Wednesday, May 18, 2011

ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Κωστής Αντωνιάδης:
η φωτογραφία χωρίς οδηγό ανάγνωσης

" Γιατί φωτογραφίζουμε; Γιατί κοιτάζουμε φωτογραφίες; Τί κοιτάζουμε σε αυτές;"..........
“...Πολλοί είναι οι φωτογράφοι που καραδοκούν στις γειτονιές, στους δρόμους στα καφενεία. Θα τους δείτε με κρεμασμένη τη μηχανή στο στήθος πανέτοιμους να φωτογραφίσουν οτιδήποτε θα μοιάζει με φωτογραφία.
Ανάμεσα τους όμως, είναι ευτυχώς και κάποιοι άλλοι, που περιμένουν κάποιο αναπάντεχο φύσημα του αέρα να ανασηκώσει ένα φουστάνι, κάτι που θα παραβιάζει την απαγόρευση, να κοιτάξουμε εκεί.

  
 «Καρκίνος του μαστού 2000»
φωτο Κατερίνα Μουρατίδη

Ας δούμε όμως ένα παραδείγματα απαγόρευσης σε μια φωτογραφία της Κατερίνας Μουρατίδη από τη σειρά «Καρκίνος του μαστού 2000»: έχουμε την αίσθηση μιας απαγορευμένης ζώνης που περιβάλλει τη τομή στο στήθος της γυναίκας. Ένας μεταφυσικός τρόμος φαίνεται να εμποδίζει το βλέμμα μας να παραβιάσει αυτό το όριο....»

Απόσπασμα από την διάλεξη του Κωστή Αντωνιάδη στο πλαίσιο εκδηλώσεων με θέμα «Το Επέκεινα στην Τέχνη… στη Ζωή…» που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (Ε.Μ.Π.Ε.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από 6 έως 24 Μαΐου 2011
Ο Κωστής Αντωνιάδης είναι καθηγητής στο τμήμα Φωτογραφίας & ΟπτικοΑκουστικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθηνών.
Το πλήρες κείμενο της διάλεξης θα το βρείτε εδώ.


Εν τω μεταξύ ένα νέο Μουσείο πρόκειται να εγκαινιαστεί το επόμενο Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στην Τήνο

Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο της Τήνου, λεπτομέρεια αυλής

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη έχει γίνει σχετική αναφορά που ελπίζω από Δευτέρα θα εμπλουτιστεί. Μέχρι τότε κάντε κλικ εδώ


No comments :

Post a Comment