Thursday, July 4, 2013

DECA ARCITECTURE: BEDROOMS ΣΤΟ METAMATIC:TAF



«Το πιο ανεξήγητα συγκινητικό πράγμα που είδα στην Βενετία ήταν μια διαφάνεια από ένα υπνοδωμάτιο ενός ζευγαριού Αλβανών μεταναστών και της δίχρονης κόρης τους: ένα διπλό κρεβάτι και μια κούνια στριμωγμένα σε ένα μικρό, άδειο δωμάτιο». 

Steve Rose από τον Guardian




Βρέθηκα στο MATEMATIC:TAF στην οδό Νορμανού στο Μοναστηράκι, σούρουπο της περασμένης  Δευτέρας.   Στη  κλειστή αυλή η γνωστή νεανική αύρα, με  απόκρυφες συζητήσεις, πολύχρωμα ποτά,  ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, ζωντανή μουσική, προετοιμασίες μιας μπάντας…



METAMATIC:TAF

Στα πάνω δωμάτια, στο ημίφως,  παρουσιάζεται η έκθεση Bedrooms, μια εγκατάσταση των decaARCHITECTURE σε μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα από αυτή  του Ελληνικού περιπτέρου της 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, όπου και παρουσιάστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, στο Ελληνικό περίπτερο με την επιμέλεια του Πάνου Δραγώνα και της Άννας Σκιαδά





DecaARCHITECTURE, Bedrooms στο MATEMATIC:TAF


“Η έκθεση Bedrooms «κρυφοκοιτά» στα δωμάτια όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Πρόθεση των decaARCHITECTURE είναι να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ανάγνωση της πόλης η οποία, μολονότι σε κρίση, παραμένει πρωτίστως ένας χώρος που οικειοποιούνται οι κάτοικοί του, ένας κοινός τόπος όπου μοιράζονται  τη διαφορετικότητα που τους χαρακτηρίζει.” 




Πρόκειται για μια συλλογή είκοσι τεσσάρων Αθηναϊκών υπνοδωματίων, αναφέρουν στο σημείωμα της έκθεσης,  τα οποία επιμετρήθηκαν και φωτογραφήθηκαν το 2012. Τεκμηριώνει τις κυρίαρχες  τυπολογίες κοιτώνων των Αθηναίων, καθώς και πολιτιστική πολυμορφία που υπάρχει κρυμμένη μέσα στον αστικό ιστό. 




Συμπεριλαμβάνει, υπνοδωμάτια από ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, μια έπαυλη στο κέντρο της Αθήνας, έναν οίκο ανοχής, ένα κοινόβιο καλλιτεχνών του δρόμου, ένα νεοκλασικό κτήριο, ένα υπόγειο που φιλοξενεί οικονομικούς μετανάστες και ένα αρχετυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας μιας μεσοαστικής Αθηναϊκής οικογένειας.





Πρόκειται για μια ευρηματική παρουσίαση μικρών μακετών ενσωματωμένων μέσα σε φωτεινά  κιβώτια που παράλληλα εμπεριέχουν μικρό «μπάνιστρο» ή viseur μέσα από το οποίο  σαν σε view-master    αποκαλύπτονται  οι φωτογραφίες του Γιάννη Χατζηασλάνη.


  
Η επιλογή των υπνοδωματίων έγινε, προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές και οι κοινοτυπίες στην κοινωνική δημογραφία, στον τρόπο ζωής (lifestyle), στις τυπολογίες κτηρίων και στις Αθηναϊκές γειτονιές.

METAMATIC:TAF

Φαίνεται ότι στο TAF η εγκατάσταση αυτή βρήκε την σωστή της διάσταση. Μακριά από  την ασφυκτική προετοιμασία και την αγωνία αναζήτησης πολλών και ετερόκλητων ακαδημαϊκών επιλογών, για την στήριξη του στόχου της συμμετοχής μας στην Μπιενάλε.  Μια συμμετοχή που  εμπεριείχε τελικά μια πολυσήμαντη φλυαρία.


Η έκθεση  αυτή, στους γνωστούς  χώρους του TAF, μέσα στο κλίμα του παλιού κτηρίου στην οδό Νορμανού, την φρεσκάδα  και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων αποκτά ένα άλλο μέγεθος και αξίζει να την δείτε. Προσφέρει μια βιωματική, συγκριτική αντίληψη της ζωής των Αθηναίων. Θα διαρκέσει μέχρι  τις 2 Σεπτεμβρίου  2013.



Σχεδιασμός, παραγωγή και εγκατάσταση: decaARCHITECTURE

deca Ομάδα: Κατερίνα Αποστόλου, Αλέξανδρος Βαΐτσος, Γιάννης Γκινίδης, Άλισον Κατρή, Γιάννης Κιτάνης, Μίνα Κολάκη, Βαγγέλης Κουτρογιάννης, Κωνσταντίνος Κτιστάκης, Carlos Loperena , Βασίλης Μπενέτος, Χριστίνα Νικητάκη, Νίκος Νικολής, Μαρία Παππά, Αργυρώ Πουλιόβαλη, Θάλεια Χρούσου 




No comments :

Post a Comment