Wednesday, January 13, 2016


ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ LE CORBUSIER: ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ





Για το μέλλον του Le Corbusier

του Δημήτρη Φιλιππίδη


Τη Δευτέρα 11 Γενάρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας συναντήθηκαν δύο ξένοι καθηγητές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καλεσμένοι να μιλήσουν για το μέλλον του Κορμπυζιέ, με συντονιστή τον Π. Τουρνικιώτη. Ήταν ο Mario Botta, καθηγητής της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής της Ελβετίας (το γνωστό Mendrisio), και ο Antoine Picon, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard και πρόεδρος του Ιδρύματος Le Corbusier.




Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης


ο Mario Botta





ο Antoine Picon



Ο πρώτος, γνωστός στο αθηναϊκό κοινό από άλλες ευκαιρίες (έχει δώσει διαλέξεις κι έχει συνεργαστεί σε δύο έργα με τις Μ. Παπανικολάου και Ρ. Σακελλαρίδου), μίλησε ένθερμα κι αυθόρμητα για την πρόταση του Κορμπυζιέ για το νοσοκομείο στη Βενετία, το τελευταίο του έργο, όπου ο ίδιος είχε εργαστεί το 1965. Ο δεύτερος συγκριτικά διέθετε το πλεονέκτημα της γλώσσας και το πλεονέκτημα μιας πιο ψυχρής, επιχειρησιακής προσέγγισης στο πρόσωπο, του οποίου το έργο ο ίδιος φροντίζει και προασπίζεται. 


















Η παράθεση των δύο ομιλητών παρουσίαζε από μόνη της ενδιαφέρον και έδωσε την ευκαιρία στον Π. Τουρνικιώτη να τους υποβάλει στο τέλος εύστοχες ερωτήσεις, που τόνισαν ακόμα περισσότερο τις μεταξύ τους διαφορές. Απολαύσαμε για άλλη μια φορά μια εξαίρετη εκδήλωση, άψογα οργανωμένη από έναν μηχανισμό, βασισμένο σε εθελοντική εργασία, που ήδη απέδειξε πόσο καλά λειτουργεί, με τις εκδηλώσεις γύρω από τον Le Corbusier που έγιναν το 2015 και θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον.



Κι ένα τελικό σχόλιο: με συνεπήρε ο Mario Botta, καθώς μιλούσε την τόσο γνώριμη, και συχνά τα τελευταία χρόνια παραμελημένη ή κακοποιημένη, γλώσσα του καθαρού αρχιτέκτονα, που τείνουμε όλοι να ξεχάσουμε. Εκείνη που λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, με τρόπο χειροπιαστό, άμεσο, συγκινησιακά φορτισμένο. Ξεφεύγοντας από τη στειρότητα της εξύμνησης τεχνολογικών επιτευγμάτων ή μορφολογικών ακροτήτων, ή της μυωπικής καταγραφής λειτουργικών δεξιοτήτων. 

































Ίσως, σε τελική ανάλυση, το θέμα της βραδιάς να ήταν «Το μέλλον της αρχιτεκτονικής». Αυτό ακούγεται πολύ, μα πολύ καλύτερο!

Δημήτρης Φιλιππίδης

(Συνδιοργάνωση: Ελβετική Πρεσβεία, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.) 



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση βιντεοσκοπημένη με πρωτοβουλία του ιστότοπου BLOD κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.



No comments :

Post a Comment