21, 2022


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ
"Το χθες είναι τώρα"

Μια εκδήλωση με αφορμή την έκθεση
&
ένα ηχητικό απόσπασμα
από μια ανέκδοτη συνέντευξή του 


Μαζευτήκαμε πολλοί, φίλοι αγαπητοί του Γιώργου Λαζόγκα, να τον τιμήσουμε για άλλη μια φορά με αφορμή την ευαίσθητη αυτή πρωτοβουλία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 ΝΟΕ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.


Συγκεντρωθήκαμε στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων όπου συνεχίζεται η σημαντική αυτή έκθεση, το κύκνειο άσμα του Γιώργου, με τίτλο "Το χθες είναι τώρα", και μέσα στο ημίφως και την κατανυκτική ατμόσφαιρα ακούσαμε προσηλωμένοι την ξενάγηση που πραγματοποίησε ο γιός του Ευθύμης.


Στην συνέχεια με αφορμή και την έκδοση του καταλόγου της έκθεσης, συγκεντρωθήκαμε όλοι στο αίθριο του καφέ του Μουσείου, για να ακούσουμε τέσσερεις σημαντικούς ομιλητές μετά την εισαγωγή της διευθύντριας του Μουσείου Άννας-Βασιλικής Καραπαναγιώτου. Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, η Μπία Παπαδοπούλου και  ο Γιώργος Ξηροπαΐδης, ο καθένας από την σκοπιά του μίλησαν με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του σημαντικού αυτού Έλληνα Καλλιτέχνη, εξαίροντας και τον ρόλο της Άννας Μιχαλιτσιάνου για την συνεχή ενεργή και δυναμική συμμέτοχή της, την διαρκή παρουσία και στήριξη, αφοσίωση και αγάπη.

Ο Χριστόφορος Μαρίνος αφηγείται...

Ενδιαφέρουσα πτυχή και έκπληξη αυτής της σύναξης ήταν η πρωτοβουλία του Χριστόφορου Μαρίνου να απομαγνητοφωνήσει την συζήτηση-συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε με τον καλλιτέχνη στις 26 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο της ανέκδοτης τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο "Εικαστικοί" που επιμελείτο, και τελικά ποτέ δεν προβλήθηκε. Μας την διάβασε ολόκληρη απνευστί, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του Γιώργου Λαζόγκα, και της εικαστικής του διαδρομής.

Από την αφήγηση του Χριστόφορου Μαρίνου, επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό σχετικό ηχητικό απόσπασμα, που σχετίζεται με την αρχιτεκτονική, την διαφάνεια και το ίχνος και το το παραθέτω στην συνέχεια για να το ακούσετε.




Και μην ξεχνάτε. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι της 30 Νοεμβρίου. Σπεύσατε.
_____________________________________________

Υ.Γ. Με τον Γιώργο έχω μια διαρκή υπόγεια συνομιλία και επικοινωνία, λιγότερο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά κυρίως μέσα από το έργο του, με το οποίο επικοινωνώ με τον δικό μου τρόπο, μια και οι δύο έχουμε σχέση με την Θεσσαλονίκη και την αρχιτεκτονική που σπουδάσαμε εκεί. Και αυτή η ανατρεπτική αρχιτεκτονική διάσταση και ο τρόπος που τη διαχειρίζεται στα έργα του, μας συνδέει και με συγκινεί εδώ και πολλά χρόνια. 

23 Μαρτίου 2011, Αμφιθέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών, μετά την διάλεξη μου

Με τίμησε άλλωστε όταν το 2011 με κάλεσε στην Σχολή Καλών Τεχνών να δώσω μια διάλεξη με αφορμή την έκθεση μου για τα «αρχέτυπα» στο Βυζαντινό Μουσείο και την σχετική έκδοση. Δεν ξεχνώ ποτέ αυτόν το τελευταίο μας εναγκαλισμό.

No comments :

Post a Comment