Sunday, June 30, 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ«ένα θαυμαστό ταξίδι στην αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό»

Νίκος Καλογεράς 
Πάρτε μαζί σας στις φετινές σας διακοπές ένα καινούριο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Μαζί με τον πρωινό σας καφέ ξεφυλλίστε το, διαβάστε κάθε μέρα και από λίγο, χαζέψτε τα σκίτσα και τις εικόνες, ανακαλύψτε θέματα και συσχετισμούς που πιθανά  νομίζουμε ότι γνωρίζουμε,  στις σελίδες ενός   ακόμη εκδοτικού άθλου του πρώτου ελληνικού  ΛΕΞΙΚΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ. Είμαι βέβαιος ότι θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια εικονογράφηση, την αξιοπιστία του, την λιτότητα και την σαφήνεια την συνέπεια των κειμένων.

Βίωσα την αγωνία και τον μόχθο αυτού του εγχειρήματος, συζητώντας με τον Δημήτρη Φιλιππίδη που έχει την επιμέλεια της έκδοσης μαζί με τον Χαράλαμπο Μπούρα, σχεδόν σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας του που κράτησε νομίζω 6 ολόκληρα χρόνια. 

Ένα Πόνημα 420 σελίδων  με 33 συγγραφείς 4000 περίπου λημμάτων και με υπεύθυνους των επί μέρους ενοτήτων εκτός από τον Δημήτρη Φιλλιππίδη, τον Χαράλαμπο Μπούρα, την Αλεξάνδρα Καραδήμου – Γερόλυμπου, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και την Ελένη Καλαφάτη.  Η θεματολογία αφορά: 


Ο στόχος  της συλλογικής αυτής έκδοσης, ονομάτων εννοιών και τεχνικών όρων της ελληνικής αρχιτεκτονικής ήταν η ρεαλιστική, χωρίς εξωραϊστική διάθεση, καταγραφή και τεκμηρίωση της «ιστορίας» της αρχιτεκτονικής γλώσσας σε όλο της το εύρος. Μέσα από ποικίλες διασυνδέσεις και συσχετισμούς, δημιουργείται ένα πυκνότατο πλέγμα από δίκτυα αλληλένδετων εννοιών, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους.

 Ώσπου ήρθε η μέρα της παρουσίασής του στο Ισόγειο του βιβλιοπωλείου Μέλισσα, Σκουφά 58 την Πέμπτη 27 ΙΟΥΝ 2013.


Μίλησαν ο Νίκος Καλογεράς, και οι επιμελητές της έκδοσης ο Χαράλαμπος Μπούρας και ο Δημήτρης  Φιλιππίδης, όλοι ομότιμοι καθηγητές του ΕΜΠ.

O Νίκος Καλογεράς
Ο Νίκος Καλογεράς  άμεσος και σαφής, τόνισε ότι σε μια εποχή κυριαρχίας των ανώνυμων αναφορών στο  διαδικτύου, το λεξικό αυτό αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο, που τολμά να εντάξει εκτός των άλλων και νέες ορολογίες, μαζί με τα σχεδόν 500 βιογραφικά αρχιτεκτόνων. Σχολίασε πολύ θετικά την όλη εμφάνιση της έκδοσης και ιδιαίτερα του εξωφύλλου που σχεδιάστηκε από την Ειρήνη Φιλιππίδη.
 

 Ο Χαράλαμπος Μπούρας 

Ο Χαράλαμπος Μπούρας αναφέρθηκε  στην συμβολή του Λεξικού στην Ιστορία της αρχιτεκτονικής, που τα τελευταία χρόνια λείπει από την Ελλάδα και θεωρεί σημαντική την αναβίωση όρων από παλαιότερες εποχές  με την παράλληλη εισαγωγή της καθαρεύουσας που εντάχθηκε αβίαστα στο λεξικό.      

                        
Ο Δημήτρης  Φιλιππίδης
                                                                        
Ο Δημήτρης  Φιλιππίδης μίλησε κυρίως για την συναρπαστική αυτή διαδρομή και την εξαιρετική συνεργασία που είχε με  τον Χαράλαμπο Μπούρα.  Πράγματι το αποτέλεσμα δικαιώνει τους δύο αυτούς ερευνητές, συγγραφείς  και δασκάλους που επί δεκαετίες κρατούν πολύ ψηλά την πήχη της  συγγραφής τεκμηριωμένων εκδόσεων.
 

Στο λεξικό αυτό :

Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες συνυπάρχουν

ίσως για πρώτη φορά 
σε μια έκδοση για την αρχιτεκτονική

Παλαιότερες και νεώτερες προσεγγίσεις 
Αναπάντεχες αναφορές στο παρελθόν


 


Παρά την ηχηρή απουσία συναδέλφων από την παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά του ομιλητές και το όλο εγχείρημα. Ελπίζω να εκτιμηθεί αυτή η προσπάθεια και να προωθηθεί άμεσα από τους διδάσκοντες στους φοιτητές των Αρχιτεκτονικων  Σχολών.


 No comments :

Post a Comment