ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
του Πάνου Τζώνου και του
Γιώργου Τριανταφύλλου
Παραθέτω σήμερα δύο επίκαιρα κείμενα σχετικά με μουσειογραφικές προσεγγίσεις. Το πρώτο αφορά κριτική του αρχιτέκτονα και ομότιμου καθηγητή Α.Π.Θ. Πάνου Τζώνου, με τίτλο Μεγάλοι αρχιτέκτονες – μεγάλα λάθη; που βάζει ερωτήματα σχετικά για την μετατροπή την Bourse de Commerce (Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων) στο Παρίσι από τον Tadao Ando, σε εκθεσιακό κέντρο για την ένταξη της συλλογής Pinault.
Το δεύτερο αφορά ένα δικό μου άρθρο που δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο ετήσιο Ενημερωτικό Δελτίο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) και αφορά επιλογές από τις 27 εκθέσεις που είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ και να καταγράψω φωτογραφικά στο Λονδίνο το 2024, με έμφαση στην ανάδειξη της χρήσης των έντονων χρωμάτων στους εκθεσιακούς χώρους. Το άρθρο παρουσιάζεται εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό μια και ο διαθέσιμος χώρος στο Ενημερωτικό Δελτίο ήταν περιορισμένος
«Μπορούμε να αποτρέψουμε τους αρχιτέκτονες από το να κάνουν μεγάλα λάθη;» ήταν ο τίτλος άρθρου που κάποτε δημοσίευσα σε σειρά κειμένων για την θεωρία του σχεδιασμού. Η απάντηση ήταν, βέβαια, «όχι», καθώς τα μικρά τα αποτρέπουν συνήθως ο Neufert, οι προδιαγραφές και η κοινή λογική, ενώ στα μεγάλα εξωθούνται οι αρχιτέκτονες (όσο «μεγαλύτεροι» τόσο περισσότερο) από την αρχιτεκτονική τους ιδεολογ(ληψ)ία.
Σε πρόσφατο ταξίδι στο Παρίσι επισκεφτήκαμε την Bourse de Commerce, όπως την μετασκεύασε ο Tadao Ando σε εκθεσιακό κέντρο για την συλλογή Pinault.
Για να αξιοποιήσει εκθεσιακά τον εμβληματικό κεντρικό θολωτό χώρο, ο αρχιτέκτονας σωστά σκέφτηκε να στήσει μέσα σε αυτόν έναν μεγάλο κύλινδρο, ο οποίος να δημιουργεί ένα περιμετρικό φόντο για κεντρικά προβεβλημένες εκθεσιακές διατάξεις, απομονώνοντάς τες οπτικά από το εκλεκιστικό σκηνικό των εσωτερικών όψεων της θολωτής αίθουσας.
Noblesse [Tadaoesque] oblige - και κατασκεύασε τον κύλινδρο με ογκώδες τοιχίο από το γνωστό αχειροποίητο ando-εμφανές σκυρόδεμα και, μάλιστα με άνω περιμετρικό γείσο-πρόβολο για την γύρω τοποθέτηση προβολέων για τον φωτισμό των εκθεμάτων του κέντρου. Στην εξωτερική επιφάνεια του κυλίνδρου εφάπτονται κλίμακες και διάδρομοι, από το ίδιο σκυρόδεμα, που οδηγούν στην κορυφή του κυλίνδρου και στους (εξαιρετικά μετασκευασμένους) εκθεσιακούς χώρους του παλαιού κτιρίου.
Το υλικό και ψυχολογικό βάρος του κεντρικού κυλίνδρου ακυρώνει, βέβαια, την όποια πιθανή συνομιλία του νέου κεντρικού εκθεσιακού χώρου με το γύρω ευαίσθητο αρχιτεκτονικό σκηνικό της κεντρικής αίθουσας. Ακόμη και η όποια οπτική επαφή με τον μεγαλειώδη επιζωγραφισμένο θόλο μειώνεται από την περιμετρική προβολή του ολόσωμου γείσου (μόνο για την τοποθέτηση σημειακών φωτιστικών …). Εξ’ άλλου, για τον επισκέπτη στην κορυφή του κυλίνδρου, το προτεταμένο γείσο εμποδίζει δραστικά την θέα προς τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του ισογείου.
Η κατ΄αρχήν σωστή - και με μουσειολογικά και αρχιτεκτονικά-μουσειογραφικά κριτήρια αναγκαία - επιλογή της δημιουργίας κυλινδρικού πετάσματος για την εκθεσιακή λειτουργικότητα του κεντρικού θολωτού χώρου, θα είχε και άλλες σχεδιαστικές εκδοχές, με το ίδιο εκθεσιακό και ανάλογο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Για (με απολογίες …) παράδειγμα και μόνο, μια ημιδιαφανής ικριωματική κατασκευή (για να θυμηθούμε τις ένδοξες μεταλλικές κατασκευές στο Παρίσι του 19ου αιώνα) με την κατάλληλη ελαφρά επένδυση, ή και μόνο ένα, αναρτημένο ψηλά, μεγάλο κυκλικό στεφάνι με ημιδιαφανή κουρτίνα από ανοξείδωτη ή αλουμινένια αλυσίδα …
Αυτό, ασφαλώς, δεν θα ήταν αρκετά Ando, αλλά θα άφηνε πίσω του την Bourse περισσότερο Bourse. Και τους επιμελητές του εκθεσιακού κέντρου, μάλλον, περισσότερο ευτυχείς. Θέμα επιλογής προτεραιοτήτων.
Αν με ρωτήσετε κι εμένα, προτιμώ η προτεραιότητα του αρχιτέκτονα να βρίσκεται στην ιδιομορφία του εκάστοτε έργου και όχι στην προσωπική του σφραγίδα ή στο αρχιτεκτονικό δόγμα το οποίο ο ίδιος ενστερνίζεται.
Οι πολύ μεγάλοι ιδρυτές αρχιτεκτονικών δογμάτων έδειξαν τον δρόμο. Ο Le Corbusier κήρυξε με πάθος το δόγμα του «νέου πνεύματος», αλλά έχτισε τόσο διαφορετικά μεταξύ τους έργα όσο η Villa Savoya, η Ronchamp, η La Tourette , το περίπτερο στη Ζυρίχη ή το περίπτερο στις Βρυξέλλες του 1958 (βέβαια, γι’ αυτά τον συμπεριέλαβε στου αμαρτωλούς και κλέφτες ο Άρις Κωνσταντινίδης…). Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τον Alvar Aalto και άλλους κλασικούς – και βέβαια με αρκετούς σύγχρονους, όπως οι Herzog & de Meuron, προτού τους καταπιεί η παγκοσμιοποιημένη απο-ανα-κατα-δόμηση.
Θα μου πείτε, είναι θέμα αντίληψης. Θα συμφωνήσω, διευκρινίζοντας ότι «θέμα αντίληψης» σημαίνει «θέση κοσμοαντίληψης» (ποιος είναι σήμερα ο κόσμος και ποια η άποψή μας γι’ αυτόν), με την συνακόλουθη προσωπική στάση απέναντι στην αρχιτεκτονική και τα αρχιτεκτονήματα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε για συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένους χρήστες. Πρόκειται γι’ αυτή την στάση που πλάθει και τους φοιτητές μας.
2.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 2024
ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Έντονα χρώματα ανοίγουν νέους ορίζοντες
στις μουσειογραφικές αναζητήσεις.
Γιώργος Τριανταφύλλου, αρχιτέκτων
Το 2024 ήταν άλλη μια πλούσια και ενδιαφέρουσα χρονιά σημαντικών εκθέσεων στο Λονδίνο, όπου είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ και να καταγράψω φωτογραφικά, 27 συνολικά εκθέσεις σε δέκα διαφορετικά μουσεία και γκαλερί. Έντονη ήταν φέτος και η ελληνική παρουσία, με εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και με τα έργα της δωρεάς της Συλλογής Δασκαλόπουλου. Πέρα από το σύνηθες υψηλό επίπεδο, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τις μουσειογραφικές προσεγγίσεις, τολμηρή και ενδιαφέρουσα ήταν η για πρώτη φορά θεαματική εξέλιξη σε κάποιες εκθέσεις, ως προς τις επιλογές των χρωμάτων στις εκθεσιακές αίθουσες από επιμελητές, που ανοίγουν νέους ορίζοντες στις μουσειογραφικές αναζητήσεις. Είναι γνωστό ότι το χρώμα στις αίθουσες των μουσείων μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία των επισκεπτών. Συνήθως αποφεύγονται τα έντονα χρώματα και επιλέγονται χρώματα που δεν αποσπούν την προσοχή, ή επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια πιο επιβλητική ή συγκεντρωτική αίσθηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσω στην συνέχεια σε μια πρώτη ενότητα, εκθέσεις όπου διαπιστώθηκε μια ιδιάζουσα αντιμετώπιση μουσειογραφικά, με καινούργια έντονα χρώματα στις αίθουσες, που φαίνεται να σχετίζονται με εκείνα των έργων τέχνης. Σε μία δεύτερη ενότητα ακολουθεί μία σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο των κυριότερων εκθέσεων, όπου κυριαρχούν οι γνωστές πιο συμβατικές χρωματολογικές επιλογές, με κυρίαρχο το λευκό και με αποχρώσεις του γκρι μέχρι και το μαύρο.
Πρώτη ενότητα
Εικ.1 Van Gogh, Poets & Lover, στην National Portrait Gallery
Σε αντίθεση με τις χρωματικές επιλογές στην έκθεση Van Gogh and Britain στην Tate Britain τo 2019, στην φετινή έκθεση με τίτλο Van Gogh Poets & Lover, στην National Portrait Gallery, οι επιμελητές, επέλεξαν για τις αίθουσες χρώματα (εικ.1) που παραπέμπουν στην χρωματική γκάμα των έργων του. Χρώματα από το φόντο ή το κεντρικό θέμα, από τους πιο αγαπημένους πίνακες του Βαν Γκογκ, που δημιούργησε όταν το 1988 εγκαταστάθηκε στην Νότια Γαλλία, όπου συνάντησε πρόσωπα, τόπους, και τοπία που τον εντυπωσίασαν, με αναφορές στην ποίηση και την λογοτεχνία.
Εικ.2. Michael Martin-Craig, στην Royal Academy of Arts
Ανάλογους χειρισμούς διαπίστωσα και στην Royal Academy of Arts στην μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ιρλανδού καλλιτέχνη Michael Martin-Craig, με γλυπτικές συνθέσεις, εγκαταστάσεις, ζωγραφικά και ψηφιακά έργα. Οι επιμελητές της έκθεσης, τόλμησαν να εντάξουν στις αίθουσες ιδιαίτερα ζωηρά χρώματα, (εικ.2) από τους μεγάλης κλίμακας πίνακες ζωγραφικής, με έργα καθημερινών αντικειμένων και επωνύμων εικαστικών που τον ενέπνευσαν, όπως του Marcel Duchamp και του Diego Velazquez.
Δεύτερη ενότητα
Ξεκινώντας με τις αναδρομικές εκθέσεις, η Marina Abramović, μια από τις σημαντικότερες περφόρμερς στον κόσμο, παρουσίασε στην Royal Academy, επιλεγμένες στιγμές από την 50χρονη καριέρα της, με έργα γλυπτικής, βίντεο και εγκαταστάσεων, όπου οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να βιώσουν και την οικειότητα των ζωντανών περφόμανς.
Στην Tate Modern:
Παρουσιάστηκε αρχικά το πάνω από επτά δεκαετίες πρωτοποριακό έργο της ιδιάζουσας καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Yoko Ono, σε μία διαδραστική έκθεση, με περισσότερα από 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων κομματιών διδασκαλίας, παρτιτούρες, εγκαταστάσεις, ταινίες, μουσική και φωτογραφίες. Μία διαδρομή άγνωστη στο ευρύ κοινό, που διατηρεί απλά μνήμες, από την πιθανή συμβολή της στην διάλυση των Beatles δίπλα στον John Lennon και με τις σημαντικές τότε ακτιβιστικές τους δράσεις για την ειρήνη.
Πρόσφατα, μας αιφνιδίασε η νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια καλλιτέχνης Zanele Muholi, που με τα έργα της (εικ. 4) φωτογραφίες, γλυπτά και βίντεο, επικεντρώνεται στη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, καταγράφοντας τις ζωές των μαύρων λεσβιών, ομοφυλόφιλων, τρανσέξουαλ και ίντερσεξ κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής, με κυρίαρχο το μαύρο χρώμα στις αίθουσες.
Όπως επίσης ο ιρλανδο-αμερικανός Mike Kelley, γνωστός για τις περίτεχνες, προκλητικές και ευφάνταστες ιδιότητές του, παρουσιάζει το ποικίλο έργο του από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως το 2012, με τίτλο "Ghost and Spirit", (εικ. 5) με σχέδια, κολάζ, περφόρμανς, αντικείμενα και βίντεο, με πρωτοποριακά γλυπτά «χειροτεχνίας», φτιαγμένα από υφάσματα καθώς και λούτρινα ζωάκια.
Στον ίδιο χώρο προηγήθηκε η έκθεση του Καναδού Philip Guston, που καλύπτει πάνω από 50 χρόνια καριέρας, με τις πρώτες τοιχογραφίες του που αφορούν τον ρατσισμό στην Αμερική και τους πολέμους, μέχρι τους μεταγενέστερους μεγάλης κλίμακας πίνακες, με φιγούρες που μοιάζουν με κόμικ.
Εικ. 6. El Anatsui, Behind The Red Moon, στην αίθουσα Turbine της Tate Nodern
Ακολουθούν ατομικές εκθέσεις, όπως στην αίθουσα Turbine, η εγκατάσταση του El Anatsui από την Γκάνα, με τίτλο Behind The Red Moon, όπου στο πλαίσιο μιας ναΐφ προσέγγισης, μεταμορφώνει την αίθουσα εντάσσοντας αιωρούμενες ελεύθερες γλυπτικές φόρμες. Ένα μεγαλοπρεπές πανί που φουσκώνει στον άνεμο, (εικ. 6) από μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών, παραπέμπει στα πλοία που μεταφέρουν ανθρώπους και αγαθά κυρίως κατά τη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου.
Στην ίδια αίθουσα, ακολούθησε η εγκατάσταση της Κορεάτισας Mire Lee, με τίτλο “Open Wound”, δημιουργώντας έναν χώρο που προκαλεί δέος και δυσφορία.
Στο κτίριο Blavatnik παρουσιάστηκαν σε μια μικρή έκθεση με τίτλο Artist Rooms: Jannis Kounelis με επιλεγμένα καινοτόμα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και περφόρμανς, που δημιουργoύν συναρπαστικές εμπειρίες για τους θεατές.
Εικ. 7. Ρένα Παπασπύρου, Εικόνες μέσα από την ύλη, στο Ελληνικό Κέντρο
Η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο ήταν έντονη αυτή την χρονιά και με την εκθεση της Ρένας Παπασπύρου, με τίτλο Εικόνες μέσα από την ύλη στο Ελληνικό Κέντρο. Μια καλοστημένη έκθεση (εικ. 7) σε έναν εξαιρετικό χώρο με 22 επιλεγμένα αντιπροσωπευτικά έργα, εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική της γειτονιάς της στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας ετερόκλητα υλικά όπως πλακάκια, ψηφιδωτά και τμήματα παλιών τοίχων. Το έργο της Παπασπύρου συνδυάζει την τέχνη με την τεκμηρίωση και τις τεχνικές μεθόδους, με τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη φωτογραφία.
Παράλληλα στο ίδιο κτίριο, σε ένα μικρό δωμάτιο στο ισόγειο, καθώς και στο Μουσείο Freud και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού ΝΕΟΝ, η Μαρία Λοϊζίδου εμβαθύνει σε θέματα ταυτότητας, και στο οξύ πρόβλημα της μετανάστευσης, εμπνευσμένη από τη ζωή του Σίγκμουντ Φρόιντ ως μετανάστη στο Λονδίνο, σε μια πόλη στην οποία ποτέ δεν ενσωματώθηκε, όπου έφτασε φυγάς από τους ναζί, διάσημος πλέον αλλά γέροντας και άρρωστος, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή.
Στη National Portrait Gallery παρουσιάστηκαν δύο ατομικές εκθέσεις βρετανών ζωγράφων. Του David Hockney, με τίτλο Drawing from Life, με έργα από έξι δεκαετίες, που εστιάζουν σε οικεία πορτρέτα. Ξεχώρισα την αίθουσα, που εκτίθενται τριάντα νέα πορτρέτα φίλων, βαμμένη με τολμηρό σκούρο μπλε του κοβαλτίου. (εικ. 8.1).
Ακολούθησε η συγκλονιστική έκθεση του Βρετανο-Ιρλανδού Francis Bacon με τίτλο “Human Presence” που επικεντρώνεται στην προσωπογραφία, με πάνω από 55 έργα του, από τη δεκαετία του 1940, με επιρροές από πορτρέτα παλαιότερων καλλιτεχνών όπως ο Βελάσκεθ και ο Βαν Γκογκ. Τα πορτραίτα στενών φίλων και εραστών, συμπεριλαμβανομένου του Lucian Freud, αποτυπώνουν μια οδύνη, προκαλώντας μια απαράμιλλη ευαισθησία που συγκινεί.
Εικ.8. 1. David Hockney, Drawing from Life, National Portrait Gallery, 2024
2. Sara Lucas, Happy Gas, Tate britain, 2024
Στην Tate Britain αναδείχθηκε το έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Sarah Lucas, γνωστής για την τολμηρή και προκλητική χρήση υλικών και εικόνων, με τίτλο Happy Gas. Έργα που εξερευνούν και αποκαλύπτουν με απροσδόκητους τρόπους θέματα σεξ, τάξης και φύλου, προβάλλονται δυναμικά στις αίθουσες με επίσης έντονα χρώματα. (εικ.8.2)
Ενδιαφέρουσα ήταν και η έκθεση για το φετινό βραβείο Turner 2024 στον ίδιο χώρο, όπου παρουσιάζεται η δουλειά τεσσάρων καλλιτεχνών που μπήκαν στη λίστα: Pio Abad, Claudette Johnson, Jasleen Kaur και Delaine Le Bas. Έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αυτόνομα, αλλά και εγκαταστάσεις που μεταμορφώνουν τις αίθουσες όπως της Delaine Le Bas. Το βραβείο (εικ.9) απονεμήθηκε ήδη στην Jasleen Kaur, για το έργο της με αναφορές στην παιδική ηλικία.
Εικ.9. Jasleen Kaur, the 2024 Turner prize, στην Tate Britain
Δύο επίσης σημαντικές εκθέσεις παρουσιάστηκαν φέτος στις κατάλευκες αίθουσες της γνωστής γκαλερί White Cube. Εκτός από την έκθεση της Tracey Emin με τίτλο I Follow you to the End, προηγήθηκε ο γνωστός μας από την τελευταία του εγκατάσταση στην Δήλο Antony Gormley, με τίτλο Body Politic, που εκτός από τα γλυπτά του από σκυρόδεμα και χάλυβα μας καθήλωσε με την εγκατάσταση, με τίτλο Resting Place. Ένα πυκνό αστικό τοπίο φτιαγμένο από 244 διαφορετικές γεωμετρικές μορφές σώματος από ψημένο πηλό, (εικ.10) συγκροτώντας ένα δαιδαλώδες έδαφος, που σχετίζεται με θέματα του καταφυγίου και της μετανάστευσης.
Eικ.10. Antony Gormley, Body Politic στην γκαλερί White Cube
Μια πρωτότυπα σχεδιασμένη έκθεση με τίτλο GUCCI COSMOS του ιστορικού οίκου μόδας παρουσιάστηκε στα 180 STUDIOS, με αφορμή τα 102 χρόνια από την ίδρυση του, που αποκαλύπτει μέσα από ένα ταξίδι, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του οίκου, πάνω σε μία ιδέα της διάσημης
βρετανίδας καλλιτέχνιδας και σκηνογράφου Es Devlin, σε συνεργασία με την θεωρητικό της μόδας Maria Luisa Frisa. (εικ. 11) Ένα συναρπαστικό ταξίδι με αναπάντεχες εκπλήξεις σε εννέα επί μέρους ενότητες, με εντυπωσιακά χρώματα (εικ. ..) οι οποίες ιχνηλατούν την ιστορία του οίκου Gucci από την ίδρυσή του, το 1921 μέχρι σήμερα.
Eικ.11. GUCCI COSMOS, 180 STUDIOS
Αφήνω για το τέλος την παρουσίαση των είκοσι από τα συνολικά 110 έργα τέχνης, 53 καλλιτεχνών, της Δωρεάς Δ. Δασκαλοπουλου που παραχωρήθηκαν και εκτίθενται στην Tate Modern & Britain.
Eικ.12. Έργα του Βλάση Κανιάρη συνομιλούν με το μεγάλης κλίμακας έργο του Josef Beuys, Lighitning with Stag in its Glareg,
Ξεχώρισα τα έργα του Βλάση Κανιάρη, όπου σε μία υπερμεγέθη αίθουσα συνομιλούν με το μεγάλης κλίμακας έργο του Josef Beuys, με τίτλο Lighitning with Stag in its Glareg (εικ. 12) , ένα φαλλικό γλυπτό της Louise Bourgeois, ένα εντυπωσιακού μεγέθους μαγευτικό βίντεο της ελβετίδας Pipilotti Rist, μια μεγάλης κλίμακας έκθεση αφιερωμένη στη Helen Chadwick και David Notarious, και τρεις αίθουσες αφιερωμένες στο έργο των David Hammons, Robert Gober and Martin Kippenberger.
Εικ. 13. Χρύσα Ρωμανού, Meccano (πιστή ανακατασκευή)
Έργο Νο1 για το μνημείο του άγνωστου Έλληνα φοιτητή. Salon de Mai, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Παρίσι,1974
Από την έκθεση στο ΕΜΣΤ: Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται
Κλείνοντας, θα ήθελα σε σχέση με το χρώμα, να αναφερθώ και στην Ελληνική πραγματικότητα, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει τολμηρές χρωματικές επιλογές σε εκθεσιακούς χώρους, όπως στην Crux Gallery και ιδιαίτερα με τους χειρισμούς της Κατερίνας Γρέγου, που αλλάζει θεαματικά την εικόνα του ΕΜΣΤ, (εικ. 13) και έχει καταφέρει να αναδείξει το μουσείο και τις εκθέσεις σε ένα επίπεδο αντάξιο αυτών που προανέφερα.
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση και καλύτερη ανάλυση.